BHRT - javni servis, državna radio-televizija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
isx

#401 Re: BHT

Post by isx »

16:9 za 4:3 moze prilagoditi jedino crop-om, iliti zoom-om, da odsječe po par cm sa lijeve i desne strane po par cm slike. Ili da ga pusti u letterboxu sa crnim trakama gore i dolje, što je katastrofa.
cancel

#402 Re: BHT

Post by cancel »

Asamoah Gyan wrote:ma ja ne znam gdje ti živiš i šta ti gledaš ali moj kabl operater prilagodi 16:9 za 4:3 na ta 3 kanala. kvalitet odličan bez da sliku izduži, odnosno to je neprimjetno

pa to što ti ne vidiš izobličene ljude ili da ti fali 30% slike to je već tvoj problem, no ima nas koji to itekako primjetimo i NE ŽELIMO takvu sliku gledat!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#403 Re: BHT

Post by pici »

evooo gaaaa BHT HD :thumbup: :bih: :bih: :bih:

vid Brazil-Hrvatska...69 minuta 0-0 :mrgreen:
Asamoah Gyan

#404 Re: BHT

Post by Asamoah Gyan »

cancel wrote:
Asamoah Gyan wrote:ma ja ne znam gdje ti živiš i šta ti gledaš ali moj kabl operater prilagodi 16:9 za 4:3 na ta 3 kanala. kvalitet odličan bez da sliku izduži, odnosno to je neprimjetno

pa to što ti ne vidiš izobličene ljude ili da ti fali 30% slike to je već tvoj problem, no ima nas koji to itekako primjetimo i NE ŽELIMO takvu sliku gledat!
ma niđe veze haveru
cancel

#405 Re: BHT

Post by cancel »

Asamoah Gyan wrote:
cancel wrote:

ma niđe veze haveru
pa da nidje veze kad nemaš pojma kakve gluposti bubaš, daj si izguglaj 16:9 i 4:3 da se ne brukaš tu sa takvim "ja bi" željama
Pjanic15

#406 Re: BHT

Post by Pjanic15 »

Eto ga, zvanično 1280x720 i 16:9.

shalla

#407 Re: BHT

Post by shalla »

victom wrote: 2) HD signal će biti ustupljen svim kabel operaterima.
A kući će ti biti HD , ako imas HD tv i ako si nabavio blagovremeno HD paket , koji košta oko 5 KM više ( kod telemacha).
Imam Telemachov HD paket vec dugo vremena, jest dodatnih 8 KM ali kadgod gledam nesto na tim HD kanalima (sportklubovi, eurosportovi, fox-ovi, history...) halalim svaki fening :)

Sent from my HTC One
video

#408 Re: BHT

Post by video »

cancel wrote:kakvo prilagodjavanje za face i arenu kad ti kanali idu u 16:9 formatu?

tehnički najpravilnije je staviti letterbox i 99% je da će tako sutra i biti na bht-u. ono što brljave obn i rts osim što nije ispravno sa tehničke strane - ljudima sa 4:3 ekranima itekako stvara probleme (već spomenuti "izduženi ljudi). dakle, bht se mora odlučiti ili 4:3 letterbox ili widescreen signalizacija ako želi ići 16:9 (za što definitivno nije spreman) ... bilo kakvo drugo kemijanje je neispravno.
Kabl operaterima (Telemach, Logosoft i HS) kao i BHT-u ce biti isporucen HD (1080/50 omjera 16:9) signal a oni ce dalje prilagodjavati kako hoce.
video

#409 Re: BHT

Post by video »

pici wrote:evooo gaaaa BHT HD :thumbup: :bih: :bih: :bih:

vid Brazil-Hrvatska...69 minuta 0-0 :mrgreen:
Jel jos i snijeg pada :D
isx

#410 Re: BHT

Post by isx »

Pjanic15 wrote:Eto ga, zvanično 1280x720 i 16:9.

Ovo mi ne liči ni na 720p.
phillie

#411 Re: BHT

Post by phillie »

Ne znam jel od sugestije zbog sve ove zbrke, ali danas mi nesto BHT puno bolje izgleda od FTV-a (kvalitet slike-obicni kanali).
cancel

#412 Re: BHT

Post by cancel »

Pjanic15 wrote:Eto ga, zvanično 1280x720 i 16:9.

sviđa mi se promo :thumbup: (iako je ovo rađeno u SD-u, iz aviona se vidi)

i p.s. zar će stvarno ići u 1280 a ne 1920 ? :o
FaceOff

#413 Re: BHT

Post by FaceOff »

Radio-televizija Bosne i Hercegovine, ekskluzivni vlasnik je TV, internet i prava za emitiranje na mobilnim telefonima za teritorij Bosne i Hercegovine Svjetskog nogometnog prvenstva u nogometu FIFA WORLD CUP BRAZIL 2014, koje počinje sutra 12.06.2014. godine i traje do 13.07.2014. godine.

Od 12. 6. do 13. 7. samo u programima BHRT-a pratite prijenose i specijalne emisije posvećene Svjetskom prvenstvu u nogometu Brazil 2014. BHRT HD signal FIFA WORLD CUP 2014. prema kabl operaterima koji su u skladu sa uputstvima BHRT-a zvaršili potrebne pripreme.
Realizacija projekta Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu najznačajniji je poduhvat BHRT-a i u programskom i tehnološkom smislu, ne samo u ovoj godini. Historijski i debitanski nastup selekcije BiH na ovoj najvećoj nogometnoj globalnoj smotri dodatni je faktor koji nosi posebnu težinu. BHRT je uložio maksimalne napore kako bi građanima Bosne I Hercegovine, cijenjenim pretplatnicima, gledateljima, slušateljima i posjetiteljima web portal priuštio ovaj vrhunski ugođaj, iako je u ekstremno teškim uslovima, koji su uzrokovani finansijskim teškoćama.

BHT 1 će sve utakmice sa Svjetskog prvenstva emitirati u direktnim prijenosima, osim trećeg kola u grupnoj fazi natjecanja kada se one igraju u isto vrijeme. U tom će slučaju jedan susret biti emitiran u direktnom prijenosu a drugi u snimku, a oba će biti dostupna na portalu bhrt.ba.
U Brazilu je 10 članova ekipe BHRT-a, predvođeni šefom projekta Belminom Karamehmedovićem. TV komentatori će biti Igor Kristić, Zoran Šuko i Velid Spaho, a u ulozi stručnog gosta komentatora naći će se bivši kapiten reprezentacije BiH i jedan od naših najistaknutijih poznavatelja nogometne igre Muhamed Konjić. Za BH Radio 1 izvještavat će Adnan Ljubović i Salih Hadžijalić. Specijalne emisije posvećene SP u Brazilu I u program BH radio1.

komentatori11062014

Dvije ENG ekipe će slati posebne materijale iz Brazila, od kojih izdvajamo one koji će biti pripremani u Gvaruži, u kampu naše reprezentacije. Taj zadatak pripao je mladom novinaru Anelu Džankoviću, video novinaru Bojanu Hadžiabdiću i snimatelju Emiru Morini.

Što se tiče studijskog programa, koji će počinjati sat vremena prije prve utakmice dana, nositelji posla u Sarajevu bit će Sportski program BHT 1 i Redakcija savremenog programa, koje će predvoditi izvršni urednici Medina Šehić i Nihad Zečević.

sportska_redakcija11062014

Stručni gosti u prvoj grupnoj fazi takmičenja trebali bi biti nekad vrhunski svjetski igrači Mehmed Baždarević, Saša Papac, Predrag Pašić i Elvir Bolić, koji će pratiti i analizirati sve utakmice u jednom kolu, dok bi jedan od njih bio posebno posvećen pripremama i analizama utakmica reprezentacije BiH. Pored njih, kroz naš studio proći će i druga velika imena, ne samo bh. nogometa, nego i drugi sportisti, te gosti iz drugih društvenih oblasti poput glumaca, pjevača i sl… Osim sportskih priloga, u emisijama specijalnog programa govorit ćemo i o sociološkim i kultorološkim temama koje su na neki način vezane uz ovaj veliki događaj.

Voditeljske parove činit će:
marina_aleksandar11062014Aleksandar Babić i Marina Golubović
ognjen_neda11062014Ognjen Dujković i Neda Tadić
maja_slavisa11062014Slaviša Starčević i Maja Miralem
Poseban tretman imat će utakmice reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu. Osim tonskih priloga, prije utakmice ćemo se živo uključivati na stadion (unilateral) i sa posljednjim informacijama iz našeg tabora najaviti taj duel. Zabilježit ćemo i reakcije naših igrača i stručnog štaba s dva punkta na stadionu poslije susreta.

Podrazumijeva se, naše će kamere tada biti u gradovima i sredinama širom Bosne i Hercegovine, uz javljanja naših reportera.

Prema programskoj shemi 12.06. 2014. godine u 20:55 u programu BHT1 start specijalnog programa FIFA WORLD CUP 2014. , te u 21:50 prijenos utakmice BRAZIL-HRVATSKA.
BHRT je spreman da bez naknade u kablu, prema kabl operaterima koji su završili svoje tehničke obaveze pusti HD signal svog ekskluzivnog programa FIFA WORLD CUP 2014.

Blagovremeno BHRT je uputila svim kabl operaterima poziv da preuzmu HD signal SP u nogometu u Brazilu sa jasnim naznakama:

…Signal BHT1 HD je moguće preuzeti samo iz zgrade RTV Doma u Sarajevu, nakon što svaka od zainteresovanih strana u prostore Radiotelevizije Bosne i Hercegovine donese odgovarajuću opremu koja takvu vrstu signala može da zaprimi, enkodira i distribuira do odgovarujeće vlastite kablovske IPTV platforme. Tip konektora BNC. Tip signala HD-SDI. Lokacija preuzimanja signala 7. sprat RTV Doma.

Do sada se javilo ukupno četiri kabl operatera koji su završili sve pripreme oko preuzimanja HD signala BHRT-a Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Za sve dodatne informacije na raspolaganju su e-mail adrese:
[email protected], [email protected], [email protected]

Za sve građane koji nisu korisnici paketa kabl operatera, BHRT program FIFA WORLD CUP BRAZIL 2014. moći će također pratiti no ne i u HD rezoluciji.
BHRT je završila prvu fazu, vlastitim sredstvima, digitalizacije produkciono-tehničkog segmenta, za digitalizaciju emisione mreže u BiH nadležno je i u obavezi prema međunarodnom sporazumu resorno ministarstvo prometa i komunikacija. Ovo je vrlo važno napomenuti za sve građane koji signal primaju posredstvom antene kako ste naveli.

Takođe, BHRT je blagovremeno obavijestila bh javnost o FIFA pravilima javnog gledanja/praćenja SP u nogometu (obavijest i na portalu BHRT-a www.bhrt.ba)

Za dodatne informacije na raspolaganju e-mail:
[email protected] i [email protected]

BHRT je dala uputstva svima koji distribuiraju signal van teritorije BiH onemogućiti emitovanje ovog programskog sadržaja na programu BHRT-a, u vrijeme emitiranja sportskog programa SP u Brazilu, dalje da isti sportski program ne smije se preuzimati od regionalnih/svjetskih tv kuća radi emitiranja u Bosni i Hercegovini, jer to predstavlja neovlašteno emitiranje od strane emitera i kabel operatera čime se vrši povreda zaštićenih i ugovorenih prava, te prouzrokuje štetne posljedice za BHRT.
cancel

#414 Re: BHT

Post by cancel »

video wrote:Kabl operaterima (Telemach, Logosoft i HS) kao i BHT-u ce biti isporucen HD (1080/50 omjera 16:9) signal a oni ce dalje prilagodjavati kako hoce.
Govorimo o BHT SD i njegovom prikazivanju slike. Kabl operateri nemaju potrebe da diraju HD sliku koja dođe od BHT-a, ona će normalno ići u 16:9 HD i nemaju šta više kemijati sa njom, a nemaju potrebe ni SD sliku dirat kad će ona ići u 4:3. Dakle sve strane će biti zadovoljene.
video

#415 Re: BHT

Post by video »

cancel wrote:
video wrote:Kabl operaterima (Telemach, Logosoft i HS) kao i BHT-u ce biti isporucen HD (1080/50 omjera 16:9) signal a oni ce dalje prilagodjavati kako hoce.
Govorimo o BHT SD i njegovom prikazivanju slike. Kabl operateri nemaju potrebe da diraju HD sliku koja dođe od BHT-a, ona će normalno ići u 16:9 HD i nemaju šta više kemijatu sa njom, a nemaju potrebe ni SD sliku dirat kad će ona ići u 4:3. Dakle sve strane će biti zadovoljene.
Procitaj ovo moje pa onda ovo saopstenje prije tvog posta ;-)

Naravno da ce Kabl operateri cackati onako kako oni smatraju da treba (svi bi voljeli da ne rade ali ce raditi) zato sto nece svima MOCI ili HTJETI isporuciti HD signal pa ce onda ici, zavisno od paketa koji korisnik ima, il SD (720/50 promjera 16:9) il ko ima analognu kablovsku( ulaz na tuner) gledati ce analogiju a ako hoce, mogu i tu pustiti HD preko DVB-c tuner-a al ne lezi vraze ;-)

U svakom slucaju, umoran sam od svega ovoga i jedva cekam da ovo pocne ;-)
cancel

#416 Re: BHT

Post by cancel »

Jedino što bi, eventualno, po meni bilo logično je da od HD-a naprave SD verziju, dakle čistu 16:9 SD sliku za one koji ne mogu primiti HD (recimo iptv korisnici zbog ograničenog internet prometa ne mogu svi imati HD paket), ali pošto oni od te konverzije nemaju apsolutno nikakvu financijsku korist (a bilo bi blesavo da naplačuju takav kanal) - onda sumnjam da će upuštati u takvo što. Ovako od BHT1 dobiju "gotov proizvod" HD i SD i šibaj, bez zajebavanja i ičega. No vidjet ćemo sutra..
cancel

#417 Re: BHT

Post by cancel »

FaceOff wrote:BHRT je dala uputstva svima koji distribuiraju signal van teritorije BiH onemogućiti emitovanje ovog programskog sadržaja na programu BHRT-a, u vrijeme emitiranja sportskog programa SP u Brazilu, dalje da isti sportski program ne smije se preuzimati od regionalnih/svjetskih tv kuća radi emitiranja u Bosni i Hercegovini, jer to predstavlja neovlašteno emitiranje od strane emitera i kabel operatera čime se vrši povreda zaštićenih i ugovorenih prava, te prouzrokuje štetne posljedice za BHRT.
znači ništa o dogovoru o NE zamračivanju signala za vijeme SP :D

za one koji ne znaju, pokrenuta je bila inicijativa da se za vrijeme SP na prostoru bivše YU ne zamračuju nacionalni kanali za vrijeme utakmica, nju su potpisale HRT, RTS, SLO TV, RTCG i MK .. jedini koji to nije htio potpisati bio je BHT. izgleda da je sad i konačno dakle da je inicijativa propala na račun BHT :D
video

#418 Re: BHT

Post by video »

cancel wrote:Jedino što bi, eventualno, po meni bilo logično je da od HD-a naprave SD verziju, dakle čistu 16:9 SD sliku za one koji ne mogu primiti HD (recimo iptv korisnici zbog ograničenog internet prometa ne mogu svi imati HD paket), ali pošto oni od te konverzije nemaju apsolutno nikakvu financijsku korist (a bilo bi blesavo da naplačuju takav kanal) - onda sumnjam da će upuštati u takvo što. Ovako od BHT1 dobiju "gotov proizvod" HD i SD i šibaj, bez zajebavanja i ičega. Vidjet ćemo sutra..
Imaju, imaju i te kako !

BHT koji ima IPTV naplacuje dodatno HD paket ( u koji trenutno ulazi manje od 10 kanala) dodatne 4KM. Kod njih ne mogu svi korisnici dobijati HD signal jer im je losa infrastruktura ( jos se koriste bakarne parice, negdje postavljene i prije 35 pa i vise godina). Znam to jer sam i sam u toj gabuli odavno i ceka me sutra SD signal promjera 16:9 al kad se poredi prije i sada (mislim na BHT 1) razlika je ogromna tako da ni ovo nece biti lose :thumbup:
Telemach je svojim korisnicima "uvalio" HD resivere koji se, zavisno od paketa koji korisnik ima, dodatno naplaciju. Oni MOGU isporucivati HD/SD signal preko DVB-c tunera(ima ga sad svaki prijemnik tipa LCD/plazma), kao sto radi HS al ocito imaju svoju racunicu pa rade preko resivera.
Ono, najednostavnije je bilo rijesiti predajnike pa ici digitalno "vani" bez kabl operatera kao posrednici al je tu zaklazala DRZAVA BIH i poznati kocnicari u njoj ;-).
cancel

#419 Re: BHT

Post by cancel »

video wrote:BHT koji ima IPTV naplacuje dodatno HD paket ( u koji trenutno ulazi manje od 10 kanala) dodatne 4KM. Kod njih ne mogu svi korisnici dobijati HD signal jer im je losa infrastruktura ( jos se koriste bakarne parice, negdje postavljene i prije 35 pa i vise godina). Znam to jer sam i sam u toj gabuli odavno i ceka me sutra SD signal promjera 16:9 al kad se poredi prije i sada (mislim na BHT 1) razlika je ogromna tako da ni ovo nece biti lose :thumbup:
Ček, ček.. oni će tebi isporučiti 16:9 SD sliku i naplatiti pod HD i ti ćeš pristati na to? :shock: :?

Ovo je po meni pljačka. Ako ne mogu isporučiti HD sliku neka
a) ne isporučju onda nikakvu tom korisniku
b) naprave besplatnu SD 16:9 verziju svima u osnovni paket

Ovo još u životu nisam čuo da netko radi neku svoju "među sliku" između HD i SD i naplaćuje je pod HD paket. Ma kolika opet bila razlika između klasičnog BHT SD u 4:3, opet je pljačka. :? :shock:
video wrote:Ono, najednostavnije je bilo rijesiti predajnike pa ici digitalno "vani" bez kabl operatera kao posrednici al je tu zaklazala DRZAVA BIH i poznati kocnicari u njoj ;-).
Ovako ide u Hrvatskoj. Sa druge strane SVI DO JEDNOG kabel operatera u HR su odbili uvrštavanje HRT2 HD u svoju kabel/iptv/sat ponudu jer bi se desilo upravo ovo što se dešava u BiH - problem kako svim korisnicima omogučiti taj kanal u osnovnom paketu (a kao javna televizija morala bi biti u osnovnom paketu). Pošto je to tehnički nemoguće omogučiti (posebno onima na IPTV-u kojih je najviše) onda su svi odlučili ignorirati HRT2 HD i ako želiš gledati HD tekme preko HRT-a moraš priključiti zemaljsku antenu i gledaj (pokrivenost je 95% tako da su HD signalom gotovo svi pokriveni)
video

#420 Re: BHT

Post by video »

cancel wrote:
video wrote:BHT koji ima IPTV naplacuje dodatno HD paket ( u koji trenutno ulazi manje od 10 kanala) dodatne 4KM. Kod njih ne mogu svi korisnici dobijati HD signal jer im je losa infrastruktura ( jos se koriste bakarne parice, negdje postavljene i prije 35 pa i vise godina). Znam to jer sam i sam u toj gabuli odavno i ceka me sutra SD signal promjera 16:9 al kad se poredi prije i sada (mislim na BHT 1) razlika je ogromna tako da ni ovo nece biti lose :thumbup:
Ček, ček.. oni će tebi isporučiti 16:9 SD sliku i naplatiti pod HD i ti ćeš pristati na to? :shock: :?

Ovo je po meni pljačka. Ako ne mogu isporučiti HD sliku neka
a) ne isporučju onda nikakvu tom korisniku
b) naprave besplatnu SD 16:9 verziju svima u osnovni paket

Ovo još u životu nisam čuo da netko radi neku svoju "među sliku" između HD i SD i naplaćuje je pod HD paket. Ma kolika opet bila razlika između klasičnog BHT SD u 4:3, opet je pljačka. :? :shock:
Gdje si "skontao" da naplacuju SD signal :?
Kanali (negdje oko 170) ulaze u osnovni paket i svi su SD. Neki su dobijeni konverzijom analogija/SD, neki se primaju kao SD i takvi prosljedjuju dalje a neki o ovome je prica se konvertuju sa HD-a (jer se takvi primaju)u SD.
Kao sto napisah gore, BH telecom u IPTV platformi nudi i dodatni HD paket ( u koji trenutno ulazi manje od 10 kanala) koji se dodatno placa, na onu osnovnu ponudu, i to 4KM pa ce samim tim i ovaj novi BHT HD kanal uci u tu ponudu. Tako da ako hoces gledati SP U HD-u a preko BH telecoma MORAS kao prvo imati tehnicke mogucnosti za to a onda prijaviti se za taj dodatni HD paket i platiti 4KM. Dakle, nije dzabe ;-)
phillie

#421 Re: BHT

Post by phillie »

Mislim da nece, posto ce postojati dva kanala BHT1 i BHT1 HD. HD kanal ce biti u HD paketu i on ce se naplacivati. "obicni" BHT1 je u osnovnoj ponudi i on se nece naplacivati, ali su mu poboljsali sliku....
video

#422 Re: BHT

Post by video »

phillie wrote:Mislim da nece, posto ce postojati dva kanala BHT1 i BHT1 HD. HD kanal ce biti u HD paketu i on ce se naplacivati. "obicni" BHT1 je u osnovnoj ponudi i on se nece naplacivati, ali su mu poboljsali sliku....
Pa sta ja napisah, matereti :?

Cijela moja prica je ta da Kabl operateri DOBIJAJU BHT1 HD i naplacuju ga, zavisno o svojoj tarifi.
Dakle HD signal !!!

Naravno, kao sto sam negdje gore napomenuo, da ce BHT1, koji je sad u osnovnim ponudama biti puuuuno bolji jer ce se konvertovati sa HD-a u SD (dodje kao sa konj na magarca) gdje do sada nije bio slucaj (dnenici i emisije live su isle u SD-u dok se ostalo sve konvertovalo sa analogije u SD).
Last edited by video on 11/06/2014 20:46, edited 1 time in total.
recto-verso

#423 Re: BHT

Post by recto-verso »

Preko Telemacha krenula slika u HD-u
Super je, ovo je uzivanje !!!
MMM1977

#424 Re: Odg: BHT

Post by MMM1977 »

recto-verso wrote:Preko Telemacha krenula slika u HD-u
Super je, ovo je uzivanje !!!
Jesi skenirao ili.....
recto-verso