Uvela je, vjeruj mi, znam. I psa i macke. Sve sa ulice.hz__semir wrote:Sto ne uvedes 10 lutalica u stan, pa nek lutaju po tvom stanu/kuci, nije valjda da smatras da imas ekskluzivno pravo na svoj stan i prostorije u istome.jaca78 wrote:Kad će ljudi konačno shvatiti da nemaju eksluzivno pravo na ovu planetu i ovaj zrak
psi lutalice ....
- Pasiflora
#401 Re: psi lutalice ....
Last edited by Pasiflora on 13/03/2011 09:18, edited 1 time in total.
- Pasiflora
#402 Re: psi lutalice ....
Koliko znam jedino RAD dobija pare (koje stavlja u dzep). Udruzenja zive od sadake.plejka2 wrote:Pare nisu problem para nema![]()
Imaju oni stekove dobro se vidi kad dođe krizna situacija pa hladno izvade pola miliona kao ono jbg zaturilo se u ladici![]()
I ove organizacije dobivaju samo valja sebi stavit u dzep mogu cuke i na ulici nista im nece falit.
- novi.dan.nova.nafaka
#403 Re: psi lutalice ....
Ne vidim zašto eutanazija, obzirom na trenutne okolnosti, nije prihvatljivo rješenje. Razumijem ja da bi se kojekakvi dušebrižnici koji nemaju pametnijeg posla prekidali od tuge za ubijenim džukelama, ali Bože moj, problem bi bio riješen za sedmicu maksimalno uz minimalna sredstva..suza81 wrote:Ja iskreno nemam ideju koja bi bila realna i u skladu sa sadasnjom situacijom u drzavi, koja bi bila efikasna i za kratak vremenski period rijesila pitanje lutalica, a meni i ostalim ljubiteljima zivotinja prihvatljiva.
Odlična ideja - trebaju se ljudi organizovati i zvati. Jel ima neko zainteresovan da za Alipašino pokrenemo akciju ?astrid wrote:Zašto ih niko ne zove?
...neki su evo zvali..http://www.rad.com.ba/rjesenje.pdf
- mayab
#404 Re: psi lutalice ....
Moženovi.dan.nova.nafaka wrote:Ne vidim zašto eutanazija, obzirom na trenutne okolnosti, nije prihvatljivo rješenje. Razumijem ja da bi se kojekakvi dušebrižnici koji nemaju pametnijeg posla prekidali od tuge za ubijenim džukelama, ali Bože moj, problem bi bio riješen za sedmicu maksimalno uz minimalna sredstva..suza81 wrote:Ja iskreno nemam ideju koja bi bila realna i u skladu sa sadasnjom situacijom u drzavi, koja bi bila efikasna i za kratak vremenski period rijesila pitanje lutalica, a meni i ostalim ljubiteljima zivotinja prihvatljiva.![]()
Odlična ideja - trebaju se ljudi organizovati i zvati. Jel ima neko zainteresovan da za Alipašino pokrenemo akciju ?astrid wrote:Zašto ih niko ne zove?
-
suza81
#405 Re: psi lutalice ....
Eto sam si odgovorio zasto to nije prihvatljivo: jest da imam pametnijeg posla, ali ja bih se prekinula od tuge za dzukelamanovi.dan.nova.nafaka wrote:Ne vidim zašto eutanazija, obzirom na trenutne okolnosti, nije prihvatljivo rješenje. Razumijem ja da bi se kojekakvi dušebrižnici koji nemaju pametnijeg posla prekidali od tuge za ubijenim džukelama, ali Bože moj, problem bi bio riješen za sedmicu maksimalno uz minimalna sredstva..suza81 wrote:Ja iskreno nemam ideju koja bi bila realna i u skladu sa sadasnjom situacijom u drzavi, koja bi bila efikasna i za kratak vremenski period rijesila pitanje lutalica, a meni i ostalim ljubiteljima zivotinja prihvatljiva.![]()
Salu na stranu, hajmo napravit neku racunicu (iako je to samo "trla baba lan...", trebaju se upucivati prijedlozi ka nadleznim tijelima). Skoncentrisemo se npr. na Kanton Sa. Trebaju nam podaci o broju cuka, ko se sjeca koliko su para lovci dobivali za rep psa? Ili kako to sintori obracunavaju? Koja je cijena kastracije?...
(uvijek mi padne na pamet kod ovog poredjenja eutanazija-kastracija onaj vic "nece oni nas je.... , vec ujesti
- kokuz_sa
#406 Re: psi lutalice ....
poznanik wrote:
Nigdje nije spomenuto udruženje za zaštitu životinja. Zar misliš da je ijedan njihov aktivist bio toliko moćan da utiče na donošenje državnog zakona?
Neshvatljivo je kako nekom može pasti na pamet slična ideja, posebno kad zakonodavac u BiH ne uvažava stavove i mišljenja niza drugih, mnogo snažnijih udruženja iz NVO sektora, čak i kod donošenja zakona koji su od krucijalnog značaja, a ne jednog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.
prije mozda 3-4 mjeseca je na stranici jedne opstine izasao tekst o tome kako su psi okupirali dobrinju
i bilo je 5-6 fotografija gdje su psi u coporu po 10 tak komada
taj tekst je ovako bio mozda 24h na stranici opstine da bi ga vidjela jedna aktivistica koja je uzbudila ostale i tekst je za 5min skinut i vise nigdje nije postavljen..
znaci aktivisti imaju jako veliki uticaj eto na opstinske organe..a kad vec imas prste u opstini onda imas i ruke u parlamentu
-
suza81
#407 Re: psi lutalice ....
Zar imaju??? Pa to je odlicno!!! Poznajem ih dosta i vec sutra cu da im predlozim da nam kod parlamentaraca srede koji milion da skonimo pse sa ulica... i ovce na broju i vukovi sitikokuz_sa wrote:poznanik wrote:
Nigdje nije spomenuto udruženje za zaštitu životinja. Zar misliš da je ijedan njihov aktivist bio toliko moćan da utiče na donošenje državnog zakona?
Neshvatljivo je kako nekom može pasti na pamet slična ideja, posebno kad zakonodavac u BiH ne uvažava stavove i mišljenja niza drugih, mnogo snažnijih udruženja iz NVO sektora, čak i kod donošenja zakona koji su od krucijalnog značaja, a ne jednog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.
prije mozda 3-4 mjeseca je na stranici jedne opstine izasao tekst o tome kako su psi okupirali dobrinju
i bilo je 5-6 fotografija gdje su psi u coporu po 10 tak komada
taj tekst je ovako bio mozda 24h na stranici opstine da bi ga vidjela jedna aktivistica koja je uzbudila ostale i tekst je za 5min skinut i vise nigdje nije postavljen..
znaci aktivisti imaju jako veliki uticaj eto na opstinske organe..a kad vec imas prste u opstini onda imas i ruke u parlamentu
- Obuca9
#408 Re: psi lutalice ....
Eh pa super, nek ih nastavi uvoditi, čak šta više predlažem joj da iznajmi dva tri stana i nek nastavi uvoditi, ali nek isto tako shvati da postoje ljudi kojima su njihova djeca važnija i bitnija od pasa lutalica.sitno wrote:Uvela je, vjeruj mi, znam. I psa i macke. Sve sa ulice.hz__semir wrote:Sto ne uvedes 10 lutalica u stan, pa nek lutaju po tvom stanu/kuci, nije valjda da smatras da imas ekskluzivno pravo na svoj stan i prostorije u istome.jaca78 wrote:Kad će ljudi konačno shvatiti da nemaju eksluzivno pravo na ovu planetu i ovaj zrak
-
moca
#409 Re: psi lutalice ....
Joj serete bogami previse.Ja nigdje dosad nisam vidio krvolocnog lutalicu.Svi se manje vise boje ljudi i bolje su vaspitani nego psi vlasnika.Slazem se da se nesto sa njima mora uraditi,zbog ljudi koji se boje pasa,i zbog toga sto ce se "stancati" i dovoditi na svijet nesretne mjesance,koji su osudjeni na propast.Mozda je i najbolje da se svi uspavaju,jer je steta najmanja.Ali bi bilo dobro da se i poubija ljudska gamad koja hoda po gradu,neki klosarcici i propalice,mafijasi i slicno.Vise me strah da me neko ne zbode nego od tih "krvolocnih pasa".Ne bi mi bilo ni sekunde zao kad bi sutra 1000 idiota umrlo u sarajevu.
p.s Vecina ljudi kojima se psi gade i koji ih mrze su seljaci,koji zele da ostave iza sebe selo,ovce i ovcare(pse) i prave se da su neka gradska raja.Takvi ljudi gadjaju kamenjem pse,sutaju nogama i tome uce svoju djecu.A psima je tada bijeg ili odbrana.Neki manje hrabri bjeze,a neki hrabriji se brane i tako dodje do tih silnih napada koji se spominju.
p.s Vecina ljudi kojima se psi gade i koji ih mrze su seljaci,koji zele da ostave iza sebe selo,ovce i ovcare(pse) i prave se da su neka gradska raja.Takvi ljudi gadjaju kamenjem pse,sutaju nogama i tome uce svoju djecu.A psima je tada bijeg ili odbrana.Neki manje hrabri bjeze,a neki hrabriji se brane i tako dodje do tih silnih napada koji se spominju.
-
suza81
#410 Re: psi lutalice ....
Kad bi samo malo sire pokusao da posmatras svijet oko sebe uvidio bi da su @jaci78 tvoja djeca veoma bitna!!! Uvodeci pse i macke lutalice u svoj stan, uskracujuci time sebi udobnost i namecucu dodatnu obavezu ona je tvoje dijete direktno zastitila od ta 3-4 psa koja se ne nalaze vise na ulici i ne predstavljaju opasnost tvom djetetu! Molim te, pokusaj da razumijes da ti @jaca i ljudi poput nje nisu nista skrivili i da je i tebi i meni i njoj kriva vlast koja apsolutno nista nije u stanju da uradi kako treba!hz__semir wrote:
Eh pa super, nek ih nastavi uvoditi, čak šta više predlažem joj da iznajmi dva tri stana i nek nastavi uvoditi, ali nek isto tako shvati da postoje ljudi kojima su njihova djeca važnija i bitnija od pasa lutalica.
- Abu FEED el-Castro
#411 Re: psi lutalice ....
Procitas tvoj post i dobijes kontradiktornost i glupost u paketumoca wrote:Joj serete bogami previse.Ja nigdje dosad nisam vidio krvolocnog lutalicu.Svi se manje vise boje ljudi i bolje su vaspitani nego psi vlasnika.Slazem se da se nesto sa njima mora uraditi,zbog ljudi koji se boje pasa,i zbog toga sto ce se "stancati" i dovoditi na svijet nesretne mjesance,koji su osudjeni na propast.Mozda je i najbolje da se svi uspavaju,jer je steta najmanja.Ali bi bilo dobro da se i poubija ljudska gamad koja hoda po gradu,neki klosarcici i propalice,mafijasi i slicno.Vise me strah da me neko ne zbode nego od tih "krvolocnih pasa".Ne bi mi bilo ni sekunde zao kad bi sutra 1000 idiota umrlo u sarajevu.
-
moca
#412 Re: psi lutalice ....
@Abu feed el-castro
O veliki mudrac.Hajde mi izdvoj te recenice u kojima sam bio kontradiktoran,da uocim svoje greske.Ako ne uspijes ,nazvat cu te lajavim idiotom,sto i jesi,zakljucujuci po ljubaznom komentaru koji si mi uputio.
O veliki mudrac.Hajde mi izdvoj te recenice u kojima sam bio kontradiktoran,da uocim svoje greske.Ako ne uspijes ,nazvat cu te lajavim idiotom,sto i jesi,zakljucujuci po ljubaznom komentaru koji si mi uputio.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#413 Re: psi lutalice ....
Prvo, i prvo, to sto ih ti nisi vidio ne znaci da ne postoje naravno.moca wrote:Joj serete bogami previse.Ja nigdje dosad nisam vidio krvolocnog lutalicu.Svi se manje vise boje ljudi i bolje su vaspitani nego psi vlasnika.Slazem se da se nesto sa njima mora uraditi,zbog ljudi koji se boje pasa,i zbog toga sto ce se "stancati" i dovoditi na svijet nesretne mjesance,koji su osudjeni na propast.Mozda je i najbolje da se svi uspavaju,jer je steta najmanja.Ali bi bilo dobro da se i poubija ljudska gamad koja hoda po gradu,neki klosarcici i propalice,mafijasi i slicno.Vise me strah da me neko ne zbode nego od tih "krvolocnih pasa".Ne bi mi bilo ni sekunde zao kad bi sutra 1000 idiota umrlo u sarajevu.
Drugo, tema nije o kriminalu u gradu, vec o lutalicama, kojih je za razliku od tebe svijeta vise strah nego tih kriminalaca koji se pucaju izmedju sebe.
Ovaj zadnji pasos je toliko tuzan da ga ne vrijedi komentarisati uopste, o ti vrli gradjanine, prefinjenog rijecnika.
- Drvosjeca iz Dejcica
#414 Re: psi lutalice ....
Zar se ne bi kastriranjem pasa lutalica mogao naći neki kompromis i za godinu dana bi se smanjila populacija? Drugi korak je otvaranje prihvatilišta za napuštene životinje koje bi djelomično bilo finansirano od strane Kantona a ostatak dobrovoljni prilozi, donacije, projekti i slično?
- kokuz_sa
#415 Re: psi lutalice ....
pa izadji malo mavece oko 10-12hmoca wrote:Joj serete bogami previse.Ja nigdje dosad nisam vidio krvolocnog lutalicu.Svi se manje vise boje ljudi i bolje su vaspitani nego psi vlasnika.Slazem se da se nesto sa njima mora uraditi,zbog ljudi koji se boje pasa,i zbog toga sto ce se "stancati" i dovoditi na svijet nesretne mjesance,koji su osudjeni na propast.Mozda je i najbolje da se svi uspavaju,jer je steta najmanja.Ali bi bilo dobro da se i poubija ljudska gamad koja hoda po gradu,neki klosarcici i propalice,mafijasi i slicno.Vise me strah da me neko ne zbode nego od tih "krvolocnih pasa".Ne bi mi bilo ni sekunde zao kad bi sutra 1000 idiota umrlo u sarajevu.
pa prodji ulicama gdje se zna da imaju copori lutalica..pa vidi kako je raji kad se vraca kuci..
govno ti se od straha stisne kad ti ispred ulaza sjedi copor od 15-20 kerova ..ili nekih 20metara od ulaza se bore za svoju teritoriju..
tad i ako ne znas sta da proucis pocnes da ucis sure i molitve samo da ziv docekas da se zatvore vrata za tobom kad udjes u ulaz
-
moca
#416 Re: psi lutalice ....
@ladyblue gdje sam ja rek'o da sam gradjanin?malo bolje procitaj post prije nego ga citiras sljedeci put i ispalis glupost,moderatorice.Ako treba pse poubijati,ja sam za to i da se pojedini idioti ubiju.Nazalost,niti vi mozete uspavati pse,niti ja mogu ubiti ljude.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#417 Re: psi lutalice ....
Ti si meni strasno simpatican, ili sto bi se reklo ne bi ironiju prepoznao ni da te po nosu opali.moca wrote:@ladyblue gdje sam ja rek'o da sam gradjanin?malo bolje procitaj post prije nego ga citiras sljedeci put i ispalis glupost,moderatorice.
I nema potrebe da petljas moje moderatorstvo ovdje, ja sam ipak samo jos jedan forumas.
- jasko_ba
#418 Re: psi lutalice ....
znaci dijete se igra lopte, ja sa curom setam i iz nekog razloga "cuke" se nasli uvrijedjeni i krenuse na nas tek tako, da se odbranemoca wrote:Neki manje hrabri bjeze,a neki hrabriji se brane i tako dodje do tih silnih napada koji se spominju.
kako ja vas volim, "ljubitelje zivotinja" to je nevjerovatno
-
moca
#419 Re: psi lutalice ....
Ajd nemam zivaca,Kad me napadne neki pas lutalica,javim vam se.
- Boom71
#420 Re: psi lutalice ....
Sve je tako suzy,sve sto si napisala...suza81 wrote:Napokon dolazimo do onog bitnog! Ova tema napreduje!Hunkar wrote:cisto da pripomenem da, iako mi jako idu na zivce zbog debilnih izjavaprozivanje udruzenja nece pomoci da se situacija sredi, barem ne sada (to smo trebali prije zakona). mislim, super je prozivka za beskrajno forumsko naprdjivanje i naduravanje, ali nema fajde.
evo pitanje, mene kao laika po pitanju pasa (macke su zakon): kako rijesiti problem u sadasnjoj postavi stvari? znaci, azil je utopija, da bezveze ne razglabamo (ili da tema ide na bc)
sintori ... zakonski out
odstrel -- nehuman
![]()
sta preostaje? ima li jos kakva ideja?
ili da vjezbamo trcanje do prvog haustoraMnogo toga se moglo uraditi prije 2-3 godine, danas je potrebno 10 puta vise para za iste stvari, a para nema.. Ja iskreno nemam ideju koja bi bila realna i u skladu sa sadasnjom situacijom u drzavi, koja bi bila efikasna i za kratak vremenski period rijesila pitanje lutalica, a meni i ostalim ljubiteljima zivotinja prihvatljiva. Prijedlozi @poznanika su dobri, tako je to trebalo izgledati od pocetka... sada vise nisu tako efikasni zbog ogromnog broja pasa i plasim se da ce se u medjuvremenu dogadjati veoma ruzne stvari.
Imam jednu utopijsku idejuoduzimanje imovine svim kriminalcima i neodgovornim politicarima koji izglasavaju zakone na cijoj provedbi ne rade... tada bi imali novca i za cuke i za penzionere!
I sta cemo sad ?
- Marcello
#421 Re: psi lutalice ....
Mislim da je problem pasa lutalica jako veliki problem, a isto tako da bi se riješavanje tog problema trebalo sprovesti na nivou kantona i to pod hitno.
Dosta je primjetljivo da u ovoj državi ništa ne može funkcionisati kako treba jer svako radi šta hoće pri tome zanemarujući posljedice i odgovornost za sve ono što može uslijediti. Primjera radi, dosadašnja praksa riješenja problema pasa lutalica se pokazala poprilično primitivnom i da se tako izrazim divljačkom, jer odstrijel pasa malokalibarkama djeluje poprilično krkanski i stresno za mlađe osobe, a trovanje pasa zatrovanim mamcima može otrovati djecu ili starije ljude koji su gladni.
Na drugoj strani imamo tzv. "udruženja za zaštitu životinja" koja se bore za prava životinja što je sasvim u redu, ali ovdje opet imamo problem jer ta udruženja u principu ne rade ništa na zaštiti prava ljudi koji ne žele biti meta pasa. Njihova politika se bazira na idejama "mi volimo životinje, niko ne smije ustrijeliti pse lutalice, i mi smo najbolji ljudi na svijetu, svaki put kada napravite pizdariju pravit ćemo proteste", ali pri tome zaboravljaju da upravo oni kao začetnici i propagatori tih ideja moraju biti najveći generatori ideja za riješenje problema. Riješenje problema je ovdje sasvim jednostavno. Želiš zaštiti pse lutalice, izvoli onda uzmi ih sebi, hrani ih, vodi brigu o njima, i prvom prilikom kada onaj kojeg štitiš napravi bilo kakav problem isto tako izvoli otići na sud, suoči se sa žrtvom koju je napao tvoj štićenik, a potom plati odgovarajuću odštetu ili idi u zatvor.
Neka riješenja pokušala je sprovesti i država. Recimo, ja sam čuo za donacije od prije par godina koje su služile "sterilizaciji i kastriranju pasa" što bi praktično smanjilo njihov broj, međutim koliko mi je poznato na tom planu se nije uradilo ama baš ništa. Zna li iko ko je pokrao te pare i gdje su one zapravo završile?
Dosta je primjetljivo da u ovoj državi ništa ne može funkcionisati kako treba jer svako radi šta hoće pri tome zanemarujući posljedice i odgovornost za sve ono što može uslijediti. Primjera radi, dosadašnja praksa riješenja problema pasa lutalica se pokazala poprilično primitivnom i da se tako izrazim divljačkom, jer odstrijel pasa malokalibarkama djeluje poprilično krkanski i stresno za mlađe osobe, a trovanje pasa zatrovanim mamcima može otrovati djecu ili starije ljude koji su gladni.
Na drugoj strani imamo tzv. "udruženja za zaštitu životinja" koja se bore za prava životinja što je sasvim u redu, ali ovdje opet imamo problem jer ta udruženja u principu ne rade ništa na zaštiti prava ljudi koji ne žele biti meta pasa. Njihova politika se bazira na idejama "mi volimo životinje, niko ne smije ustrijeliti pse lutalice, i mi smo najbolji ljudi na svijetu, svaki put kada napravite pizdariju pravit ćemo proteste", ali pri tome zaboravljaju da upravo oni kao začetnici i propagatori tih ideja moraju biti najveći generatori ideja za riješenje problema. Riješenje problema je ovdje sasvim jednostavno. Želiš zaštiti pse lutalice, izvoli onda uzmi ih sebi, hrani ih, vodi brigu o njima, i prvom prilikom kada onaj kojeg štitiš napravi bilo kakav problem isto tako izvoli otići na sud, suoči se sa žrtvom koju je napao tvoj štićenik, a potom plati odgovarajuću odštetu ili idi u zatvor.
Neka riješenja pokušala je sprovesti i država. Recimo, ja sam čuo za donacije od prije par godina koje su služile "sterilizaciji i kastriranju pasa" što bi praktično smanjilo njihov broj, međutim koliko mi je poznato na tom planu se nije uradilo ama baš ništa. Zna li iko ko je pokrao te pare i gdje su one zapravo završile?
-
suza81
#422 Re: psi lutalice ....
@boom71: Evo ja sam samo postavila stvari na njihovo mjesto i vec rekla da trenutno nemam ideju koja bi zadovoljila sve strane i cekam konstruktivne prijedloge, medjutim kako vidim ostali su se samo nastavili prepucavati i naprdjivati... je li cuko kriv ili cuko nije kriv
kao da je to od esencijalne vaznosti. Neki uopce ne citaju temu i pisu iste nebuloze kao i na pocetku.
Postavila sam bila par konkretnih pitanja vezano za aktualni broj pasa u KS, troskove eutanazije (opasnih, agresivnih, bolesnih...pasa), troskove kastracije.... ali niko ni mukajet, lakse se naprdjivat, nego traziti korisne podatke.
Nasla sam da je krajem prosle godine Ured za veterinarstvo uputio Poziv na dostavu prijedloga vezano za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, http://www.vet.gov.ba/?q=hr/node/1178. Ne znam sta je dalje bilo s tim, da li se radi samo o kozmetickim izmjenama ili se stvarno moze uvesti neki red u sve to i rijesiti ovo pitanje. Zna li neko???
Zanima me takodjer (neko je vec postavio ta ista pitanja prije, ali niko nije dao odgovor); sta rade sada ljudi koji su bili sintori, za koji posao dobijaju platu? Da li sada KJP Rad dobiva isti iznos iz budzeta ili manji? Koji je to iznos uopce? Da li ja kao obicni gradjanin mogu traziti te podatke, neki mjesecni izvjestaj....? Neko bi trebao da napravi jedan detaljan intervju sa onim Djipom iz KJP ili kako se vec zove...
U principu samo treba poceti nesto raditi, krenuti od necega, meni nije jasno sta su do sada opcine cekale, jesu li se mozda nadali da ce marsovci doci i pokupiti pse na mars, mislim da ih treba suociti sa brojnim tuzbama za napade, ugrize i sl.
Eto, @boom sta sad
treba naci odgovore na ova pitanja i smisliti strategiju. Ako se opet krenu naprdjivati, napustam brod 
Postavila sam bila par konkretnih pitanja vezano za aktualni broj pasa u KS, troskove eutanazije (opasnih, agresivnih, bolesnih...pasa), troskove kastracije.... ali niko ni mukajet, lakse se naprdjivat, nego traziti korisne podatke.
Nasla sam da je krajem prosle godine Ured za veterinarstvo uputio Poziv na dostavu prijedloga vezano za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, http://www.vet.gov.ba/?q=hr/node/1178. Ne znam sta je dalje bilo s tim, da li se radi samo o kozmetickim izmjenama ili se stvarno moze uvesti neki red u sve to i rijesiti ovo pitanje. Zna li neko???
Zanima me takodjer (neko je vec postavio ta ista pitanja prije, ali niko nije dao odgovor); sta rade sada ljudi koji su bili sintori, za koji posao dobijaju platu? Da li sada KJP Rad dobiva isti iznos iz budzeta ili manji? Koji je to iznos uopce? Da li ja kao obicni gradjanin mogu traziti te podatke, neki mjesecni izvjestaj....? Neko bi trebao da napravi jedan detaljan intervju sa onim Djipom iz KJP ili kako se vec zove...
U principu samo treba poceti nesto raditi, krenuti od necega, meni nije jasno sta su do sada opcine cekale, jesu li se mozda nadali da ce marsovci doci i pokupiti pse na mars, mislim da ih treba suociti sa brojnim tuzbama za napade, ugrize i sl.
Eto, @boom sta sad
- novi.dan.nova.nafaka
#423 Re: psi lutalice ....
Nije mi jasno kako nisi zaključila iz mnogih postova da je prvi prijedlog (velikog broja forumaša) eutanazija.suza81 wrote:@boom71: Evo ja sam samo postavila stvari na njihovo mjesto i vec rekla da trenutno nemam ideju koja bi zadovoljila sve strane i cekam konstruktivne prijedloge, medjutim kako vidim ostali su se samo nastavili prepucavati i naprdjivati... je li cuko kriv ili cuko nije krivkao da je to od esencijalne vaznosti. Neki uopce ne citaju temu i pisu iste nebuloze kao i na pocetku.
-
suza81
#424 Re: psi lutalice ....
novi.dan.nova.nafaka wrote:Nije mi jasno kako nisi zaključila iz mnogih postova da je prvi prijedlog (velikog broja forumaša) eutanazija.suza81 wrote:@boom71: Evo ja sam samo postavila stvari na njihovo mjesto i vec rekla da trenutno nemam ideju koja bi zadovoljila sve strane i cekam konstruktivne prijedloge, medjutim kako vidim ostali su se samo nastavili prepucavati i naprdjivati... je li cuko kriv ili cuko nije krivkao da je to od esencijalne vaznosti. Neki uopce ne citaju temu i pisu iste nebuloze kao i na pocetku.
Ali taj prijedlog vam ne zadovoljava zakonske okvire (konkretno ne zadovoljava ni mene, ali ja sam najmanje bitna u svemu ovome). Treba prethodno izmijeniti ili dopuniti zakon i eto ti super prilike da se raspitas sta se dogodilo sa Pozivom na dostavu prijedloga vezano za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji sam vec spominjala.
-
suza81
#425 Re: psi lutalice ....
Osvrnut cu se na boldirano. Meni su zadnjih godina otrle usi parole, natpisi, pozivi, prijedlozi, akcije... ukratko ideje za rijesenje problema pasa lutalica upucene od strane tih udruzenja. One su bile tipa Hocemo azil, Udomi me, sterilisi i pusti, sedmica besplatne sterilizacije i kastracije, akcije za prikupljanje sredstava za transport pasa u inozemstvo, akcije za prikupljanje hrane za pse... mogu ti to dokumentovati stotinama fotografija. Odzivi gradjana i saradnja sa nadleznima je bila minimalna i ovaj problem je nadisao grupicu od tridesetak, pedeset ljudi koliko ih vec ima. Dakle, ne mozes tvrditi da ideja nije bilo, nije bilo volje vlasti da sprovede ideje u nekim sirim razmjerama.Marcello wrote:
Na drugoj strani imamo tzv. "udruženja za zaštitu životinja" koja se bore za prava životinja što je sasvim u redu, ali ovdje opet imamo problem jer ta udruženja u principu ne rade ništa na zaštiti prava ljudi koji ne žele biti meta pasa. Njihova politika se bazira na idejama "mi volimo životinje, niko ne smije ustrijeliti pse lutalice, i mi smo najbolji ljudi na svijetu, svaki put kada napravite pizdariju pravit ćemo proteste", ali pri tome zaboravljaju da upravo oni kao začetnici i propagatori tih ideja moraju biti najveći generatori ideja za riješenje problema.
Druga stvar, ako se neko kao aktivist zalaze i bori za npr. izgradnju azila i sklanjanje pasa sa ulica u te azile zar to nije direktna borba za tvoje i moje pravo da slobodno setamo gradom bez lutalica i da se majka ne plasi da ce joj pas ugristi dijete? Oni time dakle stite i prava ljudi, tako da ti otprilike te zamjerke padaju u vodu