Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
omar little

#4001 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

Šveđanin wrote:Bijeljina odsjecena od svijeta kompletno.

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
kako mislis? imas link ili nesto?
Mutivoda

#4002 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

jalijas74 wrote:Svi momci koji žele pomoći u potrazi za nestalim po šumama, te u evakuaciji stradalih, neka se ujutro jave u dvoranu SMŠ Žepče.

maloprije idemo kroz šumu i vidimo samo lampe u daljni kako blinkaju. ljudi očajnički pozivaju upomoć. a mi nemoćni. uključite se malo, otiđite do srednjoškolske sale, pitaje šta treba pomoći, svima nam se ovo može desiti al ne d'o Bog nikome.

02:50 - Upravo se vratila jedna ekipa sa terena. Našli su u šumi nadomak Željeznog Polja jednu porodicu koja je lutala po šumi i doveli ih u Žepče. Kako su nam rekli, ne znaju im imena, jedan deblji momak, njegova sestra i majka su krenuli iz Mjestove Ravni prema Žepču. Njihov otac je krenuo sa njima, međutim, njega je odnijela bujica, ili silina i misle da nije preživio. Momak je srčani bolesnik, tako da su ih odveli pravo u bolnicu.
:(
Nadam se da je preživio.
emigrazione

#4003 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emigrazione »

E svasta...
House

#4004 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by House »

Pink 3 uživo btw
emigrazione

#4005 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emigrazione »

Kako je moguce da niko Brcko ne spominje, tamo bi sad trebalo da je najveca ludnica
victom

#4006 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by victom »

ja ću pričekat jos izvjestaj o visini Save u 04.00, pa odoh spavat
Last edited by victom on 01/03/2021 05:57, edited 2 times in total.
Mutivoda

#4007 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

Žepče-ba portal
Ovo što su vidjeli naši momci na terenu, kažu da je katastrofalno. Ima neki ogroman bazen koji samo što nije pukao i napravio još veću havariju. Oni su išli šumom od ulaza u ŽP prema Mjestovoj Ravni.
almir1977

#4008 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by almir1977 »

jalijas74 wrote:Svi momci koji žele pomoći u potrazi za nestalim po šumama, te u evakuaciji stradalih, neka se ujutro jave u dvoranu SMŠ Žepče.

maloprije idemo kroz šumu i vidimo samo lampe u daljni kako blinkaju. ljudi očajnički pozivaju upomoć. a mi nemoćni. uključite se malo, otiđite do srednjoškolske sale, pitaje šta treba pomoći, svima nam se ovo može desiti al ne d'o Bog nikome.

02:50 - Upravo se vratila jedna ekipa sa terena. Našli su u šumi nadomak Željeznog Polja jednu porodicu koja je lutala po šumi i doveli ih u Žepče. Kako su nam rekli, ne znaju im imena, jedan deblji momak, njegova sestra i majka su krenuli iz Mjestove Ravni prema Žepču. Njihov otac je krenuo sa njima, međutim, njega je odnijela bujica, ili silina i misle da nije preživio. Momak je srčani bolesnik, tako da su ih odveli pravo u bolnicu.

02:41 - Lijekovi dostavljeni u Mjestovu Ravan

ZEPCE-BA portal

https://www.facebook.com/zepce.ba?fref=nf
Ovog je mene strah... ko zna koliko žrtava još ima da niko i ne zna da su poginuli.
jalijas74

#4009 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jalijas74 »

U Zepcu su ljudi fantasticno organizovani.

Na svakom punktu imaju spiskovi, cak su dosli do spiska iz kasarni u Zenici, znaju situaciju u svakom zaseoku kome sta treba u gradu prihvataju ove promrzle, momci i djevojke su na nogama preko 30 sati.

Zepce bravo
soccerfan88

#4010 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by soccerfan88 »

emigrazione wrote:Kako je moguce da niko Brcko ne spominje, tamo bi sad trebalo da je najveca ludnica
Prije 5 sati je moja mama pricala sa svojim dajdzom u Brckom. Oni nisu skroz u gradu nego malo izvan. I kod njih je kisa padala ali nije bilo poplava jos. Medutim sin njegov koji ima kucu u gradu, voda je vec bila pocela ulaziti u kucu. Sad kakvo je stanje Bog samo zna. Nadam se da su ok. :twisted:
emigrazione

#4011 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emigrazione »

Nema logike da prodju neokrznuti, pa citava Srbija se trese od straha zbog onoga sto treba da prodje kroz Brcko...
titinho

#4012 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by titinho »

Mislim da je problem Srbije sto vecina njihovi kuca su niske za razliku od nasih trospratnica , kod njih je 60% kuca samo 1 sprat a posebno se to odonsi na ovaj dio oko Sabca pa do Novog Sada.

S druge strane mislim da se poplave u Srbiji jos ne mogu porediti sa ovim nasim u Bosni a opet vise svjetskih medija pirdaje vaznost Srbiji nego Bosni, sto malo vrijedja.

http://www.ustream.tv/channel/r1-avala Radio amateri ,povremeno se jave ljudi koji daju informacije za spasioce itd. Vecinu vremena je ipak tisina.
Šveđanin

#4013 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by Šveđanin »

emigrazione wrote:Kako je moguce da niko Brcko ne spominje, tamo bi sad trebalo da je najveca ludnica
Poslije 11 navece ne dolaze vijesti iz Bosne mrtvilo i zona sumraka, sto, pa jer nijedan medij ne prenosi nista.

Posto se vec furaju na evropu trebaju znati da kad su ove situacije ide program uzivo 24 sata dnevno, smjenjuju se voditelji i ekipe, javljanja ljudi uzivo, sa lica mjesta i tako.. non stop tematske emisije.

I nakon toga svega, ftv u udarnom terminu poplava pusti crtani film.

Vidjecemo kakvi ce mediji sutra biti ovo danas je katastrofa.

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
It_is_a_Leclerc

#4014 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Ljudi, opet ponavljam današnje upozorenje Federalne uprave CZ - ne idite samoinicijativno u poplavljena područja da pomognete. Čekajte da se ukaže potreba i da nas pozovu, da se organizujemo i slično. Od toga da zaglavinjamo u privatnom automobilu, bez čamca i elementarnog poznavanja terena, možemo dobiti samo to da postanemo dodatni teret lokalnim spasiocima koji ionako imaju posla do vrata.

Ovo ponavljam jer vidim po twitteru se širi da neki ljudi samoinicijativno mobiliziraju ljude. Vjerujte Civilnoj zaštiti, slušajte šta vam oni kažu. I ja sam se sastavio od jutros na raspolaganje, i rekli su mi da imaju veliki broj prijavljenih volontera, al' da će zvati ako se ukaže potreba. Pa evo ne zovu, što znači da vjerovatno ne žele gomilati ljude na ugroženim područjima, bez da oni imaju realan učinak.

Cijeli tekst rečenog upozorenja, imate na prethodnim stranicama. Objavio je neko.
House

#4015 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by House »

U Srbiji baš belaj :-)
Mutivoda

#4016 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

Ima li iko još da poput ovog portala iz Žepča prenosi stalno informacije?
victom

#4017 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by victom »

Vodostaji na ovim stranicama su podaci sa automatskih vodomjernih postaja u realnom vremenu, i nisu namijenjeni
projektiranju ili bilo kojoj drugoj službenoj primjeni. Ukoliko trebate takve podatke, molimo da se obratite
Državnom hidrometeorološkom zavodu Hrvatske.

30 automatiziranih stanica, i izvjestaj svakih 60 minuta o vodostaju svih rijeka u HR.
Ovo je za nas Sajns Fikšn.
victom

#4018 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by victom »

za ovog kolegu gore.

Srbiju tek očekuje gigantski talas. A šta strani mediju pišu nije me puno briga. Mi smo sve isti indijanci za njih.

Isto ko što mene ne zanima jel veća poplava u Angoli ili susjednom Zimbabweu.
titinho

#4019 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by titinho »

Pink javlja da je u posljednjih sat vremena Sava narasla 7cm, tako da Sabac jos uvijek ima 10 sati prednosti da se odbrani, po njihovim rijecima.

Srbiju jos uvijek nije pogodila poplava koja je pogodila Bosnu ali strahuju od vode iz Bosne. Moze se reci da Srbija strahuje od Bosne
p206

#4020 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by p206 »

02:41 - Lijekovi dostavljeni u Mjestovu Ravan

ZEPCE-BA portal

https://www.facebook.com/zepce.ba?fref=nf
ne znam taj kraj, ali pazite se mina po tim šumama
victom

#4021 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by victom »

titinho wrote:Pink javlja da je u posljednjih sat vremena Sava narasla 7cm, tako da Sabac jos uvijek ima 10 sati prednosti da se odbrani, po njihovim rijecima.

Srbiju jos uvijek nije pogodila poplava koja je pogodila Bosnu ali strahuju od vode iz Bosne. Moze se reci da Srbija strahuje od Bosne
upravo tako.
jalijas74

#4022 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jalijas74 »

It_is_a_Leclerc wrote:Ljudi, opet ponavljam današnje upozorenje Federalne uprave CZ - ne idite samoinicijativno u poplavljena područja da pomognete. Čekajte da se ukaže potreba i da nas pozovu, da se organizujemo i slično. Od toga da zaglavinjamo u privatnom automobilu, bez čamca i elementarnog poznavanja terena, možemo dobiti samo to da postanemo dodatni teret lokalnim spasiocima koji ionako imaju posla do vrata.

Ovo ponavljam jer vidim po twitteru se širi da neki ljudi samoinicijativno mobiliziraju ljude. Vjerujte Civilnoj zaštiti, slušajte šta vam oni kažu. I ja sam se sastavio od jutros na raspolaganje, i rekli su mi da imaju veliki broj prijavljenih volontera, al' da će zvati ako se ukaže potreba. Pa evo ne zovu, što znači da vjerovatno ne žele gomilati ljude na ugroženim područjima, bez da oni imaju realan učinak.

Cijeli tekst rečenog upozorenja, imate na prethodnim stranicama. Objavio je neko.
Kakva ba civilna zastita ko je sranje. Evo ti primjer Zepca sada ti mogu dati 3 broja mobitela od momka koji su non-stop na terenu. Sljudi hodaju po sumam od kada je pao mrak oni ih pronalaze i vode ka Zepcu to su se organizovala raja / omladina , prikupljaju sve deke, grijalice produzne kablove da se ti ljudi mogu ugrijati po dvoranam i skolama, kava CZ.

a evo ti price iz Maglaja:
Kako neko može napisati da se u Maglaju prodaje litar vode 5 km ? Imaju li ti novinari obraza . Vode je bilo koliko hoćeš ali nije imao niko podeliti vodu organizacija vojske i civilne zaštite nula i to dupla nula jedino neko organizovan je policija koja nije imala snage i opreme da odgovori sto posto . Kordinacija je katastrofa ne zna se ko vodi užas jedan , neki kao komadant civilne zaštite samo je pravio pometnju pojma on nema o životu . Sramota od organizacije spašavanja . Ulazi u grad bili blokirani nisu mogli nasuti pijesak i napraviti prelaz preko pruge koja je jedina veza bila sa gradom to je obična sitnica ali i to ne znaju .
Jack Be Nimble

#4023 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Jack Be Nimble »

titinho wrote:
S druge strane mislim da se poplave u Srbiji jos ne mogu porediti sa ovim nasim u Bosni a opet vise svjetskih medija pirdaje vaznost Srbiji nego Bosni, sto malo vrijedja.
Mozda ako prodje MH370 niz Bosnu onda ce se pojaviti svijetski mediji. Ali do sada ja ni jedne jedine rijeci nisam procitao u glavnim americkim medijima o BiH/Srbiji.
Last edited by Jack Be Nimble on 17/05/2014 04:04, edited 1 time in total.
CoCoLoCo

#4024 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CoCoLoCo »

jalijas74 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ljudi, opet ponavljam današnje upozorenje Federalne uprave CZ - ne idite samoinicijativno u poplavljena područja da pomognete. Čekajte da se ukaže potreba i da nas pozovu, da se organizujemo i slično. Od toga da zaglavinjamo u privatnom automobilu, bez čamca i elementarnog poznavanja terena, možemo dobiti samo to da postanemo dodatni teret lokalnim spasiocima koji ionako imaju posla do vrata.

Kakva ba civilna zastita ko je sranje. Evo ti primjer Zepca sada ti mogu dati 3 broja mobitela od momka koji su non-stop na terenu. Sljudi hodaju po sumam od kada je pao mrak oni ih pronalaze i vode ka Zepcu to su se organizovala raja / omladina , prikupljaju sve deke, grijalice produzne kablove da se ti ljudi mogu ugrijati po dvoranam i skolama, kava CZ.

Kako neko može napisati da se u Maglaju prodaje litar vode 5 km ? Imaju li ti novinari obraza . Vode je bilo koliko hoćeš ali nije imao niko podeliti vodu organizacija vojske i civilne zaštite nula i to dupla nula jedino neko organizovan je policija koja nije imala snage i opreme da odgovori sto posto . Kordinacija je katastrofa ne zna se ko vodi užas jedan , neki kao komadant civilne zaštite samo je pravio pometnju pojma on nema o životu . Sramota od organizacije spašavanja . Ulazi u grad bili blokirani nisu mogli nasuti pijesak i napraviti prelaz preko pruge koja je jedina veza bila sa gradom to je obična sitnica ali i to ne znaju .
potpis jalijas od do, da se to pusti ko sto ovaj laclerc prdi civilnoj zastiti, bilo bi izginulih kolko oces ba, nista bez naroda i samoinicijative, fuck that!!!
It_is_a_Leclerc

#4025 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

jalijas74 wrote:

Super. Evo ne valja Civilna zaštita. Nećemo njih. Ali neko mora koordinisati tim ljudima koji hoće pomoći, neko mora preuzeti odgovornost za spašavanje ljudi i za ljude koji hoće da spašavaju. Evo, primjer - rafteri iz Cazina i Bihaća, cijeli su dan aktivni na području Doboja. Ljudi su se stavili pod komandu Oružanih snaga. Zaključak: Neko mora biti glavni u cijeloj priči. Od puno neorganizovanih pojedinaca od kojih svako ima svoje viđenje bilo čega, dobit ćemo samo probleme.
Post Reply