Moraš imati broj šasije i motora, sa tim brojevima odeš u ASA auto, platiš 15 KM i dobiješ potvrdu da tvoje auto zadovoljava ili ne zadovoljava Euro3 normu. Prije su gledali samo broj šasije, ali se može desiti da na tako starom autu ima drugi motor koji možda (ne) zadovoljava normu, iako je prije u autu bio motor koji je okej. Zbog toga je vrlo bitno da pregledaš i motor, čak i ako ti kažu da ti treba samo broj šasije, a to ti govorim iz ličnog iskustva.frankwhite wrote:gdje mogu saznati da li auto koje kupujem zadovoljava ovu nasu euro 3 normu? radi se o audi a4 b5 1999-2000god. 1.8t quattro.
Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Erzsebet
#401 Re: Uvoz auta
- S4mpion
#402 Re: Uvoz auta
Evo ti par linkova sa spiskovima vozila koja zadovoljavaju euro3:frankwhite wrote:gdje mogu saznati da li auto koje kupujem zadovoljava ovu nasu euro 3 normu? radi se o audi a4 b5 1999-2000god. 1.8t quattro.
http://akcrankshaft.com/forum/attachment.php?aid=5474
http://akcrankshaft.com/forum/attachment.php?aid=5475
- ElRe
#403 Re: Uvoz auta
Kolika je sad carina za polovna vozila?
- drndalo
#404 Re: Uvoz auta
3% ukoliko imas E1 o porijeklu robe...
- poznanik
#405 Re: Uvoz auta
Ovdje: - http://www.homologacija.gov.ba/Document ... vozila.pdffrankwhite wrote:gdje mogu saznati da li auto koje kupujem zadovoljava ovu nasu euro 3 normu? radi se o audi a4 b5 1999-2000god. 1.8t quattro.
A svakako pregledaj sadržaj ove web stranice: - http://www.homologacija.gov.ba/
- marketleader
#406 Re: Uvoz auta
Zdravo raja. Evo pročitao sam sve postove u temi. Svaka vam cast
dosta mi je pomoglo ovo, pa valjda ce mi pomoci sve ovo, da ustedim koji OJRO pri uvozu
Zanima me kako ovo sve ide kad je auto (sa stranim tablicama-ITA) na imenu osobe koja ima LK, CIPS i PASOŠ BIH, a ujedno ima i boravak u IT. Auto je u posjedu ove osobe već 3 godnie, a kupljeno je u auto kući u IT.
Može li se ovo tretirati kao uvoz automobila povratnika? Iako se osoba ne planira vratiti u BiH.
Kontaktirao sam Carinsku Ispostavu Izačić i rekli su mi da samo on dođe na granični prijelaz i da će se kataloški utvrditi vrijednost i na osnovu nje ocariniti vozilo.
Pretpostavljam da će prije toga trebati izvaditi EUR1 obrazac u Italiji i pri izlazu u SLO ovjeriti EUR1 obrazac i EX onaj, ili??
Zanime me, u kojem trenutku i gdje će uzeti ZOLL table, posto trenutno ima vašeće registarske table italijanske?
Ne kontam, on sad nece imati fakturu ili kupoprodajni ugovor, pošto će uvesti na svoje ime? Da li je pametnije (čitaj jednostavnije) da uveze npr. na moje ime. Onda bi trebao jel sastaviti kupoprodajni ugovor u Italiji i isti ovjeriti tamo kod notara. Zanima me kod ove opcije, moram li ja lično onda ici u Italiju radi ovjere notara ili mogu poslati kopiju Pasoša, LK i punomoć ili slično.
Hvala na informacijama, ako mi neko može pomoći.
P.S.Havana znas li ti ili neko koja je kataloska vrijednost za Audi A4 AVANT nova linija (karavan) prva registracija 28.11.2001... 1.9TDI ( I -crveno) cini mi se da je 96 kW (131 PS)?? HVALAAA
Zanima me kako ovo sve ide kad je auto (sa stranim tablicama-ITA) na imenu osobe koja ima LK, CIPS i PASOŠ BIH, a ujedno ima i boravak u IT. Auto je u posjedu ove osobe već 3 godnie, a kupljeno je u auto kući u IT.
Može li se ovo tretirati kao uvoz automobila povratnika? Iako se osoba ne planira vratiti u BiH.
Kontaktirao sam Carinsku Ispostavu Izačić i rekli su mi da samo on dođe na granični prijelaz i da će se kataloški utvrditi vrijednost i na osnovu nje ocariniti vozilo.
Pretpostavljam da će prije toga trebati izvaditi EUR1 obrazac u Italiji i pri izlazu u SLO ovjeriti EUR1 obrazac i EX onaj, ili??
Zanime me, u kojem trenutku i gdje će uzeti ZOLL table, posto trenutno ima vašeće registarske table italijanske?
Ne kontam, on sad nece imati fakturu ili kupoprodajni ugovor, pošto će uvesti na svoje ime? Da li je pametnije (čitaj jednostavnije) da uveze npr. na moje ime. Onda bi trebao jel sastaviti kupoprodajni ugovor u Italiji i isti ovjeriti tamo kod notara. Zanima me kod ove opcije, moram li ja lično onda ici u Italiju radi ovjere notara ili mogu poslati kopiju Pasoša, LK i punomoć ili slično.
P.S.Havana znas li ti ili neko koja je kataloska vrijednost za Audi A4 AVANT nova linija (karavan) prva registracija 28.11.2001... 1.9TDI ( I -crveno) cini mi se da je 96 kW (131 PS)?? HVALAAA
-
vocar88
#407 Re: Uvoz auta
E ovako ljudi citao sam vase komentare predloge sugestije vezano za uvoz auta...Naime da vas nebi davio detaljima pitacu vas sledece: Zelim da uvezem Audi A4 B8 od 2008 gp pa nadalje (2008 diode u svijetlima-taj model) pa sad imam neke osnovne potrebe kad ga budem uzimao...Naime zelim da bude obavezno bjele boje, 2.7 TDI automatik, i da ima naravno xenon svjetla ( pozeljno neki ljepsi alu naplatci npr 17"ke a i nemora odma alu felge da ima) Pa mene sad tacno interesuje kome da se obratim sta i kako, i koje meni pare trebaju za takvo nesto?? Gledao sam ovde po autosalonima i placevima cijena ide od 32 000 KM, mene interesuje dali bi uvozom mogao da smanjim cijenu tog auta...Molio bih osnovne detalje i informacije o ovoj mojoj namjeri Evo slika takvog auta: HVALA UNAPRED
http://www.autotabelle.de/auto_vgl_2.php?id=79&id2=80
http://www.autotabelle.de/auto_vgl_2.php?id=79&id2=80
- Erzsebet
#408 Re: Uvoz auta
Ja imam boravak u Holandiji i uvezao sam auto sa svog imena na svoje ime. Bitno je da ti budeš i izvoznik i uvoznik u svim dokumentima, a sve te dokumente MORAŠ izvaditi u Italiji, kao i col table, EUR1, izvoznu dekleraciju itd. U Sloveniji to nećeš uspjeti, a kamoli na Izačiću, moraćeš se vratiti u Italiju, tako da se nemoj igrati.marketleader wrote:Zdravo raja. Evo pročitao sam sve postove u temi. Svaka vam castdosta mi je pomoglo ovo, pa valjda ce mi pomoci sve ovo, da ustedim koji OJRO pri uvozu
![]()
- marketleader
#409 Re: Uvoz auta
Erzsebet wrote:Ja imam boravak u Holandiji i uvezao sam auto sa svog imena na svoje ime. Bitno je da ti budeš i izvoznik i uvoznik u svim dokumentima, a sve te dokumente MORAŠ izvaditi u Italiji, kao i col table, EUR1, izvoznu dekleraciju itd. U Sloveniji to nećeš uspjeti, a kamoli na Izačiću, moraćeš se vratiti u Italiju, tako da se nemoj igrati.marketleader wrote:Zdravo raja. Evo pročitao sam sve postove u temi. Svaka vam castdosta mi je pomoglo ovo, pa valjda ce mi pomoci sve ovo, da ustedim koji OJRO pri uvozu
![]()
Hvala na odgovoru. Moraću onda ispitati spediciju ili na granici koji su sve dokumenti potrebni za uvoz.
Za koliko dana si otprilike ti zavrsio sve? Mislim na postupak carinjenje, homologacija, sve do registracije.
A izvoznu deklaraciju isto da vadim u IT? To sam kontao da trebam na slovenskoj granici vaditi.
- Erzsebet
#410 Re: Uvoz auta
Nemoj se raspitivati na granici, jer je tada već kasno. Meni je trebalo 7-8 dana da sve povadim, ali se to sve može za dan srediti, barem u Holandiji, samo ti to zavisi od lokacije gdje se nalaziš, ne znam kako je u Italiji. Dakle, vrlo ti je bitno i da na izvoznoj dekleraciji, ali i na EUR1 dokumentu TI BUDEŠ i izvoznik i uvoznik. Sve vadiš u Italiji, u Bosnu ne dolazi bez tih dokumenata.
Zaboravio sam ti ovo reći, vrlo ti je bitno da imaš račun. Budući da ti ne kupuješ auto, onda idi u opštinu i izvadi jednu izjavu na kojoj ti tvrdiš da auto vrijedi toliko i toliko. Bez toga takođe nećeš moći cariniti auto, jer u Bosni će ti napraviti problem za najmanju glupost. Nemoj koristiti račun iz vremena kad si ga kupio, jer ćeš onda platiti porez i carinu na taj iznos, nego otprilike na izjavu stavi vrijednost auta koliko on inače košta u oglasima, ili možda malo manju.
Zaboravio sam ti ovo reći, vrlo ti je bitno da imaš račun. Budući da ti ne kupuješ auto, onda idi u opštinu i izvadi jednu izjavu na kojoj ti tvrdiš da auto vrijedi toliko i toliko. Bez toga takođe nećeš moći cariniti auto, jer u Bosni će ti napraviti problem za najmanju glupost. Nemoj koristiti račun iz vremena kad si ga kupio, jer ćeš onda platiti porez i carinu na taj iznos, nego otprilike na izjavu stavi vrijednost auta koliko on inače košta u oglasima, ili možda malo manju.
- marketleader
#411 Re: Uvoz auta
Drug hvala ti puno. Odgodili smo uvoz ovaj za mart sljedeće godine, pa možda se do tad još nešto i promjeni. Ako ništa, carinska stopa na uvoz proizvoda EU porijekla će se smanjiti sa 3% na 0%.Erzsebet wrote:Nemoj se raspitivati na granici, jer je tada već kasno. Meni je trebalo 7-8 dana da sve povadim, ali se to sve može za dan srediti, barem u Holandiji, samo ti to zavisi od lokacije gdje se nalaziš, ne znam kako je u Italiji. Dakle, vrlo ti je bitno i da na izvoznoj dekleraciji, ali i na EUR1 dokumentu TI BUDEŠ i izvoznik i uvoznik. Sve vadiš u Italiji, u Bosnu ne dolazi bez tih dokumenata.
Prije 2 dana sam zvao Carinu u BiH - Izačić i rekli su mi da se sada može cariniti vozilo neovisno o mjestu prebivališta.
Pozz
-
kenzo
#412 Re: Uvoz auta
vidim u holandiji neki prodavci nude sredjivanje papira za 350 eura..
je li to znaci manje peglanja?
sto se tice placanja..kako izvrsiti uplatu...je li sigurno preko bankovnog racuna?
platim unaprijed i ako ne ispostavi auto zalim se banci?
sto se tice placanja..kako izvrsiti uplatu...je li sigurno preko bankovnog racuna?
- Erzsebet
#413 Re: Uvoz auta
Nadam se da se zajebaješ oko ovogakenzo wrote:vidim u holandiji neki prodavci nude sredjivanje papira za 350 eura..
Sređivanje papira od 350€ znači da toliko košta usluga, a ti opet platiš svaki od tih papira. Nema mnogo peglanja ako znaš te stvari, ja nisam znao, pa sam se zajebavao nekoliko dana, ali realno se sve može završiti za dan.
-
zodi36
#414 Re: Uvoz auta
molim vas da mi pomognete oko uvoza automobila.zivim sa suprugom u njemackoj.imamo bmw 530 dizel,2000 godiste,ima euro 3.auto je na supruzi.ja sam sada planirao da idem za bosnu i da povezem auto da ga dole prodam.povest cu auto na njemackim tablama i vozati ga regularno dole dok ga neprodam.nakon sto nadjem musteriju planirao sam postali supruzi autobusom tablice i saobracajnu da ga odjavi.zanima me,hoce li ona moci dobiti eur 1 papir kad bude vracala table i odjavljivala auto,i jeli ja sada ista trebam da prijavim na granici ili carini kad budem dolazio u bosnu,posto neznam koliko ce trajati proces prodaje auta,a ja moram biti u bosni 3 mjeseca.unaprijed hvala
- Erzsebet
#415 Re: Uvoz auta
zodi36 wrote:molim vas da mi pomognete oko uvoza automobila.zivim sa suprugom u njemackoj.imamo bmw 530 dizel,2000 godiste,ima euro 3.auto je na supruzi.ja sam sada planirao da idem za bosnu i da povezem auto da ga dole prodam.povest cu auto na njemackim tablama i vozati ga regularno dole dok ga neprodam.nakon sto nadjem musteriju planirao sam postali supruzi autobusom tablice i saobracajnu da ga odjavi.zanima me,hoce li ona moci dobiti eur 1 papir kad bude vracala table i odjavljivala auto,i jeli ja sada ista trebam da prijavim na granici ili carini kad budem dolazio u bosnu,posto neznam koliko ce trajati proces prodaje auta,a ja moram biti u bosni 3 mjeseca.unaprijed hvala
To ne može tako, moraš povaditi sve papire prije nego izađeš iz Njemačke, a to su ti izvozna dekleracija, osiguranje (zeleni karton, i on ti vrijedi jednu ili dvije hefte), EUR1, i možda još neke papire, a onda auto moraš ODMAH cariniti u Bosni (imaš rok od osam dana, ako ga probiješ, može ići jedino na otpad), te ga registrovati na naše tablice. U suprotnom, niko ti ga neće htjeti kupiti, jer niko ne može sa njim nazad za Njemačku da vadi te papire, a u Bosni ne možeš dobiti njemačke papire.
Pročitaj ovu temu skroz, kao i teme koje su linkovane, pa će ti biti jasnije. Elem, ti možeš doći autom u Bosnu, ali ga odmah moraš prevesti na naše tablice, a ako imaš naš pasoš, to ti neće biti problem. Možeš auto kupiti od supruge, na izvoznoj dekleraciji i na EUR1 dokumentu možeš ti biti uvoznik, a ona izvoznik, moraš imati račun (ako nemaš račun, onda neki kupoprodajni ugovor između vas dvoje na kojem piše vrijednost vozila). Uglavnom, ne dolazi bez svih tih papira, jer nećeš ništa uspjeti, a takođe je vrlo bitno da provjeriš je li i motor Euro 3 po našim standardima (jer možda jeste po njemačkim, ali po našim nije), nazovi BMW u Bosni i vidi to s njima.
Sretno
-
zodi36
#416 Re: Uvoz auta
ok kralju,ali moram ti priznati da mi tek sad nista nije jasno:p....mislim hvala na trudu.auto je registrovano u njemackoj,placeno osiguranje,tif vrijedi do 2014,znaci tek tehnicki uradjen.ja dolazimsvake godine sa njim u bosnu po mjesec-dva dana.tako ce i ovaj put biti,samo sto bih ga prodao dole,jer mogu vise malo love dobiti.kazem ti, svakako cu ga dole vozati na regularnim njegovim tablama,i ako bih nasao neku musteriju,onda bih poslao svojoj supruzi koja ce ostati u njemackoj i na kojoj je auto papire ,saobracajnu,tablice, da ga odjavi jer mi nepada na pamet da ga ja u bosni carinujem,placam porez i registrujem.ovo mi malo nije jasno ovo,sedam do petnaest dana.kako ce neko znati kad sam ja sa njim usao u bih i kad je auto doslo.mislim hvala velika na trudu ,ali sam totalni dundjer za to
- Bakir1
#417 Re: Uvoz auta
imas pravo voziti svoje auto registrovano po bosni koliko hoces, nije on tebe razumio bas najbolje.
kada nadjes kupca ta sva procedura moze ici.
samo pazi da je to stvarno euro 3 auto
kada nadjes kupca ta sva procedura moze ici.
samo pazi da je to stvarno euro 3 auto
-
zodi36
#418 Re: Uvoz auta
ok bakire,hvala lijepo.sad si mi malo olaksao.kako da provjerim jeli eur 3.pise u saobracajnoj euro 3,sad nemogu da vjerujem da bih nepriznaje ovaj euro 3.mozda da nazovem u bih nekoga,sta znam,i da mu procitam iz saobracajne,mislim da ima.kad smo vec kod toga,vidim da se razumijes,pa smo ga mogli odmah pazariti ili ako nekoga znas da mu treba ovakav auto.auto je u ekstra stanju,kod nas je od 2004,servisiran redovno,garaziran,sva oprema osim koze,7,1 potrosnja prosjecna,i jos da te pitam jel ja mogu izvaditi sada eur 1 papir taj ili kad nadjem musteriju da supruzi posaljem table i saobracajnu da ga odjavi pa da tada dobijemo taj eur 1 papir da je jeftinija carina.lp
-
zodi36
#419 Re: Uvoz auta
i jos ovo molim vas ako ko zna.jel se ja moram javiti na carini u sloveniji i da nesto prijavljujem oko auta.ja idem na odmor i dole cu ostati dva mjeseca ako za to vrijeme neuspijem prodati auto,ja se vracam sa njim u njemacku.znaci zanima me jeli se ja igdje trebam prijavljivati na carini,granici sta znam gdje.znaci jos nemam musteriju,i neznam uopste hocu li uspjeti auto prodati(cijena) pa ako ne,vratio bih se u njemacku sa njim
- Bakir1
#420 Re: Uvoz auta
nemoj se nigdje prijavljivati, ide kao sto si isao i do sada, ako nadjes kupca za ta 3 mjeseca, uvoznu proceduru kako je vec opisana moras obaviti, a ne znam kako ide sa pravljenjem odjavnih papira iz njemacke.
trebao bi nazvati tomica u sarajevo da ti iza potvrdu da je auto euro 3 cini mi se 30 KM kosta.
kazem ti da nisam za taj auto siguran.
nemoj misliti da ces dobiti neke novce za taj auto, u bosni su pocesto jeftiniji auti od njemacke, a cijena prodaje auto a ne auto kao takav.
trebao bi nazvati tomica u sarajevo da ti iza potvrdu da je auto euro 3 cini mi se 30 KM kosta.
kazem ti da nisam za taj auto siguran.
nemoj misliti da ces dobiti neke novce za taj auto, u bosni su pocesto jeftiniji auti od njemacke, a cijena prodaje auto a ne auto kao takav.
-
zodi36
#421 Re: Uvoz auta
jarane moj,mogu dobiti 4000 eura za njega ba.pa nema ih u bosni ispod 12000-13000 km,a vracana im kilometraza i rajbani po putevima bosanskim,auto je kao cvoka,nista mu ne fali,ali eto vidjet cemo sta i kako.stvarno sam izludio oko ove papirologije,jedni kazu moze ovako,drugi onako.sad sam zvao spedicije,jedan mi kaze,otidji izvadi eur 1 i stavi ga u djep,na granici nista nemoj prijavljivat,eur 1 ti vazi tri mjeseca.druga spedicija mi kaze nemozes dobiti eur 1 dok neodjavis auto,odnosno kad im vratis saobracajnu i table onda dobijas eur 1.ludilo majke mi
-
zodi36
#422 Re: Uvoz auta
ljudi nemogu da vjerujem da se niko neukljucuje na ovu temu,pa ni ovi moderatori.zna li iko,ali bas iko jeli se moze dobiti eur 1 papir u njemackoj da neodjavljujes auto,ili moze li se dobiti za auto iz njemacke eur 1 u bosni,ono da to neko sredi,ili mogu li uvesti auto na njemackim tablam pa kad ga prodam da vratim po autobusu table i saobracajnu da se odjavi auto,hoceli mi tada dati taj da prostite jebeni eur 1.pa ima li iko da zna tacno,nije tanzanije,njemacka je:p
- mayab
#423 Re: Uvoz auta
Pa drug, ti zivis u Njemackoj, valjda govoris njihov jezik, pitaj tamo ,informacije iz prve ruke, nazovi "culasungstele" u tvom mjestu,Njemac ce ti vrlo ljubazno sve objasniti , a ne nas "levate" sa nekog BH foruma.
Ne kontam stvarno....
Ne kontam stvarno....
- Janjicar
#424 Re: Uvoz auta
Kada je moj otac uvozio auto iz slovenije prvo je izvadio taj eur1 papir i sve odradio pa tek onda vratio tablice, kada je dobio potvrdu da je vratio tablice i odjavio auto onda sam ja s tom potvrdom otisao u osiguranje i tek tada mogAo registrovati auto...zodi36 wrote:ljudi nemogu da vjerujem da se niko neukljucuje na ovu temu,pa ni ovi moderatori.zna li iko,ali bas iko jeli se moze dobiti eur 1 papir u njemackoj da neodjavljujes auto,ili moze li se dobiti za auto iz njemacke eur 1 u bosni,ono da to neko sredi,ili mogu li uvesti auto na njemackim tablam pa kad ga prodam da vratim po autobusu table i saobracajnu da se odjavi auto,hoceli mi tada dati taj da prostite jebeni eur 1.pa ima li iko da zna tacno,nije tanzanije,njemacka je:p
-
zodi36
#425 Re: Uvoz auta
e brav janjicar,ta mi informacija treba .a ovom iznad da odgovorim,ma drug i ja sam levat,idem na tri mjeseca pa se vracam,dok nepolozim jezik(tako da je moras priznati smjesno da ja odem kod svabe da to itam,a znam samo reci dobar dan i dovidjenja).p