Ratna odšteta od RS
-
luckypot
#401 Re: Ratna odšteta od RS
sad će se ona vratiti s drugim nickom 
-
Marija86
#402 Re: Ratna odšteta od RS
1. Nisam sigurna. Priznajem. Svejedno sumnjam u to i veruem da to samo neki zele da je tako.Dado dijasporitus wrote: 1. Sumnjas, dakle nisi sigurna, dakle nisi ni informisana. A da si informisana znala bi da je BG ne samo priznao nego i prilozio dokument kojim priznaju ucesce u ratu u BiH. To im je bio jedini pokusaj da dobiju Ganica, naravno propao.
2. Naravno da se prizeljkuje unistenje RS-a ali ne zato sto je "mehanizam odbrane srpskog naroda" vec zato sto je mehanizam diskriminacije svih ostalih naroda koji zive u RS-u. Tuzbe su samo jedna poluga u tome.
3. Kao klasicni zastupnik propale Srpske politike 90-ih godina koristis se selektivnim pamcenjem i demagogijom. Nauci sta se desavalo 1990. na 14.kongresu skj. Nauci sta je Bantijerova komisija zakljucila 1991. godine i nauci sta se sve jos dogadjalo prije svrsenog cina referenduma i nezavisnosti pa se onda mozda vrati i popuj. Ali tacno je da je neko htio rat, narocito oni koji su imali kompletnu JNA iza sebe. Ko je lud da ide pistoljem ili kuburom na tenk.
4. Neko je htio rat, neko je izazvao ali nevjerujem da ga je iko prizeljkivao. Da su ti roknule samo dvije ne bi tako pricala ali ako je vjerovati godistu u tvom nicku cini mi se da nisi ni dorasla da razumjes.
2. Ne znam zasto mislis da je neko diskriminisan u RS ,ali po ponasanju bosnjackih politicara znam da bi Srbi sigurno bili diskriminisani da nema RS. I dalje je nazalost medju Bosnjacima popularna velikobosnjacka ideologija odnosno zelja za dominacijom nad ostala dva naroda.
3. Mislim da je dovoljno da znam sta je ustav SR BiH govorio o tom pitanju ,a to je da svaki narod ima pravo veta na odluke poput referenduma i da je potrebno da izadje 66% upisanih glasaca da bi referendum uspeo. Nijedna od navedenih stavki nije ispostovana. Sto se odluka medjunarodnih instinucija tice, one su iskljucivo politickog karaktera. Nije MZ priznala BiH jer je to legalno, pravedno ili najispravnije vec zato sto je velikim silama odgovaralo.
4. Kada se ljudi nadju u stresnim situacijama (recimo rat ili ekonomska kriza) , prirodno je da podsvesno traze krivca za njihove nevolje. Ako se tu ubaci dobra propaganda ,bilo koga mozes da proglasis za krivca i narod ce poverovati. ,ne zato sto ima dokaza vec jednostavno zato sto zeli da veruje u to. Tako su Nemce nacisti ubedili da su Jevreji krivi za ekonomsku krizu i tako Bosnjaci samo u Srbima zele da vide krivce namerno ignorisuci svesne postupke njihovih vodja koji su ih vodile direktno u rat. Lakse je verovati u jednostavnu bajku da su Srbi zli agresori a Bosnjaci nevini branioci nego ukljuciti mozak i videti i ne bas tako prijatne delove istine koji upucuju na krivicu i u sopstvenim redovima.
- muha_sa
#403 Re: Ratna odšteta od RS
idi djete bubuljice istiŠciMarija86 wrote:
1. Nisam sigurna. Priznajem. Svejedno sumnjam u to i veruem da to samo neki zele da je tako.
2. Ne znam zasto mislis da je neko diskriminisan u RS ,ali po ponasanju bosnjackih politicara znam da bi Srbi sigurno bili diskriminisani da nema RS. I dalje je nazalost medju Bosnjacima popularna velikobosnjacka ideologija odnosno zelja za dominacijom nad ostala dva naroda.
3. Mislim da je dovoljno da znam sta je ustav SR BiH govorio o tom pitanju ,a to je da svaki narod ima pravo veta na odluke poput referenduma i da je potrebno da izadje 66% upisanih glasaca da bi referendum uspeo. Nijedna od navedenih stavki nije ispostovana. Sto se odluka medjunarodnih instinucija tice, one su iskljucivo politickog karaktera. Nije MZ priznala BiH jer je to legalno, pravedno ili najispravnije vec zato sto je velikim silama odgovaralo.
4. Kada se ljudi nadju u stresnim situacijama (recimo rat ili ekonomska kriza) , prirodno je da podsvesno traze krivca za njihove nevolje. Ako se tu ubaci dobra propaganda ,bilo koga mozes da proglasis za krivca i narod ce poverovati. ,ne zato sto ima dokaza vec jednostavno zato sto zeli da veruje u to. Tako su Nemce nacisti ubedili da su Jevreji krivi za ekonomsku krizu i tako Bosnjaci samo u Srbima zele da vide krivce namerno ignorisuci svesne postupke njihovih vodja koji su ih vodile direktno u rat. Lakse je verovati u jednostavnu bajku da su Srbi zli agresori a Bosnjaci nevini branioci nego ukljuciti mozak i videti i ne bas tako prijatne delove istine koji upucuju na krivicu i u sopstvenim redovima.
- Ridjobrki
#404 Re: Ratna odšteta od RS
Marija86 wrote:
1. Nisam sigurna. Priznajem. Svejedno sumnjam u to i veruem da to samo neki zele da je tako.

Obriši nos i hajde da se igraš.
- Bosnolog
#405 Re: Ratna odšteta od RS
Marija vidim da si mlada i nazalost pogresno informisana,ironija da bude veca dosla si ovdje na forum i jos pises gluposti,...Evo ti par zivotnih sudbina sto je samo dijelic desetina hiljada silovanih maloljetnih djevojcica,djevojaka i zena,od stane dvonogih bolesnim zlocinacko genocidnih monstruma.....Marija86 wrote:
Za ovo ce se morati debelo odgovarati i platiti na sve moguce nacine oni koji su upropastili zivote desetine hiljada sistematski silovanih,....
-
hercegovac_pravi
#406 Re: Ratna odšteta od RS
Ja vas stvarno ne kontam...odakle vam više strpljenje da objašnjavate ono što 90% civilizacije već zna? Svaka vam čast kad možet! 
-
nikola 1
#407 Re: Ratna odšteta od RS
Marija,Srbi kao konstitutivan narod SRBIH je jasno rekao na referendumu 09.11.1991 sta misli o unitarnoj drzavi BiH sto nije bije bilo prihvaceno od vecinskog naroda i tada su prvi put pogazeni temelji ZAVNOBIH -a da je BiH i Muslimanska i Srpska i Hrvatska....Poslije vise od tri godine rata u BiH Republika Srpska je dobila medjunarodni legitimitet na jednom od najvecih mirovnih sporazuma u istoriji Evrope gdje je bosanskim Srbima priznato pravo na teritorijalnu jedinicu u okviru BiH.Kada se gleda danasnji polozaj BH Hrvata u drugoj teritorijalnoj jedinici FBIH jasno se vidi da su bili u pravu.Marija86 wrote:1. Nisam sigurna. Priznajem. Svejedno sumnjam u to i veruem da to samo neki zele da je tako.Dado dijasporitus wrote: 1. Sumnjas, dakle nisi sigurna, dakle nisi ni informisana. A da si informisana znala bi da je BG ne samo priznao nego i prilozio dokument kojim priznaju ucesce u ratu u BiH. To im je bio jedini pokusaj da dobiju Ganica, naravno propao.
2. Naravno da se prizeljkuje unistenje RS-a ali ne zato sto je "mehanizam odbrane srpskog naroda" vec zato sto je mehanizam diskriminacije svih ostalih naroda koji zive u RS-u. Tuzbe su samo jedna poluga u tome.
3. Kao klasicni zastupnik propale Srpske politike 90-ih godina koristis se selektivnim pamcenjem i demagogijom. Nauci sta se desavalo 1990. na 14.kongresu skj. Nauci sta je Bantijerova komisija zakljucila 1991. godine i nauci sta se sve jos dogadjalo prije svrsenog cina referenduma i nezavisnosti pa se onda mozda vrati i popuj. Ali tacno je da je neko htio rat, narocito oni koji su imali kompletnu JNA iza sebe. Ko je lud da ide pistoljem ili kuburom na tenk.
4. Neko je htio rat, neko je izazvao ali nevjerujem da ga je iko prizeljkivao. Da su ti roknule samo dvije ne bi tako pricala ali ako je vjerovati godistu u tvom nicku cini mi se da nisi ni dorasla da razumjes.
To sto je neko cinio zlocine u ime srpskog naroda ne umanjuje legitimitet Republike Srpske i to je Hag i medjunarodna zajednica jasno rekla da su za zlocine krivi pojedinci a ne gradjani Republike Srpske...REPUBLIKA SRPSKA CE PLATITI ODSTETU SVIM GRADJANIMA KOJIMA JE NAPRAVLJENA STETA OD STRANE ISTE U DRZAVNIM OBVEZNICAMA ,A KAKO CE FEDERACIJA BIH TO URADITI JOS SE NE ZNA.
Danas Republika Srpska poslije skoro 20 godina je potpuno drugacija prica i po pitanju ljudskih prava i po povratku ljudi,obnovi vjerskih objekata,po izvjestajima MMF a o njenoj ekonomskoj stabilnosti i po izjavama svih relevantnih medjunarodnih celnika o njenoj legitimnosti i neupitnosti.Republika Srpska je republika svih njenih gradjana i sto je paradoks, u odnosu na nekadasnja desavanja,motor razvoja drzave BiH.
- zemomak
#408 Re: Ratna odšteta od RS
Marija,Srbi kao konstitutivan narod SRBIH je jasno rekao na referendumu 09.11.1991 sta misli o unitarnoj drzavi BiH sto nije bije bilo prihvaceno od vecinskog naroda i tada su prvi put pogazeni temelji ZAVNOBIH -a da je BiH i Muslimanska i Srpska i Hrvatska....Poslije vise od tri godine rata u BiH Republika Srpska je dobila medjunarodni legitimitet na jednom od najvecih mirovnih sporazuma u istoriji Evrope gdje je bosanskim Srbima priznato pravo na teritorijalnu jedinicu u okviru BiH.Kada se gleda danasnji polozaj BH Hrvata u drugoj teritorijalnoj jedinici FBIH jasno se vidi da su bili u pravu.
To sto je neko cinio zlocine u ime srpskog naroda ne umanjuje legitimitet Republike Srpske i to je Hag i medjunarodna zajednica jasno rekla da su za zlocine krivi pojedinci a ne gradjani Republike Srpske...REPUBLIKA SRPSKA CE PLATITI ODSTETU SVIM GRADJANIMA KOJIMA JE NAPRAVLJENA STETA OD STRANE ISTE U DRZAVNIM OBVEZNICAMA ,A KAKO CE FEDERACIJA BIH TO URADITI JOS SE NE ZNA.
Danas Republika Srpska poslije skoro 20 godina je potpuno drugacija prica i po pitanju ljudskih prava i po povratku ljudi,obnovi vjerskih objekata,po izvjestajima MMF a o njenoj ekonomskoj stabilnosti i po izjavama svih relevantnih medjunarodnih celnika o njenoj legitimnosti i neupitnosti.Republika Srpska je republika svih njenih gradjana i sto je paradoks, u odnosu na nekadasnja desavanja,motor razvoja drzave BiH.
Eh, Srbi dragi, ko vas ne zna ozbiljno bi vase svetosavske bajkice shvatio, u koje cak nijedan Srbin ne vjeruje
Last edited by zemomak on 08/01/2011 20:29, edited 1 time in total.
-
Frankyee
#409 Re: Ratna odšteta od RS
nikola 1 wrote: Marija,Srbi kao konstitutivan narod SRBIH je jasno rekao na referendumu 09.11.1991 sta misli o unitarnoj drzavi BiH sto nije bije bilo prihvaceno od vecinskog naroda i tada su prvi put pogazeni temelji ZAVNOBIH -a da je BiH i Muslimanska i Srpska i Hrvatska....Poslije vise od tri godine rata u BiH Republika Srpska je dobila medjunarodni legitimitet na jednom od najvecih mirovnih sporazuma u istoriji Evrope gdje je bosanskim Srbima priznato pravo na teritorijalnu jedinicu u okviru BiH.Kada se gleda danasnji polozaj BH Hrvata u drugoj teritorijalnoj jedinici FBIH jasno se vidi da su bili u pravu.
Nikola, zar RS nije Republika tri konstitutivna naroda i ostalih gradjana? ili si ti mozda za gradjansku zajednicu samo tamo gdje su Srbi velika vecina kao posljedica Genocida?
Ne zaboravi , Bosnjaci su jednako konstitutivni , bar na papiru, ali jednog dana ce to biti u stvarnosti.
-
nikola 1
#410 Re: Ratna odšteta od RS
A gdje sam napisao da nisuFrankyee wrote:nikola 1 wrote: Marija,Srbi kao konstitutivan narod SRBIH je jasno rekao na referendumu 09.11.1991 sta misli o unitarnoj drzavi BiH sto nije bije bilo prihvaceno od vecinskog naroda i tada su prvi put pogazeni temelji ZAVNOBIH -a da je BiH i Muslimanska i Srpska i Hrvatska....Poslije vise od tri godine rata u BiH Republika Srpska je dobila medjunarodni legitimitet na jednom od najvecih mirovnih sporazuma u istoriji Evrope gdje je bosanskim Srbima priznato pravo na teritorijalnu jedinicu u okviru BiH.Kada se gleda danasnji polozaj BH Hrvata u drugoj teritorijalnoj jedinici FBIH jasno se vidi da su bili u pravu.
Nikola, zar RS nije Republika tri konstitutivna naroda i ostalih gradjana? ili si ti mozda za gradjansku zajednicu samo tamo gdje su Srbi velika vecina kao posljedica Genocida?
Ne zaboravi , Bosnjaci su jednako konstitutivni , bar na papiru, ali jednog dana ce to biti u stvarnosti.
-
Frankyee
#411 Re: Ratna odšteta od RS
Nikola
Realno gledajuci RS je sto se tice demokratije i nacionalnih sloboda nesrba jedna rupa u rupi u kojoj je cijela BiH.
Na primjer, uska povezanost ckve i javnih institucija, od stvaranja nekakvih pravoslavnih Slava za fabrike, zgrade, i skole pa do uloge SPC kada Dodik vodi vladu da polozi kao neku zakletvu u crkvi ????
Ocuvanje mnogih zakona koji su nastali za vrijeme Dabica, koji i dalje efektivno zagorcavaju zivot mnogima.
Pogledati koliko je funkcija u rukama Hrvata, Bosnjaka i slicno.
Pogledati odnos i izjave vlasti prema Bosnjacima, zastavi BiH, Hrvatima,
Slucaj Fate Orlovic
mogu ovako do sutra
Realno gledajuci RS je sto se tice demokratije i nacionalnih sloboda nesrba jedna rupa u rupi u kojoj je cijela BiH.
Na primjer, uska povezanost ckve i javnih institucija, od stvaranja nekakvih pravoslavnih Slava za fabrike, zgrade, i skole pa do uloge SPC kada Dodik vodi vladu da polozi kao neku zakletvu u crkvi ????
Ocuvanje mnogih zakona koji su nastali za vrijeme Dabica, koji i dalje efektivno zagorcavaju zivot mnogima.
Slucaj Fate Orlovic
mogu ovako do sutra
-
nikola 1
#412 Re: Ratna odšteta od RS
Sto se tice slava to se jedino mogu sloziti sa tobom i mislim da ce se te gluposti promjeniti.Frankyee wrote:Nikola
Slucaj Fate Orlovic
mogu ovako do sutra
A u cemu je razlika kada su Srbi u federaciji u pitanju ,koji da dodam,predtavljaju tako reci statisticku gresku u gradovima sa Bosnjackom vecinom...Sto se tice funkcija nisi upravu ili nisi pogledao sastav ministara u vladi podpredsjenika zamjenika itd itd
-
nikola 1
#413 Re: Ratna odšteta od RS
"Pogledati koliko je funkcija u rukama Hrvata, Bosnjaka i slicno."
Poslanici Narodne skupštine RS danas su izabrali novu vladu, na posebnom skupštinskom zasedanju, koju će u narednom mandatu voditi Aleksandar Džombić.
U novoj vladi je, kako je ustavom i regulisano, osam ministara iz srpskog, pet bošnajčkog i tri iz hrvatskog naroda
Iz SNSD su ministar finansija Zoran Tegeltija, unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, pravde Džerard Selman, ekonomskih odnosa i koordinaciju Željka Cvijanović, zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, prosvete i kulture Anton Kasipović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović, prostorno uređenje i gradjevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, kao i ministar industrije, energetike i razvoja Željko Kovačević.
Ministri iz DNS su saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović i lokalne uprave i samouprave Lejla Rešić, a iz SP rada i boračko invaldiske zaštite petar Đokić i trgovine i turizma Gorana Zlatković.
Iz HDZ je ministar za izbeglice i raseljena lica Davor Čordaš, a nestranačka ličnost je ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić.
Novu vladu je podržalo 46 poslanika skupštinske većine SNSD, DNS, SP i Narodne demokratske stranke (NDS), dok je protiv bilo 30 opozicionih poslanika Srpske demokratske stranke ,Partije demokratskog progresa , Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije ,Demokratske partije i Srpske radikalne stranke.
Biće ovo vlada kontinuiteta prethodne, koju je vodio aktuelni predsednik RS Milorad Dodik, kazao je Džombić, ističući da je ta vlada psotigla uspehe u svim oblastima.
Izborom nove vlade i polaganjem zakletve završeno je posebno skupštinsko zasedanje u Banja Luci.
Da bi ova vlada preuzela svoju dužnost predstoji joj još potvrda u Veću naroda RS, što će uslediti, najverovatnije tokom ove sedmice, čime će biti završen proces konstituisanja novih organa vlasti u RS nakon oktobarskih opštih izbora.
Poslanici Narodne skupštine RS danas su izabrali novu vladu, na posebnom skupštinskom zasedanju, koju će u narednom mandatu voditi Aleksandar Džombić.
U novoj vladi je, kako je ustavom i regulisano, osam ministara iz srpskog, pet bošnajčkog i tri iz hrvatskog naroda
Iz SNSD su ministar finansija Zoran Tegeltija, unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, pravde Džerard Selman, ekonomskih odnosa i koordinaciju Željka Cvijanović, zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, prosvete i kulture Anton Kasipović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović, prostorno uređenje i gradjevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, kao i ministar industrije, energetike i razvoja Željko Kovačević.
Ministri iz DNS su saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović i lokalne uprave i samouprave Lejla Rešić, a iz SP rada i boračko invaldiske zaštite petar Đokić i trgovine i turizma Gorana Zlatković.
Iz HDZ je ministar za izbeglice i raseljena lica Davor Čordaš, a nestranačka ličnost je ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić.
Novu vladu je podržalo 46 poslanika skupštinske većine SNSD, DNS, SP i Narodne demokratske stranke (NDS), dok je protiv bilo 30 opozicionih poslanika Srpske demokratske stranke ,Partije demokratskog progresa , Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije ,Demokratske partije i Srpske radikalne stranke.
Biće ovo vlada kontinuiteta prethodne, koju je vodio aktuelni predsednik RS Milorad Dodik, kazao je Džombić, ističući da je ta vlada psotigla uspehe u svim oblastima.
Izborom nove vlade i polaganjem zakletve završeno je posebno skupštinsko zasedanje u Banja Luci.
Da bi ova vlada preuzela svoju dužnost predstoji joj još potvrda u Veću naroda RS, što će uslediti, najverovatnije tokom ove sedmice, čime će biti završen proces konstituisanja novih organa vlasti u RS nakon oktobarskih opštih izbora.
- zemomak
#414 Re: Ratna odšteta od RS
nikola 1 wrote:"Pogledati koliko je funkcija u rukama Hrvata, Bosnjaka i slicno."
čovječe kod vas zavod PIO ima krsnu slavu
a evo malo da se i na ovo nadovezem ....Republika Srpska ,motor razvoja drzave BiH.
Minimalac građevinaraca RS-a 125 KM PDF Ispis E-mail
BIH - Industrija
Autor Fena/Bizon.ba
Petak, 07 01 2011 11:22
Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalnih djelatnosti Republike Srpske Mile Ribić upozorio je da su zaposleni u toj grani najniže plaćeni u RS-u, te da je stanje teško o čemu govore i brojni štrajkovi, kojih je prošle godine bilo u nekoliko preduzeća.
Zbog kršenja radničkih prava i neisplaćenih zarada štrajkovali su radnici “Neimarstva” iz Trebinja, “Hidrogradnje” Pale, “Mermera” Čelinac, te, između ostalih, i Urbanističkog zavoda u Banjoj Luci.
O sve težem položaju zaposlenih u ovoj grani govori podatak da je najniža cijena rada 125 KM i ista je već tri godine.
Ribić podsjeća da je zarada radnika u građevinarstvu i komunalnim djelatnostima za 35 do 40 posto manja u odnosu na druge oblasti.
I ekonomska kriza, na koju se pozivaju vlasti i poslodavci, više ne smije, upozorio je, biti izgovor da se građevinarima ne poveća najniža cijena rada.
Granski sindikat upozorava da čak 35 posto preduzeća iz oblasti građevinarstva kasne i po nekoliko mjeseci sa isplatom zarada, a da radnici svoje zadatke obavljaju u dosta otežanim uslovima.
I zvanična statistika navodi da je vrijednost građevinskih radova u RS-u za deset mjeseci prošle godine bila manja za 22 posto u odnosu na isti period 2009.
-
Marija86
#415 Re: Ratna odšteta od RS
A Bosnjaci po tebi ne treba da odgovaraju za svoje zlocine?Bosnolog wrote: Marija vidim da si mlada i nazalost pogresno informisana,ironija da bude veca dosla si ovdje na forum i jos pises gluposti,...Evo ti par zivotnih sudbina sto je samo dijelic desetina hiljada silovanih maloljetnih djevojcica,djevojaka i zena,od stane dvonogih bolesnim zlocinacko genocidnih monstruma.....
Za ovo ce se morati debelo odgovarati i platiti na sve moguce nacine oni koji su upropastili zivote desetine hiljada sistematski silovanih,....
- Bosnolog
#416 Re: Ratna odšteta od RS
Ovo ti je sve sto imade odgovoriti na srpske zlocine i zlikovce,(odrasti i informisi se)....Marija86 wrote:A Bosnjaci po tebi ne treba da odgovaraju za svoje zlocine?Bosnolog wrote: Marija vidim da si mlada i nazalost pogresno informisana,ironija da bude veca dosla si ovdje na forum i jos pises gluposti,...Evo ti par zivotnih sudbina sto je samo dijelic desetina hiljada silovanih maloljetnih djevojcica,djevojaka i zena,od stane dvonogih bolesnim zlocinacko genocidnih monstruma.....
Bosnjaci koji su cinili zlocine vecina je procesuirana jos u ratu a radilo se o samovolji pojedniaca a nikako sistemtskom i planiranim zlocinima za razliku srpskih zlocina koji su planirani,vodeni i podsticani od vrha Beograda i Karadzica pa je zato Hag postao vecinski srpski kao i sudenje pred sudovima u BiH i Srbiji gdje se sudi 95% koljacima djece i civila.....srpskih zlocinaca je na desetine hiljada koji i danas nisu procesuirani,Srbija je puna zlocinaca koji su pobjegli iz BiH,.....tamo im je maticar Mladicar u zemlji izvozniku i rasadnku velikosrpskog zlocina i zla,....
- pojedinac
#417 Re: Ratna odšteta od RS
Za sve one koji se brinu da bi tužbe za ratnu odštetu od RS mogle narušiti budžet BiH:
BiH plaća milione za odbranu optuženih za ratne zločine - Od oko 100 optuženih za ratne zločine pred Sudom BiH, samo četvorica sami plaćaju advokate, dok za odbranu ostalih država izdvaja višemilionske iznose, piše BIRN - Justice Report.
BiH plaća milione za odbranu optuženih za ratne zločine - Od oko 100 optuženih za ratne zločine pred Sudom BiH, samo četvorica sami plaćaju advokate, dok za odbranu ostalih država izdvaja višemilionske iznose, piše BIRN - Justice Report.
- Bosnolog
#418 Re: Ratna odšteta od RS
Uskoro slijede tuzbe od strane desetina hiljada logorasa i njihovih familija,u toku su priprem desetine hiljada tuzbi ranjenih civila,kao i tuzbe za nadokanadu mateijalne stete i patnje nevinih civila,.....
Srebrenica, Prijedor i Foča: Stižu još hiljade tužbi protiv Republike Srpske!
23. 01. 2011. • 23:03 S. B.
Republika Srpska (RS) mogla bi se uskoro suočiti sa hiljadama novih tužbi stanovnika Srebrenice, Prijedora i Foče za nadoknadu ratne štete.
"Iz Sarajeva smo dobili i informaciju da će uskoro stići još 1.000 tužbi za ratnu nematerijalnu štetu počinjenu u Srebrenici, te da su u pripremi i tužbe iz Foče i Prijedora. Očigledno je da se tužbe protiv RS podnose organizovano", kazao je izvor "Glasa Srpske" u Pravobranilaštvu RS.
Krajem prošle godine na adresu Pravobranilaštva RS stigle su 1.334 tužbe stanovnika Sarajeva protiv RS za nadoknadu ratne nematerijalne štete u kojima se odštetni zahtjev mjeri stotinama miliona maraka. Iz Tuzle su takođe počele da stižu pojedinačne tužbe protiv RS.
Iako se radi o obimnim predmetima Pravobranilaštvo je uspjelo da odgovori na tužbe poslije čega su ekspresno već zakazana sudska ročišta za neke od tih predmeta. Kako saznajemo u Pravobranilaštvo RS stiglo je već petnaestak poziva za suđenje zakazano za maj.
"U ovom slučaju pravosuđe FBiH je neviđeno ekspeditivno. Nedavno smo odgovorili na te tužbe, a oni su već uspjeli da zakažu ročišta", rekao je isti sagovornik.
U Pravobranilaštvu ističu da su tužbe protiv RS zasnovane na presudama Haškog tribunala za ratne zločine protiv oficira Vojske RS. Budući da je RS zapljusnuta tužbama iz FBiH u ovoj instituciji smatraju da je ovaj problem potrebno podići na najviši politički nivo.
"To je problem cijele BiH. Gdje god postoje presude za ratni zločin to će biti obilato korišteno na ovaj način. Faktički riječ je o ratnoj reparaciji u jednoj državi, što je neviđeno. Ove tužbe mogu biti potencijalna opasnost po budžet jer se ne zna kakav će biti njihov ishod", istakao je sagovornik "Glasa Srpske", te dodao da je u podnesenim tužbama uočeno da su neispravne punomoći pojedinih tužilaca pošto je veliki broj tužbi potpisivalo jedno lice u ime drugih.
"To znači da mnoga lica koja su tužila RS za to uopšte ne znaju", rekao je isti izvor.
Pravni ekspert Miroslav Mikeš kaže da se radi o pokušaju ekonomskog udara i političko-pravnog pritiska na RS.
"U FBiH čak sa televizija pozivaju ljude da se uključe u te projekte. Pravobranilaštvo RS će tu imati strahovito mnogo posla. Politički cilj ovih procesa je destabilizacija RS. Kad je riječ o pravnom segmentu te tužbe su neblagovremene jer je po Zakonu o obligacionim odnosima prošao opšti zastarni rok za podnošenje tih tužbi", kaže Mikeš. Tužitelji, dodaje Mikeš, nalaze uporište u tome da rok teče od pravosnažnosti određenih presuda na osnovu kojih su podnijeli tužbe.
"Ali te tužbe su pojedinačne i to nikako ne može da bude osnov da bi se tužila RS za nešto što je eventualno učinio neki pojedinac. Zato smatram da oni nemaju nikakve šanse da u tome uspiju. S obzirom na to da će suditi sudovi u FBiH ne bi me čudilo da u prvom stepenu i dobiju neke sporove, ali u krajnjem ishodu odlučuje Ustavni sud BiH i apsolutno sam siguran da od toga nema ništa", istakao je Mikeš.
Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je nedavno u intervjuu "Glasu Srpske" da je podnošenje hiljada tužbi protiv RS za nadoknadu ratne nematerijalne štete dio organizovanog projekta iz FBiH.
"Oni neće da prihvate da isplaćuju penzionere koji su zaradili penziju u FBiH iako je to naložio Dom za ljudska prava BiH. Biće zanimljivo vidjeti na koji će se način ponašati sudovi kada budu odlučivali o tim tužbama, jer će se na taj način odrediti i sudbina same BiH. Imate situaciju da se sada tuži RS, a pet godina se čeka da se procesuira Atif Dudaković koji je javno naređivao da se spali sve što je srpsko. Šta mislite da je to neki Srbin rekao, gdje bi on bio do sada", rekao je Dodik, prenosi "Glas Srpske".
- Socijalista
#419 Re: Ratna odšteta od RS
Cek jos malo, i Bihacka Krajina ce jos malo krenuti s optuzbama...Bosnolog wrote:Uskoro slijede tuzbe od strane desetina hiljada logorasa i njihovih familija,u toku su priprem desetine hiljada tuzbi ranjenih civila,kao i tuzbe za nadokanadu mateijalne stete i patnje nevinih civila,.....
Republika Srpska (RS) mogla bi se uskoro suočiti sa hiljadama novih tužbi stanovnika Srebrenice, Prijedora i Foče za nadoknadu ratne štete.
"Iz Sarajeva smo dobili i informaciju da će uskoro stići još 1.000 tužbi za ratnu nematerijalnu štetu počinjenu u Srebrenici, te da su u pripremi i tužbe iz Foče i Prijedora. Očigledno je da se tužbe protiv RS podnose organizovano", kazao je izvor "Glasa Srpske" u Pravobranilaštvu RS.
Krajem prošle godine na adresu Pravobranilaštva RS stigle su 1.334 tužbe stanovnika Sarajeva protiv RS za nadoknadu ratne nematerijalne štete u kojima se odštetni zahtjev mjeri stotinama miliona maraka. Iz Tuzle su takođe počele da stižu pojedinačne tužbe protiv RS.
Iako se radi o obimnim predmetima Pravobranilaštvo je uspjelo da odgovori na tužbe poslije čega su ekspresno već zakazana sudska ročišta za neke od tih predmeta. Kako saznajemo u Pravobranilaštvo RS stiglo je već petnaestak poziva za suđenje zakazano za maj.
"U ovom slučaju pravosuđe FBiH je neviđeno ekspeditivno. Nedavno smo odgovorili na te tužbe, a oni su već uspjeli da zakažu ročišta", rekao je isti sagovornik.
U Pravobranilaštvu ističu da su tužbe protiv RS zasnovane na presudama Haškog tribunala za ratne zločine protiv oficira Vojske RS. Budući da je RS zapljusnuta tužbama iz FBiH u ovoj instituciji smatraju da je ovaj problem potrebno podići na najviši politički nivo.
"To je problem cijele BiH. Gdje god postoje presude za ratni zločin to će biti obilato korišteno na ovaj način. Faktički riječ je o ratnoj reparaciji u jednoj državi, što je neviđeno. Ove tužbe mogu biti potencijalna opasnost po budžet jer se ne zna kakav će biti njihov ishod", istakao je sagovornik "Glasa Srpske", te dodao da je u podnesenim tužbama uočeno da su neispravne punomoći pojedinih tužilaca pošto je veliki broj tužbi potpisivalo jedno lice u ime drugih.
"To znači da mnoga lica koja su tužila RS za to uopšte ne znaju", rekao je isti izvor.
Pravni ekspert Miroslav Mikeš kaže da se radi o pokušaju ekonomskog udara i političko-pravnog pritiska na RS.
"U FBiH čak sa televizija pozivaju ljude da se uključe u te projekte. Pravobranilaštvo RS će tu imati strahovito mnogo posla. Politički cilj ovih procesa je destabilizacija RS. Kad je riječ o pravnom segmentu te tužbe su neblagovremene jer je po Zakonu o obligacionim odnosima prošao opšti zastarni rok za podnošenje tih tužbi", kaže Mikeš. Tužitelji, dodaje Mikeš, nalaze uporište u tome da rok teče od pravosnažnosti određenih presuda na osnovu kojih su podnijeli tužbe.
"Ali te tužbe su pojedinačne i to nikako ne može da bude osnov da bi se tužila RS za nešto što je eventualno učinio neki pojedinac. Zato smatram da oni nemaju nikakve šanse da u tome uspiju. S obzirom na to da će suditi sudovi u FBiH ne bi me čudilo da u prvom stepenu i dobiju neke sporove, ali u krajnjem ishodu odlučuje Ustavni sud BiH i apsolutno sam siguran da od toga nema ništa", istakao je Mikeš.
Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je nedavno u intervjuu "Glasu Srpske" da je podnošenje hiljada tužbi protiv RS za nadoknadu ratne nematerijalne štete dio organizovanog projekta iz FBiH.
"Oni neće da prihvate da isplaćuju penzionere koji su zaradili penziju u FBiH iako je to naložio Dom za ljudska prava BiH. Biće zanimljivo vidjeti na koji će se način ponašati sudovi kada budu odlučivali o tim tužbama, jer će se na taj način odrediti i sudbina same BiH. Imate situaciju da se sada tuži RS, a pet godina se čeka da se procesuira Atif Dudaković koji je javno naređivao da se spali sve što je srpsko. Šta mislite da je to neki Srbin rekao, gdje bi on bio do sada", rekao je Dodik, prenosi "Glas Srpske".
-
hercegovac_pravi
#420 Re: Ratna odšteta od RS
Pa jesam li vam rekao u jednom od ranijih postova da su one nekolike hiljade tada pristiglih tužbi samo vrh ledenog brijega. Da budem konkretan, do sada postoji oko 43,000 tužbi koje su spremne (u tu brojku su uključene i već predate tužbe) a u razmatranju je dodatnih 72,000. Ali naravno, svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajnaBosnolog wrote:Uskoro slijede tuzbe od strane desetina hiljada logorasa i njihovih familija,u toku su priprem desetine hiljada tuzbi ranjenih civila,kao i tuzbe za nadokanadu mateijalne stete i patnje nevinih civila,.....
pe es ako već Dodik insistira da državna imovina ne može pripadati BiH onda će se uknjižiti na privatna lica..
Tako ti to biva kad se lopov pokuša prizivati na zakonske regulative....
-
Frankyee
#421 Re: Ratna odšteta od RS
Veliko je pitanje kako ce sve te tuzbe zavrsiti na kraju. Dodik ima ogroman uticaj na sudove i svoje ljude koji rade lobiranje. nisam siguran kako ce Sud BiH da na kraju presudi po tome pitanju.
Ali u svakom slucaju postoji i sud su Strazburu.
Ali u svakom slucaju postoji i sud su Strazburu.
-
Frankyee
#422 Re: Ratna odšteta od RS
Ima li kakvih novosti o ovim tuzbama ?
-
Hipatija
#423 Re: Ratna odšteta od RS
Pokretanje ovih tužbi protiv RS je pravni i politički promašaj. Ovim se i praktično priznaje „građanski“ karakter rata, samostalnost „Karadžićevih“ Srba u organizovanju i vođenju rata u BiH. Odgovornost Srbije za potsticanje i organizovanje rata u BiH se ovim tužbama stavlja ad akta!
-
Frankyee
#424 Re: Ratna odšteta od RS
Pa zar taj karakter nije priznao Alija ( ili je bio primoran to sad nije tema ) kada je pristao na to sto je pristao. Od kada je RS legalizirana kao strana u sukobu, od tada su i njene oruzane snage legalne vojne jedinice.Hipatija wrote:Pokretanje ovih tužbi protiv RS je pravni i politički promašaj. Ovim se i praktično priznaje „građanski“ karakter rata, samostalnost „Karadžićevih“ Srba u organizovanju i vođenju rata u BiH. Odgovornost Srbije za potsticanje i organizovanje rata u BiH se ovim tužbama stavlja ad akta!
Znaci ove tuzbe su samo koristenje te mogucnosti, nisu tuzbe promijenile pravno stanje.
E sad da li to moze da uspije ce se vidjeti.
-
Frankyee
#425 Re: Ratna odšteta od RS
Sta se desava sa ovim tuzbama protiv RS?
Sve se to nesto utisalo.
Sve se to nesto utisalo.