Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
doktor78
#4001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sto se primate na provokatore?
-
red01
#4002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja ću navijat za Zlovence, ima tu i par bosanaca predvođeni sa handanovićem...... , pratit ću ih putem TXT , više volim gledat svoje Bosance sa AFH .............-LIBERO- wrote:Bas vise pretjeraste sa potenciranjem da li neki Srbin ili Hrvat voli ovu zemlju. Do kada vam se treba to dokazivati vise,a vi kao neki "sud casti"red01 wrote: koju li če Baja gledat' :Srbija - Slovenija![]()
ili Bosna-France....
![]()
![]()
Evo ja cu gledati prvo poluvrijeme Srbije,jesam li i ja cetnik,ne patriota,mrzitelj zemlje???
NAPRIJED ZMAJEVI..... Ma više bih volio pobjedu Bosne nego da dobijem dobru lovu na LOTO ILI BINGU.....
-
red01
#4003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne gledam svako slovo, pa tako ni Č ili ĆPetit_Beurre wrote:On Če gledati šta mu se svidired01 wrote: koju li če Baja gledat' :Srbija - Slovenija![]()
ili Bosna-France....
Hvala na ispravci KOLEKTORE......
- Petit_Beurre
#4004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nemoj da se ponavlja, sljedeći put ćeš dobiti 1.red01 wrote:
Hvala na ispravci KOLEKTORE......![]()
![]()
- essex
#4005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pedja, dobio sam fixer za beton, dozvoljava cementiranje na temperaturama i do -20C...cjena? sitnica...ona armatura je jos na skladistu, ako zatreba...
-
Pedja Kojovic
#4006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
essex
Polako.
Prvo da "odradimo" zemljiste.
p.k.
Polako.
p.k.
- essex
#4007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pa zar vam te zemljane radove nije odradio karadzic, dodo samo stavio fini pjesak a vi treba da zacementirate sve to, tih krvavih49...to vi kontate da oni nisu odradili kako valja pa da copnete jos nesto iz federacije? dobro, samo da se zna, a javi mi kada posMe cementiranje...Pedja Kojovic wrote:essex
Polako.
p.k.
- Dozer
#4008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naidjoh na ovo, skenirah, i zanima me sta NS misli o ovome, odnosno da li se slaze s ovim ili ne?

Takodjer, da li se NS moze "uklopiti" u jednu ovakvu definiciju:
"Gradjanin je taj kojem se mora dati svako pravo i pravda. Drzava je odgovorna gradjaninu, ne vjeri ili narodnosti. Mi smo jedna nacija, Bosanskohercegovacka, i to nam niko ne moze niti smije osporiti."

Takodjer, da li se NS moze "uklopiti" u jednu ovakvu definiciju:
"Gradjanin je taj kojem se mora dati svako pravo i pravda. Drzava je odgovorna gradjaninu, ne vjeri ili narodnosti. Mi smo jedna nacija, Bosanskohercegovacka, i to nam niko ne moze niti smije osporiti."
-
Pedja Kojovic
#4009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dozer
Osim dijela koji zahtijeva mandatorno izjasnjavanje po pitanju nacije tekst je manje vise prihvatljiv i moram reci da pojedini dijelovi podsjecaju i koriste vrlo slicne formulacije u dokumentima Nase stranke.
O pitanju nacije Bosanci, smo vec pricali na ovom forumu.
Iako sam potpuno siguran da se u pokretu "da svi budemo svi bosanci" radi o najboljim namjerama i zeljama da se napokon pronadje recept koji bi zaustavio/prekinuo, ovu suludu podjelu i vladavinu etnopartija i etnokapitalista mislim da stvaranje/priznavanje nove nacije ili nadnacije ili propisivanje o mandatornom nacionalnom izjasnjavanju nije dobar nacin za rjesenje tog problema, bas kao sto mislim da povecanje broja clanova Predsjednistva sa 3 na 4 nije rjesenje za sadasnje diskriminatorske izborne zakone.
(Licno bih volio kada bi se grupa Ostali u izvjestajima popisa razlozila, tako da vidimo koliko se gradjana izjasnjava kao bosanci, romi, jevreji, itd - mislim da je to uradjeno sa jugoslovenima u zadnjem popisu. Kad me taksista u New Yorku pita ko sam, odakle sam - ja kazem bosanac)
Nasa stranka se prije svega zalaze za drustvo u kome su svi gradjani slobodni i ravnopravni i u kojem nikakva ni prava ni posljedice ne proizlaze iskljucivo iz cinjenice kako se neki gradjanin izjasnio po nacionalnom, vjerskom, ideoloskom, itd. pitanju.
p.k.
Osim dijela koji zahtijeva mandatorno izjasnjavanje po pitanju nacije tekst je manje vise prihvatljiv i moram reci da pojedini dijelovi podsjecaju i koriste vrlo slicne formulacije u dokumentima Nase stranke.
Iako sam potpuno siguran da se u pokretu "da svi budemo svi bosanci" radi o najboljim namjerama i zeljama da se napokon pronadje recept koji bi zaustavio/prekinuo, ovu suludu podjelu i vladavinu etnopartija i etnokapitalista mislim da stvaranje/priznavanje nove nacije ili nadnacije ili propisivanje o mandatornom nacionalnom izjasnjavanju nije dobar nacin za rjesenje tog problema, bas kao sto mislim da povecanje broja clanova Predsjednistva sa 3 na 4 nije rjesenje za sadasnje diskriminatorske izborne zakone.
(Licno bih volio kada bi se grupa Ostali u izvjestajima popisa razlozila, tako da vidimo koliko se gradjana izjasnjava kao bosanci, romi, jevreji, itd - mislim da je to uradjeno sa jugoslovenima u zadnjem popisu. Kad me taksista u New Yorku pita ko sam, odakle sam - ja kazem bosanac)
Nasa stranka se prije svega zalaze za drustvo u kome su svi gradjani slobodni i ravnopravni i u kojem nikakva ni prava ni posljedice ne proizlaze iskljucivo iz cinjenice kako se neki gradjanin izjasnio po nacionalnom, vjerskom, ideoloskom, itd. pitanju.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#4010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dozer
Osim dijela koji zahtijeva mandatorno izjasnjavanje po pitanju nacije tekst je manje vise prihvatljiv i moram reci da pojedini dijelovi podsjecaju i koriste vrlo slicne formulacije kao i dokumenti Nase stranke.
p.k.
Osim dijela koji zahtijeva mandatorno izjasnjavanje po pitanju nacije tekst je manje vise prihvatljiv i moram reci da pojedini dijelovi podsjecaju i koriste vrlo slicne formulacije kao i dokumenti Nase stranke.
p.k.
- Dozer
#4011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
OK. Jedini problem je sto nema potrebe za stvaranjem "nove nacije ili nadnacije", jer ta nacija vec uveliko postoji i priznaje je cijeli svijet.
Nazalost, ne priznaju je samo oni koji je i tvore...
Nazalost, ne priznaju je samo oni koji je i tvore...
-
Abacija
#4012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kako ce covjek znati da je NS bolja od Dodinih ako ne smijete da izlozite argumente? Da vam se vjeruje na rijec?Pedja Kojovic wrote:abacija
Posto ste se zalili moderatoru da vam nisam odgovorio na pitanje, zasto Bojan u jednoj anketi nije htio navesti pet razloga zbog kojih je Nasa stranka bolja od SNSD-a?, evo ja vam odgovoram...
Zato.
Dakle, to je odgovoreno.
p.k.
I jedan mali P.S. S kim si ti ovce cuv'o dok pokazujes ovakav nivo ophodjenja?!!
- essex
#4013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
nepitaj tako...pitaj ga je li naucio igrati klisa od dode dok su im ovce zajedno pasle...Abacija wrote:Kako ce covjek znati da je NS bolja od Dodinih ako ne smijete da izlozite argumente? Da vam se vjeruje na rijec?Pedja Kojovic wrote:abacija
Posto ste se zalili moderatoru da vam nisam odgovorio na pitanje, zasto Bojan u jednoj anketi nije htio navesti pet razloga zbog kojih je Nasa stranka bolja od SNSD-a?, evo ja vam odgovoram...
Zato.
Dakle, to je odgovoreno.
p.k.![]()
I jedan mali P.S. S kim si ti ovce cuv'o dok pokazujes ovakav nivo ophodjenja?!!
- essex
#4014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
evo ga...jos jedan dokaz da su ovi ustvari njihova stranka...prvo u ovome sto procitah nigdje se ne navodi bosanska nacija, govori se o bosanskoj etniji, narodu koji se bazira na kulturno historijske kategorije bosne a ne da im vjera bude osnovica za etniju, narod...sa ovim pedja svjesno ide na ono da su u R BiH ustvari nacije, jer ako moze postojati samo jedna nacija onda je R BiH stvorena od nacija pa se moze i raspasti po tim nacijama...zato se torasi grcevito bore da sve ostane na nacijama jer im kao to daje pravo na zahtijev i formiranje nekakvih federalnih (nacionalnih) jedinica, sto je samo olaksica za odcjepljenja i cjepanje bas po tim savovima...Pedja Kojovic wrote:dozer
p.k.
dalje, jasno je nagalseno da se radi o bosanskohercegovackoj naciji, naciji koja je zajednicki imentielj svih drzavnih etnija...naravno, sloboda svakog covjeka je da se izjasni hoce li potpasti pod bosansku etniju ili i dalje zeli da se izjasnjava kao pripadnik druge nacije, sto znaci da je pripadnik druge drzave a u drzavi u kojoj zivi je po shvatanju medjunarodnog zakona i prava ustvari nacionalna manjina i potpada pod zakon o nacinoanim manjinama...
i sta pedja kaze?
"Osim dijela koji zahtijeva mandatorno izjasnjavanje po pitanju nacije tekst je manje vise prihvatljiv"
pa naravno, treba ostaviti status quo jer samo tako se moze ici na ono cjepanje R BiH, jer ako se stane pod jednu naciju sav trud od garasanina na ovamo je dzaba, dzaba i slobo srcano pogibe u hegu, dzaba rasu danas sude...sve je to dzaba jer nece moci vise da racunaju i primjenjuju velikosrpsku formulu koja samo cjepa nasu Domovinu...
pedja, nacija je bosanskohercegovacka, etnije (narodi) su BHS++ a nacionalne manjine su HST++, (T naravno predstavlja tursku, da se pobrinemo i za naseg reisa
-
Pedja Kojovic
#4015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
essex
Akadamske rasprave o ovome se vode jako dugo.
Jedan od briljantnijih uradaka na temu je "I vrapci na grani", Tarika Haverica.
Rijeci narod i nacija se nasem politickom govoru koriste dvojako i u zavisnosti od namjere govornika ponekad znace demos, a ponekad ethnos.(Ustanak srpskog naroda ili recimo hrvatsko nacionalno pitanje. S druge strane opet imamo - ravnopravni narodi, itd)
Ja rijec narod koristim kad zelim da oznacim sve subjekte jedne vlasti - bosankohercegovacki narod, a rijec nacija koristim kad zelim da oznacim neciju pripadnost etnickoj grupi.
Vjerovatno najpoznatiji primjer gdje je rijec narod upotrebljena sa znacenjem o kojem ja govorim je americki ustav koji zapocinje rijecima "We, the people...." i koji znaci, Mi, narod,......"
p.k.
Rijeci narod i nacija se nasem politickom govoru koriste dvojako i u zavisnosti od namjere govornika ponekad znace demos, a ponekad ethnos.(Ustanak srpskog naroda ili recimo hrvatsko nacionalno pitanje. S druge strane opet imamo - ravnopravni narodi, itd)
Ja rijec narod koristim kad zelim da oznacim sve subjekte jedne vlasti - bosankohercegovacki narod, a rijec nacija koristim kad zelim da oznacim neciju pripadnost etnickoj grupi.
Vjerovatno najpoznatiji primjer gdje je rijec narod upotrebljena sa znacenjem o kojem ja govorim je americki ustav koji zapocinje rijecima "We, the people...." i koji znaci, Mi, narod,......"
p.k.
- Bosnolog
#4016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo si zaborvio da amerikanci takode kazu " We are American Nation" (Mi smo americka nacija )a znamo da tu naciju cini najveca mjesavina svijetski etnickih zajednica gotovo citavog svijeta koji su jednakih prava i sloboda pred zakonom bez obzira na svoju rasu,etnicko ili nacionalno porijeklo ,vjeru, politicko ili drugo opredjeljenje,....Bosanska Nacija /Bosnian Nation/ili Bosanskohercegovacka nacija je multietnicka nacija koja se sastoji od etnickih zajednica poput bosanskih Srba,Bosanskih Hrvata i Bosnjaka kao i drugih etnickih manjinskih zajednica,........Pedja Kojovic wrote:essex
p.k.
-
bob7
#4017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Raja da li je iko primjetio da nekako Sarajevo-x kad objavljuje ove predizborne aktivnosti ni malo ne gotivi Nasu stranku clanak bude i u sec se zamjeni, a npr SDP ili pak Dodikovi ostaju po prilicno cak se nekad ponovo smao sa drugom slikom:D:D
-
NKVD
#4018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nema potrebe za time - potrudili su se dedo Alija i njegova mladomuslimankso-lopovska bratija za te radove!essex wrote: pa zar vam te zemljane radove nije odradio karadzic, dodo samo stavio fini pjesak a vi treba da zacementirate sve to, tih krvavih49...to vi kontate da oni nisu odradili kako valja pa da copnete jos nesto iz federacije? dobro, samo da se zna, a javi mi kada posMe cementiranje...
- Dozer
#4019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja sam vec u par navrata, i na ovoj temi ali i na raznim drugim temama, svima ovima koji nisu nacisto sta je nacija, a sta narod/etnija ponudio vrlo jednostavno rjesenje tih dilema, i to u 2 dijela.
Prvi dio, i komplikovaniji, jeste da se uzme i procita Ustav BiH, tj. Anex 4 DMS-a koji predstavlja Ustav BIH. Taj Ustav su pisali strucnjaci demokratskih zemalja, a nasi politicari su ga prihvatili. Samo nemojte da se sad pocne razvlaciti zvaka o tome kako to nisu potpisali ni BH Hrvati ni BH Srbi direktno, nego su to u njihovo ime uradili Slobo i Franjo. Jesu, ali uz saglasnost BH komponenti.
Drugi dio je vrlo jednostavan - uzmete svoju CIPS LK i na prednjoj strani, oko sredine, procitate sta pise pod Drzavljanstvo/Citizenship/Nacionalnost/Nationality. A svima, bez obzira da li ste Srbin, Hrvat ili Bosnjak, pise - BiH. Ovo uvijek svi ovi veliki zagovaraci suplje price o tome da su Srbi, Hrvati i Bosnjaci u BiH = nacionalnosti, a ne etnije/narodnosti, haldno zaobidju i cak se i ne potrude da komentarisu.
E pa, gospodo, takvim ponasanjem i stavom svi vi idete direktno protiv Ustava BiH koji su prihvatili i vasi zvanicni i legalni politicki predstavnici u momentima kada je kreiran. Samim tim, djelujete protivustavno, odnosno protivzakonito, odnosno ilegalno, i sva gradjanska prava stanovnika ove zemlje dovodite u podredjen polozaj u odnosu na njihovu etnicku pripadnost, a o onima koji se ne svrstavaju ni u jedan etnicki tor, da i ne govorimo. Istovremeno, svima takvima su puna usta demokratije, gradjanskih i ljudskih prava i sloboda, a sve to zajedno nije nista drugo nego - jedno pricaj, drugo misli, a trece radi.
Prvi dio, i komplikovaniji, jeste da se uzme i procita Ustav BiH, tj. Anex 4 DMS-a koji predstavlja Ustav BIH. Taj Ustav su pisali strucnjaci demokratskih zemalja, a nasi politicari su ga prihvatili. Samo nemojte da se sad pocne razvlaciti zvaka o tome kako to nisu potpisali ni BH Hrvati ni BH Srbi direktno, nego su to u njihovo ime uradili Slobo i Franjo. Jesu, ali uz saglasnost BH komponenti.
Drugi dio je vrlo jednostavan - uzmete svoju CIPS LK i na prednjoj strani, oko sredine, procitate sta pise pod Drzavljanstvo/Citizenship/Nacionalnost/Nationality. A svima, bez obzira da li ste Srbin, Hrvat ili Bosnjak, pise - BiH. Ovo uvijek svi ovi veliki zagovaraci suplje price o tome da su Srbi, Hrvati i Bosnjaci u BiH = nacionalnosti, a ne etnije/narodnosti, haldno zaobidju i cak se i ne potrude da komentarisu.
E pa, gospodo, takvim ponasanjem i stavom svi vi idete direktno protiv Ustava BiH koji su prihvatili i vasi zvanicni i legalni politicki predstavnici u momentima kada je kreiran. Samim tim, djelujete protivustavno, odnosno protivzakonito, odnosno ilegalno, i sva gradjanska prava stanovnika ove zemlje dovodite u podredjen polozaj u odnosu na njihovu etnicku pripadnost, a o onima koji se ne svrstavaju ni u jedan etnicki tor, da i ne govorimo. Istovremeno, svima takvima su puna usta demokratije, gradjanskih i ljudskih prava i sloboda, a sve to zajedno nije nista drugo nego - jedno pricaj, drugo misli, a trece radi.
- cyprus
#4020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovo ne piše... A osnov ove rasprave treba biti da li je nationality/nationalite = nacionalnost...Dozer wrote:Drugi dio je vrlo jednostavan - uzmete svoju CIPS LK i na prednjoj strani, oko sredine, procitate sta pise pod Drzavljanstvo/Citizenship/Nacionalnost/Nationality.
- BSn
#4021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
cyprus wrote:Ovo ne piše... A osnov ove rasprave treba biti da li je nationality/nationalite = nacionalnost...Dozer wrote:Drugi dio je vrlo jednostavan - uzmete svoju CIPS LK i na prednjoj strani, oko sredine, procitate sta pise pod Drzavljanstvo/Citizenship/Nacionalnost/Nationality.
da, da. ne pise nacionalnost, nego nationalite. valjda je logicno zasto se ta rijec ne prevodi kod nas kao nacionalnost, nego kao drzavljanstvo. al' eto, realnost se moze vazda iskriviti pa da bude onakva kakva nekome odgovara - al' samo ako ti nije mrsko da pogledas sta pise na licnoj.
je l' ovo opet jedni druge ubjedjujete da nisu i ne mogu biti ono sto jesu i kako se izjasnjavaju? ovo nema ni u ruandi.
- essex
#4022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
eki briljantnih...zvucis mi kao prodavac polovnog automobila koje ce iza prve okuke da prokuha...nema ba akademskih rasprava, zna se kako svijet priznaje norme, ti sto vode rasprave samo hoce da kazu kako svijet ne razumije balkan, kako ga mrzi i slicno..a istina je samo jedna, svijet samo zeli da ispravi ono pogresno sto balkan i drzi u problemu a danas vidimo i radi koga se drzi to sve nakaradno postavljeno, istog onog poslodavca kome vi iz vase stranke pomazete navuci cementnu glazuru preko finog pjeska koji dodo pokusava navuci (sta ima za cement? zima ide i nece dugo onaj fixer za hladnu klimu biti u skladistu)..Pedja Kojovic wrote:essex
p.k.
ono kako se koristi dvojako i kako ti licno koristis, pa to i jeste rak rana koja nas izjeda...ti korisits tako, drugi politicar malo drugacije, kada izmjenjas jedno 100 politicara, svako hoce da bude pametan pa da svoje misljenje o necemu samo da bi ispao pametan...a nauka o drustvu je to davno rijesila...
za "we the people", razmisli malo sto je koristeno "people"...da su koristili narod, koji narod, englezi, svabe, holandjani, francuzi?...pa vise su oni onda imali mozga u glavi nego citava daytonska politicka scena danas...namjerno koriste "people" jer ne favoriziraju ni jedan narod koji naseljava tadaSnje kolonije, jednostavno koriste POPULACIJA, sto je i jedan od prevoda za "people"...koje slobodno i nakaradno prevodjenje, a sta drugo i ocekivati od covjeka koji slobodno tumaci termine koje je nauka u drustvu sirom svjeta vec usvojila...
sljezi dolje, JEDAN KO STALA!
-
Pedja Kojovic
#4023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bez namjere da produzim ovu zanimljivu ali u sustini beskorisnu diskusiju...
Drzavljanstvo je administrativna stvar.(Mozes ih imat nekoliko)
Kako se ko osjeca i kako se izjasnjava po nacionalnom ili vjerskom pitanju je njegova privatna stvar i pravo.
(Ja sam u rubrici s tim pitanjem na popisu 2001 u USA upisao "BiH", moj komsija je upisao "Venecuelan", moj drug na poslu "Irac", itd)
Vrijeme u kojem su se, recimo, BiH muslimani morali izjasnjavati kao Srbi ili Hrvati je nadam se zauvijek otislo u istoriju. Sa stanovista drzave i njihovih prava potpuno je irelevantno kako se njeni subjekti izjasnjavaju po ovim pitanjima.
p.k.
Drzavljanstvo je administrativna stvar.(Mozes ih imat nekoliko)
Kako se ko osjeca i kako se izjasnjava po nacionalnom ili vjerskom pitanju je njegova privatna stvar i pravo.
(Ja sam u rubrici s tim pitanjem na popisu 2001 u USA upisao "BiH", moj komsija je upisao "Venecuelan", moj drug na poslu "Irac", itd)
Vrijeme u kojem su se, recimo, BiH muslimani morali izjasnjavati kao Srbi ili Hrvati je nadam se zauvijek otislo u istoriju. Sa stanovista drzave i njihovih prava potpuno je irelevantno kako se njeni subjekti izjasnjavaju po ovim pitanjima.
p.k.
- buzzer
#4024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
jest da je wikipedia, ali ovaj text je sasvim korektan i mogao bi biti doprinos zatvaranju ove potpuno suvisne rasprave na temi o ns:
Nationality is membership of a nation or sovereign state. Nationality can be acquired by birth within the jurisdiction of a state, by inheritance from parents, or by a process of naturalization. Nationality affords the state jurisdiction over the person and affords the person the protection of the state.
By custom, it is the right of each state to determine who its nationals are. Such determinations are part of nationality law. In some cases, determinations of nationality are also governed by public international law—for example, by treaties on statelessness and the European Convention on Nationality.
The word citizenship is often used in a different sense from nationality. The most common distinguishing feature of citizenship is that citizens have the right to participate in the political life of the state, such as by voting or standing for election. The term national includes both citizens and non-citizens.
Alternatively, nationality can refer to membership in a nation (collective of people sharing a national identity, usually based on ethnic and cultural ties and self-determination) even if that nation has no state, such as the Basques, Kurds, Tamils and Scots.
Individuals may also be considered nationals of groups with semi-autonomous status which have ceded some power to a larger government, such as the federally recognized tribes of Native Americans in the United States. Spanish law recognises the autonomous communities of Andalusia, Aragón, Catalonia, Valencia, Galicia and the Basque Country as "nationalities" (Nacionalidades), while in Italy, the German speakers of South Tyrol are considered to be Austrian Nationals.
Nationality vs Citizenship
In several non-English speaking areas of the world, the cognate word for nationality in local language may be understood as a synonym of ethnicity, as nation can be defined as a grouping based on cultural and family-based self-determination rather than on relations with a state or current government. They (mostly non-English speaking areas of the world) follow the principle of jus sanguinis rather than jus soli. Nationality cannot be change at least within a single generation, but rather can be adopted upon the acceptance of an individual within a national community. Such principle has potential to create a legal consideration, rather than following the legal code.
For example, there are people who would say that they are Kurds, i.e., of Kurdish nationality, even though no such Kurdish sovereign state exists at least at this time in history. In the context of former Soviet Union and former Yugoslavia, nationality is often used as translation of the Russian and Serbo-Croatian terms (национальность/ natsionalnost, народность/narodnost) used for ethnic groups and local affiliations within those (former) states.
In fact, even today the Russian Federation, as an excellent example, consists of various people whose nationality is other than Russian, but they are consider to be the Russian subjects and comply with the laws of the federation. Similarly, the term "nationalities of China" refers to cultural groups in China. Spain is one Nation, made out by nationalities, which are not politically recognized as nations (state), or can be considered smaller nations within the Spanish Nation.http://en.wikipedia.org/wiki/Nationality
- cyprus
#4025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo da istaknem najvažniji dio ovoga što je buzzer prenio sa wikipedije.For example, there are people who would say that they are Kurds, i.e., of Kurdish nationality, even though no such Kurdish sovereign state exists at least at this time in history. In the context of former Soviet Union and former Yugoslavia, nationality is often used as translation of the Russian and Serbo-Croatian terms (национальность/ natsionalnost, народность/narodnost) used for ethnic groups and local affiliations within those (former) states.
Inače, rasprava o ovome nije toliko bespotrebna, koliko je upotreba ovog pojma. Pojam nacionalnost treba izbaciti iz službene upotrebe, jer samo unosi zabunu među narod, a ne označava ništa što već nije definisano drugim pojmovima kao što su državljanstvo pripadnost državi ili etnička pripadnost. Tako da ako se ovaj termin uvrsti u formular za popis stanovništva, neko će shvatiti da se radi o pripadnosti državi, a neko o pripadnosti narodu...
Iako i to jeste sasvim irelevantno jer je svačije individualno pravo kako će se izjasniti, ignorisanjem ovog pitanja se ostavlja velik manevarski prostor različitim desničarskim strujama za manipulaciju nad narodom, sve dok se jasno ne razluče pojmovi...