Internacionalni Univerzitet Travnik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Ericha100

#401 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Ericha100 »

Vidim da je zaključana tema o Univerzitetu u Travniku, što je šteta. Šteta da se nije mogla voditi jedna civilizovana diskusija na temu privatnih i državnih fakulteta.
U slučaju da se neko i sam premišlja oko upisa za narednu godinu, napisat ću svoje iskustvo, prvo na državnom, a zatim i na privatnom fakultetu. Možda pomogne u dilemama s kojima sam se ja suočavala u zadnjih godinu dana, a nisam imala nikoga ni dovoljno upućenog ni dovoljno objektivnog da pitam za savjet.

Ja sam Pravo upisala na Univerzitetu u Sarajevu i imala sam zaista želju da baš to studiram i da se baš time bavim. Upisala sam se bez ikakvog "guranja" i "intervencija" kao redovan student i do treće godine davala sve ispite u roku. Ono što me pri tome ubilo u pojam, demotivisalo maksimalno i u više navrata dovodilo u situaciju da odem na studentsku i podignem papire i halalim sve te godine rada i truda su uslovi, ili nepostojanje uslova u kojima je studirala moja generacija studenata nazvanih "hibridni bolonjci." Mi nismo bili apsolutno ništa, nismo bili stari sistem, nismo bili bolonja, nismo imali čak dugo vremena ni validan Pravilnik na osnovu kojeg studiramo i na koji se možemo pozvati za bilo šta. Još kad su nam nabili onu skelu na ulaz stvarno se podcrtao osjećaj koliko taj fakultet ulaže i cijeni svoje studente. Čitavo to stanje je najbolje opisao trenutni profesor na Rimskom pravu (kojeg PFSA posuđuje iz Kiseljaka), rečenicom da je klupa u kojoj je on završio ista ona klupa u kojoj sada predaje. Otprilike je upravo tako. I žohari s kojima sam ja studirala, su godinama prevrnuti na leđa stajali ispod tih klupa i stolice koje su bile izvaljene nikada nisu zamjenjene. Apsolutno ništa godinama nije ni promjenjeno, ni uređeno, ni popravljeno. Ja ne znam je li to treba biti standard jednog državnog fakulteta, pogotovo onog u kojem je smješten i Rektorat, ali je žalostan taj standard. Da ne govorim o tome da svake godine generacije i generacije studenata predavanja slušaju s poda, jer Pravo nema ni poštenu učionicu, a ne amfiteatar. Stalno sam se pitala u šta odoše one silne školarine od svakako premašenog broja vanrednih i samofinansirajućih koje taj fakultet svake godine upiše ponovo.
Ali na stranu i uslovi u kojima smo studirali. Tek je u zadnjih dvije godine, radom USP-a uveden neki red u sam način studiranja. Dok bolonja ima izričita pravila o tome kako se održava rad sa studentima, kako se studenti ocjenjuju, da je potreban stalni i kontinuirani rad tokom semestra, da se uvažava i aktivnost, pa da tu aktivnost nekako treba omogućiti, što je u sali sa 200 studenata nemoguće, kod nas se imenom i prezimenom moglo nabrojati tek dvoje do troje profesora na godini, ustvari većinom profesorica, koje su poštovale ta pravila i čiji je sistem donekle ličio na neku bolonju. Godinama se USP borio s određenim profesorima, a možda se čak i dan danas bore s pojedinim da poštuju Zakon povodom kriterija ocjenjivanja i da ma koliko neki smatrali da je njihov predmet bitan za okretanje Zemlje oko Sunca i dalje ne mogu tražiti 80% za prolaz i najobičniju šesticu. Vlada to mišljenje da, eto konkretno Pravni fakultet u Sarajevu, u najvećoj mjeri napuštaju oni kojima je pretežak i kojima se ne uči ili ne mogu učiti na način na koji se to od njih traži. Ali to nije istina. Napuštali su ga mahom i ljudi s prosjekom iznad 9, jer im se nije dalo podilaziti egu neke umišljene veličine, bilo kojeg profesora koji su imali problem dati nekome na znanje desetku. I zbog stava da dobiješ šta već dobiješ i to uz komentar da si sretan jer je to jedan opasan profesor kod kojeg malo ko i šest dobije, a ne osam ili devet. Meni se desilo da sam se dvije godine mučila s jednim predmetom na trećoj godini i to predmetom o EU koji nimalo nije relevantan za ono što me sutra čeka u poslu (nadam se) jednog pravnika. Na kraju sam totalno izgubila i kontinuitet u radu i želju da nastavim studirati uopšte. Prebacila sam se na četvrtoj godini u Kiseljak. Bilo mi je smiješno, pa i danas mi je smiješno što je došlo do toga. Dođeš tako blizu kraja, a nikad ga doživjeti. :-)
Pravni u Kiseljaku ima zaista uslove da se osjećaš kao student. Još nikada nije došlo do toga da ne mogu sjesti na stolicu, već da moram sjesti profesoru pod noge. Imaju pristojnu biblioteku i bez čekanja možeš iznijeti da čitaš i proučavaš šta god im je na raspolaganju. Imaju vrlo ljubazno osoblje na studentskoj koje će izaći u susret. Imaju pravilnike za sve. Nema nejasnoća koja su prava i koje su obaveze studenta.
Ja sam tek jedan semestar tamo i možda će neko da ismijava ili da ne shvati ozbiljno ovu izjavu, ali više sad aktivno studiram, nego što sam u Sarajevu. Jednostavno dinamika i koncept studija je takav da ne možeš ne dolaziti redovno na predavanja i vježbe, ne izlaziti na kolokvije, ne pisati seminarske i ne učiti apsolutno ništa do završnog ispita. Sve to u Sarajevu je ne samo moguće nego standardna praksa i za redovne studente i niko se ne obazire, je li dolaziš ili ne dolaziš, nikoga nije briga, samo uredno plati školarinu, a šta ćeš dalje sa studijem nije njihov problem. Ovdje itekako pitaju i zovu i insistiraju na objašnjenju ako nisi aktivan. Pa i vanredne studente, a prema redovnim imaju i daleko oštriji kriterij po tom pitanju. Za one koji se pitaju kako neko ko je na državnom zapeo, na privatnom odjednom procvjeta i završi, nije uredu postavka pitanja. Nije stvar u kako nego zašto. I nema tu generalizacije. Prvo je upitno što je neko uopšte zapeo. Neko zapne na jednom predmetu, neko zapne odmah u startu na svakom. :D Ima i privatnih fakulteta gdje vjerovatno stvarno jeste moguće za godinu dana riješiti odmah dvije. Ali poenta je da se ne može generalizovati. Meni recimo daleko više odgovara ovakakv sistem rada, gdje svake sedmice moram, htjela ne htjela izvršiti svoje obaveze do predavanja/vježbi, odgovara mi što nas nikada nema više od pedesetak i što moram pred svako predavanje pročitati gradivo, jer znam da će profesor ispitati jesmo li čitali materiju i tražiti da učestvujemo u tom predavanju. Logično i da će mi samim tim puno toga ostati u glavi prije nego i počnem da učim, što je nemoguće ako recimo tokom semestra ne odem nijednom na predavanje jer dođe 200 ljudi, nemam gdje sjesti, zagušljivo je i radije ću ostati da spavam u krevetu, nego da to sve preživljavam svake sedmice. Što sam upravo i radila u Sarajevu, jer nema šanse da bi me iko ikad nazvao i pitao, a što to ne dolazim. :lol: Uostalom odgovara mi što imaju usmene ispite kod svakog profesora ako hoćeš da polažeš usmeno, a ne da ispisujem po 10 strana sa sve naslovima i podnaslovima u lekcijama i opet dobijem neku pišljivu sedmicu jer nisam stigla napisati ni pola od onoga što znam, zbog nemogućeg koncepta ispita. Odgovara mi što barem imam šansu da dobijem ocjenu koju zaslužujem, a ne da mi neko govori da sam sretna sa šesticom. :D Sve je to motivacija na kraju krajeva, da sjedneš i zagriješ stolicu i završiš u roku.

A u kontekstu nekoga ko tek treba da odluči šta da upiše i gdje, ne da ne bih ulazila u diskusiju privatni ili državni Pravni fakultet, već ne bih nikome savjetovala da upisuje Pravni fakultet uopšte, nigdje i nikakav. Ono s čime se suočavaju moje kolege u potrazi za poslom, je krajnje poniženje. Apsolutno je nebitno da li diploma o završenom fakultetu pri tome dolazi s državnog ili privatnog fakulteta. Jednako smo oštećeni i jednako smo nebitni u rijeci diplomiranih pravnika koji se danas štancaju i koji završe na kraju na birou. Radije uzmite i plaćajte ako treba i po deset instruktora da vas prate kroz studij, ako već nemate potrebno znanje i podlogu, pa upišite ETF i kad god i kako god da ga završite, ako budete znali raditi, sigurne su šanse da ćete naći posao, bilo ovdje, bilo negdje vani. Ja ne znam nijednog inžinjera elektrotehnike da išta zna, a da je nezaposlen. I danas da imam šanse da se vratim i ponovo biram, nikad, nikad ne bih upisala fakultet iz oblasti društvenih nauka, a ponajmanje Pravni u Sarajevu.
casanova123

#402 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by casanova123 »

Al sto ova prica "upisi ETF" i imat ces i posao i para i auto, i sve moguce.. Za par godina kada bude i prezasicenje ETF inzinjera(ITevaca, energeticara, elektrotehnicara itd) onda stvarno ne znam sta cete govoriti koji fax treba da se upise. Ja licno znam preko 30 ETFovaca koji su zavrsili(neki za 3, neki za 4, neki za 8 godina) pa nemaju posla niti ga mogu naci, jer ili su zavrsili onako preko neke stvari ili su nekako uspjeli da prodju odredjenje predmete pa sada veze nemaju sa poslom.. Sve se na kraju svede na znanje. Ko zna, imat ce i posao i para. Na kraju krajeva kod nas svi gledaju da se negdje uvale u neku firmu i da laganini odradjuju do penzije, a malo ko razmislja o tome da bi mogao nesto svoje da pokrene pa da iskoristi svo to silno znanje koje stekne na ETFu, ekonomiji, pravu, saobracaju, farmaciji itd..

I nemoj da pricas kako je nemoguce imati vise od 7 ili 8 na pravu.. ko god da kaze da ne moze vise od 7 ili 8 ili da mu je profesor namjerno dao 6 ili tako nesto sigurno ne kaze i drugu sstranu price, a to je da nije ucio/la. Licno imam prijatelja, koji niti nema para da moze svaki dan na hamburger ili kafu napolje izaci, niti ima neke veze i poznanstva, a opet je neki dan dobio 10tku iz "Rima". A dobio ju je tako sto je ucio svaki dan ko budala. Nije izasao mjesec dana iz kuce. Nije bio na fb. Nije ostajao navecer do 12 ili 1 budan nego je ujutro ustajao u pola 6 a navecer u 9, pola 10 na spavanje isao.. To je nacin za uspjeti i nauciti nesto..

Kukaju neki kako nema posla, nema para, a neki se uopste ne trude da nadju posao. Ne treba posao vama, nego vi poslu. Pravite vi posao!! Koliko sam imam prijatelja koje sam zelio da zaposlim preko proslog ljetnog raspusta da dijele letke za 10KM/h(heej.. radilo se 15 dana, po 5h dnevno.. pa majstor zanata nema 5KM kako treba)

Nije ni u EU puno drugacije. Ko hoce posao, naci ce ga, ali ce krv da propisa za svaki EUR.. Lakse mi je bilo zaraditi pare u BiH nego ovdje.. Iscijedi te poslodavac ko budalu najvecu da ne mozes hodati poslije posla(naravno, nije to neki uredski posao, nego studentski poslovi tipa konobarisanje, ketering, ciscenje, a da ne spominjem one koji su na skelama po cijele dane, ili one koji ciste snijeg od 1 ujutro do 2 popodne, pa te onda opet zove u 5poslije podne da cistis jer Boze moj, opet je poceo padati, a ako ne izadjes na ulicu novcani penal dobijes).. Cure svako malo dobivaju kojekakve "ponude" za kojekakve "poslice".. Neki ne mogu da zarade pare pa daju plazmu haha(ona krvna plazma, kazu ti 600mililitara ce ti uzeti, a na kraju ti se navadi 800, a ako kazes nesto kaze ti, ma hajd jos 5 minuta ba sta ti fali.. i na kraju dobijes 25eura.. kontas lagane pare, ali klinac, nakon par mjeseci, mantanje, bljedilo, slabost, temperatura, a da ne spominjem mogucnost leukemije, a oni sve trube o tome kako ti se nista ne moze desiti.. aa malo morgen :D )
mg

#403 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by mg »

Mah trenutno u Sa ima jedno 1500 studenata na cetvrtoj!

Pravnika ima milion...

A iznad kolegici da napisem, slazem se da je PFSA zaglupljujuce tezak. Al nemoj mi ni Kiseljaka. Znam kako se tamo upisuju ocjene i kako se polaze.

I ako mozda i ima vas par na privatnim koji se trudite, ovi stranacki kadrovi za koje su ti fakulteti i napravljeni i koji polazu na stelu su vec toliko srozali imidz tih fakulteta da ta diploma ima vrijednost sedmodnevnog kursa.

Isto kao sto ce Arzija sutra reci da je doktor nauka...sa Pala...ko iz nadrealista klip o tri jezika i univerzitet u Zgebcetu ili gdje vec...
Miki123

#404 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Miki123 »

Za one koji se pitaju kako neko ko je na državnom zapeo, na privatnom odjednom procvjeta i završi, nije uredu postavka pitanja. Nije stvar u kako nego zašto. I nema tu generalizacije. Prvo je upitno što je neko uopšte zapeo.
Ko na državnom zapne na bilo čemu, nek' se odmah ispiše jer to očigledno nije za njega. Ono što se na državnom fakultetu traži je minimum minimuma i sramota je koliko se malo traži i šta je dovoljno za prolaz. Dakle, na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Znači prvo studij treba da je barem 10 puta teži. Da se traži najmanje desetostruko više.

Obavezno se treba uvesti da je dozvoljno samo jednom obnoviti godinu, uopće u toku četverogodišnjeg studija! Ko 2 put, zahvalit' se, index u ruke i put putuje..

Sad ovo sve vrijedi za Pravni fakultet u Sarajevu. Ovi ostali nisu vrijedni spomena..
lajk

#405 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Mozel mi neko objasnit zasto moj rodjak ne ode na fax vise od 2-3 puta u mjesecu (Pravni u Sarajevu),redovan je :roll:
mg

#406 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by mg »

Miki123 wrote:
Za one koji se pitaju kako neko ko je na državnom zapeo, na privatnom odjednom procvjeta i završi, nije uredu postavka pitanja. Nije stvar u kako nego zašto. I nema tu generalizacije. Prvo je upitno što je neko uopšte zapeo.
Ko na državnom zapne na bilo čemu, nek' se odmah ispiše jer to očigledno nije za njega. Ono što se na državnom fakultetu traži je minimum minimuma i sramota je koliko se malo traži i šta je dovoljno za prolaz. Dakle, na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Znači prvo studij treba da je barem 10 puta teži. Da se traži najmanje desetostruko više.

Obavezno se treba uvesti da je dozvoljno samo jednom obnoviti godinu, uopće u toku četverogodišnjeg studija! Ko 2 put, zahvalit' se, index u ruke i put putuje..

Sad ovo sve vrijedi za Pravni fakultet u Sarajevu. Ovi ostali nisu vrijedni spomena..
Zasto? Da streberi koji uce na pamet i pored pravne dobiju i diplomu uvlakaca?

Gluplji post odavno nisam procitao. Ali ocigledno da ti je mozak opran na ruke od Duvnjaka, Misite i slicnih relikvija socijalizma koje i dan danas predaju na onom fakultetu. Pored toga potrebno je da razgranicis strebanje i ucenje sa razumjevanjem, sto je takodje na pravu misaona imenica. Jer znanje je u nabrajalicama...tu je kljuc...vase gluposti.
Ericha100

#407 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Ericha100 »

casanova123 wrote:Ja licno znam preko 30 ETFovaca koji su zavrsili(neki za 3, neki za 4, neki za 8 godina) pa nemaju posla niti ga mogu naci, jer ili su zavrsili onako preko neke stvari ili su nekako uspjeli da prodju odredjenje predmete pa sada veze nemaju sa poslom..
Eto sam si odgovorio što oni nisu uspjeli da se zaposle. To što neko završi fakultet, bilo kakav nije nikome uslov niti ikakva garancija da će se zaposliti, ako je 4-8 godina sjedio na ušima i sad prazne glave hoće da radi u struci.
Ali inžinjeri su danas traženi, traženi su ovdje, traženi su vani. A ko misli da će imati više hljeba od društvenih nauka, eto neka se okuša. Pa se čujemo opet za sedam - osam godina. :D

A ovo o ocjenama i da se ne može dobiti više od 7, ja nisam ni tvrdila ništa slično, pa nemam namjeru ni da ti odgovaram na to.
mg wrote: A iznad kolegici da napisem, slazem se da je PFSA zaglupljujuce tezak. Al nemoj mi ni Kiseljaka. Znam kako se tamo upisuju ocjene i kako se polaze.

I ako mozda i ima vas par na privatnim koji se trudite, ovi stranacki kadrovi za koje su ti fakulteti i napravljeni i koji polazu na stelu su vec toliko srozali imidz tih fakulteta da ta diploma ima vrijednost sedmodnevnog kursa.

Isto kao sto ce Arzija sutra reci da je doktor nauka...sa Pala...ko iz nadrealista klip o tri jezika i univerzitet u Zgebcetu ili gdje vec...
Ali ta je logika šuplja. Prvo sređivanja ispita ima i na državnim fakultetima, a drugo opet generalizirate kolega. Je li to znači da zbog studentica koje su se seksale s profesorima za ocjene nedavno i to studentice sa PFSA, trebamo zaključiti da su sve studentice trenutno koje završe taj fakultet u istom košu i da je srozan ugled i tog fakulteta samo na još gori način?

Uostalom meni je svejedno gdje ću završiti, ako dobijem adekvatno znanje i ako me pri tome niko ne maltretira i da mi ocjenu koju zaslužujem. Sve dalje frustracije se mogu odnositi samo na moje znanje ili nepostojanje istog, a ne na papir koji bi trebao da njemu svjedoči. Taj papir svakako i najveći debil može dobiti danas ako je dovoljno uporan, i na državnom i na privatnom fakultetu.
Bambi_na_kofeinu

#408 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Bambi_na_kofeinu »

Prvo da naglasim kako smatram da su privatni fakulteti u formi u kojoj za sada postoje u BiH najveće zlo koje se moglo desiti akademskoj zajednici i tržištu rada.
Odron i dno. Dna. Kako moralno tako i intelektualno pa i esnafski.

Ali...
Na pojedinim državnim fakultetima studenti piju tablete za smirenje prije nego pristupe studentskoj službi, jer ne znaju na šta će naletiti.
Pojedini profesori (na žalost nerijetko su to oni isti koji se na privatnim diče visokom stopom prolaznosti) sebi uzimaju za pravo da studentu kažu "Nikada nećeš položiti ispit kod mene".
Pojedine katedre ne nalaze ništa upitno u činjenici da na pišljivim kolokvijima prolazna stopa bude 0%, niti iko ikada postavi pitanje da li je, gluho i daleko, zlo i naopako bilo, možda problem u nesposobnim asistentima jer je prosto logičnije da je cijela generacija studenata tupa i lijena.
Tako da...ako iz sijaseta livadskih univerziteta gdje se kao primarni adut naglasi da se studenti osjećaju ugodno izrodi se to da će se državni fakulteti sjetiti da njima zapravo trebaju studenti i te školarine, te da bruku stvari u svom odnosu i pristupu radu i studentima trebaju mijenjati iz temelja, onda neka ih, halal bilo.

Što ne mijenja činjenicu da se radi o odronu, od kiseljaka preko bijeljine do travnika...
Miki123

#409 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Miki123 »

mg wrote:
Miki123 wrote:

Zasto? Da streberi koji uce na pamet i pored pravne dobiju i diplomu uvlakaca?

Gluplji post odavno nisam procitao. Ali ocigledno da ti je mozak opran na ruke od Duvnjaka, Misite i slicnih relikvija socijalizma koje i dan danas predaju na onom fakultetu. Pored toga potrebno je da razgranicis strebanje i ucenje sa razumjevanjem, sto je takodje na pravu misaona imenica. Jer znanje je u nabrajalicama...tu je kljuc...vase gluposti.
A dobro već sam se zabrino' kako se nije niko od ala ti javio sa ovakvim komentarom. Očigledno nisi shvatio. Sebe ne smatram genijalcem, naprotiv. Mislim da sam prosječne pameti, ni po čemu se ne ističem. I završio sam taj fakultet bez ikakvih problema. Ono kad sam zadnji ispit položio bilo je zar je to to :oops:

Sad kako sam upoznat i sa načinom rada i onim što se traži na, recimo PF u Zagrebu, shvatio sam da je PF Sarajevo vrlo lako završiti i da je, u usporedbi ta dva fakulteta kao PF Sarajevo i PF Kiseljak.

Meni je žao što je tebi teško, stvarno jest. Možda to nije za tebe, možda si talentovano glup, ne znam, ali ovo su činjenice koje se svake godine same od sebe potvrde na dodjeli diploma, bilo u zetri, bilo poslije na fakultetu.
MILION NAS JE! pa ti vidi..
Miki123

#410 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Miki123 »

Ali ocigledno da ti je mozak opran na ruke od Duvnjaka, Misite i slicnih relikvija socijalizma koje i dan danas predaju na onom fakultetu.
+ i ono malo odličnih pravnika koje imamo u BiH, završilo je PF prije rata i relikvije su socijalizma... jbga, da je nama studij ko' prije rata..
JThomas

#411 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by JThomas »

pa bolan pola zetre svake godine završi "zaglupljujuće težak fakultet".

i šta ja da mislim za one koji su zapeli jer ih profesori mrze...
BASS

#412 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by BASS »

Miki123 wrote: Meni je žao što je tebi teško, stvarno jest. Možda to nije za tebe, možda si talentovano glup, ne znam, ali ovo su činjenice koje se svake godine same od sebe potvrde na dodjeli diploma, bilo u zetri, bilo poslije na fakultetu.
necu da ulazim u temu nego da pitam - ovo sto "nas je milion" je tebi dobro,pokazatelj kvalitete, necega?
pfsa je najvece zlo po pravnicku struku i po bh ekonomiju sa svojim konkursima od po 600 dodiplomaca i po 300 mastera. Broj na dodjeli je isti, to znaci - svi kad tad zavrse, samo koliko imaju zivaca. Pa svi ostali pravni fakulteti ne proizvedu oko polovine toga. To nijedna ekonomija ne moze da podnese, BiH pogotovo! Zasto to pfsa radi iz godine u godinu? Da li je njima stalo do studenata ili do nekih - procentualno - bijednih par hiljada vise godisnje koliko mogu dobiti "po glavi" profesora po ovom ili onom osnovu - unistavaju zivote ljudi. O takozvanoj kvaliteti necu da govorim, izdrzao sam sva ponizenja i zavrsio taj fakultet. Nije tezak, jeste uzasno zagljupljujuci, jeste apsolutno nefer i montipajtonovski nenormalan. To zlo treba zatvoriti i sve te "profesore" poslati na privatne gdje postoje neka pravila ponasanja i procedure i gdje bi morali raditi, a ne zivjeti i mentalno i strukovno u 1974.
Miki123

#413 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Miki123 »

BASS wrote:
Miki123 wrote: Meni je žao što je tebi teško, stvarno jest. Možda to nije za tebe, možda si talentovano glup, ne znam, ali ovo su činjenice koje se svake godine same od sebe potvrde na dodjeli diploma, bilo u zetri, bilo poslije na fakultetu.
necu da ulazim u temu nego da pitam - ovo sto "nas je milion" je tebi dobro,pokazatelj kvalitete, necega?
pfsa je najvece zlo po pravnicku struku i po bh ekonomiju sa svojim konkursima od po 600 dodiplomaca i po 300 mastera. Broj na dodjeli je isti, to znaci - svi kad tad zavrse, samo koliko imaju zivaca. Pa svi ostali pravni fakulteti ne proizvedu oko polovine toga. To nijedna ekonomija ne moze da podnese, BiH pogotovo! Zasto to pfsa radi iz godine u godinu? Da li je njima stalo do studenata ili do nekih - procentualno - bijednih par hiljada vise godisnje koliko mogu dobiti "po glavi" profesora po ovom ili onom osnovu - unistavaju zivote ljudi. O takozvanoj kvaliteti necu da govorim, izdrzao sam sva ponizenja i zavrsio taj fakultet. Nije tezak, jeste uzasno zagljupljujuci, jeste apsolutno nefer i montipajtonovski nenormalan. To zlo treba zatvoriti i sve te "profesore" poslati na privatne gdje postoje neka pravila ponasanja i procedure i gdje bi morali raditi, a ne zivjeti i mentalno i strukovno u 1974.
Pročitaj moj post prije ovog koji si citirao.

Jedino se ne slažemo oko ovih privatnih fakulteta..
BASS

#414 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by BASS »

Ali upravo je poenta - da drzavni pravni fakultet (a i ostali fakulteti) nisu tako nenormalani kao sto jesu - privatni ne bi ni postojali i ne bi ljudi -manje ili vise kvalitetni- ni razmisljali o necemu drugom. Drzavni stagniraju, nazaduju, privatni su krenuli od nule, bili smijurija i svake godine prave neki pomak, za deceniju ce biti obrnuto - ono sto sada govore za privatne govorit ce za drzavne.
mg

#415 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by mg »

Imamo mi i sad sudijeniz bivseg sistema, koji daju uslovnu na uslovnu. Presudjuju kako stranka kaze i stopiraju optuznice kako koja stranka dodje na vlast.

Kompletan pravni sistem nije funkcionalan.

I da, zavrsio sam, bez problema. Ali takodje sam se osjetio posrano sa onim indexom i zadnjom prijavom u ruci. I zaglupljujuce je tezak iz razloga jer ti na najvecim sranjima najvise energije crpi.

Prijemnog na pfsa nece biti ni za pet godina kao ni prave bolonje. Mada nije na kompletnom univerzitetu bolje stanje. Kao i sve ostalo, pfsa je dotakao dno.
boyche

#416 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by boyche »

Ima li ovdje iko da studira fakultet za medije i komunikacije na iut?? Ako ima, kako je? Jel' teško puno, kakav je sistem predavanja, ispita itd??
mahalik

#417 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by mahalik »

ima li ko iskustva sa fakultetom za medije i komunikacije
Priznaje l ise diploma i može l ise s njom negdje u europi nastaviti školovanje
Hvala
NoriDeNoir

#418 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by NoriDeNoir »

Ja za sebe smatram da sam poprilicno nepismen, ali brate mili "prinaje l ise" i "moze l ise" je vrhunac nepismenosti koji sam vidio do sada i jos studira fakultet za medije i KOMUNIKACIJU!!! :run:
Revolucionar ★

#419 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Revolucionar ★ »

Nije mi jasna ova lektira sto ona ispisa, jer u cijelom postu navodis da se ne generalizuju neke stvari, a ustvari i ti generalizujes. Pravni fakultet u Sarajevu defitinitvno ima teskih propusta i gluposti. Jedna od njih je definitivno neinsistiranje profesora i ostalog osoblja koje prati jedan predmet, na ucescu i prisustvu studenata na predavanjima. Medjutim, nigdje izricito ne kaze da ne dolazis, nego da nemas obavezu dolaziti. Masa je studenata uvijek u sali, i ja kada odem na predavanja, u vecini slucajeva sala je prilicno popunjena, i to su studenti koji su dosli tu uciti. Na stranu sad taj kvalitet predavanja, jer ne moze mi niko prodat suplju da se na nekom fakultetu doista radi po " cistim " Bolonjskim standardima i maksimalnoj koordinaciji ucenik - profesor.

Ali hajde, zakljucak neki je konacan da u biti PFSA ne odgovara na uslove studenata onako kako bi trebao. To stoji i to je nesto sto svi mi, studenti PFSA, stalno podcrtavamo. Ali u drugu ruku, ma koliko ti uslovi bili bolji na tom fakultetu u Kiseljaku, sam kriterij minimalnog znanja potrebnog za prolaz , poredeci Kiseljak i Sarajevo, su jedan veliki VIC . To je smijesno na kakve gluposti se prolazi tamo. Ja sam debelo zapeo Rimsko pravo, ne sluteci koliko se taj predmet prozima kroz ostale godine studija. Trud se isplatio, i doista, bez vecih problema sam kasnije polagao gradjansko pravo, ili stvarno pravo, dok su ovi neki kleli te predmete. Kolega, koji je samnom na prvoj godini bio, obnavlja tu godinu radi Rima i jos nekog predmeta, odlazi u Kiseljak i polaze bez problema cijeli ispit. On meni kaze, bez ustrucavanja, kriterij je smijesno manji, i covjeku to ne smeta priznati. Dobro je neko iznad napisao, kriteriji bi mozda cak i trebali biti jos veci, jer ljudi moji, sutra kad izadjemo , treba da u malom prstu drzis neke osnovne pravne pojmove, a ne da se hvatas za glavu kada cujes latinski izraz i nesto slicno. Ima zaglupljujuce teskih ispita i nepravednih kriterija, ali izgleda da je to jedini ucinkovit sistem trenutno , kada vec Bolonja nigdje nije implementirana kako bi trebala biti .
lengi11

#420 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lengi11 »

MOZE LI MI NEKO RECI NESTO VISE O TOM FAKULTETU U TRAVNIKU TACNIJE EKONOMIJA ME INTERESUJE,
KAKO SE POLAZE I KOLIKO TREBA DA SE SPREMI 1 ISPIT? CULA SAM DA 1 GODINA GOSTA 2.500.00 KM.
JA BI SAMO TRECU UPISALA, U TUZLI NA UNIVERZITETU UPISALA 3 GODINE I OSTALO MI 8 ISPITA IZ TRECE, PA
BI SAD TU TRECU DOZAVRSILA U TRAVNIKU AKO JE LAKSE.
MOZEL MI NEKO POSLAT VISE PODATAKA U PRIVATNU PORUKU ILI OVAKO.
PUNO HVALA.
studentica na cekanju hehe
nino90

#421 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by nino90 »

cuj priznata u njemackoj, da bi bila tamo priznata treba da bude akreditirada od strane nekih njemackih ili eventualno drugih tamo priznatih akreditacijskih "kuca"
et, ti otidji na njihovu web stranicu, ili uzmi tu svoju diplomu i procitaj ko ju je akreditiro
derPate

#422 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by derPate »

Ljudi donose pogresne zakljucke za neke fakultete jer su nekad od nekog culi da je tamo sve potplaceno itd.Mislim da se ni drzavni fakulteti punu nerazlikuju od privatnih po pitanju korupcije samo eto sto je drzavni pa je kao ispravniji od privatnog :P

Niko od poslodavaoca nece primiti nekoga sa drzavnog faxa bez znanja to je jasni jer radnik se firmi isplati ukoliko ostvari vise koristi za firmu nego sto firma trosi na njega ukoliko nije taj slucaj on spada na teret firme sto joj samo velica trosak sto joj naravno nije od koristi i radnik je bezvrijedan.Poenta je da nebitno koji je fax u pitanju znanje i iskustvo je to sto se trazi :D
velikibrnjo

#423 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by velikibrnjo »

Revolucionar ★ wrote:Nije mi jasna ova lektira sto ona ispisa, jer u cijelom postu navodis da se ne generalizuju neke stvari, a ustvari i ti generalizujes. Pravni fakultet u Sarajevu defitinitvno ima teskih propusta i gluposti. Jedna od njih je definitivno neinsistiranje profesora i ostalog osoblja koje prati jedan predmet, na ucescu i prisustvu studenata na predavanjima. Medjutim, nigdje izricito ne kaze da ne dolazis, nego da nemas obavezu dolaziti. Masa je studenata uvijek u sali, i ja kada odem na predavanja, u vecini slucajeva sala je prilicno popunjena, i to su studenti koji su dosli tu uciti. Na stranu sad taj kvalitet predavanja, jer ne moze mi niko prodat suplju da se na nekom fakultetu doista radi po " cistim " Bolonjskim standardima i maksimalnoj koordinaciji ucenik - profesor.

Ali hajde, zakljucak neki je konacan da u biti PFSA ne odgovara na uslove studenata onako kako bi trebao. To stoji i to je nesto sto svi mi, studenti PFSA, stalno podcrtavamo. Ali u drugu ruku, ma koliko ti uslovi bili bolji na tom fakultetu u Kiseljaku, sam kriterij minimalnog znanja potrebnog za prolaz , poredeci Kiseljak i Sarajevo, su jedan veliki VIC . To je smijesno na kakve gluposti se prolazi tamo. Ja sam debelo zapeo Rimsko pravo, ne sluteci koliko se taj predmet prozima kroz ostale godine studija. Trud se isplatio, i doista, bez vecih problema sam kasnije polagao gradjansko pravo, ili stvarno pravo, dok su ovi neki kleli te predmete. Kolega, koji je samnom na prvoj godini bio, obnavlja tu godinu radi Rima i jos nekog predmeta, odlazi u Kiseljak i polaze bez problema cijeli ispit. On meni kaze, bez ustrucavanja, kriterij je smijesno manji, i covjeku to ne smeta priznati. Dobro je neko iznad napisao, kriteriji bi mozda cak i trebali biti jos veci, jer ljudi moji, sutra kad izadjemo , treba da u malom prstu drzis neke osnovne pravne pojmove, a ne da se hvatas za glavu kada cujes latinski izraz i nesto slicno. Ima zaglupljujuce teskih ispita i nepravednih kriterija, ali izgleda da je to jedini ucinkovit sistem trenutno , kada vec Bolonja nigdje nije implementirana kako bi trebala biti .
Vidi se da jos studiras :-)
Nisam zavrsio ni jedan od pomenutih fakulteta
NApominjem jednu cinjenicu a to je da taj isti RIM i na PFK I NA PFSA predaje isti profesor
PFSA toliki isprofanisan, da ga ja nikad ne bih upisao, sveden na dno dna
I najtragicnije od svega je, da ljudi posebo s drzavnih fakulteta plasiraju takve neistine o ovim privatnim da je to zapanjujuca doza ljubomore :D a ovi drugi se bez ikakve potrebe pravdaju
JA se nazalost bojim da ce drzavni ako nastave ovako lijepo otici u klinac, bolje bi im bilo da se bave sobom, suzbijanjem korupcije, kupovanja diploma nego sto razmatraju gdje je lakse poloziti ispit i jesu li oni bolji ili nisu
Nazocio sam par puta ispitima studenata sa PFK, brate ne daju im prepisat, ma trepnuti, doduse radilo se o 2 i 3 godini
Svi ti vasi profesori s prava (haman pa svi) predaju i po drugim privatnim fakultetima, i oni s ekonomije, tako da sva ta poredjenja i prozivke ne piju vode
StupskaBitanga

#424 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by StupskaBitanga »

Ja ću pitati javno
Da li je taj privatni fakultet gdje priznat?
Pitam
Ko garantuje da prilikom studiranja taj privatni fakultet neće propasti kao neki do sada?
Smije li poslodavac diskreditirati nekog što mu je diploma umjesto sa sarajevskog državnog iz Travnika privatnog?
velikibrnjo

#425 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by velikibrnjo »

StupskaBitanga wrote:Ja ću pitati javno
Da li je taj privatni fakultet gdje priznat?
Pitam
Ko garantuje da prilikom studiranja taj privatni fakultet neće propasti kao neki do sada?
Smije li poslodavac diskreditirati nekog što mu je diploma umjesto sa sarajevskog državnog iz Travnika privatnog?
Ima na stranici ministarstva koji su priznati
po toj listi se vode evropski univerziteti
dolazilo mi je par studenata s jednog privatnog fakulteta da im pomognem kod upisa na master, prosli bez ikakvih problema (upisivali se na becki univerzitet)
Post Reply