nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sodom1

#4026 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Sodom1 »

Cojek je u pravu,ceste su zastarile.Nema modernizacije nema nista. Kod Svaba ogranicenje van naselja stoja .
condy

#4027 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

Ti " zakoni " fizike se ne primjenjuju recimo na mnogim autobanovima kojima sam vozio dosta puta gdje nema nikakvih ograničenja. Doduše Njemci nikad nisu bili dobri fizičari, njima je nauka strana.

Naravno, vrli poznavaoci " zakona " fizike nisu nikad vidjeli autoput sa četri ili pet traka, navikli da voze svoje super mašine od 1.6 kubika, pa im se kosa diže na svaki pomisao objektivne potrebe za bržim putovanjem automobilom.

U skladu, sa vašim poimanjem " zakona " fizike, se " ponašaju " i proizvođači vozila, pa njihovi novi automobili kompakt klase u pravilu dostižu 200 km/h, što je nekad bila misaona imenica, al " zakoni " fizike su ostali isti. Ali ta vozila su većini ovdje misaona imenica kao i te brzine. Pored toga, s obzirom na " bosansko " poimanje zakona fizike, sportska vozila su najveća podvala autoindustrije i treba je pod hitno zabranit osim na avio-pistama, kakav bmw, amg, ferrari, sve su to rakete na četri točka koje su prijetnje starim konjskim kolima u kojima se mnogi savjesni vozači voze.

Sigurno, se sva ta vozila proizvode i toliko ulaže u motorizaciju vozila da bi se sa njima vozilo 70, 80 ili do 130 km/h :-)
Izgleda da su problem nova vozila, nova tehnologija, a da su Titine ceste projektovane za Fiću i Zastavu, nikakav problem, šta se imaš žalit, vidiš ljepu šumu oko sebe, pogotovo u ljeto, a i zimi nije loše kad ga zapada
condy

#4028 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

holowey wrote:
condy wrote:Sve brža auta su na cesti, podiže se snaga motora kod novijih vozila, auta generalno idu sve brže, a ograničenja ostaju ista. Sva priča ide u jednom smjeru, vozi u skladu sa ograničenjem i to je to. Ja želim da se naprave i nove ceste i moderni putevi, gdje se može dozvoljeno voziti i brže od ovih 80 odnosno 130 km/h, a ne da vozim po nekim vukojebinama, a da plaćam ceste prilikom registracije, prilikom sipanja goriva, putarine i dr. dadžbine. Nedavno išao za Mostar, pa ona cesta nešto najgore, dole ispod Jablanice, voze ko kamikaze, cesta uska, krivine pod devedeset stepeni. To su ceste smrti i niko ne snosi nikakvu odgovornost. Priča se generalno svodi vozi ti 80km/h i šuti, takav je savjesni vozač, a ostali su gnjide a to što se voziš cestama starim 60-70 godina to nije bitno, i to je sasvim ok za mnoge.
jer zakoni fizike ostaju isti i kod tih zakona nema rupa...
Po kojem zakonu fizike, se dobila brzina od 130km/h za vožnju autoputem ili 80 km/h po magistralnoj cesti ? Doduše do nedavno je magistralnom cestom na m17 bilo dozvoljeno ići 100 km/h a sad 80 km/h, pa me interesuje kako je to moguće pošto zakoni fizike ostaju isti.
Možešli tu fizičku operaciju napisat,kako se računa na kojoj cesti je dozvoljeno vozit određenom brzinom po zakonima fizike.

@ isto pitanje i za respu, pošto se čovjek hvali da je u školi bio najbolji iz fizike :D
holowey

#4029 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by holowey »

condy wrote:
holowey wrote:
condy wrote:Sve brža auta su na cesti, podiže se snaga motora kod novijih vozila, auta generalno idu sve brže, a ograničenja ostaju ista. Sva priča ide u jednom smjeru, vozi u skladu sa ograničenjem i to je to. Ja želim da se naprave i nove ceste i moderni putevi, gdje se može dozvoljeno voziti i brže od ovih 80 odnosno 130 km/h, a ne da vozim po nekim vukojebinama, a da plaćam ceste prilikom registracije, prilikom sipanja goriva, putarine i dr. dadžbine. Nedavno išao za Mostar, pa ona cesta nešto najgore, dole ispod Jablanice, voze ko kamikaze, cesta uska, krivine pod devedeset stepeni. To su ceste smrti i niko ne snosi nikakvu odgovornost. Priča se generalno svodi vozi ti 80km/h i šuti, takav je savjesni vozač, a ostali su gnjide a to što se voziš cestama starim 60-70 godina to nije bitno, i to je sasvim ok za mnoge.
Po kojem zakonu fizike, se dobila brzina od 130km/h za vožnju autoputem ili 80 km/h po magistralnoj cesti ? Doduše do nedavno je magistralnom cestom na m17 bilo dozvoljeno ići 100 km/h a sad 80 km/h, pa me interesuje kako je to moguće pošto zakoni fizike ostaju isti.
Možešli tu fizičku operaciju napisat,kako se računa na kojoj cesti je dozvoljeno vozit određenom brzinom po zakonima fizike.

@ isto pitanje i za respu, pošto se čovjek hvali da je u školi bio najbolji iz fizike :D
jesi ikad cuo za ajzaka njutna? da jesi, sve bi ti se samo kazalo...
madner

#4030 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by madner »

Zakoni fizike jesu isti, no danasnja auta imaju malo drugacije parametre od onih prije par decenija.
KB9

#4031 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by KB9 »

sta bi svabo reko kad bi mu opusteno izjavio da je vrijednost brzine subjektivna? :lol:
530i

#4032 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by 530i »

madner wrote:Zakoni fizike jesu isti, no danasnja auta imaju malo drugacije parametre od onih prije par decenija.
I prosječna starost vozila kod nas je? 17 godina i samo napreduje...
Za vikend sam dva puta prošao ovim našim autoputem i ogroman broj ljudi mahom sa starijim autima vozi 80-90-100 na sat. Sa 130 po brzinomjeru bio sam brži od 90% svih vozila... A vi se i dalje pozivajte na autobanove...
The BEN10

#4033 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by The BEN10 »

Istina je negdje između:
a) argumenti za veće brzine: iako su auta brža i jača, istovremeno su stabilnija, imaju bolje kočnice, sisteme za kontrolu ponašanja u krivinama. Također, vozila imaju uanprijeđene sisteme zaštite.
b) čak i uz velik broj sistema koji olakšavaju vožnju, te omogućavaju brže zaustavljanje, vrijeme reakcije koje svaki vozač ima na raspolaganju je sve manje i manje. Npr, ako se vozite brzinom od 72 km/h svake sekunde prelazite 20 m, a već pri 108 km/h vozite 30 m/s. E sad, od vremena kada vozač uoči opasnost do trenutka kada auto počne kočiti prođe fino vremena. Dakle, ako preglednost puta nije dobra i ne vidiš, šta ja znam, recimo dalje od 50 m, male su šanse da zaustaviš auto na vrijeme, čak i da voziš F1 i da imaš mačije reflekse...
Također pod ovom stavkom stoji i da su posljedice fatalnije u odnosu na one pri manjim brzinama.

Stoga, omladino, pamet u glavu i nađite mjeru. ;-)
condy

#4034 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

holowey wrote: jesi ikad cuo za ajzaka njutna? da jesi, sve bi ti se samo kazalo...
Pismenim ljudima nije svojstveno da na postavljeno pitanje odgovaraju pitanjem, kao i da malim slovima pišu imena ljudi. Međutim, pošto znaju zakone fizike prašta im se :lol:
Tebi kao vrlom poznavaocu Njutna, ne bi trebao biti problem za odgovorit zbog čega je nekad po tim " vašim " zakonima fizke M17 cestom bilo dozvoljeno vozito 100 km/h a sad je dozvoljeno 80 km/h.
condy

#4035 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

530i wrote:
madner wrote:Zakoni fizike jesu isti, no danasnja auta imaju malo drugacije parametre od onih prije par decenija.
Za vikend sam dva puta prošao ovim našim autoputem i ogroman broj ljudi mahom sa starijim autima vozi 80-90-100 na sat. Sa 130 po brzinomjeru bio sam brži od 90% svih vozila... A vi se i dalje pozivajte na autobanove...
I to znači, da zbog starijih vozila, trebaju da ispaštaju oni koji voze novija vozila. Odnosno ograničavaj vlasnike novijih vozila a toleriše grobove na cesti
basicm

#4036 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

U pravu je condy, kod nas ogranicenja treba povecati za 20, jedino naseljena mjesta ostaviti. Svi vozimo preko ogranicenja jer da vozimo po njima nikad nigdje ne bi stigli, tako da ta ogranicenja sluze samo da bi te policija mogla kazniti.
madner

#4037 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by madner »

Bas tako, harac.
Ma.Le.Na

#4038 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ma.Le.Na »

uvesti drakonske kazne!!
kazne za fkn prolazak kroz par crvenih i udaranje auta koje je proslo regularno na svoje zeleno je 600KM
600KM!!!!!!
strasno
umjesto da ga strpaju u zatvor!!
600KM...
kad sam to dozivjela i vidjela...pa jbt kome ja stajem na pjesackom..kome stajem na crvenom...sta to JA pazim?!
u sustini...kapa dole svima koji normalno voze...jer NE MORAJU...kazne su takve da ih svako moze priustiti
samo pozitiva

#4039 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by samo pozitiva »

i onda na to dodas famoznih -50% :lol:
Ma.Le.Na

#4040 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ma.Le.Na »

samo zatvor
quarterback

#4041 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by quarterback »

basicm wrote:U pravu je condy, kod nas ogranicenja treba povecati za 20, jedino naseljena mjesta ostaviti. Svi vozimo preko ogranicenja jer da vozimo po njima nikad nigdje ne bi stigli, tako da ta ogranicenja sluze samo da bi te policija mogla kazniti.
murija racuna da ces voziti preko ogranicenja zato i drze ta ogranicenja, njihova je logika ako stave 100 ti ces voziti 120 a ne 100, radi toga i jeste 40, 60, 80 i sl

usput ja 90% vremena vozim <10 preko ogranicenja
530i

#4042 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by 530i »

condy wrote:
530i wrote:
I to znači, da zbog starijih vozila, trebaju da ispaštaju oni koji voze novija vozila. Odnosno ograničavaj vlasnike novijih vozila a toleriše grobove na cesti
Ne možeš nikome zabraniti da vozi neko starije auto. Koliko znam na autoput se puštaju sva vozila koja mogu ostvariti 70 kmh. Zato na autobanu imaju po 3-4 trake, pa krajnje lijevu drže BMW i Porsche, 130 se ide srednjom, a 80-90 krajnjom desnom. Upravo zbog toga ovdje ne mogu važiti pravila kao na autobanovima...plus što su trake na našem autoputu uže od traka po EU...nisam mjerio, ali imam takav osjećaj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4043 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Truba »

ja postujem ogranicenja

i pravim kolone vjerojatno mi svi psuju
relax11

#4044 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by relax11 »

I ja mislim hahahha
KB9

#4045 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by KB9 »

murija vecinski oprasta 10, pa cak i 15 preko ogranicenja tako da vam ta prica kao pravdanje subjektivne brzine (cuj subjektivne brzine, svaki put se nasmijem, zasluge nasem forumskom drugaru imena condy) nema bas nikakvog smisla
direstraits0078

#4046 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by direstraits0078 »

condy wrote:
holowey wrote:

Kad budes shvatio da krivine nisu pod 90 stepeni, onda ces mozda i razumjeti zasto stoje ogranicenja na cestama. Jer tih tvojih 90 stepeni je nesto sto direktno utice na ogranicenje brzine. Ajd sad malo guglaj, raspitaj se po mahali, u kafani ili gdje se vec kreces, sta je to radijus krivine i zasto je bitan. Kad to zavrsis, onda se raspitaj u autoskoli (kafani, kladionici, gdje vec izlazis) koja ti eto usprkos svemu dade mogucnost da steknes vozacku dozvolu koja je razlika izmedju puta rezervisanog za saobracaj motornih vozila i magistralne ceste na kojoj je saobracaj dozvoljen i biciklima i pjesacima.
KB9

#4047 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by KB9 »

ponasaj se ko da si odgojen normalno i ne pisi uvrede jer tebe isto niko ne vrijedja
condy

#4048 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

530i wrote: Ne možeš nikome zabraniti da vozi neko starije auto. Koliko znam na autoput se puštaju sva vozila koja mogu ostvariti 70 kmh. Zato na autobanu imaju po 3-4 trake, pa krajnje lijevu drže BMW i Porsche, 130 se ide srednjom, a 80-90 krajnjom desnom. Upravo zbog toga ovdje ne mogu važiti pravila kao na autobanovima...plus što su trake na našem autoputu uže od traka po EU...nisam mjerio, ali imam takav osjećaj.
Upravu si to jeste tako. Ja nisam ni mislio bukvalno preslikat pravila sa autobana kod nas ali da se trebaju korigovati ogranicenja i pravit nove ceste koje ce biti brze od sadasnjih.
dobar osjecaj

#4049 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by dobar osjecaj »

Black swan wrote:ja postujem ogranicenja

i pravim kolone vjerojatno mi svi psuju
Ja uglavnom postujem ogranicenja ali i druge vozace. Ne volim iza sebe gomilati kolonu vozila. Ne volim kad mi se vozila lijepe iza mene. Kad vidim da se ljudima zuri trazim prvo prosirenje i sklonim se s ceste da prodju. Kad imam preglednu cestu ispred sebe, dajem vozacima znak mogu bezbjedno da me prodju.
Jucer sam pazljivo vozila nizbrdo poslije tunela na Bradini. Bio je prolom oblaka i neka magla. Prilagodila sam brzinu nastojeci da ne koristim puno kocnice. Kisa, ogranicenje 50, ja vozim oko 50. Iz suprotnog pravca vozila blicaju i upozoravaju na policiju. Lik iza mene me prestize na punoj liniji a prolazimo pored policije. Ja bas kontam po ko zna koji put jucer kako je policija beskorisna i kako ne reaguju ni na sta. Ubrzo projurise s rotacijom i zaustavise lika. Kad sam vidjela kakav lik izlazi iz auta, bilo mi ga je iskreno zao bez obzira sto nije imao opravdanje da me prestize u tim uslovima.
Last edited by dobar osjecaj on 22/03/2016 17:26, edited 1 time in total.
direstraits0078

#4050 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by direstraits0078 »

condy wrote:
530i wrote: Ne možeš nikome zabraniti da vozi neko starije auto. Koliko znam na autoput se puštaju sva vozila koja mogu ostvariti 70 kmh. Zato na autobanu imaju po 3-4 trake, pa krajnje lijevu drže BMW i Porsche, 130 se ide srednjom, a 80-90 krajnjom desnom. Upravo zbog toga ovdje ne mogu važiti pravila kao na autobanovima...plus što su trake na našem autoputu uže od traka po EU...nisam mjerio, ali imam takav osjećaj.
Upravu si to jeste tako. Ja nisam ni mislio bukvalno preslikat pravila sa autobana kod nas ali da se trebaju korigovati ogranicenja i pravit nove ceste koje ce biti brze od sadasnjih.
Kondi bi da se vozi po njemackom standardu u Bosni. Ne moze to tako, kondi, sve dok je tebe i slicnih pokondirenih kondija puna Bosna, a znanja imaju veoma malo, pa to znanje nadomjestaju precicama u obrazovanju, izmedju ostalog i polaganjem vozackog ispita bez poznavanja osnovnih stvari, kao sto je npr. znacaj ogranicenja brzine i sl.
Post Reply