Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zateznistub

#4001 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Banksy wrote:Organizuj časove bosanskog.
:pisnuo:
detroit-mercy

#4002 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Cybernetic wrote:
detroit-mercy wrote:
Cybernetic wrote:Zanimljiv tekst o Privrednoj reformi iz 1965. godine koja je na velika vrata uvela ekonomski liberalizam i cije su posljedice na kraju sahranile Jugoslaviju: http://www.fpi.rs/blog/1968-u-jugoslaviji/
Sta je sahranilo SSSR i Cehoslovacku, nije bilo ekonomskog liberalizma :mrgreen: .
Govorim kako je uvodjenjem liberalizma konkurencija presla na medjurepublicke i na kraju medjuetnicke sukobe. Cehoslovacka i Sovjetski savez nisu imali taj problem sa nacionalizmom.
Ej :mrgreen:
Gojeni H

#4003 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

united bosnae wrote:Ne znam jeli video koji sam postavio vec ranije neko objavio ali ako jeste nema veze jer on sasvim lijepo prikazuje neke od zabluda yugonostalgicara i neradnika koji se "nisu snasli" u novom periodu okrivljujuci sve druge samo ne sebe i ocekujuci od drzave da im nakon sto ih je skolovala, nadje posao u struci, obezbjedi stan i posalje barem mjesec dana na more.
Naravno svi drugi koji su se "snasli" i koji i dalje idu povremeno na more, u Austriju na skijanje i ne moraju ici u Trst po farmerke jer se iste prodaju u radnji pored njegove kuce su lopovi i nista drugo.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1 ... OWmQxXtCyI
Ovo vrijedi postaviti jos jednom. Ne znam sta je poslije ovoga nejasno.
"Percepcija je nekada vaznija od cinjenica."

Gojeni H

#4004 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

O pravdi i "spavanju po parkovima". :D

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4005 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

E pa hajmo onda:

Gojeni H

#4006 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Fudo387 wrote:
madner wrote:Govorili smo o dobrovoljnim donacijama gradjana kao modusu finaciranja.
Sto je za tebe bio odraz kokuzluka, dok sada mjenjas plocu, jer je sasvim logicno da su mogli dici namete no namjerno nisu. To je jasno i da covjeku prosjecnih mentalnih sposobnosti, a nakon sto se nacrta i ispodprosjecnih.
Odnosno i naprednom modelu zelenih bi vec bilo jasno, dok cemo viditi koliko tebi treba.
Lupio si glupost ali ti ego ne dozvoljava da to sebi priznas. :D
Da li jos uvijek smatras da je finaciranje na osnovu dobrovoljnih doprinosa odraz kokuzluka ili si shvatio lekciju?

Cisto za statistiku. :D
Dobro, nije odraz kokuzluka, ali jedno i drugo je neuporedivo.
Na jednoj strani te drzava natjeruje da das "dobrovoljni samodoprinos" :D (ovo dobrovoljni je fakat sega),
a na drugoj, drzava "pravi" ljude dobrim omogucavajuci im poreske olaksice. Meni k'o nebo i zemlja.
Gojeni H

#4007 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Cybernetic wrote:Cehoslovacka i Sovjetski savez nisu imali taj problem sa nacionalizmom.
:lol:

Sta covjek nece procitati od ovih kmera.
madner

#4008 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Ne pravi ih dobre, svrha te regulacije jeste da drzava ne respolaze sa svim sredstvima. To bi bio kao da kazem da moras platiti 5% poreza na platu, ali imas spisak udruzenja gdje ce to otici pa sam rasporedi. Ne placas manje poreza, niti si bolji covjek. :D
mg

#4009 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Gojeni H wrote:
united bosnae wrote:Ne znam jeli video koji sam postavio vec ranije neko objavio ali ako jeste nema veze jer on sasvim lijepo prikazuje neke od zabluda yugonostalgicara i neradnika koji se "nisu snasli" u novom periodu okrivljujuci sve druge samo ne sebe i ocekujuci od drzave da im nakon sto ih je skolovala, nadje posao u struci, obezbjedi stan i posalje barem mjesec dana na more.
Naravno svi drugi koji su se "snasli" i koji i dalje idu povremeno na more, u Austriju na skijanje i ne moraju ici u Trst po farmerke jer se iste prodaju u radnji pored njegove kuce su lopovi i nista drugo.

Jake su mu činjenice, samo palamudi, ništa nije tabelarno prikazao. Ovakav subjektivan prilog je klasičan primjer naručene propagande. Inače Nedim Hasić nije kakav novinar.
Last edited by mg on 30/09/2015 16:12, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4010 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Prilog je propagandni kao u najbolje doba Hladnog Rata.
mg

#4011 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Ko Risto Đogo da je sastavljao! :lol:
Gojeni H

#4013 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

madner wrote:Ne pravi ih dobre, svrha te regulacije jeste da drzava ne respolaze sa svim sredstvima. To bi bio kao da kazem da moras platiti 5% poreza na platu, ali imas spisak udruzenja gdje ce to otici pa sam rasporedi. Ne placas manje poreza, niti si bolji covjek. :D
Naravno da ih ne pravi dobre, to je bila sala.
Ne ide bas tako ali je proslo mnogo proljeca pa se ne mogu sjetiti kako se izracunavaju te "donacije" vs. porez.
prog321

#4014 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ma dva totalno razlicita pojma. Jedan guli bogatase a drugi regularnog shonju.
Ali tesko sivonji priznat da ne zna o cemu prica. :-D
Gojeni H

#4015 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

mg wrote:
Gojeni H wrote:

Jake su mu činjenice, samo palamudi, ništa nije tabelarno prikazao. Ovakav subjektivan prilog je klasičan primjer naručene propagande. Inače Nedim Hasić nije kakav novinar.
Prilog jeste djelimicno subjektivan, ali koji je to argument "nista nije tabelarno prikazao"?
Prikazuju ljudi tabelarno, grafovima, brojevima i inflacijama vec stranicama, ali dzaba ...

Bitno je da se islo 20 dana na more a 10 dana na zimovanje. Sjooj, da hoce i tu statistiku uraditi.
Kod mene u bivsem komsiluku sve go kokuz ... skijali se samo na brdu slicurama (citaj komadima od gajbi). Mora da smo bili "narodni neprijatelji". :D
madner

#4016 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Sto mi je zamjerio, nakon sto je prestao cviliti.

Budi dobar, da ne bude opet kako zasto, ne kontam. :D
Gojeni H

#4017 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:Ma dva totalno razlicita pojma. Jedan guli bogatase a drugi regularnog shonju.
To pokusavam da kazem. Vrijeme koje ja pamtim je bilo nesto kao "ako su godisnji prihodi preko 88k, onda imas mogucnost da dajes drzavi, ali ako ces uplatiti ovim organizacijama, onda drzavi ide X manje". Neuporedivo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4018 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Hajd da su Yugu nasli zamjerku u tehnickim flopovima, kojih je bilo, ali onako propagandno "ma ta ce Yugo to je odbaceni projekat Fiata".
Mohamad Sissoko

#4019 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Ono kad jugonostalgicari pocnu o propagandi i propagandnim prilozima :D koje li ironije.
Ali Kemal

#4020 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

prog321 wrote:U onom slucaju Fudo je bio u pravu.
On je govorio da obicni, prosjecni gradjanin u USA ne zeli nikada ama bas nikada dati jedan cent drzavi. Fudo bi trebao i znati jer zivi sa tim ljudima.
Ovo apsolutno nije tacno, Amerikanci skupljaju i daju dobrovoljne priloge gdje fali novca iz drzavne kase, kao i sto se bave volonterskim radom, mnogo vise od Bosanaca.
Medjutim Fudo nije od neke pameti da bi ozbiljno shvatao njegovo pisanje :oops:
nosara

#4021 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Smetljiste ne mogu popravit nikakvi propagandni prilozi pa ih niko i ne pravi...
prog321

#4022 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ali Kemal wrote:
prog321 wrote:U onom slucaju Fudo je bio u pravu.
On je govorio da obicni, prosjecni gradjanin u USA ne zeli nikada ama bas nikada dati jedan cent drzavi. Fudo bi trebao i znati jer zivi sa tim ljudima.
Ovo apsolutno nije tacno, Amerikanci skupljaju i daju dobrovoljne priloge gdje fali novca iz drzavne kase, kao i sto se bave volonterskim radom, mnogo vise od Bosanaca.
Medjutim Fudo nije od neke pameti da bi ozbiljno shvatao njegovo pisanje :oops:

Ako cemo iskreno, prije cu vjerovati njemu nego tebi. :-D
Dvojica su gornji stav potvrdila koji su zivjeli u toj drzavi a i sam sam imao priliku biti tamo nekoliko puta kod rodbine.
Samo zato jer ti se korisnik ne svidja, ne moras iznositi subjektivne lazi.
Donacije su tax deductable, i vecina obicnih smrtnika daje staru odjecu i obucu. ali cash novac daju velike orgnizacije koji imaju posebne fondove za te stvari.
Uostalom, sve je na dobrovoljnoj bazi. Niko te ne tjera da to radis.
Cybernetic

#4023 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:30, edited 1 time in total.
Ommadawn

#4024 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:Hajd da su Yugu nasli zamjerku u tehnickim flopovima, kojih je bilo, ali onako propagandno "ma ta ce Yugo to je odbaceni projekat Fiata".
A šta je to Yugo inače bio? Produkt domaće pameti? Ne, nego upravo projekat koji Fiat nije pustio u serijsku proizvodnju. Mi ga uzeli i počeli proizvoditi. Ni Florida nije potpuno naš proizvod, nacrtao je Giugiaro. I opet je nismo napravili da valja.

Švabo je u SFRJ kupovao suvenire. Mi od Švabe kupovali licence za proizvodnju.
Gojeni H

#4025 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Cybernetic wrote:
Gojeni H wrote:Sta covjek nece procitati od ovih kmera.
Navodni borac iz proteklog rata i trzisni handzar se izrazava kako jedino zna: vrijedjanjem. Kada god ugledas moj nick, samo sto se ne slagiras. Nabavi kakve cvike da me ne vidis.
Pa covjece sta cu nego se smijati kad izvalis da "Sovjetski Savez nije imao problema sa nacionalizmom".
Nije, raseli citave narode i nema problema. :D

Kmer odavno nije uvreda za ubijedjene komuniste kakav si ti ... valjda. Nije mi bila namjera da vrijedjam.

:D Nego, sta je "trzisni handzar"?
Post Reply