Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sijedi63

#4026 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Sijedi63 »

Maraschino wrote:
Sijedi63 wrote: Firma KOVAN je žešći prevarant.
Samo dok je peć u garanciji dobija se pravi pelet da ne bi bilio problema oko servisiranja.
Pri isporuci tog lošeg pelete treba tražiti fiskalni račun, slikati, prijaviti inspekciji i poslati pelet na analizu nebi li izgubili certifikat
Ne lupaj.
Nemam njihov kotao niti pelet ali svi ih hvale. To sto je neko dobio u neutralnim vrecama, vjerovatno je namijenjen nekom nakupcu kome kvalitet nije bitan pa od ostatka rade za njega.
Tamo gdje je njihov logo, stoje iza kvalitete i to godinama.
Najbolje kotlove imaju a i pelet je jedan od najboljih.
Ne lupam.
A ti malo na kurs o pristojnosti....
Ja sam osoba koja treću godinu ima njihov kamin i treću godinu sam dobio pelet u "neutralnim" vrećama.
Znači nije za nakupce nego za kupce njihovih peći kojima je istekla garancija
I nisam jedini.
Ubjedljivo najgori pelet koji sam "pržio" prošle zime, a iz radoznalosti probao sam još 3-4 vrste kupujući po par vreća.
Sijedi63

#4027 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Sijedi63 »

CooK wrote:Kovan peci jesu jedne od najboljih ali trenutno im je podrska nakon kupovine i u slucaju nekog problema katastrofalna. A u pravu je kolega @Sijedi63, onaj pelet sto su prodavali u providnim vrecama je smece nad smecem. Znaci ubjedljivo najlosiji pelet sto je prosle sezone bio na trzistu. Sva sreca da pristaju da se vrati i dobiju pare nazad. Valjda su igrali na kartu da je ljudima bolje ista nego nista pa uvaljivali muda za bubrege.
Uglavnom, Kovan je srozao svoj kredibilitet do samog dna i ako se oporavi trziste peleta i uleti na trziste jos neki dobar proizvodjac peci na pelet Kovan uopce nece biti konkuretan i da sam na njihovom mjestu ozbiljno bih se zabrinuo za dalju(za 3-4 godine) buducnost.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nadzorna_ploca

#4028 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Pa sve je vise tih sto proizvode peci. Termoflux je sa njima godinama tu, unazad par godina i Lafat puno ulaze plus reklama a vjerujem da ima jos firmi.
Cinjenica je da je trziste labilno i da povratna informacija i reakcija od proizvodjaca nije po zelji kupca. Nadam se da ce se to promijeniti inace pola ljudi ce se prestati grijati na pelet.
Maraschino

#4029 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

CooK wrote:
Maraschino wrote:
U ponedeljak ponovo uplacen pelet Obrt komerca(kao i prosle godine) u jednom skladistu gr.materijala po 300km/t.

Za 15 dana sprseno 20 vreca njihovog peleta i nikako pec nije ciscena. Kada sam otvorio bukvalno sam se iznenadio kolicinom pepela, manje od kante usisivaca.
Mozes li mi reci koje skladiste gradjevinskog materijala(ako je u TK) i jesu li ti rekli za koliko ce biti dostupan pelet za isporuku?
Za sve koje interesuje pelet Drvo stil iz Gracanice, uplate se primaju jos po 300KM/t a isporuka je u septembru.
Da ne reklamiram na PP.

Izvinjavam se svima jer sam mislio da sam koristio Obrtov pelet(zelene vrece) a u stvari je to bio Drvo stil Pribava Gracanica.
U svakom slucaju pelet je TOP.

Image
maximilijan333

#4030 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

Sezona lozenja zavrsena, po potrosnji peleta zadovoljavajuca, sezona sa najmanjom potrosnjom. Kotao Termoflux 25kw ociscen i spreman za iducu grejnu sezonu. Ono sto me interesuje , a sto sam primjetio u sezoni kada se ne lozi i pec nije aktivna jeste stvaranje rdje (korozije) na unutarnjim zidovima kotla. Zidovi kotla su oroseni i stvori se korozija na istim. Dali smeta kotao unutra namazati naftom ili nekim drugim sredstvom kako bi se sprijecilo koroziranje i razjeda li nafta zidove kotla, unaprijed hvala lp?!
Filter

#4031 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

maximilijan333 wrote:Sezona lozenja zavrsena, po potrosnji peleta zadovoljavajuca, sezona sa najmanjom potrosnjom. Kotao Termoflux 25kw ociscen i spreman za iducu grejnu sezonu. Ono sto me interesuje , a sto sam primjetio u sezoni kada se ne lozi i pec nije aktivna jeste stvaranje rdje (korozije) na unutarnjim zidovima kotla. Zidovi kotla su oroseni i stvori se korozija na istim. Dali smeta kotao unutra namazati naftom ili nekim drugim sredstvom kako bi se sprijecilo koroziranje i razjeda li nafta zidove kotla, unaprijed hvala lp?!
prije nego pocnes mazati kotao, otskrini donja vratanca.
bolja cirkulacija bi trebala sprijeciti kondenz ili makar ubrzati isparavanje vlage.
raspitaj se kod thermofluxa cime su oni zastitili kotao, mislim da nafta nije dobra stvar.
hekaton

#4032 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hekaton »

Filter wrote:
maximilijan333 wrote:Sezona lozenja zavrsena, po potrosnji peleta zadovoljavajuca, sezona sa najmanjom potrosnjom. Kotao Termoflux 25kw ociscen i spreman za iducu grejnu sezonu. Ono sto me interesuje , a sto sam primjetio u sezoni kada se ne lozi i pec nije aktivna jeste stvaranje rdje (korozije) na unutarnjim zidovima kotla. Zidovi kotla su oroseni i stvori se korozija na istim. Dali smeta kotao unutra namazati naftom ili nekim drugim sredstvom kako bi se sprijecilo koroziranje i razjeda li nafta zidove kotla, unaprijed hvala lp?!
prije nego pocnes mazati kotao, otskrini donja vratanca.
bolja cirkulacija bi trebala sprijeciti kondenz ili makar ubrzati isparavanje vlage.
raspitaj se kod thermofluxa cime su oni zastitili kotao, mislim da nafta nije dobra stvar.
ajde bas me zanima da i ja uradim isto :)
shlauf

#4033 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Juče naručio pelet i za 3 sata dovezen i istovaren.
MI Bones
300,oo KM/tona
prevoz 100,oo KM Han Derventa - Sarajevo
hekaton

#4034 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hekaton »

shlauf wrote:Juče naručio pelet i za 3 sata dovezen i istovaren.
MI Bones
300,oo KM/tona
jel mozes da mi posaljes njihov kontakt broj
shlauf

#4035 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

hekaton wrote:
shlauf wrote:Juče naručio pelet i za 3 sata dovezen i istovaren.
MI Bones
300,oo KM/tona
jel mozes da mi posaljes njihov kontakt broj
065 987 768
shlauf

#4036 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Ako dogovoriš isporuku traži da ti doveze kamion sa istovarnom rampom jer ima paletar na njemu pa uvuče pelet gdje treba. Nema fizike s iszovaranjem i prenošenjem istog
hekaton

#4037 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hekaton »

shlauf wrote:Ako dogovoriš isporuku traži da ti doveze kamion sa istovarnom rampom jer ima paletar na njemu pa uvuče pelet gdje treba. Nema fizike s iszovaranjem i prenošenjem istog
HVala puno.
shlauf

#4038 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

LP
shlauf

#4039 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Image
Filter

#4040 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

@ shlauf :thumbup: da bude bolji od fekryjevog

btw, ja ove godine najvjerovatnije pola plin pola pelet. kupicu dvije palete za mazije, nek se nadju, ostalo vozim na plin
sezona 17/18 me je dosla 4 palete peleta i plina 37KM
rovac13

#4041 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Heh.

Proteklih godina plin bio posve jeftin.
Sad kad je malo skocio ubacujes ga u kombinaciju :D
Filter

#4042 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

rovac13 wrote:Heh.

Proteklih godina plin bio posve jeftin.
Sad kad je malo skocio ubacujes ga u kombinaciju :D

pa i sam znas da to nije jedini faktor kod racunanja, mozebit su se jos neki parametri promijenili
rovac13

#4043 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Naravno :D
Zato sam stavio smjeska 8)
Maraschino

#4044 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Filter wrote:@ shlauf :thumbup: da bude bolji od fekryjevog

btw, ja ove godine najvjerovatnije pola plin pola pelet. kupicu dvije palete za mazije, nek se nadju, ostalo vozim na plin
sezona 17/18 me je dosla 4 palete peleta i plina 37KM
fino si prosao :thumbup:
imas i ti dobre kubikaze za grijanje ali tvoja sreca je sto imas da biras bar dva energenta.
BarbaDue

#4045 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

Juče otišao na lice mjesta, fabrika peleta na Brodu kod Foče.
Image

Na slici se vide tri vrste peleta, (donja fotografija) skroz desno je I klasa-310km u sredini je II klasa-280km i usporedbe radi skroz lijevo je prošlogodišnji Fekry sa kojim sam se napatio.
sabanss

#4046 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Možda su ti loše slike ali meni niti jedan ne liči na bilo šta blizu prve klase :D Ustvari mislim da je takav pelet nemoguće kupiti u BiH.
shlauf

#4047 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Nebi Fekry više ubacio u kotao da je džabalesku. Ostalo mi je od prošle sezone 20-tak vreća a vidim da prašina u njima preovladava.
tcz

#4048 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tcz »

imali neko iskustvo sa Duga peletom?
BarbaDue

#4049 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

shlauf wrote:Nebi Fekry više ubacio u kotao da je džabalesku. Ostalo mi je od prošle sezone 20-tak vreća a vidim da prašina u njima preovladava.
Fekry mi je ostao od prošle godine a stavio sam ga radi usporedbe.
vazi

#4050 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by vazi »

Mi jos nismo rijesili grijanje u kuci, mislili smo uzeti pec na pelete ali cekamo da vidimo jesu li iskustva pozitivna ili negativna.
Vi, koji to vec koristite, sta mislite je li to najbolja varijanta centralnog grijanja ili biste, nakon iskustva s peletima, preporucili nesto drugo ? Kuca ima termo fasadu i duplu, drvenu stolariju.
Post Reply