Nego je forumas napisao da je odustao od prijevremenog vracanja zbog 1%, a ustedio bi buduce dospjele kamate, minimalno 6% godisnje. Moguce da je mislio, znam da mnogi misle, da i kod prijevremene otplate se placa citav iznos iz otplatnog plana, NE, taj iznos se umanji za kamate nedospjelog perioda...
Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
- bambina78
#401 Re: Raiffeisen banka
Nikako ne kaze da nije lopovluk
Nego je forumas napisao da je odustao od prijevremenog vracanja zbog 1%, a ustedio bi buduce dospjele kamate, minimalno 6% godisnje. Moguce da je mislio, znam da mnogi misle, da i kod prijevremene otplate se placa citav iznos iz otplatnog plana, NE, taj iznos se umanji za kamate nedospjelog perioda...
-
nia3
#402 Re: Raiffeisen banka
Ako je kredit pri kraju, onda si većinu kamate i platio, sad plaćaš glavnicu i nešto malo kamate. Pogledaš otplatni plan i vidiš isplati li ti se prijevremeno zatvarati kredit, čista matematika.veljaca wrote:A ti bi da se i na ostatak ( koji si uzgred vratio ) platis kamate - jerbo su ih oni uracunali na pocetku ....bambina78 wrote:Platis 1% na ostatak duga, ali ne placas kamate na ostatak perioda nekoristenja kredita.![]()
Kakvo placanje 1% na ostatak duga - kada to vracas i nemas ostatak duga .... To je cisti lopovluk ....
- Mommy's_little_ Monster
#403 Re: Raiffeisen banka
Da si citao ugovor koji si potpisao vjerovatno se ne bi iznenadio...a "kaznjavaju te" kao sto neko rece, jer neces placati nedospjelu kamatu, vec samo glavnicu.sokkia wrote:moja iskustva sa RFBH i nisu tako loša ali su daleko od dobrih.
prvo zbog vjecite gužve jer radi samo jedan šalter a imaju dva (bar u mojoj RF)
kada sam htjeo dici kredit obišao sam sve banke u gradu (njih 5-6) sa jednim pitanjem-koliko vracam ukupno na tu i tu sumu na toliko i toliko godina i pošto je tad RF bila najpovoljnija za nju se i odlucim.
ali mi nisu rekli koliko naplacuju obradu kredita pa su tu namirili onu razliku u odnosu na druge banke.
e tek sam se iznenadio kad sam htjeo da kredit vratim prije vremena (došo do neke love) i kad su mi rekli da ce me to koštati 1% na ostatak duga
![]()
![]()
![]()
.
nisam mogao vjerovat da me "kažnjavaju" što hocu da im vratim pare prije roka pa sam odustao.
- Coppertone
#404 Re: Raiffeisen banka
Vecina banaka imaju OD oznaku na ulazu. Njom nasa CBBH garantuje isplatu novca do iznosa od 35 000 KM jer su banke dale depozit. Ostali detalji kao i lista banaka koje imaju OD se nalaze na http://www.aod.ba/sweets02 wrote:upravo mi je istekao ugovor o "slobodnoj Štednji" s Raiffeisen-om.
Predlozili su mi novi ugovor na 3 godine ali ovaj put umjesto 4% daju 2,5% kamate. Kada sam pitao za razlog tome kažu "zato što su svi naši depoziti osigurani"![]()
![]()
![]()
Sigurno sam samo u jednom a to je da su sa mnom završili. Da čujem prijedloge ostalih forumaša u koju banku otići i oročiti sredstva na min. 3 godine.
Ne bih orocavao novac, ako ga imas vise nego ti treba prebaci ga u metale, dionice, obaveznice, nekretnine. O svemu ovome imas vise detalja na internetu.
-
sokkia
#405 Re: Raiffeisen banka
znam da se kamata na neotplacenu sumu kredita umanjuje ali je štos u tome što neko rece kad pogledaš plan otplate kamata "strpana" u pocetne rate tako da na pr. u prvoj rati koja iznosi 250 KM platiš 80 KM kamate a 170 glavnice, a u zadnjoj rati 249 KM glavnice i 1 KM kamate.bambina78 wrote:Nikako ne kaze da nije lopovluk![]()
i onda sam što zbog inata što zbog matematicke racunice odustao od prijevremenog vracanja .
-
amy85
#406 Re: Raiffeisen banka
prvo da pitam je li neko kupovao na rate preko Raiffeisen shoping kartice....jer ja sam sada se jako iznenadila u jednoj tgovini nisam mogla kupiti preko te kartice...do sada sam je koristila ali nisam uzimala na rate nego platim odmah puni iznos...i sada odem u jednu trgovinu i mislila kupiti na nekih 10 rata ( imam na kartici pola iznosa koliko kosta proizvod ) kada ono ne može...pokusa momak par puta i ne moze..zovem ja njihov broj ( koji naravno nije besplatan ) i kazu mi da moram imati puni iznos koliko kosta proizvod....mislim ako vec uzimam na rate zasto moram imam cijeli iznos...je li neko imao iskustava....sory ako je neko pitao predhodno nisam sve citala....
-
Dady
#407 Re: Raiffeisen banka
Shoping kartica je kreditna kartica i definisano ti je do kojeg iznosa mozes ici u minus, zavisi od ugovora koji si potpisala. Pri kupovini ne mozes ici u minus preko tog limita. Naravno, pri kupovini na rate banka vrsi rezervaciju sredstava cijelog iznosu kupovine, kojeg mozes otplacivati na rate bez kamata.amy85 wrote:prvo da pitam je li neko kupovao na rate preko Raiffeisen shoping kartice....jer ja sam sada se jako iznenadila u jednoj tgovini nisam mogla kupiti preko te kartice...do sada sam je koristila ali nisam uzimala na rate nego platim odmah puni iznos...i sada odem u jednu trgovinu i mislila kupiti na nekih 10 rata ( imam na kartici pola iznosa koliko kosta proizvod ) kada ono ne može...pokusa momak par puta i ne moze..zovem ja njihov broj ( koji naravno nije besplatan ) i kazu mi da moram imati puni iznos koliko kosta proizvod....mislim ako vec uzimam na rate zasto moram imam cijeli iznos...je li neko imao iskustava....sory ako je neko pitao predhodno nisam sve citala....
-
akcija007
#408 Re: Raiffeisen banka
amy 85, jednom je neko vezano za tu shopping karticu pisao ovdje, da kad kupujes nesto npr 1000 KM na 12 rata, u momentu kupovine moras imati slobodno 1000 KM limita i odmah ti za ubuduce oduzmu od limita tih 1000 KM.
- vjesticanametli
#409 Re: Raiffeisen banka
preklali su me sa zadnjom transakcijom majku im jebem
u koju banku da idem .........valjal ona intesa ista
necu unicredit
hvala
necu unicredit
hvala
-
sema911
#410 Re: Raiffeisen banka
zasto su te prekrali nemoj unikredit ni za zivu glavu poceli su sa dizanjem svega od vodjenja racuna do uskoro ce i kamate na neke kredite al potajno a joj nesto nije bilo dok sa za jih radio a to je da kada prebacis novac sa paypal da stoji na prolaznom njihovom racunu po desetak i vise dana.,.vjesticanametli wrote:preklali su me sa zadnjom transakcijom majku im jebem
necu unicredit
hvala
a intesa onako nisu nesto ni losi a ni dobri,.,uposlenice su im poprlicno sexy i koliko sam priomjetio veceinom su i te sex dame u intesi bar na salterima
- vjesticanametli
#411 Re: Raiffeisen banka
necu se ja ćerat s uposlenicama
ama pretjerali su u rbb fakat
dajte prijedloge kome da idem i da ukidam u rbb rc.
-
sema911
#412 Re: Raiffeisen banka
idi u intesu spoj ugodno sa korisnim tako sami ja uradioovjesticanametli wrote:necu se ja ćerat s uposlenicama![]()
- drndalo
#413 Re: Raiffeisen banka
Na moju veliku zalost, sve je to u 5 dkg...
-
Jay Gatsby
#414 Re: Raiffeisen banka
Ne znam da ima ijedna banka koja će ti uzimati manje od RB-a za uplate iz inostranstva. Još ako pošiljalac novca prebaci troškove na tebe... to se dobro osjeti na iznosu. A opet, RB i Unicredit su zaista sigurni, nikad nisam imao problema s dolaskom novca.vjesticanametli wrote:preklali su me sa zadnjom transakcijom majku im jebem
necu unicredit
hvala
- jazzer
#415 Re: Raiffeisen banka
Samo razliciti nazivi proizvoda a u biti sve, kao sto rece, u 5 deka. I bilo koju najavu nekog proizvoda,drndalo wrote:Na moju veliku zalost, sve je to u 5 dkg...
iz bilo koje bankarske sfere (kredit, kartica, depozit..) dobro provjerite prije nego prihvatite istu. Ne da obicno nije
nego 100 % nije onako kao stoji na reklamama.
Sjecam se kada je lik u Americi tuzio McD zato sto im je hamburger puno manji nego u reklami pa dobio milione
tako bi i ovdje, da je normalna drzava, neko mogao uzeti silne pare za sve bankarke marifetluke.
A do normalne drzave, placajmo kamate i uzivajmo
- vjesticanametli
#416 Re: Raiffeisen banka
radi se o uplati iz ino. i uzeli su pola novca i to je stvarno previse..........posiljalac novca ce snositi te troskove ali opet
za sta uzimaju nakon svega onih 10 KM..........nisam dizala na sereškeš u inostranstvu pa da mi uzimaju cenera
- jazzer
#417 Re: Raiffeisen banka
Uzimaju ti proviziju da bi se obezbjedili u slucaju da je nalogodavac ne plati. Raspolagaces njomevjesticanametli wrote:radi se o uplati iz ino. i uzeli su pola novca i to je stvarno previse..........posiljalac novca ce snositi te troskove ali opetza sta uzimaju nakon svega onih 10 KM..........nisam dizala na sereškeš u inostranstvu pa da mi uzimaju cenera
cim nalogodavac plati njima.
-
Jay Gatsby
#418 Re: Raiffeisen banka
Za svaku uplatu na račun iz inostranstva provizija banke je 5,11 EUR (10 KM). I mislim da je to za iznose do jedne hiljade. Na veće iznose ide 0,4% - tako nekako. Ostali troškovi idu odvojeno.vjesticanametli wrote:radi se o uplati iz ino. i uzeli su pola novca i to je stvarno previse..........posiljalac novca ce snositi te troskove ali opetza sta uzimaju nakon svega onih 10 KM..........nisam dizala na sereškeš u inostranstvu pa da mi uzimaju cenera
- drndalo
#419 Re: Raiffeisen banka
Uplata iz inostranstva ide prema dogovoru onoga ko uplacuje, ako on "tamo" uplati sve troskove, onda i RZB ovdje na ekranu na salteru napise:"Bez troskova", pa dobijes "cistu" lovu... Ako posiljalac plati samo svoj dio troskova transfera, onda ti ovdje moras platiti svoj dio... Juhuuuu...
-
sema911
#420 Re: Raiffeisen banka
koji je iznos novaca poslan ako je posljialac rekao da ce latit trosove ti u rf platis samo 5% mislliam da je toliko sto uzimas novce koji nisu na njihovom(tvom) racunu stajali 8 dana
a da ti uzimaju nesto vise za transfer novca nemogu osim onih 5 €i malo vise za menju bankovne transakcije
a da ti uzimaju nesto vise za transfer novca nemogu osim onih 5 €i malo vise za menju bankovne transakcije
-
sarajevo91
#421 Re: Raiffeisen banka
jedno pitanje...
vezano za izvod sa bankomata...koja je razlika izmedju "raspolozivo stanje" i "stanje racuna" ???
npr. na izvodu pise:
raspolozivo stanje: 490 KM
stanje racuna: 560KM
za sta uzimaju tih 70KM? ako je stanje racuna 560KM je li toliko mogu i koristiti ili sta?
hvala
vezano za izvod sa bankomata...koja je razlika izmedju "raspolozivo stanje" i "stanje racuna" ???
npr. na izvodu pise:
za sta uzimaju tih 70KM? ako je stanje racuna 560KM je li toliko mogu i koristiti ili sta?
hvala
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#422 Re: Raiffeisen banka
Tih 70 si potrošio, ali ih oni još nisu obračunali... Dakle, ti imaš ono što je na raspoloživom stanju.sarajevo91 wrote:jedno pitanje...
npr. na izvodu pise:
hvala
-
sokkia
#423 Re: Raiffeisen banka
stanje racuna je stvarno stanje srestavasarajevo91 wrote:jedno pitanje...
npr. na izvodu pise:
hvala
raspoloživo stanje racuna je dozvoljeno prekoracenje racuna i ovaj navedeni primjer mi nije jasan jer obicno RF daje dvije prosjecne plate za prekoracenje.
bar ja takve izvodke dobijam.
- VladaFBiH
#424 Re: Raiffeisen banka
RF je blokirala sva placanja u funtama (vec nekoliko dana) bez ikakve obavjesti korisnicima... ovo sam saznao jucer nakon sto mi je nekoliko puta odbijena transakcija... sad imam problem jer moram izvrsiti placanje u funtama i koji cu najverovatnije rijestiti promjenom ovog odrona od banke...
- HaHaHa2
#425 Re: Raiffeisen banka
http://www.klix.ba/forum/paypal-poceo-s ... 1#p7930401VladaFBiH wrote:RF je blokirala sva placanja u funtama (vec nekoliko dana) bez ikakve obavjesti korisnicima... ovo sam saznao jucer nakon sto mi je nekoliko puta odbijena transakcija... sad imam problem jer moram izvrsiti placanje u funtama i koji cu najverovatnije rijestiti promjenom ovog odrona od banke...
opet im se sjetim svega