Grbovi opština/općina u BiH
-
elSaik
#401 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Za pola ih ne kontam što su blago nacionalistički...
- Been
#402 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Tek kad vidiš "ekstremno nacionalističke grbove", ništa nećeš kontati.elSaik wrote:Za pola ih ne kontam što su blago nacionalistički...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#403 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Meni je ovaj od opĆine-opštine Centar Sarajevo najjaČi.......Čudna stabljikasta biljka na grbu a haman Čitava opština-opĆina u Brdetu
-
elSaik
#404 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Pretpostavljam da je sve u oku posmatrača.Been wrote:Tek kad vidiš "ekstremno nacionalističke grbove", ništa nećeš kontati.elSaik wrote:Za pola ih ne kontam što su blago nacionalistički...
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#405 Re: Grbovi opština/općina u BiH
nineinchnails wrote:
KRME KOJE PODRIGUJE I PRDI, A DOLE ISPOD LOPOCA VIRE ZABE....GENIJALNO.
- cyprus
#406 Re: Grbovi opština/općina u BiH

NACIONALISTIČKI OPŠTINSKI GRBOVI:
(Grbovi sa jasno istaknutim simbolom koji je karakterističan za dominantan narod ili religiju, inače kvantitativno najveća kategorija)
1. Bosanska Krupa
2. Sanski Most
3. Ključ
4. Oštra Luka
5. Prijedor
6. Bosanska Dubica / Kozarska Dubica
7. Bosanska Gradiška / Gradiška
8. Srbac
9. Laktaši
10. Banja Luka
11. Mrkonjć Grad
12. Šipovo
13. Kotor Varoš
14. Prnjavor
15. Derventa
16. Bosanski Brod / Brod
17. Modriča
18. Domaljevac
19. Bosanski Šamac / Šamac
20. Gradačac
21. Doboj Istok
22. Doboj Jug
23. Usora
24. Tešanj
25. Banovići

26. Lukavac
27. Srebrenik

28. Čelić
29. Ugljevik
30. Zvornik
31. Šekovići
32. Rudo
33. Čajniče
34. Goražde
35. Foča - Ustikolina
36. Kalinovik
37. Trnovo (RS)
38. Pale
39. Stari Grad
40. Ilijaš
41. Vogošća

42. Hadžići
43. Kiseljak
44. Zenica
45. Travnik
46. Tomislavgrad
47. Posušje

48. Grude
49. Široki Brijeg
50. Čitluk
51. Čapljina
52. Ljubinje
53. Trebinje

54. Gacko
55. Nevesinje
56. Velika Kladuša
- dharma
#407 Re: Grbovi opština/općina u BiH
E haj mi jos samo molim te objasni kriterije za odabir. Vecinom se slazem, ali mi neki stvarno nisu jasni 
- Been
#408 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Velika Kladuša ima nacionalistički grb ? Pa to je konj Muje Hrnjice

- cyprus
#409 Re: Grbovi opština/općina u BiH

PRETJERANO NACIONALISTIČKI OPŠTINSKI GRBOVI:
(grbovi koji su opterećeni nacionalističkim simbolima, obično sadržavaju dva ili više obilježja jednog naroda ili religije)
1. Cazin
2. Bužim
3. Petrovac

4. Ribnik
5. Teslić
6. Petrovo
7. Pelagićevo
8. Donji Žabar
9. Bijeljina
10. Lopare
(za ovaj treba posebna kategorija
11. Teočak
12. Sapna
13. Kalesija
14. Vlasenica
15. Han Pijesak
16. Sokolac
17. Istočni Stari Grad
18. Istočno Novo Sarajevo
19. Istočna Ilidža
20. Višegrad
21. Novo Goražde

22. Bileća
23. Berkovići
24. Neum
25. Prozor / Rama

26. Kupres (FBiH)
27. Donji Vakuf
- Been
#410 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Ako jedna općina na svoj grb stavi simbole tri građevine koje su pod zaštitom Federalnog zavoda za zaštitu kulturne baštine, zašto je to pretjerano nacionalistički grb ? Uostalom, kako to može biti nacionalistički grb kad je isti simbol bio na grbu i za vrijeme komunizma ?
- cyprus
#411 Re: Grbovi opština/općina u BiH

OPŠTINE BEZ GRBA:
(opštine koje još nisu usvojile svoj grb ili on bar nije pronađen na internetu)
1. Glamoč
2. Bosansko Grahovo
3. Drvar
4. Istočni Drvar
5. Krupa na Uni
6. Odžak
7. Orašje (neko reče da je grb Posavskog kantona ujedno i grb opštine Orašje???)
8. Osmaci
9. Jajce
10. Jezero
11. Kupres (RS)
12. Istočni Mostar
13. Ravno
- zlaataan
#412 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Nisu mi jasni neki kriteriji, ali većina je tu.
Novo Sarajevo

Novo Sarajevo
-
tulio
#413 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Svaka čast na trudu.
Samo, imaš dvije greške.
U općini Centar je kamuflirana džamija, dok ne
vidim što je to nacionalističko ili religijsko u grbu
Livna?
Samo, imaš dvije greške.
Livna?
-
elSaik
#414 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Žao mi je, ali u zemlji Kotromanića ljiljan ne može biti nacionalistički grb. Morat ćemo porazgovarati o kriterijima odabira.
- BSn
#415 Re: Grbovi opština/općina u BiH
elSaik wrote:Žao mi je, ali u zemlji Kotromanića ljiljan ne može biti nacionalistički grb. Morat ćemo porazgovarati o kriterijima odabira.
Ljiljan koriste i Srbi i Bosnjaci na grbovima iz sasvim razlicitih pobuda, a niti jednima nisu Kotromanici ni na kraj pameti.
-
elSaik
#416 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Pa kad nastojiš raspodijeliti grbove podjednako na 3 naroda, 3 religije, 2 entiteta, može...Been wrote:Ako jedna općina na svoj grb stavi simbole tri građevine koje su pod zaštitom Federalnog zavoda za zaštitu kulturne baštine, zašto je to pretjerano nacionalistički grb ? Uostalom, kako to može biti nacionalistički grb kad je isti simbol bio na grbu i za vrijeme komunizma ?
@BSn - slažem se djelimično. Međutim, Donji Vakuf je jako nacionalistički (zbog boje? ljiljana?), a Nevesinje blago!?
Smatram da su ljudi jednostavno postali preosjetljivi. Smetaju nam zelena boja, šahovnica, ljiljani, polumjesec, orlovi, kulturna blaga ako su (ili prosto samo liče na) džamije i crkve, a mnogo toga "nacionalističkog" je dio bosanskohercegovačke heraldike.
- cyprus
#417 Re: Grbovi opština/općina u BiH
@elSaik, možemo mi prosipat demagogiju kako su ljiljani Kotromanićevo naslijeđe, trobojka izraz panslavenstva, kako se šahovnica nalazi i na nekim srednjobosanskim grbovima, zelena boja simbol pašnjaka i šumskog bogatstva, da su vjerski simboli tu da izraze pobožnost i moral domaćeg stanovništva, a crkve i džamije arhitektonsko i kulturno blago prostora...
Međutim, svi dobro znamo da sve navedeno služi, ako ne isključivo, onda pretežno za ZAPIŠAVANJE TERITORIJE...
Meni je žao što je to tako, ja nemam ništa protiv nijednog navedenog simbola kao takvog, neki su mi recimo i prilično dragi (da, na ljiljane mislim), ali je činjenica da je sve gore navedeno itekako kontaminirano nacionalizmom i to onim najgore vrste i da je davno izgubilo prvobitnu simboliku, i niko me neće uvjeriti u suprotno...
Međutim, svi dobro znamo da sve navedeno služi, ako ne isključivo, onda pretežno za ZAPIŠAVANJE TERITORIJE...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#418 Re: Grbovi opština/općina u BiH
tulio wrote:Svaka čast na trudu.
Samo, imaš dvije greške.
Livna?
- cyprus
#419 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Ostali odgovori:
@elSaik - Nevesinje nije blago, nego prosječno
. Donji Vakuf je ocjenjen ekstremnijom varijantom jer je osim ljiljana grb ofarban ekstremno ofirnom zelenom bojom, a Nevesinje sadrži ''samo'' grb srpskog naroda
@tulio - nećemo u svakoj vertikalnoj figuri tražit kamuflažu munare, mada je moguće svašta. U svakom slučaju, asocijacija na džamiju u onom drvetu je minimalna do nikakva. A grb Livna sadrži spomenik kralju Tomislavu - hrvatskom kralju, tako da je to dovoljno da ga se svrsta u ''zapakovane''
@Been - pretpostavljam da misliš na Cazin. Ljiljan, džamija i zeleno ''nebo'' su mi bili dovoljni da grb okvalificiram kao preopterećen simbolima jedne etnoreligijske populacije. Istina, u slučaju Cazina se to može tolerisati, jer već odavno se radi o gotovo homogenoj bošnjačko-muslimanskoj opštini... A Velika Kladuša sadrži mjesec i zvijezdu tako da je i to jasna asocijacija na...
@dharma - kriteriji su već objašnjeni ispod karata. U mojoj percepciji su se izdvojile 4 vrste grbova te sam to odlučio da predočim i kategoriziram na ovaj način. Dakle...
1. grbovi na koje nijedan narod ne bi imao nikakvih prigovora
2. grbovi na izgled korektni, ali nose ''upakovanu'' simboliku uglavnom naklonjenu jednom narodu
3. grbovi sa jasnim obilježjem jedne etničke ili vjerske grupe
4. grbovi gdje se pretjeralo sa stavljanjem svega i svačega
@ostalim hvala za pohvale. Inače, sad sam ušo u period u kome imam malo više slobodnog vremena, pa aktivnosti poput ove smatram hobijem
@elSaik - Nevesinje nije blago, nego prosječno
@tulio - nećemo u svakoj vertikalnoj figuri tražit kamuflažu munare, mada je moguće svašta. U svakom slučaju, asocijacija na džamiju u onom drvetu je minimalna do nikakva. A grb Livna sadrži spomenik kralju Tomislavu - hrvatskom kralju, tako da je to dovoljno da ga se svrsta u ''zapakovane''
@Been - pretpostavljam da misliš na Cazin. Ljiljan, džamija i zeleno ''nebo'' su mi bili dovoljni da grb okvalificiram kao preopterećen simbolima jedne etnoreligijske populacije. Istina, u slučaju Cazina se to može tolerisati, jer već odavno se radi o gotovo homogenoj bošnjačko-muslimanskoj opštini... A Velika Kladuša sadrži mjesec i zvijezdu tako da je i to jasna asocijacija na...
@dharma - kriteriji su već objašnjeni ispod karata. U mojoj percepciji su se izdvojile 4 vrste grbova te sam to odlučio da predočim i kategoriziram na ovaj način. Dakle...
1. grbovi na koje nijedan narod ne bi imao nikakvih prigovora
2. grbovi na izgled korektni, ali nose ''upakovanu'' simboliku uglavnom naklonjenu jednom narodu
3. grbovi sa jasnim obilježjem jedne etničke ili vjerske grupe
4. grbovi gdje se pretjeralo sa stavljanjem svega i svačega
@ostalim hvala za pohvale. Inače, sad sam ušo u period u kome imam malo više slobodnog vremena, pa aktivnosti poput ove smatram hobijem
- cyprus
#420 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Mada, mislim da je za ova dva grba (Lopare i Istočna Ilidža) potrebna zasebna kategorija

Možemo se igrat igre ''prebrojte sve krstove na slici''

Možemo se igrat igre ''prebrojte sve krstove na slici''
- BSn
#421 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Sta ti imas protiv sv. Georgija koji ubiva azdaHu i u pozadini se vidi znak dobropoznate istocnoilidzanske Hitne pomoci? 
- srklet
#422 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Nije da ga pravdam, ali u ovom grbu imamo dakle "i jedno i drugo".Sensei wrote:
Općina Zenica ima grb i zastavu. Grb je četvrtasto polje s polukružnom osnovom uokvireno dvijema linijama čiji su debljina i međuprostor jednaki. Grb sadrži šest elemenata koji su prikazani linijama crne boje iste debljine. Lijevom stranom, prateći okvir polja grba, proteže se kontura rijeke Bosne, koju u donjem dijelu sijeku dvije horizontalne linije - simbol komunikacije. U preostalom dijelu polja grba prikazana su četiri simbola kružne forme koji predstavljaju (s lijeva na desno odozgo prema dolje) simbol Vranduka - sjeverne kapije grada i općine, jedan od šest križeva sa ploče Kulin - bana, ujedno i simbol kršćanstva, polumjesec - simbol islama i turskog perioda i ukršteni čekići - simbol rudarstva i teške industrije, a indirektno i simbol austro - ugarskog perioda.
Evo OVDJE kompletan izgled i tumacenje
- dharma
#423 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Svaka cast tebi na trudu, valjalo je ovo uraditi
, ali mislim da si pretjerao. Kod tebe sve nacionalisticko
Doduse, moze biti i da je do mene, pa ne vidim te "skrivene simbole"
U svakom slucaju,

U svakom slucaju,
- 1gorstak
#424 Re: Grbovi opština/općina u BiH
cyprus wrote:@elSaik, možemo mi prosipat demagogiju kako su ljiljani Kotromanićevo naslijeđe, trobojka izraz panslavenstva, kako se šahovnica nalazi i na nekim srednjobosanskim grbovima, zelena boja simbol pašnjaka i šumskog bogatstva, da su vjerski simboli tu da izraze pobožnost i moral domaćeg stanovništva, a crkve i džamije arhitektonsko i kulturno blago prostora...
Međutim, svi dobro znamo da sve navedeno služi, ako ne isključivo, onda pretežno za ZAPIŠAVANJE TERITORIJE...![]()
Meni je žao što je to tako, ja nemam ništa protiv nijednog navedenog simbola kao takvog, neki su mi recimo i prilično dragi (da, na ljiljane mislim), ali je činjenica da je sve gore navedeno itekako kontaminirano nacionalizmom i to onim najgore vrste i da je davno izgubilo prvobitnu simboliku, i niko me neće uvjeriti u suprotno...
- Obuca9
#425 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Cypurs, haj sad sve ponovi, ali sa kratkim objašnjenjem u par crtica zašto misliš da pripada baš toj grupi