Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#4001 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

_Reds_ wrote:ma dolazili, punili gas kao bilo do gasa, jer uopce nije puhala hladno, ali opet meni nesto nije ok nikako,

samo ne znam sta bi sa moglo biti
Jesil ti kupio novu klimu ???........da tebi nisu kakvi duduci ugradjivali......kakva dopuna gasa......otkud da fali gas i otkud znaju koliko fali.

Trebalo je izgledat ovako nekako.

-Postave unutrasnju jedinicu
-baklarne cijevi vec spojene na unutarnju izbace vani
-vani ih vode do vanjske jedinice i spoje po propisima na one ventile na vanjskoj
-onda moraju malo duze vakumirat taj sistem jer NE SMIJE ostati zraka i vlage u sistemu jer bi to moglo shebat kompresor
-kad je to zavrseno samo odvrnut ventile na vanjskoj jedinici

Tvoja klima je dosla napunjena freonom dovoljno za 7,5 metara duge instalacije.......ako je instalacija duza od 7,5 metara onda se vrsi dopuna gasa po propisima.

Klima ne smije imat vise ni manje gasa......nego sto to pise na uredjaju.

Kod tebe nesto pravo sumnjivo .
velikimiki

#4002 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by velikimiki »

Pozdrav, da li ima neko iskustva sa Toshiba Suzumi Plus klimama, i da li bi ih preporučili u odnosu na neke Fujitsu modele recimo?
Naime imam etažno plinsko grijanje ali lošu vanjsku izolaciju (koju na žalost ne mogu tako lako zamijeniti radi visine) i namjera je da koristim za hlađenje ljeti, grijanje u prelaznim periodima za dogrijavanje u punoj zimi.
rovac13

#4003 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Toshiba:
-jeftina serija avant
-standard serija suzumi plus
-top serija daisekai

Fujitsu :
-jeftina llc
-standard lec ili lmc
-super serija luc
-top serija ltc

Suzumi plus otprilike bih rekao nesto poput fujitsu lmc ili lec....to je standard serija......ako je grijanje u pitanju fujitsu lec i lmc ce grijati malo jace na hladnocama vani.......jer suzumiju jako opada kapacitet kad zahladni vani.

Medju modelima suzumi postoje razlike........vanjske jedinice kod svih su istih dimenzija od velicine 10 do velicine 22.........ali od 16-ke i vece su vanjske jedinice teze za 6kg........i u njima je ugradjen bolji skuplji tisi ucinkovitiji twin rotary kompresor..........tako da je medju suzumi modelima bolje ici na 16-ku ili vecu.

Ali s druge strane suzumi plus 16 kosta vise od fujitsu top modela........a to se ipak ne moze poredit.

I toshiba i fujitsu su kvalitetni .......u bih fujitsu ima bolju cijenu........od modela do modela postoje razlike.......pa svako treba da prouci koji model da izabere prema svojoj potrebi.
suza81

#4004 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by suza81 »

Zna li neko gdje u Sa kupiti novu TA pec?
madner

#4005 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madner »

Za oko 1000 KM, bez ugradnje, cime se usreciti?
rovac13

#4006 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

madner wrote:Za oko 1000 KM, bez ugradnje, cime se usreciti?
Ako uzimas zbog hladjenja u nuzdi......obicne fix speed klime hlade dobro...kostaju od 400KM pa na vise.

Inverteri su bolji ali nazalost skuplji......ali imaju niz prednosti.....manje trose struje....bolje griju zimi.....necujan rad......ne duvaju uvijek ledeno kao obicne,nego prilagodjavaju temp duvanja prema sobnoj temp,pa je ugodnije i zdravije itd.

Inverteri kostaju od 800-1000 KM pa na vise.

Za 1000KM se moze naci 12-ka(35-ica) pocetni model top japanskih proizvodjaca......sedmica i devetka cak i jeftinije......ti pocetni modeli su odlicni ako ih ne forsirate van onoga za sto su predvidjene......malo su glasnije od top modela (vanjske jedinice).....ali glasnoca se obicno primijeti samo pri grijanju na niskim temperaturama.
madner

#4007 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madner »

Sta je 12ka, sedmica i devetka? Godina proizvodnje ili oznaka modela?
rovac13

#4008 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Velicina klime :-D

Kad trazis klimu gledas koliki ti je prostor.....jel samo za hladjenje ili i grijanje.......ako je hladjenje jel ti prostor orijentisan prema suncu.......itd.......pa na osnovu svih podataka izaberes koja ti snaga treba.

NAjcesce su najmanje devetke a neki imaju cak i sedmice.......velicina 12 je najcesci izbor to se uzima za 30m2 gore dole.....kome treba vise bira vecu.

Nekom 12 ka moze da hladi grije 40m2....dok nekom ne moze ni 30m2......veliku ulogu igra prostor izolacija polozaj stana itd.
Last edited by rovac13 on 23/07/2015 12:47, edited 1 time in total.
madner

#4009 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madner »

Aha, ovdje obicno pise 3.5 KW, to je dakle 12ka. :D

Trebao bi i vise od jedne, no prvo da osvojimo dnevni boravak. :D
rovac13

#4010 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako je samo hladjenje nema potreba za skupim klimama.

A ako je u pitanju i grijanje......onda se isplati protegnut koliko god se moze......jer se dobije jos stedljiviji uredjaj......koji grije bolje na hladnocama.......manje se cuje........jako pouzdan uredjaj.......i grijanje na ovaj nacin je jeftinije od bilo kog meni poznatog........probao sam sve od drga uglja peleta plina konvektora itd.....
madner

#4011 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madner »

Imam grijanje, no nadam se da cu koristi klimu u onim medjuperiodima kada se jos ne zagrijava cijela kuca.
rovac13

#4012 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Onda nista vise ne treba od pocetnih modela invertera.
-fujitsu 12 llcc kosta oko 1000KM
-mitsubishi hj35 ,toshiba avant13,daikin ftx35j3 kostaju nesto slicno ....to je obicno dovoljno za 25-35m2.....mozda i vise ako nije previse osuncano.

Cak obicna klima od 400 km odradjuje taj posao :-D
madner

#4013 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madner »

Hvala :-D
Distortion

#4014 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Ja sam se odlucio za dva invertera, Fujitsu ASYG12LUCA i ASHG09LECA!
Last December

#4015 Klima uredjaj, vanjska jedinica

Post by Last December »

Izvinjavam se sto upadam ovako ali samo jedno kratko pitanje.

Planiram sam da postavljam klima uredjaj pa ako moze savjet za postavljanje vanjske jedinice.

Koji je zid najbolji za ovu svrhu. Razmisjao sam o istocnom zidu i tu mi je najbolje jer ce biti najblize unutrasnjoj jedinici.
S druge strane, sjeverni zid je vjerovatno najpogodniji jer tu je hlad preko cijelog dana, ali je udaljeno od unutrasnje jedinice (~5m).
Na ovo se nadovezuje i pitanje - koliko smiju biti jedinice udaljene jedna od druge i kako to utice na efikasnost.

Hvala
nexteen

#4016 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Ukoliko ti klima sluzi samo za hladjenje , gledaj da nije na suncanoj strani tj da ne pici sunce direktno u nju , a da li je malo levo ili desno nebitno je .. Sto se tice duzine instalacije , zavisi od modela klime ali tih 5m nije dugacko , nadopuni se freonom i nikakav problem .. A ako klimu koristis i za grejanje , onda joj prija suncana strana , znas svoje potrebe pa se prema tome upravljaj :)

@Distortion

Extra izbor .. Da javis utiske :)

Evo ja sam mojom Fujitsu ASYG12LU , hladim 45m2 , klima to odradi sa 30% opterecenja , pri spoljnoj oko 35c , klima trosi oko 230w , a oko 40c trosi oko 270-300w na sat , za jun , jul i do danas klima potrosila 60kw , unutrasnja temp 24-25c ..
Last edited by nexteen on 09/08/2015 12:45, edited 1 time in total.
rovac13

#4017 Re: Klima uredjaj, vanjska jedinica

Post by rovac13 »

Last December wrote:Izvinjavam se sto upadam ovako ali samo jedno kratko pitanje.

Planiram sam da postavljam klima uredjaj pa ako moze savjet za postavljanje vanjske jedinice.

Koji je zid najbolji za ovu svrhu. Razmisjao sam o istocnom zidu i tu mi je najbolje jer ce biti najblize unutrasnjoj jedinici.
S druge strane, sjeverni zid je vjerovatno najpogodniji jer tu je hlad preko cijelog dana, ali je udaljeno od unutrasnje jedinice (~5m).
Na ovo se nadovezuje i pitanje - koliko smiju biti jedinice udaljene jedna od druge i kako to utice na efikasnost.

Hvala
Ako hoces da se grijes klimom,u tom rezimu vanjska jedinica hladi,pa bi logicno bilo da joj je mozda malo lakse radit ako je na juznoj strani kuce pa ju nekad sunca dohvati .

I obrnuto......ako klima hladi onda njena vanjska jedinica grije ......i lakse joj je radit na sjevernoj strani kuce u hladovini.

Vezano za duzinu instalacije.........kod invertera je preporuka da ne bude instalacija kraca od 3m od unutrasnje do vanjske........sto zbog eventualno malo vece buke......sto zbog efikasnijeg grijanja......prekratka instalacija moze dovest do cesceg zamrzavanja vanjske jedinice u rezimu grijanja.

Mislim da 5m nije problem ni jednom inverteru cak je i pozeljno :-D

U service manual-u svakog uredjaja pisu detalji vezano za to.

Npr fujitsu klime dolaze prednapunjene freonom za 15 metara instalacije....ako je preko 15m onda se vrsi dopuna freona....a najbolje rezultate postizu na oko 7-8 metara i tako ih i testiraju.

Mitsubishi dolazi napunjen za 7-8 metara.....preko se dopunjava.
Daryl Dixon

#4018 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Daryl Dixon »

Pozz, možete li mi reci kakva je ova klima i da li vrijedi ovih para? Unaprijed hvala, lp. :) :thumbup: :bih:

https://www.technoshop.ba/proizvod/1701 ... z12sl.html
rovac13

#4019 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Daryl Dixon wrote:Pozz, možete li mi reci kakva je ova klima i da li vrijedi ovih para? Unaprijed hvala, lp. :) :thumbup: :bih:

Mislim da je lg najgori izbor za klimu.

Kosta kao japanac a kvalitet daj boze kao gree kinez
Daryl Dixon

#4020 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Daryl Dixon »

rovac13 wrote:
Daryl Dixon wrote:Pozz, možete li mi reci kakva je ova klima i da li vrijedi ovih para? Unaprijed hvala, lp. :) :thumbup: :bih:

Mislim da je lg najgori izbor za klimu.

Kosta kao japanac a kvalitet daj boze kao gree kinez
Daj mi neko model preporuci pls, link nesto... :) :thumbup:
bilic

#4021 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

Ja u stanu posjedujem slićnu klimu , Više od godinu dana . Hladi super a grije još bolje. Garancija 3 godine. Nikako se ne ćuje dok radi. Platio sam je sa ugradnjom 1450 KM. ZNAĆI PREZADOVOLJAN ...

A kako vidim Vaša ima i jonizator te je noviji model . TOPLA PREPORUKA DA KUPITE...

OVO JE MOJA KLIMA

http://www.elipso.hr/rashladni-uredaji/ ... /LG-E12SQ/

:izet:
rovac13

#4022 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako vec dajes 1000 KM ili slicno......onda trazi japanca......oni se krecu od 800KM pa do 2000-3000KM.......zavisno od velicine i od klase.........toshiba,fujitsu,daikin,mitsubishi.

Imam lg 12-ku platio ju 1500KM i nikad se necu nakajat sto sam kupio to sr.......bio sam s njim zadovoljan sto se tice hladjenja i pomalo grijanja dok ne zazimi dobro..........a i to sto sam bio malo zadovoljan je bilo dok nisam nabavio fujitsu........tek onda sam skonto kolika je razlika .

Da stvar bude jos gora lg nije jeftiniji od japanca.....cesto je i skuplji........to mi nikad nece bit jasno zasto.
Last December

#4023 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Last December »

@rovac13 i nexteen hvala na odgovorima.
Klima ce mi primarno koristiti za hladjenje a planiram da uzmem neku devetku, jer sam skontao da mi vjerovatno nece trebat nista jace (25 kvadrata).
Mislio sam uzet LG devetku al rovac rece da nije zadovoljan sa svojom, pa ako mozes prokomentarisati. Realno, vrlo malo cu koristiti klimu jer mi se u prostoriji ne ugrije do 4 popodne, tek tada kontam malo ukljuciti da mi spusti na 23-24, inace rijetko kad predje 27 kad je najgore.
Gledam sta mi je best buy jer ne bih ulagao previse para za nesto sto nece raditi ful tajm. Grijanje mi nije bitno.
rovac13

#4024 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Fujitsu 09 leca......kosta 850 KM.......to je standard serija......nije jeftina a nije ni najbolja serija fujitsu-a........odlican omjer ulozeno dobijeno.......i daleko bolji izbor od LG-a .......pri tome i jeftiniji od LG-a :lol: :lol: :lol:
rovac13

#4025 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Last December wrote:Realno, vrlo malo cu koristiti klimu jer mi se u prostoriji ne ugrije do 4 popodne, tek tada kontam malo ukljuciti da mi spusti na 23-24, inace rijetko kad predje 27 kad je najgore.
Za takve stvari ti se uopce nece isplatit inverter koji kosta oko 1000KM ili vise.......jest da inverter trosi manje.....jest da je ugodnije uz inverter jer on duva hladno-mlako taman koliko treba......tise radi ne cuje se skoro.

Ali obicna klima od 400-500 KM odradjuje taj posao koji spominjes...povremeno.......pogledaj obicnu on-off klimu gree....cijene nebi trebale biti lose posto je kinez.......ali se dosta prodaje i u saradnji je sa daikinom......pa bi trebalo da nisu lose klime
Post Reply