konektovan wrote:emko1234 wrote:Nije svako auto za autoputa. Gro gradskih auta koje se voze po gradu danas nisu predviđeni za duže vožnje sa većim brzinskim prosjekom. Motor od 1.200 kubika na 130-140km/h u sat vremena vožnje će potrositi duplo više goriva nego da se isti period vremena vozio magistralom na brzini od 80-90km/h.
I mislim da od ove boljke u principu pate sva auta do cca 150ks i 2.0 motora. Čak i veći dizeli s ozbiljnim brzinskim prosjecima će doslovno jesti gorivo na autoputu.
Audi a4 2.0tdi b7 na 180km/h se vrti na 3200-3300 rpm i na toj brzini troši preko 10l na 100km. Znam jer sam ga imao, ništa bolja situacija nije ni sa 3.0 motorom. Vrti se malo manje ali trosi skoro isto. Tek novije generacije sa automatik mjenjačima sa 7-8-9 brzina nemaju taj problem. Trenutno auto mi na 130km/h vrti 1600rpm u 8. brzini. Potrošnja 5.5l
Usporedbe radi 1.6d sa 5 brzina će se već na 140 vrtiti na 3000rpm i trošiti će preko 8 litara na 100km. Autoput ne znaci nuzno ustedu.
Moj auto, star 12 godina i koji je prešao preko 300 kk sa 90 ks, pri 130 km/h nece trošiti više od 6 l na auto putu u petoj brzini, gdje se motor vrti na nekih 3000-3100 rpm.
Nije bas tako k'o što ti misliš i pretpostavljaš.
Jedina mana je buka, sve ostalo je podnošljivo.
Pa dobro, onda je tvoj auto na pragu da bude perpetum mobile
Ako ti na 3100 troši 6 litara, onda bi nekom logikom stvari na 1800 trebao da troši 3,8 litara. Ali svejedno je to duplo u odnosu na autoput.
Ja prenosim svoje iskustvo, a ono je da je za većinu ljudi koji idu na duzi put s prosječnim autom, i sami sipaju gorivo, autoput na granici isplatljivosti. Ja sam haman prejahao 3/4 autoputeva u Europi, i ubijeđen sam da sam mogao uštediti na gorivu 50% onoga što sam potrošio da nisam sve vrijeme išao autoputem.
A nikada nisam putovao nečim slabijim od 150 konja i 2.0 dizel motorom.
Jednostavno, duža voznja autoputem i štednja goriva nikako ne idu jedno s drugim. Na brzim dionicama u Njemačkoj, s prošlim autom, na brzinama od 180-190 do 230-240 golim okom možeš vidjeti kako pada kazaljka goriva.