Al Jazeera Balkans

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
luckylaka

#401 Re: Al Jazeera Balkan

Post by luckylaka »

Kakva bolan AJB.Tv ce propasti prije nego sto krene.Evo konkretno koliko to Bosanca interesuje politicka ili ekonomska situacija u recimo Italiji,Bugarskoj,Albaniji...Ma boli ga chuna za tim.Ako AJB ne bude imala nesto privlacnije osim vijesti sa balkana nece se dugo odrzati.Licno mene zaboli sta se desava u Srbiji,Bugarskoj,Grckoj ...Ono sto se desava u blizem okruzenju mogu cuti ili procitati na BiH tv stanicama ili stranicama.Dakle sto se mene licno tice nisu trebali ni dolaziti osim sto je dobra stvar :-D sto ce zaposliti one sto vec imaju posaoP.S.sta kazu odgovorni hocel bit turbo-a uskoro
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#402 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Chmoljo »

luckylaka wrote:Kakva bolan AJB.Tv ce propasti prije nego sto krene.Evo konkretno koliko to Bosanca interesuje politicka ili ekonomska situacija u recimo Italiji,Bugarskoj,Albaniji...Ma boli ga chuna za tim.Ako AJB ne bude imala nesto privlacnije osim vijesti sa balkana nece se dugo odrzati.Licno mene zaboli sta se desava u Srbiji,Bugarskoj,Grckoj ...Ono sto se desava u blizem okruzenju mogu cuti ili procitati na BiH tv stanicama ili stranicama.Dakle sto se mene licno tice nisu trebali ni dolaziti osim sto je dobra stvar :-D sto ce zaposliti one sto vec imaju posaoP.S.sta kazu odgovorni hocel bit turbo-a uskoro
zar ti nisi u dijaspori?
luckylaka

#403 Re: Al Jazeera Balkan

Post by luckylaka »

Chmoljo wrote:
luckylaka wrote:Kakva bolan AJB.Tv ce propasti prije nego sto krene.Evo konkretno koliko to Bosanca interesuje politicka ili ekonomska situacija u recimo Italiji,Bugarskoj,Albaniji...Ma boli ga chuna za tim.Ako AJB ne bude imala nesto privlacnije osim vijesti sa balkana nece se dugo odrzati.Licno mene zaboli sta se desava u Srbiji,Bugarskoj,Grckoj ...Ono sto se desava u blizem okruzenju mogu cuti ili procitati na BiH tv stanicama ili stranicama.Dakle sto se mene licno tice nisu trebali ni dolaziti osim sto je dobra stvar :-D sto ce zaposliti one sto vec imaju posaoP.S.sta kazu odgovorni hocel bit turbo-a uskoro
zar ti nisi u dijaspori?
kakv e veze ima dijaspora i AJB.Mislis mi u dijaspori nemamo struje,tv,signal,radio pa ne vidimo nista
Chmoljo

#404 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Chmoljo »

zato što si rekao: što se mene tiče.

realno, i ne tiče te se puno. ja, i svi ostali, koji se ovdje gušimo u kaljuži pamfletizma i neprofesionalnog novinarstva, na ovo gledamo kao direktan dar s Neba. napokon mogu pogledati vijesti, gdje mi novinar neće direktno ili indirektno nametati šta bih trebao da mislim o temi koju prezentira.

stavovi lokalnih medija, odražavaju se u narodu. žao mi je, ali ti nisi tu, da sagledaš i osjetiš sve posljedice takvog pristupa.

toliko ima veze gdje živiš.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#405 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Toto »

luckylaka wrote:
Chmoljo wrote:
zar ti nisi u dijaspori?
kakv e veze ima dijaspora i AJB.Mislis mi u dijaspori nemamo struje,tv,signal,radio pa ne vidimo nista
a kakve veze bosna, dijaspora, alj imaju sa tobom
Frishak

#406 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Frishak »

Chmoljo wrote:zato što si rekao: što se mene tiče.

realno, i ne tiče te se puno. ja, i svi ostali, koji se ovdje gušimo u kaljuži pamfletizma i neprofesionalnog novinarstva, na ovo gledamo kao direktan dar s Neba. napokon mogu pogledati vijesti, gdje mi novinar neće direktno ili indirektno nametati šta bih trebao da mislim o temi koju prezentira.

stavovi lokalnih medija, odražavaju se u narodu. žao mi je, ali ti nisi tu, da sagledaš i osjetiš sve posljedice takvog pristupa.

:mrgreen:

izgubio se lik...
luckylaka

#407 Re: Al Jazeera Balkan

Post by luckylaka »

Ma dobro ali ja kazem da veliku vecinu Bosanaca ne interesuje politicka,ekonomska...situacija u Hondurasu,Grckoj,Malti i ako AJB ostane na tome da vijesti bazira na alkanu lose im se pise.Koga to recimo u Foci,Kozarcu,Visegradu,Kalesiji,Srebrenici...interesuje situacija u Grckoj.Mozda1 % cak ni toliko ko sto mene ne interesuje ekonomska situacija u Gvinije,Meksiku ili Etiopiji.O tome ti govorim.Balkan je prostor gdje prolazi trach,turbo,folk afere ko je koga,gdje.Nema tu mjesta za History,Discovery,National kanale.Zainteresovanost je vrlo mala tako i za AJB.Poz.
luckylaka

#408 Re: Al Jazeera Balkan

Post by luckylaka »

zar ti nisi u dijaspori?[/quote]
kakv e veze ima dijaspora i AJB.Mislis mi u dijaspori nemamo struje,tv,signal,radio pa ne vidimo nista[/quote]

a kakve veze bosna, dijaspora, alj imaju sa tobom[/quote]
Moderatori me vec 2-3 puta naucili da ne odgovaram na provokacije pa tako i ovaj post preskacem.Poz
Chmoljo

#409 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Chmoljo »

:roll:

pa zar ti misliš da se oni bave time?

udarne teme su lokalne, dakle regionalne.

i ne bi vjerovao koliko ljudi gleda Discovery... i ostale kanale... pitaj mlađu i raju srednjih godina ko su Adam i Jamie, pa vidi šta će ti reći...

ili šta su Northwestern, Cornelia Marie, ili Time Bandit...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#410 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Toto »

luckylaka wrote:

Ma dobro ali ja kazem da veliku vecinu Bosanaca ne interesuje politicka,ekonomska...situacija u Hondurasu,Grckoj,Malti i ako AJB ostane na tome da vijesti bazira na alkanu lose im se pise.Koga to recimo u Foci,Kozarcu,Visegradu,Kalesiji,Srebrenici...interesuje situacija u Grckoj.Mozda1 % cak ni toliko ko sto mene ne interesuje ekonomska situacija u Gvinije,Meksiku ili Etiopiji.O tome ti govorim.Balkan je prostor gdje prolazi trach,turbo,folk afere ko je koga,gdje.Nema tu mjesta za History,Discovery,National kanale.Zainteresovanost je vrlo mala tako i za AJB.Poz.
a gdje se to ti nakupi misljenja velike vecine bosanaca,
jel to hodas od kuce do kuce, po vasarima bodljavinama pa skupljas misljenja
luckylaka

#411 Re: Al Jazeera Balkan

Post by luckylaka »

Toto wrote:
luckylaka wrote:

a gdje se to ti nakupi misljenja velike vecine bosanaca,
jel to hodas od kuce do kuce, po vasarima bodljavinama pa skupljas misljenja
Neozbiljan si za ove teme zato izbjegavam odgovore.bb
luckylaka

#412 Re: Al Jazeera Balkan

Post by luckylaka »

Chmoljo wrote::roll:

pa zar ti misliš da se oni bave time?

udarne teme su lokalne, dakle regionalne.

i ne bi vjerovao koliko ljudi gleda Discovery... i ostale kanale... pitaj mlađu i raju srednjih godina ko su Adam i Jamie, pa vidi šta će ti reći...

ili šta su Northwestern, Cornelia Marie, ili Time Bandit...
Daj ba ,,shefe,,pa vecina ljudi zna da su Tv kuce tipa Pink,Dm ...skoro najgledanije na podrucju exYu.Ne kazem da se ne gleda Discovery,History..ali.Daj boze da AJB ima program da privuce nesto vise od turbo-drolja ali.Vidjecemo.Mene do sada nisu nesto impresionirali ali valjda je jos sve u fazi top programa.
memostrasni

#413 Re: Al Jazeera Balkan

Post by memostrasni »

Jeste li gledali sinoc Daliju kako vodi??? Ja mozda ne kontam, ali meni ono nikako nije za prezentera...Trba biti hrabar i priznati sebi kada nisi za neki posao...ne sumnjam da je ona pametna i sposobna, ali mislim da nije za onog posla...
Chmoljo

#414 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Chmoljo »

luckylaka wrote: Daj ba ,,shefe,,pa vecina ljudi zna da su Tv kuce tipa Pink,Dm ...skoro najgledanije na podrucju exYu.Ne kazem da se ne gleda Discovery,History..ali.Daj boze da AJB ima program da privuce nesto vise od turbo-drolja ali.Vidjecemo.Mene do sada nisu nesto impresionirali ali valjda je jos sve u fazi top programa.
:oops: :roll:
sunny2

#415 Re: Al Jazeera Balkan

Post by sunny2 »

memostrasni wrote:Jeste li gledali sinoc Daliju kako vodi??? Ja mozda ne kontam, ali meni ono nikako nije za prezentera...Trba biti hrabar i priznati sebi kada nisi za neki posao...ne sumnjam da je ona pametna i sposobna, ali mislim da nije za onog posla...
I ja sam se iznenadila da je ona angazovana za taj posao..Dalija cudno izgovara č, ć i š, guta slova, i ne znam kako bih opisala onaj njen (iz)govor - meni vrlo iritantan
StupskaBitanga

#416 Re: Al Jazeera Balkan

Post by StupskaBitanga »

Dalija kaska za ostaalim i ne bude li napredovala ne piše joj se dobro
Ovi što govore kako nas ne treba interesovati informacije u okruženju su slijepi pored očiju
Sva ta situacija se na ovaj ili onaj način odražava na nas i kod nas
Halcyon

#417 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Halcyon »

Ma samo nek nema serija, u p.... materinu više. Pa kad god prebacim na neki domaći kanal moram gledat uplakane Turkinje i nevine Meksikanke koje su tamo neki anonimusi zajebali u životu.
karanana

#418 Re: Al Jazeera Balkan

Post by karanana »

pitanje: da li je pravilno napisati "svijetska" ili "svjetska"?

hvala.
Jack Be Nimble

#419 Re: Al Jazeera Balkan

Post by Jack Be Nimble »

Chmoljo wrote:
zar ti nisi u dijaspori?

:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
StupskaBitanga

#420 Re: Al Jazeera Balkan

Post by StupskaBitanga »

karanana wrote:pitanje: da li je pravilno napisati "svijetska" ili "svjetska"?

hvala.
svjetska
karanana

#421 Re: Al Jazeera Balkan

Post by karanana »

StupskaBitanga wrote:
karanana wrote:pitanje: da li je pravilno napisati "svijetska" ili "svjetska"?

hvala.
svjetska
i ja sam mislio. mislim nije veliki gaf. moram reci da onaj tiker sto dole ide, nisam jos upratio ni jednu gresku.
ali sinoc kod one dalijine prezentacije nezaposlenosti u regiji gore na vrhu slajda pisalo "izvjestaj svijetske banke".
VerticalHairFactor

#422 Re: Al Jazeera Balkan

Post by VerticalHairFactor »

Logika velikih medijskih sistema je specifična. Ovo je tek zahuktavanje mašinerije, koja će sve više i više, nekim zadatim tempom - bio on nama spor ili ne - ići ka ostvarenju svog strateškog pozicioniranja u regiji.
Jedno jutro ćemo se probuditi i znati da je AJB najutjecajniji i najetabliraniji medij na našem govornom području. Zato Klintonka i kaže da im je to medij br. 1 u Bijeloj kući, ne zbog ljubavi, nego zbog sirovih, nezačinjenih i pravovremenih informacija, koje samo teku. Istina, za to je servisu na engleskom jeziku trebao određeni vremenski period, dok je ovaj na arapskom već "legendaran" među Arapima.
E, sad, koliko sam ja vidio na njihovoj originalnoj stranici na arapskom jeziku, plan je imati servise u što više svjetskih regija i na što više jezika, koji ne bi bili vezani za zemlju, nego jezičko-kulturološke cjeline (njima je to logično, valjda). Možda su simpatije te koje su Balkan stavile u prvi plan sada (ima toga, budimo iskreni), a možda im je izazov u ovom trenutku biti fokusiran na Balkan.
U svakom slučaju, dobrodošla promjena u odnosu na tv servise, koji po pravilu rade za nekoga (promjena dresa je popularna u zadnje vrijeme), ili pak reketiraju "klijentelu", svojom nestručnosti podgrijavaju i ovako i onako lošu situaciju teškim jezikom i kvalifikacijama, senzacionalizmom po svaku cijenu i sl. Ako ovaj servis bude nalik arapskom i engleskom, vidjet ćete sasvim drugi pristup. Vijest je fokus, gosti mogu imati svoje mišljenje, ali analitičari koji se budu pojavljivali itekako će morati biti stručni i odgovorni, s tim da se oni uvijek ograde i ostave prostora za korekciju nečega ako se desi fula. Što bi rekla Klintonka da joj je dosta CNN-a, koji napravi analizu a ne spomene vijest i objektivne okolnosti, tako da ti na osnovu analize, mišljenja ovog ili onog "kultnog" novinara moraš pokušavati proniknuti u to što se stvarno dogodilo, umjesto da bude obratno.
opa22

#423 Re: Al Jazeera Balkan

Post by opa22 »

me Dalija iritira pravo, ono cura je lijepa, al uopce nije za prezenterea, bolje da su Irenu stavili da vodi :dance:
kockica_kockica

#424 Re: Al Jazeera Balkan

Post by kockica_kockica »

Neces vjerovati ali postoji zivot i dogadjaji izvan Dodika, Izetbegovica i inih kretena koji se ne skidaju sa pojedinih TV ekrana...

Niko te ne tjera da gleda AJB ako ti ne odgovara... Objektivne vijesti iz regiona su vise nego dobrodosle s obzirom da citamo i slusamo samo ono sto odredjeni medij smatra senzacijom i sto ima njegova stranka haira od toga ili treba to nesto iskoristiti kao oruzje da dobije nesto za sebe, sve drugo ostaje skriveno...
VerticalHairFactor

#425 Re: Al Jazeera Balkan

Post by VerticalHairFactor »

"Zbog 'transfera' Gorana Milića i još nekoliko hrvatskih televizijskih novinara u Sarajevo, o projektu balkanske Al Jazeere u hrvatskim se medijima pisalo mjesecima prije pokretanja programa. Nakon što su prošli tjedan konačno počeli emitirati, pokušali smo saznati više o poslovnoj pozadini ovog zanimljivog medijskog projekta fokusiranog na informativni i dokumentarni program, iza kojeg stoji svjetski poznata TV mreža koju su novcem katarske države pokrenuli bivši zaposlenici BBC-jevog kanala na arapskom jeziku.

Sjedište Al Jazeere Balkans je u Sarajevu, zapošljavaju 130 ljudi, a 95 posto ih je neposredno angažirano u novinarskoj proizvodnji, tehnici, webu i IT-u. Balkanska Al Jazeera ima tri predstavništva, u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, ali i dopisnike u Bruxellesu, Washingtonu, Prištini i Banjoj Luci. Ideja je da ovaj kanal doprinese pomirenju među narodima regije, zato Al Jazeera nije talac niti jedne jezične diktature i novinari izvještavaju na jezicima bivše Jugoslavije.

'S obzirom da smo sastavni dio Al Jazeera mreže, bit će nam dostupni svi dopisnici koji s više od 70 točaka svijeta izvještavaju na engleskom i arapskom jeziku. Tako velika mreža dopisnika pruža nam bogatstvo mogućnosti i vjerujem da će to našoj publici biti zanimljivo', kazala je za tportal glasnogovornica Al Jazeere Balkans Melina Kamerić.

U BiH gledatelji ovaj program mogu pratiti i preko zemaljske mreže, no u ostalim zemljama regije samo preko kabelskih operatera i satelita. U Al Jazzeri ne otkrivaju do koliko gledatelja uspijevaju doprijeti ovom kombinacijom platformi i tek načelno ističu da je interes velik. S većinom kabelskih operatera u regiji već su potpisali ugovore i signal besplatno ustupaju svima, a dostupni su i preko web portala i YouTube kanala. Tvrtka za sad ne želi otkriti prve rezultate mjerenja gledanosti, kao ni reakciju gledatelja i oglašivača na mrežu koja nastoji osvojiti cijelu bivšu Jugoslaviju.

'Al Jazeera Balkans nije opterećena 'shareovima' i brojkama. Nismo opterećeni ni marketinškim segmentom. To je jednostavno način na koji Al Jazeerina mreža radi. Mi nemamo konkurenciju i nismo nikome konkurencija. Naš jedini pravac je objektivno izvještavanje. Mi se nikada nećemo natjecati s drugima oko gledanosti ili marketinškog dijela kolača. Nama gledanost nije brojka, već mjerilo povjerenja koje smo stekli kod gledalaca. Mi smo 'on air' tek šest dana, a s vremenom će gledatelji steći povjerenje u Al Jazeerin način izvještavanja, u sve ono što mi radimo', objašnjava Kamerić.

Dosad je vlasnik Al Jazeerine mreže, katarska kraljevska obitelj Al Thani, u balkansku operaciju investirao oko 15 milijuna eura, no to je tek početak. 'To je investicija za pokretanje, a u sljedećih tri do pet godina planiramo uložiti još toliko', poručuju iz Sarajeva. Zanimljivo je da je jedan od predstavnika kraljevske obitelji nedavno boravio u Zagrebu na Vladinu investicijskom forumu. Šeik Mohamed Al Thani tada je, na oduševljenje dijela naših medija, kupio kućnog ljubimca - malog buldoga - dok ga za ozbiljniju investiciju za sada nismo uspjeli zainteresirati.

U sarajevskom uredu Al Jazeere, iako nisu fokusirani na gledanost već na kvalitetno novinarsko izvještavanje, povrat investicije optimistično i precizno očekuju za tri do pet godina."

Hrvatski tportal. Ovo je paradigma njihovog poslovnog modela.
Locked