Demokratska fronta Željko Komšić

General War

#40126 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

Arachnoidea wrote: 20/12/2019 17:38
hrasno38 wrote: 20/12/2019 17:34
General War wrote: 20/12/2019 17:32

Onako kako citam, kljucna mi je strana 16 pod "odbrambeno planiranje" gdje se izricito kaze da BiH nastavlja ispunjavati obaveze prema Evropskim i Euroatlanskim integracijama, sto je druga rijec za NATO.
BRAVO SVAKA CAST NAPOKON NEKO KO CITA IZMEDJU REDOVA :thumbup:
Evo ljudi skontao sam, samo treba citati ovaj program reformi s desna na lijevo :thumbup: samo se nadam da su to i NATOu objasnili :run:
:-)
Nemas potrebe citati, kad ne znas ni sta trazis.
Imas na drugoj strani (strana 17) namjeru BiH da osposobi bataljon (cca 500 vojnika) za NATO operacije.
kluz franjo

#40127 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Evo kako je tadašnji premijer Makedonije Gruevski završio uvod:
"We remain open to all forms of cooperation and collaboration with the Alliance, with the hope that our full and objectivelly deserved membership shall soon become reality."
Kome je do čitanja preko 150 strana...
http://www.mfa.gov.mk/images/stories/GN ... 4_2015.pdf
MorningStar

#40128 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by MorningStar »

asker wrote: 20/12/2019 17:54
MorningStar wrote: 20/12/2019 17:46
asker wrote: 20/12/2019 17:43 Sto se sekiras, ulaskom u NATO si siguran da vas vise nece bombardovat! Padate pod zajednicki odbrambeni kisobran. Za bracu preko Drine nisam siguran, al sta te briga jel da?

Bogami ako je ovo clanska za ulazak nebi ja ocekivao puno od tog kisobrana :lol: , jedan svercer govedo samara prvaka u bosnjaka jos drugog "patrijotu" komsica indirektno povalja a a ga nije ni vidio - najtuznije od svega je sto glasaci pametni se raduju... sto su im se pos**li u usta.

A to vi - ja nisam mi vi oni.Bosna i Hercegovina Bosanac.To u kuci ti klasificiraj ko je sta.
Smor si, klonirana trolcina, svaka ti je suplja..................i svaka ti je protiv BiH. Na bilo kojoj temi, bilo kojem podforumu. Nevjerovatno nebitan lik koji se kao margarin u sve mijesa.

BiH ide u NATO!

:bih:
Napisi to jedno 20 puta ko zna mozda upali :D
Leverage

#40129 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Leverage »

Pa to je i do sad bio slučaj, to se radi kroz IPAP.
shbc

#40130 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shbc »

asker wrote: 20/12/2019 17:54
MorningStar wrote: 20/12/2019 17:46
asker wrote: 20/12/2019 17:43 Sto se sekiras, ulaskom u NATO si siguran da vas vise nece bombardovat! Padate pod zajednicki odbrambeni kisobran. Za bracu preko Drine nisam siguran, al sta te briga jel da?

Bogami ako je ovo clanska za ulazak nebi ja ocekivao puno od tog kisobrana :lol: , jedan svercer govedo samara prvaka u bosnjaka jos drugog "patrijotu" komsica indirektno povalja a a ga nije ni vidio - najtuznije od svega je sto glasaci pametni se raduju... sto su im se pos**li u usta.

A to vi - ja nisam mi vi oni.Bosna i Hercegovina Bosanac.To u kuci ti klasificiraj ko je sta.
Smor si, klonirana trolcina, svaka ti je suplja..................i svaka ti je protiv BiH. Na bilo kojoj temi, bilo kojem podforumu. Nevjerovatno nebitan lik koji se kao margarin u sve mijesa.

BiH ide u NATO!

:bih:
Ne ide. Sami smo rekli da jos uvijek nismo donijeli odluku da zelimo clanstvo. Jasno i glasno u samom pocetku dokumenta.
General War

#40131 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

kluz franjo wrote: 20/12/2019 17:44
kluz franjo wrote: 20/12/2019 17:21 Pokušao sam na brzinu da pročitam čitav dokument...
Na nekoliko mjesta se spominje "partnerstvo" i "saradnja" sa NATO.

"Članstvo" se spominje samo na dva mjesta i to uz dodatak da BiH ovim ne prejudicira svoje članstvo u NATO.

Kako će ovo NATO prihvatiti i protumačiti, šta je dogovoreno iza kulisa ili nije, ne znam.
Ako je ovaj dokument vjerodostojan, onda on vraća NATO diskusiju u BiH 15 godina unazad.

Do sada su iz RS-a mahali onom "skupštinskom rezolucijom", koja nikakvu težinu nije imala.
Sada imaju papir sa potpisom Predsjedništva BiH.
Onako kako citam, kljucna mi je strana 16 pod "odbrambeno planiranje" gdje se izricito kaze da BiH nastavlja ispunjavati obaveze prema Evropskim i Euroatlanskim integracijama, sto je druga rijec za NATO.
Vidio sam taj dio, ima još na nekoliko mjesta sličnih formulacija...
Rekao sam, kakve će ovo vanjsko-političke efekte imati, ne znam.

Na unutrašnjem planu ovaj dokument Predsjedništva BiH "legalizuje" zahtjeve SNSD-a za brisanjem svih budućih stavki (budžet, zakoni, odluke,...) koje u sebi sadrže formulaciju "pristupanje, članstvo u NATO".
Kako ih brise, kad se taxativno u ovom dokumentu nabrajaju sve preuzete obaveze predsjednistva ili BiH oko integracije...ne razumijem. :?
shbc

#40132 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shbc »

General War wrote: 20/12/2019 17:54
Imas na drugoj strani (strana 17) namjeru BiH da osposobi bataljon (cca 500 vojnika) za NATO operacije.
Mi i sad ucestvujemo u NATO operacijama. To nas ne cini clanom.
Arachnoidea

#40133 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Arachnoidea »

shbc wrote: 20/12/2019 17:56
:lol: sta sve ovdje covjek nece procitati, nasa vojna misija u Afganistanu garant bere gljive tamo.
General War

#40134 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

MorningStar wrote: 20/12/2019 17:39
hrasno38 wrote: 20/12/2019 17:34

BRAVO SVAKA CAST NAPOKON NEKO KO CITA IZMEDJU REDOVA :thumbup:
A ovamo ti pise ne prejudicira se clanstvo ne izmedju redova nego direktno na pocetku "dokumenta" koji kao da je ANP samo sto nije i malo je kraci (jedno 85 %)bez ijedne konkretne tacke reformi osim rijeci da treba nastaviti reforme :lol:

Tragikomedija , i kaze kako sda dobije glasove. Pa kako nece bolan bolan vidi ti mentalnih sklopova :lol:
Naravno da ne prejudicira clanstvo jer nije samo stvar POZIVA NATO vec i drzave da odluci putem referenduma, ili parlamenta kada dobije poziv da ima vecinsko slaganje da se ulazi u ovu ustanovu..nista strasno...nato ne prima, nato pozive.
cvrčak_na_hedonizmu

#40135 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

General War wrote: 20/12/2019 17:56

Na unutrašnjem planu ovaj dokument Predsjedništva BiH "legalizuje" zahtjeve SNSD-a za brisanjem svih budućih stavki (budžet, zakoni, odluke,...) koje u sebi sadrže formulaciju "pristupanje, članstvo u NATO".
Kako ih brise, kad se taxativno u ovom dokumentu nabrajaju sve preuzete obaveze predsjednistva ili BiH oko integracije...ne razumijem. :?
Pa šta je reklo predsjedništvo sada oko NATO puta ? Jel tražimo članstvo ili ne ? Ja ne vidim da ga tražimo, ono što vidim jeste da Program Reformi kaže da sarađujemo i da isti ne znači članstvo u NATO-u.

Usput, već ljudi napisali, mi imamo vojsku u Afganistanu i ? Jesmo li član NATO-a, nismo, nego sarađujemo. Kontaš.

Ovo je klasični riverc, jer smo već imali odluku predsjedništva oko NATA koji je i Radmanović potpisao, sada to više nemamo.
General War

#40136 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

:mrgreen:
Ne cini nas clanom, ali nas cini ozbiljnijim kandidatom...moras "upariti" vosku prije stupanja u savez a ne obratno.
Leverage

#40137 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Leverage »

Članstvo je politička odluka, broj misija u tom smislu ne znači ništa.
MorningStar

#40138 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by MorningStar »

General War wrote: 20/12/2019 18:01
Naravno da ne prejudicira clanstvo jer nije samo stvar POZIVA NATO vec i drzave da odluci putem referenduma, ili parlamenta kada dobije poziv da ima vecinsko slaganje da se ulazi u ovu ustanovu..nista strasno...nato ne prima, nato pozive.
E tacno samo ne referendum ili parlament nego predsjednistvo - cak i da je parlament u oba slucaja - RS kaze vitalni nacionalni interes i dobijes sipak.Dalje da bi dosli do te tacke krajnje kada odluka se ta pravi imamo brdo reformi za koje su godine potrebne i za svaku koja skoro po pravilu nagriza nadleznosti entiteta moras dobiti saglasnost RS-a, ANP je paket reformi koji treba za godinu da se sprovede, i ANPova po pravilu imas 4-5 godina tj. 4-5 godisnjih dok ne ispunis , mi evo nismo uspjeli prvi poslati.

Federacija , Bosna je imala a mozda jos uvijek ima samo jednu sansu da uspije natjerati RS na nesto. A to je ekonomija da je jaca u federaciji 10+ puta, da institucije funkcionisu itd Toga nema tako da mozemo samo usima mahat.
Last edited by MorningStar on 20/12/2019 18:06, edited 1 time in total.
shbc

#40139 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shbc »

General War wrote: 20/12/2019 18:03
Ne cini nas clanom, ali nas cini ozbiljnijim kandidatom...moras "upariti" vosku prije stupanja u savez a ne obratno.
Cini. Ali mi smo ovim dokumentom rekli da jos uvijek ne zelimo biti clan.
General War

#40140 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 20/12/2019 18:02
General War wrote: 20/12/2019 17:56

Pa šta je reklo predsjedništvo sada oko NATO puta ? Jel tražimo članstvo ili ne ? Ja ne vidim da ga tražimo, ono što vidim jeste da Program Reformi kaže da sarađujemo i da isti ne znači članstvo u NATO-u.

Usput, već ljudi napisali, mi imamo vojsku u Afganistanu i ? Jesmo li član NATO-a, nismo, nego sarađujemo. Kontaš.

Ovo je klasični riverc, jer smo već imali odluku predsjedništva oko NATA koji je i Radmanović potpisao, sada to više nemamo.
Mi smo zatrazili (ne mi Predsjednistvo) ulazak u NATO jos 2009 godine jasno i glasno...(ne podnosi se zahtjev svake godne)...ovo su uslovi NATO kako se dolazi do clansttva...da je imovina nesptorna, da imas viziju razvoja drzave i vojske...svasta nesto....isto kada legalizujes kucu, pa ti treba JEDAN ZAHTJEV i hiljadu formulara da bi uzeli u razmatranje.
General War

#40141 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

shbc wrote: 20/12/2019 18:06
General War wrote: 20/12/2019 18:03

Cini. Ali mi smo ovim dokumentom rekli da jos uvijek ne zelimo biti clan.
Ama ko kaze??? Gdje to pise?
asker

#40142 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by asker »

Leverage wrote: 20/12/2019 17:50
Samo ti u jednom postu možeš napisat kako se ne prejudicira članstvo i kako sigurno idemo u NATO. Znaš li ti uopšte šta znači "ne prejudicira"?
Nemam ni trun sumnje da ti ovo znas i percipiras isto kao i ja, ali SDP dioptrija ti jednostavno neda drugacije. Tebi, ne svim SDPovcima, jer eto sjecam se tvojih upisa tokom kampanje pred prosle izbore. Izuzetno militantan SDP vojnik! Kao da ti zivot ovisi o stranci.

Helem, evo da se igramo.
Kao sto kod EU pristupa imas poglavlja, na putu ka clanstvu, tako i kod NATOa imas godisnje izvjestaje na putu ka clanstvu.
U oba slucaja sve moze biti zaustavljeno, ubrzano, otkazano, doradjeno, usvojeno, odbaceno, korigirano, dopunjeno itd itd.
Samim tim ovaj put ne prejudicira clanstvo. Garancija nema, a zasto bi i bilo, nego ovako korak po korak.

MAP aktiviran, a po rijecima krmeta iz Laktasa samo par dana prije usvajanja ovog dokumenta gdje kaze da je dovoljno da se posalje PRAZAN PAPIR, da NATO to moze prihvatiti kao ANP, jasno je o cemu se ovdje radi.

Za razliku od tebe meni je nebitno kome trebaju ici zasluge za ovo. Da je papir poslala Pendes isto bi mi bilo drago. Ili Irfan Cengic, Memo Haljevac, meni svejedno.
cvrčak_na_hedonizmu

#40143 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

General War wrote: 20/12/2019 18:01
Pa pozvali su nas već nesretniče, imaš linkove, imaš tekst, to je ANP koji smo trebali poslati i reći hoćemo da budemo član, mi to nismo uradili
wrote: 20/12/2019 15:55 Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, BiH je kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO-om. Odnosi sa NATO-om se kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme saradnje u kojima učestvuje BiH. Uključivanje BiH u savremene europske, političke, ekonomske i procese bezbjednosne saradnje , potvrdjuju njenu predanost principima demokratije. zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava.

BIH podnosi NATO-u ovaj dokument"Reformski Program BiH". BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu.Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Savjeta Ministara i Parmalentarne Skupštne BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH
wrote: 20/12/2019 15:55 NATO ministers meeting on Tuesday in Brussels called on Bosnia to submit its first annual national program, after agreeing to start implementing its Membership Action Plan, MAP, which was first offered years ago.

The programme of advice, assistance and practical support is designed for countries wishing to join the Atlantic alliance.

“I expect ministers to agree that we will be ready to accept the first annual national program of Bosnia. It is now up to Bosnia to make next step and decide whether it will take up this offer,” the alliance’s secretary general told a press conference on December 5.
https://balkaninsight.com/2018/12/05/na ... 2-05-2018/

Makedonski ANP 2014/2015
...which should deservingly culminate with the merited full-fledged membership of the Republic of Macedonia in NATO...
Crna Gora ANP Izvještaj 2015
Uvod:
...Montenegro also continues to be fully committed to the full implementation of the planned activities in order to meet all the necessary preconditions to receive an invitation to become a member ...
Evo gdje piše
Nespin

#40144 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Nespin »

Mislim da treba otvoriti posebnu temu za NATO, i ovaj tariguz koji je usvojen, ipak se Željko oko toga ništa ne pita...
General War

#40145 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by General War »

Leverage wrote: 20/12/2019 18:04 Članstvo je politička odluka, broj misija u tom smislu ne znači ništa.
Jasta nego znaci...i to puno znaci, nebi ih djaba slali vjeruj mi.
klixoris

#40146 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by klixoris »

Nespin wrote: 20/12/2019 18:09 Mislim da treba otvoriti posebnu temu za NATO, i ovaj tariguz koji je usvojen, ipak se Željko oko toga ništa ne pita...
Kako ne pita ? Pa covjek je koalirao sa SDA i SBB pod izgovorom da to radi primarno zbog NATO-a :mrgreen:
JThomas

#40147 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

molim vas, partner sda se ne uvaljuje u vlast nego implementira izbornu volju :thumbup:
Leverage

#40148 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Leverage »

asker wrote: 20/12/2019 18:08
Leverage wrote: 20/12/2019 17:50
Samo ti u jednom postu možeš napisat kako se ne prejudicira članstvo i kako sigurno idemo u NATO. Znaš li ti uopšte šta znači "ne prejudicira"?
Nemam ni trun sumnje da ti ovo znas i percipiras isto kao i ja, ali SDP dioptrija ti jednostavno neda drugacije. Tebi, ne svim SDPovcima, jer eto sjecam se tvojih upisa tokom kampanje pred prosle izbore. Izuzetno militantan SDP vojnik! Kao da ti zivot ovisi o stranci.

Helem, evo da se igramo.
Kao sto kod EU pristupa imas poglavlja, na putu ka clanstvu, tako i kod NATOa imas godisnje izvjestaje na putu ka clanstvu.
U oba slucaja sve moze biti zaustavljeno, ubrzano, otkazano, doradjeno, usvojeno, odbaceno, korigirano, dopunjeno itd itd.
Samim tim ovaj put ne prejudicira clanstvo. Garancija nema, a zasto bi i bilo, nego ovako korak po korak.

MAP aktiviran, a po rijecima krmeta iz Laktasa samo par dana prije usvajanja ovog dokumenta gdje kaze da je dovoljno da se posalje PRAZAN PAPIR, da NATO to moze prihvatiti kao ANP, jasno je o cemu se ovdje radi.

Za razliku od tebe meni je nebitno kome trebaju ici zasluge za ovo. Da je papir poslala Pendes isto bi mi bilo drago. Ili Irfan Cengic, Memo Haljevac, meni svejedno.
Evo slažem se.

Iz napisanog jedino je moguće zaključiti da možda idemo u NATO. A to u našem slučaju znači da ne idemo u NATO.

Tvoj optimizam nema nikakvog pokrića u realnosti.

Ove militantne budalaštine ne bih komentarisao.
asker

#40149 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by asker »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 20/12/2019 18:02
Na prvoj stranici ti pise da se sve ranije preuzete obaveze, usvojeni dokumenti i zakoni svih institucija uvazavaju.

Kako bolan ovo nije jasno?
Leverage

#40150 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Leverage »

General War wrote: 20/12/2019 18:09
Leverage wrote: 20/12/2019 18:04 Članstvo je politička odluka, broj misija u tom smislu ne znači ništa.
Jasta nego znaci...i to puno znaci, nebi ih djaba slali vjeruj mi.
Bez odluke Predsjedništva od članstva nema ništa. A sa odlukom Predsjedništva članstvo je moguće bez ikakvih misija.

Dakle, ne znači.
Post Reply