Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
emko1234

#4001 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

tempuser wrote:
emko1234 wrote: A to što je auto promotivno, to nema nikave veze. Možda mu je kasko samo skuplji jer tj postoji neka doplata kao što ima renta car, taxi, uber auta i slično, obzirom da se koristi u promotivne svrhe, i svaka šuga može doći i tražiti da vozi auto od 600 konja.
Koga sta jebe se odrazava na duzinu pismenog sastava, a samo ove dvije recenice su dovoljne da se vidi kakve gluposti valjas. Ostalo nije vrijedno komentara.
Najbitnije, udarci i popravke uticu na karakteristike promotivnog i testnog vozila i dovode u pitanje njegovu svrhu. Auto sa pomjerenim mostom ne moze vise biti promotivno auto.
Promotvna auta (bas kao i za rent-a-car) se kupuju po povlastenim uslovma, u druge svrhe se ne mogu koristiti niti se mogu prodavati redovnim putem. Steta na tom autu nema isti odnos prema cijeni kao kod redovno kupljenog vozila.
Sad saberi 2 + 2.
.
Udarci i popravke? Jako širok pojam, zna se šta može uticati i šta ne može biti popravljeno i šta "demo" vozilo čini neupotrebljivim za obavljanje djelatnosti za koju je namjenjeno.
Ti namjerno banaliziraš kako bi djelomično bio u pravu. A nisi ni djelomično u pravu. Kupovina po povlaštenim uslovima nema veze s osiguravajućom kućom. Premija se obračunava isključivo po katalogu, na isti način se obrađuje i štetni događaj osim ako uslovima nije drugačije dogovoreno.

Da ne bi išli preopširno, osiguranje premiju obračunava u skladu s uslovima, a vozila za posebne namjene plaćaju određeni doplatak ukoliko im je namjena drugačija (taksi vozia, renta car vozila, uber vozila, prijevoznička vozila). Osiguranje boli kurac kako je BMW u Minhenu "kupio" auto, dok god plaćaju premiju u skladu s namjenom tog vozila.
tempuser

#4002 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

emko1234 wrote: Udarci i popravke? Jako širok pojam, zna se šta može uticati i šta ne može biti popravljeno i šta "demo" vozilo čini neupotrebljivim za obavljanje djelatnosti za koju je namjenjeno.
Ti namjerno banaliziraš kako bi djelomično bio u pravu. A nisi ni djelomično u pravu. Kupovina po povlaštenim uslovima nema veze s osiguravajućom kućom. Premija se obračunava isključivo po katalogu, na isti način se obrađuje i štetni događaj osim ako uslovima nije drugačije dogovoreno.

Da ne bi išli preopširno, osiguranje premiju obračunava u skladu s uslovima, a vozila za posebne namjene plaćaju određeni doplatak ukoliko im je namjena drugačija (taksi vozia, renta car vozila, uber vozila, prijevoznička vozila). Osiguranje boli kurac kako je BMW u Minhenu kupio auto, dok god plaćaju premiju u skladu s namjenom tog vozila.
Ti i dalje ze razumjes, sta je poenta, a upinjes se da nesto objasnis.
Poenta je da se promotivno vozilo nakon udesa ne moze vise koristiti za sta je najmenjeno i to je za vlasnika totalna steta. Udarci i popravke su jako sirok pojam i ne zna se sta moze uticati na ponasanje vozila i sta moze bitoi popravljeni i kako moze biti popravljeno, moze se samo naprdjivati po klixu. Zna se jedino a taj auto vise nije vise u fabricom stanju u kojem bi trebao biti da provuce kupca. Sta mislis da ce jedan BMW dozvoliti rizik da se taj auto popravlja pa da neki BMW trgovac taj auto negdje srtovali nekom emku sve zajedno sa racunom i pricom o dir. marketinga. :-)
emko1234

#4003 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

Nejasan si mi. Prvo pričamo uopšteno, bmw je samo naslov tj začetnik ove priče.

Nije svako oštećeno auto na test vožnji "ubijeno" ko ovaj bmw. Postoje minorne štete koje su lako popravljive i koje ni na koji način neće uticati na namjenu tog auta.
Ja na slikama vidim da je ovdje oštećena komplet suvozačeva strana, zadnja i prednja karambolka s te strane te prednji far. Po meni to nije šteta koja se ne može napraviti da auto i dalje obavlja svoju funkciju.
To je kad pričamo o ovom autu. Na kraju krajeva niko nece tek tako otpisati auto od 100k eura, niti će ijedno osiguranje priznati i platiti totalnu štetu ako šteta nije totalna.
madner

#4004 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Promotivna auta su sigurno najbolje moguce kupovine, bar ko voli dodatnu opremu. Udesi nidje veze.
condy

#4005 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Logicno :)

Al, nek se trazi dlaka u jajetu.

Kao sto se trazi i Kramaru ops :mrgreen: :mrgreen:
Haris.ba

#4006 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

Ja samo znam da ovako auto nije u kontekstu prodaje polovnjaka u BiH za prese. Takva auta se uvoze, i prodaju nakon popravke.
tempuser

#4007 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

emko1234 wrote:Nejasan si mi. Prvo pričamo uopšteno, bmw je samo naslov tj začetnik ove priče.

Nije svako oštećeno auto na test vožnji "ubijeno" ko ovaj bmw. Postoje minorne štete koje su lako popravljive i koje ni na koji način neće uticati na namjenu tog auta.
Ja na slikama vidim da je ovdje oštećena komplet suvozačeva strana, zadnja i prednja karambolka s te strane te prednji far. Po meni to nije šteta koja se ne može napraviti da auto i dalje obavlja svoju funkciju.
To je kad pričamo o ovom autu. Na kraju krajeva niko nece tek tako otpisati auto od 100k eura, niti će ijedno osiguranje priznati i platiti totalnu štetu ako šteta nije totalna.
Vrlo jasan, ne pricamo uopsteno, pricamo o konkretnom BMW-u koji je oderan o zid na Trebevicu i za kojeg je napisano da je zavrsio pod presom.
To sto ti na slikama vidis je jedna stvar i dovoljna je za napamet pricu po klixu, sta je stvarna steja ne nesto sasvim drugo.
emko1234

#4008 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

Izvini Gorane al sereš.

Krenuo si s pričom o osiguranju, drugačijim uslovima, polisama i kasku. Pa si se onda prešalto na odnos osiguravajuće kuće i osiguranika, posebnoj namjeni auta, pa si sad počeo vaziti o tome kako će neko zbog štete od 10-15 hiljada eura otpisati i poslati pod presu auto od 120 000 eura.

Dobro je, ti si pametan. Mi smo budale, ti si procjenio da je ovo totalna i da će auto pod presu jer bi to moglo uticati na potenacijalne kupce bmwa, ukoliko se budu voziili u autu koje je udareno. Jah eto, napisat će ljudi iz bmwea unutra kako je auto u kanal u Sarajevu smotala šči jednog SDA biznismena.
Pa da svi znaju u čemu se voze.

Previše nebuloza, a teško vrijeme. Selam od mene.
Bakir1

#4009 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

madner wrote:Promotivna auta su sigurno najbolje moguce kupovine, bar ko voli dodatnu opremu. Udesi nidje veze.
Recimo konkretno vozilo, trebalo se transportovati van granice pa uvuci pa traziti odgodu carinjenja do 30 dana do popravke. Ili ga odvuci u heimland popraviti i prodavati u EU sa garancijom kao kod novog. Ko bi tu bio lud?
Napisao neko ko ne pise gluposti da je unisten, znaci zna, ja vam stavio link da bmw reciklira nove aute. Sta ako je konkretni auto bio iz predprodukcije?
Inace osiguranja uzimaju jako puno faktora za amortizaciju vozila plus trzisna cijena diktira mnogo toga. U tom slučaju vrlo lako dodje vozilo na totalnu stetu.
Zasto promotivni auta stara do par mjeseci izgube mnogo i previše u odnosu na nov auto?
I svi kazu nije puno kao da su bili ispod njega...
tempuser

#4010 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

emko1234 wrote:Izvini Gorane al sereš.

Krenuo si s pričom o osiguranju, drugačijim uslovima, polisama i kasku. Pa si se onda prešalto na odnos osiguravajuće kuće i osiguranika, posebnoj namjeni auta, pa si sad počeo vaziti o tome kako će neko zbog štete od 10-15 hiljada eura otpisati i poslati pod presu auto od 120 000 eura.

Dobro je, ti si pametan. Mi smo budale, ti si procjenio da je ovo totalna i da će auto pod presu jer bi to moglo uticati na potenacijalne kupce bmwa, ukoliko se budu voziili u autu koje je udareno. Jah eto, napisat će ljudi iz bmwea unutra kako je auto u kanal u Sarajevu smotala šči jednog SDA biznismena.
Pa da svi znaju u čemu se voze.

Previše nebuloza, a teško vrijeme. Selam od mene.
Ajd sto filozofiras napamet, al sto ne mozes upratiti ko sta pise je drugi padez...
citroen xm

#4011 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

Lično znam za slučaj našeg čovjeka koji je u Velikoj Britaniji kasko osigurao novo auto i imao udes nakon par mjeseci gdje je bila oštećena jedna bočna strana cijelom dužinom. Isplaćena totalna šteta u vrijednosti novog auta jer isti nije bio star ni godinu, osiguranje je uzelo sebi oštećeno auto i takvog ga prodavalo.
madner

#4012 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Bakir1 wrote:
madner wrote:Promotivna auta su sigurno najbolje moguce kupovine, bar ko voli dodatnu opremu. Udesi nidje veze.
Recimo konkretno vozilo, trebalo se transportovati van granice pa uvuci pa traziti odgodu carinjenja do 30 dana do popravke. Ili ga odvuci u heimland popraviti i prodavati u EU sa garancijom kao kod novog. Ko bi tu bio lud?
Napisao neko ko ne pise gluposti da je unisten, znaci zna, ja vam stavio link da bmw reciklira nove aute. Sta ako je konkretni auto bio iz predprodukcije?
Inace osiguranja uzimaju jako puno faktora za amortizaciju vozila plus trzisna cijena diktira mnogo toga. U tom slučaju vrlo lako dodje vozilo na totalnu stetu.
Zasto promotivni auta stara do par mjeseci izgube mnogo i previše u odnosu na nov auto?
I svi kazu nije puno kao da su bili ispod njega...

Ne govorim za ovaj nego opcenito. Nije svaki udaren koji se prodaje sa godinon staza.
Ima dozvolu za cestovnu upotrebu, predprodukcija ili ne.
Bakir1

#4013 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

Sve 5 ja se referiram na gornji auto...
Auti iz predprodukcije se ne prodaju to znamo.
condy

#4014 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

Steta za gornji auto je trebala biti preko 60.000 KM da ode pod presu odnosno da se procjeni totalna steta.

Vidio sam nedavno jednu procjenu za BMW 5 iz 2015 godine, skrsen naprijed frontalni udar, tri vozila skrsena i jedan kamion, i najveca steta je procjenjena za taj bmw. Oko 30.000 eura. Kad pogledas to auto i ovo, ovo auto je ko novo.
Bakir1

#4015 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

Bio jedan cls 55 AMG, nov, udaren toliko da je dosao na tockovima, steta 90.000 KM. Felga komad 9000 KM...
Tako da pri procjeni od oka vladaj ciframa iz ovlastenog a ne za koliko bi se moglo popraviti..
sheilak

#4016 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by sheilak »

Ja 2 slucaja znam da na oko steta par hiljada a kad se to rastavilo i pogledalo ispod steta izasla na preko 30 hiljada mercedes jedan a drugi neki audi bio (r)
nepass1

#4017 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by nepass1 »

Kod mene fabija procjenjena po katalogu 7,5k. A steta od udesa 4,9k. Nije bilo ni blizu totalke, cak se mogla i voziti.
sekerbay

#4018 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by sekerbay »

Bakir1 wrote:Felga komad 9000 KM...
A koje su to felge koje koštaju 9k maraka po komadu?
Bakir1

#4019 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

9x20 AMG monoblock.
Jesi kupovao nove originalne u ovlastenom?
sekerbay

#4020 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by sekerbay »

Bakir1 wrote:9x20 AMG monoblock.
Jesi kupovao nove originalne u ovlastenom?
To u bosni?
Bakir1

#4021 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

Nego, pa za razliku od DE poskupljuju do 20% dok dodju do Bosne jos na komad...
Pa dvoja vrata za octaviju a7 su 4000 KM sa lakiranjem...
Samo lim...
sekerbay

#4022 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by sekerbay »

Bakir1 wrote:Nego
Ma lafinaju prodavači, a još više vlasnici amg auta. Najskuplja amg felga(komad) koju možeš naći kod mercedesa ne košta više od 1600 eura.
Drugo, meni nije poznato da amg ima monoblock felgen.
Od poznatih njemačkih, monoblock pravi brabus pa opet ni kod brabusa nema felge koja košta 4k eura.
Drugo, cls 55 AMG se davno presto proizvodit, tačnije 2006. godine.
Bakir1

#4023 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

Tada je bio nov, 2006 godine, sto je bitan vremenski period?
Sto doplata za AMG felge od 20 cola kosta tj kostala tada u Bosni 10.000 KM?
Lafinaju svi ne lafinaju nego uzimaju lopatom ali to nije relevantno, ono sto jeste u prici oko procjene stete jeste da osiguranje priznaje procjenu ovlastenog servisa sa cijenama iz ovlastenog servisa pa se tako i komad felge moze fakturisati 9.000 KM.
Nece osiguranje traziti ponudu nego platiti stetu.
Ps vrata gola u DE kostaju 350 eur-a, ovdje 4000 KM sa lakiranjem, bez lajsni stakala samo lim.
sekerbay

#4024 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by sekerbay »

Bakir1 wrote:Lafinaju svi ne lafinaju nego uzimaju lopatom ali to nije relevantno, ono sto jeste u prici oko procjene stete jeste da osiguranje priznaje procjenu ovlastenog servisa sa cijenama iz ovlastenog servisa pa se tako i komad felge moze fakturisati 9.000 KM.
Nece osiguranje traziti ponudu nego platiti stetu.
Ps vrata gola u DE kostaju 350 eur-a, ovdje 4000 KM sa lakiranjem, bez lajsni stakala samo lim.
Pa to je ono što pokušavam da kažem: uzimaju lopatom :mrgreen:
Uh, dao si mi ideju za biznis :mrgreen:
Bakir1

#4025 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

Evo ti jos jedna ideja, 24 svjecice sa zamjenom 400 eura ovdje od cega su svjecice 350 eura
Locked