Nacionalna svijest Bosnjaka
- Nele9
#401 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Ako govorimo o jedinstvenom osjećaju nacionalne pripadnosti, dakle Bošnjaka iz urbanih i ruralnih sredina, te svih nivoa obrazovanja, onda govorimo o djelomičnoj vezanosti za islam te bosansku tradiciju, sve isprepleteno i uvezano.
Šta je bosanska tradicija? Mislim da je ovde premalo mjesta da se ozbiljnije pristupi tom pitanju.
Slijedeća karakteristika je da svi Bošnjaci danas znaju da nisu nikakvi konvertiti, izdajice i poturice...epiteti koji su im nametani što prećutno kroz SFRJ obrazovni sistem što komšijska ˝stručna istraživanja˝.
Najveća trenutna dilema po pitanju nacionalne svijesti je kuda će se ova svijest dalje razvijati i u kom pravcu će jačati. Jedna značajna grupa je vezana uz naciju i vidi se kao dio naroda koji je konstantno ugnjetavan od strane komšija, narod čiji su sunarodnjaci iz Sandžaka nepravedno odvojeni od njih... Cijenim da je ova grupa takodje više vezana uz Islam. U ovoj grupi nema puno povjerenja prema ˝ostalima˝ zbog iskustva iz prethodnog rata.
Druga grupa je vezana za državu. Bošnjačku naciju vidi kao zaštitnika Bosne i Bosnu kao zaštitnika bošnjačke nacije...neodvojivo. Ova grupa je više ili manje vezana uz Islam.
Cijenim da su obje grupe patriotske, ali će se morati formirati faktor koji će homogenizirati ove dvije grupe zarad zajedničkog cilja...sloboda u Bosni.
Šta je bosanska tradicija? Mislim da je ovde premalo mjesta da se ozbiljnije pristupi tom pitanju.
Slijedeća karakteristika je da svi Bošnjaci danas znaju da nisu nikakvi konvertiti, izdajice i poturice...epiteti koji su im nametani što prećutno kroz SFRJ obrazovni sistem što komšijska ˝stručna istraživanja˝.
Najveća trenutna dilema po pitanju nacionalne svijesti je kuda će se ova svijest dalje razvijati i u kom pravcu će jačati. Jedna značajna grupa je vezana uz naciju i vidi se kao dio naroda koji je konstantno ugnjetavan od strane komšija, narod čiji su sunarodnjaci iz Sandžaka nepravedno odvojeni od njih... Cijenim da je ova grupa takodje više vezana uz Islam. U ovoj grupi nema puno povjerenja prema ˝ostalima˝ zbog iskustva iz prethodnog rata.
Druga grupa je vezana za državu. Bošnjačku naciju vidi kao zaštitnika Bosne i Bosnu kao zaštitnika bošnjačke nacije...neodvojivo. Ova grupa je više ili manje vezana uz Islam.
Cijenim da su obje grupe patriotske, ali će se morati formirati faktor koji će homogenizirati ove dvije grupe zarad zajedničkog cilja...sloboda u Bosni.
- tbv
#402 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
koje isfucane fraze... BiH je opstala zbog patriotskih snaga Bosne i Hercegovine koje su stale u njenu odbranu, a koje je predsjednik te drzave izdao, zajedno u paketu sa drzavom, kad je potpisao kapitulaciju...Komrad wrote:Pa zavisi sa koje strane gledas...popajic wrote: Ne shvatam na osnovu cega mislis da se tvoj ( nakaradni i sovinisticki ) stav uopste razlikuje od istog stava drugih razvaljivaca BIH
Cinjenica jeste da je BiH opstala i opstaje zahvaljujuci Bosnjacima i da su oni ti kojima je najvise stalo do ove drzave...
Ne zelim da zanemirim i odredjen broj patriota medju Srbima i Hrvatima kao i one koji se ne osjecaju pripadnicima nijedne grupe ali su ipak Bosnjaci ti koji su najvece zrtve dali za ovu drzavua i dan danas u politickom smislu su ti koji moraju popustati zarad interesa drzave
- Komrad
#403 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
a 90% tih patriotskih snaga su Bosnjacitbv wrote: koje isfucane fraze... BiH je opstala zbog patriotskih snaga Bosne i Hercegovine koje su stale u njenu odbranu, a koje je predsjednik te drzave izdao, zajedno u paketu sa drzavom, kad je potpisao kapitulaciju...
-
popajic
#404 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Biti patriota iskljucuje snove o komadanju iste .Komrad wrote:a 90% tih patriotskih snaga su Bosnjacitbv wrote: koje isfucane fraze... BiH je opstala zbog patriotskih snaga Bosne i Hercegovine koje su stale u njenu odbranu, a koje je predsjednik te drzave izdao, zajedno u paketu sa drzavom, kad je potpisao kapitulaciju...
Tako i snovi Bosnjakistanu po logici stvari ne potpadaju pod patriotizam.
- Komrad
#405 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Kakve to veze ima sa ovim sto sam ja napisao?popajic wrote:Biti patriota iskljucuje snove o komadanju iste .Komrad wrote:a 90% tih patriotskih snaga su Bosnjacitbv wrote: koje isfucane fraze... BiH je opstala zbog patriotskih snaga Bosne i Hercegovine koje su stale u njenu odbranu, a koje je predsjednik te drzave izdao, zajedno u paketu sa drzavom, kad je potpisao kapitulaciju...
Tako i snovi Bosnjakistanu po logici stvari ne potpadaju pod patriotizam.
90% Patriota BiH su Bosnjaci
- kukuruz_kokicar
#406 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Logički, jezički i politički savršeno ispravno!Komrad wrote:a 90% tih patriotskih snaga su Bosnjacitbv wrote: koje isfucane fraze... BiH je opstala zbog patriotskih snaga Bosne i Hercegovine koje su stale u njenu odbranu, a koje je predsjednik te drzave izdao, zajedno u paketu sa drzavom, kad je potpisao kapitulaciju...
Baš kao što su 90% čeških patriota Češnjaci.
Bosne nema bez bosanskih patriota, a Bosanaca će vazda biti - uključujući i one iz USA (Tim Klensi), Kine ili Srbije (Čika Jovo Car). Neki od njih su puno veće patriote od nekih Bošnjaka.
Last edited by kukuruz_kokicar on 02/08/2011 13:52, edited 2 times in total.
-
popajic
#407 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Ima utoliko sto se i ti , pretpostavljam , smatras BIH patriotom , a ipak svim srcem prizeljkujes bosnjacku drzavicu.Komrad wrote: Kakve to veze ima sa ovim sto sam ja napisao?
TO dvoje ne ide zajedno .
- Komrad
#408 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Ja se ne smatram patriotom, meni je svejedno, i tema nisam ja i ne znam zasto imas potrebu da raspravljas o meni kada nisam napisao da sebe stavljam u tu grupu. Patriota BiH ima medju svim narodima ali 90% patriotskih snaga su Bosnjaci.popajic wrote:Ima utoliko sto se i ti , pretpostavljam , smatras BIH patriotom , a ipak svim srcem prizeljkujes bosnjacku drzavicu.Komrad wrote: Kakve to veze ima sa ovim sto sam ja napisao?
- tbv
#409 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
dok god ti i slicni tebi ne vidite u svojim stavovima gresku, vama ce biti predodredjena dozivotna borba za identitetom i bosanska Palestina... nacionalna svijest jednog naroda je borba za drzavom, a ako se taj narod dijeli na tri naroda, od kojih jedan ima vise prava na istu drzavu od drugog, onda ta nacionalna svijest nema smisao postojanja...Komrad wrote:Ja se ne smatram patriotom, meni je svejedno, i tema nisam ja i ne znam zasto imas potrebu da raspravljas o meni kada nisam napisao da sebe stavljam u tu grupu. Patriota BiH ima medju svim narodima ali 90% patriotskih snaga su Bosnjaci.popajic wrote:Ima utoliko sto se i ti , pretpostavljam , smatras BIH patriotom , a ipak svim srcem prizeljkujes bosnjacku drzavicu.Komrad wrote: Kakve to veze ima sa ovim sto sam ja napisao?
- Komrad
#410 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Pa o tome ja i govorim. Bosnjaci trebaju da se bore za svoju drzavutbv wrote: dok god ti i slicni tebi ne vidite u svojim stavovima gresku, vama ce biti predodredjena dozivotna borba za identitetom i bosanska Palestina... nacionalna svijest jednog naroda je borba za drzavom, a ako se taj narod dijeli na tri naroda, od kojih jedan ima vise prava na istu drzavu od drugog, onda ta nacionalna svijest nema smisao postojanja...
- madner
#411 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Komrad je mali Bosnjak, ono cemu se Alija nadao ali nije zazivjelo u vecim kolicinama. Tu je da nas sve upozori zasto je to loshe.
- Komrad
#412 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Alije se nicemu nije nadao ... jer nije znao sta hoce, do podne borba za cjelovitu, od podne podjela na tri drzavice i tako citav rat... do podne Jovan Divjak od podne Abu Hamza i tako citav rat. Ono sto nisu cetnici srusili, opljackali su Alijini tajkuni i tako citav mir, one prognanike koji su se vratili, nisu ih zastrasile cetnicke prijetnje, ali su ponovo otisli zbog Alijinih vodja povratka i tako citav mir...madner wrote:Komrad je mali Bosnjak, ono cemu se Alija nadao ali nije zazivjelo u vecim kolicinama. Tu je da nas sve upozori zasto je to loshe.
Prema tome ne mozes me u isti kontekst stavljati sa Alijom
- madner
#413 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Mogu, jer to ti je upravo njegova politika sto ti propagiras.
On je taj koji se odlucio da Bosnjak treba biti zamjenica za musliman, on je taj koji je pokusao izbrisati Bosance, on je taj kome je fildzan bio sasvim dovoljan.
On je taj koji se odlucio da Bosnjak treba biti zamjenica za musliman, on je taj koji je pokusao izbrisati Bosance, on je taj kome je fildzan bio sasvim dovoljan.
- Komrad
#414 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Historijski fakti jasno govore ko su i sta su Bosnjaci. To sto neko Bosnjastvo vezuje iskljucivo za muslimane je njegov problem a ne moj. Vise puta sam ovdje ponovio da je naziv Bosnjak stariji od islama na ovim prostorima. Ne znam kako je neko mogao brisati Bosance a zalagati se za Bosnjake kada je Bosnjak=Bosanac. Da li je sadasnja BiH fildzan u odnosu na SFRJ i kolika to BiH nije fildzan?Jel Kosovo fildzan, Slovenija, Hrvatska, Ceska, Slovacka? a Boga ti jel Luxemburg fildzan?madner wrote:Mogu, jer to ti je upravo njegova politika sto ti propagiras.
- madner
#415 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Bla bla, nije bitno historija koliko ono sto je u glavama ljudi. Sa izrazom Bosanac se 90% predratne populacije moglo identificirati, sa izrazom Bosnjak 20%. Tako je i sada.
Fildzan je tacno odredjena stvar, Zenica i sira okolina, gdje bi bili svoji na svome.
Fildzan je tacno odredjena stvar, Zenica i sira okolina, gdje bi bili svoji na svome.
- tbv
#416 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Borba za bosnjacku drzavu opravdala bi etnicke cistke kao i borbu za srpsku i hrvatsku drzavu, razlika je u tome sto se Srbiji i Hrvatskoj sire granice, a bosnjacka drzava se pretvara u rezervat. Ali ako bi jacali bosansku nacionalnu svijest onda bi bili u prednosti, jer mi Bosanci vec imamo drzavu... potpuno shvatam da je oslabljena bosanska nacionalna svijest, ali to je zbog toga sto se tri tora, Bosnjaci, Srbi i Hrvati bore za podjelu bosanske drzave, a zaboravljaju da ce opet BOSANCI stati na prve linije da brane svoje nacionalne interese, odnosno drzavu BiH, od Une do Drine, od Save do mora...Komrad wrote:Pa o tome ja i govorim. Bosnjaci trebaju da se bore za svoju drzavutbv wrote: dok god ti i slicni tebi ne vidite u svojim stavovima gresku, vama ce biti predodredjena dozivotna borba za identitetom i bosanska Palestina... nacionalna svijest jednog naroda je borba za drzavom, a ako se taj narod dijeli na tri naroda, od kojih jedan ima vise prava na istu drzavu od drugog, onda ta nacionalna svijest nema smisao postojanja...
- Komrad
#417 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Bosnjaci su stanovnici srednjovjekovne drzave Bosne, Bosanci su isto to. Danasnja drzava se zove Bosna i Hercegovina i zasto bi Bosanac bila nacija a Hercegovac ne bi? To je jedna skroz druga temamadner wrote:Bla bla, nije bitno historija koliko ono sto je u glavama ljudi. Sa izrazom Bosanac se 90% predratne populacije moglo identificirati, sa izrazom Bosnjak 20%. Tako je i sada.
I cak da se danas i zovemo kao etnos i kao nacija Bosanci ti bi vjerovatno pricao kontra kao i sto danas kontriras
Ako je to fildzan onda mi to opet ne mozes stavljati na teret jer moj minimum je mnogo veci od okoline zenice
- tbv
#418 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
e moja jarane, na nacin na koji ti Bosnu dijelis, (za sad na 4 dijela - hercegovacki dio, bosnjacki dio, srpski dio, hrvatski dio) nece tebi ostati ni F od fildzana...Komrad wrote:Bosnjaci su stanovnici srednjovjekovne drzave Bosne, Bosanci su isto to. Danasnja drzava se zove Bosna i Hercegovina i zasto bi Bosanac bila nacija a Hercegovac ne bi? To je jedna skroz druga temamadner wrote:Bla bla, nije bitno historija koliko ono sto je u glavama ljudi. Sa izrazom Bosanac se 90% predratne populacije moglo identificirati, sa izrazom Bosnjak 20%. Tako je i sada.
I cak da se danas i zovemo kao etnos i kao nacija Bosanci ti bi vjerovatno pricao kontra kao i sto danas kontriras
Ako je to fildzan onda mi to opet ne mozes stavljati na teret jer moj minimum je mnogo veci od okoline zenice
- kukuruz_kokicar
#419 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Ako nije Bosanac nego Bošnjak, onda nije ni Hercegovac nego Hercegov..ak? Ma taj izraz Bošnjak ili Bošnjanin je arhaični naziv za stanovnika Bosne. Toliko je arhaičan da se mogao koristiti u Aljinom projektu izmišljanja neke islamsko-izvornobosanske nacije. Vala mogao me je nazvati i Atlantiđaninom - jednako bi budalasto i netačno zvučalo. Kao da se od sutra Slovenci samonazovu Karantanci, Srbi Rasi, a Crnogorci Zetovi.tbv wrote:e moja jarane, na nacin na koji ti Bosnu dijelis, (za sad na 4 dijela - hercegovacki dio, bosnjacki dio, srpski dio, hrvatski dio) nece tebi ostati ni F od fildzana...Komrad wrote:Bosnjaci su stanovnici srednjovjekovne drzave Bosne, Bosanci su isto to. Danasnja drzava se zove Bosna i Hercegovina i zasto bi Bosanac bila nacija a Hercegovac ne bi? To je jedna skroz druga temamadner wrote:Bla bla, nije bitno historija koliko ono sto je u glavama ljudi. Sa izrazom Bosanac se 90% predratne populacije moglo identificirati, sa izrazom Bosnjak 20%. Tako je i sada.
Pa zar nije smiješno i tužno to što su uradili od imena našeg naroda?
Ja znam da ću se na popisu izjasniti kao Bosanac pa me na kraju i podveli pod Ostale. U inat im svima!
-
HM 2011
#420 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
mene interesuje gdje nesta priča o suživotu različitih religijskih skupina u Bosni i Hercegovini.....
Čemu uopšte služi vlast ?
Čemu uopšte služi vlast ?
- Komrad
#421 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Jok eto dijelit cu je kao ti .. na Srpski, Hrvatski i dio za ostale uglavnom bosanske muslimane koji se nebi trebali ni etnicki ni nacionalno izjasnjavati da se ovi prvi ne bi naljutili i slucajno vama dijasporcima unistili drzavu koju volite a ipak se trudite sto dalje biti od njetbv wrote:e moja jarane, na nacin na koji ti Bosnu dijelis, (za sad na 4 dijela - hercegovacki dio, bosnjacki dio, srpski dio, hrvatski dio) nece tebi ostati ni F od fildzana...Komrad wrote:Bosnjaci su stanovnici srednjovjekovne drzave Bosne, Bosanci su isto to. Danasnja drzava se zove Bosna i Hercegovina i zasto bi Bosanac bila nacija a Hercegovac ne bi? To je jedna skroz druga temamadner wrote:Bla bla, nije bitno historija koliko ono sto je u glavama ljudi. Sa izrazom Bosanac se 90% predratne populacije moglo identificirati, sa izrazom Bosnjak 20%. Tako je i sada.
- Komrad
#422 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Kakav Alija i njegov projekat... Alija je napisao nekoliko knjiga a nijednu o jacanju politickog utjecaja bosanskih muslimana ili nesto na slican fazon. Historija dovoljno govori ko su i sta su i odakle poticu i od koje rijeci Bosnjaci...kukuruz_kokicar wrote: Ako nije Bosanac nego Bošnjak, onda nije ni Hercegovac nego Hercegov..ak? Ma taj izraz Bošnjak ili Bošnjanin je arhaični naziv za stanovnika Bosne. Toliko je arhaičan da se mogao koristiti u Aljinom projektu izmišljanja neke islamsko-izvornobosanske nacije. Vala mogao me je nazvati i Atlantiđaninom - jednako bi budalasto i netačno zvučalo. Kao da se od sutra Slovenci samonazovu Karantanci, Srbi Rasi, a Crnogorci Zetovi.
Pa zar nije smiješno i tužno to što su uradili od imena našeg naroda?
Ja znam da ću se na popisu izjasniti kao Bosanac pa me na kraju i podveli pod Ostale. U inat im svima!
Ti se izjasnjavaj kako hoces ne znam ko ti to spori?
- tbv
#423 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
citiraj me jaro, citiraj to sto tvrdis, ja svoju babovinu nisam halalio, jednom se borio za nju pa je TVOJ ALIJA sa njom manipulisao i dao je srbima da bi se ti osjecao kao BOSNJAK na svome, drugi put me nece ni jedan ALIJA zajebat ili zaustaviti, jer kako ameri kazu - "first time shame on you, second time shame on me"...Komrad wrote:Jok eto dijelit cu je kao ti .. na Srpski, Hrvatski i dio za ostale uglavnom bosanske muslimane koji se nebi trebali ni etnicki ni nacionalno izjasnjavati da se ovi prvi ne bi naljutili i slucajno vama dijasporcima unistili drzavu koju volite a ipak se trudite sto dalje biti od njetbv wrote:e moja jarane, na nacin na koji ti Bosnu dijelis, (za sad na 4 dijela - hercegovacki dio, bosnjacki dio, srpski dio, hrvatski dio) nece tebi ostati ni F od fildzana...
- Komrad
#424 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Alija MOJ nije ...nit je kad bio nit ce kad bititbv wrote: citiraj me jaro, citiraj to sto tvrdis, ja svoju babovinu nisam halalio, jednom se borio za nju pa je TVOJ ALIJA sa njom manipulisao i dao je srbima da bi se ti osjecao kao BOSNJAK na svome, drugi put me nece ni jedan ALIJA zajebat ili zaustaviti, jer kako ameri kazu - "first time shame on you, second time shame on me"...
A koliko god je on dao Srbima dali ste i vi koji se ne vracate tamo i tako pristajete da RS i bukvalno bude Srpska
- tbv
#425 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Alija je potpisao postojanje Srpske, ja to ne mogu izmjeniti, samo mogu biti lojalan toj Srpskoj, a ja dzelatima ne zelim biti lojalan... Vi koji bi sad pristali na podijele ste i podrzali Aliju i njegove izdaje, na VASOJ savijesti je i Srebrenica i Republika Srpska... moja savijest je cista...Komrad wrote:Alija MOJ nije ...nit je kad bio nit ce kad bititbv wrote: citiraj me jaro, citiraj to sto tvrdis, ja svoju babovinu nisam halalio, jednom se borio za nju pa je TVOJ ALIJA sa njom manipulisao i dao je srbima da bi se ti osjecao kao BOSNJAK na svome, drugi put me nece ni jedan ALIJA zajebat ili zaustaviti, jer kako ameri kazu - "first time shame on you, second time shame on me"...
A koliko god je on dao Srbima dali ste i vi koji se ne vracate tamo i tako pristajete da RS i bukvalno bude Srpska