Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
kv99

#401 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

karamazov wrote:Ajd bolan ne zavlaci se previse... sad ko sve laze...jeste laze Hag da nije bilo nikakve agresije....
Hag je donio presudu da nije bilo agresije bazirano na onim dokazima i svejdocima koje je sluzbeno mogao da razmatra. Pitanje zasto nisu uvazeni svi dokazi koje je imao a ne samo koje je mogao da razmatra zbog onog dogovora tuzilastva i smrdije o tajnosti dokumenata je druga stvar.
A zbog cega ti nemas neki DOKAZ za svoje tvrdnje ? Ja sam ovdje vec par puta pitao pa pitam evo sada i tebe : ako imas neki DOKAZ da je tu bio zlocin slobodno ga objavi ovdje ili ga predaj policiji pa na sud. Slobodno se javi kao SVJEDOK ako si bio tu pa da mozes da kazes sta je i kako bilo. Citajuci ove komentare tadasnjih i sadasnjih saveznika reklo bi se da je Armija imala vojnika ko i Kina i da je svaki imao naoruzanje bolje nego amerikanci. Armija je koristila sto je tada imala i u toj situaciji iznenadnog napada iza neprijateljske linije je koristeno hladno noruzanje . Ako smatras da je koristenje hladnog naoruzanja zlocin obrati se UN pa neka to napismeno zavedu.
-Svjedok koji je obavio istragu na zahtjev tzv hvo-a , vidio tijela i mjesto je rekao da nije bio zlocin.
- Nezavisni strucnjak za ljudska prava koji se smatra od svih strana kao realan i nepristrasan Tadeus Mazovjecki je isto tako rekao da nije zlocin.
-Zarobljeni pripadnici tzv hvo su isto tako rekli da nije bio zlocin.
Znaci dok se ne uvede u UN ili neki drugi pisani legalni dokument da je koristenje hladnog naoruzanja ratni zlocin i dok se ne zabrani vojnicima da sa sobom nose bajonete ili nozeve samo koristenje nije ratni zlocin. Kada se uvedu nova pravila i zakoni bice a do tada dadni barem neki DOKAZ a ne izjave tipa Riste Djoge i Smiljka Sagolja ili prestani da trolas temu.
sokkia

#402 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

@muflon, bez uvrede najpametnije ne javljaj se više,premalo znaš, previše te zaslijepila mržnja, previše te smiljko šagolj nafilovao i previše izmišljaš.sama tvoja konstatacija da se neko uvatio Ahmica ko pjan plota dovoljno govori o tebi.
nisam" jak na peru "ko neki al pokušat cu iz prve ruke baciti malo svjetla na neke događaje koji su spomenuti u ovoj diskusiji
1. hvo u Travniku je imao šanse kao reprezentacija BIH protiv Brazila, a ponašali se tako ko da su apsulutni gospodari i postavljali barikade kad i gdje su htjeli,zajebavali koga su htjeli i pljackali šta su htjeli (žrtava nisu imali zato što su bili svjesni toga i odma ga nabrali dok je zagustilo)
2.što se tice događaja u Bugojnu tu ima par pitanja-ko napada Vrbanju i kakav se tu zlocin dešava?gdje se hvo povlaci kad armija preuzima inicijativu u gradu?koliko je zarobljeno pripadnika hvo-a sa naoružanjem i onih koji su ga pobacali i rastavili u djelove i ko su nestali vojnici hvo-a.
3.roditelji mog saborca koji je bio maltene još djecak su stanovali u Bukovici iznad G Gore i u napadu hvo-a mati mu je bila višestruko silovana i potom ubijena ,jednom mi rece"da su je bar samo ubili".zar bi neko mogao ovoga momka osuditi za bilo što da je napravio u tim momentima.
ja ne opravdavam nikakav zlocin ali kažem da ne treba vaditi neka događanja iz konteksta i gledati jednostrano na njih.
4.postoje neoborivi dokazi da je u napadu na G Vakuf ucestvovala regularna vojska hrvatske,npr vinkovacka brigada.
svjezi_ustipak

#403 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

karamazov wrote:Ajd bolan ne zavlaci se previse... sad ko sve laze...jeste laze Hag da nije bilo nikakve agresije....
Hag nije ni presudjivao da li je bilo agresije ili ne vec da li je Srbija pocinila genocid na teritoriji BiH. Prvobitna tuzba sa agresijom Srbije je izmjenjena pocetkom 2000te i to je jedan od razloga zasto se Doyle povukao iz BiH tima u Hagu.

Za medjunarodni karakter sukoba u BiH mozes pogledati presude u Hagu Tadicu i Lasvanskoj grupi. Uprvoj se govori o napadu Jugoslavije na BiH u drugom o napadu Hrvatske na BiH.

Ne ide tebe pravo i zakoni a najvise te ne idu obrazovanje i logika. To cesto demonstriras.
quick_nick

#404 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

kv99 wrote:
Hag je donio presudu da nije bilo agresije bazirano na onim dokazima i svejdocima koje je sluzbeno mogao da razmatra. Pitanje zasto nisu uvazeni svi dokazi koje je imao a ne samo koje je mogao da razmatra zbog onog dogovora tuzilastva i smrdije o tajnosti dokumenata je druga stvar.
A zbog cega ti nemas neki DOKAZ za svoje tvrdnje ? Ja sam ovdje vec par puta pitao pa pitam evo sada i tebe : ako imas neki DOKAZ da je tu bio zlocin slobodno ga objavi ovdje ili ga predaj policiji pa na sud. Slobodno se javi kao SVJEDOK ako si bio tu pa da mozes da kazes sta je i kako bilo. Citajuci ove komentare tadasnjih i sadasnjih saveznika reklo bi se da je Armija imala vojnika ko i Kina i da je svaki imao naoruzanje bolje nego amerikanci. Armija je koristila sto je tada imala i u toj situaciji iznenadnog napada iza neprijateljske linije je koristeno hladno noruzanje . Ako smatras da je koristenje hladnog naoruzanja zlocin obrati se UN pa neka to napismeno zavedu.
-Svjedok koji je obavio istragu na zahtjev tzv hvo-a , vidio tijela i mjesto je rekao da nije bio zlocin.
- Nezavisni strucnjak za ljudska prava koji se smatra od svih strana kao realan i nepristrasan Tadeus Mazovjecki je isto tako rekao da nije zlocin.
-Zarobljeni pripadnici tzv hvo su isto tako rekli da nije bio zlocin.
Znaci dok se ne uvede u UN ili neki drugi pisani legalni dokument da je koristenje hladnog naoruzanja ratni zlocin i dok se ne zabrani vojnicima da sa sobom nose bajonete ili nozeve samo koristenje nije ratni zlocin. Kada se uvedu nova pravila i zakoni bice a do tada dadni barem neki DOKAZ a ne izjave tipa Riste Djoge i Smiljka Sagolja ili prestani da trolas temu.
Koji si ti "pličak" kad je iskaz zarobljenika bio relevantan? I kome je taj zarobljenik rekao da nije bilo zlocina? Armiji? :mrgreen:

Takodjer kao sto je Avaz pravio cirkus od onog zarobljenog lika iz Osijeka šta može zarobljenik reci pa sve ono sto zelis da cujes a da on ostane živ? :lol:

I prestani da cirkusas sa nazivom "tzv.HVO" jer je bio legalna vojna formacija.

Nadji jedan dokaz da je ijedna cijela brigada HV-a sudjelovala na G.Vakufu?? Posto trollas ovdje o sili koja je tamo napadala ispade kao da su minimalno 4 kompletne gardijske brigade ucestvovale. :mrgreen:

Stjepan Kljuic izvadjeno iz konteksta ......."Deliću. U ovoj zemlji ima mnogo obavještajaca i svi ovi strani
novinari itd. sve su to špijuni, i sve se informacije znaju. Zna se da
je mnogo vojske iz Sarajeva izašlo prema Vitezu. A nije išlo na Foču"

IZETBEGOVIĆ: Ovo što si rekao mogao si reći u jednoj rečenici.
Možemo li mi zaustaviti ofanzivu do 18? Pazi, traje nam dva sata
sastanak bez potrebe, Mislim da se može jedino dati saopštenje
takvo da se kaže – ako vi ne obustavite napade na Mostar i na
Gornji Vakuf. Na G. vakuf opasno napadaju hoće da ga uzmu.
Skrvili su da ga uzmu. Znam zašto. Nema smisla Srednja Bosna
ako G. Vakuf ne drže. Ako ne obustavite te napade, ne možemo
obustaviti napade ni mi u Centralnoj Bosni. Nema ni tamo mira.
Ako te napade obustavite, ako pustite Mostar on umire od gladi.
Već 21 dan svaki konvoj zaustavljaju, vratili su i bolnicu koja je
bila došla dole. Ako nastavite tim putem, mi ćemo nastaviti akciju
u centralnoj Bosni i tu nema druge. Prema tome izvolite obustavite
tu akciju na G. Vakuf i na Mostar pa će biti mira i u centralnoj Bosni.
................
KLJUIĆ: A našoj armiji je stalo do toga. Zato ne idemo u Foču
nego u Vitez. Nismo ni mi djeca.

ŠiBER:....Ja vam kažem da Armija BiH- ima snage da Busovaču,
Vitez i dio Novog Travnika kojeg sad drži HVO pod apsolutnom
komandom Bobanovaca Hercegovaca, osim Kiseljaka gdje je
UNPROFOR i gdje se ne smije ništa raditi, ima snage i sad i sredstava
da bi to za 48 sati ušla u ta mjesta. Ali, odraz Mostara? ŠTA
ĆE SE DESITI SA LIJEVOM OBALOM?... (izvadjeno iz konteksta)

Bas kao sto sam i napisao prijasnjim postovima :mrgreen: :lol:
Last edited by quick_nick on 09/01/2012 10:35, edited 1 time in total.
svjezi_ustipak

#405 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

Granice Banovine Hrvatske iz Kraljevine Jugoslavije koje je Tudjman sebi postavio kao jedan od ciljeva u BiH:

Image

U Pečuju 5.oktobra 1992 cetnicka delegacija predvodjena Mladicem se sastala sa delegacijom HZ HB koju je predvodio Slobodan Praljak. Hrvati su bili jasni da zele uspostaviti granice Banovine Hrvatske iz 1939. Dnevnik je pokazan u toku sudjenja vodjama HZ HB.

"The prosecution quoted Mladic’s entry from a meeting with the delegations from Croatia and Herceg Bosna in Pecs on 5 October 1992. ‘The goal is the Banovina of 1939; if not, we’ll continue the war’, Praljak said at the meeting. ‘The agreement between Tudjman and Izetbegovic does not contain anything – it is formal and has been made at the insistence of the Americans,’ he added.At the same meeting, Praljak said that ‘the Muslims do not have any ammunition and we are not going to give them any’. ‘The war will end through an agreement between Croats and Serbs’, Praljak added. ‘We shall not permit anything to pass for the Muslims,’ Stojic is quoted as saying. In his diary, Mladic says an agreement was reached with the Croats to cease fire and to repair the hydroelectric power plant in Jajce. Colonel Tolimir ‘reported that the Croats by the lake (Jajce) are advocating the idea that we fire on the Muslims together’.

The prosecution contends that the entries indicate the Croatian leadership had ambitions to restore the state within borders of the Croatian Banovina as it was in 1939, that they pursued the two track policy vis-à-vis the Muslims and cooperated with the Serbs against the BH Army. The fact that the Bosnian Croats worked with the Bosnian Serb army, which by October 1992 had already perpetrated large-scale crimes, shows that the Bosnian Croat leaders were prepared to commit crimes to establish Herceg Bosna, the prosecution contends.

Srednja Bosna, 1993

Image

uradjeno Google Earth-om

Image

opis situacije na terenu sa vojnog aspekta:

Image

grb jedinice Dzokeri koja je izvrsila pokolj u selu Ahmici.

Image

Komandant operativnog producja HVO je osudjen na 9 godina (Tihomir Blaskic), komandant Viteske brigade je osudjen na sest godina (Mario Cerkez), komandant jedinice Dzokeri je osudjen na 18 godina (Vladimir Santic), jedan od pripadnika Dzokera (Drago Jospiovic) dobio je deset godina za ucesce u masakru nad mjestanima Ahmica.
Last edited by svjezi_ustipak on 09/01/2012 11:25, edited 3 times in total.
svjezi_ustipak

#406 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

quick_nick wrote: Nadji jedan dokaz da je ijedna cijela brigada HV-a sudjelovala na G.Vakufu?? Posto trollas ovdje o sili koja je tamo napadala ispade kao da je minimalno 4 kompletne gardijske brigade ucestvovale. :mrgreen:
Transkripti predsjednika Republike Hrvatske.

Franjo Tudjman: "Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se obrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)"

Janko Bobetko:""Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (…) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (…)"

btw, sud u Hagu je dokazao medjunarodni karakter sukoba u Centralnoj Bosni. Malo procitaj presude Kordicu i kako HV nije ucestvovala u napadu na BiH.
quick_nick

#407 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

svjezi_ustipak wrote:
quick_nick wrote: Nadji jedan dokaz da je ijedna cijela brigada HV-a sudjelovala na G.Vakufu?? Posto trollas ovdje o sili koja je tamo napadala ispade kao da je minimalno 4 kompletne gardijske brigade ucestvovale. :mrgreen:

Franjo Tudjman: "Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se obrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)"

Janko Bobetko:""Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (…) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (…)"

btw, sud u Hagu je dokazao medjunarodni karakter sukoba u Centralnoj Bosni. Malo procitaj presude Kordicu i kako HV nije ucestvovala u napadu na BiH.
A koliko je bilo "mujahedina" u BiH jel bilo 2000? CIA je procijenila da je bilo 5000 i jesu li oni izvrsili agresiju na BiH? 8-)
svjezi_ustipak

#408 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

quick_nick wrote:
svjezi_ustipak wrote:

A koliko je bilo "mujahedina" u BiH jel bilo 2000? CIA je procijenila da je bilo 5000 i jesu li oni izvrsili agresiju na BiH? 8-)
mogu li vidjeti tu procjenu CIA?

mudzahedina je bilo izmedju 700 i 2000. Pojavili su se isto kao i vas Argentinac, dobrovoljci koji su dosli da se bore za svoje ideje. Jesu li Nijemci iz HOS-a sto su pratili Kraljevicev lijes tokom sahrane izvrsili agresiju na BiH?
cindrlimindrli

#409 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

quick_nick wrote:A koliko je bilo "mujahedina" u BiH jel bilo 2000? CIA je procijenila da je bilo 5000 i jesu li oni izvrsili agresiju na BiH?
Prvo je bilo kako HV nije ucestvovala u napadima na Gornji Vakuf, pa kad ti momak izbaci dokaz u vidu transkripta
sastanka u banskim dvorima, ti se po obicaju napravis budala i jeftinim forama spinujes diskusiju.
Gdje je taj izvjestaj CIA-e u kojem se kaze da je u BiH bilo 5000 mudjahedina?
Da me se pogresno ne shvati, nisam bio protiv njihovog dolaska. Kako ste se ponasali, da se mene pitalo i da sam
ih mogao dovesti, pustio bih jedno dva milioncica da udje u BiH, pa se onda `ebte sa njima.
ivanica b

#410 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ivanica b »

quick_nick wrote:imao je. steta sto ne znas vise o PVO sistemima i sta je HVO sve zarobio i dobio iz Cro.

ginuli su i britanski, pakistanski, francuski i americki vojnici u BiH pa niko ne obiljezava njihove godisnjice. neke od rijetkih godisnjica koje se obiljezavaju su pogibija diplomata na Igmanu i pogibija diplomata kod Fojnice. ovi Italijani su bili vojnici, ne diplomate i uglavnom se pogibije vojnika ne obiljezavaju po ovoj zemlji.

provodjena je istraga vise puta.

diskreditujes se ne poznavajuci materiju o kojoj pokusavas raspravljati.
Ja sam vidio slijedece PVO sisteme , 1.trocijevac, 1 dvocijevac, 1 cetverocijevac koji kasnije rastavljen u 2 dvocijevca :) I svi su djelovali svuda samo ne po avionima :) Hallo vidit svojim ocima i rekla-kazala nije isto :D
Jos smo imali 1 browing i 1 bofors eto nabrojah ti vise od 60% naseg naoruzanja :)[/quote]
nemoj bolan bilo je vise, buseljanski i poljanski trocjevac, ravljanski cetverocjevac onaj na kuli ite sto si naqbrojao, inace vidim da si bio u busovaci devedesetih
quick_nick

#411 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

cindrlimindrli wrote:
quick_nick wrote:A koliko je bilo "mujahedina" u BiH jel bilo 2000? CIA je procijenila da je bilo 5000 i jesu li oni izvrsili agresiju na BiH?
Prvo je bilo kako HV nije ucestvovala u napadima na Gornji Vakuf, pa kad ti momak izbaci dokaz u vidu transkripta
sastanka u banskim dvorima, ti se po obicaju napravis budala i jeftinim forama spinujes diskusiju.
Da me se pogresno ne shvati, nisam bio protiv njihovog dolaska. Kako ste se ponasali, da se mene pitalo i da sam
ih mogao dovesti, pustio bih jedno dva milioncica da udje u BiH, pa se onda `ebte sa njima.
"Praktično, svoje prve baze su uspostavili u planinskim selima u okolici Travnika, Zenice, Bugojna, Tešnja i drugih mjesta u srednjoj Bosni. Tek postupno, kako su jačali u toku rata u BiH, oni su se spuštali u gradove, tako da su tek negdje u aprilu 1993. godine, nakon što su oružano protjerali jedinice Hrvatskog vijeća obrane, preuzeli jedan objekat u Zenici i u njemu postavili svoju glavnu komandu.”

Jedno od najkontroverznijih i nikada do kraja odgovorenih pitanja o dobrovoljcima i islamskim misionarima koji su se tokom tri i pol godine rata borili na strani Armije BiH tiče se njihovoga broja. I dok se strane procjene razliku od izvora do izvora, domaće sugeriraju da ih je bilo oko 3.000. Tačan broj je teško utvrditi iz više razloga, no glavni je vrlo jednostavan, kaže Esad Hećimović: "

"Međutim, u kontekstu događaja koji su se u svijetu i u Bosni i Hercegovini odigrali od 1996. naovamo, spornima se uglavom smatra oko 1.500 državljanstava datih mudžahedinima afro-azijskog porijekla. Oni su postali građani Bosne i Hercegovine po tada važećem zakonu koji je omogućavao svim pripadnicima Oružanih snaga Republike BiH, uz preporuku, da dobiju državljanstvo, dluka bošnjačkog čelništva da mudžahedinima dozvoli ostanak u Bosni pokazala se lošom, iako su argumenti za njeno donošenje razumljivi, kaže Evan F. Kohlmann."

"Što se tiĉe broja mudţahedina u BiH tijekom rata, procjene se kreću od 2.000 do 6.000 ljudi , s time da je posljedni zapovjednik odreda El Mudţahedin , Abu Al Maali,procjenio da je u BiH bilo 5.000 do 6.000 pravih mujahedina
Zanimljivo je da većinastranih islamistiĉkih boraca nije imalo pojma gdje se uopće nalazi BiH, te koliko muslimana unjoj živi.
Nismo mogli shvatiti gdje je Bosna: je li u Americi ili na juţnoj polutki ili u Aziji?
(...) Kad smo saznali da je to dio Jugoslavije (...), i dalje nismo imali pojma koliko je tamo muslimana niti kako i kada je tamo dospio islam
Tako je o Bosni govorio prvi mujahedinski emir u BiH, Abu Abdel Aziz, međutim,kako onda objasniti toliko veliki angažman islamistiĉkih boraca u jednoj zemlji o ko joj praktiĉki nisu ništa znali?
Tražiti objašnjenje u nekakvim humanitarnim pobudama, kao što se moţe ĉuti i danas u bošnjaĉkoj javnosti, zvuĉi pomalo neozbiljno, s obzirom na silno zlo koje je uĉinjeno s njihove strane. Iako je stradanje Muslimana bilo
svakako jedan od motivirajućih razloga dolaska tih ljudi u BiH, to objašnjava samo jedan dio cjelokupne slike. Pravi razlozi dolaska su zapravo dvije temeljne zadaće: prva je jihad a druga je dawa, što znaĉi poduĉavanje pravog islama...."

"U jednom od povjerljivih dokumenata jedne od najmoćnijih zapadnih obavještajnih Agencija današnjice, ekskluzivno objavljujemo što je CIA doznala o "potencijalno" opasnim islamistima u BiH u izvješću iz 2005. godine koje smo dobili u posjed. Objavljujemo ga prevedenog, u cjelosti:

Prema neslužbenim procjenama na području BiH krajem 1995. god. je boravilo oko 2.500 - 3.000 mudžahedina, tj. stranih državljana arapskog podrijetla, koji su bili raspoređeni po postrojbama A BiH. Među istima nalazilo se i oko 15-20 pripadnika terorističke skupine Gamma'at allslamiyah (GIA) i to uglavnom na širem području Zenice, gdje su uglavnom locirani kampovi većine mudžahedina....(izvadjeno iz konteksta)..."
quick_nick

#412 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

ivanica b wrote:
quick_nick wrote:imao je. steta sto ne znas vise o PVO sistemima i sta je HVO sve zarobio i dobio iz Cro.

ginuli su i britanski, pakistanski, francuski i americki vojnici u BiH pa niko ne obiljezava njihove godisnjice. neke od rijetkih godisnjica koje se obiljezavaju su pogibija diplomata na Igmanu i pogibija diplomata kod Fojnice. ovi Italijani su bili vojnici, ne diplomate i uglavnom se pogibije vojnika ne obiljezavaju po ovoj zemlji.

provodjena je istraga vise puta.

diskreditujes se ne poznavajuci materiju o kojoj pokusavas raspravljati.
Ja sam vidio slijedece PVO sisteme , 1.trocijevac, 1 dvocijevac, 1 cetverocijevac koji kasnije rastavljen u 2 dvocijevca :) I svi su djelovali svuda samo ne po avionima :) Hallo vidit svojim ocima i rekla-kazala nije isto :D
Jos smo imali 1 browing i 1 bofors eto nabrojah ti vise od 60% naseg naoruzanja :)
nemoj bolan bilo je vise, buseljanski i poljanski trocjevac, ravljanski cetverocjevac onaj na kuli ite sto si naqbrojao, inace vidim da si bio u busovaci devedesetih[/quote]

Nije bilo 2 cetverocijevca jer od jednog su napravljena 2 dvocijevca bio je samo onaj jedan "mehicin" i ubrojao sam poljanski trocijevac. Za vrijeme napada na Prosje nije bilo trocijevaca i cetverocijevaca jer su bili premjesteni na "Strane" tako da si nam dodao malo vise PVO-a ;)
svjezi_ustipak

#413 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

quick_nick wrote:
cindrlimindrli wrote:
"Praktično, svoje prve baze su uspostavili u planinskim selima u okolici Travnika, Zenice, Bugojna, Tešnja i drugih mjesta u srednjoj Bosni. Tek postupno, kako su jačali u toku rata u BiH, oni su se spuštali u gradove, tako da su tek negdje u aprilu 1993. godine, nakon što su oružano protjerali jedinice Hrvatskog vijeća obrane, preuzeli jedan objekat u Zenici i u njemu postavili svoju glavnu komandu.”

Jedno od najkontroverznijih i nikada do kraja odgovorenih pitanja o dobrovoljcima i islamskim misionarima koji su se tokom tri i pol godine rata borili na strani Armije BiH tiče se njihovoga broja. I dok se strane procjene razliku od izvora do izvora, domaće sugeriraju da ih je bilo oko 3.000. Tačan broj je teško utvrditi iz više razloga, no glavni je vrlo jednostavan, kaže Esad Hećimović: "

"Međutim, u kontekstu događaja koji su se u svijetu i u Bosni i Hercegovini odigrali od 1996. naovamo, spornima se uglavom smatra oko 1.500 državljanstava datih mudžahedinima afro-azijskog porijekla. Oni su postali građani Bosne i Hercegovine po tada važećem zakonu koji je omogućavao svim pripadnicima Oružanih snaga Republike BiH, uz preporuku, da dobiju državljanstvo, dluka bošnjačkog čelništva da mudžahedinima dozvoli ostanak u Bosni pokazala se lošom, iako su argumenti za njeno donošenje razumljivi, kaže Evan F. Kohlmann."

"Što se tiĉe broja mudţahedina u BiH tijekom rata, procjene se kreću od 2.000 do 6.000 ljudi , s time da je posljedni zapovjednik odreda El Mudţahedin , Abu Al Maali,procjenio da je u BiH bilo 5.000 do 6.000 pravih mujahedina
Zanimljivo je da većinastranih islamistiĉkih boraca nije imalo pojma gdje se uopće nalazi BiH, te koliko muslimana unjoj živi.
Nismo mogli shvatiti gdje je Bosna: je li u Americi ili na juţnoj polutki ili u Aziji?
(...) Kad smo saznali da je to dio Jugoslavije (...), i dalje nismo imali pojma koliko je tamo muslimana niti kako i kada je tamo dospio islam
Tako je o Bosni govorio prvi mujahedinski emir u BiH, Abu Abdel Aziz, međutim,kako onda objasniti toliko veliki angažman islamistiĉkih boraca u jednoj zemlji o ko joj praktiĉki nisu ništa znali?
Tražiti objašnjenje u nekakvim humanitarnim pobudama, kao što se moţe ĉuti i danas u bošnjaĉkoj javnosti, zvuĉi pomalo neozbiljno, s obzirom na silno zlo koje je uĉinjeno s njihove strane. Iako je stradanje Muslimana bilo
svakako jedan od motivirajućih razloga dolaska tih ljudi u BiH, to objašnjava samo jedan dio cjelokupne slike. Pravi razlozi dolaska su zapravo dvije temeljne zadaće: prva je jihad a druga je dawa, što znaĉi poduĉavanje pravog islama...."

"U jednom od povjerljivih dokumenata jedne od najmoćnijih zapadnih obavještajnih Agencija današnjice, ekskluzivno objavljujemo što je CIA doznala o "potencijalno" opasnim islamistima u BiH u izvješću iz 2005. godine koje smo dobili u posjed. Objavljujemo ga prevedenog, u cjelosti:

Prema neslužbenim procjenama na području BiH krajem 1995. god. je boravilo oko 2.500 - 3.000 mudžahedina, tj. stranih državljana arapskog podrijetla, koji su bili raspoređeni po postrojbama A BiH. Među istima nalazilo se i oko 15-20 pripadnika terorističke skupine Gamma'at allslamiyah (GIA) i to uglavnom na širem području Zenice, gdje su uglavnom locirani kampovi većine mudžahedina....(izvadjeno iz konteksta)..."

Ovo nije izvjestaj CIA.

Gdje je procjena CIA o kojoj si govorio? I sa kojeg je portala preuzet clanak?
cindrlimindrli

#414 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

Recimo da uvazimo budalastinu kako je neki Esad Hecimovic tajni agent CIA-e, desna ruka Tom Kruza u emisji
"Busovaca-pita od autobusa".
Dobro, evo sta si prvi put napisao,
Znaci, tvrdio si kako je CIA procijenila da se radi o cifri od 5000 djihatlija.
Potom si se bacio na guglanje pa si se pojavio sa tekstom u kojem stoji...
quick_nick wrote:"U jednom od povjerljivih dokumenata jedne od najmoćnijih zapadnih obavještajnih Agencija današnjice, ekskluzivno objavljujemo što je CIA doznala o "potencijalno" opasnim islamistima u BiH u izvješću iz 2005. godine koje smo dobili u posjed. Objavljujemo ga prevedenog, u cjelosti:

Prema neslužbenim procjenama na području BiH krajem 1995. god. je boravilo oko 2.500 - 3.000 mudžahedina, tj. stranih državljana arapskog podrijetla, koji su bili raspoređeni po postrojbama A BiH
Brojka od 5000 spade na 2500-3000. Ovo ti je bar deseti put na ovoj temi kako sam sebe uhvatis u bombanju.
quick_nick

#415 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

cindrlimindrli wrote:Recimo da uvazimo budalastinu kako je neki Esad Hecimovic tajni agent CIA-e, desna ruka Tom Kruza u emisji
"Busovaca-pita od autobusa".
Dobro, evo sta si prvi put napisao,
Znaci, tvrdio si kako je CIA procijenila da se radi o cifri od 5000 djihatlija.
Potom si se bacio na guglanje pa si se pojavio sa tekstom u kojem stoji...
quick_nick wrote:"U jednom od povjerljivih dokumenata jedne od najmoćnijih zapadnih obavještajnih Agencija današnjice, ekskluzivno objavljujemo što je CIA doznala o "potencijalno" opasnim islamistima u BiH u izvješću iz 2005. godine koje smo dobili u posjed. Objavljujemo ga prevedenog, u cjelosti:

Prema neslužbenim procjenama na području BiH krajem 1995. god. je boravilo oko 2.500 - 3.000 mudžahedina, tj. stranih državljana arapskog podrijetla, koji su bili raspoređeni po postrojbama A BiH
Brojka od 5000 spade na 2500-3000. Ovo ti je bar deseti put na ovoj temi kako sam sebe uhvatis u bombanju.
P.S ako vasi vrli politolozi ne mogu da procijene tacan broj mujahedina , i ako se njihovi podaci razlikuju od procjene komandanta same jedinice kako ocekujes od mene da ih izbrojim??? :lol:

Dasta nego koliko ono bijese iz one brigade Vinkovacke 2500? oni su agresori a munđosi nisu?. :lol:
Ja ne lazem mogu samo pogrijesiti u cifri, ali bar nisam ko ti da uvjeravam sve oko sebe da ono "što ne želiš da znas nije se ni desilo"
A prije si gore opisivao da si Rambo da su u HVO-u levati, rekao bi covjek da si sam mogao da uzmes SB :)
Jesi cinio zlocine? pa se bojis reci da je tvoja vojska to cinila a?
Kad ne budes imao problema da se suocis sa istinom javi se 8-)
nellington

#416 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by nellington »

quick_nick wrote: Dasta nego koliko ono bijese iz one brigade Vinkovacke 2500? oni su agresori a munđosi nisu?. :lol:
:skoljka: U ime koga su to tačno izvršili agresiju (Kavkaskog Emirata?) i na koju to suverenu državu (HRHB?)
svjezi_ustipak

#417 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

quick_nick wrote:
cindrlimindrli wrote:

"The number of mujahideen who fought in Bosnia from 1992 to 1995 is estimated to be be-tween three and four thousand.4"
4 The boldest estimate puts the number of foreign mujahideen in Bosnia at 15,000 to 20,000, but there is a con-sensus among the experts that the claim is highly exaggerated. Bodansky, Yossef, Some Call It Peace (Part 1).

kms1.isn.ethz.ch/serviceengine/Files/ISN/.../7_Azinovic.pdf

" It is estimated that approximately 3000 Muslim men entered Bosnia and Herzegovina during the three-year war.16 These mujahideen decided to help the Bosniaks fight against their "oppressors" and were motivated by what they saw as a Christian assault on their "Islamic brothers" and a failure by the West to put an end to the human rights abuses."

16.Roughly 700 mujahideen entered Bosnia and Herzegovina in 1992, but by late 1995 they numbered 3000 strong. Steven Oluic, Radical Islam on Europe's Frontier—Bosnia & Herzegovina, 1-2 Nat'l Sec. & the Future 35, 38 (2008).

http://www.law.northwestern.edu/journal ... /4/#note16

poderi tu svoju diplomu VII stupnju, nije nizasta.

Nego da ti otvoris temu samo o mudzahedinima, da ne idemo ovdje oftopic.

Sta kazes na prisustvo regularne HV u borbama protiv Armije RBiH? Nisi nista prokomentarisa0?

Razlika izmedju mudzahedina i vinkovacke brigade je u tome sto je Vinkovcane poslao njihov predsjednik i komandant. To se zove agresija. Mudzahedini su slicniji tvom dragovoljcu Chrisu koji je hodao kroz Vitez nairuzan prije nekoliko godina. Jel ono taj Englez bio komandir ID Alfe?
cindrlimindrli

#418 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

quick_nick wrote:A prije si gore opisivao da si Rambo da su u HVO-u levati, rekao bi covjek da si sam mogao da uzmes SB
Mozes li citirati tekst u kojem ja tvrdim da sam neki nadri Rambo?
quick_nick wrote:Jesi cinio zlocine? pa se bojis reci da je tvoja vojska to cinila a?
Vidi, s tobom je tesko voditi bilo kakav razgovor jer si jedna obicna tupava busovacka seljacina. Sve i kad
ti se nacrta u tu tvoju tintaru ne ulazi nista. U rijetkim trenucima kad nesto skontas i shvatis kakav si sivonja,
automatski aktiviras svoj seljak stit "pravi se lud" i obicno slijedi pitanje koje veze s mozgom nema.
svjezi_ustipak

#419 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

quick_nick wrote:Kad ne budes imao problema da se suocis sa istinom javi se 8-)
kad smo kod istine, kako komentarise sastanak koji je HVO imao sa Mladicem 5.oktobra 1992 u Madjarskoj?
Izvodi iz Mladicevih dnevnika pokazani na sudjenju Prlicu i ostalima:
""The prosecution quoted Mladic’s entry from a meeting with the delegations from Croatia and Herceg Bosna in Pecs on 5 October 1992. ‘The goal is the Banovina of 1939; if not, we’ll continue the war’, Praljak said at the meeting. ‘The agreement between Tudjman and Izetbegovic does not contain anything – it is formal and has been made at the insistence of the Americans,’ he added.At the same meeting, Praljak said that ‘the Muslims do not have any ammunition and we are not going to give them any’. ‘The war will end through an agreement between Croats and Serbs’, Praljak added. ‘We shall not permit anything to pass for the Muslims,’ Stojic is quoted as saying. In his diary, Mladic says an agreement was reached with the Croats to cease fire and to repair the hydroelectric power plant in Jajce. Colonel Tolimir ‘reported that the Croats by the lake (Jajce) are advocating the idea that we fire on the Muslims together’.

The prosecution contends that the entries indicate the Croatian leadership had ambitions to restore the state within borders of the Croatian Banovina as it was in 1939, that they pursued the two track policy vis-à-vis the Muslims and cooperated with the Serbs against the BH Army. The fact that the Bosnian Croats worked with the Bosnian Serb army, which by October 1992 had already perpetrated large-scale crimes, shows that the Bosnian Croat leaders were prepared to commit crimes to establish Herceg Bosna, the prosecution contends."
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#420 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by anthraxQ »

Čitao sam negdje, ne mogu se sjetiti trenutno, da postoji razlika medju brojem MudžahIDina(ne Mudžahedina) koji je ušao u Bosnu i broja koji je bio prisutan u nekome trenutku rata.

Znači ušlo ih je oko 3000, ali ih je stalno bilo prisutno ne više od 1000.

Nisu oni tu svo vrijeme bili. Neki su ostajali samo po nekoliko mjeseci.

Znači ljudi, razlika je izmedju broja koji je ušao u BiH i broja stalno prisutnih trupa mudzahidina.

Nikad nećete naći broj koji je izašao recimo '93. ili '94. Zašto? Zato što propagandi to ne odgovara.
quick_nick

#421 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

cindrlimindrli wrote:
quick_nick wrote:A prije si gore opisivao da si Rambo da su u HVO-u levati, rekao bi covjek da si sam mogao da uzmes SB
Mozes li citirati tekst u kojem ja tvrdim da sam neki nadri Rambo?
quick_nick wrote:Jesi cinio zlocine? pa se bojis reci da je tvoja vojska to cinila a?
Vidi, s tobom je tesko voditi bilo kakav razgovor jer si jedna obicna tupava busovacka seljacina. Sve i kad
ti se nacrta u tu tvoju tintaru ne ulazi nista. U rijetkim trenucima kad nesto skontas i shvatis kakav si sivonja,
automatski aktiviras svoj seljak stit "pravi se lud" i obicno slijedi pitanje koje veze s mozgom nema.
Nemoj se ljutit jesil ili nisi cinio zlocine? Sta cu ja sam Busovacka seljacina pa te moram pitati?
Ne trazim da filozofiras kakav sam , vjeruj mi ja sam i 10 puta gori od toga sto si ti napisao :lol:

Samo zelim odgovor jesi li lili nisi?
Da li je to tvoja vojska cinila ili nije?

P.S pita te Busovacka seljacina :mrgreen:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#422 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by anthraxQ »

K'o da gledam, obojica ćete se banjati... Daj normalno razgovarajte i ne kenjajte temu.
quick_nick

#423 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

Prema neslužbenim procjenama na području BiH krajem 1995. god. je boravilo oko 2.500 - 3.000 mudžahedina, tj. stranih državljana arapskog podrijetla, koji su bili raspoređeni po postrojbama A BiH. Među istima nalazilo se i oko 15-20 pripadnika terorističke skupine Gamma'at allslamiyah (GIA) i to uglavnom na širem području Zenice, gdje su uglavnom locirani kampovi većine mudžahedina....(izvadjeno iz konteksta)..."[/quote]

"The number of mujahideen who fought in Bosnia from 1992 to 1995 is estimated to be be-tween three and four thousand.4"
4 The boldest estimate puts the number of foreign mujahideen in Bosnia at 15,000 to 20,000, but there is a con-sensus among the experts that the claim is highly exaggerated. Bodansky, Yossef, Some Call It Peace (Part 1).

kms1.isn.ethz.ch/serviceengine/Files/ISN/.../7_Azinovic.pdf

" It is estimated that approximately 3000 Muslim men entered Bosnia and Herzegovina during the three-year war.16 These mujahideen decided to help the Bosniaks fight against their "oppressors" and were motivated by what they saw as a Christian assault on their "Islamic brothers" and a failure by the West to put an end to the human rights abuses."

16.Roughly 700 mujahideen entered Bosnia and Herzegovina in 1992, but by late 1995 they numbered 3000 strong. Steven Oluic, Radical Islam on Europe's Frontier—Bosnia & Herzegovina, 1-2 Nat'l Sec. & the Future 35, 38 (2008).

http://www.law.northwestern.edu/journal ... /4/#note16

poderi tu svoju diplomu VII stupnju, nije nizasta.

Nego da ti otvoris temu samo o mudzahedinima, da ne idemo ovdje oftopic.

Sta kazes na prisustvo regularne HV u borbama protiv Armije RBiH? Nisi nista prokomentarisa0?

Razlika izmedju mudzahedina i vinkovacke brigade je u tome sto je Vinkovcane poslao njihov predsjednik i komandant. To se zove agresija. Mudzahedini su slicniji tvom dragovoljcu Chrisu koji je hodao kroz Vitez nairuzan prije nekoliko godina. Jel ono taj Englez bio komandir ID Alfe?[/quote]

Ja sam davno poderao diplomu jos od onog tipfelera sa "post scriptumom" a za tebe cu se ako treba osobno/licno zaloziti da te prime u BANU 8-) Tunjo treba takve poput tebe :lol:

A je bio je u Alfama ja mislim da je to jedan od rijetkih stranaca u LD 8-)

...vidis da ne znam ni citirati komp mi tek jucer doso u selo :cry:
eques

#424 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by eques »

poznanik wrote:
eques wrote:
emigrazione wrote:Jel problem da neko mapira podrucje oko Viteza npr. preko g.eartha konkretno te cuvene buhine kuce, interesuje me kako je isla ta linija pa da mi koji nismo odatle stvorimo neku sliku u glavi. Znam da se sve vrtilo oko tog glavnog puta. I pustite sad malo to klanje i izivljavanje ode tema u kurac
Ja sam iz Buhinih kuća. Ako hoćeš, mogu ti na PP poslati šta je i kako bilo gledajući sa strane na kojoj sam ja bio (HVO). Kako je bilo na drugoj strani, mogu ti napisati šta mi je prijatelj koji je bio u Armiji ispričao, ali za to ne mogu tvrditi 100% da je točno.
Nemoj pisati PP, napiši ovdje, javno...
I ovako ima puno pametnih koji znaju puno bolje od nas koji smo tu bili i koji smo i dan danas.

Pa da je bilo toliko vojske i naoružanja ne bismo stali na Kalemegdanu. Jedino bi nas Crno more zaustavilo jer nismo imali mornarice.

Ne želim da moje svjedočenje dovodi do daljnih prepucavanja pojedinaca koji izgleda nisu ni vidjeli rata, a ovdje svima sole pamet.
anthraxQ

#425 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by anthraxQ »

quick_nick wrote:...
Ti si vjerovatno jedan od forumaša sa foruma.hr. Jer vidim da ih žulja ova tema.

Najsmiješnije je što ti je čovjek pokazao da je HV imala mnogo više vojnika od onoliko koliko si tvrdio. I dok si tvrdio to, nisi se doticao mudjahidina.

Ali kad te čovjek bezze istrese, onda daj mudzahidina se uhvati. Kakvi god i da su, nisu sigirno došli sa ratnom opremom i tenkovima i topovima, sa ciljem stvaranja velike Bosne. Nisu napadali državu, nego paradržavu HR HB i morali su prijeći preko granice koju NIJE kontrolirala Armija RBiH.

Znači prestani praviti !udalu od sebe ovdje.
Post Reply