Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zlajapravaraja wrote:Na zapadu su Politicke Nauke poznate i kao "kraljevska disciplina", a za to sigurno postoji neki razlog
Ipak, velika je greska zaletiti se na ovaj fakultet misleci da on nuzno vodi karijeri politicara ili pak nekoj profesiji vezanoj za politiku kao savjetnik ili nedajBoze analiticar . Politika se vodi i u privredi, poljoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu, vezama, brakovima - na svim mogucim mikro i makro nivoima.
Ovo je nesto samo za probranu raju, za rodjene vodje , ali ne moze biti oslonac u planiranju karijere, niti se smije zivjeti u zabludi da ce ova diploma kasnije potpomoci karijeri u politici ili drzavnoj sluzbi. Onaj ko se ozbiljnije prihvati materije i knjige, uz tzv. "the right kind of mind", bi trebao izaci sa fakulteta kao natprosjecno formirana licnost, koja shvata procese, kontekste i bilo kakve odnose na mikro i makro nivou koje malo ko drugi u drustvu shvata, no to mu ipak nece pomoci da dobije posao..
Stoga je uz politicke nauke veoma preporucljiv i paralelni studij necega iz oblasti ekonomije, ali i drugih nauka po zelji (potrebi), pa sve to onda zaciniti jednim MBA-om ili sl.
Ne znam o kojem Zapadu ti pricas...Evo konkretno ovdje u Njemackoj je to olicenje neperspektivnog ali izuzetno laganog fakulteta. Ako znas njemacki mozes posjetiti i uniju studenata politologije www.spaeter-mal-taxifahrer.de Sam URL govori dovoljno o "cijenjenosti" politickih nauka i kraljevskoj disciplini
Je li stvarno nema prijemnog na ovom faksu??
I sta znaci biti varedni student, je li moguce iz drugog grada studirati vanredno, tj, ima li previse obaveza tako da je nemoguce ih ispuniti ako nisi iz sarajeva?
bwin wrote:Je li stvarno nema prijemnog na ovom faksu??
I sta znaci biti varedni student, je li moguce iz drugog grada studirati vanredno, tj, ima li previse obaveza tako da je nemoguce ih ispuniti ako nisi iz sarajeva?
Ima prijemnog, odkud to da nema ?
ahmmm ja sam vandredan i ne zivim u Sa.
Imas mjesecno jedan vikend predavanje
Neko je napisao na prvim stranicama ove teme da nema, ocigledno se glupira.
Iz kojih predmeta je prijemni i koliko se prima ucenika kao vanredni, kakve su sanse da me prime, tj. je li velika navala peticara na taj faks, sobzirom da sam ja bio prosjecan ucenik?
Ima prijemnog, odkud to da nema ?
ahmmm ja sam vandredan i ne zivim u Sa.
Imas mjesecno jedan vikend predavanje
Neko je napisao na prvim stranicama ove teme da nema, ocigledno se glupira.
Iz kojih predmeta je prijemni i koliko se prima ucenika kao vanredni, kakve su sanse da me prime, tj. je li velika navala peticara na taj faks, sobzirom da sam ja bio prosjecan ucenik?
Niko se ne glupira, nema prijemnog. Primit će te vanredno kakav god da si učenik i nije nikakva navala "petičara" na ovaj fakultet...
Individualism18 wrote:
Niko se ne glupira, nema prijemnog. Primit će te vanredno kakav god da si učenik i nije nikakva navala "petičara" na ovaj fakultet...
Sigurno ce me primiti? Evo gledam rang listu od prosle godine, na nekim smjerovima po 7 vanrednih, to znaci da ih se vise nije ni prijavilo jel tako? Imas li savjet koji je smjer najbolji?
Individualism18 wrote:
Sigurno ce me primiti? Evo gledam rang listu od prosle godine, na nekim smjerovima po 7 vanrednih, to znaci da ih se vise nije ni prijavilo jel tako? Imas li savjet koji je smjer najbolji?
Zurnalistika,Sigurnosne i mirovne studije i Politologija su najbolji smjerovi po mom utisku, sada kakve ti imas planove za buducnost je druga stvar...
Eh ovako moze li mi neko dati adekavtne odgovore na moja pitanja bio bih mu mnogo zahvalan (bez prepucavanja o fakultetima koji je jaci koji je bezveze jer svaki fax je prica za sebe i stvar izbora)
Poslovna komunikacija da li je to smijer ili odsjek sto je ustavari to jer me to interesuje?
Koji od odsijeka na FPN je najlaksi za upasti u redoven ?
Oni koji nisu zavrsili gimnaziju nego tehnicku srednju sta se njima za bodovanje uzima u obzir ? Hvala unapsijed ko ce mi pomoci jer sam zbunjen vise totalno
hercegovac789456 wrote:Eh ovako moze li mi neko dati adekavtne odgovore na moja pitanja bio bih mu mnogo zahvalan (bez prepucavanja o fakultetima koji je jaci koji je bezveze jer svaki fax je prica za sebe i stvar izbora) Poslovna komunikacija da li je to smijer ili odsjek sto je ustavari to jer me to interesuje?
Koji od odsijeka na FPN je najlaksi za upasti u redoven ?
Oni koji nisu zavrsili gimnaziju nego tehnicku srednju sta se njima za bodovanje uzima u obzir ? Hvala unapsijed ko ce mi pomoci jer sam zbunjen vise totalno
Ako nisi u stanju otvoriti web stranicu fakulteta i provjeriti takve stvari onda nemoj ništa upisivat.
Ha nebi bas reko da sve ima na stranicu npr . da ce staviti koji je najlaksi smijer za upasti u redovne . zar ne i o tome kako se boduju oni iz gimnazije ili ti tehnickih srednji . jel da ako nisi imao sta pametnije reci pametnije bi bilo da si sutio . pitam nekog iz iskustva . koji je proso ovo sve pa da me uputi
hercegovac789456 wrote:Ha nebi bas reko da sve ima na stranicu npr . da ce staviti koji je najlaksi smijer za upasti u redovne . zar ne i o tome kako se boduju oni iz gimnazije ili ti tehnickih srednji . jel da ako nisi imao sta pametnije reci pametnije bi bilo da si sutio . pitam nekog iz iskustva . koji je proso ovo sve pa da me uputi
Brate, nepismen si da ni na FPN ne mozes bez stele upasti
hercegovac789456 wrote:Ha nebi bas reko da sve ima na stranicu npr . da ce staviti koji je najlaksi smijer za upasti u redovne . zar ne i o tome kako se boduju oni iz gimnazije ili ti tehnickih srednji . jel da ako nisi imao sta pametnije reci pametnije bi bilo da si sutio . pitam nekog iz iskustva . koji je proso ovo sve pa da me uputi
Ma sve ima na stranici ali treba znati povezati neke stvari. Pogledš fino lijepo koliko je primljeno studenata u zadnje dvije-tri godine po smjerovima, koliko redovnih, vanrednih, samofinansirajućih i DL ... prema tome možeš zaključiti gdje je najlakše upasti. Ali eto lakše je postaviti pitanje na forumu, nego pokušati sam nešto naučiti i skontati.
Ja ove godine planiram upisati politologiju kao vanredan student. Upisujem čisto iz razloga što me to interesuje i imao sam uvijek želju to studirati. Do sada nisam imao uslove za to. Danas imam i nije me briga šta ko misli o tom fakultetu i toj nauci. Ja upisujem radi sebe.
crazyMADRFAKER wrote:a zanima me spektar poslova tj. gdje se zaposliti nakon završenog studija na odsjeku Sigurnosne i mirovne studije?
Možeš i bez tog fakulteta nastaviti šaltati daljinski na tatinom trosjedu,
isto ti je, zašto bacati pare, bolje pogledaj History channel pa nauči nešto korisno.
Ma ja, ti znaš da ja šaltam kanale sa "tatinog" tj. babinog trosjeda. A to što u mene babo radi za minimalac, to nema nikakve veze. Pito sam ozbiljno, ko čovjek čovjeka. Hoću da upišem fakultet, treba mi informacija znači, jel toliko teško odgovoriti?Zašto se svi danas prave nešto posebno pametni?
crazyMADRFAKER wrote:a zanima me spektar poslova tj. gdje se zaposliti nakon završenog studija na odsjeku Sigurnosne i mirovne studije?
isto ti je, zašto bacati pare, bolje pogledaj History channel pa nauči nešto korisno.
Ma ja, ti znaš da ja šaltam kanale sa "tatinog" tj. babinog trosjeda. A to što u mene babo radi za minimalac, to nema nikakve veze. Pito sam ozbiljno, ko čovjek čovjeka. Hoću da upišem fakultet, treba mi informacija znači, jel toliko teško odgovoriti?Zašto se svi danas prave nešto posebno pametni?
ja se kladim da si ti jedva zavrsio srednju i sad ti krivo sto jarani ti zavrsavaju faks a ti ga moras blatiti , fino ga upises i zavrsis a posto sjedis u trosjedu ne mozes ni kurs u travniku zavrsiti
Mozes se baviti nicim - pogotovo ako ti Babo radi za minimalac - sto implicira da nemas stelu. Bolje ti je lijepi plocice ili razvodi struju i postani dobar elektricar ili keramicar. Sigurnije ti je da ces naci posao.
Pozz, aj sam 5 godina sociologije, ako hoces prihavtno da na poruku, da ti objasnim sta kako.. i skripte da ti posaljem neke... sto se tice upisa, trebao bi da bude do 15.07