Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Edouard

#4026 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

hladan.preminger wrote:
Edouard wrote:
Kemale brate, ti pa čini se opsjednut ubijanjima zbog religijskih razlika te agresivnošću tebi poznatih religija, premda navodiš da ne poznaš njihova učenja.
I zaključuješ kako bi bez religija bilo sve drukčije i dobro.
A ne razmišljaš o tome koliko je, ne kroz čitavu historiju, već samo u dvadesetom vijeku bilo zločina i ubijanja koja ljudski rod nije upamtio.
A sve to kroz bezbožne ideologije i sisteme koji su religiju i Božje zapovijedi ili marginalizirali ili zabranjivali.
Samo u komunističkim zločinima oko 100 miliona, četiri puta više od samog Hitlera koji je imao namjeru osnovati katoličku Evropu pa pregazio "ateističke" zemlje Poljsku, Francusku,...
Šta da ti dalje navodim? Možda ne Iransku teokraciju, ali već može sekularnu socijalističko nacionalističku vladavinu tipa Sadama Huseina, Titinog prijatelja, i njegova dobročinstva prema neistomišljenicima, pojedincima i grupama, a naročito Kurdima.
Ponavljam po deseti put, ljudskom rodu kroz historiju nije lako bilo koračati naprijed i uz religije, bilo je svega, ali bez njih bilo bi stotinu puta gore.
Evo jos jedne budale koja pocinje sa argumentom koji je osporen jedno par stotina puta na ovom forumu.
Ti zlocini nisu učinjeni u ime i za razloge ateizma (jer ateizam nema dogme vec predstavlja licni stav pojedinca prema kopijama djeda mraza) vec samo u ime ocuvanja moci i vlasti.

S druge strane, danas i tokom historije imas pregršt ratova motiviranih i vođenih isključivo vjerskim porivima. Istina je katolička (i pravoslavna) pedofilska organizacija u tome prednjaci. Crkava je citavu Evropu zavila u crno na period od hiljadu i kusur godina. Cak se taj period i zo mracno doba.
Čovječe, pored očite neukosti i neupućenosti pokazuješ i vrlo zavidnu razinu primitivizma.
Ma kakav osporeni argument. Ko papige uvijek istu mantru; to je samo stav i ništa više.
A činjenica da je ateizam nužno bio sastavni dio marksističke i komunističke ideologije u ime koje su nedavno napravljena toliki zločini protiv čovječnosti, a da se državni ateizam smatrao karakteristikom komunističkih država, ništa ti ne govori.
A da je Albanija 1967. proglašena prvom ateističkom državom na svijetu, to je njihov lični stav...
Pa da je i stav, a što je sve ono što slijedi iz toga stava ,....tebi nema veze.
Da ljudi različitih rasa nisu jednaki također je jedan od stavova. A rasizam, apartheid, bantustani,...
Cak se taj period i zo mracno doba.
Nažalost, tebi je još uvijek teški mrak pred očima,
Lopov-eliminator

#4027 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Chagalj wrote:
Šta ti garantira da vanzemaljci tebi ili bilo kojem čovjeku na Zemlji uopšte moraju reći istinu o samima sebi, ili da uopšte moraju o sebi napiasti bilo šta?
kad mi pokazes vanzemaljce onda cemo pricati sta bi mogli napisati sta ne...
Prvo, nisi mi odgovorio ni na pitanje: A kako si ti to provjerio da se vraćaš Allahu ili provjerio da drugi svijet postoji, jesi li ga to vidio?

Drugo, pričao si da ne možeš vjerovati vanzemaljcima jer nisu ništa o sebi napisali. Zbog tvoje pretpostavke da bi trebali nešto o sebi napisati, ja sam te pitao to što sam te pitao. Također, zanimljivo je da se nisi usudio odgovoriti ni na pitanje:''Gdje ti je garancija da vanzemaljce uopšte možeš obuhvatiti svojim čulima?'' Isto tako, ni ti nisi pokazao Boga, tako da nemaš pravo predstavljati Boga svoje vjere kao naučno dokazanu činjenicu.
Chagalj wrote:
Ništa ne upućuje ni da je od Boga tvoje religije. Bog tvoje vjere je dokazan isto kao vanzemaljci. Ti si Kur'an dokazivao nedostatkom drugog odgovora, a nisi se smio uputsiti u dokazivanje Kur'ana samog za sebe.. Upravo za to samo ti postavio jedno pitanje, na koje ti nisi smio dogovoriti, evo ga ponovo: Zar se uopšte moraš opredijeliti i za jedno od postojećih objašnjenja?
dali ti vjerujes da vanzemljaci ili ljudi poznaju buducnost pa to napisu u knjigu ?? ako da, kako onda mogu poznavati buducnost?

a ako je od BOga koji zna sve i tu istu buducnost onda sa pravom mozemo povjerovati da je to knjiga od Boga.
Pošto, isto kao ni ti, ne znam ništa o vanzemaljcima, moj odgovor je da ne znam da li poznaju budućnost, možda poznaju, možda i ne, a što se tiče ljudi, to je jedna druga tema, fora je što ti je teza da se Bog dokazuje negatorstvom unaprijed u samoj osnovi pogrešna. Također, ne znam kako mogu poznavati budućnost jer vanzemaljce nismo proučavali.

Unaprijed si zaključio da je ''od Boga koji zna sve'', to je ono što te ja pitam, da dokažeš tezu da, ako Kur'an nije od ljudi -> onda je obavezno od Boga tvoje religije, tj. na osnovu čega iz prvog proizilazi drugo. Još uvijek nisi dao niti jedan jedini dokaz za svoju tezu. Pitam te isto po 5. put a ti i dalje ne smiješ odgovoriti.

Uredu je što ti sa pravom možeš povjerovati da je to knjiga od Boga ali, kao što sam već rekao, ne predstavljaj Boga kao već naučno dokazan fakt jer je to laž koju ti guraš jer ne želiš prihvatiti da je tvoje vjerovanje to što jeste - vjerovanje, a vjerovanje nije obavezno = znanje.
Chagalj wrote:
Zašto ne smiješ dokazivati svoju tezu samu za sebe?
koju, i kako??
Opet se praviš lud i ovim pitanjem sebi kupuješ vrijeme, iako znaš koja je teza u pitanju. Pitam te za tezu da je Kur'an zaista od Boga tvoje religije. Ti je dokazuješ negiranjem teze da je Kur'an od čovjeka.

To je isto kao kad bi evolucionisti dokazivali teoriju evolucije pobijanjem drugih teorija, bez da ponude ijedan argument za validnost same teze o evoluciji.

Ili evo još jednostavniji primjer, noć, ja vidio nekog nakratko da mi je protrčao iznad kuće, a jaran koji je bio sa mnom ga nije vidio i misli da je neka životinja, i sad, ako ja ne mogu dokazati da je iza kuće protrčao čovjek, po tebi bi to trebalo dokazati da je to bila životinja. Isto vrijedi i obrnuto, ako on ne može dokazati da je životinja, onda je moja teza po automatizmu ispravna. Međutim, prava istina je možda nešto treće, da nije ni čovjek ni životinja.

A pošto su izbori, evo ti još jedan primjer. Ako npr SDP dokaže da je SDA loše djelovala u vlasti, to ne dokazuje da je SDP djelovao dobro, i obrnuto.

Isto tako, i ti se ograničavaš na samo 2 izbora i baviš se negatorstvom.

Hajde ako smiješ, stisni pa dokazuj tezu da je Kur'an sam od Boga tvoje religije samu za sebe, bez diranja drugih, hajmo reći ''konkurentskih'' teza.
Chagalj wrote:
Trebao bi definisati i šta zapravo znači kad je nešto logično jer logika je dosta apstraktan pojam. Logika se zasniva na poznatim premisama, a logički zaključci korigiraju se sa novim informacijama. Chagaju, Gdje ti je garancija da vanzemaljci uopšte funkcioniraju po istim principima logike kao i mi? Chagalju, logika je stvar perspektive, možda bi ti se sve fino objasnilo kad bi ti vanzemaljci pojasnili neke stvari i dali dodatne informacije.
vidis ti iskljucujes svaku mogucnost da Kuran dolazi od Boga ali ce ipak prije prihvatiti vanzemljace koji uopste nisu se pojavili jasno i cisto pred narod tokom ovih barem zadnjih 100 godina, ok nemarojau to, ali jesu li barem kroz neku knjigu dali informacije o njima? nisu ni to, barem ako se Allah krije ipak je preko knjige i poslanika dao nam informacije o sebi, a sta su to vanzemljaci dali? nista za sad, mada ja neodbacivam mogucnost postojanja vanzemaljaca, ali vase tvrdnje su nelogicne, jer ako tvrdis da je kuran od vanzemljaca, onda objasni kako je taj vanzemljac poznavao buducnost pa da nam to prenese preko kurana i hadisa?
Odmah masna greška u prvoj rečenici. Ja ne isključujem potpuno mogućnost da Kur'an jeste od Boga jer nisam ekstreman kao ti, druga stvar je što ne vjerujem u tu tezu s obzirom da Bog nije dokazan. Iako ne vjerujem, tu tezu ne isključujem potpuno i ostavljam određene šanse da se može ispostaviti da sam pogriješio. Ti si sve suprotno od ovoga, ne ostavljaš ni teoretske šanse da se može ispostaviti da je tvoje uvjerenje krivo, prema tome, nemoj mi spočitavati vlastitu isključivost kao što radi @edouard.

Pošto i dalje prigovaraš o informacijama vanzemaljaca, opet dolaziš na ista pitanja od kojih ne možeš pobjeći:
- Gdje ti je garancija da vanzemaljci uopšte moraju dati ikakvu informaciju o samima sebi'
- Gdje ti je garancija da vanzemaljce uopšte možeš obuhvatiti svojim čulima?''

Isto tako, napravio si još jednu masnu grešku, gdje si rekao da ja ''tvrdim da je Kur'an od vanzemaljaca''. Nisam to nigdje tvrdio, nego sam isto iznio kao potencijalnu mogućnost. Da si čitao kao što nisi, vidio bi da sam spomenuo i mogućnost da je možda od nekog drugog Boga ili Bogova koji se razlikuju od onoga što je tebi servirano. Zašto se bojiš iskoraka u nepoznato? Što se tiče budućnosti, pogledaj odgovor prije, ako vanzemaljci znaju zna, mi ne znamo kako znaju jer ih nismo istražili, tako da ne možeš tvrditi ni da znaš ni da ne znaš. Opet te je strah nepoznatog, Chagalj.

Isto tako, nema garancije da je baš sve napisano u Kur'anu tačno. Možeš vjerovati ali nemaš garancije, što nas opet vraća na prvo pitanje iz ovog posta: ''A kako si ti to provjerio da se vraćaš Allahu ili provjerio da drugi svijet postoji, jesi li ga to vidio?''
Chagalj wrote:
Pitah te fino da dokažeš tezu da ''ako nije to mogao napraiti čovjek -- onda je to obavezno od Boga tvoje religije'' i naravno nisi je dokazao.
ako je autor Kurana rekao ,ako sumnjas da je Kuran od Boga, onda pokusaj napraviti slican kuran , neceste mogi pa makar se cijelo covjcastvo udruzilo da napraviti to, nece uspjeti.
Chagalj, bježiš od pitanja ali džaba ti, opet naletiš na njih i ne možeš ih savladati: I za ovo je pitanje već bilo: Gdje ti je garancija da u cijelom univerzumu postoji samo Bog i ljudi.
Chagalj wrote: vidi sad ovo , ako su vanzemljaci nasi kreatoru i da su nam predali Kuran, kao sto vi tvrdite, onda su logicno oni nas Bog, znaci nasi stvaraoci (po toj nekoj logici) onda bi trebao slijediti sto ti kreator kaze, a dali slijedis ono sto ti tvoj kreator vanzemljac kaze kroz Kuran, niposto.
Čak i ako su kojim slučajem vanzemaljci moj kreator, to ne znači da moram slušati naredbe kreatora i vjerovati u sve što on kaže. Također, ponovo te podsjećam da ja nisam izrekao tvrdnju nego potencijalnu mogućnost. Malo si previše isključiv, ili bolje reći ekstreman, ili ekstrem 0 ili ekstrem 1, za tebe ne postoji ništa između.
Chagalj wrote:
Gdje ti je garancija da ako to nije uradio čovjek, da je to obavezno uradio Bog?
kad vidimo jasno i glasno vanzemaljci, ali naprednije od nas onda mozemo pricati na tu temu mada i to bi bilo diskutabbilno kako poznajju buducnost pa da to stave u Kuran.
Isto se može reći i za Boga, kad ga vidimo jasno i glasno ali naprednijeg od nas onda možemo pričati na tu temu. Kao što rekoh, opet nalijećeš na ista pitanja koliko god pokušao bježati: ''Gdje ti je garancija da vanzemaljce uopšte možeš obuhvatiti svojim čulima?'' Ovdje konkretno spominješ čulo vida i sluha.
Chagalj wrote:
Religija je vjerovanje, sve se svodi na to, jer se postojanje Boga određene religije ne može dokazati direktno i nepobitno.
jeste vjeorvanje ali sa dokazima, znaci ima dokaze koje upucuju na to da nije covjek mogao to uraditi nego neko ko zna buducnost i ko poznaje univerzum i nas same na mikroskali.
Nevjerovatno kako stalno nalijećeš na pitanja na koja se bojiš odgovoriti. Opet isto pitanje:
Gdje ti je garancija da ako to nije uradio čovjek, da je to obavezno uradio Bog? To je teza za koju te ja po 8. put pitam da dokažeš.
Chagalj wrote:
Zašto unaprijed pretpostavljaš da je nevjerovanje prouzrokovalo nešto loše u nečijem životu? Ko ti kaže da se nevjernik ne kloni stvari koje Boga ljute? imaš nevjernika koliko hoćeš koji dobra djela čine, najbolji su ljudi ali džaba, Velikog Gazdu naljutilo to što u njega ne vjeruju i priredio im sramnu patnju.
nevjerovanje je negiranje tvoga stvaraoca, slicno nesto poput, negiranja svoje majke, kojoj ulice kazes, ti nisi moja majka, neka druga zena je moja majka a ne ti, nevjerujem ti. i majka tuzna ode placuci.

Ti na taj nacin pokazujes nezahvalnost majci koja te nosila 9 mjeseci u stomaku i hranila te, tako isto te Bog stvorio u majcinom stomaku, i hranio te preko pupcane vrpce, omogucio ti mnoge blagodati a ti ga negiras. I neizvrsavanjem njegovih naredjenja ti pokazujes nezahvalnost prema njemu. eto to je problem sa nevjerovanjem.
Hvala što si ovako odgovorio, sada sam svjesniji s kakvim ekstremom imam posla.

Prvo, majka nije majka samo zbog biologije. Majka je majka prema ulozi koju obavlja ali ovo je za tebe viša matematika. Za majku znam da mi je majka jer se prema meni prije svega ponašala majčinski, također su tu i drugi jednostavni dokazi poput fizičke sličnosti, DNK i sl.

Drugo, Bog nije dokazan kao majka. Boga niti je ko vidio, niti čuo, niti se može dokazati materijalno, DNK-om, itd. Također, majka ne kažnjava dijete vječnom sramnom kaznom zbog puke razlike u mišljenju, od djeteta ne pravi svoju kopiju po mišljenju i ne smatra svoje dijete najboljim od sve djece na svijetu samo zato što je njeno.

Isto tako, bezgranična milost, bezgranično razumijevanje, ultimativna pamet i sve naj ne pripisuju se nikome drugom osim Bogu, tako da i tu imaš razliku.

Pitao sam te već i po čemu se on razlikuje od diktatora Kim Jong Una koji svojom verzijom sramne patnje kažnjava svakoga ko ne dijeli njegova uvjerenja, naravno to si zaobišao jer znaš da si tu, figurativno rečeno, u minskom polju.
Chagalj wrote:
OK, dokazuj ga sebi i vjeruj koliko hoćeš, ali nemoj vršiti pritisak na druge da ga i oni moraju dokazati sebi a nedokazivanje obavezno smartati zabludom
eto ja drzim pistolj iznad njihovih glava i kazem pucam ako mi nevjerujes :lol: e moj lopove, bas si lopov :D
[/quote]

Chagalj, da si izašao malo iz trening kampa znao bi da se pritisak ne primjenjuje samo pištoljem na glavu kako su te učili. Pritisak ne mora biti izravan, postoji i neizravan pritisak koji zna biti i gori od pištolja na glavu. U pitanju je suptilni pritisak, neofirni, koji ti primjenjuješ ovdje, ovuda se ti slomi misionareći da je tvoja vjera ona prava i navaljuješ sve dok neko ne podlegne pritisku i pređe na tvoju vjeru. Primjenjuješ čak i propagandne metode postavljajući klipove koji inače koriste propagandisti, čak se čudeći kako neko iole normalan može da ne vjeruje u tvog Boga, što pokazuje sa kolikim nipodaštavanjem dočekuješ svaki stav koji se ne poklapa s tvojim. Da ne pominjemo to što mnogi ne smiju ni da kažu da su ateisti jer mogu žestoko fasovati od strane svog okruženja koje se sastoji od vjernika. Ispade po tebi da nevjerovanje u Boga nije normalno ponašanje te se kao takvo smatra devijacijom ili bolešću kao što veliki vjernik @edouard reče.
belfy

#4028 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

S4mpion wrote:
belfy wrote:
S4mpion wrote: Zašto ne bi moglo?

Rata i ratova bi bilo i bez religije, drugim riječima: Da nema religije, imali bismo još 1001 razlog za rat. :sabur:
a sa religijom imamo koji razlog vise. to je valjda bolje?
I sa slobodnim mišljenjem imamo 1000 razloga više, jer sloboda mišljenja je ono što stvara razlike među ljudima, to je valjda bolje?
da, a religija dodaje pokoji razlog na to, jel tako?
Lopov-eliminator

#4029 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote: Čovječe, pored očite neukosti i neupućenosti pokazuješ i vrlo zavidnu razinu primitivizma.
Ma kakav osporeni argument. Ko papige uvijek istu mantru; to je samo stav i ništa više.
A činjenica da je ateizam nužno bio sastavni dio marksističke i komunističke ideologije u ime koje su nedavno napravljena toliki zločini protiv čovječnosti, a da se državni ateizam smatrao karakteristikom komunističkih država, ništa ti ne govori.
A da je Albanija 1967. proglašena prvom ateističkom državom na svijetu, to je njihov lični stav...
Pa da je i stav, a što je sve ono što slijedi iz toga stava ,....tebi nema veze.
Da ljudi različitih rasa nisu jednaki također je jedan od stavova. A rasizam, apartheid, bantustani,...
Cak se taj period i zo mracno doba.
To što neko zloupotrebljava određenu religiju ili ateizam da bi došao do moći je posebno pitanje i ne bi se trebalo miješati sa samom religijom ili ateizmom. Ajde malo pomeni zločine koji su počinjeni u ime državnih ili paradržavnih religija tj. religija koje su dio državne ideologije, što smo vidjeli 90-ih na ovim prostorima a gledamo i sada. Lako je pljuvati po jednom a zaobići ono drugo za koje navijaš. Kao i obično, vodi te mržnja prema ateistima.
nasa

#4030 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Kod nas je religija kao uzrok rata imala samo onoliko uloge koliko je ista sastavni dio pri nacionalnom opredjeljenju naraoda na ovim prostorima, znaci jeste sastavni dio uzroka ali izdvojiti je kao osnovni uzrok je opravdavanje stvarnih krivica za rat.
Mi, mislim BiH, ne bi izbjegli rat ni u jednoj varijanti koja bi predvidjala nezaviznu BiH, mogli smo ga izbjeci jedino ostankom u zajednickoj drzavi sa Srbijom,a to nema veze s vjerom...ima samo veze s bolesnim umovima koji su zacrtali granice i ne mare kako ih postici pa, makar ubijali, tjerali, mucili..... pa, i pripadnike sopstvenog naroda, vjere....

Sasvim druga prica je koristenje izmedju ostalog i religije u raznovrsne svrhe tokom rata i odgovornost vjerskih predstavnika, institucija i sl.
Malo je sukoba kroz historiju koje mozes svesti na jedan uzrok te dalje na jedan povod, a ti ako to cinis onda samo cinis uslugu zlocinackom divljanju jer ih peres po osnovu niza drugih ideja koje su unutar svojih bolesnih umova odlucili da sprovedu.
I sta ti je uopce paradrzavna religija.
Nesto tipa Arkan koji spoji malo seljakluka, mitova i legendi, turbofolka, kriminala, lazi i sl. s pravoslavljem.
Ako si mislio na to, onda se slazem, to nije vjera, oni nije bio predstavnik nijedne vjere... to je nesto sto zasluzuje novi naziv.
apsidejzi

#4031 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

nasa wrote: Nesto tipa Arkan koji spoji malo seljakluka, mitova i legendi, turbofolka, kriminala, lazi i sl. s pravoslavljem.
Ako si mislio na to, onda se slazem, to nije vjera, oni nije bio predstavnik nijedne vjere... to je nesto sto zasluzuje novi naziv.
Potisnuti ateizam?
dustaban

#4032 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Koliko vidim dilema je samo da li bi bez religije bilo bolje ili isto.
Gore ne bi bilo da yebe otca!
:!:
nasa

#4033 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@apsidejzi
Griznja savjesti.
Prisutna je kod svih ljudi ali kod kriminalaca raznih vrsta vrlo cesto upravo na nacin kao kod pomenutog...
Lazes, krades, ubijas, silujes, mucis....negdje u takvim ljudima se probudi griznja savjesti i umjesto onog sto bi vjera zaista bila tj.napustanje takvih radnji,
oni to jednostavno potisnu jer cilj takvim ljudima je da se oni dobro osjecaju u svemu i sa samim sobom.Tu nikad nije doslo do bilo kakvog promisljanja ni sebe ni vjere, vjera se samo koristi kao jos jedna laz u njihovim laznim zivotima ali sad vise ne samo za druge vec i za samog sebe....takvih velikih i malih arkana je u ratu bilo na hiljade,
a na hiljade ih je i danas ....zato i samo zato je svako drugi kriminalac lafo vjernik.Kod njih se sve vrti oko lazi, lazu druge, lazu sebe, zadovoljavaju nagone bez ikakvog kritickog promisljanja sebe.

Eh, sad bih ja se negdje i slozila s tobom i rekla da tu vjere nema ni trunke ali ne zelim to povezati s ateizmom zbog svih ljudi koji jesu ateisti, a nisu zasluzili ni da se nadju u recenici s ovakvim bolesnicima ali zato mi i jeste zalosno da nasi dragi sagovornici nikad nemajju problem da nas vjernike zamisle u recenicama s ratom, zlocinima, raznim bolesnicima itd.
Pa na kraju i da ovaj rat koji nas je zadesio i sve one strahote koje normalan um ne moze ni da promisli pripisu pojmu-religija i da misle da da je to nakav argument za nesto.
hladan.preminger

#4034 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hladan.preminger »

Edouard wrote: Čovječe, pored očite neukosti i neupućenosti pokazuješ i vrlo zavidnu razinu primitivizma.
Jao, gluplji si nego sto sam predpostavljao.

Niti jedan od tih sistemskih zlocina nije pocinjen u ime i za racun ateizma. To je fakt.
Šta je npr sa inkvizicijom Katolička pedofilske organizacije (dalje: KPO) koja je iz zajbancije pobila ili protjerala 200.000 Sefarda u Španiji samo zbog razlike u religiji.

Ateizma nema nikakve veze sa "marksističkom i komunističkom ideologijom". To je histrijski fakt.

A tek pripisivanje rasizma i apartaida atezimu je vrhunac licemjerja.
KPO je čitav II SR bila prećutno uz Reich i Italijanske fašiste.
šatirana_ljubičica

#4035 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

preminger, ateizam je zločin sam po sebi :lol:
zločin prema samom sebi na prvom mjestu a onda i prema okolini.
hladan.preminger

#4036 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:preminger, ateizam je zločin sam po sebi :lol:
zločin prema samom sebi na prvom mjestu a onda i prema okolini.
A prvenstveno je to zločin prema ratiu. :D
Čuj, nen vjeruje bez dokaza u šejtane.
šatirana_ljubičica

#4037 Re: Zašto je potrebna religija?

A zamisli ateiste, neće da vjeruje bez obzira na dokaze :lol:
štaviše, dokaze i ne želi da prihvati kao dokaze
to je odsustvo mozga totalno :run:
nasa

#4038 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Kad vec pomenu sejtana.
A citala sam prije nesto dana sta ste pisali...pa tu je problem sto ni mnogi vjernici ne kontaju, a kamoli ateisti...
Doduse i ja sam godinama nekako sama sa sobom preskakala tu temu, apstraktno, puno razlicitih tumacenja itd.
Ustvari sejtan je nista, sejtan je sve ono sto mi promisljamo, razmisljamo, pripisujemo, zavaravamo itd.sami sa sobom i ucini nam se da imamo argumente, a u stvari nemamo nista vec svjesno ili nesvjesno samo zadovoljavamo vlastite prohtjeve koji kao i sve ljudske zelje samo rastu i rastu kroz zivot...
Mozda djeluje slicno vjeri :D pa i jeste vrlo slicno...samo sto je jedno istina drugo laz...
Sejtan je pojam koji kad se razlozi unutar vjere otkriva da je nista, samo laz, obmana, varka...koju cinimo sami sebi.
nasa

#4039 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

šatirana_ljubičica wrote:A zamisli ateiste, neće da vjeruje bez obzira na dokaze :lol:
Hajde malo lakse jer ti sljedeci put necu uzeti kao salu od koje i sama bjezis :wink:

Jao, gluplji si nego sto sam predpostavljao
I ti @premingeru isto, mani se ovakvih i slicnih pretpostavki
dustaban

#4040 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:A zamisli ateiste, neće da vjeruje bez obzira na dokaze :lol:
Da li je odsustvo mozga NEKLATI kurban?! Nisam uspio povezati ovaj ritual ni sa nespornim postojanjem Boga, a kamoli sa ateizmom.
šatirana_ljubičica

#4041 Re: Zašto je potrebna religija?

nasa wrote:
Hajde malo lakse jer ti sljedeci put necu uzeti kao salu od koje i sama bjezis :wink:

Jao, gluplji si nego sto sam predpostavljao
I ti @premingeru isto, mani se ovakvih i slicnih pretpostavki

Dobro, ali s obzirom kako oni nas vrijeđaju ovo je z i r o u....
šatirana_ljubičica

#4042 Re: Zašto je potrebna religija?

dustaban wrote:
Da li je odsustvo mozga NEKLATI kurban?! Nisam uspio povezati ovaj ritual ni sa nespornim postojanjem Boga, a kamoli sa ateizmom.

Pa...teško da ćeš ti išta uspjeti povezati...
sigh

#4043 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

apsidejzi wrote:
nasa wrote: Nesto tipa Arkan koji spoji malo seljakluka, mitova i legendi, turbofolka, kriminala, lazi i sl. s pravoslavljem.
Potisnuti ateizam?
Nekako i razumijem otkud dolazi ova tvrdnja, cilj je relativizirati i izjednaciti ateizam sa nasiljem koje se vezuje za religiju. Pretpostavljam da nikad nisi promatrao svijet iz ateistickog ugla. Nisi se nikad ubacio u taj pogled. Svjesno odbacivanje religije koju si prakticirao i priznavanje sebi nekih teskih objektivnih cinjenica je nesto najiskrenije sto mozes uraditi. Ja sam bio vjernik dugo godina i npr. nakon vec jednom formiranog misljenja i vjere u to svjesno sebi priznati da je smrt kraj svega, nije nimalo lahka stvar. Bar za mene nije bilo. Ovo prvenstveno govorim za vjernike koji su postali ateisti. Sad Arkana lijepiti za nekakav potisnuti ateizam je totalno naivno i dolazi iz vjerske ignorancije koja pretpostavlja da ateisti bez vjere nemaju morala. Ja mislim da ti uopste ne razumijes ateizam, ali nisi ti ni kriv jer je tesko naci razumijevanje za ateizam ako nisi ateista. :)

@nasa :thumbup:
Chagalj

#4044 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

@Lopov-eliminator
Prvo, nisi mi odgovorio ni na pitanje: A kako si ti to provjerio da se vraćaš Allahu ili provjerio da drugi svijet postoji, jesi li ga to vidio?
to je vjerovanje nije potvrdjeno naucnim experimentom, nego je vjerovanje proisteklo iz Kurana , a po onome sto sam vidio , onih 5 tacaka sto sam cesto spominjao je dokaz meni da vjerujem je Kuran od Allaha, a ako vjerujem da je od Allaha onda automatski vjerujem u ono sto ON kaze u Kuranu, a to je da postoji drugi svijet poslije smrti , sunji dan, gdje cemo odgovarati za svoja djela pa poslije ili raj ili pakao, kako ko zasluzi.

Drugo, pričao si da ne možeš vjerovati vanzemaljcima jer nisu ništa o sebi napisali. Zbog tvoje pretpostavke da bi trebali nešto o sebi napisati, ja sam te pitao to što sam te pitao.
svako onaj ko tvrdi da je Kuran od vanzemaljaca treba da donese dokaz za svoje tvrdnje, procitao Kuran masa mnogo puta ali nigdje nemozes cak ni naznaku vidjeti da dolazi od nekakvih nepoznatih vanzemaljaca.
''Gdje ti je garancija da vanzemaljce uopšte možeš obuhvatiti svojim čulima?'' Isto tako, ni ti nisi pokazao Boga, tako da nemaš pravo predstavljati Boga svoje vjere kao naučno dokazanu činjenicu.
nema garancije za vanzemljace, niti znam imali ih ili nema. neodbacujem mogucnost njihovog postojanja ali odbacujem mogucnost da poznaju buducnost.

Bog moje vjere je isto onaj Bog kao u krscanstvu i judaizmu, jedan jedini Bog pored kojeg drugih bogova nema.

Kako sad recimo znati da mu je pravo ime Allah? pa ako malo bolje studiras temu, vidjet ces da je i Isus zvao Boga Allah, mnogi krscani zovu Boga Allah isto, tako isto i neki zidovi nazivaju Boga Allah, a Kuran kaze da se zove Allah a imam svoje dokaze da je Kuran od Boga pa tako da mozemo vjerovati da mu je personalno ime Allah.

Pošto, isto kao ni ti, ne znam ništa o vanzemaljcima, moj odgovor je da ne znam da li poznaju budućnost, možda poznaju, možda i ne, a što se tiče ljudi, to je jedna druga tema, fora je što ti je teza da se Bog dokazuje negatorstvom unaprijed u samoj osnovi pogrešna. Također, ne znam kako mogu poznavati budućnost jer vanzemaljce nismo proučavali.
ako prihvatimo kao cinjenicu da jedino sveznajuci Bog poznaje buducnost, onda mozemo vjerovati da Kuran jedino moze doci od Boga.

jer kako neko moze pisati u Kuranu buduce dogadjaje i ne samo to nego ih brojcanom povezati, i ne samo to nego cak naucno povezati.

meni klasican primjer da autor Kurana poznaje buducnost kao sto sam tvrdi u Kuranu i to fakticki dokazuje kroz tekst Kurana.

evo nekoliko stvari

1. Konsonanti slova za buducu rijec Neutron (NTRN) moze se jedino naci u ajetu 18:39 od 6236 ajeta, samo u jednom ajetu i to na tacnoj poziciji koja odgovara njegovoj masi koja je naznacena sa 4 cifre u tom redoslijedu je broj sure i ajeta, Neutron je otkriven i nazvan godine 1932 od James Chadwicka, Neutron je tezi od elektrona 1,839 puta.

ovdje vidimo kako autor poznaje buducnost, zna kako ce se nazvati cestica , poznaje tu cesticu i njezinu masu pa je spominje na tacnom mjestu. napomena, arapi pisu sa konsonantima, umjesto Muhammed, oni pisu MHMD, ali citaju kao Muhammed, znaci rijec muhammed ima samo 4 slova po arapskom dok kod nas ima 8 slova.

2. Slova DNA se jedna do drugih spominju 3 puta samo u ajetu 18:65, oficijelno nauka o genetici DNA, je pocela godine 1865 godine od naucnika Mendela kad je oficijelno prezentirao svoj rad na univerzitetu.

3. Slova ze rijec Venus u Kuranu se spominju samo na 3 mjesta , od prvog do drugog spominjanja prodje 243 ajeta, Planeta Venus (Venera na nas) treba 243 dana da se okrene oko svoje ose. Zadnji put kad se spominje jeste u ajetu 17:7, Planeta Venus ima nagib od 177 stepeni , dok recimo nasa zemlja ima nagib od 23.5 stepeni.
Ovo sa nagibom od 177 stepeni sam licno pronasao pomocu istog nacina programiranja Kuranskih cuda, a to je da sam gledao sta se desi ako spojimo suru i ajet, 17 i 7 pa dobijemo 177 , kao pod tackama 1, 2, i 4.

4. Prvo spominjanje Kabe u Mekki u Kuranu je u ajetu 2:125, Kaba ima latitudu 21 stepeni i 25 minuta.

ima toga masa jos ali ovo je dovoljno da malo razmislis o ovome.

kako mozes ocekivati od vanzemljaca da poznaju buducnost pa da to predaju u Kuran i Muhammedu u hadisu???? znaci sama ova cinjenica da mozemo naci buduce stvari u Kuranu i hadisu odbacuje pomisao da moze Kuran doci od nekog drugog mimo Boga koji poznaje buducnost.

Unaprijed si zaključio da je ''od Boga koji zna sve'', to je ono što te ja pitam, da dokažeš tezu da, ako Kur'an nije od ljudi -> onda je obavezno od Boga tvoje religije, tj. na osnovu čega iz prvog proizilazi drugo. Još uvijek nisi dao niti jedan jedini dokaz za svoju tezu. Pitam te isto po 5. put a ti i dalje ne smiješ odgovoriti.
jeli mozda hoces njegovu sliku, ili da ga uhvatimo teleskopom dok gledamo prema nebesima, sta uopste hoces ovdje??

zar nisam dovoljno objasnio zasto vjerujem da je Kuran od Boga??.

Uredu je što ti sa pravom možeš povjerovati da je to knjiga od Boga ali, kao što sam već rekao, ne predstavljaj Boga kao već naučno dokazan fakt jer je to laž koju ti guraš jer ne želiš prihvatiti da je tvoje vjerovanje to što jeste - vjerovanje, a vjerovanje nije obavezno = znanje.
da ali nije slijepo vjerovanje, nego sa potporom dokaza a za mene je oni 5 tacaka dokaz da je Kuran od Boga.

nije to ,kad me pitas, sta je dokaz da vjerujes da je od Boga? a ja dogovorim, pa eto samo vjerujem , nema dokaza, ne niposto, ja imam dokaz da vjerujem da je od Boga, a mi nikad necemo moci dokazati naucno BOga experiemntom, da ga vidimo ili uslikamo teleskopom itd ali mozemo opazati na njegova djela pa preko tih djela da pocnemo vjerovati u njegovu postojanost, isto kao sto bi mogli vjerovati da postoji kreator auto ako ga nadjemo u sred pustinje, jer samo budala moze vjerovati da je priroda stvorila, vjetrovima, kisom, gromovima i cime sve ne.

Pitam te za tezu da je Kur'an zaista od Boga tvoje religije. Ti je dokazuješ negiranjem teze da je Kur'an od čovjeka.
ako neprijateljski orijantisani jedni prema drugima krscani, zidovi i muslimani zovu svoga Boga Allah, onda ima tu nesto, kad se neprijateljski insani sloze u necemu onda tu ima nesto, jer svako gleda da ide suprotno od onoga sto oponent propagira. a ja opet na kraju baziram svoje vjeorvanje na Kuranu, jer se BOg sam sebe zove Allah, a i vidio sam dokaze koje su mene zadovoljive da je to od njega knjiga i to je to, prihvatio sam to.
To je isto kao kad bi evolucionisti dokazivali teoriju evolucije pobijanjem drugih teorija, bez da ponude ijedan argument za validnost same teze o evoluciji.

1. vidio dokaze da je Kuran od Boga, Bog se sam naziva Allah u tom istom Kuranu
2. Krscani i Zidovi mole se svom Bogu zovu ga Allah

Hajde ako smiješ, stisni pa dokazuj tezu da je Kur'an sam od Boga tvoje religije samu za sebe, bez diranja drugih, hajmo reći ''konkurentskih'' teza.
kao sto kazem, to je Bog kojeg u judaizmu, krscanstvu i islamu zovu Allah.

Ti si sve suprotno od ovoga, ne ostavljaš ni teoretske šanse da se može ispostaviti da je tvoje uvjerenje krivo, prema tome, nemoj mi spočitavati vlastitu isključivost kao što radi @edouard.
toliko godina studiram Kuran i jos nisam vidio jedan jedini dokaz da me razuvjeri da Kuran nije od Boga, nek slobodno neko postavi ako misli da ima dokaze. pa cemo analizirati, znaci ja analiziram Kuran godinama, a dali si ga ti barem jednu godinu analizirao ili jedan mjesec, na detaljnom nivou?

Isto tako, napravio si još jednu masnu grešku, gdje si rekao da ja ''tvrdim da je Kur'an od vanzemaljaca''. Nisam to nigdje tvrdio, nego sam isto iznio kao potencijalnu mogućnost.
ta mogucnost nije logicna, prvo tesko za povjerovati da oni znaju buducnost, druga stvar treba prvo uspostaviti kontakt sa njima da vidimo na kojem su intelektualnom levelu pa tek onda sumnjati da Kuran moze doci mozda od njih, a do tad je samo udaranje mrtvog konja. treca stvar, ako zaista od njih trebali su barem nesto reci da dolazi od njih ili o sebi nesto napisati a ne pripisivati sve samo jednom BOgu koji se zove Allah.
Zašto se bojiš iskoraka u nepoznato? Što se tiče budućnosti, pogledaj odgovor prije, ako vanzemaljci znaju zna, mi ne znamo kako znaju jer ih nismo istražili, tako da ne možeš tvrditi ni da znaš ni da ne znaš. Opet te je strah nepoznatog, Chagalj.
ja sam otvoren za sve, samo dokaze na sto pacemo diskutovati dalje.

Isto tako, nema garancije da je baš sve napisano u Kur'anu tačno. Možeš vjerovati ali nemaš garancije, što nas opet vraća na prvo pitanje iz ovog posta: ''A kako si ti to provjerio da se vraćaš Allahu ili provjerio da drugi svijet postoji, jesi li ga to vidio?''
toliko mi je vjera jaka, da je na granici sa znanjem da Kuran nema gresaka, jer Bog licno u Kuranu obecava da ce cuvati Kuran od iskrivljenja od ljudi.

Chagalj, bježiš od pitanja ali džaba ti, opet naletiš na njih i ne možeš ih savladati: I za ovo je pitanje već bilo: Gdje ti je garancija da u cijelom univerzumu postoji samo Bog i ljudi.
nikad to nisam rekao, postoje jos i andjeli i Dzinni (duhvni svijet, koji zivi u paralelnom svijet pored nas) vjerovatno su oni ti koji odrade neke vanzemljaske trikove pa vi mislite da su to vanzemaljci.

Čak i ako su kojim slučajem vanzemaljci moj kreator, to ne znači da moram slušati naredbe kreatora i vjerovati u sve što on kaže. Također, ponovo te podsjećam da ja nisam izrekao tvrdnju nego potencijalnu mogućnost. Malo si previše isključiv, ili bolje reći ekstreman, ili ekstrem 0 ili ekstrem 1, za tebe ne postoji ništa između.
moras slusati ako je to dobro za tebe, i dobrobit drustva, a BOgami ako te kreator stvorio onda ima pravo i da ti sudi i kaznjava i nagradjuje, pa bio to vanzemaljac ili neko deseti, duzan si pokorioti se svom stvoritelju u koliko je to dobrobit za tebe i drustvo.

Evo recimo Allah nama kaze, nemoj te piti alkohol, sad sta da se mi suporstvaljamo allahu, hm, pa mozemo se suporstaviti allahu i zasluziti kaznu i na ovom i na buducem svijetu, a to sto mogu alkholom nastetiti i sebi i porodici i ekonomiji, i drustvu to je prica za sebe.

Isto se može reći i za Boga, kad ga vidimo jasno i glasno ali naprednijeg od nas onda možemo pričati na tu temu. Kao što rekoh, opet nalijećeš na ista pitanja koliko god pokušao bježati: ''Gdje ti je garancija da vanzemaljce uopšte možeš obuhvatiti svojim čulima?'' Ovdje konkretno spominješ čulo vida i sluha.
barem nam je taj Bog koliko toliko dao informacija o sebi preko Kurana i poslanika a sta nam dadose ti vanzemaljci??

Nevjerovatno kako stalno nalijećeš na pitanja na koja se bojiš odgovoriti. Opet isto pitanje:
Gdje ti je garancija da ako to nije uradio čovjek, da je to obavezno uradio Bog? To je teza za koju te ja po 8. put pitam da dokažeš.
pa kad mi dokazes da postoje vanzemaljci i da znaju buducnost i da su intelektualno napredni, onda mozemo pricati na tu temu.

Prvo, majka nije majka samo zbog biologije. Majka je majka prema ulozi koju obavlja ali ovo je za tebe viša matematika. Za majku znam da mi je majka jer se prema meni prije svega ponašala majčinski, također su tu i drugi jednostavni dokazi poput fizičke sličnosti, DNK i sl.

Drugo, Bog nije dokazan kao majka. Boga niti je ko vidio, niti čuo, niti se može dokazati materijalno, DNK-om, itd. Također, majka ne kažnjava dijete vječnom sramnom kaznom zbog puke razlike u mišljenju, od djeteta ne pravi svoju kopiju po mišljenju i ne smatra svoje dijete najboljim od sve djece na svijetu samo zato što je njeno.
Hadis zabilježen u dva Sahiha, u kojem stvoji da su Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, nakon bitke protiv Hevazina dovedena djeca i žene nevjernika te su okupljeni na jedno mjestu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, primijetio je među njima jednu ženu koja traži izgubljeno dijete. Skrhana od bola, sva u suzama, pomahnitala od tuge. Zatim ga je ugledala, pa ga privila na svoje grudi, snažno ga grleći, ljubila ga je i milovala, potom ga je zadojila da utaži njegovu glad. Vdjevši njenu bol i tugu zbog djeteta samilosni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je svoje ashabe: „Šta mislite da li bi ova majka bacila svoje dijete u vatru?“

Ashabi su posmatrali taj prizor majke koja izgara od želje za svojim djetetom, majke pune ljubavi i milosti; gledali su njene suze kako kapaju na lice djeteta. „Ne bi, Allahov Poslaniče“, kazali su, „ako ne bi bila sliom natjerana nikada ga ne bi bacila.“ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: „Zaista je Allah milostiviji prema ljudima od ove majke prema njenom djetetu!“
Last edited by Chagalj on 10/10/2014 09:51, edited 1 time in total.
statixx

#4045 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Jeste, ali je isto tako i sastavni dio americke demokratije koja je cisti opozit komunizmu sto znaci da to ne govori nista o ateizmu. To su ideologije (mogu se nazvati i politickim religijama, obzirom da njihovi sljedbenici fanaticno vjeruju u utopisticke koncepte) koje se bave politickim i ekonomskim uredjenjem drustva, dok ateizam se ne moze koristiti u te svrhe, jer ne govori nista o tome. Religije se mogu, koristile su se i jos uvijek se koriste ponegdje u svrhu uredjenja drustva.

Evo mozes li reci sta ti vidis kada se milioni ljudi okupe da velicaju Kim Jonga. Ja vidim fanatike opcinjene njegovom ideologijom, kojoj je, kao i svim drugi ideologijama (Lenjin, Hitler i sl.) inherentna autoritarnost. Kako znamo, autoritarnost je takodjer inherentna vecini religija, sto nam kazuje da koncept komunisticke ideologije, gledajuci psiholoski, ima vise zajednickog sa konceptom religije nego ateizmom.
Last edited by statixx on 10/10/2014 09:52, edited 2 times in total.
dustaban

#4046 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:
dustaban wrote:
Pa...teško da ćeš ti išta uspjeti povezati...
Hoces reci da je mjerilo pameti POVEZIVANJE svega sa svacim?!
hladan.preminger

#4047 Re: Zašto je potrebna religija?

Imas neke dokaze u naucnom smilsu da prezentujes nama i vaskilikom svijetu.

Nemoj samo onih copy-pasterino mudziza, cuz' it aint science.
hladan.preminger

#4048 Re: Zašto je potrebna religija?

dustaban wrote:
Hoces reci da je mjerilo pameti POVEZIVANJE svega sa svacim?!

U religiji je to imperativ.
Vidis sta šakal radi citavo vrijeme.
šatirana_ljubičica

#4049 Re: Zašto je potrebna religija?

Hoces reci da je mjerilo pameti POVEZIVANJE svega sa svacim?![/quote]

Ništa ja neću reći osim toga što sam rekla....
Evo da ponovim
teško da ćeš TI povezati išta....
hladan.preminger

#4050 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:
Ništa ja neću reći osim toga što sam rekla....
Evo da ponovim
teško da ćeš TI povezati išta....

Zanimljivo da ovakva izjava dolazi od nekog ko ne umije citirati i piše "ti" velikim početnim slovom.
Locked