Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#401 Re: Škoda all about

Post by johntra »

Eno sad, kad se nema šta reći onda se priča bezze...dobro, znači, još nešto smo naučili...odjednom, Škoda više ne prodaje jeftilene, nego su sad najprodavaniji modeli Superba V6 4x4 i Octavie L&K...Audi više nema šta tražiti u grupaciji...
frngla

#402 Re: Škoda all about

Post by frngla »

koliko sam upucen, a upucen sam prilicno dobro, veliki je udio elegance modela octavia-e i superb-a (nije L&K, ali ni elegance nije bezveze) ;-)
drndalo

#403 Re: Škoda all about

Post by drndalo »

goran16v wrote:Veci je sigurno nego 46 Fiata...
Ovdje vec pocinjes biti jako pristrasan, kao argument o kvalitetu jako skupih modela Skode, spominjes prodaju od 46 Fiata... S cime to ima veze, osim sto pokusavas Johntri da ga shuknes ? I to sistemom "Ciji je veci", a na kraju rasprave potegnes detalj "Sigurno nije veci od Johna Holmes-a"...

Da te vratim na pocetak, prica je posla od konstatacije o Ambasodoru, Skodi, Mercedesu, Range Roveru... Gdje je poceta prica o sljivama, ja naglasim da se od sljiva ne pravi rakija jabukovaca, a ti potvrdis kako je visnjevaca jako skupa, i da za te pare ne moze biti losa...

Ja nisam rekao da je najskuplji Superb los auto, upravo suprotno mislim, meni je za pola koraka ispred Passata, ali to je moje misljenje i za druge je rasprave... Ali to nema nikakve veze sa gore izvedenom tvrdnjom koja je odmah dovodi u rang maltene S klase... Naravno da pretjerujem, ali je prilicno neoprezno napisana tvrdnja, mozda je covjek bio iznenadjen time da se Ambasador voli voziti i u SuperB-u, pored zive S klase, ali bi se on (Amb.) da je drugaciji mozda volio voziti i u Hondi Integri...
goran16v

#404 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:Eno sad, kad se nema šta reći onda se priča bezze...dobro, znači, još nešto smo naučili...odjednom, Škoda više ne prodaje jeftilene, nego su sad najprodavaniji modeli Superba V6 4x4 i Octavie L&K...Audi više nema šta tražiti u grupaciji...
Kad se vec proklamujes kao strucan i obavjesten poznavalac prilika, objektivan i profesionalan novnar (da ne idemo sad u tvoje zagadjivanje teme svojim anti VW-grupa izljevima mrznje jer je jedna soc. Skoda presisala tvoje "ikone"), onda bi trebao znati da je najveci broj, pa ako hoces i dominantan broj, prodatih Skoda Octavia u obje generacije ukljucjujuci oba FL bio upravo model 1,9 TDI Elegance cija je cijena u prosjeku bila 37k KM.
goran16v

#405 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

drndalo wrote:
goran16v wrote:Veci je sigurno nego 46 Fiata...
Ovdje vec pocinjes biti jako pristrasan, kao argument o kvalitetu jako skupih modela Skode, spominjes prodaju od 46 Fiata... S cime to ima veze, osim sto pokusavas Johntri da ga shuknes ? I to sistemom "Ciji je veci", a na kraju rasprave potegnes detalj "Sigurno nije veci od Johna Holmes-a"...

Da te vratim na pocetak, prica je posla od konstatacije o Ambasodoru, Skodi, Mercedesu, Range Roveru... Gdje je poceta prica o sljivama, ja naglasim da se od sljiva ne pravi rakija jabukovaca, a ti potvrdis kako je visnjevaca jako skupa, i da za te pare ne moze biti losa...

Ja nisam rekao da je najskuplji Superb los auto, upravo suprotno mislim, meni je za pola koraka ispred Passata, ali to je moje misljenje i za druge je rasprave... Ali to nema nikakve veze sa gore izvedenom tvrdnjom koja je odmah dovodi u rang maltene S klase... Naravno da pretjerujem, ali je prilicno neoprezno napisana tvrdnja, mozda je covjek bio iznenadjen time da se Ambasador voli voziti i u SuperB-u, pored zive S klase, ali bi se on (Amb.) da je drugaciji mozda volio voziti i u Hondi Integri...
Nije to prica ciji je veci nego selektivno rezonovanje, kad odgovara tupi zube o objektivnosti, upucenosti, prilivu tacnih informacija, a kad ne odgovara onda ovakvi neutemeljeni komentari, pa sam ja samo napomenuo kako to izgleda kad se pominje udio prodaje.
Ja se izvinjamam, u prici da auto koji se jako dobro prodaje po cijeni koja ide i do 40k KM ne moze biti los auto, pa taman i kineski no name sam bio neprecizan, trebao sam napisati da auto koji se jako dobro prodaje po prosjecnoj cijeni od 35k KM ne moze biti los auto.
drndalo

#406 Re: Škoda all about

Post by drndalo »

Ko je rekao da je lose auto ?

Da te podsjetim, ova zadnja rasprava je krenula od:
drndalo wrote:
Jaguar84 wrote:Kuvajtski ambasador u bih kupi sebi superba v6 4x4 a u garazi ima range rover sport,s 350 i e 350 ...i pogodite u kojem se auto najvise vozi?
Ima u diplomatiji jos nekih stvari koje se uce, osim kako zderati na prijemima... Nije valjda da je Superb bolji auto od S350 ?
A vas se dvojica shukate gdje god stignete, cak i kada to ima jako malo veze sa samom raspravom...
johntra

#407 Re: Škoda all about

Post by johntra »

goran16v wrote: Kad se vec proklamujes kao strucan i obavjesten poznavalac prilika, objektivan i profesionalan novnar (da ne idemo sad u tvoje zagadjivanje teme svojim anti VW-grupa izljevima mrznje jer je jedna soc. Skoda presisala tvoje "ikone"), onda bi trebao znati da je najveci broj, pa ako hoces i dominantan broj, prodatih Skoda Octavia u obje generacije ukljucjujuci oba FL bio upravo model 1,9 TDI Elegance cija je cijena u prosjeku bila 37k KM.
U našoj lijepoj zemljici da je najprodavaniji model jeftilena imao prosječnu cijenu od 40 milja? To iako je istina, a mogu provjeriti jednim pozivom, to se radi većinom o flotnim prodajama našim dragim i milim ministarstvima, predsjedništvima, kantonima i opštinama...a svi znamo kako su oni laki na trošenju NAŠEG novca...
Škoda nije prešišala ništa, a kamoli FIAT-a u tom je fazon...a i da je prešišala, prešišala je zato što ima bogatog tatu...da to Škoda radi sama i uspijeva sama, onda bi skinuo kapu....do tada je samo jeftina verzija VW, sa nekim izletima skupljih varijanti...
i da, kad treba objektivan sam (što se može i pročitati ovdje), a a nisam objektivan u tome kad neko pokušava prosuti priču o tome kako Škoda postaje novi Audi...
Bakir1

#408 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

nije mi bilo mrsko....
evidencija za 01.08.-31.08.2012
nova vozila
1.Audi 38 kom
2.BMW 13 kom
3.Chevrolet 66 kom
4.Citroen 23 kom
5.Dacia 37 kom
6.Fiat 3 kom
7.Ford 5 kom
8.Hyundai 12 kom
9.Kia 9 kom
10.Lada 5 kom
11.Land Rover 1 kom
12.Mazda 5 kom
13.Mercedes 10 kom
14.Mitsubishi 2 kom
15.Nissan 7 kom
16.Opel 61 kom
17.Peugeot 21 kom
18.Porsche 3 kom
19.Renault 32 kom
20.Seat 8 kom
21.Suzuki 13 kom
22.Škoda 96 kom
23.Toyota 10 kom
24.Volkswagen 78 kom
25.Volvo 4 kom

zanimljiv dio
Škoda snaga motora udjel u prodaji:
1. 44 KW 26 kom
2. 51-55 kw 8 kom
3. 77 kw 26 kom

4. jaci od 78 kw 33 kom
5. 125 kw znaci superb 3 kom
Škoda tip vlasništva udjel u prodaji
1.Fizicka lica 45
2.Pravna lica 51
goran16v

#409 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

@Bakir1
Odlicna statistika, a ko se imalo razumije, osim sto je Skoda najprodavaniji brend (96 kom) vidjece da je od tih 96 prodato 26 vozila sa 77 kW/105 KS sto sugerise da se radi o Octaviama TDI. I ova info za Superba je simpaticna, da ih se u augustu prodalo isto toliko koliko i svih Fiata zajedno.
@johntra
Sta bi sa najavom da ce se prodajna politika Fiata u BiH radikalno promjeniti u odnosu na 2011?
johntra

#410 Re: Škoda all about

Post by johntra »

da, samo što si tako lijepo zaobišao podatak da se Škode kod nas često prodaju kao flotna vozila, a odatle i takav broj prodatih vozila iznad ili sa 77 KW...što se tiče Superba, meni je tog auta žao, jer se radi o fakat dobrom i cjenovono odmjerenom automobilu, koji opet nije favorit po prodaji ni kod nas, a ni širom Evrope...
što se tiče prodajnih rezultara jatafi, ja to nisam najavljivao, najavljivali su oni koje ja redovno pljujem i to sa razlogom! mada, gledajući dosadašnje rezultate, ova godina će biti bolja od prošle sramotne godine... :D
što se tiče boljih prodajnih rezultata, nema ništa od toga dok ovo ne poklopi Kragujevac, kao što se već radi u BL...
Bakir1

#411 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

goran16v wrote:@Bakir1
Odlicna statistika, a ko se imalo razumije, osim sto je Skoda najprodavaniji brend (96 kom) vidjece da je od tih 96 prodato 26 vozila sa 77 kW/105 KS sto sugerise da se radi o Octaviama TDI. I ova info za Superba je simpaticna, da ih se u augustu prodalo isto toliko koliko i svih Fiata zajedno.
@johntra
Sta bi sa najavom da ce se prodajna politika Fiata u BiH radikalno promjeniti u odnosu na 2011?
77 kw je isto tsi i 1,6 mpi a on se nalazi u raznim modelima.
parametra iz ove analitike koji ce reci koji je auto najbolji nema.
3 porschea kostaju kao kompleta flota dacije ili 2/3 skode.
5 mercedesa slicno tako.
i tako dalje i tako blize.
evidentno je jedno, jeftini auti/brendovi se prodaju kao halva ;-)
ako mi ne bude mrsko izbaciti cemo na 8 mjeseci analizu da vidimo kako tu stvari stoje
goran16v

#412 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:da, samo što si tako lijepo zaobišao podatak da se Škode kod nas često prodaju kao flotna vozila, a odatle i takav broj prodatih vozila iznad ili sa 77 KW...što se tiče Superba, meni je tog auta žao, jer se radi o fakat dobrom i cjenovono odmjerenom automobilu, koji opet nije favorit po prodaji ni kod nas, a ni širom Evrope...
što se tiče prodajnih rezultara jatafi, ja to nisam najavljivao, najavljivali su oni koje ja redovno pljujem i to sa razlogom! mada, gledajući dosadašnje rezultate, ova godina će biti bolja od prošle sramotne godine... :D
što se tiče boljih prodajnih rezultata, nema ništa od toga dok ovo ne poklopi Kragujevac, kao što se već radi u BL...
Nisam zaobisao taj podatak jer je irelevantan buduci da nigdje u Ustavu ne pise da flotni auto mora biti Skoda, a sluzbeni Octavia, jer rijetko ko koristi Octavie kao flotne.
Nije poenta da li se dobro prodaje ili lose, poenta je da auto koji kosta toliko, a ipak se prodaje, ne moze biti los auto...
Gost1515

#413 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

Šta se sve za vikend ispisalo ... :D

Elem, hvala Bakire za ove podatke, prvo što zapažam jeste koliko smo mi ustvari jadno i malo tržište, i onda se vode rasprave o "ukusu prosječnog bošnje" a tog istog bošnje ustvari nema ni na mapi evropskog tržišta.
Drugo jeftini brandovi, kao što reče, dobro idu ...
Opel dobar, chevrolet odličan, francuzi osrednje, VW grupa očekivano, Hyundai/Kia iznenađujuće loši, Ford loše ...

sve u svemu, mali smo mi, premali ...
goran16v

#414 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Bakir1 wrote: 77 kw je isto tsi i 1,6 mpi a on se nalazi u raznim modelima.
parametra iz ove analitike koji ce reci koji je auto najbolji nema.
3 porschea kostaju kao kompleta flota dacije ili 2/3 skode.
5 mercedesa slicno tako.
i tako dalje i tako blize.
evidentno je jedno, jeftini auti/brendovi se prodaju kao halva ;-)
ako mi ne bude mrsko izbaciti cemo na 8 mjeseci analizu da vidimo kako tu stvari stoje
Bas iz tog razluga sam napisao da podatak sugerise, ne da 100% tvrdi, a ne treba biti bas toliko veliki ekspert pa znati koliki je omjer prodatih motora od 77 kW TDI vs benzinci da bi to sigerisanje bilo logicko i ispravno...
530i

#415 Re: Škoda all about

Post by 530i »

Bakir1 wrote: ako mi ne bude mrsko izbaciti cemo na 8 mjeseci analizu da vidimo kako tu stvari stoje
Bakire, da li se ovo odnosi na prve registracije auta (od MUP-a podaci) ili su podaci od dilera?
Bakir1

#416 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

vozila godista 2012 znaci nova vozila prve registracije u BiH, za cijelu drzavu bez blentiteta.
upravo sam zapoceo praviti tabelu za prvih 8 mjeseci da vidimo kako stoje stvari, sve se odnosi na M1 putnicka vozila, za dostavna i teretna mi se ne da iskreno.
gorane 2 jetija su sa tsi motorima.
johntra

#417 Re: Škoda all about

Post by johntra »

ovo su podaci od IDDEA, samo što vjerovatno Bakir to radi brže, jer je meni mrsko sve raščlanjivati... :D
@goran...dotakao si se nas i uzeo naše tržište ko primjer o prodaji super i ekstra Elegance modela...znači, većina tih modela se prodaje za službene potrebe, dok će rijetko prosječni bošnjo dati 37 milja za Octaviu...jesam li to u krivu?
poenta je u tome da se dobro prodaje, jer je ne kupuje neko kome je svaka markica bitna...
Bakir1

#418 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

vedo kad zavrsim poslati cu ti tabelu, meni ne treba specijalno ali me zanima :D
moja tabela ima malo vise informacija od standardne koju daje iddeea :D
goran16v

#419 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:vozila godista 2012 znaci nova vozila prve registracije u BiH, za cijelu drzavu bez blentiteta.
upravo sam zapoceo praviti tabelu za prvih 8 mjeseci da vidimo kako stoje stvari, sve se odnosi na M1 putnicka vozila, za dostavna i teretna mi se ne da iskreno.
gorane 2 jetija su sa tsi motorima.
Skreces s bitnog, a to je johntrino pitanje koliki je udio skupljih Octavia u ukupnom broju prodatih Octavia, odnosno koliko je udio Octavia TDI Elegance u ukupnom broju prodatih Skoda, jer sam tvrdio s obzirom na prodaju i cijeno do 40k KM taj auto mora biti dobar - a upravo je tih Octavia, cija je cijena cca 35 -37k KM najvise prodato (da dodam da je najcesca boja srebrena).
Bakir1

#420 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

octavija 1.6 tdi elegance ide gratis na ambition barem je isao u 6 i 7 mjesecu kada sam ja skupljao ponude je kostao 31 hiljadu KM.
ne znam otkud cijena od 35-37?
daleko od toga da ja tvrdim da je skoda los auto, ali ne cini jedna lasta proljece pa tako ni broj chevroleta ili dacia u ukupnom broju prodanih vozila ( ova dva proizvodjaca upravo radi cjenovne paralele koja se u raspravi povlaci) relevantne pokazatelje.
upravo iz toga se vidi da nismo relevantno trziste za praviti usporedbe a kamo li globalne.
pricekaj jos malo pa cemo povuci paralelu na 8 mjeseci, mislim da ce 50 dustera od ht eroneta iznjeti zanimljive cinjenice u suhoparnom gledanju brojeva ;-)
530i

#421 Re: Škoda all about

Post by 530i »

mali off; viđao sam i dustere službene-reklame mtel-a...
goran16v

#422 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:octavija 1.6 tdi elegance ide gratis na ambition barem je isao u 6 i 7 mjesecu kada sam ja skupljao ponude je kostao 31 hiljadu KM.
ne znam otkud cijena od 35-37?
daleko od toga da ja tvrdim da je skoda los auto, ali ne cini jedna lasta proljece pa tako ni broj chevroleta ili dacia u ukupnom broju prodanih vozila ( ova dva proizvodjaca upravo radi cjenovne paralele koja se u raspravi povlaci) relevantne pokazatelje.
upravo iz toga se vidi da nismo relevantno trziste za praviti usporedbe a kamo li globalne.
pricekaj jos malo pa cemo povuci paralelu na 8 mjeseci, mislim da ce 50 dustera od ht eroneta iznjeti zanimljive cinjenice u suhoparnom gledanju brojeva ;-)
To je akcijska cijena. Redovna cijena je 33,4k KM za 1,6 TDI Elegance, a 35 - 37k je odokativna prosjecna cijena za sve generaacije. 2007 god Octavia 1,9 TDI Elegance bez ikakve dodatne opreme je bila nesto ispod 38k KM, nesto niza za prvu generaciju kad je porez bio tek 7%.
Slazem se da smo smijesno trziste da bi bili generalna reference necega, ali sam cijene Octavie naveo cisto da ne kopam cijene po EU, gdje je Octavia u januaru ove godine (mislim da je bio januar) usla u 10 najprodavanijih automobila u EU. Neto cijena bez davanja joj ne moze biti bitno razlicita nego ovdje sto znaci da uz takvu prodaju i s obzirom na cijenu koja nije bas pretjerano niska to ne moze biti los auto.
Bakir1

#423 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

kratko cemo dio analize jer mi ne pada na pamet da radim poslove studenata travnickih i inih fakulteta zaposlenih kao velikih marketing strucnjaka :D

Dacia.
Broj prodanih vozila
197 kom
udio benzin/dizel: 71/126
udio pravna/fizicka lica: 87/107
strana fizicka lica 3

Chevrolet.
Broj prodanih vozila
275 kom
udio benzin/dizel: 206/69
udio pravna/fizicka lica: 84/188
strana fizicka lica 3

Škoda:
Broj prodanih vozila
742 kom
udio benzin/dizel: 294/448
udio pravna/fizicka lica: 452/288
strana fizicka lica 2
Snaga motora:
44-75 KW 329 kom
75-102 KW 323 kom benzin/dizel 18/305
103 kw 81 kom
125 kw 14 kom
i jedan SUPER B 3,6 v6
pravno lice domace, nije stranac ambasador i nesto slicno :mrgreen:
kada kazem broj prodanih vozila mislim na broj novo registrovanih vozila, mogucnost uvoza mimo ovlastenog je 0,5 %
modelsku 2011 a nova vozila nisam uzimao u obzir jer rubrike kilometraza nemam.
Last edited by Bakir1 on 10/09/2012 13:58, edited 2 times in total.
530i

#424 Re: Škoda all about

Post by 530i »

škoda daleko prednjači po broju kupovine od strane pravih lica...skoro 2/3 prodanih škoda su službene...kod chevroleta je to otprilike obratno, a kod dacije 50-50%...
Bakir1

#425 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

ja sam se zajebao malo sam preletio dacija ima 87 vozila na pravnim licima
nesto me krenulo sa ovim editovanjem nikako da se potrefim daciju
@gost nema na cemu, listao bih ja to malo detaljnije ali nemam kada
Last edited by Bakir1 on 10/09/2012 14:06, edited 1 time in total.
Post Reply