SDP

-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#40126 Re: SDP

Post by -LIBERO- »

Ma losi su svih 5 kandidata. Dakle, kako to uvijek kod nas biva, bira se najmanje los, a ne dobar, bolji, najbolji. Tragedija BH 'demokratije'. Nisam clan SDP, ni glasac...al sam neko ko polaze nade da ce nekada, ipak, doci do pravljenja zajednickog fronta lijevih i gradjanskih stranaka, udruzenja, pojedinaca. Jer samo takvi mogu uci u priblizno ravnopravan fajt sa ovim drugima. Sve drugo, dok u izbore, i poslije izbora, budu fragmentirani i medjusobno posvadjani, ovi 'drugi' mogu prst u uho i uzivati.

Cak sam uvjeren da ce na unutarstranackim izborima biti i taj drugi krug. I onda je samo pitanje ciji glasaci, od ovi kandidata koji nisu prosli, ce dati svoj glas za jednog od dvojice koja ce ostati.

Par stvari sam primjetio.
Pudaric mi djeluje kao igrac, il barem tandem, sa Niksicem.
Lazovic jos nije izasao iz tripa ratnog predsjednistva RBiH.
Djikic mi je ok varijanta, svojom pricom i djeluje da bi bio istinska promjena, al nisam ni za njega jer previse potencira razlike i nepomirljivost sa drugim lijevim strankama i snagama. To nije dobro. Za taj stav sigurno ovi 'drugi' navijaju.
Niksic mi djeluje ko operativac, ali recimo za nivo gradske/opstinske organizacije. Nista vise od toga.
Imamovic, onako dosta 'poetski' :D ...al mi je ok sto je u par debata koje sam gledao, potencirao tezu da ce poslije svakih izbora clanstvo imati referendum za dogovor oko eventualnih koalicija. Meni to zvuci prihvatljivo.

Ja kao posmatrac iz vana, recimo da bi mi najbolje odgovarao neko ko je izmedju Djikica i Imamovica :D .

Al ok, do clanova SDP je. Vidjet cemo.
45cents

#40127 Re: SDP

Post by 45cents »

jefff wrote:Da rezimiramo.
Stranka to je njen čelni čovjek.
Stranka izvan toga okvira nije ništa. To je samo okvir kroz koji lider djeluje.
To je tako i u najrazvijenijim demokracijama.
Stranke su pokreti, neke manje a neke i više. Pokret je težnja ka nekom povijesnom cilju a povijesni ciljevi su stogodišnji planovi, dakle strateška stvar. Strateška stvar je teoretska stvar a teorija kao teorija, svi znamo šta vrijedi.
Taktičke stvari odrađuje vođa stranke a samim time je on i gospodar naše svakodnevice.
I još jednom: stranka to sam ja.
To je tako i u demokraciji i u jednopartiskom sustavu.
Stranka je formalnost, ideološke, sociološke i povijesne naravi.

Našem društvu treba ANTI-kleoptomanska stranka, pro-građanska, treba nam garant i promotor nadnacionalnih interesa (prostih, ljudskih interesa koji nisu uslovljeni vjerskim ili nacionalnim predznakom, ne zbog unitarizma, nego samo da se prevladaju nacionalne kleptomanske piramide).
U tom velikom poslu, jedan jaki, moćni dirigent neće moći puno učiniti. Sve može otići opet krivim putem (u idolatriju njegove ličnosti, okruživanje serijama vazelinaša, direktorčića, foteljaških vaški..).
Nama treba simfonijski orkestar koji je perfektno uštiman (da odsvira sve anti-kleptomanske note i melodije) i i što kvalitetniji dirigent koji to drži na okupu, koji se razumije u svoj posao, a da ne krade (da nije sve podređeno njegovoj suptilnoj krađi "po zakonu" i njegove vrhuške)...
Jedan čovjek?
Ništa od toga... Dobar dirigent još boljeg orkestra koji jedinstveno djeluje, a ne da svako svira svoju priču i drpa gdje šta stigne..
jefff

#40128 Re: SDP

Post by jefff »

Našem društvu treba ANTI-kleoptomanska stranka, pro-građanska, treba nam garant i promotor nadnacionalnih interesa (prostih, ljudskih interesa koji nisu uslovljeni vjerskim ili nacionalnim predznakom, ne zbog unitarizma, nego samo da se prevladaju nacionalne kleptomanske piramide).
To je isto kao kada si u minusu na kartici, takozvano peglanje kartice, a želio bi da imaš 10.000 u plusu.
Slabi su nam izgledi.
Zapamtio sam onaj sistem, osjećam ovaj sistem i jako dobro poznajem dva sistema ilitiga sustava.
Poznajem jako dobro i nas.
Mi ni na jedno iskušenje koje nas je snašlo nismo odgovorili za petice. Sve tanka dvojka.
Očekivati od nas da postanemo odlikaši samo zato što neki od nas jesu uvidjeli gdje leži problem je iluzorno.

Mi naše djelovanje i nedjelovanje plasiramo kroz stranke, tako smo sami izabrali. Nemamo institucije, akademije i slično, odnosno mi njih ne koristimo nego stranke i to tako ostaje i gotovo.

Stranke djeluju onako kako sam objasnio.
Sve što sam htio da kažem jeste da će SDP biti onakva kakav bude njen lider, kao uostalom i sve druge stranke.
skupljac_zeljeza

#40129 Re: SDP

Post by skupljac_zeljeza »

jefff wrote: Sve što sam htio da kažem jeste da će SDP biti onakva kakav bude njen lider, kao uostalom i sve druge stranke.
A sa bilo kojom opcijom od ova dva favorita, neće se suštinski promijeniti. Oba su već okoštala decenijama u ovakvom načinu rada da nešto revolucionarno je teško očekivati. Prvi problem bilo kojem će biti lokalni nivo kakav su oni i stvarali i kreirali u tim decenijama. Vanredni kongres je pokazao da se baš taj nivo oteo vertikalnoj disciplini po čemu je SDP bio poznat.
45cents

#40130 Re: SDP

Post by 45cents »

jefff wrote: To je isto kao kada si u minusu na kartici, takozvano peglanje kartice, a želio bi da imaš 10.000 u plusu.
Slabi su nam izgledi.
Zapamtio sam onaj sistem, osjećam ovaj sistem i jako dobro poznajem dva sistema ilitiga sustava.
Mi ni na jedno iskušenje koje nas je snašlo nismo odgovorili za petice. Sve tanka dvojka.
Očekivati od nas da postanemo odlikaši samo zato što neki od nas jesu uvidjeli gdje leži problem je iluzorno.
Mi naše djelovanje i nedjelovanje plasiramo kroz stranke, tako smo sami izabrali. Nemamo institucije, akademije i slično, odnosno mi njih ne koristimo nego stranke i to tako ostaje i gotovo.
Sve što sam htio da kažem jeste da će SDP biti onakva kakav bude njen lider, kao uostalom i sve druge stranke.
Da, u očima Banke - vjerovatno bi tako bilo: "Promijeniti vlasnika kartice" (možda sljedeći neće otići u toliki minus)
Pitanje je šta i kako promijeniti kod postojećeg vlasnika kreditne kartice - šta promijeniti kod njega i njegovih ukućana, da nisu stalno u minusu, već da odu u plus.
Takođe, tačno je da čovjek na vrhu daje određeni ton, određeuje pravac i način, ali mi nismo u Sjevernoj Koreji.
Valjda nešto zavisi i od kabinetlija, neposrednih saradnika, pa i od članstva.
Ako je sve do jednog čovjeka, kako je onda ZLo pao?
Ko ga obori?
skupljac_zeljeza

#40131 Re: SDP

45cents wrote: Ako je sve do jednog čovjeka, kako je onda ZLo pao?
Ko ga obori?
On je bio žrtveno jagnje za sve greške svih. Stvoren privid da je glavni problem riješen, sada vidimo da nije.
jefff

#40132 Re: SDP

Post by jefff »

45cents wrote:
jefff wrote: To je isto kao kada si u minusu na kartici, takozvano peglanje kartice, a želio bi da imaš 10.000 u plusu.
Slabi su nam izgledi.
Da, u očima Banke - vjerovatno bi tako bilo: "Promijeniti vlasnika kartice" (možda sljedeći neće otići u toliki minus)
Pitanje je šta i kako promijeniti kod postojećeg vlasnika kreditne kartice - šta promijeniti kod njega i njegovih ukućana, da nisu stalno u minusu, već da odu u plus.
Takođe, tačno je da čovjek na vrhu daje određeni ton, određeuje pravac i način, ali mi nismo u Sjevernoj Koreji.
Valjda nešto zavisi i od kabinetlija, neposrednih saradnika, pa i od članstva.
Ako je sve do jednog čovjeka, kako je onda ZLo pao?
Ko ga obori?
Odlučio se sam povuči, takvo obečanje je dao još prije dvije godine.
Faktori koji nisu bili pod Zlatkovom kontrolom jesu oni izvan SDPa a nikako oni u SDPu. Doduše mali Željko je bio stanoviti "problemčić" prosto zbog oniz onolikih glasova i stim u svezi popularnosti. Naravna stvar da Željkova popularnost nije bila po Lagumdžijinoj volji jer, zaboga, neki aparačik da bude popularniji od lidera.
I Željko je primjer kako i mnogo popularniji član stranke nije moćniji od lidera. Željko je izletio a ne lider Zlatko.
Iz svega proističe da liderima njihove stranke nisu nikakva prepreka.

Ali jesu druge stranke i lideri.
Slabljenjem pozicije Sulejmana Tihića u SDA slabila je i pozicija Zlatka Lagumdžje jer je koalicija sa SDP bila ideja i zamisao Sulje Tihića. Biološki i politički kraj Sulje Tihića su se podudarili i to je išlo postepeno. Novi vezir nema razumjevanja za SDP i Lagumdžiju i tu SDP gubi još prije izbora. Osjetila se ta neravnoteža i ljudi su odljepili od SDPa.
45cents

#40133 Re: SDP

Post by 45cents »

jefff wrote: Ali jesu druge stranke i lideri.
Slabljenjem pozicije Sulejmana Tihića u SDA slabila je i pozicija Zlatka Lagumdžje jer je koalicija sa SDP bila ideja i zamisao Sulje Tihića. Biološki i politički kraj Sulje Tihića su se podudarili i to je išlo postepeno. Novi vezir nema razumjevanja za SDP i Lagumdžiju i tu SDP gubi još prije izbora. Osjetila se ta neravnoteža i ljudi su odljepili od SDPa.
Najveći (šta god to značilo) i najznačajniji (šta god to značilo) produkt saradnje Tihić-Lagumdžija je bio Elvedin Grabovica.
Drago mi je da si se povukao. Imaš moju podršku. To je slijepi kolosijek.

Nemoj me krivo shvatiti, ali ništa odvratnije nisam dotakao, kao to kada sam, svojevremeno, na djelu vidio saradnju Tihić-Lagumdžija.
To je takav spoj nesposjivosti, gdje ostajem bez teksta.
To je takav protuprirodni, nespojivi apsurd dva svijeta koji nema uporište niti u jednom stranačkom dokumentu - kako kod SDA, tako kod SDP-a.
Grozno.
Idem se okupati, napraviti neko ritualno pranje, da se očistim od spomena kombinacije Tihić-Lagumdžija.
General War

#40134 Re: SDP

Post by General War »

Sve od silne ljepote :D

pedeset

#40135 Re: SDP

Post by pedeset »

Chmoljo wrote:Nikšićev problem je što za razliku od Zlatka i donekle Jasminu nema harizme. a glasači SDPa i članovi, ipak su samo balkanci i traže jakog lidera. al opet, nije ni on glup, i vraćanjem Zlatka mnogo toga gubi, i prema onome što ja znam, svjestan je toga.

a to što si rekao da ne želi da se ofira pred članstvom - šta je onda značio onaj igrokaz kad je upravo davao instrukcije da se glasa za Nikšića?
Igrokaz, baš tako, lijepo si to rekao. Tu je Zlatko specijalista, čak je i Komšić u početku imao problema sa njegovim igricama. Ko će ga znati, možda je htio stvoriti neku "kontra percepciju" pa da pomislimo upravo ono što ti reče a to je da njegova šansa leži u Jasminu, mada opet ponavljam, da ne kažem GARANTUJEM da je vrlo mala šansa za to.

A ovo što neko spomenu da se Zlatko odlučio sam povući je :lol: :lol: :lol:
Pa ko god je jednom vidio Zlatka makar i na TV-u jasno mu je da se ne bi povukao, pogotovo ne na takav način, izborni blam, kako stranke tako i njegov lično. Sigurno nije zamišljao politički oproštaj sa mizernih 6258 glasova. Isto tako ni Hadžić sa 4379.

LAGUMDŽIJA ZLATKO 6258
HADŽIĆ DAMIR 4379

Znali su da će grohnuti ali ovoliko...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#40136 Re: SDP

Post by plain vanilla »

Mislim da je Imamovic cutao sve ove godine jer je cekao svoju priliku. On je godinama bio Beslagicev sekretar, pisao mu govore, pratio ga kao sjena, ali vecina ljudi nije znala ni da on postoji. Medjutim, kad se ukazala prilika da postane nacelnik Tuzle, nametnuo se tako agresivno, da ga niko nije uspio skinuti sve ove godine.

Takodjer, ne treba zaboraviti da je Imamoviceva maticna stranka UBSD, a ne SDP, i da se te stranke jesu ujednile na papiru, netrpeljivost je uvijek postojala. Podnose se zbgo fotelja i jer su stranci tako naredili, ali nije to nikad bilo kako treba jer se SDP nametnuo kao vladajuci, a UBSD se stio s tom strankom.

Elem, htjedoh reci da ne vjerujem da postoji neki dogovor Imamovica i Lagumdzije, Jasmin je vidio svoju priliku i navalio svim sredstvima da se uvali na celo SDP-a.
45cents

#40137 Re: SDP

Post by 45cents »

plain vanilla wrote:Mislim da je Imamovic cutao sve ove godine jer je cekao svoju priliku. On je godinama bio Beslagicev sekretar, pisao mu govore, pratio ga kao sjena, ali vecina ljudi nije znala ni da on postoji. Medjutim, kad se ukazala prilika da postane nacelnik Tuzle, nametnuo se tako agresivno, da ga niko nije uspio skinuti sve ove godine.

Takodjer, ne treba zaboraviti da je Imamoviceva maticna stranka UBSD, a ne SDP, i da se te stranke jesu ujednile na papiru, netrpeljivost je uvijek postojala. Podnose se zbgo fotelja i jer su stranci tako naredili, ali nije to nikad bilo kako treba jer se SDP nametnuo kao vladajuci, a UBSD se stio s tom strankom.

Elem, htjedoh reci da ne vjerujem da postoji neki dogovor Imamovica i Lagumdzije, Jasmin je vidio svoju priliku i navalio svim sredstvima da se uvali na celo SDP-a.

Treba samo malo strpljenja. Savjetujem da se sačeka neka sljedeća višemilionska nabavka IT opreme, neka javna "IT-tele" ujdurma gdje sa 10% provizije možeš lijepo proživjeti par života.
Tada će se malo bolje razaznati ko stoji iza koga...
skupljac_zeljeza

#40138 Re: SDP

Atmosfera na Durakovićevom portalu...

Dok lokalne TV stanice vrte pjesme vezane za antifašističku i socijaldemokratsku tradiciju, Tuzla i čitav kanton sa velikim očekivanjima ulazi u sutrašnje izbore za predsjednika SDP BiH. Za njih više nema dileme – njihov kandidat ulazi sigurno u drugi krug, dok se mnogi nadaju kako bi se crvene pobjedničke vatre u istinskom bastionu socijaldemokratije mogle zapaliti već sutra uveče
Image

:mrgreen:
hizo ramidovic

#40139 Re: SDP

Post by hizo ramidovic »

jedini covijek koi more kakotreba vodit ezdepe je lagundzija jeron ima svesto treba jednom demokrackom vodzi kogod dadoze mijesto njega ezdepe cese raspast tjs napravi cese nekolko struja i gotovoje zatomi ni je jasno stose lagundzija ni je kanditovo
Android Knego

#40140 Re: SDP

Post by Android Knego »

mislim da je Imamovic daleko najbolji kandidat. kad bi se uporedili konkretni rezultati, ne znam ko mu uopste moze parirati? ne samo u SDP-u nego i inace. uostalom, mogu se pogledati i rezultate lokalnih izbora gdje je covjek imao daleko bolje rezultate nego njegova stranka...

uprkos navedenom, navijam da izgubi danasnje izbore, jer zelim da ovakav SDP (za kojeg sam vise od decenije redovno glasao) propadne dibidus...

s druge strane, cini mi se da Imamovic moze, nakon drugog kruga, ocekivati najmanje 40% glasova...
bach

#40141 Re: SDP

Post by bach »

Image

Ovakav SDP hoću.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#40142 Re: SDP

Post by sabina1 »

Svaki novi predsjednik SDP-a koji ne bude koalirao sa SDA i koji Lagumdziju dr.Zlatka politicki svede na ulogu fikusa bice dobar i odgovoran predsjednik.
Svaka dalja reforma u toj stranci ce biti samo za pohvalu...
AntiKrist

#40143 Re: SDP

Post by AntiKrist »

Niksic zestoko vodi...
45cents

#40144 Re: SDP

Post by 45cents »

tvsabina wrote:Svaki novi predsjednik SDP-a koji ne bude koalirao sa SDA i koji Lagumdziju dr.Zlatka politicki svede na ulogu fikusa bice dobar i odgovoran predsjednik.
Svaka dalja reforma u toj stranci ce biti samo za pohvalu...

Da postavimo tu opciju na drugi način - koliki se broj članova SDP-a nada da će doći do fotelje ili bilo kakve druge koristi ako se nastavi sa praksom koju smo vidjeli na djelu u periodu 2010.-2014.?
U tolikom procentu će glasati za Nikšića.
Koaliranje sa SDA, prljave igre, foteljiranje, savjetnici koji nemaju ni minimalno propisane godine radnog staža... sve je to ulijevalo nadu brojnom članstvu da će i oni izaći na zelenu granu preko kombinacije Lagumdžija - Nikšić.
Šta bi značilo glasati protiv toga?
Biti protiv SDA, odbiti njihov način vladavine, znači veliku neizvjesnost ogromnom broju SDP uhljeba.
Dovesti nekoga drugog umjesto slučajnog prolaznika, znači napustiti čuvenu filozofsku platformu Alije Izetbegovića - "Što nam je lošije, to je bolje za nas".
Ovako mogu manipulirati ljudima za 50 KM doplate mjesečno...
Last edited by 45cents on 20/09/2015 19:22, edited 1 time in total.
Crvene_brigade

#40145 Re: SDP

Post by Crvene_brigade »

Nermin Nikšić uvjerljivo gubi u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Mostaru, čak i u svom rodnom Konjicu stoji loše.
Heartbeats

#40146 Re: SDP

Post by Heartbeats »

Crvene_brigade wrote:Nermin Nikšić uvjerljivo gubi u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Mostaru, čak i u svom rodnom Konjicu stoji loše.
Daj ba nisu izbori za predsjedništvo države pa opet bombe bacaš k'o sa Bakir H. U Konjicu od 780 članova oko 690 glasalo za Nermina.
Crvene_brigade

#40147 Re: SDP

Post by Crvene_brigade »

Heartbeats wrote:
Crvene_brigade wrote:Nermin Nikšić uvjerljivo gubi u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Mostaru, čak i u svom rodnom Konjicu stoji loše.
Daj ba nisu izbori za predsjedništvo države pa opet bombe bacaš k'o sa Bakir H. U Konjicu od 780 članova oko 690 glasalo za Nermina.
Vrlo brzo ćeš se uvjeriti u slabu izlaznost članova SDP BIH (oko 50 %) i same rezultate.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#40148 Re: SDP

Post by -LIBERO- »

Odakle vam ti rezultati vec :D
Heartbeats

#40149 Re: SDP

Post by Heartbeats »

-LIBERO- wrote:Odakle vam ti rezultati vec :D
Eeee drug, treba znati doći do podataka osjetljive prirode. Nego piši novog-starog predsjednika Nikšića, jedan čovjek-jedan glas i demokratizaciju mačku o rep. Samo me interesuje hoće li neko od SDP-ovaca tražiti na uvid listiće.
johntra

#40150 Re: SDP

Post by johntra »

Crvene_brigade wrote:
Vrlo brzo ćeš se uvjeriti u slabu izlaznost članova SDP BIH (oko 50 %) i same rezultate.
ne kaki, izlaznost 70 posto...
Post Reply