A vladali Balkanom oko pola milenija i mogli napraviti islamsku džamahiriju da traje i danas, a oni pisali Ahdname umjesto dokazano učinkovite primjene rekonkviste i holokausta.arzuhal wrote:... ako opet nekom naumpadne genocid na ovoj šaci sirotinje što je prerostalo...
Vjeru će pokopati ZNANOST?
- skupljac_zeljeza
#4001 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
- Zaitsev
#4002 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Je l' to fakat ima onih koji zastupaju mišljenje da se ijedna monoteistička religija širila mirnim putem?
-
belfy
#4003 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
nema na cemu...arzuhal wrote:Eto, sad sam i naučio šta je pragmatizam
- fatamorgana
#4004 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
arzuhal wrote:... ako opet nekom naumpadne genocid na ovoj šaci sirotinje što je preostalo...
Neki klepiše milijarde u dolarima a neki milione, neki stotine hiljada zavisno od ranga na koji su se uzverali na klepto ljestvici a sirotinja ostade sirotinja.
Ko će kome ko svoj svome ....
- Dozer
#4005 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Mozes se praviti i lud i blesav i naivan i, poput XCMX-a, na identican njegov nacin izvrtati stvari i zaobilaziti dobivene odgovore, ali to nece promijeniti istorijske cinjenice koje sam vec redom naveo. A nemam se namjeru ponavljati kako bih zadovoljio tvoje, ili bolje reci hcmx-ovsko izvlacenje pojedinih rijeci iz konteksta, od kojih onda kreiras besmisleno pitanje.ja71 wrote:nego objasni onda, kako su druge religije opstale u BiH ili Andaluziji ako su " janjicari poklali, popljackali i silovali sve na svom putu."Dozer wrote:ja71 wrote: eto da ti odgovorim na pitanje : nisu upitne istorijske cinjenice nego znacaj koji im ti pridajes.
nego jos nisi odgovorio (znaci vrdas):
je li i dalje smatras da se Islam u BiH ili Andaluziji sirio nasilno ?![]()
![]()
Jok, dosao je mirno, s trgovcima i hodzama, koji su onda polako narod ubijedili da predje na islam. Nisu prije toga dosli janjicari i poklali, popljackali i silovali sve na svom putu.![]()
![]()
mislim da si ti jednostavno tvrdoglav a tu ne pomazu argumenti.
Istorija je jasna - sve religije su se ljudima nametale silom, bez obzira na specificne metode. Islam tu nije izuzetak, pa ma koliko se vi upinjali da to dokazete.
-
ja71
#4006 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
pa ti si taj koji zanemaruje Istorijske cinjenice.
zasto bi Arapi na Pirinejima ili Turci u Bosni samo neke na Islam prislili a da druge ne ?
zasto bi Arapi na Pirinejima ili Turci u Bosni samo neke na Islam prislili a da druge ne ?
- Dozer
#4007 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Mozda jer neki nisu htjeli, bez obzira na cijenu?
I tu se onda samo namece kontra pitanje - ako je taj islam tako fin, dobar, tacan, ispravan, itd., zasto svi nisu presli na islam, nego su neki ostali vjerni svojoj, nazovimo predislamskoj, vjeri?
Mislim, kad je taj islam vec toliko WOW!, dobar, odlican, great, zasto onda cijeli svijet nije u njemu, nego je on aktuelan samo tamo gdje se i pojavio, a onda i tamo gdje su ga silom uspjeli dovesti?
Ako cemo gledati i procentualno, vrlo je malo onih koji su na njega presli, a koji nisu bili pod direktnom silom koja ga je nametala.
Naravno, identicna stvar i identicno pitanje je i za sve ostale religije, jer sve, u sustini, tvrde isto - da su najbolje, jedine ispravne, najracnije, samo je njihov bog naj-cool, sve naj,naj,naj,naj...
I tu se onda samo namece kontra pitanje - ako je taj islam tako fin, dobar, tacan, ispravan, itd., zasto svi nisu presli na islam, nego su neki ostali vjerni svojoj, nazovimo predislamskoj, vjeri?
Mislim, kad je taj islam vec toliko WOW!, dobar, odlican, great, zasto onda cijeli svijet nije u njemu, nego je on aktuelan samo tamo gdje se i pojavio, a onda i tamo gdje su ga silom uspjeli dovesti?
Ako cemo gledati i procentualno, vrlo je malo onih koji su na njega presli, a koji nisu bili pod direktnom silom koja ga je nametala.
Naravno, identicna stvar i identicno pitanje je i za sve ostale religije, jer sve, u sustini, tvrde isto - da su najbolje, jedine ispravne, najracnije, samo je njihov bog naj-cool, sve naj,naj,naj,naj...
- Smrcak15
#4008 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
zato sto islam nije za svakoga, jer kad bi ti poceo da naginjes prema islamu, to je znak da ti Bog pocinje biti naklonjen, jer ti zeli dobro, nesto si uradio, zasluzio si nekako da ti podari milost,Dozer wrote:Mozda jer neki nisu htjeli, bez obzira na cijenu?
6:125.Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi.
direktna zabrana od Boga licno da se nagoni nego silom u vjerua koji nisu bili pod direktnom silom koja ga je nametala.
„U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti..“ (Kur'an 2:256)
- Dozer
#4009 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Da...bas onako... Posteno i prigodno, a?Smrcak15 wrote: zato sto islam nije za svakoga, jer kad bi ti poceo da naginjes prema islamu, to je znak da ti Bog pocinje biti naklonjen, jer ti zeli dobro, nesto si uradio, zasluzio si nekako da ti podari milost,
6:125.Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi.
Evo, gledam oko sebe, a i sebe, i vidim sve same umorne ljude...
Hajd' priznaj da je i tebi ovo sega
Hajmo ovako...„U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti..“ (Kur'an 2:256)
Ti si nekakav, sta znam...budista, pravoslavac, katolik, bogumil...nebitno. Sta si vec sebi odabrao. I zivis lijepo, nista ti ne fali, obradjujes zemlju, placas nekakav porez nekakvom feudalcu na cijoj zemlji zivis, ali generalno ti je zivot OK. Djeca rastu, imaju da jedu, nisu bosa.
I onda dolazim ja sa svojom vojskom, zauzmemo zemlju tog feudalca, sto znaci i tvoju, feudalca ubijemo, zenu mu malo posexamo, onako usput, a ako se puno opirao onda mu malo i zapalimo kucu.
I onda ja, kao novi vladar tvoje zemlje i tvog zivota kazem - od danas sam ja ovdje vladar, sve je ovo moje, i ja donosim svima novu vjeru (nema veze kako se vjera naziva, ali evo, neka bude islam, radi lakseg pracenja).
Pri tome kazem i da ja svoju vjeru nikome necu nametati, nikoga u nju necu silom tjerati (nagoniti
I onda pocnem s uvodjenjem svojih nameta, svojih pravila, pri cemu oni koji predju u moju vjeru imaju i neke povlastice poput npr. manjeg poreza, mogu dobiti vise zemlje za sebe i svoju porodicu, postaju i malo uvazeniji clanovi novog drustva, itd.
Da li je ovo indirektna prisila da se ljudi pridruze mojoj vjeri, cime bi ostvarili neke materijalne koristi za sebe i svoju porodicu, laksi i sigurniji zivot, itd.?
Da ti dodatno priblizim - identicne stvari se rade i dan-danas u raznim sferama zivota. Npr. Ti zelis negdje da se zaposlis, ali da bi to ostvario - moras ispunjavati neke osnovne uslove. I, OK. Ispunjavas ih i dobio si posao. Ali, tada, i ako zelis da zadrsis taj posao, moras se prilagoditi okruzenju u toj firmi, ljudima, a pogotovo sefu/direktoru/vlasniku, svejedno. Drugim rijecima, moras ispostovati sve ono sto sef propisuje kao nekakvo pravilo, u suprotnom dolazis u sukob s njim, sto ti direktno moze uticati na platu, poziciju u firmi, a na kraju i zaposlenje.
Sta ces uraditi - prilagoditi se, ili ces tjerati po svom, pametovati i filozofirati, i rizikovati da ostanes bez tog posla, samim tim i bez primanja, cime ces i sebe i svoju porodicu gurnuti u losu situaciju?
- arzuhal
#4011 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
I dodam još, također, da onaj ko prihvati tu moju vjeru dužan je da ide, u ime moje vlasti i Presvjetle Carevine, da gine po ''hoćinskim barama" i borbama protiv braće po vjeri, u dalekoj Perziji, a oni koji ne prihvate tu vjeru morat će, kao kukavice, ostat kod svojih kuća, grijući se uz guzove svojih hanuma, plaćajući jednu ovcu godišnje kao zamjenu oslobođenja od ratovanja...Dozer wrote: Pri tome kazem i da ja svoju vjeru nikome necu nametati, nikoga u nju necu silom tjerati (nagoniti), nego je svakome na slobodnu volju da li ce je preuzeti.
I onda pocnem s uvodjenjem svojih nameta, svojih pravila, pri cemu oni koji predju u moju vjeru imaju i neke povlastice poput npr. manjeg poreza, mogu dobiti vise zemlje za sebe i svoju porodicu, postaju i malo uvazeniji clanovi novog drustva, itd.
Da li je ovo indirektna prisila da se ljudi pridruze mojoj vjeri, cime bi ostvarili neke materijalne koristi za sebe i svoju porodicu, laksi i sigurniji zivot, itd.?
Ja bih odmah prihvatio da idem ginut, svak' pametan bi to uradio...Ovca je ovca, pajdo...
- Dozer
#4012 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Zapravo, nisi imao izbor da ides ili ne ides, nego si morao ici ako te mobilizuju. Stipu te ublehe.
Ili, jos preciznije, i u konkretnom slucaju, morao si dati dijete da ide. A, u zamjenu za to dijete mozda bi dobio ovcu. Ali, ovca je ovca, jebo dijete...pajdo...
Ili, jos preciznije, i u konkretnom slucaju, morao si dati dijete da ide. A, u zamjenu za to dijete mozda bi dobio ovcu. Ali, ovca je ovca, jebo dijete...pajdo...
- Smrcak15
#4013 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Dozer wrote:Da...bas onako... Posteno i prigodno, a?Smrcak15 wrote: zato sto islam nije za svakoga, jer kad bi ti poceo da naginjes prema islamu, to je znak da ti Bog pocinje biti naklonjen, jer ti zeli dobro, nesto si uradio, zasluzio si nekako da ti podari milost,
Ti si nekakav, sta znam...budista, pravoslavac, katolik, bogumil...nebitno. Sta si vec sebi odabrao. I zivis lijepo, nista ti ne fali, obradjujes zemlju, placas nekakav porez nekakvom feudalcu na cijoj zemlji zivis, ali generalno ti je zivot OK. Djeca rastu, imaju da jedu, nisu bosa.
I onda dolazim ja sa svojom vojskom, zauzmemo zemlju tog feudalca, sto znaci i tvoju, feudalca ubijemo, zenu mu malo posexamo, onako usput, a ako se puno opirao onda mu malo i zapalimo kucu.
I onda ja, kao novi vladar tvoje zemlje i tvog zivota kazem - od danas sam ja ovdje vladar, sve je ovo moje, i ja donosim svima novu vjeru (nema veze kako se vjera naziva, ali evo, neka bude islam, radi lakseg pracenja).
Pri tome kazem i da ja svoju vjeru nikome necu nametati, nikoga u nju necu silom tjerati (nagoniti), nego je svakome na slobodnu volju da li ce je preuzeti.
Da ti dodatno priblizim - identicne stvari se rade i dan-danas u raznim sferama zivota. Npr. Ti zelis negdje da se zaposlis, ali da bi to ostvario - moras ispunjavati neke osnovne uslove. I, OK. Ispunjavas ih i dobio si posao. Ali, tada, i ako zelis da zadrsis taj posao, moras se prilagoditi okruzenju u toj firmi, ljudima, a pogotovo sefu/direktoru/vlasniku, svejedno. Drugim rijecima, moras ispostovati sve ono sto sef propisuje kao nekakvo pravilo, u suprotnom dolazis u sukob s njim, sto ti direktno moze uticati na platu, poziciju u firmi, a na kraju i zaposlenje.
Sta ces uraditi - prilagoditi se, ili ces tjerati po svom, pametovati i filozofirati, i rizikovati da ostanes bez tog posla, samim tim i bez primanja, cime ces i sebe i svoju porodicu gurnuti u losu situaciju?
sta mislis koliko naroda pati od dusevnih problema zato sto im je srce prazno , neznaju svoju svrhu, cilj, pa se rokaju tabletama za smirenjeDa...bas onako... Posteno i prigodno, a?
da itekajko ima ljudi koji su umorni od zivota pa se dohakaju sebi dizuti ruku na sebe.
ovo je zabranjeno po islamu, neznam sta pricas.I onda dolazim ja sa svojom vojskom, zauzmemo zemlju tog feudalca, sto znaci i tvoju, feudalca ubijemo, zenu mu malo posexamo, onako usput, a ako se puno opirao onda mu malo i zapalimo kucu.
- Dozer
#4014 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Smrcak15 wrote:ovo je zabranjeno po islamu, neznam sta pricas.Dozer wrote: I onda dolazim ja sa svojom vojskom, zauzmemo zemlju tog feudalca, sto znaci i tvoju, feudalca ubijemo, zenu mu malo posexamo, onako usput, a ako se puno opirao onda mu malo i zapalimo kucu.
Dakle, ti ovdje tvrdis da su osmanlije sve sto su osvojili, osvojili lijepom rijecju, a ne vojskom?! I da pri tome nisu nigdje nikoga ni ubili, ni silovali, ni zapalili, ni srusili...?! Covjece...
Bjez' ba, Smrle... S tobom se covjek moze samo sprdati, jer ni za sta drugo i nisi.
Mene fakat zanima - jeste li vi ikada procitali ista od osmanske istorije? Necu ni pitati da li ste ikada dobacili do Topkapija i tamo malo pogledali zapise iz tog doba...
Usput, nisi mi odgovorio na pitanje:
- arzuhal
#4015 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Šta ka'e: Turci uzimali DNK u krvi...Dozer wrote:Zapravo, nisi imao izbor da ides ili ne ides, nego si morao ici ako te mobilizuju. Stipu te ublehe.
- Smrcak15
#4016 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
nemogu tvrditi da je svaki osmanlija bio bajan cikica...ali norma i pravilo je da se svacije pravo treba postovati jer to normu je zakovao glavni vojskovodja Fatih, a sad ako neko odstupa od toga njemu na dusuDozer wrote:Smrcak15 wrote:ovo je zabranjeno po islamu, neznam sta pricas.Dozer wrote: I onda dolazim ja sa svojom vojskom, zauzmemo zemlju tog feudalca, sto znaci i tvoju, feudalca ubijemo, zenu mu malo posexamo, onako usput, a ako se puno opirao onda mu malo i zapalimo kucu.![]()
Dakle, ti ovdje tvrdis da su osmanlije sve sto su osvojili, osvojili lijepom rijecju, a ne vojskom?! I da pri tome nisu nigdje nikoga ni ubili, ni silovali, ni zapalili, ni srusili...?! Covjece...![]()
Bjez' ba, Smrle... S tobom se covjek moze samo sprdati, jer ni za sta drugo i nisi.
Mene fakat zanima - jeste li vi ikada procitali ista od osmanske istorije? Necu ni pitati da li ste ikada dobacili do Topkapija i tamo malo pogledali zapise iz tog doba...
Usput, nisi mi odgovorio na pitanje:Da li je ovo indirektna prisila da se ljudi pridruze mojoj vjeri, cime bi ostvarili neke materijalne koristi za sebe i svoju porodicu, laksi i sigurniji zivot, itd.?
-
ja71
#4017 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
nije bilo pitanje da li je islam "tako fin, dobar, tacan, ispravan, itd" nego da li je nasilno nametan kao sto si ti vise puta tvrdioDozer wrote: Mozda jer neki nisu htjeli, bez obzira na cijenu?
ides iz krajnosti u krajnost.
-
ja71
#4018 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
@Dozer da se vise ne vrtimo u krugu imam jos jedno pitanje :
da li su religije covjecantsvu ista dobro donijele ili je sve lose ?
bajdwej, i ja sam ateista
da li su religije covjecantsvu ista dobro donijele ili je sve lose ?
bajdwej, i ja sam ateista
- Dozer
#4019 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ne mozes stalno traziti odgovore, a istovremeno ne odgovarati ni na sta 
Dakle:
Dakle:
Dozer wrote:1. Da li je u Spaniji islam postojao prije dolaska islamskog carstva (u Eurpu, jasno, ne u Spaniju)?
2. Da li je u Bosni islam postojao prije dolaska islamskog carstva?
Last edited by Dozer on 07/12/2016 15:03, edited 1 time in total.
- Dozer
#4020 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
I onda, tako oni dodju u Madjarsku, Srbiju, Bosnu, Rumuniju, itd., predju granicu s pasosima/LK, i kazu - jupi, evo nas!Smrcak15 wrote: nemogu tvrditi da je svaki osmanlija bio bajan cikica...ali norma i pravilo je da se svacije pravo treba postovati jer to normu je zakovao glavni vojskovodja Fatih, a sad ako neko odstupa od toga njemu na dusu
I svi rasire ruke i kazu: Bravo, majstori! Konacno! Daj islam 'vamo!
Yeah, right...
Da ne bude zabune - isto su tako mirnodopski dolazili i oni ispred crkve
Ah, da...ima jedna razlika, iako za mene nebitna jer ne mijenja nista u sustini - krscanstvu/crkvi je trebalo skoro 300 godina od nastanka dok se nije pocelo siriti silom, dok je islam to krenuo odmah tako.
P.S. I dalje mi nisi odgovorio na pitanje, pa cu to shvatiti kao namjerno izbjegavanje jer ti se odgovor ne svidja
- Smrcak15
#4021 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
koje pitanje?Dozer wrote: P.S. I dalje mi nisi odgovorio na pitanje, pa cu to shvatiti kao namjerno izbjegavanje jer ti se odgovor ne svidja
- Dozer
#4022 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pa sta treba...da ti ga kopiram i treci put? 
-
belfy
#4023 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
da ja na ovom podforumu Istorija ponovim svoje pitanje:
zasto se on na onom dokumentu, sto si postavio, zaklinje sa sedam Mushafa?Smrcak15 wrote: nemogu tvrditi da je svaki osmanlija bio bajan cikica...ali norma i pravilo je da se svacije pravo treba postovati jer to normu je zakovao glavni vojskovodja Fatih, a sad ako neko odstupa od toga njemu na dusu
- Smrcak15
#4024 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
vjeorovatno su imali 7 pisanih mushafa iz vremena poslanika, neznam sta bi drugo bilobelfy wrote:da ja na ovom podforumu Istorija ponovim svoje pitanje:zasto se on na onom dokumentu, sto si postavio, zaklinje sa sedam Mushafa?Smrcak15 wrote: nemogu tvrditi da je svaki osmanlija bio bajan cikica...ali norma i pravilo je da se svacije pravo treba postovati jer to normu je zakovao glavni vojskovodja Fatih, a sad ako neko odstupa od toga njemu na dusu
- nasa
#4025 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
pa opet mnogi nisu presliDozer wrote:Da...bas onako... Posteno i prigodno, a?Smrcak15 wrote: zato sto islam nije za svakoga, jer kad bi ti poceo da naginjes prema islamu, to je znak da ti Bog pocinje biti naklonjen, jer ti zeli dobro, nesto si uradio, zasluzio si nekako da ti podari milost,
Pri tome kazem i da ja svoju vjeru nikome necu nametati, nikoga u nju necu silom tjerati (nagoniti), nego je svakome na slobodnu volju da li ce je preuzeti.
gledaj, osmanlije kad su utjerivali u vjeru onda nije bilo hocu- necu i nije trajalo 150 godina
radilo su to oni brzo i vrlo efikasno ali
cinjenica je da u osvojenim zemlljama nisu silom utjerivali odnosno ne sistematski, a prica o porezima je po meni jako izlizana prica koja ne drzi jer nije to dovoljno kao razlog
pitanje bosne i procesa prelazaka na islam je slojevito i im puno uzroka/ nije tema
tako da nisi ni ti upravu, a ni on kad tvrdi da nisu ama bas nikad silom utjerivali u islam
jesu izvjestan broj utjerilivali i to je vrlo lako utvrditi, nije neka tajna ali nisu to sistematski primjenjivali na osvojene zemlje