Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
dallton

#4001 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Cenić: "Milorad Dodik laže o dobrom stanju u Republici Srpskoj"
02. 06. 2009. • 11:06 S. B.
Veličina slova:
Svetlana Cenić / gracija *** SPAM *** - Iako je Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) demantovalo vijest da se kasni sa isplatom plata ministrima u Vladi i poslanicima Narodne skupštine ovog entiteta, ostaje činjenica da premijer RS Milorad Dodik rupe koje nastaju u budžetu, krpi kreditima koje diže kod komercijalnih banaka.

O tome se u javnosti ne priča jer, kako kaže ekonomska anali tičarka iz Banje Luke Svetlana Cenić, opšte je poznato da se uz pomoć medija koje kontroliše, javnosti upućuje poruka o snažnoj, stabilnoj i sigurnoj RS, a stanje u ovom entitetu prikazuje tako dobro, kao da se ne nalazi u BiH. Istovremeno se opštine žale kako je punjenje budžeta smanjeno za 35 posto.

"Znači da je toliki pad prihoda i u enutetski budžet, ali je na sceni laž o prikazivanju dobrog stanja u RS. Cjene su sve veće, kupovna moć slabija. Dižu se krediti, a sredstva od prodaje Telekoma se prelijevaju ko zna kako da bi se zakrpio budžet. Ne može se praviti priča da je RS ljepša i bolja od Federacije jer je u BiH privreda povezana. Znate kako kažu, kada leptirić zaleprša u Hong Kongu, osjeća se na američkim berzama. Ako je to tako u svijetu, nemoguće da je u BiH, na ovako malom prostoru drugačije", kaže Cenić.

Svi službeni podaci, upozorava ona, govore da se u cijeloj BiH tako slabo upravljalo novcem da ekonomska kriza sa sadašnjim stanjem nema puno veze.

"To je stvar kupovine mira, bahatosti, sebičnosti i rastrošnosti kada su u pitanju vlastite potrebe onih na vlasti. Grčeviti pokušaji da stanje u RS prikaže dobrim, a milion i nešto stanovnika RS napravi budalama je pokušaj da se prikaže uspješnost vlasti koja istovremeno pravi katastrofalne poteze i na sve moguće načine uništava sve što smo imali do sada i bogati se lično. Dodik stvara lažnu sliku, a to je do sada mogao da radi jer je došao na vlast kada su budžetski novčanici bili još puni", kaže Cenić.

Ona tvrdi da je prilikom dolaska na vlast Milorad Dodik zatekao suficit od 150 milionaKM.

"Osim toga, došao je PDV, prodao se Telekom i on je svoju uspješnost pokazivao nemilice trošed te pare, a da ništa ni je stvarao. Čak ni ta Rafinerija kojom se toliko hvali, nije uplatila ni 100 KM u budžet. Sjećamo se kako je najavljivao rast prihoda za 6,4 posto i novih 20.000 radnih mjesta, zbog čega je budžet povećan pet posto iako je već godinama punjenje budžeta slabo, a sada i katastrofalno", kaže Cenić.

Upravo to je, tvrdi naša sagovornica, razlog za kašnjenje plata i njihovu isplatu po prioritetima, zavisno od jačine i veličine sindikata.

Zanimljivo je da o kašnjenju plata vlasti RS "ništa ne znaju" Budimir Aćimović i Dragan Mioković, članovi Odbora za privredu i finansije Narodne skupštine RS.

"Mi ne raspravljamo o punjenju budžeta, o tome vodi brigu Ministarstvo finansija. Međutim činjenica je da stanje u zemlji nije samo stvar ekonomske krize i da tu trebaju sagledati objektivne, ali i subjektivne okolnosti i slabosti", kaže Aćimović.
nuernberg

#4002 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nuernberg »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Moj skromni doprinos ovoj temi...

Udri bekana
13 cipela :)
latinalover

#4003 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by latinalover »

ev malo o njegovom naprednijem entitetu

BANJA LUKA - Potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica upozorio je da se RS našla u teškoj ekonomskoj krizi koja je uzrokovana globalnom krizom, ali i „neracionalnim, nesavjesnim i kabadahijskim“ ponašanjem izvršne vlasti u tom entitetu.

Naveo je i podatak da je od ožujka 2006. do kraja 2008. iz proračuna RS-a izdvojeno više od 10 milijuna KM za kupovinu automobila, od čega je više od dva milijuna potrošeno na kupovinu luksuznih audija „A6“ i „A8“.

http://www.biscani.net/vijest.php?ID=11550
Socijalista

#4004 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Socijalista »

Dodik: Neće biti povlačenja zaključaka

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Narodna skupština RS neće povući zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, što je tražio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji za to nije ponudio nikakvu argumentaciju.

"Zaključci Narodne skupštine RS su u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Naravno, parlament Srpske nije taj koji bi mogao olako prihvatiti bilo kakvo povlačenje tih zaključaka, pogotovo zato što nije ponuđena nikakva argumentacija", ocijenio je Dodik.

Premijer RS smatra da Inckov zahtjev predstavlja "nastavak stare prakse OHR-a" i istakao da se uvijek otvaraju pitanja koja se problematizuju kad god se približava sjednica Savjeta za provođenje mira.

Dodik je potvrdio da je predsjednik RS Rajko Kuzmanović pozvao na konsultacije lidere parlamentarnih stranaka o Inckvom pismu upućenom Narodnoj skupštini RS, u kojem je zatražio da parlament Srpske do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

"Ako neko misli da će to biti urađeno, samo zato što tako misli da treba, to su prošli dani", rekao je premijer RS.

Dodik je ponovio da je Inckov izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN nekorektan, te da je u njemu Republika Srpska označena kao jedini krivac za postojeće stanje u BiH.

"RS poštuje Dejton, ima jasnu politiku i želi radi u okviru tog sporazuma", poručio je Dodik.

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=4456
dallton

#4005 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Socijalista wrote:Dodik: Neće biti povlačenja zaključaka

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Narodna skupština RS neće povući zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, što je tražio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji za to nije ponudio nikakvu argumentaciju.

"Zaključci Narodne skupštine RS su u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Naravno, parlament Srpske nije taj koji bi mogao olako prihvatiti bilo kakvo povlačenje tih zaključaka, pogotovo zato što nije ponuđena nikakva argumentacija", ocijenio je Dodik.

Premijer RS smatra da Inckov zahtjev predstavlja "nastavak stare prakse OHR-a" i istakao da se uvijek otvaraju pitanja koja se problematizuju kad god se približava sjednica Savjeta za provođenje mira.

Dodik je potvrdio da je predsjednik RS Rajko Kuzmanović pozvao na konsultacije lidere parlamentarnih stranaka o Inckvom pismu upućenom Narodnoj skupštini RS, u kojem je zatražio da parlament Srpske do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

"Ako neko misli da će to biti urađeno, samo zato što tako misli da treba, to su prošli dani", rekao je premijer RS.

Dodik je ponovio da je Inckov izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN nekorektan, te da je u njemu Republika Srpska označena kao jedini krivac za postojeće stanje u BiH.

"RS poštuje Dejton, ima jasnu politiku i želi radi u okviru tog sporazuma", poručio je Dodik.

hajd fala bogu da ne nagadjamo ...dobar ovaj dodo, niko nam vise koristi nije donijeo od njega
Socijalista

#4006 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Socijalista »

ovo meni sve mirisi na prijevremene izbore, kad sabarete i oduzmete...hmm...
dallton

#4007 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Socijalista wrote:ovo meni sve mirisi na prijevremene izbore, kad sabarete i oduzmete...hmm...
to sto tebi je neki dezodorans, a ne izbori - prije ce biti puni protektorat nego izbori
dallton

#4008 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

vaznije je ovo nego sta dodo kaze - a posto ce finci i sejdic sigurno dobiti slucaj, to ti pola puta promjene ustava
Pravni eksperti složni da se krše ljudska prava pojedinaca iz nacionalnih manjina • Zastupnica BiH u Strasbourgu braniće ustavna rješenja • Jednoglasna odluka Venecijanske komisijePred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu danas u 9.15 počinje javna rasprava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

Riječ je, podsjećamo, o apelaciji koju su Dervo Sejdić i Jakob Finci podnijeli Evropskom sudu za ljudska prava zbog diskriminatorskih odredbi Ustava BiH i Izbornog zakona, koji im onemogućavaju da se kao Rom i Jevrej kandiduju u Predsjedništvo BiH i Dom naroda državnog Parlamenta. Nakon javne rasprave, očekuje se donošenje odluke ili presude Evropskog suda za ljudska prava.

Diskriminacija

Federalna Vlada je nedavno angažovala Damira Arnauta da Uredu agenta za zastupanje BiH iskaže ekspertno mišljenje u ime Vlade FBiH o predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.

A stručno mišljenje pravnog savjetnika člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića je da su ljudska prava Sejdića i Fincija povrijeđena, shodno stavu 1. protokola 12, uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja kaže: "Uživanje svih prava određenih zakonom osigurat će se bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje ili drugi status. Nikoga ne smiju diskriminirati javna tijela na bilo kojoj osnovi, kako je i navedeno u stavu 1".

Stoga Arnaut zaključuje da u ovom predmetu na strani tužene Bosne i Hercegovine nema validnih pravnih argumenata iz oblasti ustavnog prava i međunarodnog javnog prava, te da su navodi i zahtjevi aplikanata iz tih oblasti koji se odnose na meritum predmeta u potpunosti pravno utemeljeni i opravdani.

Zastupnica BiH pred Sudom za ljudska prava u ovom predmetu Zikreta Ibrahimović jučer je iz Strasboruga za Oslobođenje kazala da će ona zastupati stav da su postojeća ustavna rješenja naše zemlje dobra.

Ibrahimović je podsjetila da su Vijeće ministara i Parlament odbili prijedloge za nagodbu kojom bi se BiH izuzela od donošenja presude, a s druge strane obavezala svojim odlukama da riješi pitanje i uskladi ustavna rješenja, što nije prihvaćeno.

Pravni ekspert Ćazim Sadiković očekuje da će Sud donijeti presudu u korist Sejdića i Fincija, podsjećajući da je Venecijanska komisija u svojstvu prijatelja suda (amicus curiae) razmatrala ovaj slučaj i da je jednoglasno odlučila da su u ovom slučaju prekršena ljudska prava.

Demokratska država

- Onaj ko je 15. decembra 1995. otvorio Ustav mogao je pročitati da Evropska konvencija o ljudskim pravima ima prednost nad svakim drugim pravom, a ne zakonom. Ova konvencija jeste za zaštitu ljudskih prava, ali de facto i za jačanje demokratske države koja štiti ljudska prava - naglašava Sadiković, koji je potpuno uvjeren da će Evropski sud za ljudska prava donijeti odluku u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Ukoliko se to doista desi, BiH će morati postojeći Ustav uskladiti sa konvencijom o ljudskim pravima, odnosno ukinuti njegove diskriminatorske odredbe, što će pojedincima iz svih naroda omogućiti isti tretman.

Vjera, jezik, boja kože...

"Uživanje svih prava određenih zakonom osigurat će se bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje ili drugi status..."
Socijalista

#4009 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Socijalista »

dallton wrote:
Socijalista wrote:ovo meni sve mirisi na prijevremene izbore, kad sabarete i oduzmete...hmm...
to sto tebi je neki dezodorans, a ne izbori - prije ce biti puni protektorat nego izbori
AXE Africa :D

Vazda se isto ponavlja, opet ce biti hushkacka retorika, narod glup, nema pojma o nicemu... :(
veljaca

#4010 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by veljaca »

Kuha se , dobro je ......
dallton

#4011 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

pa mora se zakuhavati, pare od privatizacija su pokrane, nemaju se vise cime puniti rupe, sad po staroj devizi zakuhaj da pokrijes tragove i sve predstavis kao zavjeru stranaca, ustasa, balija, ameba, idt itd...
Banjaluka - U Ministarstvu finansija RS niko ne može sa sigurnošću da potvrdi da će do kraja godine plate budžetskim korisnicima ostati iste i da će biti isplaćivane na vreme. „Ministarstvo može da potvrdi da je moguće napraviti uštede preuzete stendbaj aranžmanom, kao i da RS nema problema u ispunjavanju obaveza za sprovođenje ovog aranžmana”, odgovor je na pitanje da li će plate budžetskim korisnicima do kraja 2009. ostati iste i hoće li ih primati na vreme.
ode milijarda maraka dok si reko piksla :D mislim da smo o ovome i ja i @pici pricali nasiroko..prava katastrofa slijedi u septembru, zato i gledaju da zakuhaju ranije da izbjegnu posljedice
vratnik

#4012 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vratnik »

dallton wrote:hit dana - stenogram razgovora dodik-davidovic o turizmu u banjaluci i konclogoru manjaca, produkcija viktor ivancic

Pozdrav zastavi: Dani u posjedu stenograma telefonskog razgovora između Milorada Dodika i Dragoljuba Davidovića nakon izbijanja skandala s turističkom brošurom

Menjačnica Manjača

Izvjestitelj Dana dokopao se snimke telefonskog razgovora između premijera Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Dragoljuba Davidovića netom što je - uoči Svjetskog prvenstva u raftingu - iz opticaja povučena turistička brošura s konstatacijama da je "tokom posljednjeg rata Banjaluku moralo napustiti oko 80.000 uglavnom Bošnjaka i Hrvata", te da je "na Manjači bio smješten jedan od najvećih koncentracionih logora". Osnovano se sumnja da je osoba koja je ilegalno snimila razgovor dvojice visokih funkcionera ista ona koja je provela diverziju u turističkoj brošuri, ali redakcija zadržava pravo čuvati anonimnost svog izvora

"Ako neki turisti pitaju za Manjaču, upute ih u najbližu mjenjačnicu, računajući na njihovo slabo poznavanje srpskog. Kažu da pali u sto posto slučajeva"

MILORAD DODIK: Jeste ga otkrili, Davidoviću?

DRAGOLJUB DAVIDOVIĆ: Još nismo, gospodine predsjedniče, ali na dobrom smo tragu.

DODIK: E, pa kad ga još niste otkrili, onda hitno dođi do mene na jedno svečano otkrivanje.

DAVIDOVIĆ: Otkrivanje čega, gospodine predsjedniče?

DODIK: Grobnice za Dragoljuba Davidovića, eto čega, druškane! Vi ćete mene u grob otjerat, al' ja ću vas, matere mi, prije toga sve dat streljat. Pa znaš li ti šta sam ja sve napravio da to Svjetsko prvenstvo u raftingu dovedem u Banjaluku?! Pragove sam obilazio, muda sam otegao. A zašto? Zato da mi u turističkoj brošuri neki... neki... neki manijak i zlotvor insinuira da je Srpska zločinačka tvorevina! Pa u logor ću vas sve otjerat! Manjaču ću ponovo otvorit!

DAVIDOVIĆ: To je bila sabotaža, gospodine predsjedniče, nije se moglo...

DODIK: Znam ja da je sabotaža, Davidoviću, nisam glup. Ali čija, pitam te, čija?

DAVIDOVIĆ: To ćemo otkrit najhitnije što možemo, sve snage su angažovane na tome. Siguran sam da nije niko od domaćih ljudi. Tako ću reći i ako me pitaju novinari.

DODIK (glasno): Jel' tebi jasno šta turizam znači za ovu zemlju?! Jel' ti potpuno bistro koliki je za nas značaj te privredne grane?! Srpska bez turizma je, da prostiš, goli kurac, k'o da je dio Bosne i Hercegovine. A da sad ne spominjem prihode koje privatno očekujem...

DAVIDOVIĆ: Jasno mi je, predsjedniče...

DODIK (vrlo glasno): I znaš koliki su napori uloženi da se to ostvari, da Srpska postane samostalna i suverena turistička destinacija?! Pa glave su za to padale, čovječe! Brutalni rat je vođen, krv se prolijevala!

DAVIDOVIĆ: Znam, predsjedniče, znam...

DODIK (još glasnije): Osamdeset hiljada Hrvata i Bošnjaka smo protjerali iz Banjaluke zato da bi sutra mogli samostalno razvijati svoj turizam i druge privredne grane! Znaš li koliki je to napor?! I šta se dešava? Dešava se da nam banda sve to minira šireći podvale da smo odavde protjerali osamdeset hiljada Hrvata i Bošnjaka.

DAVIDOVIĆ: Znam, predsjedniče, znam...

DODIK: Logore smo otvarali da bi jednom postali zemlja blagostanja i turistička sila. I šta sad trebamo? Pustit da nam sve to unište obmanama da smo ovdje imali nekakve logore?

DAVIDOVIĆ: Nikako, predsjedniče, nikako...

DODIK: Jesmo li mi krajnjim ljudskim naporima stvorili etnički čistu državu zato da nas danas lažno optužuju za etničko čišćenje, to te ja pitam?! Jesmo li mi zato rušili Ferhadiju, da bi danas neko govorio da je nema?!

DAVIDOVIĆ: Nismo, gospodine predsjedniče.

DODIK: Šta nismo?

DAVIDOVIĆ: Nismo je rušili.

DODIK: Kako nismo, jebo ga ti?

DAVIDOVIĆ: Mislim, nismo je zato rušili.

DODIK: Tačno. Nismo zato. Nego zato da pokažemo turistima da nisu ni u Teheranu ni u Sarajevu, nego u Banjaluci. Kako bi Banjaluka mogla postati turistički atraktivna da je nismo učinili drugačijom od Teherana ili Sarajeva? Dobro taj ludak nije napisao i da leševi plivaju Vrbasom, bog te jebo, pa da nam rastjera i takmičare, ove raftingere, raftere, šta li su...

DAVIDOVIĆ: E, to stvarno nije mogao. Sve je to voda davno odnijela. A i mi smo sami dosta počistili.

DODIK: Šta hoćeš da kažeš?

DAVIDOVIĆ: Pa mislim, lagao bi...

DODIK: A ovako ne laže, a?

DAVIDOVIĆ: Ma laže, naravno, ali tako što se drži činjenica. Dakle, potpuno neprimjereno turističkoj brošuri.

DODIK: Naravno da je neprimjereno. Jer mi koji se bavimo državom i biznisom znamo da je turizam privredna djelatnost koja kod ljudi potiče sticanje lijepih dojmova. Ne možeš se uopšte baviti turizmom ako ne prodaješ muda pod bubrege. I tu ja vidim naše značajne komparativne prednosti. Zato ja i kažem: Republika Srpska je država na turističkim osnovama.

DAVIDOVIĆ: Lijepo rečeno, predsjedniče...

DODIK: Nego, hajde da budemo praktični, Davidoviću. Kad ćete uhvatiti izroda, da mu lično presudim? Oni pasji sinovi iz Dana ga već nazivaju Neznanim junakom, samo mi još fali da se počnu širiti mitovi i legende. Jeste bar suzili krug osumnjičenih?

DAVIDOVIĆ: Teško da je izrod, gospodine predsjedniče, zasad konstatujemo da to nije niko od domaćih ljudi. U tom smislu ću dati izjavu i medijima, ako budu pitali. Prema tome, eliminisali smo sve domaće ljude iz kruga sumnjivih. A to nije malo, to su skoro svi.

DODIK: Dobro, to je pametno... A baš si siguran da nije niko od domaćih ljudi?

DAVIDOVIĆ: Siguran. Osim ako nije neko iz najbolje namjere...

DODIK: Kakve namjere?

DAVIDOVIĆ: Pa ti što prate rafting vole uzbuđenja, adrenalin i te stvari. Možda je neko pomislio da bi im turistička posjeta logoru ili, šta ja znam, nekom stratištu, baš bila onako po mjeri...

DODIK: Nemoj srat, Davidoviću, molim te! Jesi ti čuo da igdje na svijetu turisti obilaze stratišta?

DAVIDOVIĆ: Ja kad sam bio u Splitu onaj turistički vodič nas odveo do Peristila i kaže: "Evo, tu je boravio imperator Dioklecijan, poznat po tome što je bacao kršćane lavovima."

DODIK: Ma nemoj. A jel' vas onda odveo do Lore i rekao: "Evo, ovdje je imperator Tuđman bacao pravoslavce 'pumama', 'tigrovima' i drugim ustaškim zvijerima?"

DAVIDOVIĆ: To ne mogu da svjedočim. Ja sam bio u Splitu prije rata.

DODIK: Mora da prođe određeni istorijski period da neko stratište postane kulturna vrijednost, shvati to, Davidoviću. Biće vremena da se Manjača afirmiše, ne brini. Prvo treba naši književnici to da obrade, pa da uđe u čitanke i udžbenike, pa da par generacija to vari, vari, vari, dok se ne formira ispravno istorijsko sjećanje...

DAVIDOVIĆ: Dobro, ja sam kao energetičar malo tanji sa književnošću i istorijom. A problem sa Manjačom smo, bar dok traje ovo Svjetsko prvenstvo, na nivou opštinskih službi i turističkih agencija ionako riješili.

DODIK: Kako riješili?

DAVIDOVIĆ: Ako neki turisti pitaju za Manjaču, upute ih u najbližu mjenjačnicu, računajući na njihovo slabo poznavanje srpskog. Kažu da pali u sto posto slučajeva.

DODIK: A šta kažu ako ih pitaju za Hrvate i Bošnjake?

DAVIDOVIĆ: Hrvata i Bošnjaka više nemamo, al imamo suvenira. To kažu.

DODIK: Dobro, nije loše, mada nije baš da ih skroz nemamo... A kad kažeš da ovu svinjariju sa brošurom nije izveo niko od domaćih ljudi, na koga ustvari sumnjaš?

DAVIDOVIĆ: Pa na nekog od Bošnjaka ili Hrvata, na koga bi drugog...

DODIK: Davidoviću, Davidoviću... Jesmo mi jedna multikulturalna sredina i jesmo se kao takvi predstavili u svim turističkim prospektima?

DAVIDOVIĆ: Jesmo.

DODIK: E, pa zar onda Bošnjaci i Hrvati koji žive u Banjaluci takođe nisu "domaći ljudi"?

DAVIDOVIĆ: Pa valjda jesu...

DODIK: A i zašto smo ih otjerali osamdeset hiljada ako ovih par što su ostali ne bi poznavali u dušu? Ajde mi to objasni! Jel' možda hoćeš reć da nismo dobro obavili posao?

DAVIDOVIĆ: A jest, fakat, ovo malo što ih ima, ja ih ustvari sve znam. Djeluju baš pristojni ljudi.

DODIK: Dabome da su pristojni. Prošli su najoštriju selekciju.

DAVIDOVIĆ: Ma jok, nije to niko od domaćih ljudi. Uključujući i ovu šačicu Bošnjaka i Hrvata.

DODIK: To sam već čuo, Davidoviću, ali ne pitam te ko nije, nego ko jest.

DAVIDOVIĆ: Pa to ćemo tek da otkrijemo, gospodine predsjedniče.

DODIK: Razmisli malo. Je li ti možda padalo na pamet da bi nekome moglo odgovarati da nas osramoti u svojim vlastitim očima?

DAVIDOVIĆ: Ta mi je misao previše složena, gospodine predsjedniče.

DODIK: Mućni malo glavom, Davidoviću. Ko je taj koji hoće da nam uništi turizam, a nije niko od domaćih ljudi?

DAVIDOVIĆ (lupnuvši se po čelu): Turist, jebo mu ja mater!

Vijest SRNA-e

Sporna brošura povučena sa ulica

BANJA LUKA, 22. MAJA (SRNA) - Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović potvrdio je danas Srni da je promotivna turistička brošura povučena sa banjalučkih ulica prije održavanja Svjetskog prvenstva u raftingu zbog greške koju je očigledno neko zlonamjerno uradio.

Komentarišući sinoćnji prilog banjalučke Alternativne televizije u kojem se navodi da je prvi broj turističkog časopisa povučen, jer u njemu piše da je, "prema procjenama, tokom posljednjeg rata Banjaluku, u kojoj inače nije bilo ratnih dešavanja, moralo napustiti oko 80.000 uglavnom Bošnjaka i Hrvata te da je na Manjači bio smješten jedan od najvećih koncentracionih logora tokom rata", Davidović je rekao da je očigledno neko imao zlu namjeru da tako nešto napiše.

"Zbog toga smo sve primjerke brošure povukli prije početka Svjetskog prvenstva u raftingu", naglasio je Davidović i dodao da u prvom promotivnom materijalu koji je, kako je rekao, radila određena institucija, agencija, toga nije bilo.

Odgovarajući na pitanje da li će neko snositi odgovornost za štetu koju je sadržaj ove brošure nanio gradu i Republici Srpskoj (RS), Davidović je rekao da u narednom periodu ostaje da se vidi ko je to uradio i da je siguran da to nije niko od domaćih ljudi.

Banjaluka je domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu koje se održava od 17. do 24 maja. /kraj/ms/tp
Ili ce biti po mom, ili ima da vas nema , BH Dani
Dodik je poručio svim medijima u RS-u da ćute ili ih neće biti

Prvo je negirao SIPA-ine ovlasti za bavljenje njegovim kriminalom teškim 145 miliona maraka budžetskog novca, potom je optužio državne pravosudne institucije za rušenje RS-a, a sada nakon što je i Tužilaštvo BiH potvrdilo optužnicu, Miloradu Dodiku, premijeru RS-a, ostalo je još samo, i opet, da za sve okrivi novinare ali ne više zbog objavljivanja komentara, već - vijesti. Agenciju Beta tužio je sudu u Beogradu, a njenu dopisnicu Osnovnom sudu Banja Luka, zbog toga što je objavila "neistinite informacije da je protiv Dodika i još nekoliko osoba SIPA podigla kaznenu prijavu". Dodiku zaista nije dobro, što uostalom i sam priznaje u tužbi žaleći se da su mu "naneseni duševni bolovi velikog intenziteta, koji dugo traju, s očigledno štetnim posljedicama". Ljiljana Kovačević govori o sve većem političkom apsurdu Milorada Dodika, autocenzuri medija, te o tome zašto je ponosna što je premijeru RS-a nanijela štetu

Ljiljana Kovačević: "Dodik je prokockao šansu koju niti jedan lider do sada u RS-u nije imao niti će imati"
DANI: Gospođo Kovačević, kako se osjećate nakon što ste ušli u povijest suvremenog agencijskog novinarstva zbog toga što je zvanična vijest koju ste objavili predmet krivične prijave, odnosno klevete?

KOVAČEVIĆ: Kada sam primila presudu, na trenutak sam bila šokirana i nisam mogla vjerovati da je Dodik sposoban u političkom apsurdu ići tako daleko, pogotovo zbog nečega što je potvrđeno od strane nadležne institucije. Ja sam, međutim, i ranije imala problema s ljudima iz njegovog okruženja. Naime 1999., za vrijeme njegovog prvog mandata, objavila sam, isto tako prema pouzdanim izvorima, da su međunarodne snage EUFOR-a upale u zgradu tadašnje predsjednice SDS-a Biljane Plavšić. Rajko Vasić je tada pozvao republičkog javnog tužioca da podigne krivičnu prijavu protiv mene zbog uznemiravanja javnosti. Naravno, nije mu uspjelo, a i bilo bi smiješno da jeste, s obzirom da je Plavšićka završila u Haagu. Moram napomenuti da ja nikada u svojih dvadeset godina rada nisam objavila netačnu niti friziranu vijest i smatram da ukoliko je novinar u posjedu informacije koja je provjerena, tačna i značajna, ne treba imati ni minut sumnje o tome da li je objaviti ili ne, bez obzira na moguće posljedice. U najmanju ruku bih se osjećala bijedno da nisam informaciju o optužnici SIPA-e objavila čim sam za nju saznala. Ja sam ponosna što sam to objavila i nisam se niti u jednom trenutku dvoumila, pogotovo što sam uz vijest imala i materijalni dokaz.

DANI: Tužba je, zapravo, samo nastavak harange koju je Dodik pokrenuo protiv Vas i Agencije Beta netom po objavljivanju informacije, zar ne?

KOVAČEVIĆ: Na neki način jeste, jer su pojedini mediji koje on kontroliše, kao naprimjer Fokus, objavljivali naslove tipa Gdje je Beta, tu je i šteta. Sam Dodik je reagovao 26. februara, odnosno sedam dana nakon što sam objavila vijest; poslao je demanti u kojem zapravo nije ništa demantirao, već samo plasirao svoje klasične insinuacije i kvalifikacije o tome kako sam ja pripadnik jednog kruga određenih medija iz Federacije koje predvodi Slobodan Vasković, i koji je politički motivisan da uništi premijera RS-a. Beta je ponovila da ostaje pri stavovima onoga što sam ja objavila. Ovdje je zapravo došlo do zamjene teza - ja bih trebala da tužim njih.

DANI: Tužba je, međutim, više odraz informacijskog mraka koji vlada u RS-u - budući da ste jedina tužena strana, očito je da se niko drugi čak nije ni usudio objaviti vijest da je protiv Dodika podnesena prijava?

KOVAČEVIĆ: Ja sam tu informaciju objavila prva i to je buknulo kao požar: krenule su prozivke, telefoni, pozivi... Dodiku je zasmetalo što je informacija objavljena prvo u RS-u; da je u Federaciji, bila bi drugačije tretirana.

DANI: Uzimajući u obzir strahovit utjecaj premijera RS-a na pravosudne organe, ne bi čudilo da se, u konačnici, u presudi zaobiđu svi principi Zakona o kleveti. Kakav ishod očekujete?

KOVAČEVIĆ: Iako nisam uvjerena u neovisnost sudstva niti u RS-u niti u Federaciji, opet ne mogu da povjerujem da će sudija koji barem malo drži do sebe, svoje profesionalnosti i individualnih vrijednosti, djelovati u korist Dodika. Nažalost, već je i sam način na koji je napravljena tužba sumnjiv. Naime, poznato je da tri mjeseca nakon objavljivanja određenog medijskog sadržaja ističe mogućnost tužbe za klevetu. Dakle, 19. maja je trebao isteći rok do kojeg nas je Dodik mogao tužiti. Oni su napisali tužbu 13., a 15. maja su je zaprimili u sudu; 18-og je već došla na moju adresu. Bukvalno su sve odradili preko vikenda, samo da ne pređu taj rok. Ne sjećam se da je ikada sud bio ažurniji! Naravno, ne radi se o ažurnosti, već se stiče dojam da je sve tempirano i urađeno pod svojevrsnim političkim pritiskom. U suštini, ne mislim da je poenta da Dodik dobije taj postupak, već da ovim prenese poruku svim medijima u RS-u: bolje im je da dobro razmisle prije nego što objave vijest koja nije po volji vladajućeg establishmenta, u suprotnom dovest će se u situaciju da budu tuženi.

DANI: Nije li Dodik u tome već uspio? Jer, ako izuzmemo naručene tekstove, poput pamfleta o "vrlinama" pepeljara u zgradi Vlade RS-a i pedantnosti čistačica zaduženih za njihovo održavanje, stiče se dojam da se novinari u RS-u više autocenzuriraju negoli su podložni direktnim političkim pritiscima.

KOVAČEVIĆ: (smijeh) S obzirom da te pepeljare koštaju po nekoliko hiljada maraka, pretpostavljam da treba i posebno osposobljavanje i edukacija za njihovo čišćenje. Tačno je da se mediji na sve moguće načine trude ne zamjeriti vlastima. Pojedini koji su kritikovali vlast otvaranjem nekih pitanja, poput zloupotrebe sredstava za potrebe izgradnje zgrade Vlade RS-a, suočili su se s jakim pritiscima, u obliku poreskih inspekcija ili informacijske blokade, što se, recimo, dogodilo TV BN-u. Ne radi se, zapravo, o tome da neko neće nešto objaviti, već kako će objaviti - kada je SIPA zvanično pokrenula istragu protiv Dodika, većina medija koji su pod njegovom kontrolom modifikovala je vijesti zvaničnih organa, a sve u cilju prikrivanja suštine priče, odnosno kriminala ove Vlade. Međutim, informacija je kao voda, uvijek nađe načina da dođe do recipijenta. Naprimjer, FTV-ova emisija 60 minuta je jedna od najgledanijih u Banja Luci.

DANI: Koliko tužba protiv Vas ima veze sa činjenicom da ste supruga Slobodana Vaskovića, s obzirom da je i u prilogu tužbi Dodik dostavio svoju prijavu o "udruživanju u zločinačku organizaciju za kontinuirani rad protiv RS-a", kojoj pored Vaskovića pripadaju Gregorian, Lukač i drugi…?

KOVAČEVIĆ: Sigurno da ima, jer našu porodicu stalno dovode u kontekst djelovanja protiv vlasti RS-a iako naši poslovi nemaju veze jedan s drugim - ja sam agencijski novinar, što je već u samoj formi potpuno drugačije od komentatorskog i istraživačkog pristupa koji se njeguje u emisiji 60 minuta. Znate, Slobodan svake sedmice dobija iz suda neka pisma i kada su prošlog petka pozvonili na vrata, kažem mu: "Slobo, za tebe je sigurno, hajde ti izađi." On izlazi i govori: "Šta je sad opet?!" A djevojka iz suda će: "Eh, ovaj put nije za vas, već za suprugu." Imam osjećaj da se namjerno odvlači pažnja od drugih svakodnevnih poslova kako bi te doveli u situaciju da se samo baviš time, da odlaziš na sud, pišeš odgovore, braniš se od tužbi... Praktično ti namjerno nameću da se osjećaš kao da si u kakvom kafkijanskom procesu, znaš da nisi kriv, ali stalno moraš to dokazivati... Slobo i ja već godinama živimo u stalnoj atmosferi straha iako se trudimo što više da poštedimo našu djecu od toga. Bezbroj puta smo razmišljali o tome da promijenimo grad, pa čak i zemlju, ali na koncu uvijek zaključimo da bi to bio poraz, bijeg... Nismo ništa skrivili, pobogu!

DANI: Optužbom da je "objavljivanje ovih informacija imalo za cilj urušenje povjerenja koje građani imaju prema Dodiku i svemu što je do sada uradio za RS" nanovo se potcrtava nastojanje da se Dodik identificira s Vladom RS-a i RS-om, pa i kompletnim srpskim narodom. Koliko je to efekt svojevrsnog političkog delirijuma kojem su skloni on i njegova Vlada u pokušaju da pod svaku cijenu prikriju svoj višegodišnji kriminal?

KOVAČEVIĆ: Ne samo da su njegove kvalifikacije apsurdne, već su loše i za RS i kompletnu BiH. Onaj ko sebe poistovjećuje s kolektivom ne može voditi ka boljitku tog kolektiva. Naravno, Dodik to, kao niti ostali domaći političari, ne govori radi ideoloških uvjerenja, već interesa grupacije kojoj pripada. Međutim, malo je ko svjestan koliko na premijerov imidž utiču njegovi saradnici. Nekad mi se čini da su gori ljudi oko njega nego on sam. Evo, primjerice, Džerard Selman, ministar pravosuđa, prvi je za Beta-inu vijest rekao da je lažna, dok je isto večer Dodik na press-konferenciji rekao Miši Vidoviću, dopisniku FTV-a: "Dabogda ti otkazalo srce!", a Pero Simić stoji pored njega i ćuti, gleda pognute glave i odobrava... Njegovo okruženje je, dakle, u velikoj mjeri doprinijelo da on izgubi vezu s realnošću.

DANI: Mnogo se govori o tome da će Dodik sve uraditi da izbjegne krivičnu odgovornost. Pored stalnog izazivanja krize institucija, spominje se čak i njegovo iseljenje u Beograd... Koliko je to tačno?

KOVAČEVIĆ: Jeste, ima tih špekulacija, a moguće su sve opcije... Nažalost, Dodik je prokockao šansu koju niti jedan lider do sada u RS-u nije imao niti će imati, a govorim posebno o periodu kada je preuzeo vođstvo u RS-u: nije naslijedio hipoteku ratnih zločina, imao je podršku međunarodne zajednice, koja je u velikoj mjeri doprinijela da dođe na vlast, imao je podršku u Federaciji... I ništa od toga nije iskoristio jer je preopterećen osjećajem moći i ubjeđenjem da mu niko ništa ne može.
pa ako stvarno imaju ovaj razgovor snimljen, i ako zele dobro narodima Bosne i Hercegovine nek' to finu OHR-u posalju.. I svim svjetskim medijima...
nuernberg

#4013 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nuernberg »

dallton wrote:
Socijalista wrote:Dodik: Neće biti povlačenja zaključaka

hajd fala bogu da ne nagadjamo ...dobar ovaj dodo, niko nam vise koristi nije donijeo od njega

Bas me zanima sljedeci korak OHR-a!!!!
Ako nista ne ucine.... ne trebaju dalje da budu u Bosni....
behavac

#4014 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

nuernberg wrote: Bas me zanima sljedeci korak OHR-a!!!!
Pa ili nece uraditi nista i samo ce dati negativnu kritiku, il visoki predstavnik moze svojim bonskim ovlastenjima ponistiti ovu odluku.
Tad bi odluka bila povucena a NS RS ne mora je ne mora ponistavati...mozda je ovo i neki dogovor...jedino tad se prakticno ponovo u praksu vraca koriscenje ovih ovlastenja a to nas udaljava od EU jer nas cini manje suverenim...
Zato zivi bili pa vidjeli...
armin071

#4015 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by armin071 »

behavac wrote:
Pa ili nece uraditi nista i samo ce dati negativnu kritiku, il visoki predstavnik moze svojim bonskim ovlastenjima ponistiti ovu odluku.
Tad bi odluka bila povucena a NS RS ne mora je ne mora ponistavati...mozda je ovo i neki dogovor...jedino tad se prakticno ponovo u praksu vraca koriscenje ovih ovlastenja a to nas udaljava od EU jer nas cini manje suverenim...
Ma samo nek je obrnuto :-)
Cuj bonska ovlascenja nas udaljavaju od EU, a kao Dodo nas "gura" prema EU. E moj behavac cime li vam samo tako isprase mozak. Pa citav svijet(osim Rusije) govori i razmislja na jedan nacin, a samo ovi u PC i DoDo na drugi nacin. Ljudi godinama pokusavaju da od BiH naprave makar nesto sto lici na drzavu (zajednicke tablice, DGS, pare, zastava, himna, zajednicka vojska) i sad bi to DoDo htio sve da vrati u posjed PC. I kad citav svijet govori da nema sanse da takva "drzava" po DoDinim zamislima nema sanse ni da primirise EU i da ce prije otici u izolaciju, javljas se ti i kazes da nas bonska ovlastenja udaljavaju od EU, a to sto se ona potezu to je izgleda za tebe nebitno. Otvorite oci ljudi pustite se droge...
mmostar

#4016 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mmostar »

armin071 wrote:
behavac wrote:
Cuj bonska ovlascenja nas udaljavaju od EU, a kao Dodo nas "gura" prema EU. E moj behavac cime li vam samo tako isprase mozak. Pa citav svijet(osim Rusije) govori i razmislja na jedan nacin, a samo ovi u PC i DoDo na drugi nacin. Ljudi godinama pokusavaju da od BiH naprave makar nesto sto lici na drzavu (zajednicke tablice, DGS, pare, zastava, himna, zajednicka vojska) i sad bi to DoDo htio sve da vrati u posjed PC. I kad citav svijet govori da nema sanse da takva "drzava" po DoDinim zamislima nema sanse ni da primirise EU i da ce prije otici u izolaciju, javljas se ti i kazes da nas bonska ovlastenja udaljavaju od EU, a to sto se ona potezu to je izgleda za tebe nebitno. Otvorite oci ljudi pustite se droge...
..podrežite pantolice i pustite bradu :lol:
armin071

#4017 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by armin071 »

Zato zivi bili pa vidjeli...[/quote]
Cuj bonska ovlascenja nas udaljavaju od EU, a kao Dodo nas "gura" prema EU. E moj behavac cime li vam samo tako isprase mozak. Pa citav svijet(osim Rusije) govori i razmislja na jedan nacin, a samo ovi u PC i DoDo na drugi nacin. Ljudi godinama pokusavaju da od BiH naprave makar nesto sto lici na drzavu (zajednicke tablice, DGS, pare, zastava, himna, zajednicka vojska) i sad bi to DoDo htio sve da vrati u posjed PC. I kad citav svijet govori da nema sanse da takva "drzava" po DoDinim zamislima nema sanse ni da primirise EU i da ce prije otici u izolaciju, javljas se ti i kazes da nas bonska ovlastenja udaljavaju od EU, a to sto se ona potezu to je izgleda za tebe nebitno. Otvorite oci ljudi pustite se droge...[/quote]..podrežite pantolice i pustite bradu :lol:[/quote]

Zaboravio si i "plus", ovaj "kriz" oko vrata (po mogucnosti jedno 40x40) da nas cuva od zlih duhova ;-)
hercegovac_pravi

#4018 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by hercegovac_pravi »

mmostar wrote:.podrežite pantolice i pustite bradu :lol:
@mmostar
Mozda ste htijeli reci stavite subaru i pustite bradu :lol:

Sktoman doprinos ovoj temi koji ne zahtijeva nikakvo objasnjenje a ogoljuje politiku Dodika do same srzi.

*** SPAM *** - Mirko Blagojević, predsjednik Srpske radikalne stranke "Dr. Vojislav Šešelj", ocijenio je danas da zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da Narodna skupština Republike Srpske (RS) do 11. juna povuče svoje zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, predstavlja ultimatum koji je, uopšteno gledano, uperen protiv RS i njenog postojanja, a personalno protiv premijera Milorada Dodika.

"Teški dani su pred nama i u ovom momentu svi moramo biti jedinstveni. Nije riječ samo o skupštinskim zaključcima, pošto su neobavezujući", rekao je Blagojević na konferenciji za novinare. Blagojević je poručio da će radikali podržati Dodika "što god da uradi i bilo koji potez da povuče", istovremeno izrazivši zabrinutost što mu drugi okreću leđa.
mmostar

#4019 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mmostar »

hercegovac_pravi wrote:
@mmostar

Sktoman doprinos ovoj temi koji ne zahtijeva nikakvo objasnjenje a ogoljuje politiku Dodika do same srzi.

*** SPAM *** - Mirko Blagojević, predsjednik Srpske radikalne stranke "Dr. Vojislav Šešelj", ocijenio je danas da zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da Narodna skupština Republike Srpske (RS) do 11. juna povuče svoje zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, predstavlja ultimatum koji je, uopšteno gledano, uperen protiv RS i njenog postojanja, a personalno protiv premijera Milorada Dodika.

"Teški dani su pred nama i u ovom momentu svi moramo biti jedinstveni. Nije riječ samo o skupštinskim zaključcima, pošto su neobavezujući", rekao je Blagojević na konferenciji za novinare. Blagojević je poručio da će radikali podržati Dodika "što god da uradi i bilo koji potez da povuče", istovremeno izrazivši zabrinutost što mu drugi okreću leđa.
Znači zajedničko je da "pustimo bradu",eto kompromisa :lol:
dallton

#4020 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

hercegovac_pravi wrote:
@mmostar

fola su teski dani pred nama, a iza nas su divni dani na koje mozemo biti ponosni :-) :-)
hercegovac_pravi

#4021 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by hercegovac_pravi »

dallton wrote:
hercegovac_pravi wrote:
@mmostar

fola su teski dani pred nama, a iza nas su divni dani na koje mozemo biti ponosni :-) :-)
SRS ovdije misli na pc ne na BiH.... zbog toga je u pravu. Ponovo se (po kozna koji put) pred Srbe stavlja izbor koji glasi: sustina ili forma. Sve mislim da ce ponovo izabrati "formu" bas kao i bezbroj puta do sada a sve u cilju kupovine vremena.
Najsmijesnija recenica u SRS-ovoj izjavi je ovo gore boldirano. Upravo zbog toga mislim da su veliko-Srbi ponovo izabrali formu. Ostaje da se vidi. Prijatno
dallton

#4022 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

ma sastat ce se ujutro americki ambasador s dodom, pa ce biti izjava za stampu "pc predana evropskom putu blablabla..." i tresla se gora do narednog fola verbalnog sukoba...nego stipu njihova fola verbalna prepucavanja, treba se spremiti za momenat kad cemo se mi sami obracunati s pcom, a onda mz nek ulijece koliko hoce i kad hoce :D
ekvivalent

#4023 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ekvivalent »

ovo je po svemu sudeci zavrsni cin
e sad cega pitanje je ...
najblizi je kraju lukasenko od laktasa...incko je dobio podrsku americke administracije,trenutno je na europskoj turneji ,za dobijanje iste, od europskih vlada,milorad barasin ne zeli govoriti o optuznici protiv debelog,opozicija u manjem entitetu a haman i cak dvije frakcije u samom snsd-u kuhaju kasu dodiku,ruske pare se potrosile...
na drugoj strani,ako ne potegne bonske ovlasti incko ce licno zatvoriti ured ohr-a a po svemu sudeci i drzave BiH jer je stanje u bosnjackom korpusu i cijeloj federaciji najpogodnije za raspad sistema,a sto je bez ohr-a i najrealnija opcija
vidjet cemo
hoce li dodik odvuci ovu zemlju ponovo u rat
ili ce se dostojanstveno preselit u odaje centralnog zatvora u foci,odakle ce po vec vidjenom scenariju na medicinski pregled na dedinje
u vilu ,posteno placenu...
vidjet cemo
mmostar

#4024 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mmostar »

dallton wrote:ma sastat ce se ujutro americki ambasador s dodom, pa ce biti izjava za stampu "pc predana evropskom putu blablabla..." i tresla se gora do narednog fola verbalnog sukoba...nego stipu njihova fola verbalna prepucavanja, treba se spremiti za momenat kad cemo se mi sami obracunati s pcom, a onda mz nek ulijece koliko hoce i kad hoce :D
ja muda.... :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4025 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

TOOOOOO DODIIIIII !!!!!! :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih:

jel da odkopajem garonju il da još maljkice pricekam :mrgreen: :bih: :bih: :bih: :bih:

Image

a vrijeme je da se podmaže...zlu netrebalo
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Locked