Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#401 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Felidae wrote:imam ptanje za mame koje su svojim bebacima uvele kasice....moj malac ima 4 mjeseca i jede skoro sve sto mu ponudim hvala bogu, to sam mu uvela kao dodatno, on i dalje ima svoj mlijecni obrok, pa me interesuje kad budem zamijenila jedan mlijecni obrok sa kasicom koliko te kasice je dovoljno da bi se on zasitio. od prilike koliko kasikica se moze smatrati obrokom?
moja je jela cijelu onu manju vocnu staklenku vrlo brzo, vec desetak dana nakon uvodjenja kasice.
Felidae

#402 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

ja svom pravim kasice, uglavnom voce i rizine pahuljice, mrkva i te gluposti...pa znaci ona mala teglica bi se mogla racunati kao jedan obrok? pokusala sam mu dati brokulu tu iz teglice i crkavala sam od smjeha gledajuci ga kakve grimase pravi, znaci brokula za sada - zdravo, moram pokusati ono mlado povrce koje je poslije 4 mjeseca, jer i nema nista drugo od povrca koje se smije davati sa navrsenih 4 mjeseca....kad mogu pokusati krompir?
duboka_misao

#403 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Felidae wrote:ja svom pravim kasice, uglavnom voce i rizine pahuljice, mrkva i te gluposti...pa znaci ona mala teglica bi se mogla racunati kao jedan obrok? pokusala sam mu dati brokulu tu iz teglice i crkavala sam od smjeha gledajuci ga kakve grimase pravi, znaci brokula za sada - zdravo, moram pokusati ono mlado povrce koje je poslije 4 mjeseca, jer i nema nista drugo od povrca koje se smije davati sa navrsenih 4 mjeseca....kad mogu pokusati krompir?

sa 4 mjeseca je jeo vocne kasice,od svih vrsta voca koje su bile za zgnjaviti u blender ili one gotove bebivitine male, to mu je bash bila mjera, staklenka obrok ,onda smo presli na dm babylove u kutiji kao cokolino, sa okusom banane i sl ,krompir dobro raskuhan sa mjekom ,supica od zvjezdica i mrkve,grasak sa mjekom i puterom , naravno griz sa raznim dodatcima, dok se sjetim sta jos :D tako smo mjesali svaki dan,jedan obrok vocni drugi slan treci mjeko
beautyfool

#404 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Image
Felidae

#405 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

e bas vam hvala!
sto se tice ove tabele koliko ja znam sad se pocetak pomjerio na 4 mjeseca, ali je odlicna za nastavak uvodjenja namirnica.
kako mu povrce uciniti zanimljivim? mislim i ja kad sam probala onu brokulu iz tegle nije mi bilo dobro...u sustini sve je bljutavo bez soli. kad mogu uvesti u spravljanje nekih stvari obicno mlijeko? znam da je to sad nesto moras cekati fol pravo dugo, zeznuto za probaviti, pa moze dijete biti alergicno, ma svasta.....mene mama vec u trecem mjesecu hranila sa plazmom i obicnim mlijekom razblazenim sa vodom. :D :D ali druga su tad vremena bila :-)
otherside

#406 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Felidae wrote:e bas vam hvala!
sto se tice ove tabele koliko ja znam sad se pocetak pomjerio na 4 mjeseca, ali je odlicna za nastavak uvodjenja namirnica.
kako mu povrce uciniti zanimljivim? mislim i ja kad sam probala onu brokulu iz tegle nije mi bilo dobro...u sustini sve je bljutavo bez soli. kad mogu uvesti u spravljanje nekih stvari obicno mlijeko? znam da je to sad nesto moras cekati fol pravo dugo, zeznuto za probaviti, pa moze dijete biti alergicno, ma svasta.....mene mama vec u trecem mjesecu hranila sa plazmom i obicnim mlijekom razblazenim sa vodom. :D :D ali druga su tad vremena bila :-)
možeš početi sa malo skuhanog krompira i mrkve, tome dodaj mlijeko (može adaptirano) i fino sve to izblendaj da bude kašica srednje gustine. popapaće za sekundu :D
vanad

#407 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Nemoj uvoditi so ni zacine prije prve godine zivota. Nema dijete razvijene bubrege da bi moglo da so preradi. Tebi se ta hrana cini bljutava ali bebica ne zna za drugaciju i njoj vjeruj nije. To sto nece sad brokulu ne znaci da je nece za jedno mjesec dana. Ti samo nudi...kasiku, dvije...neka pljune. Ono se tek navikava na ukuse. Beba treba da proba sto vise okusa ali prirodnih. Sto se tice mlijeka...iskljucivo adaptirano do godine, moje dijete ne podnosi mlijecne proizvode a ima godinu i pol...Ako vec bas hoces, daj kozije mlijeko, to je strukturom mnogo slicnije majcinom mlijeku. Po pravilu se pocinje sa bijelim punomasnim jogurtom oko osmog mjeseca. A tih prica sta su nama nase mame davale...Ja se trudim da dajem djetetu instinktivno...dojila sam godinu dana - imala je znaci mlijeko, zasto joj sad davat kravlje koje je za telad a ne za djecu...daji voce i povrce iz nasih basti, dosta zitarica - prije su se zitarice mnogo vise jele nego sad (pazi na gluten - taj tek od sestog mjeseca starosti) - kukurz, proso, raz, zob...samo pripazi kad uvodis neku novu stvar nemoj ih vise odjedamput jer ako se ti dijete ospe ili dobije proljev da znas od cega je. Ali ni to ne znaci da trebas da zaboravis na tu namirnicu. Ako recimo ne podnosi paradajz sa 8 mjeseci, sa godinu ga moze jesti bez problema. Bebama se probavni sustav postepeno razvija.
Felidae

#408 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

ma nisam imala namjeru uvoditi nikakve zacine, kamo srece da ni nama nisu, svi bi bili puno zdraviji da neznamo ni za so ni za secer, ali eto. uglavnom moram istrajati u tim bljutavim namirnicama, a meni zao kad vidim kakvu facu pravi :-)
safran

#409 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Ne paše mu brokula? Pa šta? Gdje piše da je mora jesti? Ja ni dan danas ne volim kuhani kupus - a malo šta ne volim. Moj beban je počeo klopati sa 4,5 mjeseca - taman krenule tikvice u bašti i cijelo ljeto su nam bile osnovna klopa - tikvica, mrkvica, baby rice i navali. On voli a organic 100%. Pored toga je išlo sezonsko voće. Nikad mu niti jednu teglicu niti sokić nisam kupila. S obzirom da je prošlo ljeto bilo strahovito toplo i on se strašno znojio mirne savjesti sam mu stavljala pomalo soli u hranu. Zanimljivo je još da krompir nije podnosio dok nije napunio 10 mjeseci.
Danas ima skoro 13 mjeseci i tamani sve živo - geršlu, grah, grašak, prasu, krompir, mrkvu, paradajz, papriku .... ma sve - osim karfiola. He, i još nešto ne voli - ćevape. Familija se digla da ga nahrani temeljem bosanske ishrane - kakva sam ja majka da mi dijete za godinu dana ćevap nije probalo. Znajući svog bebana pustim im na volju a on fino uze ćevapčić prstićima, gricne ga, prelomi na dva dijela i složi na sigurno mjesto, pa onda dođe po drugi, gricne ga, prelomi na dva dijela i složi pored ona prva dva i td. " A vidi ga što tamani .... mašala ...." itd. Dok su skontali šta radi on je finu vojsku naredao.
beautyfool

#410 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

safran ni moja nije podnosila krompir do 10 tog mjeseca pa eto ko uvodi dohranu nek obrati paznju na krompir.
sabanss

#411 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

Felidae wrote:ja svom pravim kasice, uglavnom voce i rizine pahuljice, mrkva i te gluposti...pa znaci ona mala teglica bi se mogla racunati kao jedan obrok? pokusala sam mu dati brokulu tu iz teglice i crkavala sam od smjeha gledajuci ga kakve grimase pravi, znaci brokula za sada - zdravo, moram pokusati ono mlado povrce koje je poslije 4 mjeseca, jer i nema nista drugo od povrca koje se smije davati sa navrsenih 4 mjeseca....kad mogu pokusati krompir?
Probaj skuhati brokulu, moji nisu htjeli nista od tih hapica iz teglica iako su istu hranu normalno jeli svjeze pripremljenu. Iako na flasicama pise brokula, ukus sigurno nije isti.
Felidae

#412 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

hahahah,sto se ismija za cevape. skontala sam da cu mu svjeze povrce pripremati, vjerovatno ce imati bolji ukus, jer meni i ona babana iz teglice nije banana :-) ja nisam ni jednu teglicu kupila, sestra i kuma me bukvalno zatrpale teglicama na dan kad je malisa napunio 4 mjeseca :-) :-) s time cu ga hraniti kad moramo ici negdje pa ne mogu svjeze pripremiti, jer nekako da mu dajem iz teglice a ja kuci sa njim sjedim...ma ne mogu, gdje ce mi dusa :-) :-)
jucer je probao zeljanicu :roll: bili kod moje mame, i ona bi naravno crkla da joj nisam dozvolila da mu da zeljanicu, pa ja da izbjegnem prepiranje i dvodnevno durenje, popustim. preznojila sam se pet puta dok je pojeo oni pet-sest zalogaja, i naravno havlja mali bosanceros pitu, jos je odvalio plakati kad je pojeo sve :-)
yellow cat

#413 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

Felidae wrote: jucer je probao zeljanicu :roll: bili kod moje mame, i ona bi naravno crkla da joj nisam dozvolila da mu da zeljanicu, pa ja da izbjegnem prepiranje i dvodnevno durenje, popustim.
znam da mu neće biti ništa, ali ja bih bila neumoljiva. Sve što se tiče djeteta, moja je zadnja.

Da malo osvježimo temu... moje dječak je sad prava dobrica :) Počeo je da leži u nosiljci, moraš ga doduše ljuljati sve vrijeme, ali leži.. bolje i to nego da ga nosim.. Kad mu dosadi, malo ga pronosam i vratim.. samo se nadam da će potrajati. Počeo je i gugutati i smijati se, sav je veseo, uvijek mi se kleberi. :-D
Jedino me brine što uvijek okreće glavu na desnu stranu pa mu je malkice glava kod uha udubljena, ja ga stavim na lijevi bok, i zagradim, a on počne plakati, jer ne može glavicu okretati.. kažu mi da će se to ispraviti kad on mogne kontrolirati glavicu.
wewa

#414 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

poenta je da mu je moglo biti nesto - ne dao Bog. moja prijateljica ima sina sa strasnom alergijom na jaje, a jaja se stavljaju u zeljanicu. zato, radije nek se rodbina ljuti a dijete ostane zdravo...
wewa

#415 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

yellow cat wrote:
Felidae wrote: jucer je probao zeljanicu :roll: bili kod moje mame, i ona bi naravno crkla da joj nisam dozvolila da mu da zeljanicu, pa ja da izbjegnem prepiranje i dvodnevno durenje, popustim.
znam da mu neće biti ništa, ali ja bih bila neumoljiva. Sve što se tiče djeteta, moja je zadnja.

Da malo osvježimo temu... moje dječak je sad prava dobrica :) Počeo je da leži u nosiljci, moraš ga doduše ljuljati sve vrijeme, ali leži.. bolje i to nego da ga nosim.. Kad mu dosadi, malo ga pronosam i vratim.. samo se nadam da će potrajati. Počeo je i gugutati i smijati se, sav je veseo, uvijek mi se kleberi. :-D
Jedino me brine što uvijek okreće glavu na desnu stranu pa mu je malkice glava kod uha udubljena, ja ga stavim na lijevi bok, i zagradim, a on počne plakati, jer ne može glavicu okretati.. kažu mi da će se to ispraviti kad on mogne kontrolirati glavicu.
kakva je lezaljka, jesu li mu ledja 100% ravna? ako nisu, moguce je da je ta neujednacenost vratnih misica i zbog lezaljke. probaj ga neko vrijeme drzati samo na ravnom, pa vidi ima li napretka. i masaza je dobra za stimuliranje misica ;)
otherside

#416 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

wewa wrote:poenta je da mu je moglo biti nesto - ne dao Bog. moja prijateljica ima sina sa strasnom alergijom na jaje, a jaja se stavljaju u zeljanicu. zato, radije nek se rodbina ljuti a dijete ostane zdravo...
slazem se.... vec sam jednom pisala, da sam radila po maminom i svekrvinom dijete bi mi jelo keks i kao salatu :D
ipak, mislim, da majka treba raditi prema svom instinktu i nekim generalnim uputama o ishrani dojenceta.
iako, moja mama, svekrva, tetke itd... smatraju da su ispravno postupale sa shopanjem svim i svacim, ne bih se slozila da smo mi izrasli u bas tako zdravu djecu kakvom nas oni vide.
wewa

#417 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

fora je sto svi donose sud o necijem zdravlju prema slici iz djetinjstva. ono, dijete mi odraslo na ajnpren supi i nista mu ne fali! a dijete u dobi od 40 god ima uzasan holesterol, zacetak alergije na polen, diskus herniju i migrene na svaku promjenu vremena.
niko ne kaze da je pravilna ishrana po preporukama pedijatara garant za buduce zdravlje, ali ako mozemo umanjiti rizik da dijete u buducnosti pati od raznoraznih tegoba, zasto ne. uostalom, to nam je i zadatak - ne odgaja se dijete samo dok je dojence vec za cijeli zivot ;-)
yellow cat

#418 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

wewa, sve vrijeme je i bio na ravnom, tj ležao je na krevetu, ovo zadnjih par dana leži u nosiljci kad je budan. To je, znači, od prije. sa zadnje strane, glava je ok, samo sa desne, iznad uha ima blago udubljenje. Vjerovatno zato što više leži na toj strani. Sad ga držim na lijevom boku, koprca se, hoće da mu je glava slobodna.

I da, na toj istoj strani mu je ćošak uha malo klempav, da mu stavljam one trakice na uši za djevojčice? Ima li smisla? Ja štogod pitam pedijatricu, ona meni kaže da se djetetova glava formira do druge godine i da ništa ne forsiram.
wewa

#419 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

yellow cat wrote:wewa, sve vrijeme je i bio na ravnom, tj ležao je na krevetu, ovo zadnjih par dana leži u nosiljci kad je budan. To je, znači, od prije. sa zadnje strane, glava je ok, samo sa desne, iznad uha ima blago udubljenje. Vjerovatno zato što više leži na toj strani. Sad ga držim na lijevom boku, koprca se, hoće da mu je glava slobodna.

I da, na toj istoj strani mu je ćošak uha malo klempav, da mu stavljam one trakice na uši za djevojčice? Ima li smisla? Ja štogod pitam pedijatricu, ona meni kaže da se djetetova glava formira do druge godine i da ništa ne forsiram.
a da to nije jos iz stomaka tako? zna se desiti da bebama pred kraj gestacije postane tijesno, pa uheko bude zguzvano :) ili je dijete jednostavno desnicar po opredjeljenju :D

jel ga uvijek stavljas da lezi na strani?

najvolim takve pedijatre, one sto te skinu s dnevnog reda, k'o da ti je to deseto dijete a ne prvo... beban je jos mali, sve se moze popraviti i promijeniti, nemoj da brines - a ako i dalje slucajno budes zabrinuta, probaj doci do fizijatra, oni su maheri za prepoznati eventualni problem ili dati savjet oko vjezbica kojima se sva odstupanja poprave :wink:
yellow cat

#420 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

i ovo za prehranu mudro zborite. Ispočetka se mučila s bolnim sisama, odričem se vlastite komocije da bi dijte dojila i davala mu najbolju moguću ishranu, i onda da mi dođe neko i uvali mu zeljanicu.. jao mu se.
Felide, nemoj me pogešno shvatiti, nisam ni ja za to da se dijete drži pod staklenim zvonom, ali što se tiče ishrane, tu sam malo osjetljiva.
yellow cat

#421 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

wewa wrote: a da to nije jos iz stomaka tako? zna se desiti da bebama pred kraj gestacije postane tijesno, pa uheko bude zguzvano :) ili je dijete jednostavno desnicar po opredjeljenju :D

jel ga uvijek stavljas da lezi na strani?

najvolim takve pedijatre, one sto te skinu s dnevnog reda, k'o da ti je to deseto dijete a ne prvo... beban je jos mali, sve se moze popraviti i promijeniti, nemoj da brines - a ako i dalje slucajno budes zabrinuta, probaj doci do fizijatra, oni su maheri za prepoznati eventualni problem ili dati savjet oko vjezbica kojima se sva odstupanja poprave :wink:
to sam primjetila možda već od njegovog 10og dana.. znači da je moguće da je i rođen, samo što je uvijek imao kapicu, pa nisam to primjetila a i bilo je manje, vjerovatno. Pokušavam ga staviti da leži na stomaku, ali vrišti..no kad je budan, pokušavam da bar par minuta ima tummy time.

Veliš desnica? :D Biće onda prvi u familiji. :D
spacebound

#422 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

@yc Ne sikiraj se zbog malo asimetrične glavice,tako je i moj.On je stano okretao glavu lijevo,baš se dobro primjetilo udubljenje,pedijatrica mi savjetovala da mu jedan dan glavicu okrećem na lijevu stranu pa onda 3 dana na desnu.Nije bilo šanse,ja ga okrenem,podbacim dekicu,stavim ispred njega igrečke ili nešto šareno da mu drži pažnju ali kakvi.On po svom pa po svom.Stalno se lijevo okreće.Ipak je sve došlo na svoje.Ta razlika je dosta manje uočljiva sada i kaže pedijatrica da će se izjednačiti :D .Dont worry,be happy :D
otherside

#423 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

eeee moja je isto imala nervni slom kad je stavim na stomak dok mi jedna pedijatrica ne rece da je stavljam na tibu za vrijeme mijenjanja pelena. i fakat upali...onako gologuza`se nije bunila :D gdje je kvaka ne znam ali probaj svakako :wink:
spacebound

#424 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

otherside wrote:eeee moja je isto imala nervni slom kad je stavim na stomak dok mi jedna pedijatrica ne rece da je stavljam na tibu za vrijeme mijenjanja pelena. i fakat upali...onako gologuza`se nije bunila :D gdje je kvaka ne znam ali probaj svakako :wink:
:D :D :D :lol: :lol: :lol:
yellow cat

#425 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

otherside, baš ću probati.. volim ovako kad svašta čujem.. :-D

spacebound, utješila si me :kiss:

Nego, ima li još nemajki kojima se želudac prevrće kad treba promijeniti usranu pelenu? Ja nisam nešto gadljiva, ali brate, nekad mi zlo dođe. Što moja mati kaže, tražili ste, gledajte. :D
Post Reply