Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#401 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

jarane sto ga vi nakucaste :D
jarancuga

#402 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

@zurbrigen...
daj nam onda ti objasni kako se treba voditi diskusija...ja cijelo vrijeme postiram dokaze i argumente, pazi, nigdje ne kazem to je moje misljenje, moj stav je dobar vas los...
cisti dokazi i argumenti iz Biblije koji pobijaju tvrdnje forumasa da je Isa a .s Bog...
nit koga molim nit prisiljavam da mijenja svoje ubjedjenje...
HZArnel

#403 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

PRO testant wrote: Dan Božića!?!?!?!?!? I?? Ne kontam?? Je li bolje išta da imam da se sjetim nečega VEOMA BITNOG ili da ga nikako ne slavim?
Paralele sa mitskim likovima iz prthodnih vremena ne moraju da znače da je stvar o jednoj te istoj priči sa nekim doradama, Zar ne? Paralele su moguće kroz istoriju u vezi mnogih događaja ljudi, mjesata i tome slično, a to ne znači da je to ista osoba, mjesto događaj ili kako je to popularno ovih dana govoriti o Isusu.
Nastalo nakon uskrsnuća Krista. I? Šta?
Pisali Matej - pozvan od Isusa -
Mat 10:2 Imena dvanaest apostola jesu: "Na prvom mjestu Simon s pridjevkom Petar i njegov brat Andrija; Jakov, sin Zebedejev, i njegov brat Ivan;
Mat 10:3 Filip i Bartolomej; Toma; Matej, carinik; Jakov, sin Alfejev, i Tadej;
Mat 10:4 Simon Revnitelj i Juda Iskariot, koji postade izdajnik njegov.
Mat 10:5 Ovih dvanaest posla Isus i zapovjedi im: "Ne idite k neznabošcima i ne ulazite ni u koji grad samarijski!
Iz istog citata se vidi i poziv Ivana.
Luka je bio Pavlov lični ljekar koji ga je prati na putovanjima.
Marko Je bio Petrov pisar i rođak. Boravio sa Petrom skoro cijelo vrijeme.

Tri Hebreja i poganin ujedno lječnik i istoričar.
Luka i Istorija: http://en.wikipedia.org/wiki/Luke_the_E ... _historian
Luke as a historian
See also: Historical reliability of the Acts of the Apostles, Census of Quirinius, and Chronology of Jesus
A medieval Armenian illumination, by Toros Roslin.

Most scholars understand Luke's works (Luke-Acts) in the tradition of Greek historiography.[12] The preface of The Gospel of Luke (1:1-4) drawing on historical investigation is believed to have identified the work to the readers as belonging to the genre of history.[13] There is some disagreement about how best to treat Luke's writings, with some historians regarding Luke as highly accurate, and others taking a more critical approach.

Archaeologist Sir William Ramsay wrote that "Luke is a historian of the first rank; not merely are his statements of fact trustworthy...[he] should be placed along with the very greatest of historians."[14] Professor of classics at Auckland University, E.M. Blaiklock, wrote: "For accuracy of detail, and for evocation of atmosphere, Luke stands, in fact, with Thucydides. The Acts of the Apostles is not shoddy product of pious imagining, but a trustworthy record...it was the spadework of archaeology which first revealed the truth."[15] New Testament scholar Colin Hemer has made a number of advancements in understanding the historical nature and accuracy of Luke's writings.[16]

On the purpose of Acts, New Testament Scholar Luke Timothy Johnson has noted that "Luke's account is selected and shaped to suit his apologetic interests, not in defiance of but in conformity to ancient standards of historiography."[17] Such a position is shared by most commentators such as Richard Heard who sees historical deficiencies as arising from "special objects in writing and to the limitations of his sources of information." [18]However, during modern times, Luke's competence as a historian is questioned. A narrative which relates supernatural, fantastic things like angels, demons etc. is seen as problematic as a historical source. Besides these factors, several discrepancies are found in his accounts. His knowledge of geography is seen as rudimentary. And it is understood that Luke did not intend to record history. His intention was to proclaim and to persuade. Many see this understanding as the final nail in Luke the historian's coffin.[19] Robert M. Grant has noted that although Luke saw himself within the historical tradition, his work contains a number of statistical improbabilities such as the sizable crowd addressed by Peter in Acts 4:4. He has also noted chronological difficulties whereby Luke "has Gamaliel refer to Theudas and Judas in the wrong order, and Theudas actually rebelled about a decade after Gamaliel spoke(5:36-7)'[12]
Dan bozica?
Praznovanje korenini še iz predkrščanskih časov, ko so mnoga ljudstva častila nastop zimskega solsticija, ko se dan začne ponovno daljšati in tako simbolizira zmago dobrega nad zlim. Datum je izbral cesar Konstantin, da se je ujemal z rimskim praznovanjem sonca. Koptska, jeruzalemska, ruska, srbska in gruzijska pravoslavna Cerkev praznujejo božič 7. januarja, ker še vedno uporabljajo julijanski koledar.
nadam se da razumijes...ukratko:Praznovanje (bozica)vuce korijene iz predkrscanske dobe,kada su mnoga plemena castila nastupanje zimskog solisticija itd...prevedi na google translate ostatak,al' ovo je sustina. :mrgreen:
Paralele sa mitskim likovima iz prthodnih vremena ne moraju da znače da je stvar o jednoj te istoj priči sa nekim doradama, Zar ne?
Ne,ne moraju da znace,al' ne moraju ni da ne znace.Sve je relativno,ali s obzirom na tvoju duboku ubijedjenost,onda ne moraju definitivno,jer ja mogu objasniti sve i svasta,sa necim sto modernisti nazvase prosvjetiteljstvo,ali ti ces i dalje okorijelo zagovarati dogmatska uvjerenja crkve.
Ali nije slucajno da Horus i Isus imaju 12 ili 13 istih karakteristika.Slucajnost?Prosudi sam.

Dokazi su ovdje pa zato pažljivo uporedite detalje života Horusa i Isusa:

• Horus je ‘rođen’ 21. decembra a Oziris, njegov otac, 25. decembra. Isus je ‘rođen’ 25. decembra isto kao i persijski bog sunca Mitras. Ti dani su vezani za solasticij (položaj Sunca);
• Horus je podignut od očuha Sefa (Seph), slično kao što je očuh Josip podigao Isusa;
• Horusovo rođenje su pratila trojica posmatrača zvijezda slijedeći zvijezdu Sirijus i noseći poklone... isto kao Isusa ‘tri mudraca’ (tri zvijezde iz pojasa sazvežđa Orion) koji su pratili ‘istočnu zvijezdu’ (Sirijus);
• Anđeli su najavili rođenje Horusa... kao i Njegovo;
• Horus je imao 12 slijedbenika, isto kao i Isus apostola;
• Horus je 'kršten' u 30 godini života od Anupa na Eridanu, a Isus od Jovana Krstitelja, također u 30 godini, u rijeci Jordan;
• Krstitelju Anupu je odrubljena glava kao i Jovanu Krstitelju;
• Horus se 40 dana odupirao izazovima i obećanjima Suta (sotone), isto kao sto se Isus opirao 40 dana sotoni na planini;
• Horus je čudotvorstvom liječio bolesne i hodao po vodi kao i naš poznanik;
• Horus je oživio (oca) Ozirisa, a Isus Lazarusa. Oziris se izgovarao i El-azarus—pa ako ime pročitate glasno dobićete… ali, pokušajte sami;
• Horus je sahranjen u mjestu Anu (Mjesto hljeba) gdje je i uskrsnuo. Isus je uskrsao također u Betani (ili kako mi kažemo, Betaniji), što se kao kovanica sastoji od ‘Bet’ i ‘Anu’ a u prevodu znači Kuća hljeba;
• Oziris je sahranjen i nakon tri dana je ‘uskrsnuo.’ To se u Egiptu slavilo svake godine uz zapaljene svijeće;
• Horus je bio poznat i kao Mesija, Govor Istine, Put, Život... dakle pod istim atributima kao i Isus; također je bio poznat pod epitetom ‘Iusa.’ Dakle, Isus, Iusa, Jesus... zvuči poznato;
• Oziris je imao titulu Karast ili Krst što je u slobodnom značenju ‘neko kome je suđeno da bude nešto osobito.’ Isus je dobio ime Krist što podrazumjeva isto.

Nastalo nakon uskrsnuća Krista. I? Šta?
Evo pa sta:
Novi zavjet nastao je zapisivanjem usmenih predaja učenika Isusa Krista i onih koji su od njih primili navještaj evanđelja. Najstariji su spisi Novog zavjeta Pavlove poslanice. Već između zime 50. godine i ljeta 52. godine on u Korintu piše poslanice Solunjanima.

Moguće je da je već oko 50. postojalo i aramejsko Matejevo evanđelje, no o njemu nemamo čvrstih dokaza. Isto tako, poznato je da su već u kršćanskim zajednicama kolali različiti spisi, poput zbirke Isusovih izreka, ili prvih izvještaja o njegovoj muci i smrti. Od takvih su izvještaja nastajala evanđelja, tako što su evanđelisti prikupljali tradicije koje su do njih stigle i svojim redakcijskim zahvatom stvarali evanđelje. Kršćani vjeruju da je taj tekst nastao i pod osobitim djelovanjem Duha Svetoga, pa se za sve novozavjetne knjige kaže da su »nadahnute.«

Najstarije od četiri evanđelja je ono Markovo, koje je nastalo prije 70. godine, budući da se nigdje ne daje naslutiti da bi piscu evanđelja bilo poznato razorenje jeruzalemskog hrama, što se dogodilo upravo te godine. Nakon njega nastalo je Matejevo evanđelje, a vjerojatno ubrzo potom i Lukino. Posljednje je nastalo Ivanovo evanđelje, vjerojatno potkraj 1. st., ali u njemu su prisutne neke stare tradicije, koje se čine čak starijima od ostala tri evanđelja.

Sad ti meni objasni,50 godina nakon smrti Isusa,zapamceno samo u glavama se moze detaljno i precizno srociti i zapisati na komad hartije?
Evo izazov,poslusaj 5-minutni govor nekog i nakon 7 dana probaj da ga zapises,parafraziraj ga,ako ce ti biti lakse,ali cim tacnije.Da vidim ho's moci? :razz:
Dalje,simboli krsta:
U Meksiku;200-500 godina prije Kolumba.
Image

Image
Ankh iz Egipta,njegovi pocetak datira par hiljada godina prije krscanstva.

Dalje o dilemi koliko je krscanstvo zapravo orginalno krscanstvo?
Na ovo osnovno pitanje proguglaj,sta znas o Nikejskom koncilu iz 325 i Milanskom ediktu iz 313 godine po Isusu.
A evo jos par citata pa nek' nauka pobija autenticnost danasnjeg krscanstva,a ne ja.
Kastrati
"Još odvratnija je bila talijanska praksa kastriranja dječaka da bi se spriječio prirodan razvoj njihovih glasova kako bi postali zreli soprano pjevači, kao u koru Sikstinske Kapele. Premda je takvo sakaćenje težak zločin, broj soprana nije jenjavao, jer su njihove glasovne mogućnosti bile tražene na visokim mjestima. Iako je ta praksa odavno ukinuta iz talijanskih opera, oni su i dalje ostali glazbena slava i moralna sramota papinskog kora sve do pojave Pape Leona XII, koji ih se riješio 1878."
Ovo gore je jedan izvorni clanak Britanske enciklopedije da bi se cenzurom promijenila u ovo:
" Talijansku praksu kastriranja dječaka da bi postali soprano pjevači (kastrati) ukinuo je Papa Leon XII, (1878)."
O nastanku crkve i crkvenog ucenja kojeg ja osudjujem,ovde a i uopce:
Protestantska/Luteranska Crkva započeše sa Martinom Luterom u 16. st., tipom koji je napisao i potpisao: "To sam bio Ja, Martin Luther, koji je pobio sve seljake u Seljačkom ratu, jer sam ja zapovijedio da ih se pobije ... Ali odgovornost prebacujem na našeg Gospodina Boga koji me uputio da izdam tu naredbu;"
Uopceno pravi nastanak crkve:
Kršćanska Crkva je nastala:

1) Od Isusa (nikad dokazano osim onim sumnjivim retkom o Petru, nekakvom kamenu i temelju) ?
2) Od Antiohije/Aleksandrije/Jeruzalema - prvih frakcija unutar Kršćanstva ?
- Jakovljeve Jeruzalemske Crkve prvotnih židovskih kršćana, kojega je naslijedio rođak Simon (prema Euzebiju)
3) Od Pavlovih putovanja ? - postoje indikacije da su konstruirana na temelju Flavijeva životopisa
4) Od Niceje 325 (osuda arijanizma i kasnije manihejstva, bogumilske crkve te katara) ?
5) Od Laktacijeve Kristologije (i trodiobe ličnosti) ?
6) Od Galerijevog edikta o toleranciji (iliti od dozvole ispovjedi vjere) ?
7) Od lažne "Konstantinove darovnice" (kad Crkva dobija Vatikan i još posjeda)

O samoj bibliji i njenoj nedosljednosti:
Povratak Isusa:
Zaista, kažem vam: ovaj naraštaj neće proći, dok se sve to ne zbude.: Luka 21:31-32
Biblija: http://wwwyu.com/izrada/42luk021.htm
Znaci,Isus je rekao "ovaj narastaj nece proci" a ako se nevaram prosao je i to davno.Sto ga nema?
Dalje,Isus je iz Nazareta?
Nazaret,postoji tek od cca 70-te godine nase ere,a Isus je umro u svojim ranim 30-tim.Arheoloski dokazi to potvrdjuju. http://www.nazarethmyth.info/scandalhome
http://www.nevandjelje.com/page3.html
Na ovoj stranici imas spisak historicara koji su zivjeli u to doba u R.carstvu.
Kako je moguce da ni jedan od njih nije spomenuo Isusa kao Boga?
http://www.nevandjelje.com/page3_files/ ... rs-new.jpg
Tvoj onaj engl. citat je pobitan jer prvo,to su rijeci 1-nog autora,covjeka koji je naocit svega englez,jos i Sir,znaci hm...diskreditiran kao vjerodostojan istrazivaoc.A drugo pogledaj u zadnji dio teksta.
Dio tvog citata:However, during modern times, Luke's competence as a historian is questioned. A narrative which relates supernatural, fantastic things like angels, demons etc. is seen as problematic as a historical source. Besides these factors, several discrepancies are found in his accounts. His knowledge of geography is seen as rudimentary. And it is understood that Luke did not intend to record history. His intention was to proclaim and to persuade.

Necu dalje,dovoljno je i ovo da se zamislis nad tvrdnjama tipa "Moja religija je 100% ispravna,tacna,nepogresiva,cista a vasa je sve drugo sto nije moja"Mozda islam nije cist,ali zasigurno nista manje prljaviji od krscanstva.

Izvori:
Clanak o Bozicu i starom zavjetu sa vikipedije,jer su osnovni pojmi.
a dalje:
http://www.blog.hr/print/id/1623879712/ ... sunce.html
http://www.angelfire.com/scary/svetopismo/1004.html
http://www.nevandjelje.com/page3.html
http://wwwyu.com/izrada/42luk021.htm
http://www.infidels.org/library/histori ... nnica.html
Mrs.Zurbrigen

#404 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Mrs.Zurbrigen »

jarancuga wrote:@zurbrigen...
daj nam onda ti objasni kako se treba voditi diskusija...ja cijelo vrijeme postiram dokaze i argumente, pazi, nigdje ne kazem to je moje misljenje, moj stav je dobar vas los...
cisti dokazi i argumenti iz Biblije koji pobijaju tvrdnje forumasa da je Isa a .s Bog...
"ich und der vater sind eins" - jel ovo neko citirao?

jednostavno. objektivno!
Bloo
Globalna šefica

#405 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

vidim da se ovo i dalje nastavlja linijom traženja grešaka u Bibliji, i isticanju ispravnosti Kur'ana -.-
jarancuga

#406 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

Mrs.Zurbrigen wrote:

jednostavno. objektivno!

mein guter, glaub an was du willst, es ist dein Recht... :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#407 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

Mrs.Zurbrigen wrote:

jednostavno. objektivno!
mislim stvarno da se trebao ostaviti Trojstva...mnogi umovi veći od nas su razglabali o tome
većina kršćana tu dogmu prihvaća samu po sebi beu dublje analize jer je nepojmljiva prosječnom mozgu
KotromanichII

#408 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

vidim da se ovo i dalje nastavlja linijom traženja grešaka u Bibliji, i isticanju ispravnosti Kur'ana -.-
drzimo se savjeta od Boga u kuranu gdje kaze kako da detektujemo koja ne dolazi od njega

Bog kaze:

"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Daje on od nekog drugog a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrjecnosti!"(Nisa:82)

drugim rijecima, Bog ne cini greske, i nesalje knjige sa greskama.
Bloo
Globalna šefica

#409 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

arzuhal wrote: a) Pokrenuo sam ovu temu sa bismilletom, da pokažem kolika je sličnost islamskog obredoslovlja sa biblijskim uputama, što me veoma zanima, a da bih podstaknuo neke kršćane da razmisle o tome, u nadi da će ih to približiti Kur'anu (i islamu uopće) i nastojanju da razumiju Kur'an te, na koncu, Allahovom voljom, možda prihvate Kur'an kao Njegovu Riječ, uvjerivši se i ovim mojim skromnim doprinosom i pregalaštvom (zašto ne tražim ništa više od Allahove nagrade) o istinosti islama.

Nisam kršćanin ali da dam doprinos :D

Ovo je ono što cijelo vrijeme Kotromanichu pokušavam da ti objasnim. Religiju (ne vjeru) možeš širiti na ovakav način ili mačem i plamenom ;)

Drugi način nije veoma popularan jer dovodi do usvajanja uslijed straha (naši preci bosanski?)

Ja imam svoje vjerovanje, međutim to me ne sprječava da otvorenog uma prilazim religijama, te obogaćujem svoje znanje i svoj sistem vjerovanja.

Poenta ove teme je da valjda istakne sličnosti, poveže nas u zajedničkoj ljubavi prema Bogu (KAKO god ga zvao), a ne da se pretvori u endless nabrajanje antikršćansko anti ovo anti ono

tvoj stav Kotrmanichu stvara defanzivan gard čak i u ateistima. Ja nisam kršćanin, ali sam se osjetila prozvanom da branim nešto od prilično neutemeljenih napada, nevezanim sa temom.
KotromanichII

#410 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

mislim stvarno da se trebao ostaviti Trojstva...mnogi umovi veći od nas su razglabali o tome
većina kršćana tu dogmu prihvaća samu po sebi beu dublje analize jer je nepojmljiva prosječnom mozgu
pa zasto se onda zeli vjerovati u tako komplicirane stvari

Da vjerujes u jednog Boga a isusa kao Boziji poslanik i sluga Boziji je vrlo jednostavno, bez komplikacija

cak i biblija naziva isusa kao sluga Boziji, ili drugim rijecima poslnik Boziji

Djela apostolska 3:26 Vama najprije Bog podiže Slugu svojega i posla ga, da vas blagosliva, da se svaki od vas obrati od pakosti svojih."

a ovdje na ovom video gdje su pronasli najstariju bibliju na svijetu, kaze ovaj pop da ne stoji u njoj da je isus niti Bog niti boziji sin nego sluga Boziji samo

Oldest Bible found in Palestine - Jesus was a servant of God and not God himself like Quran said
zonbirile

#411 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by zonbirile »

KotromanichII wrote:
drzimo se savjeta od Boga u kuranu gdje kaze kako da detektujemo koja ne dolazi od njega

Bog kaze:

"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Daje on od nekog drugog a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrjecnosti!"(Nisa:82)

---------------------------
ma nešto kontam taj Bog,jeli on postajao prije Kurana.Kaže u Kuranu,ovo,ono,jeli prije išta kazivao?Bi li Boga prije Kurana?
Mrs.Zurbrigen

#412 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Mrs.Zurbrigen »

Bloo wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

jednostavno. objektivno!
pa ocigledno nekim mozgovima je... :D

mislim, meni se jos uvijek jako svidja pretpostavka povratka u formi povrca... povrce barem nema mogucnost da siri neku pseudo-tolerantnu atmosferu iza koje se krije velika kolicina smartassizma... :D
KotromanichII

#413 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

tvoj stav Kotrmanichu stvara defanzivan gard čak i u ateistima. Ja nisam kršćanin, ali sam se osjetila prozvanom da branim nešto od prilično neutemeljenih napada, nevezanim sa temom
kad smo kod ateista, neznam jesam l ikad vidio da je pozotivan bio prema islamskom vjerovanju u Bogam nego jesno i glasno kazu NEMA BOGA, evolucija je stvorila covjek i tacka.

pa samo pogledaj richarda dawkinsa, koliko se taj ateista samo bori protiv relgije i islama, cudo jedno :-)

a vidi kako ga male muslimanke izlevate sa naucnog aspekta

Ja kad bi bio ateista , ja uopste niebi toliko se borio protiv religije, jer ako nevjerujem u to sta se ja imam raspravljati i ubijedjivati nekoga u to, recimo nevjerujem u hinduizam, i sad sam na TV ili forumima, i raznim debata protiv hinduizma, :-) nigdje veze svezom

ali sto se tice Richarda dawkinsa, mora da se krije nesto veliko , vjerovatno je jedan od najveci sejtanovih pijuna sa kojim pokusava da se bori protiv vjere.
Bloo
Globalna šefica

#414 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

pa ako ćemo se tako igrati :D prije ćeš od mene napraviti ovakvim stavom kršćanina nego muslimana :D

Ko zavodi ljude? Allah ili Šejtan? meni je ovo kontradikcija u Kur'anu?

(4:119-120)
"Ja ću ih pogrešno navoditi, i ja ću u njima kreirati pogrešne žudnje....." kaže Šejtan
"Šejtan će im davati obećanja i stvarati u njima lažne nade ...." Allah

(16:93)
"Ako bi Allah tako želio, On bi mogao od sviju vas da učini jednog. Ali On ostavlja da luta one koje želi, a vodi one koje želiI ...."
HZArnel

#415 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

zonbirile wrote:
KotromanichII wrote:

Bog kaze:

---------------------------
ma nešto kontam taj Bog,jeli on postajao prije Kurana.Kaže u Kuranu,ovo,ono,jeli prije išta kazivao?Bi li Boga prije Kurana?
u tome i je poenta i prije je kazivao,pocev od Adama pa do Muhammeda.Abrahamovi spisi,Zebur Davida,Tora Mojsijeva,Indzil Isusov.To je i bit islama.Ne zagovaram islam kao najciscu religiju,iman tj vjerovanje pojedinca mozda i moze biti cist,ali i islam u globalnom smislu se je promijenio pocev od Ikre-Uci pa sve do kraja Kur'ana i namaza,odn abdesta,neke stvari se danas rade koje nije radio poslanik npr.
Ali zato mi i smeta tumacenje krscanstva kao neporgresivog.Vjera jednog covjeka moze biti lijepa i dobra,ali krscanstvo u globalu je isti belaj,ako ne i veci,jer je prepleten raznim covjeku dopadljivim mitovima i bajkama.
Bloo
Globalna šefica

#416 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

onda/mrzi me tražiti prevod, svejedno mi je engleski bolji od maternjeg :D

(4:78)
" If some good befalls them, they say "This is from Allah". But if evil, they say "This is from thee" (O prophet). Say: "All things are from Allah....."*

(4:79)
"Whatever good, (O man!) happens to thee, is from Allah. But whatever evil happens to thee, is from thyself"

i jel sad loše dolazi od Allaha il ne?
HZArnel

#417 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

Bloo wrote:pa ako ćemo se tako igrati :D prije ćeš od mene napraviti ovakvim stavom kršćanina nego muslimana :D

"Ja ću ih pogrešno navoditi, i ja ću u njima kreirati pogrešne žudnje....." kaže Šejtan

"Ako bi Allah tako želio, On bi mogao od sviju vas da učini jednog. Ali On ostavlja da luta one koje želi, a vodi one koje želiI ...."
To i nije kontradikcija,s obzirom da je pitanje dualizma,tj bozije volje i bozijeg predoredjenja.Bog daje/stvara sve,ali bog i zna sta ce covjek odabrati jer poznaje njegovu dusu,upravo radi toga jer imamo slobodan izbor.Bog kaze :"Ako bi Allah tako zelio" tj.hipoteticki. :wink:
KotromanichII

#418 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

jeste Toru, Evandjelje, Zebur (Psalme), listovi Abrahamovi itd

Allah kaze za Toru

A odkuda oni traze tebe da im sudis kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi ?
Oni ni poslije presude tvoje ne bi bili zadovoljni, jer nisu nikakvi vjernici. Mi smo objavili Tevrat(Toru),
u kome je upustvo i svjetlo
. " (El-Maide:43-44).

Allah kaze za evandjelje

:"...a njemu Isusu/Isau smo dali Evandjelje/Indzil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, da potvrdi Toru/Tevrat, prije
njega objavljen..
."(El-Maide:46

Allah kaze za Zebur/Psalme

:"...a njemu Davidu/Davudu smo dali Zebur ."(En-nisa: 163)

Abrahamovi listovi

"Postici ce sta zeli onaj koji se ocisti i spomene ime Gospodara svoga pa molitvu obavi !
Ali, vi vise zivot na ovom svjetu volite,
a onaj svjet je bolji i vjecan je.
Ovo doista ima u listovima davnasnjim, listovima Ibrahimovim i Musaovim
. "(El-a`la: 14-19)
Bloo
Globalna šefica

#419 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

HZArnel wrote: u tome i je poenta i prije je kazivao,pocev od Adama pa do Muhammeda.Abrahamovi spisi,Zebur Davida,Tora Mojsijeva,Indzil Isusov.To je i bit islama.Ne zagovaram islam kao najciscu religiju,iman tj vjerovanje pojedinca mozda i moze biti cist,ali i islam u globalnom smislu se je promijenio pocev od Ikre-Uci pa sve do kraja Kur'ana i namaza,odn abdesta,neke stvari se danas rade koje nije radio poslanik npr.
Ali zato mi i smeta tumacenje krscanstva kao neporgresivog.Vjera jednog covjeka moze biti lijepa i dobra,ali krscanstvo u globalu je isti belaj,ako ne i veci,jer je prepleten raznim covjeku dopadljivim mitovima i bajkama.

samo jedna riječ

Galen :D
Bloo
Globalna šefica

#420 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

Pa sad hoćeš ih ignorirati il ces ih progoniti? :D

(9:29)
"Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which has been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth ....."

(45:14)
"Tell those who believe, to forgive those who do not hope for the Days of Allah; It is for Him to recompense (for good or evil) each people according to what they have earned"
Bloo
Globalna šefica

#421 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

ista konfuzija u mom mozgu

(3:20)
"So if they dispute thee, say: "I have permitted my whole self to Allah and so have those who follow me"..... "Do you (also) submit yourselves? If they do, they are in right guidance. But if they turn back, thy duty is to convey the message. And in Allah's sight are (all) His servants"
(8:38-39)
"Say to the Unbelievers, if (now) they desist (from disbelief), their past would be forgiven; but if they persist, the punishment of those before them is already (a matter of warning to them). And fight them on until there is no more persecution and the religion becomes Allah's in its entirety... "

znaci hoces li convey ili fight dok svi ne postanemo muslimani :D?
Cruella de Villa

#422 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Cruella de Villa »

U masi postova na ovoj temi sam negdje pročitala kako je neko napisao da se katolici mole Djevici Mariji i sl....to nije istina......ne mole se MAriji ili bilo kojem drugom svecu umejsto Bogu, već se mole Bogu i još nekom svecu da im pomogne i da se moli Bogu za njih
Bloo
Globalna šefica

#423 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

HZArnel wrote:
Bloo wrote:pa ako ćemo se tako igrati :D prije ćeš od mene napraviti ovakvim stavom kršćanina nego muslimana :D

To i nije kontradikcija,s obzirom da je pitanje dualizma,tj bozije volje i bozijeg predoredjenja.Bog daje/stvara sve,ali bog i zna sta ce covjek odabrati jer poznaje njegovu dusu,upravo radi toga jer imamo slobodan izbor.Bog kaze :"Ako bi Allah tako zelio" tj.hipoteticki. :wink:
onda nemaš slobodan izbor :D ako je nečija duša zla, a učini nešto dobro?
ako vrhovno biće već zna šta ćeš učiniti...nekako smo mu predvidljivi sa tom nasom slobodnom voljom
ili je vec sve zapisano?
KotromanichII

#424 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

pa ako ćemo se tako igrati prije ćeš od mene napraviti ovakvim stavom kršćanina nego muslimana

Pa imas objasnjenje u kuranu kako dolazi do zablude

Sejtan je taj koji dovodi ljude u zabludu, ali kad se to desava , kad ljudi se protive Bogu i njegovi propisima, kad se prema njima ponasaju oholo, onda Allah upotrebaljava sejtana u zavodjenje ljudi i prepustanje njemu da radi sa njima svasta.

Allah kaze:

36. Onome ko se bude slijepim pravio da ne bi Milostivog velicao, Mi cemo sejtana natovariti, pa ce mu on nerazdvojni drug postati;

37. oni ce ih od Pravoga puta odvracati, a ljudi ce misliti da su na Pravome putu

jeli sad jasno kako Allah koristi sejtana kako bi ljude ostavio u zabludi
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 10:26, edited 1 time in total.
HZArnel

#425 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

Bloo wrote:
HZArnel wrote: u tome i je poenta i prije je kazivao,pocev od Adama pa do Muhammeda.Abrahamovi spisi,Zebur Davida,Tora Mojsijeva,Indzil Isusov.To je i bit islama.Ne zagovaram islam kao najciscu religiju,iman tj vjerovanje pojedinca mozda i moze biti cist,ali i islam u globalnom smislu se je promijenio pocev od Ikre-Uci pa sve do kraja Kur'ana i namaza,odn abdesta,neke stvari se danas rade koje nije radio poslanik npr.

samo jedna riječ

Galen :D
sta je sa njim? :D
Locked