vazi wrote:@erni 3, cak i ja prEznam da su slatki
samo me malo onaj treci zbunjuje, ne znam koja je rasa, cini se da je jos kuce, mlad, a kad poraste mozda bih njega ipak voljela sresti s brnjicom

Boxer, zapravo cini se kao mjesanac boxera. Boxeri su inace psi koji se zbog svog izgleda povezuju sa ovim "satro krvolocnim" rasama pasa, a u stvari su prave maze i razigrana stvorenja. Sreo sam par njih na setalistu. Prisao, pomilovao ih. Razmjenio koju sa vlasnikom.
("satro krvolcne rase" su rase koje zbog svoje zastitnicke naravi i snage cesto zloupotrebljivane od strane ljudi za borbe ili bilo kakav oblik zloupotrebe njihovog karaktera ili snage)
Inace, navest cu ti primjer Cane Corsa.

To je pas koji potice iz Italije, tamo su ga seljaci koristili kao radnog psa. Njegov stav je nesto najljepse sto ima.
Stav istovremeno otkriva ljepotu psa, ali izaziva odredjenu dozu (neopravdanog) strahopostovanja.
Preci cu odmah na ono sta cete prvo pomisliti kad vidite ovog psa: "To je zvijer!". Nije, gospodo. To je pas odan vlasniku u tolikoj mjeri da ce umrijeti za svog gazdu. Naime, u sebi posjeduju prirodno ugradjeni alarm i pas tacno zna kada da bude maza, kada da "kulira", a kada da bude agresivan. Drugim rijecima, ako mu pridje dijete u parku da ga pomiluje, ovaj ce se opustiti i sasvim prepustiti djetetu i bilo kojem strancu koji mu pridje dok je njegov vlasnik tu.
Kada mu napadnete vlasnika, on ce vas prvo prestrasiti rezanjem, stavom. Ako to ne uspije, prelazi u napad. Bil
Zanimljivo je to da je to sve urodjeno ovom psu, ali se svakako mora na tome raditi sa psom.
Naime, na takmicenjima i izlozbama, ovaj pas je morao proci nekoliko stvari. Prva je bila da vlasniku pridje stranac i da se pozdravi, pomazi psa itd. u drugo bi bilo da vodica napadne osoba sa oruzjem i pas bi morao uciniti ono sto sam naveo da zastiti vlasnika, ali tek kad mu vodic da znak (obicno je znak opustanje povodca jer se time psu daje prostor za djelovanje)....
EDIT: Rase upravo zato i postoje, da bi se mogao informisati o psu i vidjeti koji ti odgovara, a koji ne. Nije to nikakav "snobizam", to je tako. Hoces li umiljatog psa sa prekraznom i dugom dlakom ili ces kratkodlakog radnog psa? - to je na tebi da odlucis, pogledas koja pasmina zadovoljava tvoje kriterije i tog psa uzmes.
Ali, kako stvari stoje, vise su potrebne "rase" za vlasnike, a ne za pse jer od razigranog labradora mozes napraviti krvolocnu zvijer, a isto tako od Americkog Stafordskog Terijera mozes napraviti strasilo za ljude u parku, ako (ne)znas sta radis i pogresno tretiras zivotnju. Znaci, sve je do vlasnika.