Ljudi su vec zavaljeni i zavaljuju se svakodnevno. Hrvati su jednostavno u Federaciji u podredjenom polozaju, prosta cinjenica.Skijaš wrote:Ja ne vidim poentu u žrtvovanju stotine jednih da bi stotina drugih bila sretna. Da se radi samo o mom životu, lako bi, ali ovdje govorimo o životima stotina hiljada ljudi i trebali bi imati više obzira. Ako ne znaš kako pomoći svima, nemoj nikog ni zavaljivati.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Ali Kemal
#40101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Skijaš
#40102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako bi, sa dešavanjima u Vukovaru recimo, natjerao bosanskohercegovačke Hrvate da ostanu u okviru te Srboslavije ?Mister Yes wrote:Što se mene tiče BiH je mogla ostati u Jugoslaviji zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom. Meni ne bi smetalo. Znaš, za razlilku od Skijaša, ja zaista volim suživot. A ne samo u situacijama kada sam većina.
- Mister Yes
#40103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Problem je što su, po tvom pogledu na svijet, trenutno svi hrvati žrtvovani. Dakle ne radi se o žrtvovanju stotinu jednih za spas stotinu drugih već samo o spasu 100 od njih 200 koje su trenutno žrtvovani.Skijaš wrote:
Ja ne vidim poentu u žrtvovanju stotine jednih da bi stotina drugih bila sretna. Da se radi samo o mom životu, lako bi, ali ovdje govorimo o životima stotina hiljada ljudi i trebali bi imati više obzira. Ako ne znaš kako pomoći svima, nemoj nikog ni zavaljivati.
Dvojica vise nad provalijom. Ako pokušaš spasiti obojicu nećeš moći i obojica će poginuti. Zar ćeš odbiti spasiti jednog ako ne možeš spasiti obojicu? Čudan neki princip.
-
zlajaBHF
#40104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali ako nije lose biti manjina, zasto praviti podjele ????Mister Yes wrote:To Skijaš kaže da je loše. Ne ja. Što se mene tiče BiH je mogla ostati u Jugoslaviji zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom. Meni ne bi smetalo. Znaš, za razlilku od Skijaša, ja zaista volim suživot. A ne samo u situacijama kada sam većina.zlajaBHF wrote:
Ako je toliko lose biti manjina, zasto to zelis Bosnjacima koji ce pripasti hrvatskoj drzavi/entitetu ?
Sad ne razumijem tvoju logiku
- Mister Yes
#40105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zašto bih ikoga na bilo šta natjerivao? Nisam ja tiSkijaš wrote:Kako bi, sa dešavanjima u Vukovaru recimo, natjerao bosanskohercegovačke Hrvate da ostanu u okviru te Srboslavije ?Mister Yes wrote:Što se mene tiče BiH je mogla ostati u Jugoslaviji zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom. Meni ne bi smetalo. Znaš, za razlilku od Skijaša, ja zaista volim suživot. A ne samo u situacijama kada sam većina.
- djonko brajs
#40106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sto nisi pitao tuđmana kako misli nagovoriti srbe iz knina da budu dio ndh? a nije to isto garant. srbi su trazili belaja pa zato ko ih jebe, a hrvati vukovara nisu. samo im malo smeta cirilica, jebiga.Skijaš wrote:Kako bi, sa dešavanjima u Vukovaru recimo, natjerao bosanskohercegovačke Hrvate da ostanu u okviru te Srboslavije ?Mister Yes wrote:Što se mene tiče BiH je mogla ostati u Jugoslaviji zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom. Meni ne bi smetalo. Znaš, za razlilku od Skijaša, ja zaista volim suživot. A ne samo u situacijama kada sam većina.
btw. hrvati bih su zavaljeni, kako volis reci, kada se hrvatska odcijepila od jugoslavije. da bi hrvati dobili cijelu hrvatsku moralo se odustati od bosne. i to tebi nema veze, jelde. druga drzava, druga nafaka. haha... licemjeran si do bola kresevljak.
-
zlajaBHF
#40107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa vidis, mi smo u situaciji da nema dogovora. Zasto onda insistiras na ovoj raspravi.Mister Yes wrote:Važi za sve države.zlajaBHF wrote:
Da li to vazi za sve drzave ili samo BiH?
I kad kazes da narod ima pravo da se odcijepi, sta ako su odredjena podrucja izmijesana?
Sta ako drugi narod koji tu zivi ne zeli da bude manjina u toj buducoj drzavi, entitetu?
Zasto bi Srbi i Hrvati imali pravo da kazu ne zivotu u drzavi gdje su manjina, a Bosnjaci nemaju pravo na to?
Hajmo reci da Stolac pripadne Hrvatskoj drzavi, da li onda grad Stolac ima pravo da se odcijepi od te drzave, ako su tu vecina Bosnjaci. Moze to biti i neko selo.....Da li bi neko selo imalo pravo da se odcijepi, ako taj narod to zeli?
Ako su područja izmješana onda slijedi dogovor. Ako nema dogovora nema ni odcjepljenja. Čitaj, onaj koji se odcjepljuje mora popustiti u slučaju izmješanih područja ili neće moći da se odcjepi.
U konačnici, da bi se odcjepio moraš biti sposoban da praviš probleme državi ako ti ne dozvoli odcjepljenje. Srbi već imaju tu mogućnost u BiH. Hrvati u slučaju Sejdić-Finci dokazuju da i oni imaju tu mogućnost.
Mislim, ako ti nakon onakvog rata nije jasno da dogovor nije moguc, onda stvarno ne znam sta jos treba da se desi, da bi to skontao.
Ne znam da li si Bosnjak kao sto se predstavljas, ali ja ne poznajem niti jednog jedinog Bosnjaka koji je za podjelu.
Cak mislim da kao narod nikad nebi preko toga presli.
- Mister Yes
#40108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato da bi država bila funkcionalna?zlajaBHF wrote: Ali ako nije lose biti manjina, zasto praviti podjele ????
-
zlajaBHF
#40109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci ti mislis da ovi koji zele podjele nisu u pravu, ali bi im popustio jer bi zato drzava bila funkcionalna?Mister Yes wrote:Zato da bi država bila funkcionalna?zlajaBHF wrote: Ali ako nije lose biti manjina, zasto praviti podjele ????
- djonko brajs
#40110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
dogovora je bilo, ali se svaki put upetljala amerika sa skijaševom pričom i nasankala i bošnjake i ostale.zlajaBHF wrote: Pa vidis, mi smo u situaciji da nema dogovora. Zasto onda insistiras na ovoj raspravi.
Mislim, ako ti nakon onakvog rata nije jasno da dogovor nije moguc, onda stvarno ne znam sta jos treba da se desi, da bi to skontao.
Ne znam da li si Bosnjak kao sto se predstavljas, ali ja ne poznajem niti jednog jedinog Bosnjaka koji je za podjelu.
- djonko brajs
#40111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sta je lose u tome? ne postoje drzave radi istjerivanja pravde nego radi servisa gradjanima. nije drzava svrha sama za sebe. cim se neko od nje zeli otcijepit, to znaci da ta drzava iz nekog razloga ne valja.zlajaBHF wrote:Znaci ti mislis da ovi koji zele podjele nisu u pravu, ali bi im popustio jer bi zato drzava bila funkcionalna?Mister Yes wrote:Zato da bi država bila funkcionalna?zlajaBHF wrote: Ali ako nije lose biti manjina, zasto praviti podjele ????
- Mister Yes
#40112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bilo bi dogovora da to dopusti međunarodna zajednica. Ali ne dopušta.zlajaBHF wrote: Pa vidis, mi smo u situaciji da nema dogovora. Zasto onda insistiras na ovoj raspravi.
Pazi, ja maloprije napisah da ne možemo ništa promjeniti. Tako nam je kako nam je. Ali bar možemo stvari nazvati pravim imenom. Presavili su nas ko petobanku i samo se mijenjaju već stotinama godina. I hajde šta da se radi. Primamo ga i primat ćemo. Ali daj da se bar prestanemo radovati tome.
-
zlajaBHF
#40113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci dogovora do sad nije bilo. Da ga je bilo, nebi o ovome sada diskutovali.djonko brajs wrote:dogovora je bilo, ali se svaki put upetljala amerika sa skijaševom pričom i nasankala i bošnjake i ostale.zlajaBHF wrote: Pa vidis, mi smo u situaciji da nema dogovora. Zasto onda insistiras na ovoj raspravi.
To sto ti tvrdis je samo rekla kazala.
Znaci Bosnjacki narod je do sad glasao za stranke koje ne zele podjelu BiH.
Znaci Bosnjaci nece podjelu. Neki drugo to zele.
Sta cemo sad?
-
detroit-mercy
#40114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja pokusavam da skontam tu logiku ali logike nema. U principu se svodi hajmo podijeliti BiH i bice sve dobro. Tip gusla pricu mjesecima ovdje i nije mi jasno kako se ne umori vise. Na kraju, on prica o nekoj zajednici sa Srbijom i Crnom Gaorom a ta zajednica vec prilicno godina ne postojizlajaBHF wrote:Ali ako nije lose biti manjina, zasto praviti podjele ????Mister Yes wrote:To Skijaš kaže da je loše. Ne ja. Što se mene tiče BiH je mogla ostati u Jugoslaviji zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom. Meni ne bi smetalo. Znaš, za razlilku od Skijaša, ja zaista volim suživot. A ne samo u situacijama kada sam većina.zlajaBHF wrote:
Ako je toliko lose biti manjina, zasto to zelis Bosnjacima koji ce pripasti hrvatskoj drzavi/entitetu ?
Sad ne razumijem tvoju logiku
Separatisti su malo nervozni, vrijeme prolazi i znaju da je sve manje i manje vremena da se nesto uradi
Vec mu je receno, ako misli da su njegova rjesenja tako dobra, bujrum, nek osnuje stranku, dobije legitimitet pa dijeli, ovako samo svira kurcu.
-
zlajaBHF
#40115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sve to stoji, medjutim da pricamo o teritorijama koja historijski pripadaju iskljucivo JEDNOM narodu, onda bi tvoja teorija pila vode. Kod nas to nije slucaj.djonko brajs wrote:
sta je lose u tome? ne postoje drzave radi istjerivanja pravde nego radi servisa gradjanima. nije drzava svrha sama za sebe. cim se neko od nje zeli otcijepit, to znaci da ta drzava iz nekog razloga ne valja.
-
Itakoto
#40116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovaj forum, narocito pdf politika je postalo takvo smece... 
- Skijaš
#40117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To se ne može ispravljati novim nepravdama. Ograničavanje utjecaja HDZ-a je posljedica zloupotreba mehanizma blokada i ne možeš dvije decenije gurati pogrešno rješenje a čuditi se kada ti neko smanji kapacitete za blokadu. Kako smo došli do toga da je HDZ od faktora koji u srednjoj Bosni ima svoje granične prelaze, srozan tako nisko da nije u entitetskoj vlasti ? Je li HDZ podržavao povratak ? Je li se HDZ borio protiv raseljavanja ljudi ? Je li se HDZ suprotstavljao velikosrpskoj viziji uređenja BiH ? Nije HDZ preko noći stavljen u poziciju u kojoj se nalazi i ako hoće da povrati utjecaj kojeg je imao, moraće promjeniti kurs, moraće se distancirati od etničkih podjela, moraće kandidovati i Bošnjake i Srbe ako hoće pet ili više pozicija u entitetskoj vlasti, moraće prestati sa asistencijama Dodiku i ekipi. Ne može ljudi ovako kako se radilo, evo do čega smo došli, da se sada podjelu pokušava napraviti zavaljivanjem Kiseljaka, Kreševa i Viteza, eto genijalnih umova i rezultata briljantne strategije.Ali Kemal wrote:Ljudi su vec zavaljeni i zavaljuju se svakodnevno. Hrvati su jednostavno u Federaciji u podredjenom polozaju, prosta cinjenica.Skijaš wrote:Ja ne vidim poentu u žrtvovanju stotine jednih da bi stotina drugih bila sretna. Da se radi samo o mom životu, lako bi, ali ovdje govorimo o životima stotina hiljada ljudi i trebali bi imati više obzira. Ako ne znaš kako pomoći svima, nemoj nikog ni zavaljivati.
Neka se HDZ veže za državu, neka se mlade Hrvate gura u bosanskohercegovačke reprezentacije umjesto što ih se izgrađene prosljeđuje Zagrebu na raspolaganje, neka se ospori monopol kojeg Bošnjaci trenutno imaju u ljubavi prema Bosni i Hercegovini, neka se brani hrvatski identitet Posavine i Kotor Varoši, takav HDZ bi mogao voditi glavnu riječ u FBiH i odličan primjer je ovo sa Bandićem, HDZ može biti "počasni" ovo ono, ili može biti opozicija i tretiran kao protivnik. I ako je već takav odnos snaga, ne treba biti puno pametan da bi se došlo do zaključka kojim je metodama moguće braniti hrvatstvo a kojim nije.
- Mister Yes
#40118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
zlajaBHF wrote:Znaci ti mislis da ovi koji zele podjele nisu u pravu, ali bi im popustio jer bi zato drzava bila funkcionalna?Mister Yes wrote:Zato da bi država bila funkcionalna?zlajaBHF wrote: Ali ako nije lose biti manjina, zasto praviti podjele ????
-
miop
#40119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma navala od istocnih i zapadnih forumasa sa bosnjackim nickovima 
-
zlajaBHF
#40120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ti zelis podjelu na 3 entiteta, da bi drzava bolje funkcionisala, jel tako?Mister Yes wrote:Bilo bi dogovora da to dopusti međunarodna zajednica. Ali ne dopušta.zlajaBHF wrote: Pa vidis, mi smo u situaciji da nema dogovora. Zasto onda insistiras na ovoj raspravi.
Pazi, ja maloprije napisah da ne možemo ništa promjeniti. Tako nam je kako nam je. Ali bar možemo stvari nazvati pravim imenom. Presavili su nas ko petobanku i samo se mijenjaju već stotinama godina. I hajde šta da se radi. Primamo ga i primat ćemo. Ali daj da se bar prestanemo radovati tome.
Znaci mislis da trebamo napraviti jos jedan entitet, koji bi pripao Hrvatskom narodu.
Ja ne vidim kako bi drzava bolje funkcionisala sa jos jednim entitetom. Upravo je entitet RS, glavni razlog za nefunkcionisanje drzave, zar ne? I ti bi sad jos jedan takav entitet napravio, da bi drzava bolje funkcionisala?
To je ona, klin se klinom izbija
Da li mislis da bi se standard ili kvalitet zivota promjenio na bolje u BiH, kada bi se napravi jos jedan entitet?
- Skijaš
#40121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja bih da spasim sve a to da se mora izabrati između Hrvata Kiseljaka i Hrvata Posušja je vještački izbor, nikog se ne mora zavaliti.Mister Yes wrote:Problem je što su, po tvom pogledu na svijet, trenutno svi hrvati žrtvovani. Dakle ne radi se o žrtvovanju stotinu jednih za spas stotinu drugih već samo o spasu 100 od njih 200 koje su trenutno žrtvovani.Skijaš wrote:
Ja ne vidim poentu u žrtvovanju stotine jednih da bi stotina drugih bila sretna. Da se radi samo o mom životu, lako bi, ali ovdje govorimo o životima stotina hiljada ljudi i trebali bi imati više obzira. Ako ne znaš kako pomoći svima, nemoj nikog ni zavaljivati.
Dvojica vise nad provalijom. Ako pokušaš spasiti obojicu nećeš moći i obojica će poginuti. Zar ćeš odbiti spasiti jednog ako ne možeš spasiti obojicu? Čudan neki princip.
- djonko brajs
#40122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja pokusavam da skontam tu logiku ali logike nema. U principu se svodi hajmo podijeliti BiH i bice sve dobro. Tip gusla pricu mjesecima ovdje i nije mi jasno kako se ne umori vise. Na kraju, on prica o nekoj zajednici sa Srbijom i Crnom Gaorom a ta zajednica vec prilicno godina ne postojidetroit-mercy wrote: Sad ne razumijem tvoju logiku
Separatisti su malo nervozni, vrijeme prolazi i znaju da je sve manje i manje vremena da se nesto uradi
Vec mu je receno, ako misli da su njegova rjesenja tako dobra, bujrum, nek osnuje stranku, dobije legitimitet pa dijeli, ovako samo svira kurcu.[/quote]
ajde, sta se pravite glupi. teza je vrlo jednostavna. hoces li da imas drzavu koju niko ne sabotira iznutra i u kojoj fokus politicke aktivnosti nije non stop koja etnija ce sjebat onu drugu i u kojoj se izbori ne dobijaju na osnovu toga ko je veci bosnjak/bosanac, srbin ili hrvat, odnosno prema lupanju po prstima, vec drzavu sa normalnim nenacionalnim strankama gdje se izbori dobijaju na osnovu ponudjenih strategija za rjesavanje realnih problema - onda ces je podijeliti prema etnickim razgranicenjema. ne zato sto je to smisao zivota, to je odvratno sto ljudi imaju i drze do etnickih identiteta, ali kad je vec tako onda od zadatih koordinata i objektivnih ogranicenja radis najbolje sto mozes.
ili ces ziviti u bizarnom svijetu skijaša kome je vaznije da grb nekog grada nema etnicki predznak nego kako ljudi zive.
- Skijaš
#40123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Što znači da bi sa tadašnjom Herceg Bosnom i HDZ-om, BiH prestala da postoji. Kakav je to suživot ?Mister Yes wrote:Zašto bih ikoga na bilo šta natjerivao? Nisam ja tiSkijaš wrote:Kako bi, sa dešavanjima u Vukovaru recimo, natjerao bosanskohercegovačke Hrvate da ostanu u okviru te Srboslavije ?Mister Yes wrote:Što se mene tiče BiH je mogla ostati u Jugoslaviji zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom. Meni ne bi smetalo. Znaš, za razlilku od Skijaša, ja zaista volim suživot. A ne samo u situacijama kada sam većina.
-
detroit-mercy
#40124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma jok, zar nisi skontao da su sad ko biva Bosanci
, jedno vrijeme su bili Bosnjaci koji su se dozvali pa nije islo. Sad je druga taktika na redu, kozmopolite, internacionalci, Bosanci
.
- Mister Yes
#40125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Podjela na 3 entiteta bi pomogla ali vrlo malo. Puno bi više pomoglo odcjepljenje RS-a.zlajaBHF wrote: Ti zelis podjelu na 3 entiteta, da bi drzava bolje funkcionisala, jel tako?