Nisam sigurna. U hipotetičkoj situaciji gdje te neko pita - Da li ti je problem da uradiš to i to?; a ti odgovaraš "Uradit ću to kasnije" umjesto "Jeste"... i to je laž.arzuhal wrote:Ja sam zato i pitao šta je to "modificiranje istine", da razjasnimo koliko se može. Ako ne izreknem laž, a uradim nešto preko svoje volje, to nije laž, na to sam mislio.Bloo wrote:Pa to je onda modificiranje istine.
Naravno, niko nije govorio o tome da je sve jednako, ali laž je i dalje laž. Jer ponekad ne možeš da prešutiš nešto i prisiljen si da odgovoriš, to ne čini laž manje lažnom.
Tačno je da je laž uvijek laž, ali ipak postoji suštinska razlika i vrlo bitan uvjet između toga da li smo i kada smo prisiljeni is/koristiti laž i slagati (o tome koji su sve oblici prisile i neslobode se da pričati) i s/lagati kada nismo prisiljeni. Ovdje se ne javljam kao advokat laganju, utvrđujemo neke stvari.
Ljudi lažu. Nekad svjesno, nekad nesvjesno. Nekad lažemo nesvjesno da bismo se svidjeli, uklopili, bili voljeni, traženi, prihvaćeni. NEkad lažemo svjesno da ne bismo povrijedili druge. Nekad lažemo svjesno da bismo zaštitili sebe - šta fizički, šta emocionalno.