KENJAC wrote:Sezam wrote:KENJAC wrote:Pade mi na pamet... ako grijesim , molim vas ispravite me ! Nesto se ne sjecam da je poslje (isto tako Islamskog) teroristickog napada na pozoriste u Rusiji (mislim da se zvala Dubrovka) bilo ovakva medijska hajka. Znam , logicno je , Ruski zivoti vrijede manje, al ne vidjoh niti jednog sefa druge drzave na setnji kroz Moskvu. Znam , logico je , u Moskvi je hlano. Terorizam se ne pobjedjuje , ratujuci na jednom frontu a pomazuci ih na drugom. Prije svega treba dati jasnu definiciju terorizma. Moze li mi ko dati tacan datum kad je Bin Laden postao terorista ? Svjetska politika ima urgentnu potrebu da izda par jasnih definicija. Osem pomenute o terorizmu jos njih par nebi bilo na odmet. Na primjer ona o suverenitetu jedne drzave , ljudskim pravima i mnogim drugim!
A to je Putin organizovao setnju i poslao pozivnice?
Mislim, svaka ti cast na dosadasnjim postovima na ovoj temi, ali ovaj ti je bezze.
E , e ,e... Nisu morali doci u Moskvu al mi nemoj molim te pricat o tome kako je citav svijet bio ovako zaokuplje Prva Francuska ! Cesto sam tamo i toga se vrlo dobro sjecam. A onda sve ostale evropske zemlje ! Kazez "svaka cast..." E pa jebi ga , ako cemo pravo pravo cemo. Zbog takvih arsina ko tvoji oni iz Charliea otpustise covjeka sto zajebava Jevreje a na osnovu zajebavanja Islama izgradise kult slobode izrazavanja ! Nece ovaj Svijet daleko dogurat dok got mi glavu u pijesak guramo !
Kao sto rekoh, do sad su ti postovi na ovoj temi bili sasvim ok, tako da cu probat objasniti razliku.
Kao prvo, Rusija i Francuska se ne mogu porediti, Francuzi znaju sta je sloboda (pa tako i izrazavanja) vec nekih 300 godina, a Rusi cini mi se, to nikad nisu saznali, jer su konstantno iz jedne hegemonije prelazili u drugu. Druga stvar, je sto je taj sukob Rusa i Cecena bio lokalnog karaktera za svjetske prilike, ovdje se ipak radi o necem drugom. Ovo je ideoloski napad na mozda i najbitnije vrijednosti Francuske, a i zapadnog svijeta u cjelosti. Zapad i Francuska nece svoje vrijednosti tek tako lako napustiti. A sta god ti mislio o tim vrijednostima, nema boljih na planeti, jer da ima, ovaj @challenger, @nosara i njima slicni hegemonicni paranoici bi se na primjer javljali iz slobodarske Moskve, a mnogi bi se trudili iz petnih zila da nekako predju granice majke Rusije i tamo pocnu zivjeti zivot dostojan covjeka. To isto vazi za ljubitelje ISILa i ostalih ideologija iz kamenog doba. Medjutim, to niko ne radi. Vecina nas ili zivi, ili se pokusava dokopati tog mrskog, rasistickog, iskvarenog zapada.
Sto se Charli Hebdona tice, oni su imali puno pravo otpustiti tog tipa, kao sto je i on imao puno pravo odvesti ih na sud i tamo uspjesno dobiti parnicu i odstetu, sto se i desilo. E vidis, to je ljepota tog trulog zapada. Postoji zakon, postoji sud, i tamo se rjesavaju nepravde i uvrede. Kad vec pisem o tome, ne treba zaboraviti da Francuska, Austrija i Njemacka imaju vrlo specijalan odnos prema holokostu. Nije to tek tako iz cista mira, Mosad/CIA/pi*ka materna.