Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Dupli_skalp

#401 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

da, ja sam isto čuo priču da su stanovi na vrhu šopinga zapaljeni radi snajperista.
jedan_dobar_dan

#402 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jedan_dobar_dan »

Image

Uploaded with ImageShack.us

gori strojorad, snimano sa trga.
jedan_dobar_dan

#403 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

eyesburn wrote:da, ja sam isto čuo priču da su stanovi na vrhu šopinga zapaljeni radi snajperista.
tesko mi je vjerovati da je tu bilo snajperista abih.
bilo bi bez neke svrhe, jer snajper nije mogao zaustaviti niti usporiti djelovanje
vojske rs, pogotovo kada nije bilo ni pjesacke ni artiljerijske podrske.
a bilo je isuvise rizcno izaci gore, kada vec nemas logistiku.

mislim da su ovi to cisto preventivno.

mada, svasta je moguce ali sumnjam.
haubica_i_to_teshka

#404 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by haubica_i_to_teshka »

jedan_dobar_dan wrote:
eyesburn wrote:da, ja sam isto čuo priču da su stanovi na vrhu šopinga zapaljeni radi snajperista.
bilo bi bez neke svrhe, jer snajper nije mogao zaustaviti niti usporiti djelovanje

Iz ovog ugla ne mogu da ocijenim.

Da li je ovo zgrada u kojoj je stanovala “majka bilja” (koliko se sjecam XVII sprat) ?

@O’zone, da li znash ko je (osim brace pandurevic) bio ukljucen u akciju prebacivanja odredjenih ljudi sa muslimanskim dokumentima u slobodni dio grada i kako su se isti vracali nakon obavljenih zadataka ?
O'zone
Globalni moderator

#405 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

goshpar wrote:pratim temu od pocetka, dobro je prisjetiti se svega... imam i nekoliko pitanja:

bio sam u ratu sve vrijeme u sarajevu, borac sa prve linije (zlatiste-osmice-trebevic), cisto da se zna. mene interesuju malo konkretniji odgovori vezanu za situaciju na grbavici. nekako sam ja stekao utisak, nakon svih uzasnih prica sa grbavice, da je bosnjacima bilo prosto nemoguce prezivjeti. nesto kao bosnjacima u ostalim mjestima u bosni koja su cetnici zauzimali. al' evo, pokazalo se srecom da je mnogima od njih to uspjelo.

interesuje me da li su bosnjaci stradavali u odredjenim dijelovima grbavice gdje je recimo ordinirao batko, i koji su to dijelovi bili. ili je on obilazio kompletno to podrucje i ubijao ljude neselektivno. dalje, kada se govori o cetnicima koji su ubijali ljude, uglavnom se, ili gotovo jedino, spominje batko. sta je sa ostalima, nesto se ne sjecam da se spominju neka druga imena. i ko su uopste bili ti koji su ubijali. da li su to bili neki lokalni mocnici, tipa batko, ili je to radio kako je ko stigao, bilo koji vojnik, ili cak civil, ili su to bili neki od rukovodecih ljudi u policiji/vojsci/paravojsci.

i da li su svi vojno sposobni bosnjaci obavezno bili u radnim vodovima i na sta je to licilo. moraju doci u 8 ujutro na neko odredjeno mjesto i onda ih neko povede negdje gdje oni nesto rade. i onda se u 16 sati vrate kuci... ili su bili zatoceni u nekim prostorijama, gdje su ih tukli, maltretirali... i znaju li se imena i eventualno gdje su ti zlotvori danas...

i kako su uopste bosnjaci prezivljavali, sta su jeli, naprimjer. jesu li dobijali neku redovnu humanitarnu pomoc, kao i srbi. ili su dobijali mnogo manje. pa i u slobodnom dijelu grada se jedva prezivljavalo a ipak smo dobijali redovno humanitarnu, pa moglo se i dosta toga kupiti/trampiti...

eto, nekoliko pitanja, pa ko moze i kad moze neka odgovori, ako ne bude problem.

i jos nesto: neko je spominjao objekat na zlatistu. cetnici su zauzeli zlatiste nekad u junu, nisam siguran tacno koji datum, ali sigurno u junu, nikako u aprilu ili maju. taj objekat (hotel) mozda jeste izgorio nekad ranije usljed granatiranja, nesto se ne sjecam, ali mi smo drzali zlatiste do juna...

pozdrav svima
Sto se tiče ubistava tu je najistaknutiji bio Batko ja tu dodajem i Vinka koji je vodio odred smrti (ja znam za tri ubistva) i Alkeksićevog Papića koji se se ovdje pojavljuje na snimku od 0:52

Dosta premlačivanja i ubistava se događalo tokom noći, jedan stariji gospodin K. inače katolik je isprebijana u svom stanu u Splitskoj ulici a onda odveden ispod crvene zgrade u Beogradskoj ulici pušten prema kifli i onda upucan negdje na mjestu gdje je sad MZ Donji Kovačići ta ubistva su se dešavala iza 21:00 kad nikom nije padalo na pamet da izlazi vani da bi šta vidio a pošto je sva ulična rasvjete bila propucana još napočetku za vrijeme barikada nisi moga vidjeti ni na ulici. Isto tako je pretučen u gluho doba noći rahmetli komšija sa sprata ispod mene i sad odzvanjaju njegovi jauci i kad je uspio da pobjegne iz stana i počeo da trči uz haustor i doziva upomoć i lupa na vrata dozivao je mog oca po imenu a četnici su išli za njim i sasvim tiho ali siktajući mu govorili da začepi labrnju i da neuzbunjuje ljude. Niko nije izašao a i da jeste to bi mu bilo zadnje na taj način je stradalo troje srba što sam pouzdano znam, među njima jedna žena u Grbavičkoj u neboderu koja je kad je vidjela kako tuku nekog profesora koji joj je bio komšija samo pitala "pa zašto udarate starog čovjeka", slomljen joj je vrat to je ako se ne varam Papićevo djelo kao i jedna silovana starija gospođa u Beogradskoj ulici kojoj je nakon toga slomio ruku kao upozorenje šta će biti ako nekome kaže. Dosta je njih učestvovalo u tome ali samo jedan mali dio javno.

Svi radno sposobni ne srbi su bili obavezni u radnom vodu i da radilo se na principu da se ide ujutro u 7 ili 8 sati a vraća oko 4 ili 5 e sad kod mog oca je to bilo večinom slučaj jer je on bio u komunalnom i ako je nekad išao i u noćni rad kao recimo kad su bili na izgradnji bunkera u kući koja je na raskrsnici I.G.Kovačića i Miška Jovanovića a nekad se ostajalo i duže dok se posao ne završi. Ostali koji su radili na kopanju tranšeja i izgradnji bunkera i utvrda znali su i po više dana ne dolaziti kući pa onda doći oprat se pojesti nešto i otići ponovo. Drugo su bili zatvorenici sa Kule koji su radili i boravili u najsurovijim uslovima i bili su u pravom smislu potrošna roba njh se nije štedilo često su bili premlačivani kako na terenu tako i nazad u zatvoru.

što se tiče preživljavanja to je bila najbolja stvara ostanka na Grbavici jer nikad se nije deslio da nemaš šta da jedeš ili da nemaš da naložiš ako je zima, vode je bilo kao i struje i plina. Što se tiče humanitarne bila je obilna pisao sam na strani prije ako se nevaram da smo morali sa civarama ići po humanitarnu ili nekad u nedostatku istih po dva puta. humanitarna se inače dijelila u tadašnjem objektu MIS-a mjesto gjde je sad zgrada ukojoj se nalazi Raiffisen banka sa prednje strane odnosno platoa je bio istovar gdje je radni vod istovarao hranu iz kamiona a na zadnjem dijelu tamo od garaža je bila podjela, na jednim vratima za normalnu humanitarnu a na drugim za dječiju humanitranu.

Vezano za ovo u ambulanti na Grbavici na odjeu pedijatrije radile su dvije doktorice jedna srpkijna i jedna muslimanka doktorica M. interesantna stvar je bila da su se svi otimali da vode djecu kod muslimanke jer je bila stvarno stručnjak i nju su uvjek tražili ovdje mislim na srbe. E sad pošto smo mi kojih je bilo malo uvjek bili solidarni ona je meni sređivala da na osnovu svoje istorije bolesti dobijam dodatnu humanitarnu pomoć koja je išla inače za djecu tako sam ja imao nakih hapa, mlijeka u prahu, keksa slatkog (znao nekad dobijati po čitavu kantu) jednom je ako se nevaram bio i neki multivitaminski prah koji se razmučivao kao sok.

Pijaca na Grbavici je radila svako jutro i na njoj se moglo uzeti sve što poželiš nije bilo nikakvih ograničenja i cijene su bile normalne jer sve je dolazilo iz Srbije. Moj otac je 90' otišao u penziju tako da je nekad od 93' počeo da dobija i penziju na Grbavici (Da! Davali su penziju i muslimanima i hrvatima) penzija je prvo bila u nekim bonovima za koje kad dobiješ penziju si doslovice mogao uzeti dvije kutije šibica koje su tada koštale oko pola marke po komadu znači penzija je bila marka. Kasnije su došli oni srpski dinari koji su bili nešto zahvalniji ali ne baš tolika sreća mogla se ugrabiti kila krompira i luka recimo. Što se valuta tiče zakletva su bila DM $ i CHF ali je bilo rizično pokazivati novčanice veče od 20 DM jer te mogao progutati mrak.

Mi smo mimo toga još radili neku bašticu koja ruku na srce i nije bila tako mala ali je imala problem da je bila blizu prve linije tako da se često znalo desiti da dođeš i skontaš da luka,salate,paradajza,paprika više nema zatrebalo četnicima za ručak poslai nekog iz lokalnog radnog voda ili došli sami i pobrali.

Na kraju pade mi na pamet da je jedina razlika bila između nas mulimana i srba št su srbi znali dobijati i pakete koji su dijeljeni u zgradi opštine. T paketi su na sebi imali ogromni grb Kraljevine Saudijske Arabije palme mačeve i arapsko pismo u njima s se nalazili datule, ulje, mesne konzerve,mlijeko u prahu.. To je dopremano od zaplijenjenih kamiona koji su išli za opkoljeno Sarajevo pa je uslov da prođu bio da dio skrene za Grbavicu.

Često smo nalazili i municiju na čijem je dnu kalibar i datum bili pisani arapskim slovima večinom se radilo o municiji za teške mitraljeze i PAM-ove e sad odakle je to dolazilo nemam pojima.

Eto ako još šta intersuje pitaj pošto nisam siguran da ću biti blizu kompa do Ponedeljka strpi se za odgovor :wink:
riko-ga

#406 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Koshpa wrote:
Image
Ovdje su bili rovovi VRS.Ova mala kucica bez krova je vikendica od glumca Kravljace cinimi se.100 metara od ove slike prema svrakinu je bila linija ARBiH.Ove ostale slike su u ratu bile u rukama VRS i to naseljene kuce.Dakle lije su bile nize dole ka gradu.
O'zone
Globalni moderator

#407 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

haubica_i_to_teshka wrote:
jedan_dobar_dan wrote:

Iz ovog ugla ne mogu da ocijenim.

Da li je ovo zgrada u kojoj je stanovala “majka bilja” (koliko se sjecam XVII sprat) ?

@O’zone, da li znash ko je (osim brace pandurevic) bio ukljucen u akciju prebacivanja odredjenih ljudi sa muslimanskim dokumentima u slobodni dio grada i kako su se isti vracali nakon obavljenih zadataka ?
Iskreno ne znam ali po njihovim pričama prepostavljam da su u to bili uključeni takozvani specijalici Peđa,Miro i tri brata Nikola, pokojni Nenad i Boro Čomor znam da su često išli u akcije čak do Borka u takoj jednoj je Peđa i poginuo ondje negdje blizu Dimnjačara iznad benziske pumpe dok je Miro ranjen u ruku a Nikola teško ranjen u noge mislim da se nakon toga nikad više nije ni vratio aktivno vojsci jer je uvjek bio na štakama. Najmlađi Nenad zvani Gagi (bio je baš baby face) je poginuo na Trebeviću u nekoj akciji u koju ih je poslao Aco Pandurević inače do tada alfa i omega a od tada ime na listi za odstrjel čak je Grbavica bila ispisana grafitima nešto kao "Aco ubojico i Aco izdajniče" ako me pamćenje dobro služi. Priča je da je poslao svoje ljude do neke vikendice na Trebeviću dal svoje ili tuđe nisam siguran i da ih je tu 5-orica poginulo među njima i gore navedeni.

Kako su odlazili i vraćali se to stvarno ne znam te stvari nisam mogao nikako ni saznati a nije bilo pametno turati nos baš svugdje (i ako je moj zbog veličine bio na dosta mjesta gdje nije trebao biti :mrgreen: ) ali znam da je recimo ova grupica preko radio stanica i motorola bila u vezi sa vašom stranom tako su se recimo dogovarala prebacivanja civila koji bi platili ilzlazak sa Grbavice tako što bi njima predali ključeve od stana,novac i zlato a oni bi onda kontaktirali na drugu stranu da se ne puca jer u toliko i toliko sati prelazi taj i taj broj osoba. Tim istim linijama je radio i šverc pa htio to neko priznati ili ne gorivo,municija,cigarete,alkohol sve što se plačalo kešom je išlo. Kao sada ni tada kriminal nije imao međuentitetske linije razgraničenja
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#408 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

@O'zone:

Zaista ti još jednom moram kapu skinuti na tvojim iscrpnim i dokumentarističkim postovima. :thumbup: Ovo je jedna od rijetkih tema na SA-x forumu koje čitam bez daha. Imaš dara za pisanje, i ja bi na tvom mjestu zaista ozbiljno počeo razmišljati o knjizi. Čak se i ja uzdržavam da komentarišem tvoje postove, a imam običaj (šta ću jebi ga, ne mogu odoljeti).

Ono s čime si me definitvno razoružao je što pišeš apsolutno dokumentaristički sa svoje tačke gledišta u ta doba (stariji teenager, pretpostavljam). Nama sa ove strane je predstavljana apsolutno drugačija slika iz priča onih koji su se uspjeli prebaciti s Grbavice (što je, uostalom, i razumljivo)
Garincha

#409 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Garincha »

94. sa 8 godina sam krenuo u skolu u jedan stan na grbavici 2, u skolu su isla djeca od 1 do 4 razreda zajedno u jednoj sobi, i od 5 do 8 razreda u drugoj sobi... ucila se i pisala samo cirilica, a vjeronauka je bila obavezna, za 2 si morao znati "oce nas" i nacrtat krst :lol: ... u skoli sam u pocetku imao problema jer imam "balijsko ime" al me prezime izvlacilo, a najveci problem sam mogao napraviti kada sam na casu likovnog, bila je slobodna tema crtanja, nacrtao vojske sa dvije strane, i tenkove sa zastavama armije bih i cetnicke koji su gorili, k'o biva unisteni svi... sreca uciteljica je bila poznanica mojih roditelja i brzo je reagovala i sakrila crtez... i tako sam se razvijao na opkoljenoj Grbavici u mladog izdajnika srpskog naroda :skoljka:
Garincha

#410 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Garincha »

sto se tice Batka, taj je ubijao sve redom, ne tako rijetko i pravoslavce, ljudi su se spasavali samo ako su imali cime otkupiti svoj zivot...trenutak kada je upao u nas stan na grbavici i dan danas pamtim... to je jedini covjek kojeg bi sada bez razmisljanja i bez trunke savjesti ubio...

najgore je bilo pocetkom rata, ljudi su odvodjeni, ubijani, kuce su paljene, pljackano je sve redom, kasnijih godina se doselilo dosta ljudi iz raznih vukojebina, a nesrbi koji su prezivili taj pocetni period na Grbavici su naucili kako da se asimiliraju, kako da zive u tajnosti, imali su svi skoro lazna imena, pa i lazne podatke, ljudi su se znali i skrivati godinama da niko ni ne zna da postoje... barem u ovom dijelu u kojem sam ja proveo rat, i dan danas zivi su neki bosnjaci i hrvati koji su citav rat proveli u tom dijelu grbavice, ima ih dosta starijih od mene koji bi bolje objasnili neke stvari, jer ja sam ipak bio dijete... i jos jedna stvar, cesto su se mijenjale jedinice na grbavici, a u vojsci je bilo i dosta sarajevskih srba, koji su odrasli u ovom gradu, koji su voljeli ovaj grad, i koji su znali ne tako rijetko spasiti nekoga na grbavici...i koji su kada se reintegracija grbavice izvrsila ostali u svom gradu, iako im je prijeceno i govoreno da ce ih zaklati cim "balije predju most" ...
Last edited by Garincha on 17/03/2012 10:56, edited 1 time in total.
seldzuk

#411 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Još dvije sa druge teme:
Image
Šumarski fakultet, 1996.

Image
Ima li iko da je prešao preko Bristola, niko to ne spominje. Ja sam 25. novembra 1992.
Babo rahmetli je bio u radnom vodu. Babo se prije toga krio, nije nikako izlazio iz kuće, mama išla u kupovinu, a on nigdje osim malo po haustoru. Jedan komšija, nedavno penzionisan u JNA nije htio lično da ga prijavi, već ga nagovorio da izađe na radnu akciju čišćenja i spaljivanja smeća. On izašao, sutra ili prekosutra dobio poziv u radni vod. Radni vod je kupio četničke leševe sa stadiona poslije te akcije "11 plavih", samo što je on taj dan radio nešto drugo. Jedne noći nema ga nikako, umrli smo od straha. Mama nije spavala, čitavu noć učila. A on se vratio sutra ujutro oko 10-11. Kaže, nikad mu nije bilo bolje - bio na Jahorini u drvima, na čistom zraku.
Ne d'o mi Allah više nikad onakvog straha, kao na Grbavici tih pola godine.
Tetka nas je i prije formiranja linija zvala da izađemo, a mojima hem bilo nezgodno iz svoje kuće, hem su imali neko razmišljanje, ne znam odakle im, možda je još neko tako razmišljao: A šta ako mi odemo tamo, pa oni i tamo dođu.
Pošto smo živjeli u prizemlju, tvsa smo gledali smanjeno na minimum, tiho pričali od straha. Rodbina nam se začudila kad smo došli na našu stranu, što toliko tiho pričamo.
25. novembra 1992., bilo je kasno popodne, došao četnik, ne znam mu ime dok ne pitam mamu, mlađi nešta se pitao. Kaže, idete na razmjenu. Došao s onim malim autom što se pojavilo kod nas pred rat, ne mogu se ni njemu sjetiti imena. Mama gleda kako ćemo s onim, nećemo ništa moći ponijeti. A i babo i mama kontaju na drugoj obali glad, čak smo ponijeli i vreću krompira koja nam je ostala u Šopingu. Prevezao nas je iz dvije ture, babo i brat, mama i ja. Da bi prenio što više stvari, babo je ostavio brata sa jednim vojnikom, mama se od toga istraumirala.
Na kraju, kaže on babi, bilo je 10 intervencija sa one strane, samo je jedna uspjela(nije rekao koja).
Kako smo ostali živi, nije nam jasno, moji oboje radili u IZ, samo to niko nije prenio nekome kome nije trebalo. Prije rata smo bili dobri s komšijama, a mama ime i teoriju da nas je vjerovatno od nekog velikog belaja zaštitio jedan iz komšiluka - kapetan Dragan. Imala je teoriju da nam se nije ništa desilo zato što je majka rahmetli(nana) njemu spasila ruku kad je bio mali i zavukao je u razbijena vrata od lifta na prizemlju da bi mogao da ih otvori iznutra. Međutim, lift pošao, a on počeo vrištati. Majka rahmetli uzela sjekiricu, razbila staklo i izvukla mu ruku. Njegova mati je rekla majki da joj to nikad neće zaboravit.
Garincha

#412 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Garincha »

Grbavica je bila u toliko komplikovanoj situaciji, hiljade sudbina, hiljade prica se moze ispricati iz vremena okupacije, pa ni to nece biti dovoljno da opise samo dijelic onoga sto se desavalo... evo vam jedna da se nasmijete da ne bude sve tako tmurno...

cetnici koji su dolazili sa svih strana i orgijali grbavicom, 90% "radnog vremena" su bili pod gasom, i to se pjevalo do kasno u noc, pilo se, okretala su se krmad po parkovima izmedju zgrada, u garazama shopinga je ponekad, kada bi bilo neko primirje od dan dva, znala i da se organizuje "kulturna manifestacija" sa popularnim pjevaljkama...

jednom prilikom ti nadrogirani i pijani idioti su uzeli minobacacku granatu da se dobacuju s njom, ispala im je i eksplodirala, 5 ih je na licu mjesta poginulo, a dvojica su vraceni kuci u dijelovima... (ne mogu se sjetiti tacno iz kojeg grada, mislim da su bili iz nisa) :lol:
O'zone
Globalni moderator

#413 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Garincha wrote:Grbavica je bila u toliko komplikovanoj situaciji, hiljade sudbina, hiljade prica se moze ispricati iz vremena okupacije, pa ni to nece biti dovoljno da opise samo dijelic onoga sto se desavalo... evo vam jedna da se nasmijete da ne bude sve tako tmurno...

cetnici koji su dolazili sa svih strana i orgijali grbavicom, 90% "radnog vremena" su bili pod gasom, i to se pjevalo do kasno u noc, pilo se, okretala su se krmad po parkovima izmedju zgrada, u garazama shopinga je ponekad, kada bi bilo neko primirje od dan dva, znala i da se organizuje "kulturna manifestacija" sa popularnim pjevaljkama...

jednom prilikom ti nadrogirani i pijani idioti su uzeli minobacacku granatu da se dobacuju s njom, ispala im je i eksplodirala, 5 ih je na licu mjesta poginulo, a dvojica su vraceni kuci u dijelovima... (ne mogu se sjetiti tacno iz kojeg grada, mislim da su bili iz nisa) :lol:
Kako bolan za "Oče naš" da dobiješ samo dvicu. Ja za to kod vojvodine žene dobijao 5- i to zato što sam zajebo na kraju još dobio stojeće ovacije razreda i novo ime i prezime :mrgreen:

A tih smješnih pričica kolko hoš, Milan zvani Mekenzi tako jednom iz kurčenja hodao sa puškom dignutom u zrak na koju je bio postavljen tromblon i nešto dobacivao kolegama tad zapeo za nešto i pritisnuo okidač te ispalio tromblon vertikalno veće bježanije i više sudaranja dok su sve svi ugurali kroz jedna vrata nisam vidio u životu ali eto svi su preživjeli :mrgreen: kad je riječ o Mekenziju njega je neke 94 snajper pogodio u Radničkoj ulici od tada je čovjek konstantno nosio pancir nikad ga nije skidao ni dok spava ni dok je u Wc-u zajebavali ga da mu je srastao sa kožom a on govorio da mu to uopšte ne smeta isto tako je u sobi u kojoj je spavao imao pored kreveta minobacač 60 milimetara i svako jutro kad se probudi ispaljivao je granatu onako iz ležećeg položaja tamo negdje prema Borku sve dok jednom od detonacija i trzaja koje je proizvodio minobacač nije proletio kroz pod u podrum skupa sa krevetom.
O'zone
Globalni moderator

#414 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Ima i jedna smiješna priča o tome kako je mojoj majci eksplodirao pretis lonac al to budem nekad u Nedjelju ili Ponedjeljak :mrgreen:
Garincha

#415 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Garincha »

salim se, nije 2, imao sam sve petice :D , imam i djacku knjizicu negdje u "arhivi"...
Dupli_skalp

#416 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

jedan_dobar_dan wrote:

ono što sam ja svojim očima vidio jeste da šoping gori, bio je lijep i sunčan dan, popodne... eh sad, znamo li sigurno ko ga je zapalio? oni jer su mislili da su tu naši snajperi, ili naši koji su mislili da su tu njihovi snajperi? :)

p.s. od kojeg datuma su one slike što si stavila (ako se sjećaš)?
Dupli_skalp

#417 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

pitanje za @ozone-a, @garinchu i @seldzuka

kakav je sastav bio njihove vojske i policije za vrijeme koje ste vi proveli na grbavici? jeli bilo više došljaka ili lokalnih srba, ili je bilo pola-pola?

i kakav je bio odnos i razmišljanje lokalnih pripadnika njihove vojske, dakle sarajlija srba u VRS prema vama, prema razaranju sarajeva, prema ratu?

p.s. jel papić onaj idiot sa šeširom? šta je s njim, jel osuđivan?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#418 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

eyesburn wrote:i kakav je bio odnos i razmišljanje lokalnih pripadnika njihove vojske, dakle sarajlija srba u VRS prema vama, prema razaranju sarajeva, prema ratu?
Ovo je vjerojatno individualno. Oni koje ja znam , a došlo je do teme je otprilike ovako:
" U ratu nema neutralinih, pa je svatko sa svojima"
" Morali smo, nismo gađali civile"
" Kad sam posmatrao grad, sjećao sam se svakog trenutka i razmišljao ko je u njemu itd"
"Jedva sam čekao da odem u Kanadu i to sve zaboravim"

Tako su to, otprilike bivše Sarajlije
seldzuk

#419 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

eyesburn wrote:pitanje za @ozone-a, @garinchu i @seldzuka

kakav je sastav bio njihove vojske i policije za vrijeme koje ste vi proveli na grbavici? jeli bilo više došljaka ili lokalnih srba, ili je bilo pola-pola?

i kakav je bio odnos i razmišljanje lokalnih pripadnika njihove vojske, dakle sarajlija srba u VRS prema vama, prema razaranju sarajeva, prema ratu?

p.s. jel papić onaj idiot sa šeširom? šta je s njim, jel osuđivan?
Neke stvari će njih dvojica bolje objasniti, ja sam izašao, oni uopšte nisu izašli.
Sam sastav vojske ne znam uopšte, ali znam za one priče koji smo mi Bošnjaci pričali, da četnici imaju taktiku da zločine nikada ne čine na domaćem terenu. Tvoj komšija ubija nečijeg tuđeg komšiju, a tebi pošalju nekoga ko nije tvoj komšija.
U petak 3. aprila 1992. zadnji čas matematika. Nastavnica zaboravila dati zadaću pa govori nama trojici koji smo ostali u razredu da uradimo to i to, a da prenesemo onima koje vidimo. Od dva dječka Srbina, jedan(sin nekih koji su odnekud došli ne tako davno) laže da nema šta davati zadaću, da će početi rat. Dio puta prema kući nam je zajednički i on onom drugom, da ja čujem, meni iza leđa, pošto sam išao ispred, kaže: Prvo ćemo srušiti onu veliku džamiju(nije znao da se zove Begova). Govori onom drugom kojeg bi ja opisao kao dijete salonskih četnika(a mislim da su obojici očevi bili vojna lica), koji me prije nego što se zakuhalo zafrkavao članskom knjižicom iz Pravoslavne crkve govoreći mi: svi ćete vi ovo imat.
jedan_dobar_dan

#420 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

eyesburn wrote:
ono što sam ja svojim očima vidio jeste da šoping gori, bio je lijep i sunčan dan, popodne... eh sad, znamo li sigurno ko ga je zapalio? oni jer su mislili da su tu naši snajperi, ili naši koji su mislili da su tu njihovi snajperi? :)

p.s. od kojeg datuma su one slike što si stavila (ako se sjećaš)?
shoping je prije svega bio dobra osmatracnica.

slike su napravljenje 4-6 maj.1992.

imam jednu, ne mogu da je nadjem, snimala sam neki copor pasa,
okupili se na ulici, kad odjednom neka lada, stojadin, bijeli, i covjek nesto prica
na megafon. tacno se kroz granje vidi nadolazeci automobil.
taj dan je bio suncan,jako lijep dan.
cijeli maj 1992. je bio (klimatski) kao iz bajke.

elem, covjek govori na megafon, jedva ga razumijem, nesto u stilu, ne pucajte,
prijavite se ako imate oruzje i sl. na raskrsnici se okrenuo i otisao u pravcu grbavice
1. i kovacica.

bilo mi je to smjesno, a opet znam kako je opasno, najava pretresa i slicno,
kaze trazi oruzje, a ovamo svoj posao. mislim, svugdje u svim ratovima je to tako,
ali je drugacije kada licno dozivis.

i ne znam da li je iko to spominjao, ( i da li je samo bilo na grbavici?)
primjetila sam da su ljudi masovno skidali
tablice sa prezimenom (imenom) sa ulaznih vrata.
naravno da je bilo naivno, ali strah cini cuda.
vjesticanametli

#421 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by vjesticanametli »

skinuli smo i mi na mojmilu prezimena..........ja sam zivjela u onoj "pancirki" koju su bubali po noci a preko dana su znali ici u hiper po hljeb pa gledati i ulazili su i u haustore :-? sta je poslije bilo ne znam ja sam otisla iz SA u maju 92 i bila na ilidzi 4 dana u onom konvoju ali moj tata kaze da ga je jedan prijatelj iz sela iza zgrade (mi smo one kuce zvali selo :mrgreen: ) upozorio jednu vecer da ide iz zgrade jer ce je kao sutra navecer zapaliti i tako je i bilo
svjezi_ustipak

#422 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

O'zone wrote: znam da je recimo ova grupica preko radio stanica i motorola bila u vezi sa vašom stranom tako su se recimo dogovarala prebacivanja civila koji bi platili ilzlazak sa Grbavice...
hehehehe uhvacen si na djelu O'zone stari okupatoru :D :D

a ja te maloprije pitam ko su "nasi", "vasi", "njihovi" :D mi tebi sve da si ti nas a ti nama da su nasi njihovi (e jesam ovo zapetljao...)
vjesticanametli

#423 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by vjesticanametli »

pusti ga ba zapetljo se :lol: ja sam oplakala na onu pricu oce nas i krst i ono o crtezu :lol: nasi unistili vase :lol:
svjezi_ustipak

#424 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

vjesticanametli wrote:pusti ga ba zapetljo se :lol: ja sam oplakala na onu pricu oce nas i krst i ono o crtezu :lol: nasi unistili vase :lol:
imao Oce nas u skoli i vjeronauku kao i svako normalno dijete a u Ladi Nivi do Kasindola kad je starom isao u bolnicu nakon ranjavanja ucio Kulhuvallahu :D e mu vjeronauke :lol: daj da mu ocjenu ponistimo! :D :D
smurf

#425 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by smurf »

Cuj "daj da mu ocjenu ponistimo" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply