Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Idemedosumom

#4026 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Upravu si. Ali u ovom slucaju znači.
salik79

#4027 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:
Idemedosumom wrote:Dođe vehabije i tvrdi kako je čestitati praznik ehlul kitabiji veliki grijeh, da je to jasna stvar poput širka ili zinaluka.

Kada zatražiš jasan dokaz, najbolje što može ponuditi jeste Ibn Tejmijjin citat o zabrani prisustovanja tuđih vjerskih obreda.

S druge strane, doneseš jasan dokaz da je Kur'an kod Šiija isti kao kod nas, da ga mainstream ulema smatra potpunim, kompletnim ili fetve da je zabranjeno vrijeđanje i psovanje ashaba ili fetve kojim se tatbir zabranjuje...

Ali đaba, on će postavit' klip Yassera Habiba i nastaviti po svom.
neka druze, neka, ne leti pred rudu

fetve da je zabranjeno vrijeđanje i psovanje ashaba ili fetve kojim se tatbir zabranjuje
vidim kako se slijede te fetve

Hmmm, da, svi.mi letimo pred rudu, samo ste vi saburli (pogotovo kada radite na obradi video-predavanja):

Cijelo predavanje 8-)
staje

#4028 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

staje

#4029 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

staje

#4030 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

staje

#4031 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

da
славянин

#4032 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

staje wrote: da
:lol: :lol: :lol: :lol: :pisnuo: :pisnuo:
Idemedosumom

#4033 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

"Prenosioc" :lol:

Ponavljam, Šiizam otvoreno je vehabijska grupa koja blati Šiije.
asurbanipal

#4034 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Rugala se ruga... :lol:

славянин

#4035 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

Luda kuca nemam sta drugo reci... barem sam se ismijao :lol:

Hvala vam na debatici na obje teme budite mi pozdravljeni :wink:
staje

#4036 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Idemedosumom wrote:"Prenosioc" :lol:

Dr. Ahmed Smajlović, jedan od najučenijih ljudi koje je IZ ikada imala je PRVI PREVEO djelo "Tri osnovna temelja" od Muhammeda Ibn AbdulVehhaba, a djelo je štampala IZ u 10.000 primjeraka. Znao je dr. Smajlović koji je hajr i bereket u toj knjizi, dotle da je rekao da SVAKI IMAM treba podučavati svoje džematlije meselama iz tog djela.
Pitanje; jeli dr. Smajlović bio sektaš i tkzv. "vehabija"?
I ja se ponavljam, al šta ću, kad se neki prave ograničeni.
Smrcak15

#4037 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

salik79 wrote:
Smrcak15 wrote:
Idemedosumom wrote:Dođe vehabije i tvrdi kako je čestitati praznik ehlul kitabiji veliki grijeh, da je to jasna stvar poput širka ili zinaluka.

Kada zatražiš jasan dokaz, najbolje što može ponuditi jeste Ibn Tejmijjin citat o zabrani prisustovanja tuđih vjerskih obreda.

S druge strane, doneseš jasan dokaz da je Kur'an kod Šiija isti kao kod nas, da ga mainstream ulema smatra potpunim, kompletnim ili fetve da je zabranjeno vrijeđanje i psovanje ashaba ili fetve kojim se tatbir zabranjuje...

Ali đaba, on će postavit' klip Yassera Habiba i nastaviti po svom.
neka druze, neka, ne leti pred rudu

fetve da je zabranjeno vrijeđanje i psovanje ashaba ili fetve kojim se tatbir zabranjuje
vidim kako se slijede te fetve

Hmmm, da, svi.mi letimo pred rudu, samo ste vi saburli (pogotovo kada radite na obradi video-predavanja):

Cijelo predavanje 8-)
ti sa tim videom si samo potvrdio da taj vas ucenjak nema misljenje kao dosta shija, jer On ti sam kaze da imate 1200 hadis o iskrivljenosti Kurana a 200 ih je vjerodostajno po vasim shijskim pravilima, sta cemo sa tim, evo taj vas sejh reci cemo nevjeruje u te hadise, pretpostavljam ni ti, pa sad ja Tebe pitam odakle tako onda 200 vjerodostojnih hadisa u vasim knjigama koje vi nevjerujete???

ako nevjerujes svojim vjerodostojnim hadisima pa kome ces onda vjerovati, na osnovu cega baziras vjeru?????

druga stvar, vidim da se branis od onoga sto napadam, dobro je to da se ogradjujes...

kad si e ogradio od toliko stvari

Sta je to Tebe sto cini shijom a mene sunijom???

sta je specijalno biti Shija , de nam reci, u cemu je poenta???
Idemedosumom

#4038 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Mnogi naši a i drugi alimi su ukazivali na opasnost vehabizma. Pa jesu li oni svi Šiije? :D
Smrcak15

#4039 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :pisnuo: :pisnuo:
netreba nas nista cuditi od ove sekte vise :lol: :lol: :lol: ja mislim da saliku crnom nije dobro, poljevaju ga vodom i daju kocku secera na kakve se on gluposti navukao. :lol:
staje

#4040 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Idemedosumom wrote:Mnogi naši a i drugi alimi su ukazivali na opasnost vehabizma. Pa jesu li oni svi Šiije? :D
Nisu šiije, ali jesu neznalice, čim su pali na ti propagandu da postoje babaroge. Rekao sam već jednom, ko zna ko je bio dr. Ahmed Smajlović zna koja je GROMADA od insana i učenosti bio i da mu ti današnji ne mogu ni polit po tabanima.
Treba biti realan i objektivan. Znam da je teško, al treba.
arzuhal

#4041 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Da, dr. Ahmed Smajlović, iako sam sklon tesavufu, prevodio je to i bavio se tim poljem. Rahmetullahi alejhi.
staje

#4042 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

arzuhal wrote:Da, dr. Ahmed Smajlović, iako sam sklon tesavufu, prevodio je to i bavio se tim poljem. Rahmetullahi alejhi.
Znao čoik šta valja i šta je prioritet da se prevodi i da se izučava ;)
Idemedosumom

#4043 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Bio sklon tesavufu? kako ste mu to mogli halaliti? :)
Idemedosumom

#4044 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Što bi Pezić Paša imao običaj reći: "hu hu hu, ti ti ti, eto te postao si TITO" :lol:

Image
asurbanipal

#4045 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

staje wrote:
Idemedosumom wrote:"Prenosioc" :lol:

Dr. Ahmed Smajlović, jedan od najučenijih ljudi koje je IZ ikada imala je PRVI PREVEO djelo "Tri osnovna temelja" od Muhammeda Ibn AbdulVehhaba, a djelo je štampala IZ u 10.000 primjeraka. Znao je dr. Smajlović koji je hajr i bereket u toj knjizi, dotle da je rekao da SVAKI IMAM treba podučavati svoje džematlije meselama iz tog djela.
Pitanje; jeli dr. Smajlović bio sektaš i tkzv. "vehabija"?
I ja se ponavljam, al šta ću, kad se neki prave ograničeni.

Neupućeni bi pomislio da se radi o nekom remek djelu, enciklopediji nauke, ili možda bestseleru. :mrgreen:

U stvari, radi se u jednoj običnoj brošuri koju nadilazi i prosječan maturski rad iz neke srednje škole kod nas.
staje

#4046 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Koliko je to djelo veliko najbolje nam govore izjave islamskih učenjaka:
http://www.sljedbenicisunneta.com/2015/ ... i.html?m=1
Zaitsev

#4047 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zaitsev »

staje wrote:
Zaitsev wrote:
staje wrote:
Ima dosta Kurda u Mudžahidima, tako da... Ja sam to prije pratio, bilo mi interesantno, ima već par godina kako ama baš ništa nisam pogledao na tu temu :) ali ono što sam imao priliku vidjeti, nije tako. Razvaljivao ih je IDIŠ ko beba zvečku.
Bogami, meni su tako gore rekli... Bog za elektrotehniku i kompjutere su Kurdi...
Vidim još se palite na Neleta i njegove loše, priproste 'fazone' koji u sebi sadrže omalovažavanje Stvoritelja.
Tetka tečo, tetka tečo, djetetu ide kosa u oči, dijete treba šišat'... Ka'e hrenovka... Ma kak'a hrenovka... :D

Da se ne bih palio na Sami Yusufa, Hamzu Ražnatovića jer su se vratili jednom jedinom Stvoritelju?
salik79

#4048 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:
salik79 wrote:

Cijelo predavanje 8-)
ti sa tim videom si samo potvrdio da taj vas ucenjak nema misljenje kao dosta shija, jer On ti sam kaze da imate 1200 hadis o iskrivljenosti Kurana a 200 ih je vjerodostajno po vasim shijskim pravilima, sta cemo sa tim, evo taj vas sejh reci cemo nevjeruje u te hadise, pretpostavljam ni ti, pa sad ja Tebe pitam odakle tako onda 200 vjerodostojnih hadisa u vasim knjigama koje vi nevjerujete???

ako nevjerujes svojim vjerodostojnim hadisima pa kome ces onda vjerovati, na osnovu cega baziras vjeru?????

druga stvar, vidim da se branis od onoga sto napadam, dobro je to da se ogradjujes...

kad si e ogradio od toliko stvari

Sta je to Tebe sto cini shijom a mene sunijom???

sta je specijalno biti Shija , de nam reci, u cemu je poenta???
Jesi li ti, uopce, pogledao video?! Gdje govori o 1200, kontra 200 hadisa?! Koja minuta?

Uglavnom:
Image
Image
Image

Tako mi je isprazno raspravljati o ovome, toliki broj hafiza Kur'ana u Iranu, od najmladjih do najstarijih, svjedoce o ovome, medju kojima je bio i Mohsen Haji Hassani Kargar, javnosti poznat i kao pobjednik 57. Internacionalnog takmicenja ucaca Kur’ana u Maleziji, kojeg tvoji ubise na hadzu (da, onome hadzu u Mekki, na koji sijje ne idu :oops: ).

Jos kada bi ti znao sta ovo on r.a. uci :oops:
staje

#4049 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Zaitsev wrote:
Da se ne bih palio na Sami Yusufa, Hamzu Ražnatovića jer su se vratili jednom jedinom Stvoritelju?
Kako ide ona kasida...
Noć je prošla, propali su zlotvori,
Pocrkali manji nego se rodili...
Idemedosumom

#4050 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

@sali79 :thumbup:

Koga zanima prijevod:
I učinili smo Hram utočištem i sigurnim mjestom ljudima...
2:125
Post Reply