Povratak u BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked

Namjeravam se vratiti u BiH

da
66
36%
ne
86
46%
već sam se vratio/la
33
18%

Total votes: 185

Zlata M.

#401 Re: Povratak u BiH?

Post by Zlata M. »

vox-populi wrote:
Zlata policajka :), neka si ih postrojila. :D

A odgovor na tvoje pitanje, misljenja sam da se u tom slucaju rijetko moze raditi o povratku. Ipak dosta zavisi u kom zivotnom dobu se otislo vani. Recimo neke izbjeglice koje su BiH napustile sa 30+ godina i sada se vracaju mogu govoriti o povratku ali oni koji su vani dosli kao omladina ili djeca se definitivno ne vracaju nego odlaze.
:lol: ' si vidio ? :lol: :-)

... ma, ni oni prvi se ne vracaju ... koliko god godina da im je bilo kad su napustili BiH.
Promjene u covjeku samom + promjene u sredini iz koje je otisao = odlazak / pocinjanje iz pocetka.
Mnogi to shvate tek nakon sto su vec napravili taj korak. :|
ShakiraHanuma

#402 Re: Povratak u BiH?

Post by ShakiraHanuma »

Zlata M. wrote: Sta ti bi, komsija ?! :shock: :lol: ... ko dir'o ... ?
Ne kontaš Zlato. :D Priorat je samo tražio spektakularan način da ode sa foruma.
Želim mu sve najbolje da sada dobro investira novostečeno slobodno vrijeme.... :wink:
Zlata M.

#403 Re: Povratak u BiH?

Post by Zlata M. »

ShakiraHanuma wrote:
Zlata M. wrote: Sta ti bi, komsija ?! :shock: :lol: ... ko dir'o ... ?
Ne kontaš Zlato. :D Priorat je samo tražio spektakularan način da ode sa foruma.
Želim mu sve najbolje da sada dobro investira novostečeno slobodno vrijeme.... :wink:
:-?
(pozdravljam te, ako citas :) :wink:)
Did

#404 Re: Povratak u BiH?

Post by Did »

Hajmo malo na konretne stvari vezane za povratak. Dosta je bilo izhnošenja subjektivnih prednosti i nedostataka.
Molio bih za pomoć:
1. Ako se radi za kompaniju iz inostranstva kao prodajni agent, a poslovni odnos se reguliše kao ugovor o djelu u jednoj od zemalja EU, šta je potrebno u BiH da bi se ta djelatnost mogla obavljati? Trebaju li ikakve dozvole za rad, strukovne dozvole i sl. ili nikakva registracija nije potrebna?
2. Po kojoj cijeni se može unajmiti kancelarija od 10m² u Sarajevu? Lokacija nije bitna.
mekaba

#405 Re: Povratak u BiH?

Post by mekaba »

Did wrote:Hajmo malo na konretne stvari vezane za povratak. Dosta je bilo izhnošenja subjektivnih prednosti i nedostataka.
Molio bih za pomoć:
1. Ako se radi za kompaniju iz inostranstva kao prodajni agent, a poslovni odnos se reguliše kao ugovor o djelu u jednoj od zemalja EU, šta je potrebno u BiH da bi se ta djelatnost mogla obavljati? Trebaju li ikakve dozvole za rad, strukovne dozvole i sl. ili nikakva registracija nije potrebna?
2. Po kojoj cijeni se može unajmiti kancelarija od 10m² u Sarajevu? Lokacija nije bitna.
Ako si bas zainteresovan za povratak i potrebna ti je kancelarija u SA onda ti mogu pomoci. 25m2 sa mokrim cvorom (potpuno renovirano) tebi kao povratniku mogu dati za 150 KM mjesecno.Mislim da nije skupo :)
5okraka

#406 Re: Povratak u BiH?

Post by 5okraka »

TRANCE wrote:
Mahach wrote:Znam ja par ljudi koji su se vratili Ali su svi dobili dobre poslove. Plata od 2500 do 4000 km. Njima dobro. Znaci svi imaju svoje. Da im je plata 600 km kao vecini Ne znam da li bi se isto osjecali. Ja gdje god odem osjecam se ko kod kuce jer moje misljenje nije da Sam iz bosne vec da Sam s planete zemlje.
Ja bih više volio raditi za 2000 KM u nekoj uređenoj državi gdje su svi manje-više sretni i socijalno situirani, nego u Bosni za 4000 KM. Ne znam za druge, ali ja ne mogu biti sretan ma koliko god imao novaca u depresivnoj sredini gdje tvoj drug, komšija, rođak i sl. jedva preživljava i gdje gledaš ko će te izbosti za 50 KM. :lol:
Image

Image

Image

Dodji u ''obecanu zemlju'', ovo je sve osim depresivna sredina !

:run:
ahuseino

#407 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

5okraka wrote:
TRANCE wrote:
Mahach wrote:Znam ja par ljudi koji su se vratili Ali su svi dobili dobre poslove. Plata od 2500 do 4000 km. Njima dobro. Znaci svi imaju svoje. Da im je plata 600 km kao vecini Ne znam da li bi se isto osjecali. Ja gdje god odem osjecam se ko kod kuce jer moje misljenje nije da Sam iz bosne vec da Sam s planete zemlje.
Ja bih više volio raditi za 2000 KM u nekoj uređenoj državi gdje su svi manje-više sretni i socijalno situirani, nego u Bosni za 4000 KM. Ne znam za druge, ali ja ne mogu biti sretan ma koliko god imao novaca u depresivnoj sredini gdje tvoj drug, komšija, rođak i sl. jedva preživljava i gdje gledaš ko će te izbosti za 50 KM. :lol:
Image

Image

Image

Rece mladic od 23 godine sto je sto-sta iskusio u ratu do svoje 7-me godine, zaradio 100 velikih svojim radom nedze drugo, a bolje ga ceka po povratku. :wink: 8-)
5okraka

#408 Re: Povratak u BiH?

Post by 5okraka »

@ ahuseino

Nije tema o meni, na onoj drugoj ili preko PP-a si mogao pitati sto te zanima. Situacija u SAD-u je losa, ali nije svako kao ja. Danas niko nece da zivi sa roditeljima, svi hoce najnovije stvari, od mobilnog do auta, skupe lance oko vrata,tetovaze,pijanke,cigare,igrice, i sami Bog zna sta jos.

Ja sam poseban, i da nisam takav ne bi nista zaradio svojim radom, nego bi spickao sve na te materijalne gluposti i ovisnosti. I naravno da me ceka bolje po povratku, u mom selu, mojoj kuci,prirodi i zdravoj ishrani. A sto se neko svaki dan ubija, krade po Sarajevu,Beogradu ili Moskvi i sto gleda da prezivi me ni najmanje ne interesuje. Ako mislis svojom glavom i kontrolises svoju sudbinu i uspijet ces, a ako ti mediji ispiru mozak kako da zivis, sta da kupujes, i sta treba da nosis nece te biti nigdje. Naravno takvi ljudi su samo potrosni materijal!

Laku noc prijatelju :bih:
TRANCE

#409 Re: Povratak u BiH?

Post by TRANCE »

5okraka wrote:
TRANCE wrote:
Image

Image

Image

I šta sad ove slike treba da pokažu? Da je u SAD-u gore nego u Bosni? Trenutna nezaposlenost u SAD-u je 9,1%. Anketa koju je vršio Zavod za statistiku BiH u 2010. prema potpuno istoj metodologiji je pokazala da je ta stopa u BiH 27,2%. Plate da ne upoređujem.
Osim toga, ne svodi se Amerika na New York i Floridu. Ima i saveznih država poput Sjeverne Dakote gdje je nezaposlenost 3%. Jest da je vukojebina, jest da je -20 stepeni zimi, ali je barem lakše naći posao.
I za kraj, ko je mlad i zdrav ima uvijek mogućnost da se prijavi u vojsku i ima obezbijeđenu platu, smještaj, hranu, zdravstveno... I to čak da ne vidi rata nikad (Coast Guard npr.).
Stoga te priče kako je u Americi teže mladima jednostavno ne stoje.
jefferson

#410 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

E moj Trance sta sam ja takvih ljudi vidio u SAD. jednostavno, takvim ljudima sta god das uvijek ce se zalit. Ljudska priroda!
A inace koliko je tesko u SAD govori "cinjenica" da ostale zemlje u svijetu grade zidove zbog imigracije iz amerike :lol:
ssmmiilleeyy

#411 Re: Povratak u BiH?

Post by ssmmiilleeyy »

jefferson wrote:E moj Trance sta sam ja takvih ljudi vidio u SAD. jednostavno, takvim ljudima sta god das uvijek ce se zalit. Ljudska priroda!
A inace koliko je tesko u SAD govori "cinjenica" da ostale zemlje u svijetu grade zidove zbog imigracije iz amerike :lol:
:lol: :lol:

:thumbup:
ljubav_aha

#412 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

ssmmiilleeyy wrote:
jefferson wrote:E moj Trance sta sam ja takvih ljudi vidio u SAD. jednostavno, takvim ljudima sta god das uvijek ce se zalit. Ljudska priroda!
:lol: :lol:

:thumbup:
:lol: :thumbup:

Image

uh kako je sladak :-D
HAVANA

#413 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

Evo moj se jos jedan vratio. :-D
HAVANA

#414 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

Jebo mater trebali bi mi ovi ovde kakve medalje dat sta sam ih navratio na povratak. :D
Filter

#415 Re: Povratak u BiH?

Post by Filter »

HAVANA wrote:Jebo mater trebali bi mi ovi ovde kakve medalje dat sta sam ih navratio na povratak. :D
zeljezni kriz za zasluge i tome slicno :D :D
ljubav_aha

#416 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

HAVANA wrote:Evo moj se jos jedan vratio. :-D
da li je single,kod mene su se dva Bosanca/single vratila u BiH , trebalo bi uraditi istrazivanje,profil povratnika u BiH,mislim da bi bilo interesantno procitati :-D
Jack Be Nimble

#417 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

I moj prijatelj se vratio nazad u Cemeriku prije dva mjeseca. Sve mu bilo fino, zivio ko bubreg u loju, imao stan, posao itd, ali ipak se vratio nazad.
Teta Macheta

#418 Re: Povratak u BiH?

Post by Teta Macheta »

Filter wrote:
HAVANA wrote:Jebo mater trebali bi mi ovi ovde kakve medalje dat sta sam ih navratio na povratak. :D
zeljezni kriz za zasluge i tome slicno :D :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Filteru, Filteru ti si jedan jako zločast dečko. :D :D :D
Zoya

#419 Re: Povratak u BiH?

Post by Zoya »

Ako mene navratis imas jagnje :lol:
Ja razmisljam o tome vec odavno, ali..ali. Bi li se ikad uklopila u nas sistem, postoji sijaset stvari koje me nerviraju cak i dok sam na odmoru dole, kako bi tek bilo kad bi se vratila i kad bi to bila svakodnevnica.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#420 Re: Povratak u BiH?

Post by Chmoljo »

pazi da ti neko ne bude dao olova, što si ih nagovorio... :lol: u noge :lol: :mrgreen: :kiss:
HAVANA

#421 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

ljubav_aha wrote:
da li je single,kod mene su se dva Bosanca/single vratila u BiH , trebalo bi uraditi istrazivanje,profil povratnika u BiH,mislim da bi bilo interesantno procitati :-D

Da,ovaj je single :D al neće dugo bit,fin,naočit,uljudan,sposoban,situiran,o sebi pri sebi... :lol:

Što se ovih mojih tiče...vako nekako...
4 para sa djecom...2 bez djece...3 samca...koji nisu vise samci...2 i sad treci samac koji landaraju ko da im je 25...skijaju,vozaju motore,skacu nakim padobranima... :-)
detroit-mercy

#422 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
ljubav_aha wrote:

Da,ovaj je single :D al neće dugo bit,fin,naočit,uljudan,sposoban,situiran,o sebi pri sebi... :lol:

4 para sa djecom...2 bez djece...3 samca...koji nisu vise samci...2 i sad treci samac koji landaraju ko da im je 25...skijaju,vozaju motore,skacu nakim padobranima... :-)
To dok ne potrose pare pa ce onda skakati :mrgreen: .
Iskreno, vazda sam nekako bio veliki optimista glede BiH ali nakon ovog ljeta, nesto mi nikako ne mirise na dobro.
Moram da naglasim da nisam navracao dole jedno 2-3 godine i sada kada sam otisao ovo ljeto vidim da se nista nije promijenilo (osim sto je autoput stigao od Visokog do Kaknja) nekako sve je stalo ili grohnulo na jos gore.
Pored toga cijene su strahota, za usporedbu, sve je skuplje nego u USA (npr), pocev od hrane, komunalija, tehnike,goriva, raznih potrebstina. Sta je jedino jeftino, paprike, paradajz i patlidzani sa pijace, kud ces dalje kada je i hebeno suho meso skuplje u BiH nego u Cemerici :mrgreen: .
Ponekad se iskreno zapitam kako ljudi zive i prezivljavaju pored onakvih cijena. Para uglavnom nema, ljudi dosta nadrkani, sto mi rece jedan rodjak "tezak zivot, para se nema pa ljudi samo reze jedni na druge".
Stari mi prica, gledao nekog analiticara koji je eto kao pricao kako ce i dole doci bolji dani. Sve je to uredu stari, kazem mu ja, i ja znam da ce dole doci bolji dani i da ce se bolje zivjeti ali za jedno dvadesetak godina, ali ja nemam dvadesetak godina za bacanje. Bacis ovdje pet, ondje deset, ondje dvaest i ode zivot. To sto ce biti bolje za dvaest godina meni nista ne znaci, jer ne zelim da najveci dio svog zivota provedem u nekim krizama.
Ja licno ne vidim neki veliki zaokret u narednih ne znam koliko godina, jednostavno ne vidim ko moze napraviti taj zaokret da ljudima generalno bude bolje.
Onaj ko se namjerava vratiti neka se vraca ali neka mu je sa srecom jer svaka godina dole je sve teza i teza, kako se barem meni cini.
ljubav_aha

#423 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

HAVANA wrote:
ljubav_aha wrote:

upoznaj me sa padobrancima :D :lol:

HAVANA<kod mene su svi single vratili u BiH,doba,vecinom high20s -mid30s ,ali jedan bracni par imao razvod ,zena sa vratila sa djecom u SAD

kod mene nema puno raje iz BiH,stoga imoja skromna lista povrtanika u BiH je prilicno velika :-D
Teta Macheta

#424 Re: Povratak u BiH?

Post by Teta Macheta »

:D
HAVANA wrote:

Kako je krenulo jos malo pa ce mo mi u dijaspori pjevat: odlaaazi naaam raaaja, odlaaazi nam raaaja :-) :D :D :lol: :lol: :lol:
ljubav_aha

#425 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

detroit-mercy wrote:To dok ne potrose pare pa ce onda skakati :mrgreen: .
Iskreno, vazda sam nekako bio veliki optimista glede BiH ali nakon ovog ljeta, nesto mi nikako ne mirise na dobro.
Moram da naglasim da nisam navracao dole jedno 2-3 godine i sada kada sam otisao ovo ljeto vidim da se nista nije promijenilo (osim sto je autoput stigao od Visokog do Kaknja) nekako sve je stalo ili grohnulo na jos gore.
Pored toga cijene su strahota, za usporedbu, sve je skuplje nego u USA (npr), pocev od hrane, komunalija, tehnike,goriva, raznih potrebstina. Sta je jedino jeftino, paprike, paradajz i patlidzani sa pijace, kud ces dalje kada je i hebeno suho meso skuplje u BiH nego u Cemerici :mrgreen: .
Ponekad se iskreno zapitam kako ljudi zive i prezivljavaju pored onakvih cijena. Para uglavnom nema, ljudi dosta nadrkani, sto mi rece jedan rodjak "tezak zivot, para se nema pa ljudi samo reze jedni na druge".
Stari mi prica, gledao nekog analiticara koji je eto kao pricao kako ce i dole doci bolji dani. Sve je to uredu stari, kazem mu ja, i ja znam da ce dole doci bolji dani i da ce se bolje zivjeti ali za jedno dvadesetak godina, ali ja nemam dvadesetak godina za bacanje. Bacis ovdje pet, ondje deset, ondje dvaest i ode zivot. To sto ce biti bolje za dvaest godina meni nista ne znaci, jer ne zelim da najveci dio svog zivota provedem u nekim krizama.
Ja licno ne vidim neki veliki zaokret u narednih ne znam koliko godina, jednostavno ne vidim ko moze napraviti taj zaokret da ljudima generalno bude bolje.
Onaj ko se namjerava vratiti neka se vraca ali neka mu je sa srecom jer svaka godina dole je sve teza i teza, kako se barem meni cini.
ovako su meni ospisali situaciju u RS :| a relacija i odnosi prema manjinama je uzasna :|
Locked