Demokratska fronta Željko Komšić

shbc

#40151 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shbc »

General War wrote: 20/12/2019 18:07
shbc wrote: 20/12/2019 18:06
Cini. Ali mi smo ovim dokumentom rekli da jos uvijek ne zelimo biti clan.
Ama ko kaze??? Gdje to pise?
U samom uvodu stoji. Parafraziram (mrsko mi je prekucavati) "ovaj dokument ne prejudicira clanstvo, o cemu ce posebnu odluku donijeti Predsjednistvo i Parlament BiH"
Prejudicirati - glagol Prethodno suditi, doneti prethodnu odluku; stvoriti mišljenje o čemu unapred, praviti pretpostavke bez stvarnog osnova; nanositi štetu; jednim predlogom ostale gurnuti u stranu.
Dakle mi nismo prethodno donijeli odluku o clanstvu. Odnosno uopste nismo izrazili zelju da budemo clanovi.

Jebem mu, zar je toliko komplikovano.
General War

#40152 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

MorningStar wrote: 20/12/2019 18:05
General War wrote: 20/12/2019 18:01
Naravno da ne prejudicira clanstvo jer nije samo stvar POZIVA NATO vec i drzave da odluci putem referenduma, ili parlamenta kada dobije poziv da ima vecinsko slaganje da se ulazi u ovu ustanovu..nista strasno...nato ne prima, nato pozive.
E tacno samo ne referendum ili parlament nego predsjednistvo - cak i da je parlament u oba slucaja - RS kaze vitalni nacionalni interes i dobijes sipak.Dalje da bi dosli do te tacke krajnje kada odluka se ta pravi imamo brdo reformi za koje su godine potrebne i za svaku koja skoro po pravilu nagriza nadleznosti entiteta moras dobiti saglasnost RS-a, ANP je paket reformi koji treba za godinu da se sprovede, i ANPova po pravilu imas 4-5 godina tj. 4-5 godisnjih dok ne ispunis , mi evo nismo uspjeli prvi poslati.

Federacija , Bosna je imala a mozda jos uvijek ima samo jednu sansu da uspije natjerati RS na nesto. A to je ekonomija da je jaca u federaciji 10+ puta, da institucije funkcionisu itd Toga nema tako da mozemo samo usima mahat.
To je nevezano za ANP ili vec kako se zove, to dolazi na kraju.
kluz franjo

#40153 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

General War wrote: 20/12/2019 17:56
kluz franjo wrote: 20/12/2019 17:44 ...
Na unutrašnjem planu ovaj dokument Predsjedništva BiH "legalizuje" zahtjeve SNSD-a za brisanjem svih budućih stavki (budžet, zakoni, odluke,...) koje u sebi sadrže formulaciju "pristupanje, članstvo u NATO".
Kako ih brise, kad se taxativno u ovom dokumentu nabrajaju sve preuzete obaveze predsjednistva ili BiH oko integracije...ne razumijem. :?
Nisam napisao da ih automatski briše, već da legalizuje takve zahtjeve SNSD-a.
Za mnoge to možda predstavlja "sitničarenje", ali su to jako bitne "sitnice".
Danas je Špirić zahtjevao da se u dijelu obrazloženja Budžeta za 2019. briše formulacija "pristupanje NATO" i ista zamjeni "ostali oblici saradnje sa NATO".
Do sada nije postojala nijedna odluka Predsjedništva ili VM BiH, koja bi takav zahtjev podržala.

Ovom odlukom Predsjedništva u kojoj se eksplicitno navodi da Predsjedništvo BiH od 19.11.2019. više ne prejudicira članstvo BiH u NATO, daješ legalitet Špiriću i kompaniji da svaku odluku, svaki zakon, svaku budžetsku stavku, svaki putni nalog na kojem stoji "Aktivnosti pristupanja BiH NATO" "prevrnu", zakoče i ospore.

Do sada su mahali bezvrijednom entitetskom rezolucijom o vojnoj neutralnosti, sada imaju dokument Predsjedništva BiH o vojnoj "neodlučnosti".
General War

#40154 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

shbc wrote: 20/12/2019 18:15
shbc wrote: 20/12/2019 18:06
Cini. Ali mi smo ovim dokumentom rekli da jos uvijek ne zelimo biti clan.
U samom uvodu stoji. Parafraziram (mrsko mi je prekucavati) "ovaj dokument ne prejudicira clanstvo, o cemu ce posebnu odluku donijeti Predsjednistvo i Parlament BiH"
Prejudicirati - glagol Prethodno suditi, doneti prethodnu odluku; stvoriti mišljenje o čemu unapred, praviti pretpostavke bez stvarnog osnova; nanositi štetu; jednim predlogom ostale gurnuti u stranu.
Dakle mi nismo prethodno donijeli odluku o clanstvu. Odnosno uopste nismo izrazili zelju da budemo clanovi.

Naravno da neprejudicira...jer tek kada dobijes poziv za pristupanje, onda se prihvata ili ne prihvata putem referenduma, parlamenta...sta ti ja znam.
cvrčak_na_hedonizmu

#40155 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

asker wrote: 20/12/2019 18:14
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 20/12/2019 18:02
Ovo je klasični riverc, jer smo već imali odluku predsjedništva oko NATA koji je i Radmanović potpisao, sada to više nemamo.
Na prvoj stranici ti pise da se sve ranije preuzete obaveze, usvojeni dokumenti i zakoni svih institucija uvazavaju.

Kako bolan ovo nije jasno?
Sve sam nacrtao, vise puta, od NATO puta nema nista dok se cetnici ne sloze, a to ce se desiti nikada, a pitanje je sta hoce i onaj glupan Bakir koji slusa Erdogana ko zadnje tele.

Nista od NATA, izdaja klasicna
General War

#40156 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

Leverage wrote: 20/12/2019 18:15
General War wrote: 20/12/2019 18:09
Leverage wrote: 20/12/2019 18:04 Članstvo je politička odluka, broj misija u tom smislu ne znači ništa.
Jasta nego znaci...i to puno znaci, nebi ih djaba slali vjeruj mi.
Bez odluke Predsjedništva od članstva nema ništa. A sa odlukom Predsjedništva članstvo je moguće bez ikakvih misija.

Dakle, ne znači.
Opet kazem znaci...i da predsjednistvo jednoglasno kaze da su ZA, mora vojska biti spremna za NATO standarde a ne obratno...slanje OSBiH u NATO misije je politicka odluka sa ciljem...
shbc

#40157 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shbc »

General War wrote: 20/12/2019 18:18

Naravno da neprejudicira...jer tek kada dobijes poziv za pristupanje, onda se prihvata ili ne prihvata putem referenduma, parlamenta...sta ti ja znam.
Covjece sa razlogom sam ti postavio definiciju rijeci "prejudiciranje". Imas i link koji sam postavljao hrasno38 gdje stoji stav NATO-a da se MAP "aktivira" samo zemljama koje izraze zelju da pristupe Savezu. Ta zelja se iskazuje kroz ANP. Mi smo umjesto ANP-a poslali ovo. Nigdje, ni u jednom momentu nismo izrazili zelju da pristupimo, vec smo rekli da mi sa nase strane ne prejudiciramo clanstvo. Zasto mislis da ces poslije svega ovoga uopste dobiti poziv?
Leverage

#40158 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Leverage »

To da li je sa ciljem i kojim ciljem već predstavlja nagađanje.
klixoris

#40159 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by klixoris »

Znaci Makedonija i CG su u svojim ANP dokumentima bezveze navodili da to rade u nadi da ce dobiti clanstvo, a mogli su komotno reci da oni clanstvo ne prejudiciraju i da cekaju ko gospoda da im NATO dodje na noge i pita "eto, bil vi postali nasi clanovi ?" :lol:
General War

#40160 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

kluz franjo wrote: 20/12/2019 18:17
General War wrote: 20/12/2019 17:56
kluz franjo wrote: 20/12/2019 17:44 ...
Na unutrašnjem planu ovaj dokument Predsjedništva BiH "legalizuje" zahtjeve SNSD-a za brisanjem svih budućih stavki (budžet, zakoni, odluke,...) koje u sebi sadrže formulaciju "pristupanje, članstvo u NATO".
Kako ih brise, kad se taxativno u ovom dokumentu nabrajaju sve preuzete obaveze predsjednistva ili BiH oko integracije...ne razumijem. :?
Nisam napisao da ih automatski briše, već da legalizuje takve zahtjeve SNSD-a.
Za mnoge to možda predstavlja "sitničarenje", ali su to jako bitne "sitnice".
Danas je Špirić zahtjevao da se u dijelu obrazloženja Budžeta za 2019. briše formulacija "pristupanje NATO" i ista zamjeni "ostali oblici saradnje sa NATO".
Do sada nije postojala nijedna odluka Predsjedništva ili VM BiH, koja bi takav zahtjev podržala.

Ovom odlukom Predsjedništva u kojoj se eksplicitno navodi da Predsjedništvo BiH od 19.11.2019. više ne prejudicira članstvo BiH u NATO, daješ legalitet Špiriću i kompaniji da svaku odluku, svaki zakon, svaku budžetsku stavku, svaki putni nalog na kojem stoji "Aktivnosti pristupanja BiH NATO" "prevrnu", zakoče i ospore.

Do sada su mahali bezvrijednom entitetskom rezolucijom o vojnoj neutralnosti, sada imaju dokument Predsjedništva BiH o vojnoj "neodlučnosti".
Slusaj, do sada kako god da pisalo raja iz PCa je to razvlacila, minirala, osporavala...i ne samo to, pa izgubili smo izlaz na more od te iste raje pa nikom nista a nije ih se ni ticalo...tako da papir sve trpi. Ja samo govorim sta citam i sto mislim da ima prodju kod zapadnjaka...sve sto ovi iz PCa rade, rade sa odobrenjem "pro bosanskih snaga"
General War

#40161 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

Leverage wrote: 20/12/2019 18:22 To da li je sa ciljem i kojim ciljem već predstavlja nagađanje.
Kakvo bolan nagadjanje, pa upravo se tu uvjezbava interioperabilnost jedinica.
Toffee karamela

#40162 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Toffee karamela »

shbc wrote: 20/12/2019 17:43 Trebali su i ovaj gif ubaciti.

Ovo ne prejudicira clanstvo, za to treba posebna odluka
Image

Cuj "citaj izmedju redova". Pa ne saljemo osvrt na Rat i mir od Tolstoja vec zvanican dokument, jebem vam logiku.
upravo tako...svi ti dokumenti kojima se neko obavezuje na nešto imaju do u detalje preciziranu terminologiju...probajte kod notara ugovoriti prodaju stana a kamoli otposlati nekom vojnom savezu ANP ili bilo šta što liči na ANP...dogovara se boja čarapa i gaća.

ALI NEEEEE, mi ćemo njima namignuti i oni nama i skontaćemo se...ko dogovaranje sexa s kurvom u sumnjivoj četvrti.

Očekujte pjanu večeras ili sutra opet kod Senada gdje će nas pokušati uvjeriti da je ovo čistokrvni ANP

Ono je mašina za laganje kakvu sam rijetko imala priliku čuti u javom prostoru :lol:
Last edited by Toffee karamela on 20/12/2019 18:28, edited 1 time in total.
kluz franjo

#40163 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

General War wrote: 20/12/2019 18:20 ...
Generale, da pojednostavimo...
Do sada je NATO "doktrina" BiH bila definisana formulacijom:
Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.
Znači nema možda, ako zovnu, prejudicira ovaj ili onaj...

Sa ovim dokumentom se formulacija promjenila i glasi:
BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu.
madner

#40164 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Da pohvalim ovu ministricu zdravstva, vakcinacija na nivou. Nece pomoci kod ovog brodoloma, ali da ne bude da nije.
Škobo Habu

#40165 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Škobo Habu »

asker wrote: 20/12/2019 17:54

BiH ide u NATO!

:bih:
Očito ne znaš čitati ćirilicu?

Pa svako ko je barem letimično pročitao izvode iz dokumenta mogao je shvatiti da je ona samo rezime svih dosadašnji obaveza i događaja vezanih za NATO put. Ništa spektakularano!

Nije ni čudo što dokument ne žele ni Željko, ni Džaferagić da prezentuju, jer u njemu nema ništa od onoga što je najavljeno.
Ovo nije nikakav korak kojim će se preskoćiti dosadašnje obaveze ili ubrzati NATO put, ovo je dokumenat koji potvrđuje dosadašnje stanje i to je sve.
cvrčak_na_hedonizmu

#40166 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

:idea:
shbc wrote: 20/12/2019 18:21

Covjece sa razlogom sam ti postavio definiciju rijeci "prejudiciranje". Imas i link koji sam postavljao hrasno38 gdje stoji stav NATO-a da se MAP "aktivira" samo zemljama koje izraze zelju da pristupe Savezu. Ta zelja se iskazuje kroz ANP. Mi smo umjesto ANP-a poslali ovo. Nigdje, ni u jednom momentu nismo izrazili zelju da pristupimo, vec smo rekli da mi sa nase strane ne prejudiciramo clanstvo. Zasto mislis da ces poslije svega ovoga uopste dobiti poziv?
wrote: 20/12/2019 15:55 NATO ministers meeting on Tuesday in Brussels called on Bosnia to submit its first annual national program, after agreeing to start implementing its Membership Action Plan, MAP, which was first offered years ago.

The programme of advice, assistance and practical support is designed for countries wishing to join the Atlantic alliance.

“I expect ministers to agree that we will be ready to accept the first annual national program of Bosnia. It is now up to Bosnia to make next step and decide whether it will take up this offer,” the alliance’s secretary general told a press conference on December 5.
https://balkaninsight.com/2018/12/05/na ... 2-05-2018/

Pa evo ti prvog poziva, fino pise poziv da posaljes ANP i da je na BiH da odluci sta hoce. I mi posaljemo nista sto vec nemamo uz naznaku da jos uvijek necemo u NATO.

NATO je zavrsena prica, ukratko.
kluz franjo

#40167 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

madner wrote: 20/12/2019 18:28 Da pohvalim ovu ministricu zdravstva, vakcinacija na nivou. Nece pomoci kod ovog brodoloma, ali da ne bude da nije.
:thumbup:
General War

#40168 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

klixoris wrote: 20/12/2019 18:25

Znaci Makedonija i CG su u svojim ANP dokumentima bezveze navodili da to rade u nadi da ce dobiti clanstvo, a mogli su komotno reci da oni clanstvo ne prejudiciraju i da cekaju ko gospoda da im NATO dodje na noge i pita "eto, bil vi postali nasi clanovi ?" :lol:
Nakon deset godina od zvanicnog zahtjeva o pristupanju NATO, naravno da ne mogu prejudicirati...kao nista do sada, pa kantonalne vlade razjebu i sve sto su poceli do temelja..a ovdje da na nesto budu sigurni :-)
I ANP je dosao "sam od sebe" da te podsjetim a ne zato sto smo rijesili vojnu imovinu. :wink:
channel10

#40169 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by channel10 »

Ovdje se sve svodi na to da je Dzsferovic rekao nakon sjednice sa ambasadorima, da su dobili mig od njih da se posalje taj dokument u Brisel. Sad cemo svi vidjeti sta ce Brisel na sve to reci i da li su nas Dzaferbeg i gospodin Komsho slagali i prevarili.
sinuhe

#40170 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sinuhe »

Nije zapadnim abasadama ANP vazniji od formiranja vlasti. Ti ljudi su u BiH u humanitarnoj misiji.
asker

#40171 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by asker »

Škobo Habu wrote: 20/12/2019 18:28
asker wrote: 20/12/2019 17:54

BiH ide u NATO!

:bih:
Očito ne znaš čitati ćirilicu?

Pa svako ko je barem letimično pročitao izvode iz dokumenta mogao je shvatiti da je ona samo rezime svih dosadašnji obaveza i događaja vezanih za NATO put. Ništa spektakularano!

Nije ni čudo što dokument ne žele ni Željko, ni Džaferagić da prezentuju, jer u njemu nema ništa od onoga što je najavljeno.
Ovo nije nikakav korak kojim će se preskoćiti dosadašnje obaveze ili ubrzati NATO put, ovo je dokumenat koji potvrđuje dosadašnje stanje i to je sve.
Cirilicu citam kao i latinicu.
Sta bolan preskociti? Sve obaveze ostaju, sve sto nam zatraze moramo ispuniti. Sta se tebi ustvari ne svidja, sadrzaj ANPa? Iz tvog dosadasnjeg iskustva sa ostalim ANPovima drugih zemalja koje si imao priliku prostudirati?
asker

#40172 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by asker »

channel10 wrote: 20/12/2019 18:31 Ovdje se sve svodi na to da je Dzsferovic rekao nakon sjednice sa ambasadorima, da su dobili mig od njih da se posalje taj dokument u Brisel. Sad cemo svi vidjeti sta ce Brisel na sve to reci i da li su nas Dzaferbeg i gospodin Komsho slagali i prevarili.
Naravno, sacekati odgovor iz hebenog Brisela. Ako ljudi kazu to je to sva polemika bi trebala prestati. Ako majmuni formiraju vlast za 3 dana, nebi trebali dugo cekati na odgovor iz NATOa.
Škobo Habu

#40173 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Škobo Habu »

asker wrote: 20/12/2019 18:38 Cirilicu citam kao i latinicu.
Sta bolan preskociti? Sve obaveze ostaju, sve sto nam zatraze moramo ispuniti. Sta se tebi ustvari ne svidja, sadrzaj ANPa? Iz tvog dosadasnjeg iskustva sa ostalim ANPovima drugih zemalja koje si imao priliku prostudirati?
Šta mi se ne sviđa? :-)

Nije u pitanju šta se meni, lično, sviđa ili ne, već Komšićeva gromoglasna najava kako idemo u NATO!

Na što je Dodik ovdje pristao?
U kojem dijelu mu je zavrnuta ruka?
Koja poluga vlasti mu je oslabljena po pitanju reformi?

Čitam komentare na Klixu i ne mogu vjerovati da su ljudi onako glupi. Pričaju o nekoj pobjedi, a pobjede ni na vidiku.
Leverage

#40174 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Leverage »

General War wrote: 20/12/2019 18:26
Leverage wrote: 20/12/2019 18:22 To da li je sa ciljem i kojim ciljem već predstavlja nagađanje.
Kakvo bolan nagadjanje, pa upravo se tu uvjezbava interioperabilnost jedinica.
Ali to i dalje ništa ne govori o potencijalnom članstvu. Džaba se upinješ.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#40175 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pici »

a yes dodo naguzijo ova dva bosnjanjinja, svaka mu dala :mrgreen:
Post Reply