Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Dzontra_Volta
#4001 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jesi li provjerio nivo rashladne tečnosti, da nije spao ispod MIN?
-
ibizza
#4002 Re: Pitamo Mehanicare ?
Provjerio sam, malo je iznad MAximuma.Dzontra_Volta wrote:Jesi li provjerio nivo rashladne tečnosti, da nije spao ispod MIN?
-
preludezalude
#4003 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod mog druga se isto desava na Oktaviji i jos se nije doslo do zakljucka zasto?ibizza wrote:Skoro svako jutro, kada palim auto pise mi stop check coolant service manual, ugasim auto, zatim oept ga upalim i ovo cudo nestane.
Skoda Octavija 2005 godina je u pitanju.
Zna li neko o cemu se radi?
Ja jedino pretpostavljam da mu taj senzor koji prati nivo tekucine ne radi kako treba.
- holowey
#4004 Re: Pitamo Mehanicare ?
maksimum je odredjen kako bi u ekspanziopnoj posudi bilo dovoljno prostora za sirenje tecnosti zbog zagrijavanja... kako je kod tebe nivo iznad maksimuma senzor osjeti da nema dovoljno prostora za sirenje... inzinjeri proracunali minimum i maksimum, nema potrebe da njihovu strucnost dovodis u pitanje... kada ti nivo tecnosti bude unutar ovih referenci, provjeri da li ti se opet pali da greska... tek onda se raspituj po servisima zasto se to desava...ibizza wrote:Provjerio sam, malo je iznad MAximuma.Dzontra_Volta wrote:Jesi li provjerio nivo rashladne tečnosti, da nije spao ispod MIN?
-
dgL_
#4005 Re: Pitamo Mehanicare ?
sta ti zeli reci? Uzmi spricu u apoteci i izvadi dio tekucine iz posude... nek bude izmedju min i max pa vidi sta kakoholowey wrote:maksimum je odredjen kako bi u ekspanziopnoj posudi bilo dovoljno prostora za sirenje tecnosti zbog zagrijavanja... kako je kod tebe nivo iznad maksimuma senzor osjeti da nema dovoljno prostora za sirenje... inzinjeri proracunali minimum i maksimum, nema potrebe da njihovu strucnost dovodis u pitanje... kada ti nivo tecnosti bude unutar ovih referenci, provjeri da li ti se opet pali da greska... tek onda se raspituj po servisima zasto se to desava...ibizza wrote:Provjerio sam, malo je iznad MAximuma.Dzontra_Volta wrote:Jesi li provjerio nivo rashladne tečnosti, da nije spao ispod MIN?
-
dgL_
#4006 Re: Pitamo Mehanicare ?
ljudi pitanje.... ibiza 1.4 2001.g. benz
auto mi nakon što sam zamjenio racvu vode slabo dostize tempp. Nekad dostigne nekad na 80 nekad 75... hajde reko nije problem zamjenicu termostat uskoro medjutim naiso sam na specificnu situaciju... otvorim haubu i pipnem crijevo od termostata ono skoro hladno... drugo crijevo vrelo.. znaci da je termostat zatvoren ali auto ipak ne dostize temp. Zasto? Kad se ugrije u mjestu bez grijanja onda otvori na 90ak uppali ventilator i sve je ok sa te strane... dosao sam do zakljucka da je termostat ispravan... izbkojeg razloga se auto sporo grije? Ima li senzor temp. rashladne tekucine veze sa ovim? Hvalaa
auto mi nakon što sam zamjenio racvu vode slabo dostize tempp. Nekad dostigne nekad na 80 nekad 75... hajde reko nije problem zamjenicu termostat uskoro medjutim naiso sam na specificnu situaciju... otvorim haubu i pipnem crijevo od termostata ono skoro hladno... drugo crijevo vrelo.. znaci da je termostat zatvoren ali auto ipak ne dostize temp. Zasto? Kad se ugrije u mjestu bez grijanja onda otvori na 90ak uppali ventilator i sve je ok sa te strane... dosao sam do zakljucka da je termostat ispravan... izbkojeg razloga se auto sporo grije? Ima li senzor temp. rashladne tekucine veze sa ovim? Hvalaa
- hellhammer
#4007 Re: Pitamo Mehanicare ?
hladno vrijeme, slaba termo zastita motora, puse svuda oko bloka i tako ga hladi, predpostavljam da je aluminijski blok, stavi karton na hladnjak tako da ga prekrijes pola i bit ce boljedgL_ wrote:ljudi pitanje.... ibiza 1.4 2001.g. benz
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4008 Re: Pitamo Mehanicare ?
bolje da omota motor stiroporom
- amar1994
#4010 Re: Pitamo Mehanicare ?
i to 12 skombitanga_sa_otesa wrote:bolje da omota motor stiroporom
-
dgL_
#4011 Re: Pitamo Mehanicare ?
bitango imas li kakav adekvatan odgovor za ovo gore navedeno... jel moguce da senzor pravi problem... znaci crijevo od termostata je hladno a temperatura 75 stepeni... nekad ode na 90 nekad tesko... nekad i spadne malo... alo crijevo odvtermostata je hladno... znaci da je zatvoren... kad dodje do 90 otvori i bude vruce... ikakav savjet ?bitanga_sa_otesa wrote:bolje da omota motor stiroporom
- bitanga_sa_otesa
#4012 Re: Pitamo Mehanicare ?
mora bit hladno donje crijevo dok ne otvori termostat,senzor ti samo daje el impuls za instrument na tabli
-
dgL_
#4013 Re: Pitamo Mehanicare ?
sve ok.. zasto onda ne dostigne temp? jel moguce da senzor daje lose upute a da je temp onda ok ?bitanga_sa_otesa wrote:mora bit hladno donje crijevo dok ne otvori termostat,senzor ti samo daje el impuls za instrument na tabli
- bitanga_sa_otesa
#4014 Re: Pitamo Mehanicare ?
nemam pojma
- Optimist
#4015 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mislim da se zamaras oko gluposti. Sve dok se ne pregrijava dobro je. 
-
dgL_
#4016 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma ja bih se zakleo da nesto ne stima... maloprije iz grada... temperatura 80 pa padnr na 70... cim sam parkiro ostavim da radi za minut pise 90... pipnem termostat crijevo hladno... ubrzo pocne da se zagrijava... zagrijava sve vise i vise da bi nakon 19 minuta upalio ventilator... nivo u exp. posudi mi blago poraste,, kada hladnjak odradi vrati se u nornalu... radi se o bekih 2 ili 3 milimetra u posudi ali kako mi je antifriz na max, onda ode malo preko pa zapadne za oko... kad je ohladio hladnjak nivo se blago spusti.. da li je to ok ? HvalaOptimist wrote:Mislim da se zamaras oko gluposti. Sve dok se ne pregrijava dobro je.
-
530i
#4017 Re: Pitamo Mehanicare ?
Platiš dijagnostiku ponašanja rashladnog sistema u nekom servisu, ovlaštenom npr. Pa ti ljudi kažu šta mu je i kako.
Ispravno ponašanje je da se motor hladan zagrije na radnu temperaturu i ostane na njoj dok god radi, kad se ugasi, onda se s vremenom ohladi. Sve drugo je neispravno. Da li je i koliko ispravan termostat ili pokazivač temperature na tabli ne može ti niko reći tačno preko foruma. To pipkanje crijeva je veoma gruba dijagnostika ispravnosti termostata. Saberi 50-100 maraka i ljudi će ti tačno kazati šta i kako. Al pošto si svojevremeno paničario na svako povećanje cijene barela nafte na berzama, mislim da je to problem...ako nemaš para, parkiraj i idi pješke ili javnim prevozom. Vožnjom neispravnog auta samo ćeš napraviti još veću (čitaj skuplju) havariju.
Ispravno ponašanje je da se motor hladan zagrije na radnu temperaturu i ostane na njoj dok god radi, kad se ugasi, onda se s vremenom ohladi. Sve drugo je neispravno. Da li je i koliko ispravan termostat ili pokazivač temperature na tabli ne može ti niko reći tačno preko foruma. To pipkanje crijeva je veoma gruba dijagnostika ispravnosti termostata. Saberi 50-100 maraka i ljudi će ti tačno kazati šta i kako. Al pošto si svojevremeno paničario na svako povećanje cijene barela nafte na berzama, mislim da je to problem...ako nemaš para, parkiraj i idi pješke ili javnim prevozom. Vožnjom neispravnog auta samo ćeš napraviti još veću (čitaj skuplju) havariju.
-
channel10
#4018 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je "panicario" ne znaci da nema. Covjeku jednostavno smeta sto te neko pravi budalom i pljacka. Jel to trebamo sutit dok nas prave budalom i pljackaju? To vlada i zeli, da sutis i da se poklopis usima.530i wrote:Platiš dijagnostiku ponašanja rashladnog sistema u nekom servisu, ovlaštenom npr. Pa ti ljudi kažu šta mu je i kako.
Recenica prije bolda nista ne govori jer i kad das tolike pare, "strucnjaci" koji rade u vecini tih servisa ne znaju procitati rezultat tog testiranja. Tu je najveci problem, a ne u parama.
-
530i
#4019 Re: Pitamo Mehanicare ?
A raspitivanjem preko foruma i onda ispred zgrade na parkingu će riješiti uspješno sve probleme i nedoumice? Nemoj me zajebavat.channel10 wrote:Ako je "panicario" ne znaci da nema. Covjeku jednostavno smeta sto te neko pravi budalom i pljacka. Jel to trebamo sutit dok nas prave budalom i pljackaju? To vlada i zeli, da sutis i da se poklopis usima.530i wrote:Platiš dijagnostiku ponašanja rashladnog sistema u nekom servisu, ovlaštenom npr. Pa ti ljudi kažu šta mu je i kako.
Recenica prije bolda nista ne govori jer i kad das tolike pare, "strucnjaci" koji rade u vecini tih servisa ne znaju procitati rezultat tog testiranja. Tu je najveci problem, a ne u parama.
Majstora ima svakakvih, slažem se, ali ima i dobrih, koji mogu bez problema riješiti sve to...reći da li je ispravno ili ne. Nikakva to filozofija nije, niti je u pitanju neko auto za koje niko nikad nije čuo.
-
channel10
#4020 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa eto covjek pita, nista strasno. Pokusava rijesiti sam ako moze. Sreca pa ima ljudi koji znaju i hoce da kazu i pokusaju pomoci. Ako ne moze, onda pravac neki majstor kojem vjerujes i gotovo.
- basicm
#4021 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zna li ko gdje ima kupiti i koliko para je pjena i kompresor za vw umjesto rezervne sto dodje.
- began
#4022 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hoceli smetat ako stavim nazad na focusa sire ljetne gume od prednjih 225/55/16 a naprjed 205/55/16?? 
- amar1994
#4023 Re: Pitamo Mehanicare ?
bice stabilnije auto,ali te su previsokebegan wrote:Hoceli smetat ako stavim nazad na focusa sire ljetne gume od prednjih 225/55/16 a naprjed 205/55/16??
- Warashii
#4024 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sprej za krpljenje i duvanje gume ti je nekih 20KM, a gdje ima, ne bi da reklamirambasicm wrote:Zna li ko gdje ima kupiti i koliko para je pjena i kompresor za vw umjesto rezervne sto dodje.
-
preludezalude
#4025 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sprej za krpljenje imas kupiti svugdje gdje ima auto kozmetike. Ali... meni neki dan probila se guma i kontam nije problem, imam dva nova velika spreja za krpljenje marke Sonax. Ali qrko... oba spreja potpuno mrtva, ne izlazi nista iz njih. Jedino sam zakljucio da im smeta i da se "pokvare" ako stoje u autu na niskim temperaturama. I onda kontas siguran si, imas sprej. Sreca moja pa guma riknu u pola grada.