Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Tiger 033

#401 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Tiger 033 »

xamp wrote:Vako, posto ima par ubleha da odmah razjasnim...

1) Inspekcija ti NIKAD nece uci u kucu osim ako ne radis od kuce... Cak ni u americi na sprovode zakon da privatna lica moraju imati licenciran OS

2) Nikakvi racuni i naljepcnice nisu potrebne, jer je moguce kupiti i licencirati windows preko neta i kad dodje inspekcija onda ce jednostavno ubaciti stick i provjeriti licencu... Cak ni kad imate racun nece ni gledati niti ce ih interesovati, jer isti taj racun ste mogli uzet od jarana iz druge firme. U firmi gdje ja radim je sve licencirano i programi vrijede i vise od 10000KM i nijedan kompjuter nema naljepnicu.
"Zbog skidanja sadržaja moguća zabrana pristupa internetu!"

New York, 15.03.2012., 08:45

Nakon prijave da korisnici skidaju piratski sadržaj, ISP-ovi će im poslati dva upozorenja, a ako nastave sa skidanjem mogu im čak zabraniti pristup internetu

Najveći pružatelji internetskih usluga (ISP) u SAD-u pripremaju se za provođenje novih mjera prema korisnicima koji skidaju piratski sadržaj, a koje bi mogle rezultirati time što će im smanjiti brzine pristupa internetu ili im čak na određeno vrijeme zabraniti pristup mreži.

O ovakvom načinu sudjelovanja operatera govori se već duže vrijeme – još od ljeta prošle godine, a to je sada na Association of American Publishers konferenciji potvrdio Cary Sherman, izvršni direktor organizacije Recording Industry Association of America (RIAA) koji je rekao da će pružatelji internetskih usluga u SAD-u početi s implementacijom ovih mjera do srpnja ove godine.

Dodao je i kako je ovo složen proces te će svaki ISP morati razviti vlastitu infrastrukturu kako bi 'automatizirao sustav' putem kojeg bi se uspostavila baza podataka za praćenje korisnika koji učestalo skidaju piratski sadržaj kako bi znali da li već imaju neka upozorenja ili kazne zbog skidanja piratskih filmova, glazbe ili programa – jer nakon trećeg upozorenja slijede kazne.

Na CNetu kažu da mnogi stručnjaci za autorska prava smatraju kako je upravo kontrola pružatelja internetskih usluga koji bi nadzirali korisnike najučinkovitiji način borbe protiv piratstva jer su oni u najboljoj poziciji za praćenjem korisnika.

Implementacijom ovog programa pružatelji internetskih usluga korisnicima koje netko prijavi za skidanje autorski zaštićenog sadržaja prvo bi poslali dvije 'edukacijske opomene', a ako oni nastave sa skidanjem takvog sadržaja, ISP-ovi bi od njih zatražili potvrdu o tome da su primili prva dva upozorenja te bi ih upozorili na moguće posljedice ako nastave s downloadom.

Posljedice mogu biti različite – od smanjenja brzine pristupa internetu pa sve do privremene zabrane pristupa internetu koja će biti na snazi sve dok korisnik ne potvrdi da više neće skidati piratski sadržaj.

S obzirom da će se stvoriti baza podataka korisnika koji skidaju piratski sadržaj, oni neće moći samo promijeniti ISP-a i tako nastaviti surfati internetom, već će vjerojatno prvo morati potvrditi da više neće skidati ilegalni sadržaj.

Bit će zanimljivo vidjeti kakve će biti reakcije na ovu Shermanovu najavu jer Amerikanci su već pod pritiskom javnosti (trenutno) odustali od ratifikacije SOPA i PIPA zakona, a sigurno je da neće biti sretni kada saznaju da će ih pružatelji internetskih usluga moći zabraniti pristup internetu te se postavlja pitanje tko će kontrolirati korisnike i potvrditi da je sadržaj koji oni skidaju ilegalan.
awekenings

#402 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by awekenings »

4m3l

#403 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by 4m3l »

187 wrote: Po kucama nece ici (barem ne za sada :)) ali ko zna slucajno se zateknu u kaficu, vide nekoga da drzi laptop na stolu pa kazu da malo pogledamo :shock:
Zatvoris ga i kaes ne radi jebiga sefe :D Izvadis utoku i kaes mu sta hos ba pasa?
:mrgreen: :mrgreen:

Jucer u tramvaju stojim na zadnjim vratima a pored mene neki stariji cigo ali omanji ovako ima neki poremecaj sa ocima i pjevusi nesto . Kod nove americke ulaze klinci i zezaju se "da hoce doci revizori" kae cigo " Pa sta ce ti oni da ih moram sa noge na nogu pa iz tramvaja pa da moram da se vracam tamo odakle sam dosao "aludirjuci na tvorza :-) A nema ga manji od tih klinaca ....

Da je meni znati sto sam ja ovo gore napisao

Oprostite malo sam pjan :)
Moze li ovo proci, da na jednu particiju instaliram linux a na drugu Xp.. i kad dodje ciko da provjeri ja mu samo pustim linux.. :D
atg51

#404 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atg51 »

Da Vam malo pomognem oko Linuxa i odabira:

Prvo vam predlazem da skontate sta i kako imate na stolu. U mojoj firmi imamo dvadesetak racunara i svi su celeroni (od 1.7 do 2.56) sa maximalno 512 MB RAM-a. Znaci kante. Ako ste u slicnoj situaciji kao ja, evo kako ja razmisljam trenutno:

Umjesto Canonicalovog Ubuntu-a, kao zaista najbolje distrubucije za siroke mase, predlazem da uzmete Mint. Zasto MINT!!!??? Pa kada instalirate UBUNTU i ako nemate pristup netu, sjebati cete se dok sebi sredite bilo kakvu audio i video reprodukciju (ne dolazi po defaultu, vec se mora naknadno skinuti). Ako imate pristup netu, ovo je relativno lagano za odraditi, da se ne prepadnete. MINT dolazi sa svim kodecima out of the box i sve radi cim ga instalirate.

Nazalost, dosta nas nema pristup netu sa svih racunara, pa bi ovo moglo biti problematicno.

Dalje, ako su vam racunari kao kod mene, ne skidate glavnu MINT distribuciju (koja se vrti na GNOME) vec "laganu" verziju (LXDE). LXDE okruzenje je pravo pravo pravo slicno windowsima, i naviknuti cete se na njega za 5 minuta.

Ovo vam je samo predlog, znaci ako su vam slabiji racunari preporucujem vam ganjati laganije distro-e, ako su vam noviji, onda naravno ganjate nesto najnovije sto linux zajednica nudi (GNOME, Unity, KDE).

Nadam se da sam vam bar malo pomogao oko odabira linuxa. Ako imate jos kakvih pitanja vezano za linux, slobodno pitajte.
atg51

#405 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atg51 »

awekenings wrote:....http://www.kingsoftstore.com/kingsoft-o ... eware.html...

Odlicno. Citao sam negdje nedavno recenziju i probao poslije toga, odlicno radi program.

Jel ovo chemu valja ???
Eborg

#406 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Eborg »

atg51 wrote:Da Vam malo pomognem oko Linuxa i odabira:

Prvo vam predlazem da skontate sta i kako imate na stolu. U mojoj firmi imamo dvadesetak racunara i svi su celeroni (od 1.7 do 2.56) sa maximalno 512 MB RAM-a. Znaci kante. Ako ste u slicnoj situaciji kao ja, evo kako ja razmisljam trenutno:

Umjesto Canonicalovog Ubuntu-a, kao zaista najbolje distrubucije za siroke mase, predlazem da uzmete Mint. Zasto MINT!!!??? Pa kada instalirate UBUNTU i ako nemate pristup netu, sjebati cete se dok sebi sredite bilo kakvu audio i video reprodukciju (ne dolazi po defaultu, vec se mora naknadno skinuti). Ako imate pristup netu, ovo je relativno lagano za odraditi, da se ne prepadnete. MINT dolazi sa svim kodecima out of the box i sve radi cim ga instalirate.

Nazalost, dosta nas nema pristup netu sa svih racunara, pa bi ovo moglo biti problematicno.

Dalje, ako su vam racunari kao kod mene, ne skidate glavnu MINT distribuciju (koja se vrti na GNOME) vec "laganu" verziju (LXDE). LXDE okruzenje je pravo pravo pravo slicno windowsima, i naviknuti cete se na njega za 5 minuta.

Ovo vam je samo predlog, znaci ako su vam slabiji racunari preporucujem vam ganjati laganije distro-e, ako su vam noviji, onda naravno ganjate nesto najnovije sto linux zajednica nudi (GNOME, Unity, KDE).

Nadam se da sam vam bar malo pomogao oko odabira linuxa. Ako imate jos kakvih pitanja vezano za linux, slobodno pitajte.
Znači Linux Mint LXDE je ono što trebam nabaviti?

Računari su relativno stariji, nemaju pristup netu i koriste se isključivo za kucanje teksta i printanje.
atg51

#407 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atg51 »

Ja ti to predlazem. Skini .iso file, prebaci image na cd i probaj. Linux se ne mora instalirati, ima "live" opciju gdje se sve pokrece sa CD-a bez ikakvog instaliranja. Ako ti odgovara, instaliraj ga sebi. Ako ne, trazis sebi drugi distro :-)
Eborg

#408 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Eborg »

Hvala! :thumbup: Već sam ga pristavio evo, vidjet ćemo kako će se pokazati, pogotovo ako liči na Windows što bi bilo fantastično. :) Ima li u sebi neki tekst-procesor što sličniji Wordu ili moram i za to ganjati neku zamjenu?
atg51

#409 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atg51 »

Eborg wrote:Hvala! :thumbup: Već sam ga pristavio evo, vidjet ćemo kako će se pokazati, pogotovo ako liči na Windows što bi bilo fantastično. :) Ima li u sebi neki tekst-procesor što sličniji Wordu ili moram i za to ganjati neku zamjenu?
Ako nisi zahtjevan korisnik, ne trebas vise nista skidati. Vecina distroa dolazi sa text editorom (laganiji distroi uglavnom koriste Abiword) i ostalim programima koje su potrebne za svakodnevnu upotrebu.

LXDE ti bas i nije toliko popularan medju linux zajednicom jer je relativno ruzan (dosta lici na xp) i nije bas previse flexibilan za neka dodatna podesavanja, ali ako nikada nisi radio na linux-u i ovo ti je prvi kontakt, mislim da ces se pravo brzo i lako snaci. Jos ako si navikao na xp izgled, mozda ti i nece biti toliko ruzan :-)
Eborg

#411 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Eborg »

atg51 wrote:
Eborg wrote:Hvala! :thumbup: Već sam ga pristavio evo, vidjet ćemo kako će se pokazati, pogotovo ako liči na Windows što bi bilo fantastično. :) Ima li u sebi neki tekst-procesor što sličniji Wordu ili moram i za to ganjati neku zamjenu?
Ako nisi zahtjevan korisnik, ne trebas vise nista skidati. Vecina distroa dolazi sa text editorom (laganiji distroi uglavnom koriste Abiword) i ostalim programima koje su potrebne za svakodnevnu upotrebu.

LXDE ti bas i nije toliko popularan medju linux zajednicom jer je relativno ruzan (dosta lici na xp) i nije bas previse flexibilan za neka dodatna podesavanja, ali ako nikada nisi radio na linux-u i ovo ti je prvi kontakt, mislim da ces se pravo brzo i lako snaci. Jos ako si navikao na xp izgled, mozda ti i nece biti toliko ruzan :-)
Meni je svejedno, promijenio sam haman pa sve Windowse od 3.1 pa do danas ali Linux mi je neistraženo područje.

Bitno mi je za korisnike tih računara, da ne bude previše drame oko toga. :)
atg51

#412 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atg51 »

a i ovo sto je dalajlama preporucio izgleda ok, licno ovaj distro nisam nikada probao ranije, ali ako je ubutnu based, trebao bi biti ok. :-)
seha_05

#413 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by seha_05 »

Mi kažemo kako su naši političari glupi, smotani a tek sad vidimo kako su nas nasamarili....

Prvo su izmislili fiskalne kase, koje nisu postigle apsolutno ništa... ko nije prije kucao sav promet ne kuca ni sad... raja od usta odvajala da kupi kasu za prodavnicu (u prosjeku 650 KM), al nije praktična ako radi sama, pa onda kupiš onu što se spoji na računar (od 850 KM do 2000 KM)... al čekaj ona ne može raditi bez programa pa zovneš lokalnog programera da ti instalira program (još 150-250 KM za male prodavnice)... a kad on istalira program ono neće da radi jer ti je računar star i spor (a on ustvari nije znao optimizirati svoj program da radi normalno)... al bez brige ima njegov drug koji prodaje računare pa ti on sredi nov računar (jer te ubjedi da na polovnom neće raditi) po povoljnoj cijeni (od 500 KM do 750 KM bez monitora)...

E kad si sve to iskeširao jer svi su tražili da se plaća avansno, i taman si mislio da će ova godina malo biti bolja... kad oni idu realizaciju drugog dijela svog plana a to je prodaja Windows licenci (oko 350 KM po računaru)... Odem ja u jedan lokalnu kompjutersku radnju i pitam njema što prodaješ ove od 350 KM (Windows 7 professional) kad može i Home Basic za manje para... Kaže on meni: "Taj Home Basic smiješ samo koristiti kod kuće tako meni rekli inspektori.." Ja naranvo izađem iz radnje i malo je falilo da sam sebi počnem šamare udarati od muke...

Odem ja kući i pokušam skontat neko normalnije riješenje... kao odoh ja na Ubuntu, OpenOffice sve super, sve će da radi kad otkrijem glavnu manu... NITI JEDAN DISTRIBUTER FISKALNIH KASA NEMA DRIVERE ZA LINUX NITI IH PLANIRA PRAVITI IKAD...

A da ne pričamo ni da ovi pod Windows u 30% slučajeva nerade dobro...

I tako vi sami procjenite koliko su naši političari glupi...
daors

#414 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by daors »

tataćusak wrote:
Haj pomozi i drugu na pp ako nađeš najbolju opciju :-D . I ja instalirao draftsight i isti klinac kao autocad (meni svakako treba samo 2d)
Ja sam instalirao ubuntu,libreofice i pomenuti draftsight. Treba mi još nešto da može otvarati corel doc. ADMINE HALALI NA OFFU raja u nevolji :lol:
http://inkscape.org/
Mad_Woman

#415 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Mad_Woman »

seha_05 wrote:Mi kažemo kako su naši političari glupi, smotani a tek sad vidimo kako su nas nasamarili....

Prvo su izmislili fiskalne kase, koje nisu postigle apsolutno ništa... ko nije prije kucao sav promet ne kuca ni sad... raja od usta odvajala da kupi kasu za prodavnicu (u prosjeku 650 KM), al nije praktična ako radi sama, pa onda kupiš onu što se spoji na računar (od 850 KM do 2000 KM)... al čekaj ona ne može raditi bez programa pa zovneš lokalnog programera da ti instalira program (još 150-250 KM za male prodavnice)... a kad on istalira program ono neće da radi jer ti je računar star i spor (a on ustvari nije znao optimizirati svoj program da radi normalno)... al bez brige ima njegov drug koji prodaje računare pa ti on sredi nov računar (jer te ubjedi da na polovnom neće raditi) po povoljnoj cijeni (od 500 KM do 750 KM bez monitora)...

E kad si sve to iskeširao jer svi su tražili da se plaća avansno, i taman si mislio da će ova godina malo biti bolja... kad oni idu realizaciju drugog dijela svog plana a to je prodaja Windows licenci (oko 350 KM po računaru)... Odem ja u jedan lokalnu kompjutersku radnju i pitam njema što prodaješ ove od 350 KM (Windows 7 professional) kad može i Home Basic za manje para... Kaže on meni: "Taj Home Basic smiješ samo koristiti kod kuće tako meni rekli inspektori.." Ja naranvo izađem iz radnje i malo je falilo da sam sebi počnem šamare udarati od muke...

Odem ja kući i pokušam skontat neko normalnije riješenje... kao odoh ja na Ubuntu, OpenOffice sve super, sve će da radi kad otkrijem glavnu manu... NITI JEDAN DISTRIBUTER FISKALNIH KASA NEMA DRIVERE ZA LINUX NITI IH PLANIRA PRAVITI IKAD...

Mislim da ce jedan od distributera uskoro imati rjesenje, odnosno moci ce prilagoditi Linux na fiskalne, javim cim budem 100% sigurna
dadoka84

#416 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dadoka84 »

Da li će raditi alati za kase pod ubuntu preko Wine. Meni ne treba posto je kasa obicna i rucno se unosi.
tataćusak

#417 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by tataćusak »

Mad_Woman wrote:
seha_05 wrote:Mi kažemo kako su naši političari glupi, smotani a tek sad vidimo kako su nas nasamarili....

Mislim da ce jedan od distributera uskoro imati rjesenje, odnosno moci ce prilagoditi Linux na fiskalne, javim cim budem 100% sigurna
:bih: :bih: :bih: :bih:
kojeime

#418 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

Eborg wrote:Interesuje me vrlo jednostavna stvar. Na racunarima se koristi iskljucivo Word, nista vise. Da li nabaviti licencu za Windows XP i raditi u OpenOfficeu ili je prelazak na Linux bezbolan proces za tako jednostavne stvari?
Nekoliko stranica ranije sam napisao svoje iskustvo, pa da ponovim:

"Jedno upozorenje. Ja sam radio jednoj osobi neke tabele u OpenOfficeu (u Writeru) na Linuxu, a ta osoba koristi Windows. Ta osoba je imala problem jer tabele su potpuno izgubile formatiranje kada su otvorene u MS Wordu. Kada sam te tabele "popravio" u OpenOfficeu za Windows, Word ih je otvorio bez problema. Takve stvari treba provjeriti, kompatibilnost Linuxa i Windowsa kada onaj ko obavlja posao i klijent koriste razlicite operativne sisteme iako sam softver "kaze" da je kompatibilan za razlicite OS-ove. Mozda je rjesenje Linux, a mozda i Windows ali sa besplatnim i Open source softverom."

Linux je bio Ubuntu 10.04. LTS
Bušman

#419 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

kojeime wrote: Nekoliko stranica ranije sam napisao svoje iskustvo, pa da ponovim:

"Jedno upozorenje. Ja sam radio jednoj osobi neke tabele u OpenOfficeu (u Writeru) na Linuxu, a ta osoba koristi Windows. Ta osoba je imala problem jer tabele su potpuno izgubile formatiranje kada su otvorene u MS Wordu. Kada sam te tabele "popravio" u OpenOfficeu za Windows, Word ih je otvorio bez problema. Takve stvari treba provjeriti, kompatibilnost Linuxa i Windowsa kada onaj ko obavlja posao i klijent koriste razlicite operativne sisteme iako sam softver "kaze" da je kompatibilan za razlicite OS-ove. Mozda je rjesenje Linux, a mozda i Windows ali sa besplatnim i Open source softverom."

Zato sto MS ne implementira svoj softver onako kako je specificirao. A lafo Office Open XML...

Dakle, nije problem do operativnog sistema niti do office aplikacije nego do toga kako je implementiran standard.
Last edited by Bušman on 15/03/2012 15:26, edited 1 time in total.
Bušman

#420 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

atg51 wrote:Da Vam malo pomognem oko Linuxa i odabira:

Ili napravis svoj distro image po zelji i kako tebi odgovara.
Bušman

#421 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

daors wrote:
tataćusak wrote:
Haj pomozi i drugu na pp ako nađeš najbolju opciju :-D . I ja instalirao draftsight i isti klinac kao autocad (meni svakako treba samo 2d)
Ja sam instalirao ubuntu,libreofice i pomenuti draftsight. Treba mi još nešto da može otvarati corel doc. ADMINE HALALI NA OFFU raja u nevolji :lol:
http://inkscape.org/
Ne postoji nesto sto je kompatibilno sa coreldraw formatom, a da je opensource. Inkscape ima limitiranu podrsku za CD verzija 7.
dadoka84

#422 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dadoka84 »

Linux mint je pravo jednostavan, izgled i lokacije odredjenih komandi veoma slicne windowsu tako da se veoma lagano snaci.
kojeime

#423 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

I jos jedna stvar. Umjesto Open Officea predazem Libre Office. U sustini isti program(i). Ljudi koji su sradili Open Office su ga napustili i razvili Libre Office. Razlog je bio taj sto je Oracle kada je preuzeo Open Office odlucio da nece vise davati podrsku. Tak oda se moze ocekivati ne da Open Office postene komercijalan program kao st oje neko vec napisao vec da potppnuo prestane razvoj, to jeste da vise ne bude novih vezija, ispravljanja bugova, itd.

Najnovija radna verzija Libre Office je 3.5.1 i izasao je upravo danas, Open Office je koliko znam 3.4.01 Beta datiran 11. Juli 2011. i to cini mi se dovoljno govori. Vise na: http://www.openoffice.org/news/
kojeime

#424 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by kojeime »

Bušman wrote:
kojeime wrote: Nekoliko stranica ranije sam napisao svoje iskustvo, pa da ponovim:

Zato sto MS ne implementira svoj softver onako kako je specificirao. A lafo Office Open XML...

Dakle, nije problem do operativnog sistema niti do office aplikacije nego do toga kako je implementiran standard.
OK. Nije bitan razlog, htio sam upozoriti da ljudi znaju da se moze javiti problem prije nego sto se zaista pojavi. Nekome j to nevazno, nekome je mozda vazno.
bakirj

#425 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

atg51 wrote:Ja ti to predlazem. Skini .iso file, prebaci image na cd i probaj. Linux se ne mora instalirati, ima "live" opciju gdje se sve pokrece sa CD-a bez ikakvog instaliranja. Ako ti odgovara, instaliraj ga sebi. Ako ne, trazis sebi drugi distro :-)
prije toga formatiraj drive jer ti imas u sistemu windows a mogu ti cd izvaditi i startovati win. pa eto belaja...
Post Reply