reci ti nama jeli ti supa slana, treba li ti soli mozdasalik79 wrote:Stani malo, kako sada, zar nisi pitao ko je rekao, ko je proklinajo itd?! Dobio si odgovor. 120 godina s mimbera, a uveo Muavija. Sada ti to nije bitno, ali ti je krunski dokaz necijeg imana stav prema ashabima i Aisi. A ne znas da je konsenzus da je kjafir onaj ko. vrijedja nekoga iz Ehli Bejta...Smrcak15 wrote: vi ljudi nemate mudrosti ni zehricu u sebi cim energiju trosite na ove gluposti.
najbolji primjer sunije i shije po pitanu ovih stvari je
vojska vrsi napad na grad ili selo, sjedi sunija u kuci kod prozora i cuva strazu, drzi pusku i ceka neprijatelja i gleda kako shije jedu supu, pa izmedju sebe dignu halabuku, jooj meni supa nije slana, ovaj drugi kaze meni je bas preslana, ova treci meni je ok, pa pocne svadja sto je neslana, a ovaj drugi ko mu je presolio...sunija zagalmi, ljudiiiiiiiiiiiiii , neprijatelj nam je pred vratima, a oni ni da se okrenu prema njemu nego pocnu proklinjati i teorije zavjere kovati ko je presoluio supu a ko nije dosolio, pa pocnu mora da je onaj sunija tamo kod prozora itd itd
ko je ovdje mudar, razuman i racionalan a ko ne
pa sunija koji je na mjestu jer je situacija takva i logicno je da ce mudar covjek fokusirati se na odbranu zivota i svega ostalog od neprijatelja, dok ne mudri ljudi ce iako im se o glavi radi oni ce i dalje svadjati chija supa je slanija za stolom, a naprijetalj pred vratima.
eh to je slika i prilika sunija i shija danas. a vidim ti si medju shijama u ovoj grupi koja ne rezonuje mudro ni pametno nego se glodje chija supa je slanija. vidis kako te sejtan vuce za nos da se bakces sa glupostima od koji h neces nikakve koristi imati, a cak sta vise moze da se i zasluzi kazna Preko ovakvih stvari.
Islam - pitanja i odgovori
- Smrcak15
#4001 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Bloo
- Globalna šefica
#4002 Re: Islam - pitanja i odgovori
Izvini šefe, popravljeno.arzuhal wrote:
De, života ti, kvotaj ovo lijepo, kad se ne opasah djedovim eksplozivom i raznesoh pred KŠC-om...
mea culpa
- Idemedosumom
#4003 Re: Islam - pitanja i odgovori
Smrči, upitao si, dobio si odgovor. Kada više nemaš šta reći, uvijek se vratiš na juhu 
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#4004 Re: Islam - pitanja i odgovori
Smrle,
možda bi to bila prihvatljiva interpretacija koju si ti ponudio , da u samom Mushafu ne stoji ajet u kojem se kaže da je Bog
svjestan i da zna kako je Muhamed poželio ženu od svog posinka ali ga sramota naroda, pa mu naređuje da se ne stidi jer eto Bog
ukida taj propis i njegov posinak nije njegova krv i može da je oženi.
U hadisima se još eksplicitnije navodi da je taj trenutak kad se ona njemu svidjela bio još kad je išao da je prosi za Zejida.
možda bi to bila prihvatljiva interpretacija koju si ti ponudio , da u samom Mushafu ne stoji ajet u kojem se kaže da je Bog
svjestan i da zna kako je Muhamed poželio ženu od svog posinka ali ga sramota naroda, pa mu naređuje da se ne stidi jer eto Bog
U hadisima se još eksplicitnije navodi da je taj trenutak kad se ona njemu svidjela bio još kad je išao da je prosi za Zejida.
- Bloo
- Globalna šefica
#4005 Re: Islam - pitanja i odgovori
sa ili bez muha?Idemedosumom wrote:Smrči, upitao si, dobio si odgovor. Kada više nemaš šta reći, uvijek se vratiš na juhu
- Smrcak15
#4006 Re: Islam - pitanja i odgovori
nurudine crni , da znas kao sto neznas, nebi tako pisao, nego de ti nama reci dali bi ti starice udovice zenioNurudin wrote: Kako može Muhamedov sexualni apetit (teško da je u pitanju ljubav, ne možeš se baš toliko puta zaljubiti) biti od tolike važnosti
za čovječanstvo ?
Poslanikove supruge i razlozi njegova višeženstva
http://mirisljiljana.blogger.ba/arhiva/ ... 18/1847717
- arzuhal
#4007 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ili od kakve je univerzalne vrijednosti naka grupa što galami pod prozorm njegove sobe, pa da stišaju glasove...Ili, što bi rek'o u mene mi ahbab, prije nego je srcem i jezikom izgovorio šehadet, "haj kontam da Bog objavi ajet kakav je ajetul-kursija ili ajet o nuru, ali šta ba ono Bog govori kome ide jedna polovina imetka, dvjema ćerkama koliko jednom sinu, odnosno šestina nani i slično!?"Nurudin wrote: Zaista, bez želje da nešto prcam nekoga, pitanje je zdravorazumsko .
Kako može Muhamedov sexualni apetit (teško da je u pitanju ljubav, ne možeš se baš toliko puta zaljubiti) biti od tolike važnosti
za čovječanstvo ?
- asurbanipal
#4008 Re: Islam - pitanja i odgovori
staje wrote:Zato što je došla naredba u hadisu da se svi kipovi i kaburovi poruše. Nije bitno što ih sada niko ne obožava, ali islam sasjeca mnogoboštvo u korijenu.
Ja čuo ima neka sekta koja obožava Omera.
Kažu predaje te sekte, prvo Omer rekao, pa Allah objavio.
- славянин
#4009 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sahih Muslim Book 008, Number 3310:Smrcak15 wrote:nurudine crni , da znas kao sto neznas, nebi tako pisao, nego de ti nama reci dali bi ti starice udovice zenioNurudin wrote: Kako može Muhamedov sexualni apetit (teško da je u pitanju ljubav, ne možeš se baš toliko puta zaljubiti) biti od tolike važnosti
za čovječanstvo ?
'A'isha (Allah be pleased with her) reported: Allah's Apostle (may peace be upon him) married me when I was six years old, and I was admitted to his house when I was nine years old.
Sahih Bukhari Volume 7, Book 62, Number 64
Narrated 'Aisha:
that the Prophet married her when she was six years old and he consummated his marriage when she was nine years old, and then she remained with him for nine years (i.e., till his death).
Sahih Bukhari Volume 7, Book 62, Number 65
Narrated 'Aisha:
that the Prophet married her when she was six years old and he consummated his marriage when she was nine years old. Hisham said: I have been informed that 'Aisha remained with the Prophet for nine years (i.e. till his death)." what you know of the Quran (by heart)'
Sahih Bukhari Volume 7, Book 62, Number 88
Narrated 'Ursa:
The Prophet wrote the (marriage contract) with 'Aisha while she was six years old and consummated his marriage with her while she was nine years old and she remained with him for nine years (i.e. till his death).
Nista.. 9 godina....
Imam pitanje za jeli one bolje informirane.. kakvo je stanoviste/objasnjenje Muslimana prema ovome?
Last edited by славянин on 23/01/2018 12:58, edited 1 time in total.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#4010 Re: Islam - pitanja i odgovori
Stiče se dojam da je toliko bio gonjen tim nagonima da je prelazio sve granice , pa mu je u jednom ajetu čak i Bog morao da zabraniBloo wrote:Nurudin wrote: Elem, pitanje je vrlo jasno dragi moji alimi : koja je svrha za čovječanstvo ta božija intervencija kojom dokida prepreku da se oženi
bivša žena od posinka?
Što je to toliko važno za čovječanstvo da se moralo uvrstiti u tako jednu Objavu ? Kome je to osim Muhamedu i eventualno još nekom
ko ne može da kontroliše svoje spolne nagone moglo da koristi ?
Muškarcima generalno.![]()
i kaže nešto kao "od danas ti više nije dozvoljeno se ženiti , imaš 9 žena plus robinje " da bi se u nastavku ili kao nekoj dopuni na taj zakon ,
kao neki amandman dodalo "OSIM sa onima koje ti se same predaju i robinjama"
- Nurudin
#4011 Re: Islam - pitanja i odgovori
podjela imetka ima smisla, kao neki zakon ALI da se Bog toliko zahmeti time može li neko oženiti bivšu od svog posinka , izvini aliarzuhal wrote:Ili od kakve je univerzalne vrijednosti naka grupa što galami pod prozorm njegove sobe, pa da stišaju glasove...Ili, što bi rek'o u mene mi ahbab, prije nego je srcem i jezikom izgovorio šehadet, "haj kontam da Bog objavi ajet kakav je ajetul-kursija ili ajet o nuru, ali šta ba ono Bog govori kome ide jedna polovina imetka, dvjema ćerkama koliko jednom sinu, odnosno šestina nani i slično!?"Nurudin wrote: Zaista, bez želje da nešto prcam nekoga, pitanje je zdravorazumsko .
Kako može Muhamedov sexualni apetit (teško da je u pitanju ljubav, ne možeš se baš toliko puta zaljubiti) biti od tolike važnosti
za čovječanstvo ?
to mi je i pretjerano i čudno.
- Idemedosumom
#4012 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dođe vehabije i tvrdi kako je čestitati praznik ehlul kitabiji veliki grijeh, da je to jasna stvar poput širka ili zinaluka.
Kada zatražiš jasan dokaz, najbolje što može ponuditi jeste Ibn Tejmijjin citat o zabrani prisustovanja tuđih vjerskih obreda.
S druge strane, doneseš jasan dokaz da je Kur'an kod Šiija isti kao kod nas, da ga mainstream ulema smatra potpunim, kompletnim ili fetve da je zabranjeno vrijeđanje i psovanje ashaba ili fetve kojim se tatbir zabranjuje...
Ali đaba, on će postavit' klip Yassera Habiba i nastaviti po svom.
Kada zatražiš jasan dokaz, najbolje što može ponuditi jeste Ibn Tejmijjin citat o zabrani prisustovanja tuđih vjerskih obreda.
S druge strane, doneseš jasan dokaz da je Kur'an kod Šiija isti kao kod nas, da ga mainstream ulema smatra potpunim, kompletnim ili fetve da je zabranjeno vrijeđanje i psovanje ashaba ili fetve kojim se tatbir zabranjuje...
- arzuhal
#4013 Re: Islam - pitanja i odgovori
Izvini i ti, ali da se Bog bilo čime zahmeti a pogotovo s par riječi jednog ajeta, to mi je pretjerano i čudno...Nurudin wrote:podjela imetka ima smisla, kao neki zakon ALI da se Bog toliko zahmeti time može li neko oženiti bivšu od svog posinka , izvini aliarzuhal wrote:Ili od kakve je univerzalne vrijednosti naka grupa što galami pod prozorm njegove sobe, pa da stišaju glasove...Ili, što bi rek'o u mene mi ahbab, prije nego je srcem i jezikom izgovorio šehadet, "haj kontam da Bog objavi ajet kakav je ajetul-kursija ili ajet o nuru, ali šta ba ono Bog govori kome ide jedna polovina imetka, dvjema ćerkama koliko jednom sinu, odnosno šestina nani i slično!?"Nurudin wrote: Zaista, bez želje da nešto prcam nekoga, pitanje je zdravorazumsko .
za čovječanstvo ?
to mi je i pretjerano i čudno.
- asurbanipal
#4014 Re: Islam - pitanja i odgovori
salik79 wrote:
Usput, vis-a-vis gore navedene tvrdnje, jedan sijski citab:
Nedavno sam gledao predavanje jednog ulgednog ekonomiste iz Britanije.
Kaže on da je Muhammed bio začetnik kapitalizma u islamu, i da je preselio na onaj svijet kao najbogatiji čovjek Arabije.
- Nurudin
#4015 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa evo ima zanimljiv tekst o tomeSmrcak15 wrote:nurudine crni , da znas kao sto neznas, nebi tako pisao, nego de ti nama reci dali bi ti starice udovice zenioNurudin wrote: Kako može Muhamedov sexualni apetit (teško da je u pitanju ljubav, ne možeš se baš toliko puta zaljubiti) biti od tolike važnosti
za čovječanstvo ?
http://dzemat-oberhausen.de/?p=1282
Naravno, tekst je pun idealiziranja svakog Muhamedovog postupka ali ima i dio o njegovoj starijoj ženi (koja mu je bila po godinama najbliža)
i kako se ophodio sa njom . Kaže :
Ovdje ćemo ukratko spomenuti njihova imena, životnu dob i status i vrijeme kada su se udavale za Poslanika, a. s.: Sevda – kćerka Zumu’a, sina Kajsova (udovica Sakranova, 55 godina), Aiša – kći Ebu-Bekrova (djevica, oko 6 godina), Hafsa – kći Omerova (udovica Hunejsa, sina Huzejfinog, 19 godina), Zejneba – kći Huzejmina (razvedena od Tufejla, sina Harisova i udovica njegova brata Ubejda, oko 30 godina), Hinda, kći Ebu-Umejje (Ummu Selema, udovica Abdullaha, sina Ebu-‚l-Esedova, njenog rođaka i Poslanikovog brata po mlijeku, 25-29 godina), Zejneba, kći Džahšova (kći Amine, sestre Poslanikovog oca Abdullaha, razvedena od oslobođenog roba Zejda, oko 39 godina), Džuvejrija – kći Harisova (stvarno ime Berra, udovica Mustafe, sina Safvanova, 14-17 godina), Remla – kći Ebu-Sufjanova (Ummu-Habiba, udovica Ubejdullaha sina Džahšova, 36-37 godina), Safijja – kći Hujejjova (pravo ime Zejneb, jevrejka, razvedena od pjesnika Selma, sina Miškema el-Kurezija, udovica Kinane, sina Ebu-‚l-Huqajqa, oko 17 godina), Mejmuna – kći El-Harisova (pravo ime Berra, razvedena od Amra, udovica Abdurrahmana, sina Abdu ‚l-‚Uzzaova, 51 godina),1 Rejhana – kći Šemuma (jevrejka, udovica El-Hakema el-Kurezija, nepoznatih godina, ali mlada). Kaže se da je Poslanik imao još jednu suprugu, koju je pustio a koja se zvala ili Alija, kći Zebjanova ili Kajla, kći El-Eš’asova.
Sevda ga nikada nije posebno privlačila. S druge strane, oni su bili jako dobri prijatelji. Kasnije, Sevda je bila sretna da ’svoju‘ noć s Poslanikom ustupi Aiši.
Sevda je bila stara prijateljica, jedna od prvih muslimana i udovica njegovog prijatelja Sekrana, Suhejlovog brata. Ona je bila naravna, deblja, visoka žena, nešto starija od njega. On je imao pedeset dvije a ona pedeset pet – idealna osoba za domaćicu i odgoj njegove četiri kćerke bez majke.
U stvari mu je bila domaćica i bejbisiterka , nije imao sexualne odnose s njom ali jeste sa Aišom
- Smrcak15
#4016 Re: Islam - pitanja i odgovori
da vidimo sta pise:Nurudin wrote:Smrle,
33:37. A kad ti(Muhammede) reče onome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro učinio: "Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" - u sebi si(Muhammede) skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu - kako Allah odredi, onako treba biti
kada se Zejd dosao zaliti Muhammedu na Zejnebu muhammed mu je rekao: "Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!"
tvoje tumacenje ovoga dijela je Ovako:u sebi si(Muhammede) skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš
i da zna kako je Muhamed poželio ženu od svog posinka ali ga sramota naroda,
eh pa pogresno ti je tumacenje druze, da imalo citas tamo gdje bi trebao da citas da razumijes Kuranske ajete, znao bi o cemu je rijec, ali jok, draze ti je da ti anam oni sole pamet i vucu za nos
pa da krenemo: sta znaci to:
u sebi si(Muhammede) skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš.
"U sebi si skrivao ono sto ce Allah
objelodaniti i ljudi si se bojao, a prece je da se
Allaha bojis." Ibn Ebi-Hatim prenosi od Ali ibn Zejd
ibn Dzud'ana: "Pitao me Ali ibn el-Husejn, r.a., o tome
sta veli El-Hasan o rijecima Uzvizenog:
"U sebi si skrivao ono sto ce Allah
objelodaniti..." Spomenuo sam mu to, a on rekao
je: "Nije tako, vec je Uzvizeni Allah izvijestio Svoga
Poslanika da ce ona biti jedna od njegovih supruga
prije nego sto se njome ozenio. Kada mu je dosao
Zejd da mu se potuzi na nju, on mu rekao je: "Boj se
Allaha i zadrzi svoju zenu!", pa mu Uzvizeni veli:
"Izvijestio sam te da cu te njome ozeniti, a ti u sebi
krijes ono sto ce Allah objelodaniti." Ovako se prenosi
i od Es-Suddija.
Izsjecak iz IBn Kesirovog tefsira
znaci nije to sto ti mislis da mu se "nadigao" na nju pa ajeti o tome, ne niposto. nego je obavijesten prije da ce mu biti zena, pa je krio to u sebi.
-
tlr
#4017 Re: Islam - pitanja i odgovori
Šta fali. Minus puške, dodati zgodne trebe, samo malo melodije i međunarodni uspjeh pjevača je zagarantovan.Idemedosumom wrote:Eve ga vehabije
'Vako se to radi.
- Smrcak15
#4018 Re: Islam - pitanja i odgovori
neka druze, neka, ne leti pred ruduIdemedosumom wrote:Dođe vehabije i tvrdi kako je čestitati praznik ehlul kitabiji veliki grijeh, da je to jasna stvar poput širka ili zinaluka.
vidim kako se slijede te fetvefetve da je zabranjeno vrijeđanje i psovanje ashaba ili fetve kojim se tatbir zabranjuje
Last edited by Smrcak15 on 23/01/2018 13:46, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#4019 Re: Islam - pitanja i odgovori
nasli neke beduine, i kazu evo ga vehabijeTLR wrote:Idemedosumom wrote:Eve ga vehabije
- Nurudin
#4020 Re: Islam - pitanja i odgovori
I dalje to ništa ne mijenja , dakle suština pitanja je odakle potreba za božanski zahmet u kojem bi se negiralo srodstvo
između svekra i nejgove snahe od posinka?
Druga stvar, našao si nešto iz ibn Kesirovog tefsira da bi promijenio izvorno značenje ajeta. Šta je to, jel to hadis , jel potvrđen?
S druge strane imaš nekoliko hadisa koji jasno govre i tom slučaju i eksplicitno navode cijeli tok tog događaja,koji potvrđuje ovo
što sam ja naveo i to što piše u ajetu, dakle da se ona svidjela Muhamedu još kod prosidbe za posinka, pa je on TO krio ali eto
onda Allah otkrio
Druga stvar, našao si nešto iz ibn Kesirovog tefsira da bi promijenio izvorno značenje ajeta. Šta je to, jel to hadis , jel potvrđen?
S druge strane imaš nekoliko hadisa koji jasno govre i tom slučaju i eksplicitno navode cijeli tok tog događaja,koji potvrđuje ovo
što sam ja naveo i to što piše u ajetu, dakle da se ona svidjela Muhamedu još kod prosidbe za posinka, pa je on TO krio ali eto
onda Allah otkrio
-
tlr
#4021 Re: Islam - pitanja i odgovori
Još jedno pitanj...
A zašto se šejhovi (selefijski, ne znam za šiije - nisam gledao) onoliko krive, galame, mlataraju rukama i stalno im neki klinac smeta. Stalno nešto ljuti.
Jesu li se oni taki rodili ili ih život razočarao ... ili je to više neka zvanična islamska tradicija?
A zašto se šejhovi (selefijski, ne znam za šiije - nisam gledao) onoliko krive, galame, mlataraju rukama i stalno im neki klinac smeta. Stalno nešto ljuti.
Jesu li se oni taki rodili ili ih život razočarao ... ili je to više neka zvanična islamska tradicija?
- Idemedosumom
#4022 Re: Islam - pitanja i odgovori
Smrlek, Šiizam otvoreno je grupa koju drže vehabije, cjepkaju klipove, vade izvan konteksta kako bi nešto dokazali.
Ako se Kur'an i njegovi ajeti mogu krivo tumačiti, pa šta je onda sa ljudskim govorom!?
- славянин
#4023 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne to je psihologija i dobre oratorske sposobnosti.. tako ovce navedes da krenu niz liticu.TLR wrote:Još jedno pitanj...
- Smrcak15
#4024 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nurudin wrote:I dalje to ništa ne mijenja , dakle suština pitanja je odakle potreba za božanski zahmet u kojem bi se negiralo srodstvo
onda Allah otkrio
kod Boga nema zahmeta/muke/napora oko bilo cegaI dalje to ništa ne mijenja , dakle suština pitanja je odakle potreba za božanski zahmet u kojem bi se negiralo srodstvo
pa cak i ako treba prica o pozicijama u seksu , dolazila je objava, a da ne dodje po pitanju zenidbe u nekoj situaciji.
sta ba izvorno, sta to pricas, Ibn kesir najpoznati islamski tefsir/komentar Kurana, a ti optuzujes za izvrtanjeDruga stvar, našao si nešto iz ibn Kesirovog tefsira da bi promijenio izvorno značenje ajeta. Šta je to, jel to hadis , jel potvrđen?
koji hadisa, da cujem validnost tih hadisa??S druge strane imaš nekoliko hadisa koji jasno govre
- Smrcak15
#4025 Re: Islam - pitanja i odgovori
to sto se izsijece jedan dio iz video klipa neznaci automatski da nije tacno to sto je receno.Idemedosumom wrote:Smrlek, Šiizam otvoreno je grupa koju drže vehabije, cjepkaju klipove, vade izvan konteksta kako bi nešto dokazali.
Ako se Kur'an i njegovi ajeti mogu krivo tumačiti, pa šta je onda sa ljudskim govorom!?