Koncept iz 97

Ljepotica iz 1947 6c 2500 cabrio
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Ne znam majke mi sta je nejasno u izrazavanju.Imas grad,imas autoput ili magistralu.Kad kazes prosjek,misli se na prosjek grada i autoputa.Zar ima prosjek gradske potrosnje?Valjda imas potrosnju u gradu i nema tu prosjeka,jer ima samo te potrosnje.Jedino ako jos neces dijeliti grad na dio gdje se vise trosi i dio gdje se manje trosipreludezalude wrote:motorola01 wrote:Moras se malo jasnije izrazavati kad kazes "prosjek". Prosjek mozebiti u gradu, moze biti na otvorenom i moze biti kombinovane voznje. Nema nikakve sanse da bude tako mala razlika u potrosnji izmedju gradske i otvorenog puta. Ako trosi po gradu 10 litara, na otvorenom (ne mislim na auto put jer tu trosi blizu gradske), na otvorenom putu ne smije preci 6 litara. Ako trosi vise onda je nesto neispravno na autu.preludezalude wrote: Ako trosi u gradu 10 litara,a na otvorenom 7 litara,onda je prosjecna potrosnja 8,5 litara.
A to sto kazem da ne bi trebalo ici iznad 7(prosjek) to mislim na ove druge dizele (c5,audi 4,mazda 6,insignia) koji sumnjam da trose 7 litara prosjeka,dok eto utvrdili smo da alfa trosi 8-8,5..Na to sam mislio...
edit:evo sad pogledao ovaj link od "zehe" i u prvom postu covjek kuka na potrosnju od 8,5l.Jbg ipak je to dizel i trebao bi ipak dosta manje trositi(barem nekih 1,5-2).
kakav si ti demagog. tebi je 7.5 il 8 litara voznje po gradu ok jer ti auto toliko trosi, da ti kojim slucajem trosi manje onda ti 7,5-8 litara ne bi bilo ok.adnandus wrote:![]()
![]()
A šta ocekujete da auto od 150ks trosi 3.5 litra kupis sebi VW Lupo (zar ne emko) pa se kofrcis sa potrosnjom,malo se stisnes al zato sega potrosnja a alfu gledajte jer razmisljanje o nekoj ekstra ekonomicnosti vozeci ovakva auta nije za svakoga. Onaj ko kupuje alfu ne razmislja o tome koliko ce mu na pumpi ostati para, bar ja nisam tako razmisljao kad sam je kupovao niti vecina ljudi koji voze alfu koje znam a znam ih dosta. Licno moja karavanka 1.9 sa 105ks trosi trenutno po gradu 7,5-8, otvorene cca 5, po mom misljenju vise nego ekonomicno.
A ako trazis ekonomicnost prije nego kupis alfu bolje je nemoj ni kupovati nije za tebe
Naravno da postoji izraz prosjek potrosnje po gradu ili prosjecna potrosnja kombinovane voznje. Znaci vozas se gradom 100-200-300... kilometara i onda ocitas prosjecnu potrosnju po gradu. To se zove prosjecna potrosnja po gradu.motorola01 wrote: Ne znam majke mi sta je nejasno u izrazavanju.Imas grad,imas autoput ili magistralu.Kad kazes prosjek,misli se na prosjek grada i autoputa.Zar ima prosjek gradske potrosnje?Valjda imas potrosnju u gradu i nema tu prosjeka,jer ima samo te potrosnje.Jedino ako jos neces dijeliti grad na dio gdje se vise trosi i dio gdje se manje trosi![]()
Valjda sami izraz prosjek govori da se misli na kombinovanu voznju,odnosno kombinaciju potrosnje grada i autoputa(magistrale)?!
A sad opet pici prica,ona suplja gdje se kaze gdje ces voziti AR sa 150KS i da ti ima potrosnju od 3,5L.Supljak zivi.Eto vam uporedite potrosnju audija cetvorke,citroena 5,mazde 6 i insignije.Sve dizeli sa slicnim brojem KS i primjeticete da je razlika u potrosnji od litre pa na manje u odnosu na AR.Zato nemojte tih nasih bosanskih supljaka,ti bi vozio ovo za male pare kad vam ne stoji prica sekunde..
Izgleda da ja spanski pricam.Ti to nazivas prosjekom(boldirano),ali licno za mene i mislim za vecinu ljudi je to samo potrosnja u gradu i nista vise.A prosjecna(kombinovana je puno bolji i pravilniji izraz,ali vecina se izrazava kao prosjecna potrosnja) potrosnja je ta kombinovana potrosnja grada i otvorene ceste(bilo to autoput ili magistrala).I koga god da pitas za prosjecnu potrosnju,svi ti odgovaraju kombinovanom potrosnjom odnosno oni sto ti pise na board kompjuteru.Vozim benzinca 1,6 i prosjecna(kombinovana potrosnja po board kompjuteru) je trenutno 7,9.Inace je od 7,5-7,7 ali sam imao odredjenih problema zimi i tada mi se digao prosjek na 8,-8,1.Kad sam sredio auto pocelo je i padati i past ce opet na 7,5-7,7 jer obicno sipam po 50KM svakih 5-7 dana.Za tih 50KM(dobijem otprilike 20 litara) predjem od 260-285 km,tako da ce prosjek(znaci kombinovane voznje jer jedino se na to moze odnositi prosjek) pasti.preludezalude wrote:Naravno da postoji izraz prosjek potrosnje po gradu ili prosjecna potrosnja kombinovane voznje. Znaci vozas se gradom 100-200-300... kilometara i onda ocitas prosjecnu potrosnju po gradu. To se zove prosjecna potrosnja po gradu.motorola01 wrote: Ne znam majke mi sta je nejasno u izrazavanju.Imas grad,imas autoput ili magistralu.Kad kazes prosjek,misli se na prosjek grada i autoputa.Zar ima prosjek gradske potrosnje?Valjda imas potrosnju u gradu i nema tu prosjeka,jer ima samo te potrosnje.Jedino ako jos neces dijeliti grad na dio gdje se vise trosi i dio gdje se manje trosi![]()
Valjda sami izraz prosjek govori da se misli na kombinovanu voznju,odnosno kombinaciju potrosnje grada i autoputa(magistrale)?!
A sad opet pici prica,ona suplja gdje se kaze gdje ces voziti AR sa 150KS i da ti ima potrosnju od 3,5L.Supljak zivi.Eto vam uporedite potrosnju audija cetvorke,citroena 5,mazde 6 i insignije.Sve dizeli sa slicnim brojem KS i primjeticete da je razlika u potrosnji od litre pa na manje u odnosu na AR.Zato nemojte tih nasih bosanskih supljaka,ti bi vozio ovo za male pare kad vam ne stoji prica sekunde..
I opet nisi jasan kad kazes prosjek po gradu i auto put. Auto put nije magistralni put.
Opet kazem da ko hoce da mu auto trosi malo po gradu nije za njega ni jedno auto iz ove klase.
upravu si kad kazes da auta s puno konja puno trose, i to je generalno dobar stav.preludezalude wrote:Emko, i alfa 159 sa 170ks i motorom 2.0 po gradu trosi 8 litara ekonomicne voznje, naravno. Nisam je ja testirao, ali ljudi kazu da se moze spustiti na 8 litara, ali naravno nije problem da ta potrosnja skoci i na 12-13. Ljudi, ne budite smijesni, auta sa puno konja ne mogu trositi malo pa cak ni ako je dizel. Mogao je neko reci za svog golfa dvicinu kako mu trosi malo, ali pobogu koliko konja sad auta imaju.Govorimo svo vrijeme o ekonomicnoj voznji. To sto se neki glupiraju i ludiraju po gradu pa se kasnije zale na visoku potrosnju... To je cijena gasiranja, kao i kod svakog auta bilo ono benzinac ili dizel.
Odgovor na ovo tvoje pitanje je jako tesko dati. Ako razmatras isto auto priblizno iste snage, onda dizel ce ti daleko manje trositi goriva, ali ces i dati vise para na kupovinu dizela. Sto se tice odrzavanja, odrzavanje dizela je skuplje ali...motorola01 wrote:
Sad tebe pitam da li bi ti presao sa benzinca koji je jeftiniji u odrzavanju i trosi do 8 litara na dizela koji je skuplji odrzavati,a trosi 8 i vise litara???
Meni svejedno da li ima 150KS ili 120KS,nisam trkac.Vozio bih sasvim normalno auto i ne zelim da sa normalnom voznjom placam isto i vise za gorivo i jos sebi natovarim problem odrzavanja s obzirom na kvalitet naseg goriva.Ako vec se uzima dizel,onda makar neka trosi manje od benzinca(sto bi i trebao),je li tako?
Nemam namjeru trošiti vrijeme u raspravi s tobom, ogranicen si, evo imas sagovornike pa nastavite i dalje spamati temu raspravom o potrošnji, pa ispucajte se necu Vam smetati.emko1234 wrote:kakav si ti demagog. tebi je 7.5 il 8 litara voznje po gradu ok jer ti auto toliko trosi, da ti kojim slucajem trosi manje onda ti 7,5-8 litara ne bi bilo ok.adnandus wrote:![]()
![]()
A šta ocekujete da auto od 150ks trosi 3.5 litra kupis sebi VW Lupo (zar ne emko) pa se kofrcis sa potrosnjom,malo se stisnes al zato sega potrosnja a alfu gledajte jer razmisljanje o nekoj ekstra ekonomicnosti vozeci ovakva auta nije za svakoga. Onaj ko kupuje alfu ne razmislja o tome koliko ce mu na pumpi ostati para, bar ja nisam tako razmisljao kad sam je kupovao niti vecina ljudi koji voze alfu koje znam a znam ih dosta. Licno moja karavanka 1.9 sa 105ks trosi trenutno po gradu 7,5-8, otvorene cca 5, po mom misljenju vise nego ekonomicno.
A ako trazis ekonomicnost prije nego kupis alfu bolje je nemoj ni kupovati nije za tebe
ima jos auta koji imaju 150 dizel konja i ne trose cenera po gradu, nit im se ljeti potrosnja penje preko 10 litara kosto napisa neki "ponosni" vlasnik na hrvatskom forumu.
i prica ako trazis ekonomicnost kad kupujes alfu je glupa. nije alfa ferari, alfa je marka koja je trebala da bude ulazna karta talijanske auto industrije u premium ligu. i kad jedan bmw sa 177ks i 2.0 dizelom moze trosit manje od 8 litara u gradu, nemoj mi pricat o alfi kojoj je ta potrosnja normalna.(namjerno sam uzeo bmw za primjer, da ne bi dosao u iskusenje da napises kako forsiram audija)
normalna je al kad bi se zajebavali.
motorola, ti si u principu upravu. al postoji vise nacina kojim vozis kroz grad. ne vozis dakle svaki dan na isti nacin. i sam prosjek gradske voznje se mjenja od nacina na koji vozis. iako, kad vozis laganije i navecer i ne saltas puno, to bi se vec moglo okarakterisat kao nacin na koji vozis kad si na otvorenoj cesti.
Hmmm, jako čudno ali i kod mene ista pojava da se nije šta pokvarilodrndalo wrote:Ljudi, meni moj auto potrosi sve sto mu naspem, pa bilo to 10, 20, 30, 50 litara...!![]()
![]()
![]()
Jel' to normalno ?