Da li stavljate brnjicu svom psu?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
cutee_nina

#401 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

cunga lunga wrote:Danas sam opet nazvao policiju kad sam vidio vlasnika sa psom a zvijer bez brnjice...
Uredno to uradim svaki put......
photo wrote: svaki put kada vidim psa bez brnjice, zovem policiju. bez obzira bio vlasnik s njim udaljen pola ili pet metara.
Ma baš će vam policija doći, vjerujem da bi se fino nasmijali kad bi ih zbog takve gluposti zvali. Ali ako stvarno zovete policiju, vi fakat nemate pametnijeg posla.

Da slučajno vidite neki zločin, npr da nekoga siluju, tuku, u tom slučaju ne bi ni zvali policiju...
kokuz_sa wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... #komentari
nije potrebno ko komentarisati ;-)
Da li i psima lutalicama treba staviti brnjicu?
Friesian

#402 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

ma kad tuku nekog onda svi bjeze glavom bez obzira.. toliko o briznim gradjanima..
ja imam nj.o. i mislim da sam ga nabavio zbog trauma iz rata! :D :D
MmeDeLafayette

#403 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by MmeDeLafayette »

Aha... zovu policiju - dvaput' :D :D
Doduse, i ja da sam sjecikesa, pa da nemam plaho pametnijeg posla - zvala bih policiju kad komsinica ostavi smeTLJe ispred ulaza :run:
photo

#404 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by photo »

cutee_nina wrote: Ma baš će vam policija doći, vjerujem da bi se fino nasmijali kad bi ih zbog takve gluposti zvali. Ali ako stvarno zovete policiju, vi fakat nemate pametnijeg posla.

Da slučajno vidite neki zločin, npr da nekoga siluju, tuku, u tom slučaju ne bi ni zvali policiju...
Tada se upetljam, vjerovala ti ili ne. nisam kao ti da stojim sa cukom, gladam kako nekoga tuku i govorim "sta se sve desava, nema nikoga da pomogne jadnici/jadniku" pa onda pomilkim cuku, okrenem se i odem.

zakon postoji i treba ga se pridrzavati. ima masa zakona koje ne kontam i nisu mi logicni ali ih se pridrzavam. to sto neko vise voli zivotinje od ljudskih bica (neka cesto i opravdano, moram priznati) meni nije normalno.

koliko god si ti sigurna da tvoj cuko nece nikada nikoga napasti, ja sam siguran da hoce. sada, ja necu dozvoliti da ja ili moje dijete bude taj jedan put. a ni ti ne bi smjela to rizikovati.

ako imalo razmisljas dalje od nosa i licnog interesa.
cutee_nina

#405 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

photo wrote:
cutee_nina wrote: Ma baš će vam policija doći, vjerujem da bi se fino nasmijali kad bi ih zbog takve gluposti zvali. Ali ako stvarno zovete policiju, vi fakat nemate pametnijeg posla.

Tada se upetljam, vjerovala ti ili ne. nisam kao ti da stojim sa cukom, gladam kako nekoga tuku i govorim "sta se sve desava, nema nikoga da pomogne jadnici/jadniku" pa onda pomilkim cuku, okrenem se i odem.

zakon postoji i treba ga se pridrzavati. ima masa zakona koje ne kontam i nisu mi logicni ali ih se pridrzavam. to sto neko vise voli zivotinje od ljudskih bica (neka cesto i opravdano, moram priznati) meni nije normalno.

koliko god si ti sigurna da tvoj cuko nece nikada nikoga napasti, ja sam siguran da hoce. sada, ja necu dozvoliti da ja ili moje dijete bude taj jedan put. a ni ti ne bi smjela to rizikovati.

Prvo, ne znaš me pa stoga ne piši ovakve gluposti (boldirano). Drugo, imam i ja djecu pa razumijem brigu što se tiče "napada pasa", ali i to mora imati neke granice. Ne možeš sve pse staviti u kategoriju "opasnih po moje dijete" i vrištat okolo uvijek kad vidiš psa i misliti da je svaki pas tu da napadne tvoje dijete. I da, smješno mi je kad neko zove policiju zbog takve GLUPOSTI, jer zna se zbog čega se policija zove. Treće, ni u jednom trenutku nisam rekla da više volim životinje od ljudi.
Friesian

#406 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

eh, trebam savjet.. ja danas sa stenetom NLT-a od 6 mjeseci na kratkom povodcu krenuo do prijatelja u smjeru od Dobrinje do Lukavice.. nigdje nikog, ona pored mene laganini, zavezana seta kad odjednom na 10-ak metara ispred ukaza se baka s unukom..zaletise se oni na travu, ja se pomjerim na drugu stranu i nastavim kako sam i isao.. baka safatala unuka kao da lava vodim a mali drzi stap u ruci i mlati prema nama te nesto gundja (dijete od 10ak godina).. dakle, lutalice stvarno predstavljaju veliki problem i to je jos nerijesen problem ali sta uraditi po pitanju prestrasenih baba i agresivnih unuka?!

i evo mojih pasa u igri :) druzili se nesto duze od pola sata prije nego sam se sjetio da trebam da uslikam momenat za forumase.. moji "agresivni" psi u blizini najveceg neprijatelja i ipak ih setam na povodcu (bez brnjice naravno)..

Image

(citavo vrijeme su trcali oko zbuna gdje je macka a ona se nije pomjerila jer ih zna od ranije)
somethings

#407 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by somethings »

photo wrote:

A zoveš li policiju kad vidiš male Rome na sred ceste na minus 15 kako peru aute ili hodaju okolo i prose? I to je kršenje zakona. Ali pas bez brnjice je izgleda veći kriminal od zlostavljanja djeteta i ugrožavanja njegovog života.
baby_angel

#408 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by baby_angel »

Friesian wrote:eh, trebam savjet.. ja danas sa stenetom NLT-a od 6 mjeseci na kratkom povodcu krenuo do prijatelja u smjeru od Dobrinje do Lukavice.. nigdje nikog, ona pored mene laganini, zavezana seta kad odjednom na 10-ak metara ispred ukaza se baka s unukom..zaletise se oni na travu, ja se pomjerim na drugu stranu i nastavim kako sam i isao.. baka safatala unuka kao da lava vodim a mali drzi stap u ruci i mlati prema nama te nesto gundja (dijete od 10ak godina).. dakle, lutalice stvarno predstavljaju veliki problem i to je jos nerijesen problem ali sta uraditi po pitanju prestrasenih baba i agresivnih unuka?!

i evo mojih pasa u igri :) druzili se nesto duze od pola sata prije nego sam se sjetio da trebam da uslikam momenat za forumase.. moji "agresivni" psi u blizini najveceg neprijatelja i ipak ih setam na povodcu (bez brnjice naravno)..

Image

(citavo vrijeme su trcali oko zbuna gdje je macka a ona se nije pomjerila jer ih zna od ranije)
Predivni su :) Je li ovo ženka Nj.O.?
Klodovik

#409 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Klodovik »

somethings wrote:
A zoveš li policiju kad vidiš male Rome na sred ceste na minus 15 kako peru aute ili hodaju okolo i prose? I to je kršenje zakona. Ali pas bez brnjice je izgleda veći kriminal od zlostavljanja djeteta i ugrožavanja njegovog života.
Ne zovem policiju kad vidim male Rome. Ne zovem policiju kad vidim psa bez brnjice. Zakon je nemoguće provoditi uvijek i u svakom trenutku, to je jasno.

Ako vlasnik nekog psa selektivno tumači zakone (kao mnogi na ovoj temi), uzimam i ja sebi pravo da budem selektivan u tumačenju prirode i namjera njihovih pasa. Pošto ljudi (očito) ne mogu očekivati da će vlasnici pasa poštovati zakon, ne vidim kako vlasnici pasa mogu očekivati da će ih drugi ljudi uvijek razumjeti i odnositi se prema njima i njihovim psima onako kako bi oni željeli.
baby_angel

#410 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by baby_angel »

Klodovik wrote:
somethings wrote:
Ne zovem policiju kad vidim male Rome. Ne zovem policiju kad vidim psa bez brnjice. Zakon je nemoguće provoditi uvijek i u svakom trenutku, to je jasno.

Ako vlasnik nekog psa selektivno tumači zakone (kao mnogi na ovoj temi), uzimam i ja sebi pravo da budem selektivan u tumačenju prirode i namjera njihovih pasa. Pošto ljudi (očito) ne mogu očekivati da će vlasnici pasa poštovati zakon, ne vidim kako vlasnici pasa mogu očekivati da će ih drugi ljudi uvijek razumjeti i odnositi se prema njima i njihovim psima onako kako bi oni željeli.
Fino. Ne diraj me - ne diram te.
somethings

#411 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by somethings »

Klodovik wrote:
somethings wrote:

Post se odnosio na @photo, jer on očito zove policiju radi psa bez brnjice, ali samo da se zna, postoje veći razlozi da se zove policija - kao što su djeca u životnoj opasnosti... Ali ta su djeca neprimjetna pored "zvjeri" bez brnjice. Kad se već zove policija da kažnjava vlasnike pasa bez brnjice, jednom kad prođe autom pored djeteta koje mu pokušava oprat auto, nek odmah zovne policiju. Al jok. "Zvijeri" pa "zvijeri".
Friesian

#412 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

@baby - da zenka je :) hvala..

nego neki dan ispred osnovne skole neki malac (mozda 4. razred ali je kao da ide u 7.) maltretira: udara, gura, vuce, cupa, .. djecu iz nizih razreda.. roditelji ponosno stoje i nadgledaju a policija koja cesto tu bude pokusava da zapise i uzme kakvih para djevojci koja seta sa pudlicom na povodcu maksimalno (koliko je mogla) odmaknuta od dvorista skole.. pudlica razigrana, nesta mlado, pored noge hoda a ovi kreteni vidjeli lahko zaradjenu marku.. to je isto kao sto stalno zaustavljaju trabante u saobracaju a pored bmw prolazi 150 km/h iako je ogranicenje 60...
ali eto, svi pametni masala.. ne moze se disati koliko mozga ima u okolisu!
baby_angel

#413 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by baby_angel »

Friesian wrote:@baby - da zenka je :) hvala..
Mogli bi se mi šta dogovorit? :D
Image
Hemera

#414 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Hemera »

Image
erni3

#415 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by erni3 »

Koliko ja znam, samo psi tezi od 10kg moraju imati brnjicu. Pitanje za debila koji je donio ovaj zakon

da li bi ti ovome stavio brnjicu?
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
vazi

#416 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vazi »

@erni 3, cak i ja prEznam da su slatki :)

samo me malo onaj treci zbunjuje, ne znam koja je rasa, cini se da je jos kuce, mlad, a kad poraste mozda bih njega ipak voljela sresti s brnjicom :D
erni3

#417 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by erni3 »

vazi wrote:@erni 3, cak i ja prEznam da su slatki :)

samo me malo onaj treci zbunjuje, ne znam koja je rasa, cini se da je jos kuce, mlad, a kad poraste mozda bih njega ipak voljela sresti s brnjicom :D
Boxer, zapravo cini se kao mjesanac boxera. Boxeri su inace psi koji se zbog svog izgleda povezuju sa ovim "satro krvolocnim" rasama pasa, a u stvari su prave maze i razigrana stvorenja. Sreo sam par njih na setalistu. Prisao, pomilovao ih. Razmjenio koju sa vlasnikom.
("satro krvolcne rase" su rase koje zbog svoje zastitnicke naravi i snage cesto zloupotrebljivane od strane ljudi za borbe ili bilo kakav oblik zloupotrebe njihovog karaktera ili snage)

Inace, navest cu ti primjer Cane Corsa.
Image
To je pas koji potice iz Italije, tamo su ga seljaci koristili kao radnog psa. Njegov stav je nesto najljepse sto ima.
Stav istovremeno otkriva ljepotu psa, ali izaziva odredjenu dozu (neopravdanog) strahopostovanja.
Preci cu odmah na ono sta cete prvo pomisliti kad vidite ovog psa: "To je zvijer!". Nije, gospodo. To je pas odan vlasniku u tolikoj mjeri da ce umrijeti za svog gazdu. Naime, u sebi posjeduju prirodno ugradjeni alarm i pas tacno zna kada da bude maza, kada da "kulira", a kada da bude agresivan. Drugim rijecima, ako mu pridje dijete u parku da ga pomiluje, ovaj ce se opustiti i sasvim prepustiti djetetu i bilo kojem strancu koji mu pridje dok je njegov vlasnik tu.
Kada mu napadnete vlasnika, on ce vas prvo prestrasiti rezanjem, stavom. Ako to ne uspije, prelazi u napad. Bil
Zanimljivo je to da je to sve urodjeno ovom psu, ali se svakako mora na tome raditi sa psom.
Naime, na takmicenjima i izlozbama, ovaj pas je morao proci nekoliko stvari. Prva je bila da vlasniku pridje stranac i da se pozdravi, pomazi psa itd. u drugo bi bilo da vodica napadne osoba sa oruzjem i pas bi morao uciniti ono sto sam naveo da zastiti vlasnika, ali tek kad mu vodic da znak (obicno je znak opustanje povodca jer se time psu daje prostor za djelovanje)....

EDIT: Rase upravo zato i postoje, da bi se mogao informisati o psu i vidjeti koji ti odgovara, a koji ne. Nije to nikakav "snobizam", to je tako. Hoces li umiljatog psa sa prekraznom i dugom dlakom ili ces kratkodlakog radnog psa? - to je na tebi da odlucis, pogledas koja pasmina zadovoljava tvoje kriterije i tog psa uzmes.
Ali, kako stvari stoje, vise su potrebne "rase" za vlasnike, a ne za pse jer od razigranog labradora mozes napraviti krvolocnu zvijer, a isto tako od Americkog Stafordskog Terijera mozes napraviti strasilo za ljude u parku, ako (ne)znas sta radis i pogresno tretiras zivotnju. Znaci, sve je do vlasnika.
Last edited by erni3 on 24/12/2010 22:24, edited 1 time in total.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#418 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bordo gandalf »

baby_angel wrote:
Friesian wrote:@baby - da zenka je :) hvala..
Mogli bi se mi šta dogovorit? :D
Image
Prelijep je :thumbup: ima li stenadi za prodati
vazi

#419 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vazi »

@erni3, nema govora, jako inteligentan pogled ima "garo" :)

je li ovo neko generalno pravilo: "ali tek kad mu vodic da znak (obicno je znak opustanje povodca jer se time psu daje prostor za djelovanje)....
erni3

#420 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by erni3 »

vazi wrote:@erni3, nema govora, jako inteligentan pogled ima "garo" :)

je li ovo neko generalno pravilo: "ali tek kad mu vodic da znak (obicno je znak opustanje povodca jer se time psu daje prostor za djelovanje)....
Zapravo, svaki pas ce zastiti svog vlasnika ako se ovaj nadje u opasnosti. Znam iz iskustva, par puta me je kao malog zastito moj njemacki ovcar koji je po mene dolazio u skolu (da, pas je svaki dan u isto vrijeme bio ispred moje osnovne i cekao me i da zajedno idemo kuci). Ja sam tada bio 3-4 razred i ovi stariji su mi trazili pare, a ovaj je bez milosti jednog povalio na pod i poceo rezati.
To pravilo vazi za sve pse. Ako se nadje vlasnik u opasnosti, oni reaguju. Ako je pudlica, zakacit ce se za nogu i nece pustati do ujutru, ako je mastif, povalit ce na pod itd...
I da, ako pas primjeti opasnost, a ti popustis povodac, on osjeca neku slobodu i prostor za djelovanje i vrlo je vjerovatno da ce djelovati. ;)
vazi

#421 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vazi »

ok, hvala :thumbup:

dobro je da znam :)
Klodovik

#422 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Klodovik »

Može li mi neko od vlasnika nekog psa odgovoriti šta radite u slučaju da putujete malo dalje u inostranstvo (npr. Austrija ili Italija)? Ostavljate psa kod nekoga ili ga vodite sa sobom? Kako biste se snašli sa ljubimcem koji nije naviknut na brnjicu?
kokuz_sa

#423 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

erni3 wrote:
vazi wrote:@erni 3, cak i ja prEznam da su slatki :)

Boxer, zapravo cini se kao mjesanac boxera. Boxeri su inace psi koji se zbog svog izgleda povezuju sa ovim "satro krvolocnim" rasama pasa, a u stvari su prave maze i razigrana stvorenja. Sreo sam par njih na setalistu. Prisao, pomilovao ih. Razmjenio koju sa vlasnikom.
("satro krvolcne rase" su rase koje zbog svoje zastitnicke naravi i snage cesto zloupotrebljivane od strane ljudi za borbe ili bilo kakav oblik zloupotrebe njihovog karaktera ili snage)

Inace, navest cu ti primjer Cane Corsa.
Image
To je pas koji potice iz Italije, tamo su ga seljaci koristili kao radnog psa. Njegov stav je nesto najljepse sto ima.
Stav istovremeno otkriva ljepotu psa, ali izaziva odredjenu dozu (neopravdanog) strahopostovanja.
Preci cu odmah na ono sta cete prvo pomisliti kad vidite ovog psa: "To je zvijer!". Nije, gospodo. To je pas odan vlasniku u tolikoj mjeri da ce umrijeti za svog gazdu. Naime, u sebi posjeduju prirodno ugradjeni alarm i pas tacno zna kada da bude maza, kada da "kulira", a kada da bude agresivan. Drugim rijecima, ako mu pridje dijete u parku da ga pomiluje, ovaj ce se opustiti i sasvim prepustiti djetetu i bilo kojem strancu koji mu pridje dok je njegov vlasnik tu.
Kada mu napadnete vlasnika, on ce vas prvo prestrasiti rezanjem, stavom. Ako to ne uspije, prelazi u napad. Bil
Zanimljivo je to da je to sve urodjeno ovom psu, ali se svakako mora na tome raditi sa psom.
Naime, na takmicenjima i izlozbama, ovaj pas je morao proci nekoliko stvari. Prva je bila da vlasniku pridje stranac i da se pozdravi, pomazi psa itd. u drugo bi bilo da vodica napadne osoba sa oruzjem i pas bi morao uciniti ono sto sam naveo da zastiti vlasnika, ali tek kad mu vodic da znak (obicno je znak opustanje povodca jer se time psu daje prostor za djelovanje)....

EDIT: Rase upravo zato i postoje, da bi se mogao informisati o psu i vidjeti koji ti odgovara, a koji ne. Nije to nikakav "snobizam", to je tako. Hoces li umiljatog psa sa prekraznom i dugom dlakom ili ces kratkodlakog radnog psa? - to je na tebi da odlucis, pogledas koja pasmina zadovoljava tvoje kriterije i tog psa uzmes.
Ali, kako stvari stoje, vise su potrebne "rase" za vlasnike, a ne za pse jer od razigranog labradora mozes napraviti krvolocnu zvijer, a isto tako od Americkog Stafordskog Terijera mozes napraviti strasilo za ljude u parku, ako (ne)znas sta radis i pogresno tretiras zivotnju. Znaci, sve je do vlasnika.
ja ovog kera ne gotivim nikako..ima ga kod mene prijatelj..ker je kad ga vidis pojava za sve uzdignuto drzanje velik prelijep..al ker je plasljiv..tikad kihnes ker se sakrije iza auta isto d aje granata pala
prodje macka pored njega sve imam osjecaj on ce se na drvo popet..pa kad smo ga u stan doveli nije smjeo da pridje hrcku :lol:

al opet ovo kad procitam
Talijanski Mastif koji vuce svoje korjene jos od doba Rimskog Carstva u kojem je sluzio kao pas za borbe u gladijatorskim arenama a isto tako je koristen i za vrijeme velikog Cezara u svrhu ocuvanja patrcijskih kuca ( bogatasa) ali i kao ratni pas koji je predvodio Antonijeve legije u mnoge borbe. Kasnije ovaj isti pas biva koristen u 90tih godina za prve ilegalne borbe pasa a i danas ga se ilegalno koristi za iste, u tim istim borbama pasa cane corso se pokazao kao smrtonosniji i jaci pas od dotad koristene argentinske doge,americkog staforda te pitbull terijera.
U dansnje vrijeme CANE CORSO se koristi u svrhe americke specijalne policije a isto tako i kod mnogih Juzno Americkih postrojbi kao K-9 pas koji uspjesno zamjenjuje njemackog ovcara.Takoder je poznato da mnoge mafijaske obitelji obozavaju ovog psa i koriste ga kao svoje vjerne cuvare jer je ovo jedan od najopreznijih pasa na svijetu i upozoriti ce vas na opasnost prije nego sto bi to i pravi kucni alarm ucinio a za razliku od kucnog alarma, cane corso ima dozvolu za ubijanje, tocnije u 99% slucajeva nece biti potrebno da ugrize protivnika jer tko god se nade na suprotnoj strani ovog 80tak kg teskog i 80tak cm visokog mastifa koji je naucio ubijati jos prije Krista mislim da ce odustati od svake zle radnje i zle pomisli.Cane je oznaka za PSA dok je CORSO talijanski za GLAVNO DVORISTE sto znaci da je to pas,gazda GLAVNOG DVORISTA (engl. main courtyard)

et iz tog se zakljuci da je njegovo cijelo porijeklo vezano uz rat,borbe i krvolocnost..
ne kazem da su oni takvi al vjerujem da u njima ima ono nesto iz tog perioda
erni3

#424 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by erni3 »

kokuz_sa wrote:
ja ovog kera ne gotivim nikako..ima ga kod mene prijatelj..ker je kad ga vidis pojava za sve uzdignuto drzanje velik prelijep..al ker je plasljiv..tikad kihnes ker se sakrije iza auta isto d aje granata pala
prodje macka pored njega sve imam osjecaj on ce se na drvo popet..pa kad smo ga u stan doveli nije smjeo da pridje hrcku :lol:

al opet ovo kad procitam
Talijanski Mastif koji vuce svoje korjene jos od doba Rimskog Carstva u kojem je sluzio kao pas za borbe u gladijatorskim arenama a isto tako je koristen i za vrijeme velikog Cezara u svrhu ocuvanja patrcijskih kuca ( bogatasa) ali i kao ratni pas koji je predvodio Antonijeve legije u mnoge borbe. Kasnije ovaj isti pas biva koristen u 90tih godina za prve ilegalne borbe pasa a i danas ga se ilegalno koristi za iste, u tim istim borbama pasa cane corso se pokazao kao smrtonosniji i jaci pas od dotad koristene argentinske doge,americkog staforda te pitbull terijera.
U dansnje vrijeme CANE CORSO se koristi u svrhe americke specijalne policije a isto tako i kod mnogih Juzno Americkih postrojbi kao K-9 pas koji uspjesno zamjenjuje njemackog ovcara.Takoder je poznato da mnoge mafijaske obitelji obozavaju ovog psa i koriste ga kao svoje vjerne cuvare jer je ovo jedan od najopreznijih pasa na svijetu i upozoriti ce vas na opasnost prije nego sto bi to i pravi kucni alarm ucinio a za razliku od kucnog alarma, cane corso ima dozvolu za ubijanje, tocnije u 99% slucajeva nece biti potrebno da ugrize protivnika jer tko god se nade na suprotnoj strani ovog 80tak kg teskog i 80tak cm visokog mastifa koji je naucio ubijati jos prije Krista mislim da ce odustati od svake zle radnje i zle pomisli.Cane je oznaka za PSA dok je CORSO talijanski za GLAVNO DVORISTE sto znaci da je to pas,gazda GLAVNOG DVORISTA (engl. main courtyard)

et iz tog se zakljuci da je njegovo cijelo porijeklo vezano uz rat,borbe i krvolocnost..
ne kazem da su oni takvi al vjerujem da u njima ima ono nesto iz tog perioda

Grijesis, grijesis, grijesis i milion puta grijesis. Cane Corso se nije borio sa lavovima, nego njegov predak. Tolika doza krvolocnosti i agresivnosti je odstranjena selektivnim uzgojem te je prilagodjenja upotrebi ovog psa.
Kao sto sam rekao, ova pasmina je radna pasmina prvobitno upotrebljavana od strane seljaka za zastitu imanja i neke druge poslove. Te je tome prilagodjena.
Ne postoji pas ubojica, ne postoji i takca. Naime, pas je onakav kakvim ga dresiras. Vidis i sam da tvoj prijatelj ima tog psa koji je miroljubiv i plasljiv, a pojedinci imaju psa koji je agresivan. Sve je stvar odgoja i treninga. Bas kao sto Njemacki Ovcar nece sam od sebe traziti drogu, tako niti Cane Corso nece sam od sebe postati cudoviste/maza. I jedne i druge za to moras obuciti, a to nije jednostavno. (Znas li da se napadacki pas moze smatrati oruzjem?)
I da te ispravim u jednoj ogromnoj greski. Naime, Cane Corso raste do 62-68 cm (i to muzijaci, zenke su nesto manje i lakse) i ima maksimalno 50 kg ukoliko ga ne hrane Kinezi :D
Sto se same brnjice tice, u Hrvatskoj je to daleko bolje rijeseno. Imas "normalnog" psa, ostrog psa i opasnog psa.
Opasan pas je onaj koji je vec napao nekog i mora imati brnjicu i povodac, dok ostar pas je onaj pas koji je obucen za osobnu zastitu i nije jos uvijek nekoga napao.
bez_ideje

#425 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bez_ideje »

Meni dodje da placem kad vidim kakve "glave" nabavljaju ovog psa i sta prave od njega :(
Inace divan.....za gledat :mrgreen: Sline nevidjeno ....pa se drzim podalje
Locked