Autonomija Sandzaka

Locked
Bikonja

#401 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

osa wrote: točno tako, zato i rekoh da govorim o krajevima a ne o ljudima, i govorim o realnim stvarima onakvim kakve jesu bez šarenih naočala, vidiš nema dugo sam učestvovao u raspravi u kojoj je ovaj problem obrađivan sa sociološkog aspekta, zaključak je bio da svi oni krajevi koji su vjekovima živjeli uz određene privilegije, gdje se živjelo uglavnom od države, pomoći, i sl. slično izgledaju. ljudi u tim krajevima za sve optužuju državu i sve očekuju od države, konkretno kraj o kojem govorimo, od dolaska turaka ljudi u tim krajevima žive od rata, od države, od mirovina i tako su navikli, dok primjer. zagorje, koje spomenuh, nikad se od države nije živjelo, već isključivo od samostalne incijative, tamo si i u jugi imao najviše privatnih obrta, a i danas u takvim krajevima ima najviše privatne inicijative i biznisa, jer ljudi jednostavno ne znaju drukčije. nadalje davanje pomoći je totalni promašaj, pogledaj na svjetskoj razini, zemlje koje žive od tuđe pomoći, nikad se nisu i neće razviti, bez obzira o kom narodu se radi. nema tu ideologija koje ti spominješ....
Ne mozes uporedjivati Krajinu i Zagorje, Krajinu je lesio svaki rat, bilo je mesovito stanovnistvo i stalno je bilo tenzija, da ne kazem sta je bilo tamo u ww2... posle drzava nije ulagala u te krajeve, tu se ne slazemo, to je bilo jako zaostalo, sa velikim odlivom stanovnistva u univerzitetske centre.

Svugde de se ulaze i gde je narod bogat, manje je sklon nacionalizmu, Krajina je vekovima bila granicna regija, stanovnici vojnici, nije tu bilo edukacije, lako je bilo manipulisati takvim ljudima, i to je radio i Zagreb i Beograd.
AliceInChains

#402 Re: Autonomija Sandzaka

Post by AliceInChains »

AliceInChains wrote:
AliceInChains wrote:
osa wrote: uzmi za primjer zapadnu hercegovinu, kraj u koji juga ništa nije uložila, nikad ništa ni prva ni druga, pa ljepše izgleda i ljudi bolje žive od mnogih koji su bili konstantno na "pomoći za nerazvijene"
Pogledaj malo zapadnu i istocnu Bosnu i primjetit ces, da je onaj dio, koji granici na Srbiju malo napredniji, sta se tice infrastrukture. I odmah poslje toga pogledaj malo popis stanovnistva iz '81 :wink:
I hajmo onda odnah dalje sugerisati: Ljudi u Istocnoj Bosni su bili puno pametniji i vrijedniji od onih u zapadnoj. Ali, kako onda moze pasti "inteligencija"tako naglo, cim preskocis granicu Srbije 1 km dalje(tz. u Sandzaku). :lol:
Ovo sto sam napisao je apsolutna realnost. Svaki debil, koji moze citati kartu, ce to viditi. A kad upoznajes taj teren u Istocnoj Bosni, ne trebas ni kartu citati(ali sa kompasom baratati, ili sa suncem :mrgreen: ) Znam, dusmani bjeze, kad se radi o senzibilnim pitanjima :mrgreen:
Nuclear Winter

#403 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Nuclear Winter »

osa wrote:
AliceInChains wrote:
osa wrote:Neki se ovdje jos uvjek gade u smislu: Sandzaklije su tako radikalno postupali u devedesetim? Pa sto je to tako bilo? Prodite malo kroz Sandzak i druge regije, gdje su vecina bili Nesrbi(Kosovo, Presevo, itd.). Te regije nisu bile samo najveca bjeda Srbije, nego citave Juge! Slucajno? Sigurno ne!
kako bi u ovom kontekstu, komentirao da su najsiromašnije regije u hrvatskoj one u kojima su živjeli upravo srbi, a bili su povlašteni u mnogim stvarima, nije siromaštvo uvijek do vlasti ima odgovornosti i u stanovnicima tih krajeva...
Znas u Bosni i Hercegovini su se npr. mogli praviti magistralni putevi do i od glavnog grada Sarajeva malo pametnije. Ali nije bilo bitno, jesu li neki vecinom Bosnjacki gradovi bili puno veci od Hrvatskih/Srpskih selendra, vazno je bilo, da su te regije, u kojima se selendre nalaze, vecinski Srpski/Hrvatski. :wink:

uzmi za primjer zapadnu hercegovinu, kraj u koji juga ništa nije uložila, nikad ništa ni prva ni druga, pa ljepše izgleda i ljudi bolje žive od mnogih koji su bili konstantno na "pomoći za nerazvijene"[/quote]

BUahahaha ovo je najveća provala u zadnjih 4 milijarde godina otkako postoji planeta zemlja.Zapadna hercegovina je PRIMJER:šverca,pljačke,klanja,ubijanja i otimanja.Jedino što je dole POŠTENO izgrađeno,je novcem od od bauštelaca iz njemačke(i to ne svih).Nepostoji region u svijetu koji je bio u SVAKOM pogledu zapušten do 1992 kao zap.hercegovina,i koji je u roku od DESET godina,od kojih ČETIRI u ratu,napredovao više nego kina za zadnjih 20g.Ma Kalifornija kao 4 ekonomija svijeta je mala maca za radišne ere sa slovom U na glavi :lol: Pusti se ba osa te ustaško-lopovske priče o "uspjehu" zap.hercegovine,u to ni sami hercegovci više ne vjeruju,jer šverca i pljačke više NEMA,nema ni njofre i vreća para iz hrvatske.Valja uzimati kredite,RADITI i vraćati iste-a to već ne "fercera" kao 1992,93,94, :D
osa

#404 Re: Autonomija Sandzaka

Post by osa »

Bikonja wrote:
osa wrote: točno tako, zato i rekoh da govorim o krajevima a ne o ljudima, i govorim o realnim stvarima onakvim kakve jesu bez šarenih naočala, vidiš nema dugo sam učestvovao u raspravi u kojoj je ovaj problem obrađivan sa sociološkog aspekta, zaključak je bio da svi oni krajevi koji su vjekovima živjeli uz određene privilegije, gdje se živjelo uglavnom od države, pomoći, i sl. slično izgledaju. ljudi u tim krajevima za sve optužuju državu i sve očekuju od države, konkretno kraj o kojem govorimo, od dolaska turaka ljudi u tim krajevima žive od rata, od države, od mirovina i tako su navikli, dok primjer. zagorje, koje spomenuh, nikad se od države nije živjelo, već isključivo od samostalne incijative, tamo si i u jugi imao najviše privatnih obrta, a i danas u takvim krajevima ima najviše privatne inicijative i biznisa, jer ljudi jednostavno ne znaju drukčije. nadalje davanje pomoći je totalni promašaj, pogledaj na svjetskoj razini, zemlje koje žive od tuđe pomoći, nikad se nisu i neće razviti, bez obzira o kom narodu se radi. nema tu ideologija koje ti spominješ....
Ne mozes uporedjivati Krajinu i Zagorje, Krajinu je lesio svaki rat, bilo je mesovito stanovnistvo i stalno je bilo tenzija, da ne kazem sta je bilo tamo u ww2... posle drzava nije ulagala u te krajeve, tu se ne slazemo, to je bilo jako zaostalo, sa velikim odlivom stanovnistva u univerzitetske centre.

Svugde de se ulaze i gde je narod bogat, manje je sklon nacionalizmu, Krajina je vekovima bila granicna regija, stanovnici vojnici, nije tu bilo edukacije, lako je bilo manipulisati takvim ljudima, i to je radio i Zagreb i Beograd.
pogrešno, upravo ih možeš upoređivati, zato što su tako različiti, zato što imaš dva obrasca, funkcioniranja ljudi u takvim krajevima i dva mentaliteta koja su se stvorila kroz povjest, i griješiš, država je itekako ulagala u krajeve koji su prošli kroz rat ili ratove, davala povlastice, manje poreze, mirovine, a rezultat nikakav ili vrlo slab. krajevi u koje država nije ulagala ili je ulagala jako malo su danas daleko razvijeniji, barem u hrvatskoj. narod koji je živio u tim krajevima bio je svjestan da od države ne treba očekivati ništa ili vrlo malo i sam se snalazio i puno radio, a to kroz određen broj generacija utječe na mentalitet.
sjećam se negdje tamo 1997/98, idem s djelatnicima na osiguranje nog. utakmice u varaždin, kad jedan moj kolega, inače iz gline( selo marin brod), primjeti kraj kakvih bogatih imanja prolazimo, kako su kuće uređene, a okućnice da ne govorim, reko" e moj kolega, pa tu rata nije bilo od matije gupca, tu ljudi samo rade i slažu imovinu, a kod nas".
da je ovome tako, potvrđuje i tvoja izjava o stanju krajeva o kojima smo govorili danas, država gradi kuće, daje mirovine, vraća porez, daje materijal za kuću svakom tko se hoće naseliti na područje, rezultat loš, vidio si i sam.....
osa

#405 Re: Autonomija Sandzaka

Post by osa »

Nuclear Winter wrote:
osa wrote:

uzmi za primjer zapadnu hercegovinu, kraj u koji juga ništa nije uložila, nikad ništa ni prva ni druga, pa ljepše izgleda i ljudi bolje žive od mnogih koji su bili konstantno na "pomoći za nerazvijene"
BUahahaha ovo je najveća provala u zadnjih 4 milijarde godina otkako postoji planeta zemlja.Zapadna hercegovina je PRIMJER:šverca,pljačke,klanja,ubijanja i otimanja.Jedino što je dole POŠTENO izgrađeno,je novcem od od bauštelaca iz njemačke(i to ne svih).Nepostoji region u svijetu koji je bio u SVAKOM pogledu zapušten do 1992 kao zap.hercegovina,i koji je u roku od DESET godina,od kojih ČETIRI u ratu,napredovao više nego kina za zadnjih 20g.Ma Kalifornija kao 4 ekonomija svijeta je mala maca za radišne ere sa slovom U na glavi :lol: Pusti se ba osa te ustaško-lopovske priče o "uspjehu" zap.hercegovine,u to ni sami hercegovci više ne vjeruju,jer šverca i pljačke više NEMA,nema ni njofre i vreća para iz hrvatske.Valja uzimati kredite,RADITI i vraćati iste-a to već ne "fercera" kao 1992,93,94, :D
opterećenja vjerom i nacijom nemaju veze s ovom pričom, odeš i vidiš.....
AliceInChains

#406 Re: Autonomija Sandzaka

Post by AliceInChains »

Nuclear Winter wrote:
osa wrote:

uzmi za primjer zapadnu hercegovinu, kraj u koji juga ništa nije uložila, nikad ništa ni prva ni druga, pa ljepše izgleda i ljudi bolje žive od mnogih koji su bili konstantno na "pomoći za nerazvijene"
Bravo, dobar odgovor. Ja sam se ipak bio odlucio ne odgovoriti direktno na ovo boldirano. To ti je ta iluzija kamenjarskih dusmana :mrgreen: "Znas, u devedesetim smo imali puno bolju situaciju, dok smo bili na krilima Hrvatske...a sad u Federaciji..... :lol: :lol: :lol: :lol:
Bolje je Osi, da malo razmislja vise o mojim pitanjima
Nuclear Winter

#407 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Nuclear Winter »

osa wrote:
Nuclear Winter wrote:
osa wrote:

opterećenja vjerom i nacijom nemaju veze s ovom pričom, odeš i vidiš.....[/quote]

Ja sam češće dole nego ti bio u posljednih 10g i svašta čuo i svašta vidio :-)
I nema nikakvog opterećenja nacijom i vjerom,sa USTAŠTVOM, konc-logorima i pljačkom humanitarne pomoći,i švercom robe iz hrvatske preko NEPOSTOJEĆE granice imam opterećenje i problem,jer upravo se na ovom gore pobrojanom temelji privredni "uspjeh" ercegovaca i rodijaka sa U na čelu.
Bikonja

#408 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

osa wrote:

pogrešno, upravo ih možeš upoređivati, zato što su tako različiti, zato što imaš dva obrasca, funkcioniranja ljudi u takvim krajevima i dva mentaliteta koja su se stvorila kroz povjest, i griješiš, država je itekako ulagala u krajeve koji su prošli kroz rat ili ratove, davala povlastice, manje poreze, mirovine, a rezultat nikakav ili vrlo slab. krajevi u koje država nije ulagala ili je ulagala jako malo su danas daleko razvijeniji, barem u hrvatskoj. narod koji je živio u tim krajevima bio je svjestan da od države ne treba očekivati ništa ili vrlo malo i sam se snalazio i puno radio, a to kroz određen broj generacija utječe na mentalitet.
sjećam se negdje tamo 1997/98, idem s djelatnicima na osiguranje nog. utakmice u varaždin, kad jedan moj kolega, inače iz gline( selo marin brod), primjeti kraj kakvih bogatih imanja prolazimo, kako su kuće uređene, a okućnice da ne govorim, reko" e moj kolega, pa tu rata nije bilo od matije gupca, tu ljudi samo rade i slažu imovinu, a kod nas".
da je ovome tako, potvrđuje i tvoja izjava o stanju krajeva o kojima smo govorili danas, država gradi kuće, daje mirovine, vraća porez, daje materijal za kuću svakom tko se hoće naseliti na područje, rezultat loš, vidio si i sam.....
Teoretski mozes uporedjivati sta god ti padne na pamet, ali pitanje je dal to ima smisla...

Poceo si pricu da je nerazvijeno tamo gde zive Srbi, ja ti odgovorio da nema veze ko gde zivi nego o kom se kraju radi, onda si ti ubacio Zagorje kao protivteg Krajini... mesamo babe i zabe.

Toliko o "povijesnom gradu Kninu", sto niko ne ode od Hrvata da zivi tamo, da ga razvija, ako vam je to simbol pobede, zasto je onako jadan, zaboli ste zastavu na tvrdjavi, a u samom gradu kao da je kuga, nisam coveka video da se seta ulicom.
osa

#409 Re: Autonomija Sandzaka

Post by osa »

Bikonja wrote:
osa wrote:

Teoretski mozes uporedjivati sta god ti padne na pamet, ali pitanje je dal to ima smisla...

Poceo si pricu da je nerazvijeno tamo gde zive Srbi, ja ti odgovorio da nema veze ko gde zivi nego o kom se kraju radi, onda si ti ubacio Zagorje kao protivteg Krajini... mesamo babe i zabe.

Toliko o "povijesnom gradu Kninu", sto niko ne ode od Hrvata da zivi tamo, da ga razvija, ako vam je to simbol pobede, zasto je onako jadan, zaboli ste zastavu na tvrdjavi, a u samom gradu kao da je kuga, nisam coveka video da se seta ulicom.
oprosti ali nismo na istoj razini rasprave, ja o sociologiji ti o krvi i teritoriju, uživaj...
Bikonja

#410 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

osa wrote: oprosti ali nismo na istoj razini rasprave, ja o sociologiji ti o krvi i teritoriju, uživaj...
:shock: :lol:

Vrati se na svoj prvi post, jasno kazes da je nerazvijeno tamo gde zive srbi, da ima malo i do naroda... a sad peres fleke, i mene optuzujes za fasisticku ideologiju...

Nemoj osa tako, niko vesla nije sisao...
osa

#411 Re: Autonomija Sandzaka

Post by osa »

Bikonja wrote:
osa wrote: oprosti ali nismo na istoj razini rasprave, ja o sociologiji ti o krvi i teritoriju, uživaj...
:shock: :lol:

Vrati se na svoj prvi post, jasno kazes da je nerazvijeno tamo gde zive srbi, da ima malo i do naroda... a sad peres fleke, i mene optuzujes za fasisticku ideologiju...

Nemoj osa tako, niko vesla nije sisao...
jasno rekoh da su najnerazvijeniji krajevi u hrvatskoj bili pretežito nastanjeni srbima, fakt, ništa više.....
AliceInChains

#412 Re: Autonomija Sandzaka

Post by AliceInChains »

Bikonja wrote:
osa wrote:

Ti i drugi meni nece da odgovore na jednostavno pitanje, sto je infrastruktura u istocnoj Bosni bolja, ili sto se je vise ulagalo u istocnu Bosnu, nego u zapadnu? To sto ti i osa pricate u krugu i necete da priznate, da Hrvati nisu investirali u Krajinu, zato sto su tamo vecinski bili Srbi- a Srbi su obrnuto na taj isti nacin djelovali, ali na drugim "strateskim" mjestima-to je islkucivo vasa stvar.

Evo, poceo sam o infrastrukturi i hocu jednostavan odgovor na slijedeci primjer: U juznoistocnoj Bosni je za vrijeme Jugoslavije bio najnapredniji i najrazvijeniji grad Gorazde i okolina/znaci pored Foce, Rogatice, Visegrada, itd. Najvise ljudi(nebitno koje nacije) su emigrirali u taj grad, jer je ekonomski bio najjaci, dok su drugi gradovi polako ali sigurno "izumirali". Samo je bio "mali problem", da su tamo oduvjek bili zivjeli muslimani, to su i u Jugi ostali vecinski. Direktan put jos iz XY doba je postojao izmedu Gorazda i Sarajeva. Ali, na kraju direktan magistralni put prema Sarajevu ipak nije bio napravljen. Jeli to normalno? (Imam jos par takvih primjera, ne brinite :mrgreen: )
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#413 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Toto »

Samo da posetim pucanstvo.

Sandaklije nisu navijale za Tursku dok Tadic nije doveo turke u Sandzak.
Na ovoj slici se fino vidi kako je srpski protokol okitio N Pazar.
Image
Tadic se u svojoj drzavi uvlaci turcima u supak a nigdje srbijanske zastave. :D :D
Tadic je iskompleksirani snob koji je u stanju da ponizi Srbiju samo da bi se sliko u Stambolu i poslo 50 laznih delegacija da bi Srbiji prodo iluziju kako je Srbija mocna, a on jaci od celog sveta. Glumi svetskog lidera a nije lider ni u nekoj samdzackoj vukojebini.
Da Tadic nije otvarao srpske skole pod srpslim zastavama po Palama, ne bi mu se vijorile ni turske zastave po Srbiji.
Bikonja

#414 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

AliceInChains wrote:
Ti i drugi meni nece da odgovore na jednostavno pitanje, sto je infrastruktura u istocnoj Bosni bolja, ili sto se je vise ulagalo u istocnu Bosnu, nego u zapadnu? To sto ti i osa pricate u krugu i necete da priznate, da Hrvati nisu investirali u Krajinu, zato sto su tamo vecinski bili Srbi- a Srbi su obrnuto na taj isti nacin djelovali, ali na drugim "strateskim" mjestima-to je islkucivo vasa stvar.

Evo, poceo sam o infrastrukturi i hocu jednostavan odgovor na slijedeci primjer: U juznoistocnoj Bosni je za vrijeme Jugoslavije bio najnapredniji i najrazvijeniji grad Gorazde i okolina/znaci pored Foce, Rogatice, Visegrada, itd. Najvise ljudi(nebitno koje nacije) su emigrirali u taj grad, jer je ekonomski bio najjaci, dok su drugi gradovi polako ali sigurno "izumirali". Samo je bio "mali problem", da su tamo oduvjek bili zivjeli muslimani, to su i u Jugi ostali vecinski. Direktan put jos iz XY doba je postojao izmedu Gorazda i Sarajeva. Ali, na kraju direktan magistralni put prema Sarajevu ipak nije bio napravljen. Jeli to normalno? (Imam jos par takvih primjera, ne brinite :mrgreen: )
Sta hoces da kazes, koja je poenta price?! Da tamo gde su vecinski ziveli Bosnjaci da je tamo bilo najbolje?!

Vrati se u sistem funkcionisanja Titove Juge, koliko je sve bilo centralizovano, nije bilo podjednakih uslova za sve, pa da se kaze - evo imate iste stratne pozicije, ajde takmicite se po gradovima, regijama... nego se presipalo iz supljeg u prazno, neko se tu ocesao za vise, neko za manje.

Ova teorija da su Srbi i Hrvati u Bosni sprecavali povezivanje putevima vecinski bosnjacke gradove je katastrofa :-)
osa

#415 Re: Autonomija Sandzaka

Post by osa »

AliceInChains wrote:

momče ti se gubiš ili ne čitaš, ja rekoh da je u krajeve nastanjene srbima u hrvatskoj itekako investirano, ali to nije polučilo rezultate, investira se i danas u te krajeve i daju određene olakšice, ali ponovo je rezultat mršav, čitaj malo prije nego napišeš...
Bikonja

#416 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

Toto wrote:Samo da posetim pucanstvo.

Sandaklije nisu navijale za Tursku dok Tadic nije doveo turke u Sandzak.
Na ovoj slici se fino vidi kako je srpski protokol okitio N Pazar.
Image
Tadic se u svojoj drzavi uvlaci turcima u supak a nigdje srbijanske zastave. :D :D
Tadic je iskompleksirani snob koji je u stanju da ponizi Srbiju samo da bi se sliko u Stambolu i poslo 50 laznih delegacija da bi Srbiji prodo iluziju kako je Srbija mocna, a on jaci od celog sveta. Glumi svetskog lidera a nije lider ni u nekoj samdzackoj vukojebini.
Da Tadic nije otvarao srpske skole pod srpslim zastavama po Palama, ne bi mu se vijorile ni turske zastave po Srbiji.
http://www.youtube.com/watch?v=9zEH9kyc7vY

Tole, sta cemo sa ovime, kad ovo beshe, i protiv koga?! :mrgreen:
AliceInChains

#417 Re: Autonomija Sandzaka

Post by AliceInChains »

Bikonja wrote:
AliceInChains wrote:

Sta hoces da kazes, koja je poenta price?! Da tamo gde su vecinski ziveli Bosnjaci da je tamo bilo najbolje?!

Vrati se u sistem funkcionisanja Titove Juge, koliko je sve bilo centralizovano, nije bilo podjednakih uslova za sve, pa da se kaze - evo imate iste stratne pozicije, ajde takmicite se po gradovima, regijama... nego se presipalo iz supljeg u prazno, neko se tu ocesao za vise, neko za manje.

Ova teorija da su Srbi i Hrvati u Bosni sprecavali povezivanje putevima vecinski bosnjacke gradove je katastrofa :-)
Vidim, razmisljati i zakluciti za dvije minute funkcionise super. Ali ti je zakljucak gofno. Ti i frajer osa, vi bi se ipak slozili, da su u Jugi bile razvijenije one regije, gdje su ljudi bili pametniji i vrijedniji, i naravno zbog strateske pozicije.

E sada vam ja dodem sa primjerom jednog razvijenog grada, gdje su ljudi ipak bili malo vrijedniji i razvijeniji, jedan grad, koji bi u svakoj normalnoj Republici igrao neku klucniju ulogu, zato sto je bio i industrijski od izuzetne vaznosti. Ali je na kraju krajeva bilo tako, da nista nije bilo investirano u taj grad, i ako je bio 100% zasluzio bolju infrastrukturu nego selendre u okruzenju. Ali je pravac prema Srbiji iz Rogatice bio malo vazniji... Ili pravac iz Foce prema Crnoj Gori...
AliceInChains

#418 Re: Autonomija Sandzaka

Post by AliceInChains »

AliceInChains wrote:
Bikonja wrote:
AliceInChains wrote:

Vidim, razmisljati i zakluciti za dvije minute funkcionise super. Ali ti je zakljucak gofno. Ti i frajer osa, vi bi se ipak slozili, da su u Jugi bile razvijenije one regije, gdje su ljudi bili pametniji i vrijedniji, i naravno zbog strateske pozicije.

E sada vam ja dodem sa primjerom jednog razvijenog grada, gdje su ljudi ipak bili malo vrijedniji i razvijeniji, jedan grad, koji bi u svakoj normalnoj Republici igrao neku klucniju ulogu, zato sto je bio i industrijski od izuzetne vaznosti. Ali je na kraju krajeva bilo tako, da nista nije bilo investirano u taj grad, i ako je bio 100% zasluzio bolju infrastrukturu nego selendre u okruzenju. Ali je pravac prema Srbiji iz Rogatice bio malo vazniji... Ili pravac iz Foce prema Crnoj Gori...
Ili magistralni put izmedu bijednog Visegrada i Srbije(tek krajem 80tih napravljen, ali ipak). Za sta je to on sluzio? Ha? Nego "znas kako je to bilo u Jugi" direktan put izmedu Gorazda i Sarajeva nije bio od tolike strateske vaznosti za Srbe i Srbiju
Bikonja

#419 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

AliceInChains wrote:

Nema pametnijih i vrednijih ljudi, pogotovo ne na ovom malom prostoru, to je prodavanje magle. Postoje neki regioni koji su se planski razvijali, kao sto je Beograd, Zagreb, Dalmacija zbog turizma, Vojvodina, Slovenija...i ostalo sto je manje vise trpelo zbog toga. Nije to jednostavna prica, ima tu mnogo faktora koji su uticali kako ce se ko razvijati, a najmanje je to ko je vredniji...to je budalastina...

Npr teska industrija, automobili...su pravljeni tako da skoro u svakoj republici se proizvodi po nesto, Zastava iz Kragujevca je imala kooperante po svim republikama, i kad se raspala Juga, raspali su se i oni.

Postoji anegdota da kad je Tito posetio prvi put Smederevo, pita cega ovde ima najvise, oni kazu "grozdja", on cuje "gvodja" i naredi da naprave celicanu :lol: bilo je dosta javasluka i loseg planiranja, daleko da je to sve bilo precizno planirano...
AliceInChains

#420 Re: Autonomija Sandzaka

Post by AliceInChains »

Bikonja wrote:
AliceInChains wrote:

Nema pametnijih i vrednijih ljudi, pogotovo ne na ovom malom prostoru, to je prodavanje magle. Postoje neki regioni koji su se planski razvijali, kao sto je Beograd, Zagreb, Dalmacija zbog turizma, Vojvodina, Slovenija...i ostalo sto je manje vise trpelo zbog toga. Nije to jednostavna prica, ima tu mnogo faktora koji su uticali kako ce se ko razvijati, a najmanje je to ko je vredniji...to je budalastina...

Npr teska industrija, automobili...su pravljeni tako da skoro u svakoj republici se proizvodi po nesto, Zastava iz Kragujevca je imala kooperante po svim republikama, i kad se raspala Juga, raspali su se i oni.

Postoji anegdota da kad je Tito posetio prvi put Smederevo, pita cega ovde ima najvise, oni kazu "grozdja", on cuje "gvodja" i naredi da naprave celicanu :lol: bilo je dosta javasluka i loseg planiranja, daleko da je to sve bilo precizno planirano...
Ja sam ipak iz Bosne i znam, kako su se stvari planirale u toj istoj. Cinjenica je, i o tome necu da diskutujem ni sa tobom ni sa Osom, da su Srbi po Bosni uglavnom tako "neprecizno" planirali, da ja to planiranje najvise islo njima u korist...SVE dok Bosnjaci nisu dobili nacionalni status od Tita.
Bikonja

#421 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Bikonja »

AliceInChains wrote:
Ja sam ipak iz Bosne i znam, kako su se stvari planirale u toj istoj. Cinjenica je, i o tome necu da diskutujem ni sa tobom ni sa Osom, da su Srbi po Bosni uglavnom tako "neprecizno" planirali, da ja to planiranje najvise islo njima u korist...SVE dok Bosnjaci nisu dobili nacionalni status od Tita.
Ne znam mnogo kako se razvijala ekonomija u samoj BIH, kako se tu rasporedjivalo, nema smisla da mrsim o tome.

Ali ipak je Tito podigao tu zemlju iz pepela, zaposlio ljude, obrazovao ih, dao im posla... dobili ste Ustavom 1974 pravo da se nacionalno deklarisete, glupo je da sad vi kukate na Titovu Jugu...
AliceInChains

#422 Re: Autonomija Sandzaka

Post by AliceInChains »

Bikonja wrote:
AliceInChains wrote:
Ne znam mnogo kako se razvijala ekonomija u samoj BIH, kako se tu rasporedjivalo, nema smisla da mrsim o tome.

Ali ipak je Tito podigao tu zemlju iz pepela, zaposlio ljude, obrazovao ih, dao im posla... dobili ste Ustavom 1974 pravo da se nacionalno deklarisete, glupo je da sad vi kukate na Titovu Jugu...
Juga je uglavnom na kraju(zahvali se Milosevicu i bandi) imala isti problem kao i Bosna prije 74.....zadnju rijec je imao Srbin. Da se to ne desi, je Tito i kreirao Republike. Ali, kad je Milosevic postavio njegove marionete po CG Vojvodini, i Kosovu, i sa tim "ujedinio" Srbe, jednakopravna Jugoslavija i Republike sa pravom samouprave za sve narode su izgubile smisao.
Kenan-sa

#423 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Kenan-sa »

Ovaj Zukorlic je genijalac,fakat prepametan covjek! svaka mu cast,ovako se bori za ljudska prava i slobode,covjek koji se nikoga osim Boga ne boji,pravi lider!
-
4SI - Najveći broj Bošnjaka u Novom Pazaru navijao je na košarkaškoj utakmici u subotu za Tursku. "Naravno da sam navijao i ja kada je to činio moj narod. U reprezentaciji Turske ima pet igrača iz Sandžaka".

"Neki su bili cinični, pa rekli "Pobijedio Sandžak Srbiju!" U reprezentaciji Srbije nema nijednog Bošnjaka odavde. To je diskriminacija", prokomentarisao je za srbijanske Novosti glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić događaje od prošlog vikenda.

- Nije to bilo baš puko navijanje za svoje sugrađane, na pazarskim ulicama čule su se parole "Ovo je Turska"!

One jesu upozoravajuće i o tome govorim posljednje tri godine. A svako moje upozorenje se tumači kao "zveckanje prijetnjama". Sada je Beograd odjednom doživio šok. Ali, diskriminatorsko je i iščuđivanje što Bošnjaci navijaju za Tursku kada u Banjaluci svi navijaju za Srbiju protiv BiH. Kada tome dodate brutalno kršenje zakona u odnosu na Bošnjačko nacionalno vijeće i Islamsku zajednicu, diskriminaciju IZ u odnosu na SPC, izbacivanje vjeroučitelja iz škola, dobijate ovo.

- Ima i Bošnjaka koji tvrde da je cio događaj insceniran?

To je manipulacija. Ako neko jeste to organizovao, to su navijačke grupe, i zna se kome su bliske. Vlast nakon ovoga mora ozbiljno da se pozabavi reintegracijom ovog prostora. Državne službe opstruisale su sve moje pokušaje reintegracije, kao što je objedinjavanje IZ. Ako muftija hoće secesiju, šta će mu vezivanje za Vojvodinu i užu Srbiju? Zašto pravi internacionalni univerzitet sa preko 40 posto srpskih studenata?

- Zašto ste pozvali međunarodne posmatrače?

Ako kažu da je muftija glavni problem, neka posmatrači dođu i to utvrde. To je i interes Srbije.

- Mislite li da će Sandžak gorjeti?

Nikada ne treba potcijeniti mali požar, malu bolest i malu mudrost! Da sam htio da palim Srbiju, bilo je prilika u vrijeme bosanskog ili kosovskog rata...

- Zašto tada niste pričali o Srebrenici, a pričate sada?

Tada su bili topovi nad Pazarom. A i želio sam da se Srbija oslobodi Miloševića i postane demokratska. I taman je nešto zaživjelo za vrijeme Đinđića, da bi nakon njegove smrti počelo da se gasi. Đinđić je pitao šta nam treba. Rekao sam - univerzitet i infrastruktura - nisam tražio autonomiju.

- Da li je tačno da imate puno tjelohranitelja, naoružanih dugim cijevima, koji šire strah?

Priča o dugim cijevima je neistina. Pitanje mog obezbjeđenja je zamjerka na račun države u kojoj se osjećam nebezbjedno. Mnogima smeta muftija koji usred Srbije priznaje da navija za Tursku.

- Šta će streljana na Vašem fakultetu?

To je klub koji je samo iznajmio prostorije. Fame oko nje su dokaz koliko se nisko ide da me predstave kao militantnog!

- Ali je danas tražite?

Zato što su ljudska prava i slobode ugroženi. Bošnjaci su jedini evropski narod koji nema svoju državu. To mi izaziva nesigurnost, zbog koje mogu ili da tražim nacionalnu državu - što znači novi rat, i to ne podržavam - ili da tražim dodatne mehanizme. Jedan su eurointegracije, a drugi autonomno uređenje regija u kojima su Bošnjaci većina.

- A Islamska zajednica?

Vještački je stvorena i država mora preduzeti korake da je ugasi. Ako se to ne desi, prorežimske stranke su izgubile na izborima za Bošnjački nacionalni savjet, izgubiće i na narednim lokalnim izborima, i onda ćete imati homogeno bošnjačko biračko tijelo u Sandžaku nasuprot Beogradu.

- Čini se da ste iz vjere previše zakoračili u politiku!

Ako sam zakoračio, na to su me natjerali.

- Da li se osjećate kao građanin Srbije?

Ja sam građanin Srbije bilo to vlasti milo ili ne, i neću se toga odreći. Dok galamim na režim, znači da se borim za ovu državu. Onog trenutka kad prestanem, država me više ne zanima. Sve što radim, radim da popravim stanje.

- Ili da se bolje pozicionirate pred izbore?

Nemam za to razloga. Dobro sam pozicioniran, a ne planiram da se kandidujem. Spreman sam za dijalog sa Beogradom. Bolje da 100 godina razgovaramo, nego da se 100 minuta svađamo.
Zla polusestra

#424 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Zla polusestra »

Glupo je i besmisleno što u Sandžaku navijaju za Tursku. Njihova država je Srbija i trebaju navijati za Srbiju.
I kako su to Turci i Sandžaklije jedan narod? :roll: Bratstva se prave po krvi, a ne po vjeri. Ni Bosanci, ni Sandžaklije nikakve genetske veze nemaju sa Turskom. A zna se da su Muslimani u ex Yu poturčeni Srbi. ;-)
Cyber-harambashica

#425 Re: Autonomija Sandzaka

Post by Cyber-harambashica »

de si bre sestro...pa ako su poturceni, onda imaju i pravo da navijaju za turke 8-)
Locked