Snajperisti u Sarajevu..
- karanana
#4001 Re: Snajperisti u Sarajevu..
postavljo je neke mape nekako s proljeca na temi o dobrinji ali sad ih ja ne vidim vise.
- Ramzess Veliki
#4002 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Iz Dobrinje IV - zgrada lijevo od potoka sa 4 sprata, dva zida u dubinu, zona dejstva od atomskog skloništa u Dobrinji III do skloništa u Petra Drapšina, sad Djece Dobrinje.Sarajmen wrote:Pozicije snajperskog djelovanja VRS oko Dobrinje bi mogle biti na Veljinama, zatim Ikića kuće i škola teologije. Davno sam čitao novinski članak, koji je zapravo bio demant nekog pravoslavnog sveštenika da nije tačno da se puca sa crkve na Veljinama.
Zatim lijevo krilo zgrade u Akifa Šeremeta, četvrti ili peti sprat, iz dubine kroz otvoreni balkon kroz veš na štriku, sa Teologije dva PAM-a i PAT, iz Aerodromskog sa više lokacija, kod barikade iz velike kuće od cigli bez fasade, taj je imao šubu iskopanu ukoso u zidu, morao si mu izaći na barikadu da imaš pogodak, Dobrinja 1 - zgrada lijevo, treći sprat sa ugla, šuba pored prozora ... to su bile osnovne lokacije, inače su mijenjali i koristili 3-4 šube oko jedne lokacije ... možda se još neke sjetim ...
-
Seawolf
#4003 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Od kuda u Akifa Šeremeta zgrada sa četiri ili pet spratova?Ramzess Veliki wrote: Iz Dobrinje IV - zgrada lijevo od potoka sa 4 sprata, dva zida u dubinu, zona dejstva od atomskog skloništa u Dobrinji III do skloništa u Petra Drapšina, sad Djece Dobrinje.
Zatim lijevo krilo zgrade u Akifa Šeremeta, četvrti ili peti sprat, iz dubine kroz otvoreni balkon kroz veš na štriku, ...
- Repetitor
#4004 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nekako s proljeća wrote:Nema je, znam da si i ti sam postavljao neke pozicije ka gore od ''keca''. Mišljenja sam da bi ti mogao pokriti taj dio, @Ramzes dole oko aerodromskog, ja bih ''peticu'' , @troka bi mogao Nedzariće... a evo i @morski vuk bi nam se pridružio. Opet, za volje vam.
Evo ti prepravljeno :

- Repetitor
#4005 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nema niti jedna zgrada u Aerodromskom sa 3 ili vise sprata.Ramzess Veliki wrote:Iz Dobrinje IV - zgrada lijevo od potoka sa 4 sprata, dva zida u dubinu, zona dejstva od atomskog skloništa u Dobrinji III do skloništa u Petra Drapšina, sad Djece Dobrinje.Sarajmen wrote:Pozicije snajperskog djelovanja VRS oko Dobrinje bi mogle biti na Veljinama, zatim Ikića kuće i škola teologije. Davno sam čitao novinski članak, koji je zapravo bio demant nekog pravoslavnog sveštenika da nije tačno da se puca sa crkve na Veljinama.
Zatim lijevo krilo zgrade u Akifa Šeremeta, četvrti ili peti sprat, iz dubine kroz otvoreni balkon kroz veš na štriku, sa Teologije dva PAM-a i PAT, iz Aerodromskog sa više lokacija, kod barikade iz velike kuće od cigli bez fasade, taj je imao šubu iskopanu ukoso u zidu, morao si mu izaći na barikadu da imaš pogodak, Dobrinja 1 - zgrada lijevo, treći sprat sa ugla, šuba pored prozora ... to su bile osnovne lokacije, inače su mijenjali i koristili 3-4 šube oko jedne lokacije ... možda se još neke sjetim ...
Objasni ljudima na koju kucu bez fasade mislis i kod koje barikade,nemaju ljudi predstave
Dalje vezano za tu kucu i subu odakle je pucao,kako god je on siljio po nama,mogli smo i mi po njemu.Da ti sad ne nabrajam barem 5 mjesta.
Ako treba da postavim sliku...
Dalje jedna jako bitna cinjenica koju sam spominjao a mnogi vjerovatno ne znaju. Mocevica kuca iz Mahale,iz sube su vidjeli cijeli bulevar Dobrinje 2 .I to sto je cudno nikada nisu snajperom pucali iz nje,osim kad su minobacacima zaganjali smjenu vojske koja se vracala sa Igmana.
Krmetnjak,iz njega vidjeli dobar dio danasnje ulice Dobrinjska bolnica,odnosno sami ulaz danasnjeg sjedista brigade...itd itd
Zivjeli
-
aldinjo
#4006 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koja je u pitanju velika kuća od cigle bez fasade?Ramzess Veliki wrote:Iz Dobrinje IV - zgrada lijevo od potoka sa 4 sprata, dva zida u dubinu, zona dejstva od atomskog skloništa u Dobrinji III do skloništa u Petra Drapšina, sad Djece Dobrinje.Sarajmen wrote:Pozicije snajperskog djelovanja VRS oko Dobrinje bi mogle biti na Veljinama, zatim Ikića kuće i škola teologije. Davno sam čitao novinski članak, koji je zapravo bio demant nekog pravoslavnog sveštenika da nije tačno da se puca sa crkve na Veljinama.
- Repetitor
#4007 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nijjet ti je dobar ali mislim realno neostvariv. Ja cu reci jedno,ti ces reci drugo( sad tebe uzimam samo za primjer,nemoj misliti da je nestoSarajmen wrote:Ma tu smo da udružimo znanje i saznanja, nema potrebe da sad previše naprđujemo ... najmanje je 18 civilnih žrtava ubijeno na području Dobrinje, a broj ranjenih višestruko viši. Ko vlada tehnikama kojim može nama svima pretočiti svoja saznanja o pozicijama snajperskog djelovanja po Dobrinji, neka nađe njenu adekvatnu mapu i ucrta te pozicije i ukratko malo ih pojasni. Ne toliko do nas koji to manje-više znamo...
U finalu možemo preciznu mapu skockati , da nam kojekakvi ... ne bi i dalje poturali neke svoje neadekvatne. Hajde, neka svako uradi što može i zna, pa da nastavimo.
To je jedna stvar.
Druga stvar,ako bi crtali mape danas,mora se uzeti u prilog to da je prije 20 i kusur godina sve izgledalo drugacije. Gdje je bila livada sada je visoka zgrada npr. Tako da ce opet biti,sta ti znas,ja znam bolje...
Realno,tesko ostvarivo
- Repetitor
#4008 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nisam u mogucnosti da uploadujem slike na net,zbog ogranicenja servera,evo ti linkovi ako te interesuje,pa moze upload naknadno sa pojasnjenjem za one koji ne znaju.aldinjo wrote: Koja je u pitanju velika kuća od cigle bez fasade?
https://www.facebook.com/76962542978735 ... =3&theater
- Dozer
#4009 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Evo vam ovako. Nemam sad vremena, ali cim ga malo nahvatam, ucrtacu ono sta znam.
Evo dvije slike - jedna iz 2015, druga iz 2002. Mislim da je ona iz 2002 sasvim OK i da na njoj nema nikakvih velikih promjena u odnosu na 1995, pa je samim tim najbolja za prikaze.
Ovo je slika od 26.10.2015.

A ovo od 13.03.2002.

Evo dvije slike - jedna iz 2015, druga iz 2002. Mislim da je ona iz 2002 sasvim OK i da na njoj nema nikakvih velikih promjena u odnosu na 1995, pa je samim tim najbolja za prikaze.
Ovo je slika od 26.10.2015.

A ovo od 13.03.2002.

- Ramzess Veliki
#4010 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I mislio sam da sam pogriješio naziv ulice Akifa Šeremeta. Mislio sam na liniju razdvajanja između Dobrinje II i IV, ispod Veljina, odnosno okretaljke, tamo gdje su se dobacivali bombama kroz penđere preko ulice.Repetitor wrote:Nema niti jedna zgrada u Aerodromskom sa 3 ili vise sprata.Ramzess Veliki wrote:Iz Dobrinje IV - zgrada lijevo od potoka sa 4 sprata, dva zida u dubinu, zona dejstva od atomskog skloništa u Dobrinji III do skloništa u Petra Drapšina, sad Djece Dobrinje.Sarajmen wrote:Pozicije snajperskog djelovanja VRS oko Dobrinje bi mogle biti na Veljinama, zatim Ikića kuće i škola teologije. Davno sam čitao novinski članak, koji je zapravo bio demant nekog pravoslavnog sveštenika da nije tačno da se puca sa crkve na Veljinama.
Objasni ljudima na koju kucu bez fasade mislis i kod koje barikade,nemaju ljudi predstave![]()
Dalje vezano za tu kucu i subu odakle je pucao,kako god je on siljio po nama,mogli smo i mi po njemu.Da ti sad ne nabrajam barem 5 mjesta.
Ako treba da postavim sliku...
Dalje jedna jako bitna cinjenica koju sam spominjao a mnogi vjerovatno ne znaju. Mocevica kuca iz Mahale,iz sube su vidjeli cijeli bulevar Dobrinje 2 .I to sto je cudno nikada nisu snajperom pucali iz nje,osim kad su minobacacima zaganjali smjenu vojske koja se vracala sa Igmana.
Krmetnjak,iz njega vidjeli dobar dio danasnje ulice Dobrinjska bolnica,odnosno sami ulaz danasnjeg sjedista brigade...itd itd
Zivjeli
- Ramzess Veliki
#4011 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sad je tu neki salon namještaja, štaliveć ... odmah uz raskrsnicu ispod Dječijeg sela, od Doma zdravlja.aldinjo wrote: Koja je u pitanju velika kuća od cigle bez fasade?
Tu je prije barikade bilo mitraljesko gnijezdo, pa smo ga zbušili kad je VP vadila MTS iz onog transportera. Spasismo im živote pa se poslije umalo ne pobismo jer nam nisu htjeli metka dati od tog plijena. Eto dali smo im sve da mogu prodati za cigare da ih ne nosimo na duši.
-
aldinjo
#4012 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kuće uz desetu transferzalu blizu nekadašnje barikade. Kada su domaćini otjerani iz kuća iste uredno zapaljene.Ramzess Veliki wrote:Sad je tu neki salon namještaja, štaliveć ... odmah uz raskrsnicu ispod Dječijeg sela, od Doma zdravlja.aldinjo wrote: Koja je u pitanju velika kuća od cigle bez fasade?
Tu je prije barikade bilo mitraljesko gnijezdo, pa smo ga zbušili kad je VP vadila MTS iz onog transportera. Spasismo im živote pa se poslije umalo ne pobismo jer nam nisu htjeli metka dati od tog plijena. Eto dali smo im sve da mogu prodati za cigare da ih ne nosimo na duši.
Postoji namjenska tema o Dobrinji u periodu 1992-1995, link : http://forum.klix.ba/dobrinja-1992-1995 ... 89670.html
Hvala na razumijevanju.
- Repetitor
#4013 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Cekaj malo. Ova zadnja skica. Jel crtas nase polozaje ili njihove?
- pirpa
#4014 Re: Snajperisti u Sarajevu..
sto nema mog imena na ovom spisku
- pirpa
#4015 Re: Snajperisti u Sarajevu..
znaci ne igra ulogu sto sam tog dana bio slobodan i u civilciSarajmen wrote:Vjerovatno zato što si bio ranjen kao pripadnik Oruzanih snaga BiH, dakle bio si legitimna vojna meta. Na spisku je u suštini riječ o civilnom stanovništvu koje je uzimano za metu.
- pirpa
#4016 Re: Snajperisti u Sarajevu..
francuski anti snajper tim na stadionu kosevo, poziraju reporteru...

mada su na restoranu BM imali snajpersko gnijezdo u koje se jedino moglo uci puzeci...
znate li jesu li nasi imali rezultata u lovu na snajperistu s kromolja....znam da su u to doba svi govorili da puca iz crvene kuce iznad pionirske doline

mada su na restoranu BM imali snajpersko gnijezdo u koje se jedino moglo uci puzeci...
znate li jesu li nasi imali rezultata u lovu na snajperistu s kromolja....znam da su u to doba svi govorili da puca iz crvene kuce iznad pionirske doline
-
trocadero
#4017 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ма ко је то постао модератор , благош нама, благош нама!
Па добро су се више сјетили а одавно сам ја још говорио да је Сарајмен права особа за то мјесто.А и он се томе притајно и надао , није да није, ајд признај!
Још смо да се нађе неко мјесто за ПМ-а ( поздрав за Пашу
, јел исцурило тих 30 дана ?) можда на дискусији без цензуре па
да Алипашинци тотално завладају, што би наш народ рекао отројче.
Него не видим да ти је ник позеленио, јел си прошао све провјере, одрађујеш приправнички, имаш ли увид у наш ај-ди, можеш ли нас бановат... ах па то је сигурно тајна и ја свашта питам .
А сад озбиљно временски и просторно везано за тему.
Шта каже онај поп да није пуцано са звоника цркве на Вељинама, јок ето није
Као да је он то могао забранити нити би га ко слушао.
Репетитор је у праву за ону кућу са које се видио читав Булевар на Добрињи. Није дејствовано прво из разлога што су ту људи живјели па нису дали да им се навлачи моба јер би је Рамзес оном пушкетином избушио. Дуго служила је као добра осматрчница, имали су чак и неки уређај за откривање снајпера што су нам га поклонили Французи са аеродрома
.Сад ја не знам како је та справа изгледала и ферцерала али знам да су је наши идиоти успјели покварити за пар дана.
Па добро су се више сјетили а одавно сам ја још говорио да је Сарајмен права особа за то мјесто.А и он се томе притајно и надао , није да није, ајд признај!
да Алипашинци тотално завладају, што би наш народ рекао отројче.
Него не видим да ти је ник позеленио, јел си прошао све провјере, одрађујеш приправнички, имаш ли увид у наш ај-ди, можеш ли нас бановат... ах па то је сигурно тајна и ја свашта питам .
А сад озбиљно временски и просторно везано за тему.
Шта каже онај поп да није пуцано са звоника цркве на Вељинама, јок ето није
Репетитор је у праву за ону кућу са које се видио читав Булевар на Добрињи. Није дејствовано прво из разлога што су ту људи живјели па нису дали да им се навлачи моба јер би је Рамзес оном пушкетином избушио. Дуго служила је као добра осматрчница, имали су чак и неки уређај за откривање снајпера што су нам га поклонили Французи са аеродрома
- Dozer
#4018 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Napravicu u ovo par dana komplet za tu D1 i D4.
- Nekako s proljeća
#4019 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Javi ako ti bude trebalo šta pomoći.
Evo u vezi te optužbe za crkvu na Veljinama, indirektna optužba par dana prije i njen demant od 28.aprila 1992-ge.

Bilo je tih optužbi i na području Starog Grada u isto vrijeme, pa demantija.... o dominantnim objektima je riječ, nije ni čudo, u strahu su velike oči

Pogled sa Veljina, lijevo D1, desno D4, desno i uz riječicu Dobrinju u dubini je D5 i Nedzarici.

-
trocadero
#4020 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E cuj pop Vaso izjavio
Pa taj je bio zesci firaun i prevarant.
Pocetkom rata pobjegao u Cile i tamo zavrsio u nekakvoj sekti.
- delllboy79
#4021 Re: Snajperisti u Sarajevu..
http://www.ourchurch.com/member/u/uaoco ... Ministriestrocadero wrote:E cuj pop Vaso izjavio![]()
Iz cile otisao u Kanadu. Otvorio privatnu crkvu uglavnom se bavi vjencanjima . Mulja papire ono fiktivni brakovi radi viza i slicno.
Pricalo se da je mazno neku lovu za izgradnju crkvi u pred sami rat ili na pocetku rata.
- Ramzess Veliki
#4022 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Lokator pucnja.trocadero wrote: Дуго служила је као добра осматрчница, имали су чак и неки уређај за откривање снајпера што су нам га поклонили Французи са аеродрома.Сад ја не знам како је та справа изгледала и ферцерала али знам да су је наши идиоти успјели покварити за пар дана.
Dobra stvar ... jednom umalo izgubih glavu zbog nje, baš sam se pitao zašto je niste češće koristili.
U principu nije pametno zadržavati se na istom mjestu nakon pucnja, to pravilo se na obje strane poštivalo - ako si vidjeo kada kolega sa druge strane opali metak, ako nisi isti trenutak poslao kuglu nećeš ni pucati. Čekaš drugom prilikom da uočiš pokret ili sjenu na tom mjestu.
U blok upisuješ vrijeme svake promjene i tražiš vremenske navike kolege sa one strane.
A kad dođeš na položaj, kredom iscrtaš nove rupe na zidu iza glave da možeš procijeniti pravac iz kog ti je kugla poslana, a i da vidiš kad se kolega zainteresovao za tebe, pa tražiš novo mjesto sa diskretnim pogledom na koleginu lokaciju.
- Ramzess Veliki
#4023 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobrinja II iza škole i u školi - nije korišteno od anti-snajperskog tima.
Desno krilo Dobrinje 1 prema aerodromu također nije korišteno.
Anti-snajperisti nisu koristili prvu liniju jer su provodili do 6 sati na jednoj rupi, nekada i duže, tako da su se povlačili bar jedan blok zgrada iza prve linije da smanje mogućnost promaje u glavi nanesene od revnosnog amatera.
Ovo ako govorimo o anti-snajperskom djelovanju. Djelovanje pojedinaca iz jedinica koje su bile stacionirane na tim mjestima ne mogu komentarisati.
- Dozer
#4024 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Evo, D1 i D4, ono sto ja znam. Nadam se da ce pomoci. Za donji dio, Aerodromsko i C5, to bas i ne znam jer tu nisam bio osim u onim spominjanim akcijama, pa da ne lupetam.
Desni klik i View image za pregled u punoj rezoluciji (3200x2064)

Desni klik i View image za pregled u punoj rezoluciji (3200x2064)

- Ramzess Veliki
#4025 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer, fali ti rus plaćenik iz Miroslava Krleže, prva zgrada preko ceste lijevo, desno krilo, što je pobio masu kroz barikadu preko ulice na trgu u Dobrinji 1. Nosio je pancir šljem sa navarenom maskom.