Voćnjak

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
quarterback

#401 Re: Voćnjak

Post by quarterback »

.
elk

#402 Re: Voćnjak

Post by elk »

Hvala kory!:)
Banksy

#403 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

http://www.accuweather.com/en/ba/saraje ... ther/33028

Od 25. do 29. marta nekoliko dana mraza zaredom, koliko je to štetno ako se sad oreže ...?
elk

#404 Re: Voćnjak

Post by elk »

Ne znaju oni to pogoditi ni za 3-4 dana,a ne za kraj mjeseca.no,znamo svi da bi nekad u martu ili cak aprilu moglo biti malo mraza.sto se orezivanja tice,pojma nemam.ja sam totalni pocetnik.sve me strah da nesto prerano ne uradim,pa da nesto upropastim.a opet,svrbe prsti za akcijom :)
kory_galaktikos

#405 Re: Voćnjak

Post by kory_galaktikos »

mraz ako bude JAK i ako ce nastetit on ce to uradit bez obzira jesi li ti orezao ili ne... orezivanje je cak i dobro jer produzuje period mirovanja biljke, ako se bas najavljuje brzo nakon rezanja niske temp onda uzmes kalem vosak i premazes velike rezove
ja sam prosle godine sljive orezao polovicom decembra, za novu godinu bilo oko -19 C i nista nije nastetilo, sljiva rodila ko u prici hvala Bogu, sad opet super ponijelo...kritican period je kad izbehara ali i tad mraz treba bit poprilicno jak pa da napravi problem
pemanapemani

#406 Re: Voćnjak

Post by pemanapemani »

Previse stetno orezivati po kisnom vremenu?

Orezivanjem se usporava vegetacija. Mislio sam sutra orezati nekoliko vecih stabala, vrijeme kao danas, Sarajevo.
kory_galaktikos

#407 Re: Voćnjak

pemanapemani wrote:Previse stetno orezivati po kisnom vremenu?

Orezivanjem se usporava vegetacija. Mislio sam sutra orezati nekoliko vecih stabala, vrijeme kao danas, Sarajevo.
ma jest stetno jer se mozes razbolit, ja ne znam nijedan drugi razlog, usporava se vegetacija to je tacno.
fortaleza

#408 Re: Voćnjak

Post by fortaleza »

Treba mi pomoć oko jabuka.. imam jednu japansku jabuku i jednu običnu, ne razumijem se baš najbolje u održavanje orezivanje. Gledao sam po internetu razne literature al kad trebam orezati granu nemam pojma koju treba.

Jedino što mi se čini da su se vodopije dobro razvile te se "normalne" grane ne razvijaju pretjerano, kako ih orezati, potpuno ili, čini mi se drastično? Nisu bile održavane, a ima im već par godina. A ako srežem vodopije srezat ću pola voćke, a ne znam hoće li se nastaviti razvijati u visinu?

Evo slika.

Image
Image
Image
kory_galaktikos

#409 Re: Voćnjak

malo okopaj oko sadnice ziv bio, krzljava je jer trava je gusi
ja bi povadio te vodopije tj trebao bi, sve osim sredisnje ne vidim ti provodnicu pa se moze ona forsirat..jabuka inace hoce malo jacu rezidbu
fortaleza

#410 Re: Voćnjak

Post by fortaleza »

Hvala. :thumbup:

Ma bilo bi to okopano, al jako rijetko odem na selo pa se zapusti, trebao bih za vikend idući... Znači da ostavim jednu vodopiju mada ni to nije najbolje rješenje...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#411 Re: Voćnjak

Post by Truba »

ja svaki put kad odem na vikendicu s motikom ponovno okopam voćku dvije
i iskopam koji trn :D i draču

okrečio sam dvije tri voćke u subotu ali uvalila mi baba star kreč čini mi se ili neispravan :D
a i nisam imao mnogo vode :D
kory_galaktikos

#412 Re: Voćnjak

fortaleza wrote:Hvala. :thumbup:

Ma bilo bi to okopano, al jako rijetko odem na selo pa se zapusti, trebao bih za vikend idući... Znači da ostavim jednu vodopiju mada ni to nije najbolje rješenje...
meni se cini po ovoj slici da bi samo trebao ostaviti tu centralnu vodopiju, jer haman nemas vodilice tu.. i to ne ostaviti je cjelu nego prikratiti na neku bocnu grancicu
ako imas plavi kamen ubacit malo pomijesat sa krecom :thumbup:
huxley

#413 Orah

Post by huxley »

Gledao sam malo po ovim poljoprivrednim forumima po regiji i sire, al kontam da je lokalna ekspertiza najbolja.

Elem, imam nekih 14,000 m2, od cega je oko 9,000 livada. Radi se o sjevernoj/sjevernoistocnoj Bosni. Za maline nemam vremena, i ljesnjaci su mi na granici, tako da je izbor pao na orahe. E sad, ima li neko iskustva, ili mozda adresu na koju bi se obratio, na koji razmak da ih sadim, koju sortu, i gdje da nabavim tu kolicinu (par stotina komada). Orah, iz mog malog iskustva sa par mladica na drugoj parceli, je dosta izdrzljiv, tako da ne znam ni da li bi ga trebalo nesto specijalno stititi.
sokkia

#414 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

.
Last edited by sokkia on 14/03/2016 20:03, edited 1 time in total.
sokkia

#415 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

Plasman je tu problem :( ukoliko ti nije cilj orahovo drvo. U tom slućaju sadi se znatno gušće.
kory_galaktikos

#416 Re: Voćnjak

ma orah je bas skupa investicija, svaka cast ako si se odlucio za to... sadnice su skupe i moras kupit kod bas provjerenih rasadnika da ne bi cekao predugo prvi rod.. izazov je to po meni bas veliki i nije lako upustit se u to
huxley

#417 Re: Voćnjak

Post by huxley »

kory_galaktikos wrote:ma orah je bas skupa investicija, svaka cast ako si se odlucio za to... sadnice su skupe i moras kupit kod bas provjerenih rasadnika da ne bi cekao predugo prvi rod.. izazov je to po meni bas veliki i nije lako upustit se u to
Sta znaci skupo? Vidim po oglasima od 3 do 25 km, s tim da meni treba bar 150 kom. I koji su to rasadnici? Hvala svima na savjetima.
kory_galaktikos

#418 Re: Voćnjak

huxley wrote:
kory_galaktikos wrote:ma orah je bas skupa investicija, svaka cast ako si se odlucio za to... sadnice su skupe i moras kupit kod bas provjerenih rasadnika da ne bi cekao predugo prvi rod.. izazov je to po meni bas veliki i nije lako upustit se u to
Sta znaci skupo? Vidim po oglasima od 3 do 25 km, s tim da meni treba bar 150 kom. I koji su to rasadnici? Hvala svima na savjetima.
To skupo sam prvo mislio na sadnice, nisam se ja susretao sa orahom ali mislim da je oko 15-20 KM sadnica da ti prorodi za 2-3 godine. Ne znam odakle si koliko ti je udaljen Srebrenik ima tamo super rasadnik. Najbolje da se posavjetujes sa nekim ko je u tome ko to radi pa da znas na cemu si.
sokkia

#419 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

te sadnice od tri marke su "sijanac" tj. nisu kalemljeni i nikad ne znaš šta si posadio.
dok su kalemljeni preko 20 KM po komadu i nisam sigutan imaju li ih uopšte u Srebreniku, znam da imaju u Novom Sadu.
Idemedosumom

#420 Re: Voćnjak

Post by Idemedosumom »

Al to je opet bitno ako ga interesuje plod oraha, ali ako ga interesuje samo, recimo drvo, onda i ne mora biti kalem?
Proposition Joe

#421 Re: Orah

Post by Proposition Joe »

huxley wrote:Gledao sam malo po ovim poljoprivrednim forumima po regiji i sire, al kontam da je lokalna ekspertiza najbolja.

Elem, imam nekih 14,000 m2, od cega je oko 9,000 livada. Radi se o sjevernoj/sjevernoistocnoj Bosni. Za maline nemam vremena, i ljesnjaci su mi na granici, tako da je izbor pao na orahe. E sad, ima li neko iskustva, ili mozda adresu na koju bi se obratio, na koji razmak da ih sadim, koju sortu, i gdje da nabavim tu kolicinu (par stotina komada). Orah, iz mog malog iskustva sa par mladica na drugoj parceli, je dosta izdrzljiv, tako da ne znam ni da li bi ga trebalo nesto specijalno stititi.

Ja sam jesenas posadio 42 sadnice oraha, kalemljenih. Na jesen planiram jos 30ak posaditi. Priznajem da je izvjesna avantura ali polazem velike nade u tu oblast I u interesu je meni da nas ima sto vise u toj oblasti, pa sam iz tog razloga spreman pomoci. Da te ne bih obeshrabrio, tu pricu "da oko oraha nema posla" okaci macku o rep. Ima posla itekako, ako zelis da budes ozbiljan proizvodjac te zelis optimalan prinos ploda I ako ne zelis da ti plantaza propadne nakon 15ak godina radi neznanja, lijenosti ili lahkomislenosti.

Ja sam sadnice narucio iz Srbije, placao 22 KM po sadnici. Radi se o sorti Chandler, koja je izvjesna revolucija u svijetu u toj oblasti i nesta skroz novo na nasem podrucju. Nemam papire niti deklaraciju o autenticnosti sorte sto znaci da jeste izvjesni "macak u vreci" ali sam saznao po forumima iz Srbije da taj rasadnik preprodaje sadnice koje su kalemljene u Turskoj, koja je jedan od najvecih proizvodjaca oraha u Europi I da se vjerovatno radi o pravim Chandlerima.

Nisam siguran da li smijem reklamirati neke sajtove I fb stranice, za koje bi bilo dobro da ih iscitas i uputis sam sebe u tu oblast. Najbitnije je prethodno biti upucen, sto ja nisam bas bio, pa sam pravio neke greske ali me to nije pokolebalo.
huxley

#422 Re: Orah

Post by huxley »

Proposition Joe wrote:
huxley wrote:Gledao sam malo po ovim poljoprivrednim forumima po regiji i sire, al kontam da je lokalna ekspertiza najbolja.

Ja sam jesenas posadio 42 sadnice oraha, kalemljenih. Na jesen planiram jos 30ak posaditi. Priznajem da je izvjesna avantura ali polazem velike nade u tu oblast I u interesu je meni da nas ima sto vise u toj oblasti, pa sam iz tog razloga spreman pomoci. Da te ne bih obeshrabrio, tu pricu "da oko oraha nema posla" okaci macku o rep. Ima posla itekako, ako zelis da budes ozbiljan proizvodjac te zelis optimalan prinos ploda I ako ne zelis da ti plantaza propadne nakon 15ak godina radi neznanja, lijenosti ili lahkomislenosti.

Ja sam sadnice narucio iz Srbije, placao 22 KM po sadnici. Radi se o sorti Chandler, koja je izvjesna revolucija u svijetu u toj oblasti i nesta skroz novo na nasem podrucju. Nemam papire niti deklaraciju o autenticnosti sorte sto znaci da jeste izvjesni "macak u vreci" ali sam saznao po forumima iz Srbije da taj rasadnik preprodaje sadnice koje su kalemljene u Turskoj, koja je jedan od najvecih proizvodjaca oraha u Europi I da se vjerovatno radi o pravim Chandlerima.

Nisam siguran da li smijem reklamirati neke sajtove I fb stranice, za koje bi bilo dobro da ih iscitas i uputis sam sebe u tu oblast. Najbitnije je prethodno biti upucen, sto ja nisam bas bio, pa sam pravio neke greske ali me to nije pokolebalo.
Hvala ti, ovo je dosta konkretno. Pod tim da nema nekog specijalno posla oko oraha sam vise mislio u poredjenju sa nekim drugim sadnicama, tipa jabuka, visnja i sl, i ovo je iz mog vlastitog iskustva - orasi su se svi primili iz prve, bez previse brige oko njih, dok sam neke ostale sadnice morao i 2 puta presadjivati. Na koji razmak si ih sadio, i da li se kasnije moze iskoristiti stablo? U dilemi sam da li da isjecem i nekih 4-5 dunuma sume, pa posadim orahe, ili 'samo' na ovih 9 gdje je trenutno livada. Na piku je 25 KM (ima vise sorti), u Srebreniku, sto mi je blizu, nisam siguran da se isplati nabavljati iz Srbije po 22 (s tim da bih i ovdje dobio neki popust), ali ako ti nije problem, molim te posalji kontakt detalje (moze i na pp).

Iskreno, to bih uradio vise zbog djece, mozda cak i unucadi, nego zbog sebe, tako da mi i nije neka hica.
Proposition Joe

#423 Re: Voćnjak

Post by Proposition Joe »

Sada ti je svakako kasno, a i svakako se preporucuje jesenja sadnja koja je uvijek bolja, kaze struka. Do tada imas fino vremena da sve ispitas i isplaniras.

Kontakt ti necu jos proslijeđivati jer sam I ja jos u fazi provjere vjerodostojnosti rasadnika/prodavca od kojeg sam uzeo. Radi se o tom sa PIK-a, koji ima rasadnik u Krusevcu u Srbiji. Ako sam ja zavaljen da ne budes i ti.

Ja sam sadio 8X9 metara ali samo iz razloga jer se radi o Chandleru, jer on ide gusce, zato jer su stable manja tj. orezuju se. Ostale sorte se sade na puno vecem razmaku pa cak I do 15x15, jer su se mnogi uvjerili da onih "standardnih" 10x10 je premalo tj. dokaze se nakon 15ak godina.

U slucaju da iskrcis sumu radi sadnje, negdje sam procitao da nakon krcenja treba proci najmanje 2 godine pa da se u tu zemlju sadi. Tako da, ako I to mislis, racunaj na tom dijelu tek za dvije godine da sadis.
kory_galaktikos

#424 Re: Voćnjak

smijem ubaciti koju slikicu, onako reda radi kad vec pisemo a slika je slika :D

Image

Image

Image

Image

Image

Image
asker

#425 Re: Voćnjak

Post by asker »

kory_galaktikos wrote:smijem ubaciti koju slikicu, onako reda radi kad vec pisemo a slika je slika :D
Drug gdje je ovo? Makar koji je kanton :-D ?

Kao da je rano poceo behar. Kod mene su kruske viljamovke i julske ljepotice skoro izbeharale. Jabuke miruju jos uvijek kao i sljive i visnje/tresnje. Imam ukupno oko 80 stabala, 4 godine stare.

Jedna marelica koja se slucajno zadesila tu je probeharala ali od nje nikakve fajde nikad nije ni bilo.
Post Reply