Srpski, srbijanski

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mig

#401 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 17:45, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 21:04, edited 1 time in total.
mig

#403 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 17:45, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 22:13, edited 1 time in total.
DrugaGimnazija

#405 Re: Srpski, srbijanski

Post by DrugaGimnazija »

mig wrote: Dodatna pitanja bi bila neophodna i za Makedonke, Slovenke i Bosanke. Zasto postoji potreba da se samo za ljude iz Srbije pravi ta razlika kada se ona nigde vise ne pravi?
Dobro pitanje. Dok Makedonke i Slovenke nemaju razlike izmedju geografske odrednice i odrednice pripadanja narodu, Bosanke, Hercegovke i Srbijanke to imaju. Kao sto je Srbijanka stanovnica Srbije, tako je i Bosanka stanovnica Bosne, a Hercegovka stanovnica Hercegovine. Hercegovke, kao i Bosanke i Srbijanke mogu biti Hrvatice, Srpkinje ili Bosnjakinje.

Dakle, pravi se razlika gdje jezik to dozvoljava. Kod Hrvatica su te dvije rijeci iste i to nema veze sa diskriminacijom, nego sa jezickim bogatstvom (ili siromastvom).
cyprus

#406 Re: Srpski, srbijanski

Post by cyprus »

Oj, zar još raspravljate, ne znam šta je toliko nejasno... :-)

Za stanovnika Republike Srbije se može reći i Srbin i Srbijanac

a za pripadnika srpskog naroda samo Srbin.

Ista stvar i sa pridjevima iz naslova...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#407 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

cyprus wrote:Oj, zar još raspravljate, ne znam šta je toliko nejasno... :-)

Za stanovnika Republike Srbije se može reći i Srbin i Srbijanac

a za pripadnika srpskog naroda samo Srbin.

Ista stvar i sa pridjevima iz naslova...
sad ce oni tebi objasniti da si u zabludi :D

serbian je najbolje rjesenje u svakom slucaju
pricaj engleski da te ceo svet razume
mig

#408 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 17:46, edited 1 time in total.
radostan dan

#409 Re: Srpski, srbijanski

Post by radostan dan »

Kako ti više ne dosadi :-) ? Ko zna - zna, ko želi da zna - znaće. Ostali - znaju, ali ne žele da prihvate, rušiš im koncepciju.
mig

#410 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
plain vanilla

#411 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

Ono sto je meni zanimljivo u vezi srpskog jezika, a uopste nevezano za ovu temu :D , bar koliko sam vidjela na TV, da se uopste ne trude izbaciti turcizme (kao Hrvati), nego imam osjecaj da su ih nekako "prisvojili". Kao, OK jesu dosli iz turskog, ali sad su nasi i zdravo. Mozda grijesim, ali to sam primijetila na TV i u rijetkim razgovorima sa Srbima iz Srbije(valjda je ovo ispravno :D ).
radostan dan

#412 Re: Srpski, srbijanski

Post by radostan dan »

plain vanilla wrote:Ono sto je meni zanimljivo u vezi srpskog jezika, a uopste nevezano za ovu temu :D , bar koliko sam vidjela na TV, da se uopste ne trude izbaciti turcizme (kao Hrvati), nego imam osjecaj da su ih nekako "prisvojili". Kao, OK jesu dosli iz turskog, ali sad su nasi i zdravo. Mozda grijesim, ali to sam primijetila na TV i u rijetkim razgovorima sa Srbima iz Srbije(valjda je ovo ispravno :D ).
Apsolutno tačno. I opravdano. Sve drugo je... (pokušaj da nađeš film Rane, režiser Srđan Dragojević, sa hrvatskim prevodom). :-)
mig

#413 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
plain vanilla

#414 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

radostan dan wrote:
plain vanilla wrote:Ono sto je meni zanimljivo u vezi srpskog jezika, a uopste nevezano za ovu temu :D , bar koliko sam vidjela na TV, da se uopste ne trude izbaciti turcizme (kao Hrvati), nego imam osjecaj da su ih nekako "prisvojili". Kao, OK jesu dosli iz turskog, ali sad su nasi i zdravo. Mozda grijesim, ali to sam primijetila na TV i u rijetkim razgovorima sa Srbima iz Srbije(valjda je ovo ispravno :D ).
Apsolutno tačno. I opravdano. Sve drugo je... (pokušaj da nađeš film Rane, režiser Srđan Dragojević, sa hrvatskim prevodom). :-)
Uh, ne gledam te filmove (ni inace ne gledam filmove), ali ja sam uvijek uzivala u bogatstvu naseg jezika (nekadasnjeg srpsko-hrvatskog), i sada ovo cisenje jezika mi nikako ne odgovara.

Na primjer, rijec avlija (dvoriste), meni odgovara u kontekstu nekog malog dvorista, koje mozda ima zasadjeno grozdje, i klupicu ispod, ali ne mogu reci da imam bazen u avliji :D

I kod Srba me bas dojmilo to koristenje turcizama, i to kao svojih, i bas mi se svidjela ta neopterecenost. Koriste i Hrvati u svakodnevnom govoru, ali su iz medija izbacili gotovo sve tudjice.
plain vanilla

#415 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

mig wrote:
Ja ti mogu reci u svoje ime, i ime ljudi koji me okruzuju - potpuno si u pravu. Nismo mi iskompleksirani sto se tice nekih stvari. Ako su neke reci odavno usle u nas govor, sta sad treba da im trazim poreklo da bih utvrdila da li su mi pogodne za dalje koriscenje? :-) A ne znam ciji jezik mi ne bi bio pogodan i zbog cega? :?

Dakle, njihovi su... ali sad su i nasi i - zdra'o :lol:
E, bas to me i fascinira. Jer te rijeci su se odomacile na ovim prostorima, i sad nasilno ciscenje jezika meni je stvarno bolesno.
Ima toga i u bosanskom jeziku ( u kojem se malo teze i ja snalazim), guranje glasa H gdje ga dosad nije bilo. To sto je taj glas H tu bio prije 100 godina, meni nije nikakva pomoc, jer meni je to strano (sahat, lahak..), ja to ne koristim makar me proglasili nepismenom. :oops:
mig

#416 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
derion

#417 Re: Srpski, srbijanski

Post by derion »

mig wrote:
radostan dan wrote:Kako ti više ne dosadi :-) ? Ko zna - zna, ko želi da zna - znaće. Ostali - znaju, ali ne žele da prihvate, rušiš im koncepciju.
O gospon Brko, ala smo se sredili... novi look, ha? :D

Meni da dosadi? Ja imam celicne zivce :lol: Ali u pravu si, necu ni ja vise... Mozda bi svima bilo lakse da se preselim u Krusevac :lol:
Ili u Sarajevo, onda bi nam tek svima skratila muke. :)

U biti, ovdje stvar različitih percepcija.Evo da i ja izmislim toplu vodu: U Srbiji se koristi "srpski" za sve što ima ikakve veze sa srpskim pojmom (bilo da se radi o etnici ili državnosti), dok se to ovdje u Bosni i Hercegovini (ali i u Hrvatskoj) ipak razlikuje, ovisno da li je riječ o pitanju teritorijalnosti ili nacionalnosti. Gore je bilo već nekoliko dobrih primjera, da sad ne ponavljam.

Ovdje imamo slučaj oko naziva "Srbijanci" (ili po srpskom "Srbi"). Postoji slučaj oko imena u npr. Holandiji, gdje je "Holandija" samo jedna od regija te države. Građani drugih regija te države ne vole kada ih stranci nazivaju Holanđanima, jer oni to povezuju samo sa jednom pokrajinom (npr. a la Šumadija ili Bosanska Krajina). Fazon je što su u igri različite percepcije: stranci nazivaju (vjerovatno) pogrešno cijelu zemlju Holandijom, a građani pomenute regije smatraju da ne može jedna regija dati ime cijelom narodu. Čini mi se da u njihovom slučaju pravi naziv države na srpskom i bosanskom jeziku bi trebao biti Nizozemska (orig: Nederland).[1] :)

Ova usporedba nije identična problematici ove teme, ali samo sam htio dati primjer različitih pogleda na jednu stvar.

Zaključak je, znači, sljedeći: Srbijanski se u bosanskom jeziku koristi za teritorijalnu oznaku (srbijanska šljivovica znači da je ista proizvedena negdje na teritoriju Republike Srbije).
Srpski nogometaš je po meni malo i apsurdan pojam (barem na bosanskom) jer je u nekim situacijama čudno povezivati enticitet (pazi, ne nacionalnost) za, recimo, sportom, kao da se kaže kurdski nogometaš ili flamski. Ali, ako će se već pojaviti taj izraz, onda na bosanskom to može samo značiti da se radi o igraču srpskog etniciteta, ali da bi znali odakle je, potrebno je još dodati da se radi o igraču iz Srbije, Hrvatske, BiH itd.
U biti, mi sa Balkana smorismo i sebe i druge oko tih pojama etniciteta i nacionalnosti, koje podobro pogrešno miješamo.
U drugim zemljama Karoline Wozniacki je danska teniserka (iako je iz Poljske), Raul je španski nogometaš iako je Kastiljanac itd. Zato se zalažem da se etnicitet uvijek drži u drugom planu, a da nacionalnost ima primat, jer država hijerarhijski stoji iznad etniciteta. Zato je, barem na bosanskom, pravilno koristiti srbijanski, hrvatski, bosanski (ili bosanskohercegovački), američki, makedonski za nekoga ili nešto što dolazi iz pomenutih zemalja, a nije riječ o etnicitetu (što u većini slučajeva uopšte nije relevatno - koga je briga da li je Novak Đoković Srbin, vojvođanski Mađar ili Šumadinac?). Čovjek je srbijanski (iz Srbije) državljanin jer ima državljanstvo i pasoš Srbije. Ali ja, naravno, uvažavam srpski pravopis, i prihvatam da naše istočne komšije njega nazivaju srpskim teniserom, gdje ovo srpski u srpskom jeziku predstavlja i etnicitet i nacionalnost (pripadnost državi).

Uh, al' ga i ja sad razvukoh... :)

#418 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
plain vanilla

#419 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

mig wrote:Iako sam zvanicno najav'la ;-) povlacenje iz ove rasprave, ovoliki trud ne sme proci neopazeno :thumbup: :lol:

Nego, reci ti meni, je l' bi mene u Sarajevu zvali Srpkinja il Srbijanka... cisto da znam? :lol:
ako smijem reci, ja bih te zvala Srbijankom :oops:
ali ja nisam u Sarajevu :lol:

Time bih naglasila da si iz Srbije..
derion

#420 Re: Srpski, srbijanski

Post by derion »

mig wrote:Iako sam zvanicno najav'la ;-) povlacenje iz ove rasprave, ovoliki trud ne sme proci neopazeno :thumbup: :lol:

Nego, reci ti meni, je l' bi mene u Sarajevu zvali Srpkinja il Srbijanka... cisto da znam? :lol:
Ma ne. Ženka, cura i sl. :)

PS.
Nisam iz Sarajeva. Ja sam Posavac.
mig

#421 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 17:47, edited 1 time in total.
mig

#422 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 17:47, edited 1 time in total.
plain vanilla

#423 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

mig wrote:
plain vanilla wrote: ako smijem reci, ja bih te zvala Srbijankom :oops:
ali ja nisam u Sarajevu :lol:

Time bih naglasila da si iz Srbije..
Haha... Pa to nikako ne volim :cry: Ili ti nemas pojma ili nista od Sarajeva ;-) :lol:
Pa mozes ti trubiti 10 dana sta je ispravno, ali i ja tebi mogu reci kako mi to koristimo.
Ako te nazovem Srpkinjom, ti mozes biti i iz BiH, i iz Hrvatske i C.G. I iz Srbije.

Ali ako kazem da na forumu cavrljam sa Srbijankom, nema dileme iz koje si drzave. A to sto vi imate tamo neke odrednice, sta je vama Srbijanka, to je vas problem :oops: :lol:
mig

#424 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 17:42, edited 1 time in total.
plain vanilla

#425 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

mig wrote:
plain vanilla wrote: Pa mozes ti trubiti 10 dana sta je ispravno, ali i ja tebi mogu reci kako mi to koristimo.
Ako te nazovem Srpkinjom, ti mozes biti i iz BiH, i iz Hrvatske i C.G. I iz Srbije.

Ali ako kazem da na forumu cavrljam sa Srbijankom, nema dileme iz koje si drzave. A to sto vi imate tamo neke odrednice, sta je vama Srbijanka, to je vas problem :oops: :lol:
Ma zezam se ja sa tobom. Mislim da smo odavno svi vec shvatili kako ovaj izraz funkcionise ;-)

Pa eto, kazes da sam Srpkinja, pa neka onda nagadjaju odakle... brzo ce skontati :D

Eto, mi imamo problem... I svi bivsi Jugovici imaju problem, samo ga vi nemate :oops: :lol: (nemoj me opet navlaciti na ovo, zivota ti :lol: )
Evo Silver dobro rece, ja zasad imam informaciju da si iz Srbije, drugo i ne znam, dakle za mene si Srbijanka, kao drzavljanka Srbije.
Ako ti to smeta, preseli u Bosnu, pa ces biti Bosanka :lol: :lol: :lol:
A evo, i ti bi mene nazvala Bosankom, a ne znas da sam pola Bosanka pola Hercegovka, ali sumnjam i da znas da bi se smarala i zvala me Bosankom i Hercegovkom :oops: :lol:
Post Reply