Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Jaskacha

#4001 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Jaskacha »

ej hvala... nadam se da će se javiti još neko (ko studira ovaj dvopredmetni).

dakle, nije istina da ako završiš dvopredmetni filozofija i sociologija, da samo možeš na masters iz filozofije, već da možeš birat? jer mene konkretno zanimaju sve informacije vezane za ovaj dvopredmetni studij filozofija i sociologija.
je li poslije njega može i masters iz sociologije?
jer, ako ne može, onda mu je bolje da ide samo na filozofiju, ima manje predmeta, ako već svakako poslije mora na nastavnički smjer iz filozofije, ne? :D
Ambrozija

#4002 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Jaskacha wrote:ej hvala... nadam se da će se javiti još neko (ko studira ovaj dvopredmetni).

dakle, nije istina da ako završiš dvopredmetni filozofija i sociologija, da samo možeš na masters iz filozofije, već da možeš birat? jer mene konkretno zanimaju sve informacije vezane za ovaj dvopredmetni studij filozofija i sociologija.
jer, ako ne može, onda mu je bolje da ide samo na filozofiju, ima manje predmeta, ako već svakako poslije mora na nastavnički smjer iz filozofije, ne? :D
Naravno da mozes birati. Moze i sociologija, moze i filozofije a moze i oboje ponovo na masteru.
Sophie'sWorld

#4003 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sophie'sWorld »

Jaskacha wrote:ej hvala... nadam se da će se javiti još neko (ko studira ovaj dvopredmetni).

Situacija je da vise studenta ide na master iz sociologije jer je "laksi" i onda to ne odgovara profesorima sa filozofije (nemaju studenata), međutim, ti mozes birati sta zelis. Prijatelju reci da upise dvopredmetni filozofija i sociologija, ima vise predmeta ali samo odsjek je povezan i predavanja su prilagodjena da se moze stici. Postoji i mogucnost da na pocetku ako vidi da ne moze napise molbu i slusa samo socilogiju. Na kraju najbolje mu se raspitati na studentskoj.
mini2

#4004 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

Jaskacha wrote:Pozz.,

momak hoće da upiše dvopredmetni studij filozofija i sociologija, ja mu govorim da mu je bolje jednopredmetni (jedno od to dvoje, po mogućnosti filozofiju), jer ima manje predmeta, a svakako dobiva jednu diplomu. Osim toga, čula sam da kada se završi ovaj studij, ne može se birati za masters sociologija ili filozofija, nastavnički ili naučni, već se MORA uzeti filozofija. Zanima me je li neko zna da li je to tačno?

Također, je li težak dvopredmetni studij, obzirom da ima baš puno predmeta (ukupno 38), dok jedno predmetni filozofija ima samo 22, a jednopredmetni sociologija 31. Je li teško puno, neko ko studira?

Hvala.
ja to studiram pa ti ovako sigurno mogu reći; biraš za master ili filozofiju ili sociologiju, ako si dvopredmetni naravno, a u svakom slučaju ne može se za oba odlučiti, toga još nema. dakle, nije nužno filozfoija
eh sad, teško ili ne, pa ne znam, imaš tonu knjiga, zaista je samo bitno čitati, a to pročitano razumjeti jer knjjige nisu nikako jednostavne, ako ima želju da se maksimalno tome posveti, neka upiše...prva godina je prelagana, na drugoj se već stvari zakuhavaju, treća će biti paklena, eto toliko koliko ja znam, ako imaš još pitanja, slobodno :)
Marinaaa

#4005 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Marinaaa »

Moze li mi netko dati svoje misljenje o razrednoj nastavi? :)
P308

#4006 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

Marinaaa wrote:Moze li mi netko dati svoje misljenje o razrednoj nastavi? :)
Kako mislis razrednoj nastavi? To ti je na Pedagoskom fakultetu, nema tog odsjeka na Filozofskom, samo odsjek za Pedagogiju, to ti je najblize navedenom!
Pooll

#4007 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Pooll »

Marinaaa wrote:Moze li mi netko dati svoje misljenje o razrednoj nastavi? :)
draga djevojko, http://www.google.com

http://www.pf.unsa.ba/
Zatamnjena stakla

#4008 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Budući studenti :D
klix5

#4009 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by klix5 »

Pozz svima, odustao sam od studija historije, i zelim upisati nesto na drugom fakultetu, koja je procedura za podizanje dokumenata, da li se puno ceka za to? Bio bi vam zahvalan na savjetu, ili nekom odgovoru. Pozz
bubica9000

#4010 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bubica9000 »

klix5 wrote:Pozz svima, odustao sam od studija historije, i zelim upisati nesto na drugom fakultetu, koja je procedura za podizanje dokumenata, da li se puno ceka za to? Bio bi vam zahvalan na savjetu, ili nekom odgovoru. Pozz
Odes na studentsku,ako ti se zuri da predas dokumente onda ih samo uzmes na revers,ja sam to platila 20 KM,a podizanje je ja mislim 50 KM...Dokumente odmah mozes uzeti,a ako ti treba prepis ocjena to se ceka 2-3-dana.. :)
Zatamnjena stakla

#4011 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Dobro nema prepisa ocjena jer nije bilo ispita a ove se godine tek upisao :D
bubica9000

#4012 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bubica9000 »

A dobro,sta ja znam..mozda je 2. godina pa ima ocjena,hehe :D
Zatamnjena stakla

#4013 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

bubica9000 wrote:A dobro,sta ja znam..mozda je 2. godina pa ima ocjena,hehe :D
Ma normala :D
Jaskacha

#4014 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Jaskacha »

Pozdrav,

opet ja (za momka)! Ovaj momak gore što diže sad dokumente i hoće da se prebaci na dr.faks. Jesi li to uradio? A djevojka koja mu je objasnila kako to ide, je li ona to radila? Zanima me pošto je momak trenutno na pravu, pa kako ide prebacivanje s dr.fakulteta na ff, odsjek sociologija i filozofija. Jer nismo o tom ni razmišljali, već smo samo išli time da moramo čekat slj.upisni rok na ljeto 2013. da se ispiše sa Prava i upiše na Filozofiju i sociologiju.

Da li je moguće se prebaciit???? Ko zna nek odg., pliz.

U potpisu: Super zahvalna! ;)
Jaskacha

#4015 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Jaskacha »

Niko ništa? :(
saramica

#4016 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Jaskacha wrote:Niko ništa? :(
Ne može sada ništa, mora čekati sljedeću godinu.
persiflaza

#4017 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by persiflaza »

Neka mi se javi neko na pp sa prve godine Komparativne književnosti, molio bih. :)
Urika

#4018 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Urika »

Htio bih studirati francuski jezik i književnost (romanistika), jednopredmetni studij, pa bih želio čuti mišljenja, iskustva i sl. Je li neko sa prosječnom ocjenom u srednjoj može biti upisan kao redovan? Ako ne, kolika je cijena za samofinansirajuće?

...
Red Reaper

#4019 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Red Reaper »

Jel ima netko na masteru iz engleskog ko bi bio raspolozen podijeliti utiske?
Cielo

#4020 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Cielo »

Šta kad imaš više od 4 neopravdana izostanka?
charrrmed

#4021 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

Cielo wrote:Šta kad imaš više od 4 neopravdana izostanka?
Na Pedagogiji radis dodatne zadatke koje ti asistenti daju, npr. neko istrazivanje, prikaz knjige i slicno. Nije tesko, ali kada se sastavi sa ostalim obavezama, onda shvatis da je bilo bolje da dolazis na predavanja jer oduzme dosta vremena.
A ima profesora koji daju potpis bez obzira koliko si puta izostao, jest da su takvi rijetki ali ih ima. :D
charrrmed

#4022 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

Urika wrote:Htio bih studirati francuski jezik i književnost (romanistika), jednopredmetni studij, pa bih želio čuti mišljenja, iskustva i sl. Je li neko sa prosječnom ocjenom u srednjoj može biti upisan kao redovan? Ako ne, kolika je cijena za samofinansirajuće?

...
Mislim da se moze upisati kao redovan jer je, bar do sada, zainteresovanost za taj odsjek bila relativno mala. A samofinansirajuci studij je 1200KM, vanredni 900KM.
Samo sta ti tacno znaci prosjecnom ocjenom?
Urika

#4023 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Urika »

charrrmed wrote: Mislim da se moze upisati kao redovan jer je, bar do sada, zainteresovanost za taj odsjek bila relativno mala. A samofinansirajuci studij je 1200KM, vanredni 900KM.
Između 3.0 i 3.4. :sad:
charrrmed

#4024 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

Urika wrote:
charrrmed wrote: Mislim da se moze upisati kao redovan jer je, bar do sada, zainteresovanost za taj odsjek bila relativno mala. A samofinansirajuci studij je 1200KM, vanredni 900KM.
Između 3.0 i 3.4. :sad:
Sta imas iz engleskog i bosanskog - jer pored opceg uspjeha se na tom odsjeku gledaju i ocjene iz ovih predmeta?
Dakle na odsjeku za Romanistiku boduju se opci uspjeh, Bosansi jezik, Engleski jezik, i drugi strani jezik (ili ukoliko nisi imao/la drugi strani jezik gledaju se Filozofija ili Historija).
Mislim da imas sanse biti primljen/a, jer opet ponavljam, do sada je za Francuski vladalo relativno malo interesovanje, pa samim tim prime sve one koji se prijave. Prosle godine se prijavulo 11 redovnih i svih 11 je primljeno, a mislim da primaju 15.
saramica

#4025 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Nakon zavrsetka smjera italijanski jezik i knjizevnost + latinski jezik i rimska knjizevnost sta ce mi pisati u diplomi ?? Hoce li samo jedan smjer ili oba?? Hvala
Post Reply