Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Eborg

#401 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

Želje za koje se nadam se da ću ih jednom ispuniti: Maldivi, Kuba, Rusija, Karibi. :)

Ako je ko bio neka baci par utisaka. :)
USAblues

#402 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by USAblues »

StupskaBitanga wrote:ja sada trebam ici u Beograd i baš sam uzbuđen zbog toga :)
uzbuden i nervoza bi bio :)
USAblues

#403 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by USAblues »

ljubičica1 wrote:Prije dva dana dosla iz Italije. Sa kolegicama isla svojim autom, same napravile cijelu rutu. Brodom od Splita do Ancone. Od Ancone do Rima, u Rimu bile tri dana. Poslije Rima posjetile malo Napulj, u Sorentu bile tri dana, obisle Vezuv, Pompeje i Capri. Nakon Sorenta otisle na Siciliju u Giardini Naxos, bile u Taormini, Catanii i na kraju otisle u Fondacelo, tu bile cetiri dana. More nije bogzna sta, otvoreno je i svugdje pise da se kupate na vlastitu odgovornost, ali su plaze sredjene. Vratile se brodom iz Barija do Dubrovnika. Presle autom 2.300 km, nezaboravno iskustvo. Bile 16 dana, a sve nas to kostalo 1.200,00 KM po osobi.
:thumbup: :thumbup:
ljubav_aha

#404 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

Eborg wrote:Želje za koje se nadam se da ću ih jednom ispuniti: Maldivi, Kuba, Rusija, Karibi. :)

ako planiras Sibir,javi se, idemo zajedno,to mi je najdrazi dio Rusije :-D
USAblues

#405 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by USAblues »

ljubav_aha wrote:
Eborg wrote:Želje za koje se nadam se da ću ih jednom ispuniti: Maldivi, Kuba, Rusija, Karibi. :)

ako planiras Sibir,javi se, idemo zajedno,to mi je najdrazi dio Rusije :-D

predlazem :thumbup:
USAblues

#406 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by USAblues »

SinjaD

#407 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

ljubičica1 wrote:Prije dva dana dosla iz Italije. Sa kolegicama isla svojim autom, same napravile cijelu rutu. Brodom od Splita do Ancone. Od Ancone do Rima, u Rimu bile tri dana. Poslije Rima posjetile malo Napulj, u Sorentu bile tri dana, obisle Vezuv, Pompeje i Capri. Nakon Sorenta otisle na Siciliju u Giardini Naxos, bile u Taormini, Catanii i na kraju otisle u Fondacelo, tu bile cetiri dana. More nije bogzna sta, otvoreno je i svugdje pise da se kupate na vlastitu odgovornost, ali su plaze sredjene. Vratile se brodom iz Barija do Dubrovnika. Presle autom 2.300 km, nezaboravno iskustvo. Bile 16 dana, a sve nas to kostalo 1.200,00 KM po osobi.
Zavidim :) Planiram nešto slično. Volim putovati autom.
Ako stigneš ubaci nam malo fotki i koju informaciju - smještaj, klopa, obilasci (cijene)...
:thumbup:
ljubičica1

#408 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubičica1 »

Kada skinem sve slike onda cu ih postaviti sa svake etape. I ja volim putovati autom jer tada dodjemo tamo gdje inace ne bi imali priliku. Cijene su otprilik kao kod nas, samo sto je odlazak na rucak ili veceru mnogo skup, vidjela sam u jednom mjestu da je pasta koja bas i nije izgledala nesto 15 eura. Ali sjesti i popiti kafu je ok, za nas prihvatljivo. Uzivala sam popiti kafu na Panteonu u Rimu, jeste malo skuplje ali vrijedi ugodjaja.
Eborg

#409 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

@ljubav_aha: Auu, idemo, Sibir je zakon! Najviše bih volio Moskvu i Sibir a i prijestolnice ovih novonastalih država poput Kazahstana i sl. :) Ali primarno Moskva i Sibir. :thumbup:
*lana

#410 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by *lana »

ja ove godine odo' u Konavle, ali ne uz more, nego u unutrasnjosti, blize Gruda..

cuh za neke Konavonski dvori, neko mozda zna gdje jos ima kakvih dobrih restorana, i sta se tamo sve ima vidjet
ljubav_aha

#411 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

Eborg wrote:@ljubav_aha: Auu, idemo, Sibir je zakon! Najviše bih volio Moskvu i Sibir a i prijestolnice ovih novonastalih država poput Kazahstana i sl. :) Ali primarno Moskva i Sibir. :thumbup:
St. Petersburg je grad koji je doslovno napravljen sa ciljem dokazivanja i pokazivanja maksimalnog bogatstva tadasnjem rusije ostatku svijeta,stoga je kao grad dobio vise komplomentata od moskve

ali mene interesuje posebnost pojednih oblasti,stoga Sibir,jezero Baikal su ipak najbolja opcija , haj'mo idemo :-D
USAblues wrote:

predlazem :thumbup:
sad nas je troje ,kool :-D :thumbup:
Eborg

#412 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

Sunrise00

#413 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunrise00 »

Eh, meni treba pomoc :D kako je najbolje ici od sarajeva do ceske? bilo gdje blizu olomouca je ok :D ili mi je mozda lakse i jeftinije ici iz engleske :-? :D
Eborg

#414 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Eborg »

Kakvu varijantu ganjaš, ekonomsku ili nešto drugo? Mislim da ima direktno kombi koji ide za Prag pa tamo da tražiš konekciju. A možeš i vozom Sarajevo-Budimpešta i onda iz Budimpešte drugim vozom (ovako su išli moji prijatelji, doduše u Brno).
Sunrise00

#415 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunrise00 »

Eborg wrote:Kakvu varijantu ganjaš, ekonomsku ili nešto drugo? Mislim da ima direktno kombi koji ide za Prag pa tamo da tražiš konekciju. A možeš i vozom Sarajevo-Budimpešta i onda iz Budimpešte drugim vozom (ovako su išli moji prijatelji, doduše u Brno).
Brno bi mi odgovaralo. Prag je predaleko, posto trebam u Olomouc, pogledat cu taj voz, hvala :D
suncica24

#416 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suncica24 »

Prag je busom samo 2h od Brna, tako da nije bas preko svijeta :D

Imas opciju busa do Beca pa iz Beca StudentAgency busom do Brna. Mislim da ti je to najbrze i najpovoljnije :)
ljevoruki

#417 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljevoruki »

Zivim u USA ali posao mi omogucava da putujem po svijetu.
Svedska, Svicarska, Holandija, Engleska, Njemacka, Portugal......
Ne racunajuci svjetske metropole u kojima sam bio,dva grada su me odusevila: Vilnius i Porto.
Vilnius jer je prelijep i jako jeftin za turiste, Porto jer ima dusu i nesto sto se ne moze opisati.
Toplo preporucam.
ljubičica1

#418 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubičica1 »

Do Olomouca ti je najlakse, najbrze i najjeftinije ici autobusom do Beograda, a od Beograda imas autobus do Brna. Od Brna imas svaki sat autobus. Zadnji autobus je oko 19,40 i ukoliko ne stignes na taj imas voz negdje oko 21,00 sati. Ukoliko su opet iz Beograda uveli nocnu voznju za Brno onda je to jos bolje. Bec jeste najblizi ali nemas vezu dobru za Brno, moras tu cekati cijelu noc. Preko Zagreba je skupo.
ljubičica1

#419 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubičica1 »

Brodom smo isli od Splita do Ancone. Cijena je bila super, 197 eura za nas tri i auto (smjestaj u kabini), ali to moras rezervirati preko interneta u protivnom je cijena veca. Autoputevi su odlicni i ne placa se svaki, imaju one starije autostrade i tu ne placas putarinu. Negdje pred Rim smo usle na novi autoput i tu smo za nekih 100 km platili oko 6 eura putarinu. Cijena kafe u Autogrilovima je 1,20 eura (odmaralista su im super nema sta nema). Nikad nisam popila bolji kapucino nego u tom jednom Autogrilu. Sto se tice cijena u Rimu, e to je vec druga prica. Hrana u prodavnicama iliti po nasem u granapima, je tu negdje kao kod nas. Kafa, e to je vec sve od lokacije do lokacije. Popila sam kafu ispred Panteona za 5 eura, ali je pogled vrijedio i vise. Zao mi je sto nema kafica ispred Spanskih stepenica i Fontane di Trevi. To bi bio uzitak. Ali tu je takva guzva da ionako ne bi bilo mjesta. Za soping u Rimu ja nisam imala vremena, ali one radnje koje sam vidjela oko Spanskih i Fontane mozes samo da stanes i da gledas. Versace, Chanel, Armani, Prada, cijene sitnica, majica 200-300 eura pa nadalje. Dakle nista nisam kupila u Rimu. Ulaznica za Vatikan je 15 eura i nemoj ni slucajno placati onim likovima sto prodaju ulaznice 40 eura kao da te provedu. To je bacanje para, ali pokusaj da se nekako ubacis u red ispred svih, jer je tu cekanje bar 2-3 sata. Ja sam se malo uvalila, cuh nesto kao uuuu, ali ne osvrcem se na to. Valja cekati nekoliko sati da udjes ili dodji oko 13,00 sati tada nema guzve. Ulazak u Koloseum i Forum je 12 eura i tu nema reda. Ostale obilaske nisam nista placala. Za ulazak u Rim autom neophodna ti je navigacija. Grad je ogroman a mi smo dosle do hotela da nismo ni bile svjesne, tek kad je gospodja rekla "stigli ste na odrediste" ne mozes da vjerujes da je to tako lahko. Po Rimu se nismo kretale autom, gradski saobracaj je fantasticno organiziran, karta za metro je 1,20 eura i vazi 70 minuta. Cijena goriva je razlicita i krece se od 1,45 - 1,60 eura. Meni je najbolja usluga, a cini mi se i najjeftinija, bila na benzinskoj pumpi Esso. Mozes placati karticom, ljubazni su. Sve one price koje sam slusala o tome kako Talijani nece da pricaju na engleskom jeziku padaju u vodu. Ljudi su ljubazni i spremni da pomognu. Ne znaju bas nesto engleski ali se trude da pricaju i da pomognu.
Iz Rima smo otisle do Napulja. Nikome ne preporucujem da autom ide u Napulj. To se jednostavno ne moze zamisliti, treba dozivjeti. Kada udjes zelis samo sto prije da izadjes i da tebe niko ne udari ili da ti nikoga ne zakacis. Na balkonima se susi ves, zene se dozivaju, ma ljepota. Kada sam htjela da parkiram u garazi trazio mi kljuceve od auta. Ni u ludilu. Samo se okrenes i ides dalje. Mi otisle u Sorento. To mi je najljepsi grad koji sam vidjela u Italiji. Nalazi se visoko iznad mora, ali zato imaju sve organizirano kako bi se sto lakse sislo ili popelo. Imaju autobus koji vozi po cijelom gradu, napravili su stepenice, a ima i ulica koja se spiralno spusta do mora. Uz obalu nema hotela i restorana, samo je marina iz koje i u koju uplovljavaju brodovi za Capri, Napulj i vise ne znam za koje sve lokacije. Sorento je bas mondeno ljetovaliste, mi rezervisale smjestaj u bungalovu u kampu Santafortunata, dvije autobuske stanice od centra grada. Kucice preslatke u sumi, vlastita plaza (nismo je bas koristili jer nismo imali vremena), bazen - super kupanje, parking. Iz Sorenta isli na izlet u Pompeje, zatim na Vezuv i na Capri. Pompeji su prelijepi, dojmi te sirina tog prostora i sve sto je bilo izgradjeno, bolnica,kuca misterije, amfiteatar... Vezuv me bas nije dojmio jer je bilo jako hladno, magla je stalno tako da u jednom momentu ne vidis nista. Capri je zaista mondeno ljetovaliste, kada dodjes u marinu mislis boze gdje ja dodjoh, nista posebno. Ali kada se popenjes u centar grada (kada kazem popenjes to je zaista tako jer je centar na najvisem dijelu ostrva) onda tek vidis zasto svi pricaju od Capriju. Grad je sav u bijelom, fantastican je pogled, a cijene sitnica,mali sladoled (zaista je mali) kosta oko 2 eura, ali ako sjednes u slasticarnu da ga pojedes e onda je cijena dupla. Na to te odmah upozore. Lijepo mjesto.
Nakon Sorenta smo otisle na Siciliju u Giardini Naxos, slatko mjestasce. Smjestaj je bio jeftin, apartman je odlican, par minuta od centra grada, cijena negdje oko 17 eura nocenje po osobi. Jedan dan smo napravili izlet do Taormine, jedno od najeksluzivnijih ljetovalista u Italiji. I tako i izgleda. Sve je high klasa. Jedan dan smo otisle do Katanije vozom, cije 7 eura povratna karta. Katanija ima jedan prelijep trg i to je to. Bar mi nismo dalje isle da obilazimo.
Iz Giardinia smo otisle u Fondachello i tu smo ostale četiri dana da se odmorimo. Ovdje je smjestaj bas bio jeftin 15 eura nocenje, hotel ima bazen i vlastitu plazu. Za odmor ne treba traziti nista bolje.
Vratile smo se preko Barija i brodom do Dubrovnika. Karta je bila prilicno skupa, smjestaj u kabini i auto za nas tri oko 300 eura, s tim da smo imale dorucak.
Eto, to je ukratko bila nasa tura po Italiji. Presle smo 2.300 km, za gorivo i trajekt za Siciliju platile oko 100 eura, a smjestaj i brodovi iz Splita i Barija bili su oko 870 KM, sto bi u konacnici bilo oko 1.200 KM po osobi. To je za nas bila prihvatljiva cijena za 16 dana.
Sada samo skupljati pare i onda naci neku novu destinaciju.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#420 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Entropio »

seshat

#421 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by seshat »

ljubičica1 wrote: Zao mi je sto nema kafica ispred Spanskih stepenica i Fontane di Trevi. To bi bio uzitak. Ali tu je takva guzva da ionako ne bi bilo mjesta.
Ima caffe Greco. Ja ušla i odmah izašla jer je cijena kafe strašna. Bio bi ugođaj piti fuka gdje je sjedio Goethe ili Andersen ali :run:
ljubav_aha

#422 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

ljevoruki wrote:Zivim u USA ali posao mi omogucava da putujem po svijetu.
Svedska, Svicarska, Holandija, Engleska, Njemacka, Portugal......
Ne racunajuci svjetske metropole u kojima sam bio,dva grada su me odusevila: Vilnius i Porto.
Vilnius jer je prelijep i jako jeftin za turiste, Porto jer ima dusu i nesto sto se ne moze opisati.
Toplo preporucam.
licno,zelim otici u Lithuania :-D sto su detalji tvog odusevljenja,hvala :)
El Vanjcho

#423 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by El Vanjcho »

*lana wrote:ja ove godine odo' u Konavle, ali ne uz more, nego u unutrasnjosti, blize Gruda..

cuh za neke Konavonski dvori, neko mozda zna gdje jos ima kakvih dobrih restorana, i sta se tamo sve ima vidjet
Restoran prva liga, neces pogrijesiti. Nalaze se u selu Ljuta, u Grudi lijevo skreces ako ides iz pravca Dubrovnika, odmah iza Cilipa mozda km ili dva.

Klijentela uglavnom stranci, skupo je jako, ali... vrijedi otici. Kuhinja im je za 5+

Sto se tice restorana na tom podrucju, obitelj Rudenjak, restorani Ragusa i Antunini, ali oba su u Dubrovniku. Takodje skupi ko vrag, ali hrana je odlicna.
SinjaD

#424 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

@Ljubičica1 , puno, puno hvala za opširan izvještaj.
Sad ti još više zavidim :-D Fantastičan đir!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
*lana

#425 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by *lana »

hvala na inormacijama..
Post Reply