DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
bogoljub

#401 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by bogoljub »

zonbirile wrote:
bogoljub wrote:Fetva je izdata!
Ubiti Gadafija
!
El Kardawi

Veoma iznenađujući potez El Kardawija. Do sada nisam čuo da je ikada izdao fetvu da se neko ubije.
--------------------------------------------------------------
pa za manju stvar,poput Satanskih stihova,SAlman Ruždi mal ne zaplati glavom.Sad poznato je to da za mnoge stvari nisi čuo,ali bar si iskren

Pa dobro,Homeini!
Kažem da nikada Kardawi nije izdao takvu fetvu. Čovjek ide korak naprijed.
I neka samo još neko kaže da ove revolucije u Arapskom svijetu nemaju isti povod kao ona u Iranu.
Vidiš da ide sve istim tokom!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#402 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

karanana wrote:e onaj...ima li na ovoj temi bh libijaca ili su otisli. htio sam da pitam, one slike gadafija gdje on drzi govor pa onda sjeda u onaj autic za golf i odvozi se negdje i ima onaj neki spomenik, kao neki vojni avion uhvacen u neciju saku....gdje je to? jer ta zgrada je sva izbombardirana. veceras i gadafijeva kcerka prica ispred neke izbombardirane zgrade. jeli to od ovog sukoba ili je to neki monument iz 80ih za vrijeme americkih bombardovanja?
To je to . Bivsa zgrada odneke tadasnje institucije drzave koju su bombardovali Amerikanci. Namjerno je nisu obnavljali da podsjeca ljude na ta desavanja (efekat vjecnog straha od neprijatelja),samo su ipred stavili kao neki spomenik "saka koja gnjeci americki avion"

Sta je sa onom pricom da je negdje na istoku Libije proglasen proislamisticki emirat,na cijem se celu nalazi bivsi zatocenik Guantanama.
jefferson

#403 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

-LIBERO- wrote:
karanana wrote:e onaj...ima li na ovoj temi bh libijaca ili su otisli. htio sam da pitam, one slike gadafija gdje on drzi govor pa onda sjeda u onaj autic za golf i odvozi se negdje i ima onaj neki spomenik, kao neki vojni avion uhvacen u neciju saku....gdje je to? jer ta zgrada je sva izbombardirana. veceras i gadafijeva kcerka prica ispred neke izbombardirane zgrade. jeli to od ovog sukoba ili je to neki monument iz 80ih za vrijeme americkih bombardovanja?
To je to . Bivsa zgrada odneke tadasnje institucije drzave koju su bombardovali Amerikanci. Namjerno je nisu obnavljali da podsjeca ljude na ta desavanja (efekat vjecnog straha od neprijatelja),samo su ipred stavili kao neki spomenik "saka koja gnjeci americki avion"

Sta je sa onom pricom da je negdje na istoku Libije proglasen proislamisticki emirat,na cijem se celu nalazi bivsi zatocenik Guantanama.
Ma sad je sve moguce jer sad imas hiljade onih koji bi zeljeli da budu novi gadafi!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#404 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Cak sam uhvatio info,ne mogu se sjetiti na kojoj od TV stanica,da ima i nasilja i skukoba u toj oblasti gdje je proglasen taj emirat. Nasilje prema ljudima koji ne zele prihvatiti takav scenarij,i zenama koje ne zele da nose burke.

Ima li neko neke info o ovome??

Ovo bi bas dodatno uslozilo situaciju. Lijepi Egipat :sad:
jefferson

#405 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

-LIBERO- wrote:Cak sam uhvatio info,ne mogu se sjetiti na kojoj od TV stanica,da ima i nasilja i skukoba u toj oblasti gdje je proglasen taj emirat. Nasilje prema ljudima koji ne zele prihvatiti takav scenarij,i zenama koje ne zele da nose burke.

Ima li neko neke info o ovome??

Ovo bi bas dodatno uslozilo situaciju. Lijepi Egipat :sad:
Pa mislim da Libija definitivno ence biti Egipat, i da je vjerovatno da ce doci da takvog scenarija. Medjutim, u slucaju da Egipat postane demokratija, a Tunis svakako ide ka tome, tesko ce nekakva islamska republika po uzoru na Iran ili jos gore, po uzoru na talbane opstati jer libijci opet znaju za profit i sl, a ovo bi samo unazadilo drustvo jos vise, tako da ce biti tu svega jos dugo.
BaileyS

#406 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by BaileyS »

Od anarhije je sve bolje, pa i diktatura
jefferson

#407 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

BaileyS wrote:Od anarhije je sve bolje, pa i diktatura
Mislim da ce to biti realnost u libiji neko vrijeme!
Desert Wind

#408 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

jefferson wrote:
da vidis kako izgledaju raskomadani lesevi sa diktatorskim potpisima ne bi tako govorio.
jefferson

#409 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

Desert Wind wrote:
jefferson wrote:
da vidis kako izgledaju raskomadani lesevi sa diktatorskim potpisima ne bi tako govorio.
Ja govorim o anarhiji. A nikakav diktator nije rjesenje. Bilo bi nerealno ocekivati da se bas svaka revolucija zavrsi sretno, jbg...
BaileyS

#410 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by BaileyS »

Desert Wind wrote:
jefferson wrote:
Dovoljan primjer mi je Irak.

U svakom slucaju, nema tog diktatora koji moze proizvesti toliko leseva koliko ih donosi anarhija. Gledam na jednom od snimaka prvo lesevi demonstranata (po informacijama) a na drugom dijelu povezani i brutalno poubijani policajci, prijeki sud ulice.
Desert Wind

#411 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

skoro svaka se zavrsi nesretno iskoristenjem iste od strane 3. strane - to je jednostavno tako - dodju treci i iskoriste momenat...

tako da se tu nema sta puno ocekivat osim buljuka prolivene krvi.... radi jednog majmuna, radi americkih interesa (cisto sumnjam da je ovo sve dogadjanje naroda) itd itd...

BaileyS wrote:
Dovoljan primjer mi je Irak.

U svakom slucaju, nema tog diktatora koji moze proizvesti toliko leseva koliko ih donosi anarhija. Gledam na jednom od snimaka prvo lesevi demonstranata (po informacijama) a na drugom dijelu povezani i brutalno poubijani policajci, prijeki sud ulice.
u iraku nije bilo revolucije nego okupacija - koja je imala jasan cilj - osvajanje energetskih resursa i njihovo prisvajanje...
snaga_znanja

#412 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by snaga_znanja »

Interesuje me da li neko ima na ovom forumu da detaljno objasni ko se nalazi na suprostavljenim stranama? Nije samo Gadafi u pitanju vec postoje i plemena i kakvi su njihovi medjusobni odnosi i eventualno konflikti?
Ovo mi djeluje dosta konfuzno i ovako na prvi pogled je tesko povezati sve. Jasno da je glavna slika okrenuta ka rezimu ali interesuje me sta se desava u pozadini i kakvi su ulozi.
Desert Wind

#413 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

snaga_znanja wrote:Interesuje me da li neko ima na ovom forumu da detaljno objasni ko se nalazi na suprostavljenim stranama? Nije samo Gadafi u pitanju vec postoje i plemena i kakvi su njihovi medjusobni odnosi i eventualno konflikti?
Ovo mi djeluje dosta konfuzno i ovako na prvi pogled je tesko povezati sve. Jasno da je glavna slika okrenuta ka rezimu ali interesuje me sta se desava u pozadini i kakvi su ulozi.
saznaces ko i svi mi kad se sve zavrsi... na iraku smo skontali - halibarton, dik cejni, bus famili, milijarde dolara itd itd... tipicno ratno profiterstvo...

pa cemo to vidjet i ovdje tek nakon odredjenog vremena.... te informacije koje ti pitas vjerovatno zna samo CIA i ostale zapadne tajne sluzbe koje rade na zastiti "nacionalnih interesa" dok mi mozemo samo da nagadjamo....
kojeime

#414 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 17:41, edited 1 time in total.
kojeime

#415 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 17:41, edited 2 times in total.
Desert Wind

#416 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

kojeime wrote:Koliko ja shvatih razlika izmedju Libije sa jedne i Tunisa i Egipta sa druge strane je ta sto Libija ima manje vise jaka plemena koja su koliko-toliko bila mirna dok je Gadafi vladao, a kada on ode svako od njih ce pomisliti da je prilika da bas oni zavladaju. Tako da je gradjanski rat u Libiji ne samo moguc vec i izvjestan.

Cuh na vijestima da je i al-kaida podrzala proteste u Libiji. E to je vec razlog za paniku. Kada se oni umijesaju, tek onda nastaje haos. Nadam se da ce Egipat (p)ostati sekularan i demokratizovati se u velikoj mjeri, pa ce svojom velicinom i uticajem mozda proizvesti efekat da i Libija i eventulano ostale zemlje takodje krenu tim putem. Jer ako u Egiptu zavlada Muslimansko bratstvo, onda i Libija ode putem jacanja klera, i onda cemo imati umjesto jednog tri ili cetiri Irana. A u tom slucaju svijet ce postati jos nesigurnije mjesto nego sto je sada.

Svasta je moguce i nije bas sigurno da ce ove promjene na kraju biti dobre. Nadati se...
jarane moj ti jos pusis price o elkajdi... :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša

#417 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

Najveci nedostatak Libije je to sto oni nemaju opozicione stranke,tako da sutra i da padne Gadafi ko da preuzme politicku vlast?? U Egiptu si imao parlament sa opozicionim partijama ,koje su podrzale proteste i tamo ima ko preuzeti vlast,ima parlament neki sistem funkcionise.

U libiji je jos dodatna otezavajuca stvar ta neka "podjeljenost" i tenzije na relaciji istocnog i zapadnog dijela Libije. Dodatne otezavajuce okolnosti su podjeljenost po plemenima. Eto i proglasavanje tog islamskog emirata na cijem je celu bivsi zatvorenik Guantanama.

Moguce da sam nesto fulio,ali je to odprilike to sto sam skontao u zadnjih par dana od kada se prati ova kriza.

Jako je komplikovano tamo sve. Po meni kljucnu ulogu bi mogli odigrati barem pojedini generali i barem jedan dio vrha Libijske vojske. Da na neki nacin ipak odrze neki mir do konstituisanja vlasti u zemlji.

Komplikovano.
asurbanipal

#418 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by asurbanipal »

Kolika je mogućnost da izbiju neredi u Saudijskoj Arabiji i šta će se dogoditi ukoliko tamo izbije belaj veliko je pitanje, premda mislim da bi imali nesagledive posljedice na svjetskom planu...Uglavnom jutros sabahile malo za daljinski i mjenjajući kanale nabasah na saudijski...Tamo studio, u studiju 6-7 velikih i par manjih slika kralja Abdullaha, onda idu prilozi o kralju kako obilazi bolnice, siromašne, grle ga bolesnici, ubogi, ljudi skandiraju, djeca razdragana pjevaju pjesme svom vođi...Večeras prebacih opet na isti kanal, kad ono opet tema kralj Abdullah, samo drugi voditelji, opet idu prilozi o kralju, u pozadini se čuju pjesme o velikom vođi, također su prikazivali skup podrške kralju koji je izgleda bio večeras, slike kralja posvuda na izlozima, na automobilima i naravno saudijske zastave, ljudi veseli i razdragani, u pozadini pjesma posvećena kralju...Kontam ono ovaj po prostoru koji mu je posvećen u javnom mnijenju i medijima zasjeni sve vrle diktatore u historiji pa čak i samog Gadafija...Nadmašio je ovaj i Titu, Staljina i Castra zajedno, a jest vala i prećero...Mislim ono čitav dan emisije posvećene kralju, muzika, podrška, smrdi tu meni nešto :roll:
Desert Wind

#419 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

-LIBERO- wrote:Najveci nedostatak Libije je to sto oni nemaju opozicione stranke,tako da sutra i da padne Gadafi ko da preuzme politicku vlast?? U Egiptu si imao parlament sa opozicionim partijama ,koje su podrzale proteste i tamo ima ko preuzeti vlast,ima parlament neki sistem funkcionise.

U libiji je jos dodatna otezavajuca stvar ta neka "podjeljenost" i tenzije na relaciji istocnog i zapadnog dijela Libije. Dodatne otezavajuce okolnosti su podjeljenost po plemenima. Eto i proglasavanje tog islamskog emirata na cijem je celu bivsi zatvorenik Guantanama.

Moguce da sam nesto fulio,ali je to odprilike to sto sam skontao u zadnjih par dana od kada se prati ova kriza.

Jako je komplikovano tamo sve. Po meni kljucnu ulogu bi mogli odigrati barem pojedini generali i barem jedan dio vrha Libijske vojske. Da na neki nacin ipak odrze neki mir do konstituisanja vlasti u zemlji.

Komplikovano.
nije uopste komplikovano koliko CNN napumpa docekujuci na volej Gadafijeve price - kakva crna ElKajda - i kakve podjele medju plemenima - nijedno pleme ne ratuje protiv plemena nego dosta ljudi usta protiv rezima i samo se protiv rezima i protiv pripadnika naroda dize oruzje... jednom ranije sam spomenuo da bi vjerovatno vlast mogla biti plemensko-parlamentarna i u svakom slucaju sada trenutno vlasti niko ne trci i niko se ne trsi dok zapadni mediji jedva cekaju da izbace podoban kadar njihovim interesima... to je sve... gadafi je tiranin a narodu dosta zatupljivanja... napredak koji su imali sa onoliko nafte je usporediv sa nasim poslije rata... ha ja.... bio sam svjedok da je i kod njih bila prisutna sociolosko-drustvena podjela naroda kao i kod nas na one koji ekstremno imaju drzavno-rezimske podanike (kao i kod nas) i one koji grcaju....

ne moze me bog ubijedit da jedan moj nastavnik koji je bio ekstra pametan tip i poducavao nas jeziku i citanju arapskog i ubijao se od toga vozivsi olinjalu i trulu mazdu bio slab radnik dok je tipus koji pojma nema bio subdekan na tom faksu.... da dalje ne detaljisem.... samo sto se u izvjestavanjima zapadnih medija forsira islam, islamisti alkajda i ista jebena sranja vec deceniju.... kad se ko pobuni protiv tiranije bilo gadafijeve bilo americke u iraku i afganistanu onda je terorista i elkajda... ako sam ikad i vjerovao u tu pricu za mene vise nije... obican pokret otpora....
Desert Wind

#420 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

asurbanipal wrote:Kolika je mogućnost da izbiju neredi u Saudijskoj Arabiji i šta će se dogoditi ukoliko tamo izbije belaj veliko je pitanje, premda mislim da bi imali nesagledive posljedice na svjetskom planu...Uglavnom jutros sabahile malo za daljinski i mjenjajući kanale nabasah na saudijski...Tamo studio, u studiju 6-7 velikih i par manjih slika kralja Abdullaha, onda idu prilozi o kralju kako obilazi bolnice, siromašne, grle ga bolesnici, ubogi, ljudi skandiraju, djeca razdragana pjevaju pjesme svom vođi...Večeras prebacih opet na isti kanal, kad ono opet tema kralj Abdullah, samo drugi voditelji, opet idu prilozi o kralju, u pozadini se čuju pjesme o velikom vođi, također su prikazivali skup podrške kralju koji je izgleda bio večeras, slike kralja posvuda na izlozima, na automobilima i naravno saudijske zastave, ljudi veseli i razdragani, u pozadini pjesma posvećena kralju...Kontam ono ovaj po prostoru koji mu je posvećen u javnom mnijenju i medijima zasjeni sve vrle diktatore u historiji pa čak i samog Gadafija...Nadmašio je ovaj i Titu, Staljina i Castra zajedno, a jest vala i prećero...Mislim ono čitav dan emisije posvećene kralju, muzika, podrška, smrdi tu meni nešto :roll:
mogucnost da izbiju neredi u SA su 100:1 jer ce u 100 enormno bogatih izaci poneki emotivac koji ce razmisljati altruisticki kontajuci kako je vlast u sustini neislamska i kako se bogatstvo razbacuje u idiotske stvari samo medju nekolicinom "elitnih"...

a ako se i kakva revolucija i pobuna desi u saudiji - Bin Saud ce eksponencijalno brutalnije da reaguje i od Mubaraka i od Gadafija jer je tipicni americki ker i igrac te ce imat medijski, vojni, politicki amen da smiri po svaku cijenu bilo kakvo "desavanje naroda".....
kojeime

#421 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kojeime »

.
kojeime

#422 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kojeime »

.
Desert Wind

#423 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

kojeime wrote:
Desert Wind wrote:a ako se i kakva revolucija i pobuna desi u saudiji - Bin Saud ce eksponencijalno brutalnije da reaguje i od Mubaraka i od Gadafija jer je tipicni americki ker i igrac te ce imat medijski, vojni, politicki amen da smiri po svaku cijenu bilo kakvo "desavanje naroda".....
I Egipat je bio americki igrac, Libija je bila vazna Evropi zbog nafte, pa opet niko ne sprijeci desavanje naroda. Vidjecemo.
to je to :thumbup:
kao sto rekoh samo tajne sluzbe i onaj gore znaju sta su zakuhali sta ce zakuhat i sta se kuha.... mi samo mozemo nagadjat...
amoninan

#424 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by amoninan »

Nema ba nikakvog emirata. Kakva ba Al Kaida...to su priče plasirane s državne televizije.
razlika između Libije i Egipta/Tunisa je u instituciji plemenstva, koja je još uvijek u Libiji kao i u Afganistanu veoma važna karika.

Postoji 30 istaknutih plemena koja su bile karike režima, mnoga od njih su za podršku bila plaćena, druga zastrašena, uglavnom, sem Gadafijevog plemena i plemena s kim su u rodbinskim vezama, Gadafi nema iskrenih simpatizera. Tako je već dugo. Sad je taj cjeli sistem pukao.

Gadafi nikad nije izgradio državne institucije, jer je on bio ustvari sve, Libija nema npr ministra odbrane, i bruku ostalih institucija koje svaka normalna zemlja ima. Osnovani su naki komiteti na lokalnoj razini, koji završavaju lokalne stvari. Sve ostalo, je u njegovim i u rukama njegovih sinova.

Vojska Libije je od pokušaja puča haman razvlašćena, tada je Gadafi oformio na desetine nakih gardi, koje su ustvari njegove privatne milicije. Van komadnog lanca i vojske i policije, totalno neovisni, i nadređeni objema spomenutim institucijama. E, te milicije i ubijaju po gradovima od početka protesta, i bukvalno su spremne na sve, pa i umrijeti za Gadafija. Čine ih kako strani plaćenici, tako i pripadnici njegovog plemena i rodbinski bliskih plemena.

Ti ubijeni vojnici koje neko spomenu su pogubljeni nakon što su odbili naređenje da pucaju po narodu, snimak je na granici dostavio AJE jedan od prolaznika.
quasar

#425 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Meni sad izgleda da Gagi nece bas odletiti. Kao da je i zapad skontao da u tom slucaju imaju veliki problem. Prvo moraju da skontaju kako brzo da poklope naftu, pa ce onda da kickaju Gagija.
Indikativne su neke recenice iz njegovih govora, iz kojih se da zakljuciti da sada smatra zapad saveznikom, ili mozda obratno; zeli da zapad ubjedi da je on bolje rješenje, jer sa njim znaju na čemu su. Kako god, niko ne zna sta bi bilo kad maknu Gadafija, a ulog je velik, tako da sumnjam da ce se ista desiti dok se ne smisli rjesenje.
Post Reply