Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

Canton

#401 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

HM 2011 wrote: Građanska BiH je Građanska BiH -

Osim ako ne impliciraš da bi vrlo lako svi pristali da bude građanska samo da nema uopšte Islama, da se niko ne zove Ibrahim, da nema DŽamija pa čak niti praznih - tada bi mogla biti šta god ko želi - bila bi Uber Bosna naprednija nego ikada u historiji ?

Jel građanska ili nešto drugo ?

Islam nema veze sa ovim. U politickom i svakom drugom smislu gradjanska BiH je u prevodu bosnjacka drzava.
Posto ovu drzavu nisu stvarali samo Bosnjaci nego sve njene patriote raznih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja ona ne moze i nece nikad biti samo bosnjacka. Glupost mi je udarati na temelj Bosne i Hercegovine a onda vamo psovati majku hercegovcima ili RSovcima sto ne slave dan drzavnosti BiH.
HM 2011

#402 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Ako je gradjanska onda je gradjanska a ne bosnjacka...

to podrazumjeva prava i obaveze za sve...

ako hocete da kazete da su bosnjaci genetski los materijal ili zelite da plasirate bilo koju ideolosku konstrukciju tog tipa (plavsicka) te na taj nacin negirate pravo citave drzave na razvoj - to je vas izbor...

napominjem - stanje koju imamo danas je stanje apsolutne zasticenosti prava svih medjutim istovremeno uskracena su prava svih - prevashodno na razvoj u svakom pogledu...

pisanje na ovoj temi moze biti samo u svrhu iznalazenja rjesenja - izlaza iz problema - ako problem uopste postoji za ucesnike u raspravi....

danas sa ustavom zagarantivanim pravom na konstitutivnost - vidimo da rjesenje nije u tome - jer i danas se ne slavi dan drzavnosti niti dan nezavisnosti BiH..

moze izgledati smjesno ali jedina prihvatljiva solucija za pojedine ucesnike u ovoj raspravi je:

1. Bioloski nestanak na bilo koji nacin svih Bosanaca i Hercegovaca Islamske vjeroispovjesti

2. trpljenje popratnog perioda odvajanja od matica Hrvatske i Srbije

3. Gradnja Gradanske BiH ali bez iti jednog muslimanskog uha ?

da se izrazim narodskim rjecnikom ja to ne oprastam i teretim sve ucesnike u tom planu ili djelomicno ili potpuno, kao da su počinili grijeh prema meni , prema mojim potomcima i prema mojoj domovini Bosni i Hercegovini...

postoji mirno rjesenje, u kojem svi mogu biti zadovoljni, koje podrazumjeva gradnju jedne normalne stabilne nacije koju cine sve etnicke skupine BiH - ali vi ipak izgleda vise vjerujete Haaskim pritvorenicima (price majoniziranja - izvedenica iz majoneza - vode porijeklo od Haaskih pritvorenika i osudjenika - prica o strahu od gradanske BiH koja kao eto ne bi bila gradanska nego bosnjacka i dok god u BiH ima iti jedan bosnjak postoji mogucnost da majonizira nekoga sve to su price koje su za posljedicu imale genocid, etnicko ciscenje i humano preseljenje istih tih bosnjaka....)

i sto je najsmjesnije pises crvenim slovima kao da su bosnjaci Bosne i Hercegovine krivi za to - ili ako to učine da će biti krivi ako opet neko sa brda okrene vbr prema njima....

ja i da hocu ja ovakve stvari ne smijem oprostiti, a isto preporucujem i svakom drugom - pa ako se sa tim ne mozemo obracunati za zivota obracunati cemo se pred Bogom svemogucim....

sramotna ideologija....
Last edited by HM 2011 on 06/04/2012 00:57, edited 1 time in total.
HM 2011

#403 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Eleanor wrote:

Osim ako ne impliciraš da bi vrlo lako svi pristali da bude građanska samo da nema uopšte Islama, da se niko ne zove Ibrahim, da nema DŽamija pa čak niti praznih - tada bi mogla biti šta god ko želi - bila bi Uber Bosna naprednija nego ikada u historiji ?

Jel građanska ili nešto drugo ?

Ne razumijem da neko moze glasati za gubitak vlastitog identiteta. I to na ovoj anketi procentualno "75%"..Koliko je to objektivno? Budimo realni da je sa ovog kli(ma)xa neutralisano sve ono sto je mirisalo na "kamen" i na "sumsku".
Milijardu....

Milijardu posto sam sigurna da 90% stanovnistva BiH ima svoj IDENTITET...kako jedni tako i drugi ... i bice tako dok je svijeta.

Iako sam starija osoba..ali bez vjerskog obreda nikada ne bi oprostila mojima (a ima ih) da me sahrane kao "Bin Ladena".
Razumijem i Amerikance i Australce i sve naturalizovane državljane bilo koje države,

ali ne razumijem bezobrazluk pojedinaca,

koji iako njihov ustavom zaštićeni identitet biva korišten za uništavanje nečega - ne žele da učine išta na promjeni / poboljšanju stanja....

da je to sebično od pojedinca - lako bi mi to prevazišli,

međutim ima tu više od sebičnosti - počev od implantiranja bezobraluka u inače pitom puk, do orkestriranja zloćudnih aktivnosti na promidžbi još zlođudnijih ideoloških perverzija.....

eto na smetnju smo ukazali - šta da sada radi društveni aparat ?

btw. kažu da je bin LAden sahranjen u dubini okeana ? niko pojma nema gdje mu je grob ?
Canton

#404 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

HM 2011 wrote: da se izrazim narodskim rjecnikom ja to ne oprastam i teretim sve ucesnike u tom planu ili djelomicno ili potpuno, kao da su počinili grijeh prema meni , prema mojim potomcima i prema mojoj domovini Bosni i Hercegovini...

postoji mirno rjesenje, u kojem svi mogu biti zadovoljni, koje podrazumjeva gradnju jedne normalne stabilne nacije koju cine sve etnicke skupine BiH - ali vi ipak izgleda vise vjerujete Haaskim pritvorenicima (price majoniziranja - izvedenica iz majoneza - vode porijeklo od Haaskih pritvorenika i osudjenika - prica o strahu od gradanske BiH koja kao eto ne bi bila gradanska nego bosnjacka i dok god u BiH ima iti jedan bosnjak postoji mogucnost da majonizira nekoga sve to su price koje su za posljedicu imale genocid, etnicko ciscenje i humano preseljenje istih tih bosnjaka....)

i sto je najsmjesnije pises crvenim slovima kao da su bosnjaci Bosne i Hercegovine krivi za to - ili ako to učine da će biti krivi ako opet neko sa brda okrene vbr prema njima....

ja i da hocu ja ovakve stvari ne smijem oprostiti, a isto preporucujem i svakom drugom - pa ako se sa tim ne mozemo obracunati za zivota obracunati cemo se pred Bogom svemogucim....

sramotna ideologija....
Kakva bolan nacija, kakvi haski sudovi.
Procitaj deklaraciju ZAVNOBIHa i shvatit ces neke stvari. Mozda ti se ZAVNOBiH gadi zato sto je od komunjara?
Gradjanska prica je nesto sto ne moze proci, jer nije proslo u prvoj, drugoj Jugoslaviji a nije proslo ni u BiH jer se zaratilo.

Ne mozes na silu nametati nesto sto drugi ne zele. Primjer Slobodan Milosevic... i on je volio gradjansku pricu
HM 2011

#405 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Canton wrote:
HM 2011 wrote: da se izrazim narodskim rjecnikom ja to ne oprastam i teretim sve ucesnike u tom planu ili djelomicno ili potpuno, kao da su počinili grijeh prema meni , prema mojim potomcima i prema mojoj domovini Bosni i Hercegovini...

sramotna ideologija....
Kakva bolan nacija, kakvi haski sudovi.
Procitaj deklaraciju ZAVNOBIHa i shvatit ces neke stvari. Mozda ti se ZAVNOBiH gadi zato sto je od komunjara?
Gradjanska prica je nesto sto ne moze proci, jer nije proslo u prvoj, drugoj Jugoslaviji a nije proslo ni u BiH jer se zaratilo.

Ne mozes na silu nametati nesto sto drugi ne zele. Primjer Slobodan Milosevic... i on je volio gradjansku pricu
A što bih čitao priču o ZAVNOBIH-u, zašto ne bih čitao priču iz AUstroUgarske, ili iz Otomanske imperije, ili iz Kraljevine Bosne, (a dobro se zapitaj što ne spominjem kraljevinu shs, čije je nepravde ZAVNOBIH minimalistički ispravio)

zašto ne bi sjeli pa napisali neku novu priču............

jel mene ili tebe uopšte obavezuje karadžićev VBR na bilo šta po pitanju političkog određenja....

"Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite izvesti Bosnu i Hercegovinu, ista ona autocesta pakla i stradanja kojom su krenule Slovenija i Hrvatska. Nemojte mislit da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer se muslimanski narod ne može obraniti ako rat bude ovdje. (Iz Karadžićevog govora pred bosanskim parlamentom 14. listopada 1991. godine)."

Ili smatramo da nema potrebe da je pišemo, niti bilo šta....

Ni Srpska ni Hrvatska ni Muslimanska nego i Srpska i Hrvatska i Muslimanska....

Znači i šerijat da uvedemo ??????

jel to posluka koju ZAVNOBIH želi posrati ?

Hajde onda da ostavimo kako jeste da ne bi ne daj bože na silu pokušao uspostaviti vladavinu zakona.....

gdje ćeš to raditi to se radi milom....
Canton

#406 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

HM 2011 wrote:
A što bih čitao priču o ZAVNOBIH-u, zašto ne bih čitao priču iz AUstroUgarske, ili iz Otomanske imperije, ili iz Kraljevine Bosne, (a dobro se zapitaj što ne spominjem kraljevinu shs, čije je nepravde ZAVNOBIH minimalistički ispravio)

zašto ne bi sjeli pa napisali neku novu priču............

jel mene ili tebe uopšte obavezuje karadžićev VBR na bilo šta po pitanju političkog određenja....

"Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite izvesti Bosnu i Hercegovinu, ista ona autocesta pakla i stradanja kojom su krenule Slovenija i Hrvatska. Nemojte mislit da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer se muslimanski narod ne može obraniti ako rat bude ovdje. (Iz Karadžićevog govora pred bosanskim parlamentom 14. listopada 1991. godine)."

Ili smatramo da nema potrebe da je pišemo, niti bilo šta....

Ni Srpska ni Hrvatska ni Muslimanska nego i Srpska i Hrvatska i Muslimanska....

Znači i šerijat da uvedemo ??????

jel to posluka koju ZAVNOBIH želi posrati ?

Hajde onda da ostavimo kako jeste da ne bi ne daj bože na silu pokušao uspostaviti vladavinu zakona.....

gdje ćeš to raditi to se radi milom....

Zato sto je u ZAVNOBIHu udaren temelj moderne BHa drzave, voljom njenih naroda a ne voljom imperijalistickih sila austrougarske i otomanske.

A zasto ne spominjes kraljevinu SHS, pa ona je bila gradjanska drzava. Nije li to ono za sta se ti zalazes?
HM 2011

#407 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

shs - bas je bila po mjeri - Bosanaca i Bosne..... nigdje ni b od bosne u istoj - i to ti ok ?

Da nije na zasjedanju bilo istaknutih pojedinaca ne bi bilo ni b od bosnjaka..... svi bi uredno bili srbi ili hrvati.... ne bi bilo Bosne kao pojma......

eto ti posljedice shs i vrijednosti ZAVNOBIH-a.....

kao sto poistovjeti k shs sa nekom buducom gradanskom BiH, tako su ti batko i divijak vjerovatno isti...

na kraju krajeva - nisam placen da ovo pisem, postoje pojedini koji su politicki aktivisti - neka se i oni malo ukljuce...
BL 1987

#408 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

HM 2011 wrote:danas sa ustavom zagarantivanim pravom na konstitutivnost - vidimo da rjesenje nije u tome - jer i danas se ne slavi dan drzavnosti niti dan nezavisnosti BiH..
Nismo Sjeverna Koreja. Ako gradjani RS ne zele da slave te datume niko nema prava da ih na to tjera. Slobodno smo drustvo.
HM 2011

#409 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

a sve iz razloga sto ne gradimo BH naciju....

ti isti gradjani entiteta su i gradjani drzave ..

etnicko jedinstvo protiv nacionalnog jedinstva Bosanaca i Hercegovaca....

o tome i pisem cijelo vrijeme...

koliko je pametno biti BH nacionalist ? da to napisem narodski koliko je to kratkorocno profitabilno (argument za je dugorocna profitabilnost za sve, ali koga briga za to)

hajdemo onda bukvalno svi da budemo maksimalno etnicari da vidimo gdje nas to vodi ? (vec vidimo preview)
BL 1987

#410 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

HM 2011 wrote:a sve iz razloga sto ne gradimo BH naciju....

ti isti gradjani entiteta su i gradjani drzave ..

etnicko jedinstvo protiv nacionalnog jedinstva Bosanaca i Hercegovaca....

o tome i pisem cijelo vrijeme...

koliko je pametno biti BH nacionalist ? da to napisem narodski koliko je to kratkorocno profitabilno (argument za je dugorocna profitabilnost za sve, ali koga briga za to)

hajdemo onda bukvalno svi da budemo maksimalno etnicari da vidimo gdje nas to vodi ? (vec vidimo preview)
Jel hocete BiH naciju ? Izaberite politicare koji to traze. Gradili smo Jugoslovensku naciju i nikom nije nista bilo zbog toga, ako vam se gradi jos jedna moze al morate RS ponuditi nesto kao protuuslugu. Ako ponuda bude dobra velike su sanse da dobijete BH naciju. Dogovoricemo se, ljudi smo.
Bušman

#411 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Bušman »

BL 1987 wrote:Jel hocete BiH naciju ? Izaberite politicare koji to traze. Gradili smo Jugoslovensku naciju i nikom nije nista bilo zbog toga, ako vam se gradi jos jedna moze al morate RS ponuditi nesto kao protuuslugu. Ako ponuda bude dobra velike su sanse da dobijete BH naciju. Dogovoricemo se, ljudi smo.
U ovoj se drzavi samo moze birati jedna opcija - Reis/Biskup/Pop. A to za protuusluga RSu, nema se sta RSu ponuditi kad RS hoce da bude diktatura jednog covjeka, a ne prosperitetan dio prosperitetne drzave. Opet zbog nepostojanja druge opcije. Sto bi rekao P.Lukovic, rusofilija opasno udarila u glavu :D

Zato prvo treba nauciti definiciju nacije. Nacija nije religijska odrednica, osim mozda u teokratskim drustvima kao sto je Iran, S.Arabija i BIH.
BL 1987

#412 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Bušman wrote:
BL 1987 wrote:Jel hocete BiH naciju ? Izaberite politicare koji to traze. Gradili smo Jugoslovensku naciju i nikom nije nista bilo zbog toga, ako vam se gradi jos jedna moze al morate RS ponuditi nesto kao protuuslugu. Ako ponuda bude dobra velike su sanse da dobijete BH naciju. Dogovoricemo se, ljudi smo.
U ovoj se drzavi samo moze birati jedna opcija - Reis/Biskup/Pop. A to za protuusluga RSu, nema se sta RSu ponuditi kad RS hoce da bude diktatura jednog covjeka, a ne prosperitetan dio prosperitetne drzave. Opet zbog nepostojanja druge opcije. Sto bi rekao P.Lukovic, rusofilija opasno udarila u glavu :D

Zato prvo treba nauciti definiciju nacije. Nacija nije religijska odrednica, osim mozda u teokratskim drustvima kao sto je Iran, S.Arabija i BIH.
U BiH postoji sve osim diktature.
Malo je u svijetu drzava u kojima se svake dvije godine provjerava volja gradjana.
HM 2011

#413 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

ima ponuda jaka Bosna i Hercegovina.

medjutim to djeluje erga omnes - prema svima - a ne partikularno...

odgovara li ponuda u trgovini ?
BL 1987

#414 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Jaka BiH = jaka RS + jaka FBiH = jake opštine i kantoni u entitetima
To se ne postiže sa BH nacijom vec ekonomijom tj pristupanjem EU. No ako medjutim tebe više interesuju nacije i sl. i ako ima još takvih kao ti, izaberite stranku koja to zagovara pa ćemo se dogovarati. Nema džabe ni u stare babe. :wink:
Stranci što su djelili na lijepe oči dijelili su. Dalje je sve na nama.
sumirprimus

#415 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sumirprimus »

BL 1987 wrote:Jaka BiH = jaka RS + jaka FBiH = jake opštine i kantoni u entitetima
To se ne postiže sa BH nacijom vec ekonomijom tj pristupanjem EU. No ako medjutim tebe više interesuju nacije i sl. i ako ima još takvih kao ti, izaberite stranku koja to zagovara pa ćemo se dogovarati. Nema džabe ni u stare babe. :wink:
Stranci što su djelili na lijepe oči dijelili su. Dalje je sve na nama.
zbog ovakvih postova ja se i klonim ovih tema na politici...
vidli smo tacno prije 20 godina kolko je bilo djabe,svoj ti poso,nema ekonomija nista s tim...
prvo i jedino, ukinuti genocidni entitet,pa tek onda sjest razgovarat o konstitutivnosti i o EU...
BL 1987

#416 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Pa dobro, sa takvima kao ti ćemo se dogovarati kad malo smirite strasti. Vrijeme liječi sve. Srbija i Hravtska još malo pa prijateljske države, šta tek reći za Njemce i Francuze... i mi u BiH ćemo ohladiti glave. Brže nego što mnogi misle.
HM 2011

#417 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

mozda bl 1987 ne razumije da takvu postavku vec ima pred sobom - to je trnutno stanje.... (gdje je zaglavilo sa ekonomijom, standardom, razvojem, borbom protiv korupcije)

valjda zeli da kaze da mu to stanje odgovara...

ja predlazem vise od sadasnjeg, naprednije, jace - ali htjeli mi to ili ne, to jacanje smije voditi samo jacanju sila zajednistva, kohezije (u modernim drustvima to se naziva jacanje nacije), a ne etnickih skupina koje imaju tendenciju da postanu nacionalne....

a to je izvor nase stagnacije....

barem znamo sta je u pitanju...
sumirprimus

#418 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sumirprimus »

BL 1987 wrote:Pa dobro, sa takvima kao ti ćemo se dogovarati kad malo smirite strasti. Vrijeme liječi sve. Srbija i Hravtska još malo pa prijateljske države, šta tek reći za Njemce i Francuze... i mi u BiH ćemo ohladiti glave. Brže nego što mnogi misle.
hocs reci da sam uzbudjen.drug moj ni najmanje,hladne glave ti velim... :wink:
nema tog vremena u ovom univerzumu...
BL 1987

#419 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

HM 2011 wrote:mozda bl 1987 ne razumije da takvu postavku vec ima pred sobom - to je trnutno stanje....

valjda zeli da kaze da mu to stanje odgovara...

ja predlazem vise od sadasnjeg, naprednije, jace - ali htjeli mi to ili ne, to jacanje smije voditi samo jacanju sila zajednistva, kohezije (u modernim drustvima to se naziva jacanje nacije), a ne etnickih skupina koje imaju tendenciju da postanu nacionalne....

a to je izvor nase stagnacije....

barem znamo sta je u pitanju...
Ma kakav. U normalnim državama svako ima pravo da bude sta hoće. Da se snaga države mjeri po nacionalnoj koherentnosti Balkan bi bio raj na planeti Zemlji.

Ali opet ti kažem da možemo mjenjati trenutno stanje i to dogovorom. Ako ti i slični mislite da je jedino što nam nedostaje da budemo raj na zemlji BH nacija možete je dobiti ako RS ponudite nešto kao protuuslugu. Svako će razmisliti kad mu nešto ponudiš za razmjenu, takvi su ljudi.
Ovo je naša država, možemo je mjenjati kako god želimo, stranci su prošlost. Vi u FBiH želite nešto - mi u RS želimo nešto, pošaljemo naše političke predstavnike da se dogovaraju i obezbjede nam ono što želimo. Nešto dobiješ, nešto izgubiš, tako to ide. Bitno je uvijek da izgubiš ono što voliš manje od onoga što dobiješ. Svaka roba ima svoga kupca. ;-)
Last edited by BL 1987 on 06/04/2012 12:16, edited 1 time in total.
BL 1987

#420 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

sumirprimus wrote:
BL 1987 wrote:Pa dobro, sa takvima kao ti ćemo se dogovarati kad malo smirite strasti. Vrijeme liječi sve. Srbija i Hravtska još malo pa prijateljske države, šta tek reći za Njemce i Francuze... i mi u BiH ćemo ohladiti glave. Brže nego što mnogi misle.
Svi smo mi prolazna bića... i položna promjeni mišljenja. Evo vojnika VRS, HVO i ARBiH u zajedničkom štrajku protiv vlasti. A da im je to neko rekao prije 20 godina...
Kobran I

#421 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Kobran I »

(lat. constitutivus)odreðen, utvrðen, osnovni,bitan, objektivno važeci, sastavni,regulativni .

Koji je narod ikad (i gdje), pristao da mu se ''ukine'' konstitutivnost u nekoj drzavi ? Ako neko ima primjer, neka ga navede.
Insistiranja (uglavnom od strane bosnjacke politike) da se to bas ovdje desi i da Srbi i Hrvati odustanu od svoje sasvim prirodne i legitimne konstitutivnosti, i to u drzavi koja je u potpunom srpsko-hrvatskom okruzenju, su najblaze receno, glupava... i za drzavu BiH jako stetna i opasna .
sumirprimus

#422 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sumirprimus »

BL 1987 wrote:
sumirprimus wrote:
Svi smo mi prolazna bića... i položna promjeni mišljenja. Evo vojnika VRS, HVO i ARBiH u zajedničkom štrajku protiv vlasti. A da im je to neko rekao prije 20 godina...
pa sta mislis da ja imam nesto protiv ljudi,srba,boraca???
ne,drug opet pogresno,imam protiv diskriminatorske ideologije,koja se pokazala 90-tih i tu nema promjene misljenje,prolaznsoti,...
ljudi su prolazni,ideje malo teze...
a moj stav u vezi rs,vjećan je...
haj valjda bude bolje,s ovim novim mladjim narastajima,neopterecenim proslim ratom,al dabogda šćeri...
mada vidim po tekmama,kako i gdje se najvise divlja,toliko o vremenu,lijecenju rana,jednakopravnosti,konstitutivnosti,eu,ekonomiji i ostalim palcima ....

p.s i jos nesto, njemacka i francuska su drzave,isto ko i srbija i hrvatska..rs je entitet,jes genocidan al entitet dio drzave BIH...nije isto ko ovo gor,al ni pomocu trikova...zivijo ti meni..
sumirprimus

#423 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sumirprimus »

i zar nisu u jednoj drzavi svi njeni gradjani konstitutivni,ovo je diskriminatorski sistem svkom pogledu....
svi smo i diskriminatori i diskriminirani u isto vrijeme,ovisi samo gdje se u odredjenom trenutku u bosni nalazimo,i od boje dresa :D ...
lud zbunjenog, i nelogicnog kako i gdje god stigne...
rijekaa

#424 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

sumirprimus wrote:i zar nisu u jednoj drzavi svi njeni gradjani konstitutivni,ovo je diskriminatorski sistem svkom pogledu....
svi smo i diskriminatori i diskriminirani u isto vrijeme,ovisi samo gdje se u odredjenom trenutku u bosni nalazimo,i od boje dresa :D ...
lud zbunjenog, i nelogicnog kako i gdje god stigne...
konstutivnost je zapetljano znacenje,meni kao srbinu je najvaznije da u ustavu bih pise da je ovo zemlja srba hrvata i bosnjaka,,jel to mi garantuje pravo da slobodno mogu reci da je ovo moja srpska zemlja,,a nije tacno da suu drugim zemljama svi konstutivni,u ustavbu madjarske pise da je ona zemlja madjara,u ustavu hrvatske da je zemlja hrvata,u ustavu srbije da je zemlja srba,i zasto bi nekom smtealo to so je bosna i srpska i hrvatska i bosnjacka zemlja jel ona u stvari i jest tako.
sumirprimus

#425 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sumirprimus »

i bosna bosanaca...al et haj,sve naopako... :)
oce ljudi zemlju bosnjaka,srba i hrvata...
jerbo ako zivis u bosni,onda svaki gradjanin bih,tj njen drzavljanin mora da uziva na svakom pedlju ista prava jele?to bi bilo normalno...jer ovako ne uzivamo svi ista prava na svakom pedlju(recimo izbori,glasanje i slicno)...
mi umjesto jedne konstitutivne cjeline imamo 3,logikom trebali bi triput bit konstitutivniji od ostalih,a mi trpiut gori..jos dodas ovaj slucaj sejdic finci,i tacno lud zbunjenog...
il ja ovo pogresno :D
Locked