RUSIJA
-
sportman1
#4026 Re: RUSIJA
rusi su na krim instalirali iskander rakete ,pa se rumuni bune.
u kalinjingrad isto tako da mogu gadjat bundestag. treba oko 2 minute da pogode cilj.
u kalinjingrad isto tako da mogu gadjat bundestag. treba oko 2 minute da pogode cilj.
- Fantassin
#4027 Re: RUSIJA
Prepametan sisportman1 wrote:crvena armija je pobjedila u ratu tako sto je staljin naredio da onaj ko napusti liniju dobije metak.
nisi smio nazad.samo naprijed.
- agnostic_front
#4028 Re: RUSIJA
Pa dobro, to svakako. Zaboravio sam spomenuti da se ovo odnosilo na 2SR.detroit-mercy wrote:Ma hajde to ali kako kako kvazi ljevicari brzo zaboravljaju desetine miliona koji su ubijeni zarad viseg cilja, eto nako. Ipak su mi ovi nasi ljevicari jos bolji, da im je da bude ko nekada u Titino vrijeme, odnosno da Rus drzi pola kontinenta iza zice a da im mi tusimo robu i uzivamo ko nekadaagnostic_front wrote:Baš sam skoro čitao neki članak tako o ljevičarima, i kao jedna od bitnijih stvari koje su globalno uspjeli da urade, jeste da kolektivno zaborave na ovaj dogovor Rusa i Nijemaca, ili da ga opravdavaju ovako kao unscar..
- bh.tornjak
#4029 Re: RUSIJA
Rusiju ilitiga Crvenu Armiju vojnom silom su napravili amerikanci....saljuci im desetine hiljada tona hrane,opreme...naoruzanja...teknova i drugih vojnih vozila...._BataZiv_0809 wrote:Oruzana sila SSSR-a ilitiga Crvena Armija je vojno slomila Vermaht. Get over it.
Fun fact: Čak ni u Budimpešti u jeku antikomunističke histerije 90-tih, nisu sklonili spomenik Crvenoj Armiji, za razliku od svih ostalih spomenika iz komunistickog doba, koji zavrsise na jednoj poljani.
oko 11 milijardi ondasnjih US dolara vrijednosti:
An Waffensystemen erhielt die Sowjetunion von den USA u. a.
14.795 Flugzeuge Hawker Hurricane Mk. II - 2952 Exemplare
Supermarine Spitfire Mk. VB und Mk. IX (ab Mitte 1944) - 1340 Exemplare
North American NA-73 Mustang I - 10 Exemplare (an die RAF geliefert, dort als nicht leistungsfähig abgelehnt und an die UdSSR weitergegeben)
Curtiss P-40 Warhawk - 195 Exemplare (bis Version P-40C), 2436 Exemplare ab Version P-40E
Bell P-39 Airacobra - 4924 Exemplare
Bell P-63 Kingcobra - 2421 Exemplare
Republic P-47D Thunderbolt - 203 Exemplare
De Havilland D.H. 98 Mk. IV Mosquito - 1 Exemplar
Handley Page H.P. 52 Hampden - 32 Exemplare
Douglas A-20 Havoc - 3125 Exemplare
North American B-25 Mitchell - 870 Exemplare
Consolidated B-24E Liberator - 1 Exemplar (1943 Notlandung in Petropawlowsk, erst interniert und dann der UdSSR überlassen)
Consolidated PBY Catalina - 185 Exemplare
Curtiss O-52 Owl - 30 Exemplare
Vought OS2U Kingfisher - 2 Exemplare
Douglas C-47 Skytrain - 712 Exemplare (zusätzlich Lizenzbau als Li-2)
Armstrong Whitworth A.W. 41 Albemarle - 14 Exemplare
Curtiss C-46 Commando - 1 Exemplar
North American AT-6 Texan - 84 Exemplare
7056 Panzer
8218 Flakgeschütze
131.633 Maschinengewehre
105 U-Boot-Jäger
197 Torpedoboote
15,417 Millionen Paar Stiefel
Der größte Teil der Lieferung kam aber nicht in Form von Waffen, sondern in Form von Nahrungsmitteln, Rohstoffen, Maschinen und Industrieausrüstungen. An Rohstoffen und Lebensmitteln erhielt die Sowjetunion u. a.:
4,062 Millionen Tonnen Lebensmittel
2,54 Millionen Tonnen Stahl
728.000 Tonnen Nichteisenmetalle
764.000 Tonnen Chemikalien
2,42 Millionen Tonnen Petrochemikalien
An sonstigen Materialien wurde u. a. geliefert:
77.900 Jeeps
151.000 leichte Transportfahrzeuge
200.000 Studebaker-Lastkraftwagen
1,5 Millionen Kilometer Telefonkabel
35.000 Funkstationen
380.000 Feldtelefone
43 % aller Reifen
56 % aller Schienen
1/3 aller Sprengstoffe[10]
1900 Lokomotiven (Eigenproduktion 932 Loks)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4030 Re: RUSIJA
I sta sad to treba da znaci?bh.tornjak wrote:
Rusiju ilitiga Crvenu Armiju vojnom silom su napravili amerikanci....saljuci im desetine hiljada tona hrane,opreme...naoruzanja...teknova i drugih vojnih vozila....
North American NA-73 Mustang I - 10 Exemplare (an die RAF geliefert, dort als nicht leistungsfähig abgelehnt und an die UdSSR weitergegeben)
Curtiss P-40 Warhawk - 195 Exemplare (bis Version P-40C), 2436 Exemplare ab Version P-40E
Consolidated B-24E Liberator - 1 Exemplar (1943 Notlandung in Petropawlowsk, erst interniert und dann der UdSSR überlassen)
7056 Panzer
8218 Flakgeschütze
131.633 Maschinengewehre
105 U-Boot-Jäger
197 Torpedoboote
Der größte Teil der Lieferung kam aber nicht in Form von Waffen, sondern in Form von Nahrungsmitteln, Rohstoffen, Maschinen und Industrieausrüstungen. An Rohstoffen und Lebensmitteln erhielt die Sowjetunion u. a.:
77.900 Jeeps
35.000 Funkstationen
380.000 Feldtelefone
43 % aller Reifen
56 % aller Schienen
Da su ustvari Amerikanci pobijedili Vemaht na Istocnom frontu?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4031 Re: RUSIJA
eeee da ne poslašHe Hameri tada rujama čelik, napravili bi čeličnu stolicu a ne tenak... iza urala prebaciše fabrike a sirovina ni zalijeka al zato šalje kauboj čelik ko salatu...
- bh.tornjak
#4032 Re: RUSIJA
Ne......ali bez ogromne pomoci Amerike nebi bili ono sto su bili na kraju rata....mozda bi i bili ali bi se rat razvuko ..._BataZiv_0809 wrote:I sta sad to treba da znaci?bh.tornjak wrote:
Rusiju ilitiga Crvenu Armiju vojnom silom su napravili amerikanci....saljuci im desetine hiljada tona hrane,opreme...naoruzanja...teknova i drugih vojnih vozila....
7056 Panzer
8218 Flakgeschütze
131.633 Maschinengewehre
105 U-Boot-Jäger
197 Torpedoboote
77.900 Jeeps
35.000 Funkstationen
380.000 Feldtelefone
43 % aller Reifen
56 % aller Schienen
Da su ustvari Amerikanci pobijedili Vemaht na Istocnom frontu?
i naravno, sva ta pomoc je bila za opce dobro...tj.....da Rusi za sebe vezu sto vise njemackih vojnika....da se rastereti zapadni front...itd...itd..
- bh.tornjak
#4033 Re: RUSIJA
hheheheh....oni su i iz njemacke rasklapali fabrike....prevozili u Rusiju....al...jbg....nisu imali nikog da im to sve sastavi a sami nisu znali kako i sta.....pa im je sve to izHrdjalopici wrote:eeee da ne poslašHe Hameri tada rujama čelik, napravili bi čeličnu stolicu a ne tenak... iza urala prebaciše fabrike a sirovina ni zalijeka al zato šalje kauboj čelik ko salatu...
ono....amerikanci gOnjali mozgove ....ruje fabrike.....i opet ameri bolje prosli
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4034 Re: RUSIJA
Zamisli da su poslali ovom nasem politickom vodstvubh.tornjak wrote: Ne......ali bez ogromne pomoci Amerike nebi bili ono sto su bili na kraju rata....mozda bi i bili ali bi se rat razvuko ...
i naravno, sva ta pomoc je bila za opce dobro...tj.....da Rusi za sebe vezu sto vise njemackih vojnika....da se rastereti zapadni front...itd...itd..
Nestalo bi oruzje za 10 dana
- bh.tornjak
#4035 Re: RUSIJA
ovi bi to dali u petinu cijene....jbt...ko bi to sve istovario_BataZiv_0809 wrote:Zamisli da su poslali ovom nasem politickom vodstvubh.tornjak wrote: Ne......ali bez ogromne pomoci Amerike nebi bili ono sto su bili na kraju rata....mozda bi i bili ali bi se rat razvuko ...
i naravno, sva ta pomoc je bila za opce dobro...tj.....da Rusi za sebe vezu sto vise njemackih vojnika....da se rastereti zapadni front...itd...itd..![]()
Nestalo bi oruzje za 10 danaHasan Cengic bi govorio da ce stici ako Allah da, gdje zurite pukoviče Divjak
bez zeze....prije nekoliko dana sam gledao reportazu o toj pomoci...kazu da je to bio najveci logisticki poduhvat u istoriji do danas...
i sam sam bio iznenadjen jer za tako nesto (tog obima) nikad nisam cuo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4036 Re: RUSIJA
Nisam ni ja znao za obim do sada, evo nova cinenica usvojenabh.tornjak wrote:
ovi bi to dali u petinu cijene....jbt...ko bi to sve istovario![]()
![]()
![]()
bez zeze....prije nekoliko dana sam gledao reportazu o toj pomoci...kazu da je to bio najveci logisticki poduhvat u istoriji do danas...
i sam sam bio iznenadjen jer za tako nesto (tog obima) nikad nisam cuo
Ali velika je stvar sto je to potroseno za pravu stvar. Primer rata i postratnog tranziciskog preioda kod nas je nabolje pokazao da ogromna kolicina upucene pomoci ne mora znaciti prevagu za stranu kojoj se pomaze.
P.S. Hasan Cengic je ovo mrtav hladan izjavio ako je vjerovati Jovi Divjaku i negovoj knjizi. Hodža da nabavlja oruzje i to jos iz udobnosti Zagreba, a Sarajevo gori
- Challenger__
#4037 Re: RUSIJA
Svega je bilo u prošlosti. Tako je, npr. Napoleon nametnuo famoznu "Kontinentalnu blokadu" Veliikoj Britaniji koja je preteča današnjih trgovinskih sankcija. Naime, nametnuo je zabranu ulaska britanskih brodova u Evropu, a one koji su se usudili da dođu bi ili napadao sa kopna ili zaplijenio čitavu isporuku. Tako je, nevojnim sredstvima, želio da slomi Veliku Britaniju. Blokadu narušava carska Rusija otvarajući svoje luke britanskim brodovima. Ovo dodatno zateže odnose između Napoleona i Rusije što će kuliminirati invazijom u kojoj će budaletina biti desetkovana od ruske armije.bh.tornjak wrote:bez zeze....prije nekoliko dana sam gledao reportazu o toj pomoci...kazu da je to bio najveci logisticki poduhvat u istoriji do danas...i sam sam bio iznenadjen jer za tako nesto (tog obima) nikad nisam cuo
Ruska "deblokada" Britanije je također jedan od velikih "logističkih" poduhvata u prošlosti.
- bh.tornjak
#4038 Re: RUSIJA
koji je to poduhvat bio govori cinjenica da je dio pomoci Isao preko Vladivostoka pa poslije zeljeznicom (gdje su neke dionice pruge morale da se iznova prave ili popravljaju)_BataZiv_0809 wrote:Nisam ni ja znao za obim do sada, evo nova cinenica usvojenabh.tornjak wrote:
![]()
![]()
i sam sam bio iznenadjen jer za tako nesto (tog obima) nikad nisam cuo![]()
![]()
Ali velika je stvar sto je to potroseno za pravu stvar. Primer rata i postratnog tranziciskog preioda kod nas je nabolje pokazao da ogromna kolicina upucene pomoci ne mora znaciti prevagu za stranu kojoj se pomaze.
P.S. Hasan Cengic je ovo mrtav hladan izjavio ako je vjerovati Jovi Divjaku i negovoj knjizi. Hodža da nabavlja oruzje i to jos iz udobnosti Zagreba, a Sarajevo gori
druga ruta je isla preko Irana.....odakle se prebacivalo u Rusiju....morali su praviti potpuno nove puteve i u Iranu i u Rusiji...i naravno daleko od njemackih bombardera...
ukupno se govori o 19 miliona tona pomoci...(ne treba zaboraviti da Ameri nisu sami u tome ucestvovali tu su britanci i Kanadjani....ali najveci dio je Americki)...
da su potpuno nove fabrike u USA gradjene da bi se moglo nastancati aviona, tenkova, kamiona, itd...itd...
zatim...prehrambena industrija....da se najezis.....kazu da je u tzv. vojnickom sledovanju za jedan dan...poslato za tri miliona vojnika da imaju godinu dana sledovanje....
vjeruj mi da sam bio "zaprepasten" ciframa koje se iznesose.
Cak je i sam Staljin rekao u Teheranu na sastanku sa Churchill-om i Roosevelt-om,sledece:
Dies ist ein Krieg der Motoren und der Oktanzahl. Ich erhebe mein Glas auf die amerikanische Autoindustrie und die amerikanische Ölindustrie.
Ovo je rat motora i (broja) oktana ili oktanskih brojeva (misli se na oktansku vrijednost benzina).
Podizem ovu casu za americku auto i naftnu industriju.
takodje su ogromne kolicine visokokvalitetnog goriva bile u toj pomoci
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4039 Re: RUSIJA
Imas li neki link na nasem ili engleskom jeziku, jer slabo divanim njemackibh.tornjak wrote:
koji je to poduhvat bio govori cinjenica da je dio pomoci Isao preko Vladivostoka pa poslije zeljeznicom (gdje su neke dionice pruge morale da se iznova prave ili popravljaju)
druga ruta je isla preko Irana.....odakle se prebacivalo u Rusiju....morali su praviti potpuno nove puteve i u Iranu i u Rusiji...i naravno daleko od njemackih bombardera...
ukupno se govori o 19 miliona tona pomoci...(ne treba zaboraviti da Ameri nisu sami u tome ucestvovali tu su britanci i Kanadjani....ali najveci dio je Americki)...
da su potpuno nove fabrike u USA gradjene da bi se moglo nastancati aviona, tenkova, kamiona, itd...itd...
zatim...prehrambena industrija....da se najezis.....kazu da je u tzv. vojnickom sledovanju za jedan dan...poslato za tri miliona vojnika da imaju godinu dana sledovanje....
vjeruj mi da sam bio "zaprepasten" ciframa koje se iznesose.
Cak je i sam Staljin rekao u Teheranu na sastanku sa Churchill-om i Roosevelt-om,sledece:
Dies ist ein Krieg der Motoren und der Oktanzahl. Ich erhebe mein Glas auf die amerikanische Autoindustrie und die amerikanische Ölindustrie.
Ovo je rat motora i (broja) oktana ili oktanskih brojeva (misli se na oktansku vrijednost benzina).
Podizem ovu casu za americku auto i naftnu industriju.
takodje su ogromne kolicine visokokvalitetnog goriva bile u toj pomoci
Stvarno bih volio vise saznati o ovome
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4040 Re: RUSIJA
Da i meni je naumpala ruska pomoc Britaniji za vrijeme kontinentalne blokade. U knjigama historije iz kojih sam ja ucio u osnovnoj i srednjoj skoli, razloge neuspjeha vide u cinjenici da je, and I quote "Britanija bila industrijska sila".Challenger__ wrote:
Svega je bilo u prošlosti. Tako je, npr. Napoleon nametnuo famoznu "Kontinentalnu blokadu" Veliikoj Britaniji koja je preteča današnjih trgovinskih sankcija. Naime, nametnuo je zabranu ulaska britanskih brodova u Evropu, a one koji su se usudili da dođu bi ili napadao sa kopna ili zaplijenio čitavu isporuku. Tako je, nevojnim sredstvima, želio da slomi Veliku Britaniju. Blokadu narušava carska Rusija otvarajući svoje luke britanskim brodovima. Ovo dodatno zateže odnose između Napoleona i Rusije što će kuliminirati invazijom u kojoj će budaletina biti desetkovana od ruske armije.
Ruska "deblokada" Britanije je također jedan od velikih "logističkih" poduhvata u prošlosti.
- alibegoa
#4041 Re: RUSIJA
Pa isto je naredio i Hitler, samo nije mu pomoglo.sportman1 wrote:crvena armija je pobjedila u ratu tako sto je staljin naredio da onaj ko napusti liniju dobije metak.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4042 Re: RUSIJA
sportman1 wrote:crvena armija je pobjedila u ratu tako sto je staljin naredio da onaj ko napusti liniju dobije metak.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4043 Re: RUSIJA
Challenger__ wrote:Svega je bilo u prošlosti. Tako je, npr. Napoleon nametnuo famoznu "Kontinentalnu blokadu" Veliikoj Britaniji koja je preteča današnjih trgovinskih sankcija. Naime, nametnuo je zabranu ulaska britanskih brodova u Evropu, a one koji su se usudili da dođu bi ili napadao sa kopna ili zaplijenio čitavu isporuku. Tako je, nevojnim sredstvima, želio da slomi Veliku Britaniju. Blokadu narušava carska Rusija otvarajući svoje luke britanskim brodovima. Ovo dodatno zateže odnose između Napoleona i Rusije što će kuliminirati invazijom u kojoj će budaletina biti desetkovana od ruske armije.bh.tornjak wrote:bez zeze....prije nekoliko dana sam gledao reportazu o toj pomoci...kazu da je to bio najveci logisticki poduhvat u istoriji do danas...i sam sam bio iznenadjen jer za tako nesto (tog obima) nikad nisam cuo

- JohnnyS
#4044 Re: RUSIJA
pici wrote:Challenger__ wrote:Svega je bilo u prošlosti. Tako je, npr. Napoleon nametnuo famoznu "Kontinentalnu blokadu" Veliikoj Britaniji koja je preteča današnjih trgovinskih sankcija. Naime, nametnuo je zabranu ulaska britanskih brodova u Evropu, a one koji su se usudili da dođu bi ili napadao sa kopna ili zaplijenio čitavu isporuku. Tako je, nevojnim sredstvima, želio da slomi Veliku Britaniju. Blokadu narušava carska Rusija otvarajući svoje luke britanskim brodovima. Ovo dodatno zateže odnose između Napoleona i Rusije što će kuliminirati invazijom u kojoj će budaletina biti desetkovana od ruske armije.bh.tornjak wrote:bez zeze....prije nekoliko dana sam gledao reportazu o toj pomoci...kazu da je to bio najveci logisticki poduhvat u istoriji do danas...i sam sam bio iznenadjen jer za tako nesto (tog obima) nikad nisam cuo
Ruska "deblokada" Britanije je također jedan od velikih "logističkih" poduhvata u prošlosti.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
...šHa bi sa antiČkom grčKom
![]()
Ali kako je elegantno prešaltao sa činjenice da su Amerikanci ipak slali humanitarnu pomoć bivšim nacističkim saveznicima i omogućili da Staljingrd ne postane Bismarckstadt na rusku pomoć Britaniji prije milijun godina, krajnje nebitnog za raspravu, to je advancevska škola spinova
-
5 0 5
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4046 Re: RUSIJA
Jah eto milion godina 
-
detroit-mercy
#4047 Re: RUSIJA
Pa bilo bi dobro samo da pogledas malo o preobrazaju detroitske auto industrije u vojnu bukvalno preko noci i uvodenju zenske radne snage u industriju I kolicinama tenkova, aviona I ostaloga proizvedenih na dnevnoj osnovi I gdje je sve to zavrsavalo, odnosno na kojim frontovima. Dosta bi ti se toga samo reklo, ali bolje da se ne raspitujes jer ces se zamjeriti partijskim drugovima UnscarDu, Nosari i Challenger-u pa ce te pozvati na partijsku disciplinu i morati ces se izloziti javno samokritici. Ovako je bolje mantrati da su Rusi uz pomoc Tite slomili Vermacht dok su drugi hladili jajca_BataZiv_0809 wrote:Nisam ni ja znao za obim do sada, evo nova cinenica usvojenabh.tornjak wrote:
![]()
![]()
i sam sam bio iznenadjen jer za tako nesto (tog obima) nikad nisam cuo![]()
![]()
-
detroit-mercy
#4048 Re: RUSIJA
Da krenemo od Holdomora i dodamo Gulag pa Great Purge, sabere se jebiga.madner wrote:Kojih sada crnih desetina miliona? To ona smjesna knjiga koja bi stavila stotine miliona kapitalizmu na dusu istom metodologijom?
- Fantassin
#4049 Re: RUSIJA
Jedan kompjuterski smokljan naziva jednog od najvecih osvajaca budaletinomChallenger__ wrote:Svega je bilo u prošlosti. Tako je, npr. Napoleon nametnuo famoznu "Kontinentalnu blokadu" Veliikoj Britaniji koja je preteča današnjih trgovinskih sankcija. Naime, nametnuo je zabranu ulaska britanskih brodova u Evropu, a one koji su se usudili da dođu bi ili napadao sa kopna ili zaplijenio čitavu isporuku. Tako je, nevojnim sredstvima, želio da slomi Veliku Britaniju. Blokadu narušava carska Rusija otvarajući svoje luke britanskim brodovima. Ovo dodatno zateže odnose između Napoleona i Rusije što će kuliminirati invazijom u kojoj će budaletina biti desetkovana od ruske armije.bh.tornjak wrote:bez zeze....prije nekoliko dana sam gledao reportazu o toj pomoci...kazu da je to bio najveci logisticki poduhvat u istoriji do danas...i sam sam bio iznenadjen jer za tako nesto (tog obima) nikad nisam cuo
- GAU8
#4050 Re: RUSIJA
On je imao nedovoljno mesaalibegoa wrote:Pa isto je naredio i Hitler, samo nije mu pomoglo.sportman1 wrote:crvena armija je pobjedila u ratu tako sto je staljin naredio da onaj ko napusti liniju dobije metak.