Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
IcedMFEarth

#4001 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Ma na bliskom istoku je opasna kombinacija neineligencije i dosade. Ja stvarno mislim da oni iz dosade ratuju.
Chagalj

#4002 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

IcedMFEarth wrote:Ma na bliskom istoku je opasna kombinacija neineligencije i dosade. Ja stvarno mislim da oni iz dosade ratuju.
ne ratuju iz dosade nego zato sto su potlaceni od svojih vlada , plus tu ima i shisko sunitski tenzija pomalo i onda se dobije to sto se dobilo.
Ali Kemal

#4003 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Edouard wrote:Kemale brate, ti pa čini se opsjednut ubijanjima zbog religijskih razlika te agresivnošću tebi poznatih religija, premda navodiš da ne poznaš njihova učenja.
Ne poznajem ucenja, ali poznajem toliko dogadjaja koji potvrdjuju da je religija osnovni generator mnogih ratova.
Jedan od tih ratova je i nas rat. Krstovi, tekbiri su bili i jos su uvijek normalna pojava na nasim prostorima. Religija je jedini razlog zasto nisu ratovali Srbija i Crna Gora ili Hrvatska i Slovenija.
Religija je jedini razlog zasto su zaratili Hrvati I Bosnjaci.
Religija je jedinin razlog zasto se uopste raspala Jugoslavija, zasto nisu mogli zajedno da zive ljudi koji govore istim jezikom, duboko izmjesani medjusobno, ekonomski potpuno neutemeljeno da postoji ovoliki broj granica na tako maloj teritoriji.
Sta me briga onda za ucenja, koja se tumace ovako i onako, koja se postuju i ne postuju, kako kad zatreba, kada ni jedan vjerski sluzbenik, niti poglavar nije u sluzbi mira, nego je u sluzbi rata.
Edouard wrote:I zaključuješ kako bi bez religija bilo sve drukčije i dobro.
Mozda je Budizam drugaciji, ali ove tri su cisti generatori ratova.
Edouard wrote:A ne razmišljaš o tome koliko je, ne kroz čitavu historiju, već samo u dvadesetom vijeku bilo zločina i ubijanja koja ljudski rod nije upamtio.
A sve to kroz bezbožne ideologije i sisteme koji su religiju i Božje zapovijedi ili marginalizirali ili zabranjivali.
Samo u komunističkim zločinima oko 100 miliona, četiri puta više od samog Hitlera koji je imao namjeru osnovati katoličku Evropu pa pregazio "ateističke" zemlje Poljsku, Francusku,...
Za mene je i komunizam religija, ljudi vjeruju da ce jednog dana biti... a do tada se vi buranijo patite, a mi cemo biti dozivotni predsjednici i guziti sve sto nam padne saka.
Edouard wrote:Šta da ti dalje navodim? Možda ne Iransku teokraciju, ali već može sekularnu socijalističko nacionalističku vladavinu tipa Sadama Huseina, Titinog prijatelja, i njegova dobročinstva prema neistomišljenicima, pojedincima i grupama, a naročito Kurdima.
Sadam je bio andjeo prema islamistima koji sada zele da zavladaju Irakom, cak i prema Kurdima je bio bolji nego sto je ISIS sada, zar ne?
Edouard wrote:Ponavljam po deseti put, ljudskom rodu kroz historiju nije lako bilo koračati naprijed i uz religije, bilo je svega, ali bez njih bilo bi stotinu puta gore.
Ponavljam jos jednom, mozda je Budizam spas svijeta, ali ove tri religije zajedno su Boze sacuvaj. Da je jedna, pa hajde, ne bi se imao ko protiv koga tuci, ali ovo stvaranje jedne, pa druge, pa trece, pa onda varijacije, katolic, pravoslavci, protestanti, suniti, siiti... ma daj, kakvog to smisla ima i ako ima Boga zasto je to dopustio.
dustaban wrote:Mah, pusti Edouououarda.

Sve hoce nesto da ispadne pametan i ubjedljiv a samo potvrdjuje svoju kontradikciju i besmisao religije.

Daklem religija nije VJEROVANJE vec NAVIJANJE. Ne znam da se ljudi biju izmedju sebe zato sto nesto vjeruju ili ne vjeruju, ali bogme palo je itekoliko glava u okrsajima uspaljenih navijaca.

Religija je identicna tome - hajca svoje navijace na one druge jer samo navijacka uspaljenost (mrznja prema protivniku) puni stadione!
Tacno tako, vjerovatno je 90% vjernika u stvari samo navijaci, potencijalni ratnici puni mrznje, iskljucivo na vjerskoj osnovi.

Sto se tice trenutnog stanja na Bliskom Istoku i ISIS-a, kada IZ BiH pocne da svakodnevno osudjuje ISIS na svakom nivou, od strane svakog svog sluzbenika onda cu da povjerujem da ISIS ne predstavlja Islam.
Ne neka reda radi izjava, nego da bude vise nego ocigledna osuda ISIS-a i svih onih koji idu u rat u Siriju, a oni idu samo zato jer su vjerski indoktrinirani, jer koji qurac bi iko normalan isao da ratuje i gubi glavu u pustinji Sirije.
Kao i onaj otac koji se radovao kad je cuo da mu je sin tamo poginuo, kakva morbidnost :skoljka:
Dozer

#4004 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Pretpostavljam da je ovo u zagradi, ovi tenkovi, topovi i tako to, licni dodatak?
Mislim da bi Muhu srce opalilo momentalno da je prije 1400 godina ugledao tenk, ili da mu je pored glave fiknula topovska 122-ka :)
Chagalj

#4005 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:Pretpostavljam da je ovo u zagradi, ovi tenkovi, topovi i tako to, licni dodatak?
Mislim da bi Muhu srce opalilo momentalno da je prije 1400 godina ugledao tenk, ili da mu je pored glave fiknula topovska 122-ka :)
to je samo sekundarno tumacenje pripremanje konja za boj, posto nije prikladno sad pripremati konje za boj koji su bili u to vrijeme pravo oruzje u bitkama , dok sad je to tenkovi, topovi, avioni itd

to se zove sekundarno tumacenje kuranskih ajeta. za njih vazi konji, za nase vrijeme vazi tenkovi, topovi, municija, itd ali sve to u nekom odbranbenom ratu, a ne da bi se civili mucili i izivljavali se na njima.
Dozer

#4006 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Cire to braci dole po Siriji i sl. Pogotovo onima koji se opasu, pa svojim mesom obaspu jos 50-100-200 ljudi i djece. Zajedno s gelerima i detonacijom, naravno ;)
S4mpion

#4007 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

hladan.preminger wrote:
Pa što dodje od tamo?
Da bi mahalci imali šta pitat. :mrgreen:
S4mpion

#4008 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Refresh, šteta da ovaj biser propadne:
Ali Kemal wrote: Da nema religije ne bi se imali oko cega tuci :oops:
:D
Towelie

#4009 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Cire to braci dole po Siriji i sl. Pogotovo onima koji se opasu, pa svojim mesom obaspu jos 50-100-200 ljudi i djece. Zajedno s gelerima i detonacijom, naravno ;)
Receno im je. Na desetine ucenjaka je govorilo protiv ISISa, samo sto oni nece da slusaju. Dokaz protiv njih je svakako uspostavljen, pa se na Sudnjem danu ne mogu braniti neznanjem.
S4mpion

#4010 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:Cire to braci dole po Siriji i sl. Pogotovo onima koji se opasu, pa svojim mesom obaspu jos 50-100-200 ljudi i djece. Zajedno s gelerima i detonacijom, naravno ;)
there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... . Rather, what nearly all suicide terrorist attacks have in common is a specific secular and strategic goal: to compel modern democracies to withdraw military forces from territory that the terrorists consider to be their homeland" (p. 4). "The taproot of suicide terrorism is nationalism," he argues; it is "an extreme strategy for national liberation" (pp. 79–80).
Dying to Win, Robert Anthony Pape.
animals

#4011 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
Receno im je. Na desetine ucenjaka je govorilo protiv ISISa, samo sto oni nece da slusaju. Dokaz protiv njih je svakako uspostavljen, pa se na Sudnjem danu ne mogu braniti neznanjem.
Kakav sudnji dan..treba stoku za zivota zgaziti :evil:
Towelie

#4012 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

animals wrote:
Towelie wrote:
To ce im se najverovatnije i desiti. Dosadice Izraelu i SAD i ova igracka.
dustaban

#4013 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Towelie wrote:
animals wrote:
Towelie wrote: Receno im je. Na desetine ucenjaka je govorilo protiv ISISa, samo sto oni nece da slusaju. Dokaz protiv njih je svakako uspostavljen, pa se na Sudnjem danu ne mogu braniti neznanjem.
To ce im se najverovatnije i desiti. Dosadice Izraelu i SAD i ova igracka.
Samo da priupitam Towelija - je l' ti ipak drazi ovakav Isisovac ili neki isusovac?!
Towelie

#4014 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Samo da priupitam Towelija - je l' ti ipak drazi ovakav Isisovac ili neki isusovac?!
Zavisi sad. Ako nije u pitanju neki militantni isusovac kakvih ima ovde u Srbiji, onda biram isusovca. ISISovac, ovakav kakav jeste danas, donosi mnogo vecu stetu Islamu.
Ali Kemal

#4015 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Towelie wrote:
Zavisi sad. Ako nije u pitanju neki militantni isusovac kakvih ima ovde u Srbiji, onda biram isusovca. ISISovac, ovakav kakav jeste danas, donosi mnogo vecu stetu Islamu.
Cim kazes zavisi, onda imas odredjene simpatije :oops:
I sta ti uopste znaci donosi stetu Islamu?
S4mpion wrote:Refresh, šteta da ovaj biser propadne:
Da onda i ja ponovim jos jednom, religija je osnovni generator rata i nesrece u Bosni i Hercegovini. :izet:
S4mpion

#4016 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Ali Kemal wrote:
S4mpion wrote:Refresh, šteta da ovaj biser propadne:
Da onda i ja ponovim jos jednom, religija je osnovni generator rata i nesrece u Bosni i Hercegovini. :izet:
Ma ne interesuje me mišljenje o tome, ja samo ovaj biser izdvajam:
Towelie

#4017 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Losa logika. Nemam isti stav prema cetnickom pokretu i prema random hriscanu pacifisti. A i jedan i drugi se pozivaju na powerslavlje.
To znaci da oni svoja zverstva pokusavaju opravdati Islamom, a kao posledica toga imas neupucene ljude ili one koji su upuceni a zele smutnju, koji ono sto oni rade spocitavaju svim muslimanima.
Ali Kemal

#4018 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

S4mpion wrote:Ma ne interesuje me mišljenje o tome, ja samo ovaj biser izdvajam:
Ti bi da izdvojis jednu recenicu, a preskocis kako se do nje doslo, e ne moze to tako :izet:
Dakle da je religija odvojena od drzave, da ne propagira agresivnost prema pripadnicima druge religije ili ateistima, onda mi ne bi smetala, ali ovako je totalno porazna po BiH drustvo i razvoj. gdje su se cak nacije formirale iskljucivo na vjerskoj osnovi, od jednog naroda, istog jezika, mentaliteta i koji se kroz istoriju obavezno sukobljavao na vjerskoj osnovi, na kojoj se i dan danas zasniva zapisavanje teritorije i izgradnja nenormalnog broja vjerskih obekata, kada se ne gradi skoro nista drugo. Posljedica toga je i krst na Zlatistu i kriz iznad Mostara i ko zna sta ce sve jos da bude.
Objektivno dok je religija toliko jaka u BiH, nema sanse da ce da se normalizuje stanje i odnosi unutar BiH.
Da nema religije ne bi se imali oko cega tuci :oops:
Ali Kemal

#4019 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Towelie wrote:
Losa logika. Nemam isti stav prema cetnickom pokretu i prema random hriscanu pacifisti. A i jedan i drugi se pozivaju na powerslavlje.
Napisao si sasvim jasno, zavisi :oops:
Towelie wrote:
To znaci da oni svoja zverstva pokusavaju opravdati Islamom, a kao posledica toga imas neupucene ljude ili one koji su upuceni a zele smutnju, koji ono sto oni rade spocitavaju svim muslimanima.
Pazi, mladi ljudi iz BiH idu tamo u rat, jer su vjerski indoktrinirani, imas sajt http://vijestiummeta.com/ sa ocitim simpatijama prema kalifatu, mislim budimo realni..
Towelie

#4020 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Naravno da zavisi. Nisu svi hriscani isti, pa nemam prema svima isti stav.
Pazi, mladi ljudi iz BiH idu tamo u rat, jer su vjerski indoktrinirani, imas sajt http://vijestiummeta.com/ sa ocitim simpatijama prema kalifatu, mislim budimo realni..
Znam ovo. Ali sta s ovim sad? Nije ovaj sajt opravdanje ni mladim Bosnjacima niti ISISu.
S4mpion

#4021 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Ali Kemal wrote:
Ti bi da izdvojis jednu recenicu, a preskocis kako se do nje doslo, e ne moze to tako :izet:
Dakle da je religija odvojena od drzave, da ne propagira agresivnost prema pripadnicima druge religije ili ateistima, onda mi ne bi smetala, ali ovako je totalno porazna po BiH drustvo i razvoj. gdje su se cak nacije formirale iskljucivo na vjerskoj osnovi, od jednog naroda, istog jezika, mentaliteta i koji se kroz istoriju obavezno sukobljavao na vjerskoj osnovi, na kojoj se i dan danas zasniva zapisavanje teritorije i izgradnja nenormalnog broja vjerskih obekata, kada se ne gradi skoro nista drugo. Posljedica toga je i krst na Zlatistu i kriz iznad Mostara i ko zna sta ce sve jos da bude.
Objektivno dok je religija toliko jaka u BiH, nema sanse da ce da se normalizuje stanje i odnosi unutar BiH.
Zašto ne bi moglo?

Rata i ratova bi bilo i bez religije, drugim riječima: Da nema religije, imali bismo još 1001 razlog za rat. :sabur:
animals

#4022 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
Naravno da zavisi. Nisu svi hriscani isti, pa nemam prema svima isti stav.
Znam ovo. Ali sta s ovim sad? Nije ovaj sajt opravdanje ni mladim Bosnjacima niti ISISu.
Arapi koji su dosli da ratuju u Bosnu su radikalizovali neki broj Bosnjaka..
i ti naivni su i otisli u Siriju, pod krinkom Alaha i Islama..
irac300

#4023 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Ali Kemal wrote:
S4mpion wrote:Ma ne interesuje me mišljenje o tome, ja samo ovaj biser izdvajam:
Ne obaziri se na njega, poznat' je po tome da vadi riječi ili rečenicu izvan konteksta i onda se klebari k'o kobila na mrazu, k'o biva, jest' ga šukn'o.
belfy

#4024 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

S4mpion wrote:
Ali Kemal wrote:
Zašto ne bi moglo?

Rata i ratova bi bilo i bez religije, drugim riječima: Da nema religije, imali bismo još 1001 razlog za rat. :sabur:
a sa religijom imamo koji razlog vise. to je valjda bolje?
S4mpion

#4025 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

belfy wrote:
S4mpion wrote: Zašto ne bi moglo?

a sa religijom imamo koji razlog vise. to je valjda bolje?
I sa slobodnim mišljenjem imamo 1000 razloga više, jer sloboda mišljenja je ono što stvara razlike među ljudima, to je valjda bolje?
Locked