BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#401 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

ovo me nešto asociralo na Optimusa :D
Image
PRO testant

#402 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

Bloo wrote:
harač wrote:jesu l' ovo još uvijek oni koji tvrde da je tačno da sperma izvire negdje između kičme i rebra iako im je nauka objasnila da je taj, istina prvobitno Hipokratov debilizam kojeg je islam plagirao, malo neprecizan... ili?

možda je Hipokrat imao podignute testise....
Ne, to je bilo dodatno gratis pakovanje za one po diskontnim cjenama. :D
Bloo
Globalna šefica

#403 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

PRO testant wrote:
Bloo wrote:
harač wrote:jesu l' ovo još uvijek oni koji tvrde da je tačno da sperma izvire negdje između kičme i rebra iako im je nauka objasnila da je taj, istina prvobitno Hipokratov debilizam kojeg je islam plagirao, malo neprecizan... ili?

možda je Hipokrat imao podignute testise....
Ne, to je bilo dodatno gratis pakovanje za one po diskontnim cjenama. :D

nadoh nesto i za tebe vezano za ono moje pitanje :D
Image
black

#404 Re: BOG vs NAUKA

Post by black »

arzuhal wrote:
Znaš u čemu je još jedan paradoks? Što ljudi koji najviše prigovaraju vjernicima (bezbrojnim argumentima, promišljanjima i varijacijama na temu) kako oni vjeruju u antropomorfnog boga (pri tom se često naglasi da se tu najprije ili isključivo misli na Boga monoteističke, abrahamovske tradicije) koji je opisan skoro sve i jednom ljudskom karakteristikom i epitetom, a onda se, lakonski, od strane tih isti ljudi nastoji logički srušiti taj isti Bog i Njegova svojstva dovesti u pitanje.
Jel vide ljudi tu problem? Jel vide kako oni sami, na taj način, nastoje Boga uokviriti u ram jedne svoje sposobnosti ili, tačnije, vještine - logike - i prisiliti Boga da robuje toj našoj, ljudskoj logici? Nije uopće problem kada neko misli da je logičko, diskurzivno razmišljanje vrhunac spoznajne teorije - za njega kao pojedinca ili za cijeli ljudski rod. Ali mi je neshvatljivo da neko, potom, tu najljudskiju karakteristiku u svijetu raznolikih bića, primjenjuje i na Stvoritelja, na takav način da Bog jednostavno m o r a činiti ono što je po ljudskom rezonu logično i smisleno. Pa ako to nije vrhunac oholosti kosmičkih razmjera kod samog čovjeka, onda ne znam šta je.
Vjera je dar, uistinu. I taj dar se može izgubiti, usput, ili odbaciti od sebe.
Za razliku od v j e r e, neke druge stvari, recimo Pitagorinu teoremu, nema smisla odbacivati. Jer ona je za ljude jasna i dekartovski jasna i razgovjetna ;-)
najkrace receno to je sto pokusavaju da Boga 'svedu' u ravan covjeka i njegovih promisljanja
i dje sam ja u toj pivi :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#405 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Znaš u čemu je još jedan paradoks? Što ljudi koji najviše prigovaraju vjernicima (bezbrojnim argumentima, promišljanjima i varijacijama na temu) kako oni vjeruju u antropomorfnog boga (pri tom se često naglasi da se tu najprije ili isključivo misli na Boga monoteističke, abrahamovske tradicije) koji je opisan skoro sve i jednom ljudskom karakteristikom i epitetom, a onda se, lakonski, od strane tih isti ljudi nastoji logički srušiti taj isti Bog i Njegova svojstva dovesti u pitanje.
Jel vide ljudi tu problem? Jel vide kako oni sami, na taj način, nastoje Boga uokviriti u ram jedne svoje sposobnosti ili, tačnije, vještine - logike - i prisiliti Boga da robuje toj našoj, ljudskoj logici? Nije uopće problem kada neko misli da je logičko, diskurzivno razmišljanje vrhunac spoznajne teorije - za njega kao pojedinca ili za cijeli ljudski rod. Ali mi je neshvatljivo da neko, potom, tu najljudskiju karakteristiku u svijetu raznolikih bića, primjenjuje i na Stvoritelja, na takav način da Bog jednostavno m o r a činiti ono što je po ljudskom rezonu logično i smisleno. Pa ako to nije vrhunac oholosti kosmičkih razmjera kod samog čovjeka, onda ne znam šta je.
Za razliku od v j e r e, neke druge stvari, recimo Pitagorinu teoremu, nema smisla odbacivati. Jer ona je za ljude jasna i dekartovski jasna i razgovjetna ;-)
znam da ovo nije striktno meni upuceno ali eto da se ubacim :)

ono sto me rastuzuje po ovakvim temama (a na vecini sam dok ih ne zakljucaju :D) je apsolutno odsustvo ljubavi

ljubavi prema bliznjem svomu i covjecanstvu

sve sto vidim u ucesnicima topica (a uglavnom se vrte isti) je prezir i osjecaj nadmoci zbog svojih uvjerenja

vjernici jer imaju God on their side, a ateisti jer imaju Logos

gdje je nestalo prastanje, ljubav, razumijevanje, opraštanje, tolerancija

ne pripadam tvojoj vjeri medutim i ja i ti pripadamo covjecanstvu, te kao takav ti si mi brat

i sto vise vremena provodim medu vama vjernicima i ateistima, osjecam se kao krme u Teheranu (excuse my pun) kao idealista medu vama

povremeno kada citam vase diskusije pocinjem da gubim nadu da za covjecanstvo kao cjelinu (znaci i vjernike i nevjernike i ovakve i onakve) uopste ima nade za progres u bilo kojem polju
PRO testant

#406 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

Bloo wrote:

Image
NIsam zaboravio ;-)
Ali nije takav pogled. Iako bi mnogi da ga tretiraju i prezentiraju kao takvog.
Bloo
Globalna šefica

#407 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

PRO testant wrote:
Bloo wrote:

Image
NIsam zaboravio ;-)

sve zavisi od interpretacije :D
PRO testant

#408 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

Bloo wrote:
PRO testant wrote:
Bloo wrote:

Image
NIsam zaboravio ;-)

sve zavisi od interpretacije :D
Više na koje tekstove se fokusiraš.
A ako ne koristiš sve relevantne tekstove i ne sistematizuješ prije no li počneš tumačiti, onda je problem.
A ako još prije toga doneseš i zaključak, sve ode u helač i naopako.

To su najčešće greške koje ljudi prave.
Mogu ti poslati jedan link koji dosta dobro barata tekstovima, to nudim jer ja nisam još završio svoj proces.
Malo će potrajati, jer ima dosta teksta.
Bloo
Globalna šefica

#409 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

PRO testant wrote: Više na koje tekstove se fokusiraš.
A ako ne koristiš sve relevantne tekstove i ne sistematizuješ prije no li počneš tumačiti, onda je problem.

Mogu ti poslati jedan link koji dosta dobro barata tekstovima, to nudim jer ja nisam još završio svoj proces.

ja nisam ljud, ja sam imaginarni prijatelj
ne prilazim svetim knjigama ni sa jednim zakljuckom, osim da ono sto se nalazi u njima, ako je stvarno od boga, ne moze biti ponizavajuce i diskriminatorsko za bilo koga (then you get disappointed sometimes) :D (sada dugi esej o pripisivanju ljudskih osobina bogu negativnih i pozitivnih, a ne zelimo da nas bog bude diskriminator)

nema logike da pridem nekom spisu sa formiranim misljenjem, znaci da ono sto trazim da potvrdi moju pretpostavku ce se i nalaziti tamo (sto me stavlja u isti kos sa vjerskim masovnim ubojicama i njihovim justifications iz svetih spisa za ubijanje)

ako pridem sa pretpostavkom da se u svetim spisima (kojim god) promoviše ugnjetavanje zena i njihov podredeni polozaj, i nadem dijelove koji potvrduju moju pretpostavku, to nas dovodi do zakljucka da bog(koji god) ne voli sve jednako, te da je mizogin
belfy

#410 Re: BOG vs NAUKA

Post by belfy »

arzuhal wrote: Znaš u čemu je još jedan paradoks? Što ljudi koji najviše prigovaraju vjernicima (bezbrojnim argumentima, promišljanjima i varijacijama na temu) kako oni vjeruju u antropomorfnog boga (pri tom se često naglasi da se tu najprije ili isključivo misli na Boga monoteističke, abrahamovske tradicije) koji je opisan skoro sve i jednom ljudskom karakteristikom i epitetom, a onda se, lakonski, od strane tih isti ljudi nastoji logički srušiti taj isti Bog i Njegova svojstva dovesti u pitanje.
ja uopste nisam prigovarao vjernicima. samo ukazao da ono sto si ti rekao nema smisla, a to je da se Bog nekada mijesa u ljudske odluke, a nekada ne. ali ti sada nastavljas dalje i opet moram da odgovorim.
u boldovanom ti kazes da covjek ne moze da shvati Boga (!?) jer On ne podlijeze ljudskoj logici i razumu, mada ih je On covjeku i dao. dakle covjeku je data pamet kakva jeste da on ne bi mogao razumjeti/shvatiti Boga?
i procitaj sada ovaj drugi bold na kraju jos jednom. vjera se moze izgubiti ili odbaciti, ali pitagoru ne treba jer je on jasan i razgovjetan. pa bolan arzulah. ti ovdje jasno kazes da se vjere treba drzati jer je nejasna i nerazgovjetna. uz to je jos poredis sa pitagorinom teoremom sa kojom vjera nema nikakve veze, jer pitagorina teorema nije stvar vjere. razocaran sam ovim tvojim postom. bolje da mi nisi ni odgovorio.
PRO testant

#411 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

Bloo wrote:
PRO testant wrote: Više na koje tekstove se fokusiraš.

ja nisam ljud, ja sam imaginarni prijatelj
ne prilazim svetim knjigama ni sa jednim zakljuckom, osim da ono sto se nalazi u njima, ako je stvarno od boga, ne moze biti ponizavajuce i diskriminatorsko za bilo koga (then you get disappointed sometimes) :D (sada dugi esej o pripisivanju ljudskih osobina bogu negativnih i pozitivnih, a ne zelimo da nas bog bude diskriminator)

nema logike da pridem nekom spisu sa formiranim misljenjem, znaci da ono sto trazim da potvrdi moju pretpostavku ce se i nalaziti tamo (sto me stavlja u isti kos sa vjerskim masovnim ubojicama i njihovim justifications iz svetih spisa za ubijanje)

ako pridem sa pretpostavkom da se u svetim spisima (kojim god) promoviše ugnjetavanje zena i njihov podredeni polozaj, i nadem dijelove koji potvrduju moju pretpostavku, to nas dovodi do zakljucka da bog(koji god) ne voli sve jednako, te da je mizogin
Evo link pa pogledaj.
http://www.gotquestions.org/Hrvatski/zene-pastori.html

Samo moram da naglasim da se po svim pitanjima odgovorenim na ovoj stranici ne bih složio u svim tačkama.
Ali je ovaj članak priločno dobar i uopšteno objašnjava generalni stav o ženama kao sveštenicima.
Bloo
Globalna šefica

#412 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

PRO testant wrote: Evo link pa pogledaj.
http://www.gotquestions.org/Hrvatski/zene-pastori.html

Samo moram da naglasim da se po svim pitanjima odgovorenim na ovoj stranici ne bih složio u svim tačkama.
Ali je ovaj članak priločno dobar i uopšteno objašnjava generalni stav o ženama kao sveštenicima.

ne svida mi se
naravski cisto zato jer mislim da je danasnja Crkva mutant, te da je dobro zastranila od pocetne ideje Isusove
" način na koji je Bog osmislio djelovanje crkve"...
". Žene ne trebaju poučavati ili imati duhovni autoritet jer je Eva bila zavedena. "..a muškarac nije bio zaveden od zene? »najprije je bio stvoren Adam, onda Eva. Osim toga, Adam nije zaveden, već je žena, pošto je zavedena, upala u grijeh« i onda je Adam šta precisely uradio?

šteta to kršćani ne zadržaše hebrejsku legendu o Lilith, kao o prvoj zeni prije Eve, stvorenoj u isti momenat i od iste zemlje kao Adam, mozda bi tada i bilo osnova za zene svecenice?

naravno bilo bi lijepo da imamo prostora za diskusiju o patrijarhatu, te da dublje odemo u tematiku pristupa zenama u svetim knjigama
fatamorgana

#413 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

Bloo - ono sto me rastuzuje po ovakvim temama (a na vecini sam dok ih ne zakljucaju ) je apsolutno odsustvo ljubavi

sve sto vidim u ucesnicima topica (a uglavnom se vrte isti) je prezir i osjecaj nadmoci zbog svojih uvjerenja

ne pripadam tvojoj vjeri medutim i ja i ti pripadamo covjecanstvu, te kao takav ti si mi brat
Dijelim ovaj osjecaj s tobom, ove osobine koje koje nabrajas: "prastanje, ljubav, razumijevanje, opraštanje, tolerancija" sve izviru iz ljudskosti, humanosti, iz srzi covjeka kao ljudskog bica.
Gdje su nestale? Dobro pitanje.
Mislim da su uvijek potencijalno prisutne u svakom covjeku kao i "tamna" strana, tzv. nefs u sufizmu.
Ljudsko bice uvijek nekako balansira kao zongler na konopcu izmedju "svjetla i tame"
Prvi korak ka izboru izmedju to dvoje je svjesnost a tek zatim postaje moguc i izbor.
Ako se svjesno izabere "dobro" onda to postaje svakodnevna borba, jihad sa samim sobom koji moze potrajati i cijeli jedan ljudski zivot.
Nije uzalud Budni( Buda znaci probudjeni) rekao: Nije hrabar onaj koji na bojnom polju pobijedi hiljadu ratnika vec onaj ko pobijedi samog sebe:"
Pozz svima, :thumbup:
black

#414 Re: BOG vs NAUKA

Post by black »

fatamorgana wrote:
Bloo - ono sto me rastuzuje po ovakvim temama (a na vecini sam dok ih ne zakljucaju ) je apsolutno odsustvo ljubavi

Dijelim ovaj osjecaj s tobom, ove osobine koje koje nabrajas: "prastanje, ljubav, razumijevanje, opraštanje, tolerancija" sve izviru iz ljudskosti, humanosti, iz srzi covjeka kao ljudskog bica.
Mislim da su uvijek potencijalno prisutne u svakom covjeku kao i "tamna" strana, tzv. nefs u sufizmu.
Ljudsko bice uvijek nekako balansira kao zongler na konopcu izmedju "svjetla i tame"
Prvi korak ka izboru izmedju to dvoje je svjesnost a tek zatim postaje moguc i izbor.
Ako se svjesno izabere "dobro" onda to postaje svakodnevna borba, jihad sa samim sobom koji moze potrajati i cijeli jedan ljudski zivot.
Nije uzalud Budni( Buda znaci probudjeni) rekao: Nije hrabar onaj koji na bojnom polju pobijedi hiljadu ratnika vec onaj ko pobijedi samog sebe:"

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=20655
Great Cornholio

#415 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

Šta reći osim onog "Blago onom ko rano poludi, vas mu život u veselju prođe" :D
BHF_Manijak

#416 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote:Šta reći osim onog "Blago onom ko rano poludi, vas mu život u veselju prođe" :D
Vidimo...Apsolutno tacno! :oops:
Great Cornholio

#417 Re: BOG vs NAUKA

BHF_Manijak wrote:
Great Cornholio wrote:Šta reći osim onog "Blago onom ko rano poludi, vas mu život u veselju prođe" :D
Vidimo...Apsolutno tacno! :oops:
:thumbup:
Great Cornholio

#418 Re: BOG vs NAUKA

udrch wrote:[

Da nije bilo vjere kod tvojih roditelja ne bi danas bilo ni tebe..garant bi te abortirali..
Hvala na komplikaciji :D
Bloo
Globalna šefica

#419 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

fatamorgana wrote:

seeeeeee :D i Muhamed je bio Jedi :D
Image
arzuhal

#420 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

belfy wrote:ja uopste nisam prigovarao vjernicima. samo ukazao da ono sto si ti rekao nema smisla, a to je da se Bog nekada mijesa u ljudske odluke, a nekada ne. ali ti sada nastavljas dalje i opet moram da odgovorim.
Čovjek je, naprosto i očevidno, ograničeno biće. I fizički i psihički, spoznajno i bitkovno. Te granice su mu određene od samog Stvoritelja. Koliko god želio ili se trudio, neke od tih granica neće nikada uspjeti preći. Ma koliku volju imao.
Međutim, unutar tih granica može provesti svoju volju. Može, recimo, sebe pripravljati da dokuči vjeru ili to negirati u sebi. Stvoritelj nije stvorio jednog pojedinca sa sklonošću vjeri, a drugom to uskratio. Stvorio nas je jednake, sa jednakim sposobnostima. Šta će neko učiniti sa tim - do njega je samog, u to mu se Stvoritelj ne miješa.
Često se vjernicima (i kada ovako kažem nešto ne mislim nužno na tebe @belfy ili nekog drugog konkretno - uopćavam) prigovori kako nisu sami pronašli vjeru, nego su je stekli (kroz porodicu, npr). Isto bi se moglo pitanje postaviti i ateistima - koliko su sami tragali za Bogom, koliko su sami imali iskrenu želju da spoznaju jestvovanje Boga, a koliko su stvari uzimali zdravo za gotovo. Ovo ne smatram nimalo jednostavnom pitanjem.
Na ovakvo pitanje je veoma teško odgovoriti jer se čovjek mora součiti sam sa sobom i dati krajnje iskren odgovor: da li je ikad i s k r e n o želio (a u toj iskrenosti i leži odgovor, samo ju je teško dokučiti i razlučiti) da ga Bog uvjeri u Sebe? A zar ta iskrenost i volja e bi trebalo da dožu od strane čovjeka?
Pod tom iskrenošću ne mislim na neki neutralni stav kojim neko prilazi, recimo, nekom svetom tekstu, pa se onda uvjerava da je to istina ili ne, nego mislim samo na onaj unutarnji poriv (koji je prije svega toga) da se dosegne odgovor: ima li Boga?
U toj, da tako kažem, primordijalnoj zapitanosti i želji počinje sve. Pri tom ne mislim da čovjek u tom svom početku odmah potvrdi ili zanegira Boga, pa da mu to odredi svaku narednu akciju, kao shvatljivo posljedičnu, nego da se isprazni od svega (što mu dolazi sa strane i zastire njegov vlastiti pogled, nešto što ga naginje na ovu ili onu stranu, pa bio to religiozni život nekih članova njegove porodice ili savremena znanstvena dostignuća, svejedno šta).
Ja vjerujem, u tom slučaju, da bi Bog odgovorio vjerom kao darom, takvom iskrenom pojedincu.
To je ona je dio slobodne volje svakog od nas o kojem mislim i govorim.

A ako bi se insistiralo na tome da je Bog već odredio nekoga kao vjernika, a nekoga kao nevjernika, i kada to ne bi bilo u domenu odlučivanja slobodom ljudske volje nego nametnuto od samog Boga gdje čovjek, htio ili ne htio, mora biti ono što mu je Bog odredio (vjernik ili nevjernik), onda bi, bez obzira na sav mogući sadržaj priče (o tome kako je onda to nepravedno sa Božije strane, itsl.), jedna stvar bila sasvim jasna i izvjesna: sve priče (kontra religije, istl.)i svi prigovori bi bili beskorisni. Jer ukoliko je Bog odredio da neko bude vjernik, onda džaba sva razuvjeravanja od strane nejvernika i svi argumenti svijeta - to je Bog odredio i to je nepromjenljivo! Ali nije tako...

u boldovanom ti kazes da covjek ne moze da shvati Boga (!?) jer On ne podlijeze ljudskoj logici i razumu, mada ih je On covjeku i dao. dakle covjeku je data pamet kakva jeste da on ne bi mogao razumjeti/shvatiti Boga?
i procitaj sada ovaj drugi bold na kraju jos jednom. vjera se moze izgubiti ili odbaciti, ali pitagoru ne treba jer je on jasan i razgovjetan. pa bolan arzulah. ti ovdje jasno kazes da se vjere treba drzati jer je nejasna i nerazgovjetna. uz to je jos poredis sa pitagorinom teoremom sa kojom vjera nema nikakve veze, jer pitagorina teorema nije stvar vjere.

Ja kažem da čovjek ne može pojmiti Boga kroz pojam, dakle logičkim putem ili Razumom, kao što može pojmiti sve druge stvari koje i pripadaju sferi razuma. On može samo imati ideju Boga kroz Um, kako je to objašnjavao i jedna od najvećih logičara, Kant.
Pitagorina teorema, kao jedna od brojnih znanstvenih, objektivnih iskaza, je prihvatljiva svima, i vjernicima i nevjernicima, jer ona i spada ili pripada sferi razuma, onoj sferi koju mi dohvaćamo i spoznajemo putem 1) čula ili osjeta i 2) putem našeg kategorijalnog aparata (koji podatke dobijene čulima prerađuje kroz kategorije kvantiteta, odnosa, kvaliteta, itd.) koji čini razum i iz čega, finalno, dobijamo POJAM.
Za razliku od Pitagorinog poučka ili nekog drveta kojeg vidimo, Bog nije u domenu razuma, nego uma. Kada bi Bog bio u domenu razuma (time i logike), onda bi svi Boga prihvatali kao što prihvataju i Pitagorinu teoremu, svejedno ko su i šta su. O tome sam govorio, mada je to sad široka tema...
Zato mi i jesu i nisu jasna naslađivanja pojedinih kako vjera nema veze sa logikom, kao da su time sve rekli i stavili stvar vjere ad acta. Pa tu se ne završava, tu tek počinje vjera!

ps.
Ja se ovdje navadio spominjat Pitagorinu teoremu koju smo svi morali znati još u osnovnoj školi naizust, da nas probude i u pola noći, ali bi NIN mogao, recimo, objasniti kako ni Pitagorina teorema ne mora biti aksiomatski tačna, napose kada je riječ o kosmičkim veličinama i razdaljinama gdje ona gubi svoju apsolutnost ;-)
razocaran sam ovim tvojim postom. bolje da mi nisi ni odgovorio.
aferdosun :)
statix

#421 Re: BOG vs NAUKA

Post by statix »

Bloo wrote:http://www.perrymarshall.com/10043/gode ... s-and-god/

In other words, if the laws of mathematics and logic apply to the universe, then the universe has to have a metaphysical source. Atheism can only be true if the universe is irrational.
He, he bloo...

Ipak, ovdje se vecina koristi alatkom deus ex machine, kako bi objasnili rupe u nauci. Nista drugo, nego rezultat ignorancije... :D
Great Cornholio

#422 Re: BOG vs NAUKA

arzuhal wrote: Čovjek je, naprosto i očevidno, ograničeno biće. I fizički i psihički, spoznajno i bitkovno. Te granice su mu određene od samog Stvoritelja. Koliko god želio ili se trudio, neke od tih granica neće nikada uspjeti preći. Ma koliku volju imao.
Međutim, unutar tih granica može provesti svoju volju. Može, recimo, sebe pripravljati da dokuči vjeru ili to negirati u sebi. Stvoritelj nije stvorio jednog pojedinca sa sklonošću vjeri, a drugom to uskratio. Stvorio nas je jednake, sa jednakim sposobnostima. Šta će neko učiniti sa tim - do njega je samog, u to mu se Stvoritelj ne miješa.
Ti u jednom prijašnjem postu reče da je vjera božiji dar, a sad kažeš da je sve do nas i da se "stvoritelj" ne mješa u naše odluke.

Bilo koja reakcija je posljedica neke akcije, i ako nema neke akcije,nekog vanjskog ili unutrašnjeg podražaja,nema ni reakcije. Svi mi volimo vjerovati da je naša volja slobodna, ali slobodna volja je privid ( tako misle mnogi psiholozi). Od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku uraditi. Svi motivi zasnovani su na urođenim nagonima, tako da su nagoni pokretači cijele naše ličnosti. Postoje raznovrsni načini zadovoljavanja urođenih nagona, a ti načini su naučeno ponašanje. Mi radimo onako kako smo naučili da radimo, a naučili smo ono što je omogućilo zadovoljenje nekog motiva. Posljedica učenja je stvaranje veza između određenih dijelova nervnog sistema. Te veze se aktiviraju kad se ponovo pojave adekvatne draži koje su i bile inicijator stvaranja tih veza. Stvaranjem nervnih veza formiraju se obrasci ponašanja putem kojih se određeni nagoni zadovoljaju. Dio tog procesa mi doživljamo svjesno i zbog toga mislimo da je naša volja slobodna, ali je istina da je slobodna volja ( u smislu da sam mogao potpuno svjesno birati između opcija da nešto uradim ili ne uradim ) privid.
Nit si ti postao vjernik zato što ti je bog dao taj dar, nit sam ja agnostik zato što je bog tako htio, već smo postali to što smo postali kao rezultat međudjelovanja nas i naše okoline.
arzuhal wrote: Često se vjernicima (i kada ovako kažem nešto ne mislim nužno na tebe @belfy ili nekog drugog konkretno - uopćavam) prigovori kako nisu sami pronašli vjeru, nego su je stekli (kroz porodicu, npr). Isto bi se moglo pitanje postaviti i ateistima - koliko su sami tragali za Bogom, koliko su sami imali iskrenu želju da spoznaju jestvovanje Boga, a koliko su stvari uzimali zdravo za gotovo. Ovo ne smatram nimalo jednostavnom pitanjem.
Odgovor je jednostavan, onaj ko je postao vjernik pronašao je "istinu" u svetim spisima zato što je krenuo u traganje sa predubjeđenjem da je to što piše u vjerskim spisima istina, a nevjernik je nije pronašao zato što je krenuo sa predubjeđenjem da to ono što piše u vjerskim knjigama nije istina, ili nije imao nikakvo ubjeđenje pa je na osnovu nauke i zdravog razuma zaključio da je ono što piše u vjerskim spisima neistina.
arzuhal wrote: Jer ukoliko je Bog odredio da neko bude vjernik, onda džaba sva razuvjeravanja od strane nejvernika i svi argumenti svijeta - to je Bog odredio i to je nepromjenljivo! Ali nije tako...
Od onog gdje smo se rodili, šta smo naslijedili,ko nas je odgajao, kakvo smo iskustvo imali, zavisi šta smo postali. Ako uzmemo da slobodna volja ne postoji ( a ne postoji) onda je bog (ako ga ima) i ako je on stvorio čovjeka koji funkcioniše po određenim zakonitostima ( koje je nauka uočila) kriv zašto je neko postao vjernik a neko ne.
arzuhal wrote: Ja kažem da čovjek ne može pojmiti Boga kroz pojam, dakle logičkim putem ili Razumom, kao što može pojmiti sve druge stvari koje i pripadaju sferi razuma.
Drugim riječima "gdje prestaju razum i logika, tu počinje vjera".
arzuhal

#423 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:
arzuhal wrote: Ja kažem da čovjek ne može pojmiti Boga kroz pojam, dakle logičkim putem ili Razumom, kao što može pojmiti sve druge stvari koje i pripadaju sferi razuma.
Drugim riječima "gdje prestaju razum i logika, tu počinje vjera".
Bar da se složimo o ograničenosti razuma i logike :thumbup:
madner

#424 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

Ovo je vec stav koji se moze postovati, jer ima neku unutrasnju logiku i nije u paradoksu sa samim sobom.
belfy

#425 Re: BOG vs NAUKA

Post by belfy »

napokon da se svi slozimo. :) arzulah, znam ja da ti mozes kad hoces. ne znam zasto jos ranije nisi potrudio da malo bolje obrazlozis, jer one skracene verzije zaista daju presiroko polje tumacenja, a samim tim i izvrtanja. tako da potpisujem u potpunosti ovih zadnjih par postova.
Locked